迷上芋圓的我們, 一發現又有新目標, 即時9秒9衝去試, 今次是大大粒包心芋圓. $28綜合仙草, 內有4款傳統芋圓, 味道分別是各三粒 ( 芋頭, 地瓜, 紫薯, 艾草), 另外有三粒是包心餡芋圓. 雖然綜合糖水的總容量較平常小, 不過, 這裡的芋圓較正常的大, 呈圓柱體, 味道屬於淡口, 煙韌不過略嫌少了一點鮮. 四款味道以黃蕃薯最出, 艾草芋圓是第一次吃, 少少甘, 我最初還以為是綠茶. 不過, 其實我最想食包心芋圓, 橙色, 紫色的餡是紫薯、地瓜包心則是芋蓉餡. SY:「爸爸, 我都係鍾意食平時嗰D芋圓, 因為可咬, 有餡嗰D無乜咬嘅」 是似雪糕糯米糍, 為內裡會是打到變蓉的餡... 我:「其實, 個樣仲有D似八方雲集D小雲吞添」, SY:「點解有D綠色涼粉嘅?」 我:「店員姐姐話係抹茶仙草喎...不過只係得一啖, 點解唔係一半一半呢?」 綜合芋圓仙草 (熱) $28(3粒包心+12粒芋圓)台灣小食電話 : 28853080地址 : 旺角廣華街1號仁安大廈地下24A號舖

綜合芋圓仙草 (熱) $28
(3粒包心+12粒芋圓)

台灣小食
電話 : 28853080
地址 : 旺角廣華街1號仁安大廈地下24A號舖

2018-05-12
  • 仙草
2018-04-24 336 views
🍲手工綜合芋圓($25)▪️又係list左好耐,芋圓💜愛好者✌🏽撞正見到今日特價😍平時($28)依個綜合芋圓,有得一次試晒4款芋圓同包心餡芋圓,仲有得揀挫冰or仙草底🤤4款芋圓味道包括 芋頭,地瓜,紫薯同艾草。比平常糖水舖食個大粒飽滿好多😍芋頭同紫薯口感煙韌得泥偏粉,有點澱粉質嘅質感,芋頭味偏淡,紫薯更淡😬反而地瓜口感有驚喜,煙韌得泥,帶點嚼勁😋好好咬,食落地瓜味仲好天然。最後墨綠色嘅艾草,少少甘甘地,口感Q彈。-包心芋圓最驚喜係芋泥餡😁食到芋頭顆粒,大大粒又Q又粉嫩,正正呢,另外仲有蕃薯餡,欣賞整體不太甜,配埋少甜紅豆,滑嘟嘟嘅仙草凍,帶點黑糖香,滑入喉嚨好滋味☺️💜芋頭酥($15)▪️攞上手仲微暖,香港好少地方有芋頭酥🤔唯一食過太子個間 上野酵素台式麵包店嘅芋頭酥,兩者比較下先~-依間外層嘅酥皮酥d薄身d,上野就厚身鬆脆d,我就比較喜歡上野個皮🤤放到第日外皮仲鬆脆架。-(請無視我的牙痕😬🤭)兩者芋頭泥餡都不太甜,淡淡芋頭味,質感偏粘稠粉粉地,上野個種會重芋頭味多少少,依種奶味重d,整體都係喜歡上野,價錢都平d,雖然都加左價🤭🍯蜜糖炒豬手($35)▪️好耐之食,美食節食過台式蜜糖炒豬手🤤就一

🍲手工綜合芋圓($25)
▪️
又係list左好耐,芋圓💜愛好者✌🏽
撞正見到今日特價😍平時($28)

4款芋圓味道包括 芋頭,地瓜,紫薯同艾草。
比平常糖水舖食個大粒飽滿好多😍
反而地瓜口感有驚喜,煙韌得泥,帶點嚼勁😋
好好咬,食落地瓜味仲好天然。
最後墨綠色嘅艾草,少少甘甘地,口感Q彈。
包心芋圓最驚喜係芋泥餡😁食到芋頭顆粒,
大大粒又Q又粉嫩,正正呢,
另外仲有蕃薯餡,欣賞整體不太甜,
配埋少甜紅豆,滑嘟嘟嘅仙草凍,
帶點黑糖香,
滑入喉嚨好滋味☺️

💜芋頭酥($15)
▪️
攞上手仲微暖,香港好少地方有芋頭酥🤔
唯一食過太子個間 上野酵素台式麵包店嘅芋頭酥,
兩者比較下先~
依間外層嘅酥皮酥d薄身d,上野就厚身鬆脆d,
我就比較喜歡上野個皮🤤放到第日外皮仲鬆脆架。
(請無視我的牙痕😬🤭)
兩者芋頭泥餡都不太甜,
淡淡芋頭味,質感偏粘稠粉粉地,
上野個種會重芋頭味多少少,依種奶味重d,
整體都係喜歡上野,
價錢都平d,雖然都加左價🤭

🍯蜜糖炒豬手($35)
▪️
好耐之食,美食節食過台式蜜糖炒豬手🤤
就一試難忘!即叫即炒,新鮮熱辣,
覺得啖啖骨膠原,豬皮筋位勁有嚼勁,勁好𡁻。
甜甜地略帶鹹味,炒得幾香,
但切件好大舊,咬到有點牙軟🤭
依個份量一小碟就($35)偏高左d。
2018-04-23 198 views
- 如果芋圆和仙草只能选一个?你会选哪个?- 都想要。清明节那段时间突然想吃芋圆仙草了搜索到旺角附近有,就坐大巴前来买彩色的芋圆有嚼劲,仙草有两种颜色芋圆仙草😋😋
- 如果芋圆和仙草只能选一个?你会选哪个?

- 都想要。

清明节那段时间突然想吃芋圆仙草了

搜索到旺角附近有,就坐大巴前来买

彩色的芋圆有嚼劲,仙草有两种颜色

芋圆仙草😋😋
芋圆仙草
芋圆仙草
2018-04-09 187 views
想食呢間好耐..一係冇開一係關左門..今日終於食到..粒粒芋圓都大大粒..煮到岩岩好..不過份量細左啲..可能平時果啲太大碗...下次試佢第二招牌菜先..佢芋圓裡面有餡.係特別既
想食呢間好耐..
一係冇開一係關左門..
今日終於食到..
粒粒芋圓都大大粒..
煮到岩岩好..
不過份量細左啲..
可能平時果啲太大碗...
下次試佢第二招牌菜先..
佢芋圓裡面有餡.係特別既
2018-04-08
$28 (Lunch)
2018-04-05 164 views
食過晚飯後好想好想食一啲煙韌、有咬口嘅甜品/糖水,心裡想如果有得食芋圓就好了,結果行幾多就出現在眼前😍太幸福,好有台灣的味道!⋯綜合手工竽圓 ($28)可揀刨冰底或仙草強烈建議揀仙草!一來好好食,二來刨冰好快溶到變甜水😕⋯正如前言所講,這間店的芋圓確實好有咬口,還有多種味道,個人認為奶黃流心最棒!不過如果大家吃吃飽去,建議可兩人吃一個,因咬得耐真的很有飽肚感呢,會脹住脹住😂⋯推薦指數🌟🌟🌟🌟

綜合手工竽圓 ($28)
可揀刨冰底或仙草
強烈建議揀仙草!一來好好食,二來刨冰好快溶到變甜水😕

推薦指數🌟🌟🌟🌟
綜合手工芋圓
綜合手工芋圓
2018-03-12 172 views
突然想食竽圓 ,就醒起油麻地近廣華醫院有一間,成日經過都未試過。今日終於一嘗,冇諗到禁大碗!一碗至少有十粒竽圓地瓜圓綠茶圓,再加三粒大有料嘅竽㘣;我揀仙草底,估唔到除左平時食嘅黑色仙草,仲有綠茶凍,清清淡淡的綠茶味 😋😋淨係食呢碗都好飽,不過略嫌仙草太甜同竽圓唔夠竽頭味。
淨係食呢碗都好飽,不過略嫌仙草太甜同竽圓唔夠竽頭味。
Waiting Time
5 Minutes (Delivery)
購買了散裝芋圓回家自己煮,因為不喜歡配仙草吃,感覺上亦都不錯,價錢40多元就有一大包可以接受。另購買了胡椒餅,月台灣三星蔥加豬後腿肉製成, 感覺上是取貨得來,不是即製皮太厚, 三星蔥不夠香和新鮮,黑椒味太濃,十分辣, 內餡 切到肉很碎, 但黑椒味太濃濃得有點辣,令人難以接受。

2018-02-12 238 views
今晚係旺角食完晚飯,醒起之前bookmark左旺角有間有餡芋圓!芋圓迷當然即刻找地址出發,原來就係附近燒仙草芋圓 (熱)$28除咗有傳統口味,芋頭、紫薯、蕃薯,仲有綠茶芋圓!芋圓有成12粒,粒粒都超大粒口感煙韌有嚼勁,味道夠天然令人驚喜嘅係綠茶味都好突出有餡嘅就更正!紫薯皮、芋頭皮、蕃薯皮入面包住天然嘅芋頭泥同蕃薯泥芋頭夠香,蕃薯夠甜!但得3粒咋仙草底滑嫩而且夠清熱!依家冬天仲有熱食揀!但要注意仙草本身係凍食,熱左會融化左,變到好似仙草糊咁不過底下有一半都仲係凍嘅,仙草口感尚存成碗味道都吾會好甜,食完超滿足下次去旺角一定再食!

燒仙草芋圓 (熱)$28
除咗有傳統口味,芋頭、紫薯、蕃薯,仲有綠茶芋圓!
芋圓有成12粒,粒粒都超大粒

口感煙韌有嚼勁,味道夠天然

令人驚喜嘅係綠茶味都好突出

有餡嘅就更正!紫薯皮、芋頭皮、蕃薯皮
入面包住天然嘅芋頭泥同蕃薯泥

芋頭夠香,蕃薯夠甜!但得3粒咋

仙草底滑嫩而且夠清熱!依家冬天仲有熱食揀!
但要注意仙草本身係凍食,熱左會融化左,變到好似仙草糊咁

不過底下有一半都仲係凍嘅,仙草口感尚存

成碗味道都吾會好甜,食完超滿足

下次去旺角一定再食!
2018-01-29 214 views
最近對仙草,芋丸很有怨念,除咗上網買一啲冰鮮芋丸(但由於送貨需時,需要等到幾天才有),今日放工之後忍唔住,搭的士衝落去旺角食呢碗,暖笠笠,份量十足嘅仙草芋丸。其實呢間鋪除咗芋圓之外,仲有其他嘅台灣小食,包括胡椒餅滷蛋炸物等等。由於今日志不在此我淨係叫咗一碗芋圓仙草熱食。今日嘅天氣凍冰冰得九度,落住微微細雨鋪頭冇乜人,等左三,四分鐘到就已經有得食,主角芋丸煙煙韌韌真係不枉我搭的士衝過嚟,有餡嘅芋丸比較有質感有咬口,餡料偏甜,而燒仙草既汁亦都偏甜,不過熱食既仙草我都係第一次試,凍冰冰嘅天氣食一碗熱糖水個人當堂無咁凍。其實份量都好多,你唔好睇芋丸得個三粒有餡,七粒冇餡其實好頂肚。今日除左買甜品即場食,仲買左一份生芋丸外賣,都係45蚊,有50粒,可以慢慢在家享用啦

2018-01-18 213 views
廣華街附近一向多野食,每次想掃街都心大心細,不過今日心血來潮想食台灣類型既甜品!所以今次就由呢間掃起啦!🙂其實係ᴵᴳ都見到呢碗甜品架啦!最被它吸引的是包心餡的芋圓!通常在外面吃的都是沒有餡的而且味道也偏淡!呢款人氣咁高既就係⋯⋯綜合三色芋圓啦我ᴼᴿᴰᴱᴿ了(仙草底) 其實可選仙草或剉冰作最底層!面層有番薯、芋頭、紫薯不特止還有三色芋圓 、芋頭粒、抹茶果凍、紅豆蓉、沖繩黑糖糖漿,非常足料芋圓是包心餡啊!好正!😍出面很難找到似的外皮煙韌,餡料軟滑,有淡淡芋香但真的都比較是淡味!是不是沒有相對濃味的芋圓呢?仙草和抹茶果凍滑滑的!易入口,黑糖漿甜度剛好!整體都是合格的!可以一試🙈

2018-01-13
2018-01-14 123 views
之前家人買左袋包心芋圓黎整糖水,食過翻尋味。今日經過要即場食返碗。叫左一碗綜合仙草底芋圓同一碗熱仙草芋圓。估唔到熱仙草咁好食,之前食開凍嘅係冇仙草汁,原來熱食係有,唔會食到口乾。仲有包心芋圓係特別啲,又香,值得專程黎食。
2018-01-06 188 views
草根姐姐唔係好中意食芋圓,成日都好似唔消化咁,不過妹妹又勁中意🤷🏻‍♀️(點解我地口味成日差咁遠?)見好多人寫食評唔錯,所以特登搵左呢間好多人食嘅芋圓陪佢食下。綜合芋圓 ($28)有得揀凍/熱,仙草/刨冰底🍧。草根妹妹揀左凍❄️仙草底顏色好靚好吸引😍除左有一般芋圓、紅豆、仙草底,仲有一舊綠茶凍,同最頂有大約3粒大芋圓。講真,芋圓就普普通通,唔太夠煙韌大芋圓好食d,內藏芋頭餡🍠糖水落得唔多,加埋紅豆食岩岩好😋仙草不錯,夠滑溜姐姐覺得綠茶凍幾好食,但得一舊仔😂有d到喉唔到肺。整體唔算係好突出,最好食係個幾粒包心芋圓,但得3粒好似少左d🧐。好多人話大大兜好抵食,但其實草根又唔覺好大兜炸喎🙈食一次可以的,但又未至於會再去。話時話,大家有好食嘅芋圓推介俾草根👩🏻👧🏻嗎?

綜合芋圓 ($28)

有得揀凍/熱,仙草/刨冰底🍧。
草根妹妹揀左凍❄️仙草底
顏色好靚好吸引😍
講真,芋圓就普普通通,唔太夠煙韌
大芋圓好食d,內藏芋頭餡🍠
糖水落得唔多,加埋紅豆食岩岩好😋
仙草不錯,夠滑溜
姐姐覺得綠茶凍幾好食,但得一舊仔😂有d到喉唔到肺。
好多人話大大兜好抵食,但其實草根又唔覺好大兜炸喎🙈
食一次可以的,但又未至於會再去。

話時話,大家有好食嘅芋圓推介俾草根👩🏻👧🏻嗎?

綜合芋圓
綜合芋圓
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$28 (Last Night Supper)
  • 綜合芋圓
2017-12-25 185 views
👁‍🗨 手工綜合芋圓(仙草底)💲28又係芋圓啦👅呢碗手工綜合芋圓有得揀刨冰底或者係仙草底,我就揀左個仙草底,仙草份量多,成碗都係,面頭仲有一大舊蕃薯蓉係中間,甜甜地,好香蕃薯味🤗芋圓亦都有細粒同大粒之分,細粒圓柱體既芋圓都尚有芋頭同蕃薯味🤤特別既係佢仲有一款淡淡地既綠茶味芋圓🍵至於大粒形狀既芋圓,佢既特別之處就在於芋圓入面有芋頭同蕃薯蓉😮所以大粒既芋圓佢既芋頭同蕃薯味較為突出😍不過對於我呢個煙韌控離講,芋圓可以再煙韌多少少🙈咁就更加有咬口😅🔛 整體評分(7/10)
👁‍🗨 手工綜合芋圓(仙草底)💲28

🔛 整體評分(7/10)
2017-12-23 107 views
我超鍾意食芋圓!今日同朋友係旺角掃街,食左一碗幾好味嘅芋圓。芋圓大大粒,仲有芋頭蓉做涵,好有咬口。配料都好多樣化,有仙草、綠茶凍、紅豆、芋頭等等。兩個人食都夠,實在係大滿足!

芋圓大大粒,仲有芋頭蓉做涵,好有咬口。

配料都好多樣化,有仙草、綠茶凍、紅豆、芋頭等等。

兩個人食都夠,實在係大滿足!

2017-12-17 150 views
可能因為今日凍左 所以食完lunch都好似未滿足咁 一路行就諗緊有咩好味 但係登打士街既小食店實在太多人啦 所以一直行左去好景個邊再搵野食 經過台灣小食呢間舖頭 其實早排熱既時候我試過佢既冰烤蕃薯 其實係搽左蜜糖既凍蕃薯 雖然係一細舊 不過$10我覺得ok 夏天既時候一定要試下 講返今日 因為太凍 我改左食胡椒餅 個size好似平時茶餐廳既餐包差唔多大 個飽既皮唔算好薄 個包係硬硬地 咬左兩啖就食到中間既胡椒 個味好濃 係冬既天氣食即刻暖笠笠 我仲加多個芋圓 (配仙草底)中間啡綠色既係蕃薯蓉 佢加埋本身冇乜味既仙草一齊食 令成碗野加左分 我食過幾樣野 呢間小食都ok 可能因為個地點唔算好旺所以通常都唔係好多人排隊 大家下次可以試下
夏天既時候一定要試下

大家下次可以試下