吟坐 炉端居酒屋
中環新張居酒屋
venusdiningaround
2025-09-13
关注
一家環境舒適的新張居酒屋,這次是晚市的光顧,卻發現其午市套餐價格出乎意料地親民,要告知中環上班族📢午市套餐有多款選擇,只百多,當中鹽燒鯖魚定食更低至$98!!這晚點了以下食物:高菜白飯魚薯仔沙律,鹹香白飯魚與綿密薯泥以外,加入脆薯片和鹹酸菜增加口感層次,從細微處可見用心的製作。蟹膏多士濃郁,多士香脆。蘆筍豬腩肉卷肥瘦適中,清新蘆筍平衡膩感。西京燒銀鱈魚柔嫩;原條燒魷魚焦香。吟坐名物--原隻燒雞腿皮脆,惟應稍稍過了火,稍欠肉汁。火炙蔥照燒雞丼醬香誘人,加上原隻鮮雞蛋,美觀之餘又有蛋液滋養飯粒。火炙三文魚腩魚籽丼豐腴鮮美。特別驚喜的是甜品--味噌法式燉蛋,鹹甜交織,層次細膩。柚子蜜蘇打清爽,甜度剛好。查看更多
konglui.food
全新中環爐端居酒屋🏮
konglui.food
2025-09-13
关注
[ 吟坐 炉端居酒屋 ]最近中環新開爐端居酒屋,今日約埋朋友嚟食下Lunch,試試午市定食🍱。✿ 西京燒銀鱈魚定食 $168銀鱈魚西京燒魚肉細膩,入口即化。定食附有白飯🍚、味噌湯🍲,搭配平衡,份量剛好。✿ 和牛扒定食 $248和牛扒🥩肉質軟嫩,簡單鹽燒已能突顯肉香,另外可配炸蒜/Wasabi食,更加香口。✿ 蕯摩炸魚餅🐟$38外層酥脆不油,內餡魚肉彈牙鮮味足,份量小巧適合分享。總結🫦隱藏於中環高樓居酒屋,環境雅緻,主打爐端燒定食,適合午餐或者下班小聚,享受日式氛圍🎏。✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿吟坐 炉端居酒屋地址:中環士丹利街11號Stanley 11 23樓電話:2890 1220✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿查看更多
catbaby1123
中環正宗日式爐端燒
catbaby1123
2025-09-07
关注
今日去咗中環新開嘅日式爐端燒店,真係驚喜滿滿!🤩 開放式大吧枱設計,成間店氣氛一流,瞬間好似飛咗去日本咁~🇯🇵 仲要由日本廚師主理,連客人都好多係日本人,夠晒地道!🔸 蟹膏多士:蟹膏濃郁到爆,多士脆口,一啖咬落去鮮味湧出嚟,必點!🦀🔸 手打雞肉丸串:肉質彈牙,醬汁香甜,燒得剛剛好,串燒之選!🍢🔸 喜知次魚:魚肉嫩滑到入口即化,燒得外皮香脆,內裏多汁,超正!🐟🔸 蟹膏燴飯:蟹膏同飯完美融合,每一啖都係濃厚鮮香,食到停唔到口!🍚🔸 火炙三文魚腩魚籽丼:三文魚腩肥美,魚籽爆汁,撈埋飯食簡直無得頂!🍣🔸 柚子蜜梳打:清新解膩,柚子香氣十足,飲完成個人refresh咗~🍹🔸 可樂:基本配搭,但冰涼爽口,同燒物夾到震!🥤整體來講,食物質素高,環境有氣氛,絕對係會再encore嘅店!👍推薦大家嚟試下,感受下日本嘅爐端燒風味~💯查看更多
+ 4
shahchifung
吟坐
shahchifung
2025-09-04
关注
最近得知🏮有一間由日本人主理、座落於中環的日式居酒屋新開張:吟坐 炉端居酒屋🏮 !其中主打燒物,包括爐端燒屋燒魚3款、西京燒銀鱈魚、鹽麴燒三文魚。高質食材加用心的水準使我難忘!中環來說性價比好高🫶中午有午餐定食 ,包沙律🥗 、 前菜及湯 鹽燒鯖魚定食有驚喜只需$98 但一大條鹽燒鯖魚燒得剛好的肉汁鮮嫩鰻魚玉子丼定食鰻魚肉嫩豐厚,醬汁惹味,配上玉子送飯一流另串燒絕對有水準,蘆筍豬腩肉卷豬腩肉燒得焦香夾雜清爽蘆筍夠哂夾!還有燒豆腐、茄子及秋葵都燒得香味俱全又保存到內面鮮味蘆筍豬腩肉卷豬腩肉燒得焦香夾雜清爽蘆筍夠哂夾!查看更多
blood_alien
中環上樓日本師傅居酒屋
blood_alien
2025-09-04
关注
今次又過海食好西🥰朋友介紹咗間上樓嘅居酒屋~一上到去已經覺得好有feel,坐bar枱睇住師傅整真係特別好味,又會同客人互動,仲要係日本師傅主理,加埋都好多日本客人🤩好似去咗日本咁呀😌!!大推大推👍🏻💜關東煮-蘿蔔/蒟蒻/味付玉子可以自己揀想食嘅order~湯底濃郁令食材非常入味~💜手打雞肉丸串居酒屋必試菜式~雞肉實淨唔散開,配上日本月見卵令味道更上一層🤤~💜西京燒銀鱈魚銀鱈魚燒得啱啱好👍🏻一上枱已經聞到油香味,燒到皮脆肉滑盡顯師傅功架~💜燒帶子本身仲擔心會燒到好乾身,點知原來汁燒🤩完整保留帶子鮮味~💜鹽麴燒伊比利亞黑毛豚選用伊比利亞黑毛豚肉,豚肉好易過熟鞋口,但呢度烹調熟成度可以keep到肉質軟嫩超好食🥰~💜鹽燒牛橫膈膜肉配蘿蔔茸柑橘配酢上枱已經見到粉紅色肉肉好吸引🤤🤤食落真係有入口即溶嘅感覺好滿足,再食配埋蘿蔔茸又有另一番風味~💜白味噌法式燉蛋好日式嘅法式燉蛋甜品~因為燉蛋用咗非一般嘅白味噌,比平時嘅清淡d冇咁heavy😍食完唔怕有負擔~查看更多
鹽燒牛橫膈膜肉配蘿蔔茸柑橘配酢
Winnie Lam Lam
人氣爐端燒居酒屋
Winnie Lam Lam
2025-09-03
关注
人氣新店。日本大廚主理。高質食材。蟹膏多士,蟹蓋盛載香濃蟹膏蟹肉。放上香脆多士上面,鮮味爆棚!蘆筍豬腩肉卷。豬腩肉燒得焦香,油脂滲透入清爽的蘆筍中。豬腩肉串,用肥瘦相間嘅豬腩肉經過炭火慢烤,香氣撲鼻。手打雞肉丸串,師父手打雞肉丸搓成丸子,肉質彈牙。日本蛋汁配肉汁份外惹味。燒三文魚腩油脂豐富,入口即化,魚肉鮮甜中帶少少煙燻味。而火炙三文魚腩魚籽丼,三文魚腩經火炙處理,配上爆汁魚籽。廚師特別叫我加上醬油撈飯。美味可口。燒蠔鮮甜中帶少少海水鹹香,加炭火香。原隻燒雞腿,雞皮燒到金黃焦脆,內裡肉質鮮嫩多汁,必定要點特製柚子胡椒醬。非常好食。蟹膏燴飯,蟹膏鹹香同鮮味滲入飯粒,飯中再加入芝士同蟹肉,味道濃郁,有層次感又好味。法式燉蛋很有驚喜。最底層有麻糬,燉蛋幼滑,奶香濃郁。頂層的焦糖很香脆。推介一定要試。柚子蜜梳打,微酸開胃,夠清新解喝。查看更多
蘆筍豬腩肉卷
蟹膏燴飯
法式燉蛋
sleepyyx
♡︎中環美食新蒲點🌟日本人主理炉端燒💥
sleepyyx
关注
呢度啱啱新鮮滾熱辣正式開幕🎊位於中環sᴛᴀɴʟᴇʏ11📍由日本主廚主理🇯🇵食物質素絕對有保證 ♡︎♡︎♡︎推薦大家坐ʙᴀʀ枱!可以近距離睇主廚整野食傾下計,環境氣氛一級棒👍🏻🥳我地今次都嗌左唔少野食~由前菜、燒物、串燒、海鮮、飯到甜品都有,樣樣都試下🤭款款都超高質!絕對值回票價 ʕ •̀ ω •́ ʔ🦀蟹膏多士蟹味濃郁唔會太鹹,一口一塊沾滿蟹膏超惹味😋🦪燒廣島蠔燒完仍然脹卜卜好肥美多汁~滿口鮮味❣️🐟西京燒銀鱈魚外層超香脆!魚肉嫩滑得黎油香味十足 ᴍᴜsᴛ ᴛʀʏ ♡︎🐷蘆筍豬腩肉卷超推薦🫶🏻!唔太肥既腩肉包住爽脆既蘆筍,食落💯🍗原隻燒雞腿炭火味十足而且啖啖肉好ᴊᴜɪᴄʏ,別有一番風味✨🐔手打雞肉丸串肉丸超飽滿😍配埋蛋黃醬汁滑溜溜超ʏᴜᴍᴍʏ!🦀蟹膏燴飯蟹膏香氣撲鼻🤤燴飯一挖即拉絲!芝士控必食💛🥗高菜白飯魚薯仔沙律呢個前菜超開胃~整體口感好ꜰʀᴇsʜ✨🍢關東煮一共五款可以自選,湯底超正,好有日本風味🇯🇵🔥火炙三文魚腩魚籽丼三文魚腩好厚身!魚油脂+魚籽令個飯好香魚油味💕🍮味噌法式燉蛋帶鹹既味噌完美中和燉蛋既甜味,必試!超好味🥰查看更多
baebulor_
中環日式爐端燒
baebulor_
关注
中環Stanley 11新開主打爐端燒嘅日式居酒屋🍶開放式爐端燒吧枱 日藉師傅即席燒烤 視覺味覺雙重享受🤩食左六款串燒 各有特式 值得一試😆🍢♪燒山藥魚肉餅串 口感彈牙 魚香滿滿♪厚炸豆腐 外皮酥脆 內裡滑嫩 豆腐吸滿高湯同醬油香♪長芋明太子 爽口長芋配搭明太子 咸淡剛好♪鰻魚串 醬汁同鰻魚嘅油脂香融合得恰到好處 ♪蘆筍豬腩肉卷 豬腩唔會太肥 包住爽脆蘆筍 鹹香中帶清新 完美平衡♪手打雞肉丸串 肉質扎實彈牙 醬汁微甜 撈埋生雞蛋 口感豐富

♪牛舌 燒到好香口 有嚼勁 配埋特製醬汁非常開胃♪蟹膏燴飯 蟹膏香氣撲鼻 米飯吸滿蟹膏精華 ♪喜知次魚(小) 店員特別推介嘅新鮮次魚 燒到金黃微脆 魚肉亦保持到鮮嫩 散發油脂香環境高雅  氣氛靜謐 幾啱放工後同朋友同事聚餐🥳
查看更多
+ 6
flormacup
超有氣氛嘅日式燒烤餐廳
flormacup
关注
日式燒物好啱同閨蜜傾偈嘅時候去食邊食邊飲嘢 氣氛超好席前料理模式 睇住日本師傅下廚 別有一番風味見到Menu上面有喜知次即刻點咗試試 日本三大名魚之一鍾意有油脂但又肉質細膩 即使烤過後魚肉亦都不會鬆散而且魚肉幾乎沒有血合肉 清爽好入口 魚皮燒過後非常爽脆 見到隔籬枱點咗原條魷魚、蠔同大蝦非常吸引 我哋都點左 只能夠講海鮮非常新鮮 蠔烤完脹卜卜 超好味!閨蜜話好少見有牛腹膜肉 超Juicy 推介!蟹膏多士 有味噌香味 配上多士食 一口一個鍾意沖繩風味嘅飲品 所以見到有都會嗌每次飲完都 好似去咗旅行咁查看更多
cst.ssister
中環居酒屋
cst.ssister
2025-08-29
关注
朋友問 中環有什麼好食,新開居酒屋🏮 試一試先我樣樣都想點又怕食唔晒 🤣🤤明太子串 - 明太子在咀內爆開 口感一流🤤蟹膏多士 - 每一片多士都沾滿蟹膏 🤤蟹膏燴飯👍🏻一挖直接拉絲🤤喜之次 - 魚 肉身鮮甜 燒魚既鮮味🤤焦香酥脆的燒鰻魚!🐟咬下去滋滋冒油花🤤手打雞肉丸串 飽滿的手作肉丸配蛋黃豉油,增加滑溜口感🤤原隻燒雞腿 🍗 啖啖肉 🤤豬腩肉串 🤤酥脆的豬腩肉串,油脂在嘴裡炸開🤤厚炸豆腐🤤鹽燒牛橫膈膜肉堪稱神級操作👩🍳!薄切均勻的牛肉🥩入口彈牙又不柴 滿滿幸福感今日大滿足🩷查看更多
+ 6
CarmenChan7766
中環新開爐端燒!蟹膏多士超邪惡
CarmenChan7766
Level 2
2025-08-28
关注
中環最近開了間新嘅日本爐端燒,開放式廚房見到師傅係度燒嘢食,火光熊熊好有氣氛,好似去了日本咁!今次試咗幾款招牌菜,同大家分享下~頭盤個蟹膏多士真係一試難忘!多士脆卜卜,上面搽滿勁濃郁嘅蟹膏,鹹香鮮味,食完仲想encore!跟住個長芋明太子都好正,山藥口感滑溜帶脆,包住辣辣地嘅明太子,好開胃~串燒方面,豬腩肉串燒到啲油香出曬嚟,但又唔會覺得膩。至於原隻燒雞腿,真係要畀個like個師傅!雞皮燒到金黃色,脆得嚟又keep到肉汁,咬落去仲有肉汁滴出嚟㗎!牛魔王必試鹽燒牛橫隔膜肉!肉質軟淋得嚟又有咬口,簡單用鹽燒已經好香牛味,送酒一流~主食兩款都咁吸引,搞到我都選擇困難!蟹膏燴飯伴芝士超邪惡,濃濃蟹膏同拉絲芝士撈埋一齊,香濃到不得了!而三文魚腩魚子丼就新鮮清爽,三文魚腩肥美,魚子卜卜脆,撈飯食好滿足~總括來講,呢間新開嘅爐端燒無論環境同食物都好有驚喜,價錢中等但值得一試。下次約埋班friend去中環食飯,又多個好選擇啦!查看更多
+ 5
hkfoodie_vic
優質居酒屋
hkfoodie_vic
2025-08-27
关注
依間位於中環嘅居酒屋,啱啱開業冇耐,今日經朋友介紹,專登過嚟食晚飯。依間居酒屋又提供一系列嘅菜式,包括前菜,串燒,海鮮,以及係甜品等等。照燒雞丼雞肉入口彈牙,肉香味突出,雞肉經過燒香之後,帶有焦香味。飯團飯團嘅表面燒過之後,頗為焦脆,仲可以配埋紫菜一齊食。牛舌牛舌嘅份量都唔少,入口多汁,油脂味頗為突出。原隻燒雞腿雞腿幾大隻,外皮燒得好香脆,仲依然保持到雞肉嘅肉汁,非常好味。整體嚟講,今餐每樣嘅菜式都唔錯,烹調得幾好。查看更多
ChengLimLimCrystal
性價比高居酒屋
ChengLimLimCrystal
2025-08-24
关注
試過好多間中環居酒屋,覺得哩間性價比幾高,價錢合理,好食同埋幾有氣氛。坐bar 枱睇住佢燒燒吓都幾正。本人唔係好飲酒,所以試吓佢既柚子蜜梳打同埋用沖繩檸檬整既可爾必斯梳打,酸酸甜甜幾開胃🤤小食叫左蟹膏多士 ,係有蟹肉喺入邊好有誠意。薑蓉燒茄子,原來茄子同薑蓉幾夾!第一次咁樣一齊食。厚燒豆腐個醬汁好惹味,推介。另外燒鰻魚燒到個皮卜卜脆,熱辣辣,幾正。原隻燒雞腿好Juicy,幫你拆埋骨,方便食。味噌煎銀鱈魚 個魚好滑!!個皮好脆!哩個係必食!三文魚腩魚子丼飯,三文魚腩好厚肉,魚子都係好新鮮!甜品叫味噌焦糖燉蛋!好特別因為佢加左味噌味!一定要試!查看更多
Lucas小食家
中環服務滿分的全新居酒屋
Lucas小食家
2025-08-22
关注
這間位於中環的全新居酒屋讓我留下了深刻的印象。首先,服務態度真是無可挑剔,員工熱情周到,讓人感覺賓至如歸。午市套餐的價格實惠,選擇多樣,完全符合不同顧客的需求。店內環境優雅,設計風格讓人彷彿置身於日本,營造出一種獨特的氛圍。我選擇了和牛定食,牛肉燒得剛剛好,肉質軟嫩,入口即化,讓人忍不住一口接一口。朋友則點了鰻魚飯,色澤誘人,味道鮮美,讓人驚豔。此外,我們還嘗試了燒明太子,醇厚的風味讓人陶醉。整體來說,這裡的食物質量與服務水準都非常高,特別是在這個價位上,更顯得性價比突出。無論是想要享受一頓美味的午餐,還是與朋友聚會,這裡都是一個不錯的選擇。強烈推薦給喜愛日本料理的人!查看更多
lauamyamy
高質居酒屋
lauamyamy
2025-08-21
关注
🇯🇵🆕上星期先開張💞超高質日式居酒屋🏮仲要係日本人主理系列—▫️餐廳:吟坐 炉端居酒屋 (中環)▫️地點:全香港有1️⃣間分店📍中環士丹利街11號Stanley 11 23樓▫️營業時間⏰:星期一 休息星期二至日 12:00-15:00 & 18:00-00:00▫️價錢:~$200+—美味:🏮🏮🏮🏮+0.2🏮環境:🥩🥩🥩🥩價錢:💰💰💰💰服務:👨‍🍳👨‍🍳👨‍🍳👨‍🍳—👧🏻👦🏻好鐘意食日式野,依家上星期先開就去試吓👀👀去到全部都係日本人,無論廚師定係食客👀👀感覺自己返咗去日本😆環境都好好☺️服務態度好好,對食物都有執着👀擺盤又靚食物質素又高~📍鰻魚串 / Eel Skewer價錢:$38 有2件分數:🐟🐟🐟🐟+0.2🐟MVP👀👀👀must try👀👀♥️♥️好耐未食過有日本質素嘅鰻魚,燒到外脆內軟,仲要好易入口💞💞💞🥰勁香濃,仲要勁肥美♥️💞最緊要價錢好抵—📍厚揚げ 厚炸豆腐/ Deep-fried Tofu價錢:$24 有2件分數:🧈🧈🧈🧈可以話係必叫🤩🤩好少食到豆腐可以表層好脆好薄,入邊又好軟熟—📍鶏つくね串 手打雞肉丸串/ TSUKUNE Chicken Meatball價錢:$38分數:🐥🐥🐥🐥超級惹味🤩係人手自己整嘅雞肉串,仲有日本蛋俾你點🥰🥰好juicy—📍カリカリベーコン串脆燒煙肉串/ Crispy Bacon Skewer價錢:$30分數:🥓🥓🥓🥓都勁有驚喜🥰🥰食落去油脂分布好平均好香口🥰🥰🥰仲要有啲脆脆地好惹味—📍吟坐名物原隻燒雞腿 /Garlic Pepper Chicken Thigh價錢:$103分數:🐥🐥🐥🐥係有人幫你拆晒肉嘅雞髀😆😆外層好脆口雞肉都好嫩滑—📍牛舌 /OX Tongue價錢:$98分數:🐃🐃🐃+0.8🐃又是相對比較硬身少少—📍西京燒銀鱈魚 / Grilled Miso Marinated Black Cod價錢:$148分數:🐟🐟🐟🐟+0.1🐟Must try too👀♥️♥️西京燒嘅外層整得好香脆,入邊啲魚肉超級嫩,但係唔會有骨—#好西 #打卡 #日本燒肉 #正餐 #夏天美食 #HongKong #中環美食 #居酒屋 #iphoneonly#中環 #燒肉 #bestoftheday #amy_in_central #燒烤 #快閃日本 #燒肉套餐 #和牛 #日本查看更多