2019-04-15 791 views
南朗山道熟食中心,入門口轉右就見到呢間餐廳,一大清早就做白老鼠試試!28蚊嘅早餐有火腿通粉,煎蛋腸仔同方包,送熱飲,凍飲就加$2,價錢相當之實惠!如果純粹為咗填飽個肚的話,係一個唔錯的選擇!點解我咁講?因為味道真係唔太得,但又未去到難食嘅腿通個湯底好淡好淡,失望!腸仔完全唔知咩牌子,可能係我大鄉里,條腸係橙橙地色,個皮係好厚,見到都有少少唔開胃至於方包,d牛油求其到是但整一撻落去就算,完全唔得均勻,最後我夾隻煎蛋落去一齊食就算。所以有時話連鎖食肆霸權唔係無道理,事關d小店真係好差,至少我喺區內試過三間港式茶餐廳,我都可以係用「不知所謂」去形容。事實上黃竹坑係一個美食沙漠,上班族應該恨不得快d有一間連鎖快餐店開業!

2018-11-29 382 views
想食個快lunch,就去左熟食中心揀一間,見到呢間啲嘢食吾錯,選擇又多就入左去。叫左個茶餐,同早餐冇乜分別,有沙嗲牛肉米、火腿奄列同烘多士,加咗杯凍鴛鴦。好有茶記水準價錢好抵,值得再試!
價錢好抵,值得再試!
2017-09-22 847 views
啱啱早餐食咗依個. 都幾好食嘅價錢好平囉比起出邊咁平過深水埗. 朝頭早八點半入到去 好多人嗌外賣同埋喺嗰度食早餐. 多人啫係應該冇問題所以坐咗喺度嗌咗 沙爹牛肉麵餐. 好認真一句好多人所以有時落單都有啲亂. 火腿奄列有啲油, 多士有啲窿 但係味道都ok. 等 一陣間之後過沙嗲牛肉麵到咗. 他們真係用出前一丁公仔麵所以我覺得安慰. 個沙爹牛肉麵幾好食午餐然後杯凍奶茶味道爭少少但係都ok. overall 如果咁嘅價錢算好抵食所以都值得一去之後我叫咗個外賣. 雞扒腸仔煎蛋加個 火腿意粉 凍檸茶. 我朋友話非常之好食但係我見到平沙律醬有些少恐怖. 或者有好多人喜歡食沙律醬所以應該都冇問題我就麻麻哋. 兩個餐咁嗌法都係65蚊所以真係好抵食.

2017-09-22
2017-03-19 832 views
第一次乘搭這條南港島線,想不到原來距離不太遠,金鐘轉兩個站也不久便到。因此,到南朗山行山其實也不算迢長路遠南朗山這個熟食市場的設計就更加奇怪,明明是一個熟食市場,卻像街市的模樣,門面座位中間居然會有個欄,連店員阿姐收碗碟時也有困難。熟食市場兩層,轉彎又轉彎。本來上樓上,但泰式餐廳豪不客氣,立即轉軚至地下的本地茶餐廳。真有趣,這熟食市場還有鐵網邊緣。沙嗲牛肉麵普通至極,沙嗲味淡,牛肉沒肉味,可算是極其普通的牛肉麵。火腿奄列,為何印象中沒怎麼找到火腿😂餐包是極hea的大餐包,夾薄薄一層牛油。茶走味道還好,茶味不太澀,加少許煉奶味道還可。
南朗山這個熟食市場的設計就更加奇怪,明明是一個熟食市場
,卻像街市的模樣,門面座位中間居然會有個欄
真有趣,這熟食市場還有鐵網邊緣。
茶走味道還好,茶味不太澀,加少許煉奶味道還可。
$30 (Lunch)
2017-03-05 528 views
因為工作關係來到了黃竹坑,開完會餓餓地,就走到附近的熟食中心醫醫肚雞脾薯條 係大學時候最愛食的下午茶,自從出黎做野,都好耐無食過!雞脾炸得香口,較深的顏色,味道更濃,薯條用上波浪型內裹薯泥,入口感覺飽滿,傳統就是這樣!西多 又是一個經典,靚既西多, 外在金黃,內在軟甜,有點彈性,而糖漿的多少都好影響味道,老闆加的糖漿便是剛剛好!加上凍奶茶,滿足了
內裹薯泥,入口感覺飽滿,傳統就是這樣!
加上凍奶茶,滿足了
2017-02-24
2017-03-05 317 views
去呢到食嘢等於無得食加訓練自己eq😪星期日下就嚟食,朋友舉手落單等左10分鐘都未落到,姐姐見到又扮睇唔到(鋪頭人客唔算多)終於嗌左個普通嘅茶餐,但係等咗半個鐘有多淨係嚟咗杯野飲,問下姐姐吹下單,點知姐姐叫我地自己入廚房問-.-附近嗰幾枱都一樣情況等到燥 吹幾多次單都無用......坐左差唔多成個鐘咩都冇食到飲咗杯野都係決定走,見到隔離餐廳好多遲過我地入既人都食完最後朋友寧願喺唐記包點買個包食就算😓
去呢到食嘢等於無得食加訓練自己eq😪

最後朋友寧願喺唐記包點買個包食就算😓
2016-11-20 630 views
到黃竹坑探姑姐後,已過午膳時間,幸好體內蘊藏脂肪甚多,未致餓暈,來到山下,連忙走進熟食市場找吃。也許是星期天,有一半食肆沒有營業,一踏入範圍,已被阿姐招呼坐下,反正對我來說哪一間都是一樣,找個卡位坐下。阿姐介紹牆上貼著的是日午餐,我選了陳皮鴨腿湯飯,連熱奶茶。鴨腿湯與飯是分開上的,湯裏有鴨件,但不是鴨腿,有粟米和冬瓜,呷口湯,頗鹹,無陳皮味,鴨肉煲得腍,飯煮得稍濕。熱奶茶相當不錯,是我杯茶。
阿姐介紹牆上貼著的是日午餐,我選了陳皮鴨腿湯飯,連熱奶茶。
熱奶茶相當不錯,是我杯茶。
Lunch
2012-07-23 505 views
垂釣了半天後,又到了中午既食飯時間。而本來一天的課程就因為只有我一人而變成了半天,我的中午飯就去了南朗山道熟食市場,食完才知道笨了,為何不搭車去香港仔中心或鴨脷洲呢。南朗山道熟食市場,雖沒有任何冷氣設備,開揚的設計,間間店都有超過一把黑色大風扇,沒有冷氣,也令人感覺非常之涼快。而我就選擇了協興。吃的是鑊氣小炒,所以我要的中式牛柳飯就不是以碟頭飯的形式去serve。而是小菜加白飯。說是鑊氣小炒,我的這一份中式牛柳也是熱氣騰騰的。味道甜甜酸酸的,很好送飯。牛柳腍得非常,完全沒有咬不開的筋,純肉,味道甜酸,很是好味道。天熱,在沒有冷氣但夠涼快的地方飲上一杯凍檸茶,很是舒服。

天熱,在沒有冷氣但夠涼快的地方飲上一杯凍檸茶,很是舒服。
$34 (Lunch)
5月1日, 去海洋公園happy fish! 入場之前喺入口出面黃竹坑食個早餐先~ 自從黃竹坑村拆咗之後, 好似冇晒地方食野, 唯一嘅野食集中地就只剩番呢個熟食中心~ 星期六有好多間都冇開, 求其搵一間坐低.::: 沙牛腸麵 + 熱檸茶 ::: $21首先讚下佢嘅麵係用丁麵, 其他地方丁麵可能要加$5添~ 沙爹牛肉都有足夠沙爹, 可以撈落湯度, 牛肉都淋亦有沙爹味~ 腸仔就一條鹹味好夠嘅廚師腸, 好鹹好鹹…熱檸茶夠熱, 檸檬都新鮮嘅~::: 蛋牛治 + 凍奶茶 ::: $18 + $1蛋牛治塊麵包未食都已經知係隔夜貨, 質地亦較乾硬. 可幸入面嘅蛋牛餡都算足料~ 牛肉份量頗重手~ 蛋唔會煎得過老仲留有少少蛋汁! 不過不失啦!凍奶茶就一般般~ 茶味削咗dd…都係一貫熟食中心質素, 價錢夠抵, 雖然獨市, 但係各中心內食店都各有千秋, 都值得一試~

::: 沙牛腸麵 + 熱檸茶 ::: $21
熱檸茶夠熱, 檸檬都新鮮嘅~

::: 蛋牛治 + 凍奶茶 ::: $18 + $1
凍奶茶就一般般~ 茶味削咗dd…

沙牛腸麵
蛋牛治
蛋牛餡
熱檸茶 + 凍奶茶
2011-05-01
$20 (Lunch)
2010-12-28 155 views
十一月下旬.晴這幾天天氣寒冷,身體的感覺說要多吃一點,就吃一份大一點的早餐吧。要了叉燒米,叉燒有點乾,不過味道也不錯。米粉扣了底,但仍不少,吃得滿足。另外還有火腿奄列,蛋煎得僅熟,剛好。還有一塊油包也不要來了,因為根本吃不完。熱咖啡幾香濃,在這些涼涼的日子來這裡吃早餐,都幾舒服的。
十一月下旬.晴

熱咖啡幾香濃,在這些涼涼的日子來這裡吃早餐,都幾舒服的。
勝在湯底沒味精
很豐富
$21 (Breakfast)
勝在湯底沒味精
很豐富
2010-04-21 98 views
二月下旬.悶熱 不要看這裡只是沒有空調的熟食中心,裡面也有兩間茶記是有卡座設計的,一間是珠記,另一間就是這裡,加上還有電視,難怪人客是比其他檔口多一點的。 周六來吃下午茶,要了個熱狗餐。熱狗包做得「開晒口」的,不拘一格,沒有賣相可言。吃起來還不錯,包是烘熱的,表皮還是微脆口。腸炸熱了,雖然有點油膩,不過加上生菜及蕃茄,塗滿了牛油及沙律醬,好吃的。 熱咖啡香濃,是這裡幾檔「好咖啡」之一。 埋單19蚊,這個價位是這裡的公價了。
二月下旬.悶熱

熱咖啡香濃,是這裡幾檔「好咖啡」之一。

埋單19蚊,這個價位是這裡的公價了。
賣相一般,但好吃的熱狗
咖啡夠香濃
$19 (Breakfast)
Celebration
Birthday