carman0611
物超所值既手撕雞小店
carman0611
2025-06-15
Follow
今日踩單車去到屯門卓爾廣場,見肚餓就同朋友去食個dinner 。卓爾廣場唔算好大,但都有幾間食肆比我哋揀,最後我地揀咗厚興瑜記呢間主打食各式雞飯套餐既小店。 我地兩丁友,懶懶地揀咗佢哋嘅皇牌雞套餐招牌菜,推測是經典豉油雞或蔥油雞。 1. 花雕醉皇脾(醉雞脾)套餐 花雕酒香醃製的雞腿肉,酒香濃郁但不過嗆,雞肉爽滑,冷盤風格適合夏天。 份量十分充足,雞髀以外仲有雞腎伴碟,唔會剩係得雞肉咁齋。2. 秘製香辣皇牌雞套餐 另一款係配麻辣醬汁既雞腿肉,辣度適中並帶微麻感覺,醬汁中亦帶蒜香和豆瓣醬風味。隨餐可以選擇白飯同水晶粉,水間粉口感彈牙,白飯配搭麻辣醬汁都好夾。隨餐附送兩個例湯,勁多湯渣之餘伸要冇落味精,勁有家庭Feel。Read More
+ 2
Foodieblingbling
✨食雞飯必到厚興瑜記手撕雞
Foodieblingbling
2025-06-11
Follow
Blingbling美食推介✨📍屯門厚興瑜記手撕雞 (卓爾廣場)✨食雞飯必到厚興瑜記手撕雞💠💠💠💠💠💠💠💠今次又喺屯門搵食,無意中發現咗呢間厚興瑜記手撕雞,真係街坊之選!雞肉鮮嫩入味,連骨邊肉都香到停唔到口~😍而且分量超級多!價錢又唔貴,真係街坊價,好吸引🥰同埋!!套餐係送例湯架🩷每日都唔同,真材實料,明火靚湯☺️💠霸王香葱皇牌雞套餐 $68經典口味!香蔥加上秘製豉油醬汁,撈飯一流🥰雞夠滑,咬落仲有雞油香,超級滿足✨💠秘製香辣皇牌雞套餐 $68食得辣嘅朋友必試‼️香辣但唔燥,麻香撲鼻,夠晒過癮🔥食落好刺激但又想繼續食😆當然,唔食得辣既,可以叫小辣☺️餐廳環境:💎💎💎💎💎/5服務質素:🌸🌸🌸🌸🌸/5食物味道:😋😋😋😋😋/5性價比:💰💰💰💰💰/5厚興瑜記手撕雞 (卓爾廣場)📍屯門石排頭徑1號卓爾廣場2樓202C號舖Read More
+ 7
霸王香葱皇牌雞套餐
秘製香辣皇牌雞套餐
mandycheng0212
滋味霸王雞🐔惹味蒜香雞🐔
mandycheng0212
2025-06-08
Follow
以往光顧「厚興瑜記手撕雞」都是主要外賣,今次終於有機會堂食!這天和家人來到「厚興瑜記手撕雞」的卓爾廣場分店,據悉是他們的第一間堂食店。週日午巿食客很多,很好生意!套餐包括了例湯、一份雞和一碗白飯(可轉麵食),另外還可追加飲品。當天供應的是紅蘿蔔粉葛豬骨湯,湯頭鮮甜,味精感不重。香蔥霸王雞如其名一樣,雞件上舖了滿滿的葱絲。雞肉肉質非常嫩滑,淋上蔥油和秘製醬汁後,味道鹹香惹味另一款金銀蒜香雞,灑滿炸蒜、蒜粒在雞件之上。雞肉口感軟嫩,蒜香味十分濃郁。配了拉麵作主食,麵條份量都幾多。分別追加了2款特飲:)。鮮奶水晶華田入口順滑香甜,華田化身為水晶凍。而柚子蜜水晶奇亞籽充滿果香,還帶有粒粒奇亞籽口感。Read More
+ 3
款式多選擇 gym友首選
gdpoint
2025-06-04
Follow
每次做完gym 都要食返個高蛋白質低脂嘅 lunch 填飽肚😍商場內只有呢間有齊我想食嘅,亦係唯一一間有堂食 。以雞為主嘅款式非常多,可以拌麵,配飯,水晶麵 。今日叫左個花雕醉雞配水晶麵 $68花雕酒好濃,好入味,將汁料倒入個麵食一流跟餐配左個倒湯,好大碗又足料👍🏻今晚係青紅蘿蔔湯,清熱去濕,最緊要係無味精 ,似足阿媽靚湯🥰朋友叫左香蔥霸王雞配飯 $68香濃惹味,配白飯好開胃🤤啱晒我鍾意多蔥每個餐配特飲+$12手打檸檬🍋即場鮮打,推介!比出面茶飲店嘅一樣味道 。樽仔咖啡啡味濃厚Read More
+ 4
花雕醉雞
chdchan
花款多但份量少
chdchan
2025-05-18
Follow
來這裏吃的全部是雞,到店尚早無人,店子整潔無塵給人好感,今次叫了兩個水晶粉,包括是青檸手撕雞及金銀蒜雞,自助取餐後試試看。每個餐包餸、湯粉及例湯,例湯無用太多味精料足,粉是透明圓身的有點勁道但粉湯偏淡,先說青檸手撕雞,其中夾雜不少青檸片和青瓜絲,雞的份量竟少得像個小前菜,即使再好吃也没甚印象,另外的金銀蒜雞則較正常有髀有胸,沾著金銀蒜碎及豉油很惹味,不過以六十多元一份來說亦算用料孤寒,區區認為其份量只適合OL或初中生吃,性價比不及其它茶餐廳。Read More
linghp127
厚興瑜記手撕雞:超值雙人套餐!🍽️🔥
linghp127
2025-05-13
Follow
今日我去咗屋企附近嘅厚興瑜記手撕雞食晚餐,真係好開心!😍 我哋叫咗佢雙人套餐,價錢只需$168,實在超抵!💰套餐入面有兩碗飯,搭配埋其他菜式真係非常合適!🍚✨ 仲有住家靚湯,湯底清甜,特別適合呢個季節!🥣❤️上湯魚腐娃娃菜亦都好好味,魚腐滑嫩,搭配新鮮嘅娃娃菜,味道清新又健康!🥬🐟 而且,上湯嘅味道真係一流!👌🌟最吸引嘅係香蔥霸王雞,雞肉嫩滑,肉質鮮美,香蔥味道更令整道菜升華,真係好好味!🍗🧅 每一口都係享受,讓我食到停唔到!😋總括來講,今日喺厚興瑜記手撕雞嘅晚餐體驗非常滿意,食物質素高,價錢合理,環境舒適,非常推薦大家嚟試下!🎉❤️地址:厚興瑜記手撕雞 (屯門)屯門石排頭徑1號卓爾廣場2樓202C號舖Read More
momobabymo
[✨屯門厚興瑜記手撕雞 ]
momobabymo
2025-05-11
Follow
[✨屯門厚興瑜記手撕雞 ]#厚興瑜記手撕雞 #屯門 🌟C2. 秘製香辣皇牌雞套餐 $68🌟C4. 金銀蒜香皇牌雞套餐 $68叫左2份套餐,跟餐麵同米粉,仲包埋足料嘅住家靚湯飲品,份量算幾豐富。主打手撕雞水準好高,肉質非常嫩滑,雞味濃郁,皮同肉之間仲有滿滿嘅骨膠原,真係勁好食!兩款雞都整得好入味,香辣雞辣度其實唔係太勁,不過都好惹味;蒜香雞味道都好香濃,好好食!————————♡♡♡♡♡♡————————✨總結少見主打手撕雞嘅連鎖餐廳,出品都好穩定,水準唔錯。加上店面光猛乾淨企理,係一間唔錯,價錢又合理嘅餐廳。📍厚興瑜記手撕雞🏠屯門石排頭徑1號卓爾廣場2樓202C號舖 #jmhkfoodie #hkfoodie #hkeat #hkeats #hkfood #hkig #hkgirl #food #hkfooddaily #hkfoodblogger #hongkongfood #hongkongfoodie #852food #香港美食 #香港食評 #香港餐廳 #屯門 #屯門美食 #屯門好去處 #屯門食好西 #屯門餐廳 #厚興瑜記手撕雞 #手撕雞 #厚興瑜記Read More
pigwingka
手撕雞熱乾撈麵
pigwingka
2024-07-22
Follow
手撕雞熱乾撈麵+飲品天氣熱好想食凍野,但我見撈麵好似冇凍,又想食麵之後就揀左 「手撕雞熱乾撈麵」。醬汁加落麵度好好味,而且有黑白芝麻,開胃,岩晒夏天熱辣辣冇胃口,手撕雞正常,好食,但部位就冇得揀隨機比(我分到雞翼尖冇乜肉食)。Read More
doradora1293
抵食手撕雞 仲有碗例湯
doradora1293
Level 3
2024-06-07
Follow
早排喺屯門返工放lunch 成日好頭痕好多屯門「名物」都大排長龍本身想食雲川 但實在太多人所以就求其入咗呢間手撕雞舖我嗌咗個招牌手撕雞飯首先要讚一讚有一大pat蔥油令成個雞飯更香口更惹味至於主角手撕雞就正正常常唔會鞋口 唔會太油但都係expect到嘅味 唔算係好驚艷但四五十蚊呢個質素算係咁手撕雞可以encore 例湯就唔係幾啱我口味個人認為太油味道就鹹咗少少整體嚟講 算幾抵食如果lunch time行過卓爾居可以一試我見佢仲有其他餐仲有煲仔飯、麻醬撈等等下次可以試吓Read More
FattyGirl886
炸彈手撕雞 一撕難忘
FattyGirl886
Level 3
2024-01-10
Follow
嘩!依家行過去厚興瑜記,d手撕雞真係攞命!啱曬我呢啲唔怕肥既人,撕開一小把,啖啖肉,外層香脆,入口就即刻飽滿中意個種樽啲咸香,啲雞肌肉鮮嫩得嚟彈牙,簡直就係屋企飯局必備手信👍🏼。隔離個馬拉喇沙,湯頭夠晒勁,辣得嚟又唔會攞命,咬落去d鴛鴦麵勁彈牙,仲有嗰種入味到唔行既手撕雞塊,溝埋喇沙湯,真係夠哂癮!😋另外,個花雕醉雞配上水晶粉,嗰個醉,喺食物之中流溢出來,鮮味透心涼;每啖醉雞,軟滑得嚟帶點花香,幾個字—正中下懷。飲品就唔使多講,港式奶茶,香滑得黎唔膩口,飲落暖笠笠。水晶華田就清新解膩,完美收尾。總括黎講,厚興瑜記嘅手撕雞真係值得一試,難怪街坊都捧場!下次仲要帶埋屋企老豆老母黎試下!👨‍👩‍👦Read More
tastylily
📍屯門。手撕雞專門店
tastylily
2023-12-02
Follow
👉🏻花雕醉雞飯(可轉湯麵/水晶粉)好好彩有雞髀食🙌🏻花雕酒香味同清淡嘅雞蛋好夾,酒味唔會over。雞樣透明爽滑,雞胸都入味唔柴,加埋杞子感覺好健康養生。大家留意番,花雕雞係凍食的。👉🏻手撕雞飯清淡之選,手撕雞調味適中,配菜有椰菜、紅蘿蔔、木耳。如果覺得唔夠味,枱面有支甜豉油,或者可以問店員拎辣椒油/蔥蓉。👉🏻今日嘅老火例湯係粉葛紅蘿蔔豬骨湯,好飲🤩我果碗有好多粉葛,仲有舊豬骨,證明真係足料。👉🏻樽仔奶茶、水晶阿華田兩款飲品都好香滑,落重花奶。水晶質感好滑溜,幾有驚喜。Read More
chowpakyin
屯門攞獎鋪
chowpakyin
2023-11-27
Follow
🥣.屯門卓爾廣場二樓角落頭有一間好出名嘅手撕雞鋪,遠望以前店舖細細,原來裡面仲有更多空間,除此之外平日夜晚都多人點外賣及堂食添😋.🍚 煲仔飯套餐 $69臘腸滑雞飯非常可愛並好食嘅臘腸滑雞飯,豉油由自己落,想多啲少啲自己選擇。另外食煲仔飯點少得飯焦呢?由於餐廳用嘅係小型電飯煲,溫度調較得好好,唔會好似砂煲咁易燒燶咗,非常好食住家靚湯(蕃茄薯仔粟米湯)非常足料嘅住家靚湯,另外非常清租甜,唔會好似市面上嘅味精高鹽份嘅湯好唔同,飲多碗都得灼清菜唔清楚餐廳是否只有一款清菜,但當日我哋享用嘅係白灼菜心,無蠔油,非常健康👍🏻 見到另一台直程點一碟大嘅清菜食.🍜 現煮米線 $66酸菜滑雞米線清爽酸菜與滑嫩雞肉結合出色,雞湯中帶有微酸,米線完美吸收酸菜和雞肉湯汁,另外有花椒八角提升整體味道例湯(蕃茄薯仔粟米湯).雖然厚興瑜記嘅手撕雞係最出名,2020年亦拎過獎,但佢哋都持續創新唔同嘅新食品比香港市民享用🍜 所以全港九新界都有佢哋嘅分店都係有原因㗎🤭💰沒有加一服務費Read More
+ 5
住家靚湯
帶你食好野
滋味手撕雞食堂
帶你食好野
2023-11-25
Follow
呢日要返屯門探長老,行經新墟,見到呢間手撕雞店,就決定入去依下肚。呢間舖頭好光猛,入到去乾淨企理,見到每張枱裏面有調味料同埋盒裝紙巾,照顧到客人嘅需要,好貼心!👍🏻滑雞娃娃菜米線這款米線以滑嫩的雞肉和新鮮的娃娃菜為主要食材,配上細緻的米線,味道非常美味。雞肉煮得剛剛好,保持了嫩滑的口感,而娃娃菜的清爽蔬菜味道與米線相得益彰。湯頭清澈鮮美,讓整道菜更加開胃。我很喜歡這道菜的簡單和健康感。北菇手撕雞飯北菇手撕雞飯的北菇炆得好腍。北菇的鮮香與手撕雞肉的鮮甜相結合,讓這道菜的口感豐富多樣。米飯蓬鬆香濃,完美地吸收了北菇和雞肉的美味湯汁。這道菜的份量也相當大。手撕雞配有薑蔥蓉,更突出雞的鮮味。菊花杞子茶菊花杞子茶茶包散發著芬芳的菊花香氣,喝起來非常清爽。菊花和杞子的組合有助於提升免疫力和養生效果,是一個健康的飲品選擇。例湯例湯雖然只是一小碗湯,但湯熱騰騰的,口味濃郁,充滿了鮮味。Read More
+ 1
ChubbyBowtie
屯門手撕雞湯麵專門店
ChubbyBowtie
2023-11-14
Follow
之前都食過呢間手撕雞專門店嘅其他分店 通常我都係嗌外賣返屋企加餸多🐥 好少會坐低堂食 呢日就嚟食個靚午是日靚湯呢日係紅蘿蔔合掌瓜馬蹄豬骨湯 飲落口好有住家湯嘅味道😂 飲得出好真材實料係用新鮮嘅蔬菜熬製而成 我連湯渣都食晒呀滑雞娃娃菜湯麵呢一個係新推出嘅菜式 感覺更加健康🥬 用濃郁嘅雞湯做湯底 真係好想飲晒成碗 呢一個新產品可以揀米線或者湯麵 我哋就揀咗湯麵 雞嘅味道有啲似醉雞 質感係好滑🐥 仲有好多鮮甜嘅娃娃菜花雕醉雞水晶粉成碟醉雞份量真係好多 難怪有咁多人叫呢一個啦 醉雞用上陳年花雕特製而成☺️ 味道唔會苦 但係就有花雕嘅甘甜 雞件都算醃得幾入味 仲有幾粒杞子喺上面添呀 底下仲有兩三塊雞腎 水晶粉口感幾爽彈😮 都係一個唔錯嘅選擇特飲港式樽仔奶茶 奶茶嘅淡奶味道好出眾 雖然係預先製作好嘅奶茶 但係都唔會好甜☕️ 柚子蜜水晶奇亞籽 呢個柚子蜜味道香甜 入面仲有啫喱同埋健康食物奇亞籽 咁就更加飽肚同埋有口感🍊本來仲想試佢個煲仔飯㗎 但係製作需時 我又冇用電話預訂 所以就今次食唔到啦🥲Read More
luckiefoodie852
電飯煲仔飯, 滿滿家的味道
luckiefoodie852
2023-11-07
Follow
煲仔飯可能大家都會食過,但係電飯煲仔飯我都係第一次食,厚興手撕雞在這個秋冬推出咗電飯煲仔飯系列,以電飯煲來代替以往的瓦煲仔,更加可以保持住飯嘅溫度和濕潤的口感,以原個迷你電飯煲上菜,食幾多就添幾多,添完就衾埋個蓋,可以在秋冬清涼的天氣之下,仍然可以食到暖笠笠的米飯 煲仔飯的配料相當豐富,已原隻三黃雞切粒,加上紅棗,木耳,冬菇,秘製醬汁和雞湯等來炆飯,米飯入口鮮雞味濃郁,還有淡淡的紅棗,冬菇的甜鮮味,有種很滋補的感覺還有用電飯煲民炆煮的雞肉,十分嫩滑,整體份量足足有差唔多兩大碗滿,最正都係食到最後啲飯都係暖笠笠的,保持溫度,個人覺得真係好適合無飯家庭啊!跟餐再會附上一個每日例湯,真係好有住家feelRead More
+ 5