2024-03-07 141 views
19:36遞order19:45先入單20:15一舊壽司都冇員工態度差 完全唔幫手跟一直整外賣單20:16走話cancel整壽司先話而家整比我原來要等30分鐘以上先開始整
19:36遞order

話cancel
壽司先話而家整比我
原來要等30分鐘以上先開始整
2023-07-27 398 views
千之壽位於元朗一個較隱蔽的🇯🇵日本料理的餐廳,雖然餐廳不是豪華裝修, 不過佢著重食物的質素, 食物新鮮,真材實料,仲要價錢比較親民,絕對係元朗人的恩物。今次食左照燒羊架扒🐏, 茄子🍆同幾舊壽司🍣, 仲要佢個茄子唔係出面食開既烤茄子, 呢到係會將佢切開剝皮, 再鋪上木魚, 非常特別。📍 千之壽 🗺️ 元朗馬田路38號怡豐花園B座地下
千之壽

📍 千之壽
🗺️ 元朗馬田路38號怡豐花園B座地下

2023-01-17 698 views
🌟#元朗日本料理🌟#抵食下午茶時段🌟#兩點半前入座#六點半前找數 #全單8折真係好抵 !🤭🤭唔好睇呢間日本料理店裝潢簡單 唔似近年新開餐廳有豪華裝潢😅呢間千之壽有好多唔同選擇 🙆🏻‍♀️🌼迷你壽司拉麵餐 $74-壽司:三文魚 鰻魚 赤蝦 象拔蚌-仲有一大碗拉麵🫣🫣-拉麵 可以揀豬骨湯底 味噌湯底 辛辣湯底🌼魚生刺身餐 $105-厚切三文魚 𩶘魚 帶子 八爪魚 大赤蝦 北寄貝 希靈魚 磯煮鮑魚-每件刺身都好新鮮 好鮮甜-鮑魚好彈牙🤪- 配白飯(可以加$$轉拉麵/烏冬)🌼呢兩個套餐 都配蟹籽沙律 &飲品
🌟#元朗日本料理

-拉麵 可以揀豬骨湯底 味噌湯底 辛辣湯底

🌼魚生刺身餐 $105
-每件刺身都好新鮮 好鮮甜
-鮑魚好彈牙🤪
- 配白飯(可以加$$轉拉麵/烏冬)

🌼呢兩個套餐 都配蟹籽沙律 &飲品
2023-01-05
$75 (Tea)
  • 魚生刺身餐
2022-11-06 788 views
想去既個間餐廳執笠😮‍💨老公帶我去小確幸食布丁燒,咁岩見到呢間千の壽,老公話呢間餐廳開左好耐了,價錢親民抵食,咁就入左去食飯了。🍱午市套餐 - 魚生刺身餐 配壽司飯、蟹籽沙律 ($102)▫️厚切三文魚2片▫️八爪魚3片▫️希靈魚2片▫️磯煮鮑魚1隻▫️𩶘魚2片▫️大赤蝦1隻▫️帶子1片▫️北寄貝2片呢個價錢有咁多刺身食,真心係抵食既,特別係三文魚刺身,超級厚切同肥美,有濃濃既三文魚香。帶子好大粒、鮑魚彈牙、赤蝦好大隻,咬落爽口,其他刺身都唔錯,整體都幾新鮮既,刺身解凍時間未必做得好好,有啲食落有少少凍,但唔會咬唔到或者食冰咁,所以我地都覺得呢個刺身餐係食得開心滿足既,性價比係高既。壽司飯🍚既份量都好多,有一大碗,醋味正常。蟹籽沙律🥗份量一樣多,都幾好食👍🏼🍣原條鰻魚壽司 (2件) ($66)真原條鰻魚,望落漲卜卜好厚肉咁,依家買一條原條都$7x up,所以呢份壽司好抵食。味道係正常蒲燒鰻魚汁味,夠入味的,呢款鰻魚整體口感比較彈牙,少少鰻魚肉部份食落都幾鬆軟,唔好期望係全條都係鬆嫩鰻魚肉,係就唔會係呢個價錢,所以我地都覺得唔錯,仲要鰻魚好少刺。🍣松葉蟹膏壽司 (2件) ($32)依家係蟹季,當然要叫份

▫️厚切三文魚2片
▫️八爪魚3片
▫️希靈魚2片
▫️磯煮鮑魚1隻
▫️𩶘魚2片
▫️大赤蝦1隻
▫️帶子1片
▫️北寄貝2片

🍣原條鰻魚壽司 (2件) ($66)

🍣松葉蟹膏壽司 (2件) ($32)
依家係蟹季,當然要叫份蟹膏壽司,超級多蟹膏,但食落偏咸,有少許腥味但可接受的,唔大影響,但建議唔好再點豉油食。

🍤炸軟殼蟹 ($50)
即叫即炸,原隻熱焫焫上枱,炸衣夠薄,咬落好鬆脆既,都唔覺油膩,食到蟹肉,味道正常,所以呢碟都係唔錯的。

環境方面係平民餐廳裝修,冇咩特別,但勝在張枱算大,坐得都算舒適既。店員服務正常有禮。

整體黎講呢間餐廳看似平平無奇,但食物質素都ok,仲有好多選擇(除左壽司、仲有串燒、炸物、烏冬等等,似居酒屋咁),做街坊生意,價錢親民,性價比都高既,平時口痕想食壽司但又唔要求好高,又唔想食好貴既,呢度係可以的。
味道 ★ ★ ★ ★ ☆ (3.5星)
環境 ★ ★ ★ ☆ ☆
服務 ★ ★ ★ ★ ☆
性價比★ ★ ★ ★ ☆
$100 (Lunch)
2022-08-23 464 views
好耐冇食過日本嘢啦決定平日晚上去食呢間千之壽裝修超級簡約,都幾多座位晚上8:00去到都已經full晒等咗一陣就已經可以入座大概5分鐘左右三個人嚟食真係可以叫多啲選擇五色手卷$70,除翻開一件都係$14,有三文魚,蟹子,帶子,黃金魷魚,鰻魚,紫菜嚟到都幾脆,建議盡快食因為放耐左紫菜就好快會變淋,鰻魚好正超長👍🏻👍🏻👍🏻三文魚都好正啖啖肉👍🏻👍🏻👍🏻帶子夠晒鮮味👍🏻👍🏻👍🏻蟹子同黃金魷魚就正常👍🏻抵食推薦🔥🔥🔥散叫壽司,甘蝦壽司x2$30👍🏻👍🏻鮮甜,推薦🔥🔥🔥赤貝壽司$15帶子壽司$18👍🏻👍🏻厚肉,推薦🔥🔥🔥北寄貝壽司$14芥辣八爪魚壽司$14,八爪魚粒好多好澎湃唔算好辣,必食推薦🔥🔥🔥辣味螺肉壽司$9辣味三文魚壽司$11櫻花魷魚壽司$13超多魷魚,好味推薦🔥🔥🔥蟹子沙律(小食)$51,超大盤,勁多蟹子,必食推薦🔥🔥🔥淨拉麵豬骨湯,$39,個湯好香,豬骨味唔算太濃,麵身淥得啱啱好,唔會太淋,推薦🔥吉列蝦餅(4件)$34,超香口,炸得啱啱好,不過唔係好大塊,可以一試👍🏻
好耐冇食過日本嘢啦
決定平日晚上去食呢間千之壽
裝修超級簡約,都幾多座位
晚上8:00去到都已經full晒

櫻花魷魚壽司$13超多魷魚,好味推薦🔥🔥🔥

蟹子沙律(小食)$51,超大盤,勁多蟹子,必食推薦🔥🔥🔥

2022-08-22
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
一次工作過後,難得地與同事在元朗覓食,她介紹了這間實而不華,但食物過得去,性價比高的日本料理店給我,我就在這裡與她吃了一頓豐富的午餐。這裡的東西無疑是抵食的,午市套餐中的「三文魚壽司」大大一件,那長得誇張的三文魚比壽司飯要長得多,而且肉質也算新鮮。「蟹籽沙律」與「金菇三文魚湯」也味道可以。我倆另叫的小食,包括「炸蝦野菜天婦羅」和「牛脷薄燒」。「炸蝦野菜天婦羅」份量甚多,眼闊肚窄的我們幾乎吃不完,幸好這天婦羅做得不錯,炸漿夠薄而不油,師傅炸功不差,我倆終於也能完成任務,把天婦羅全數吃光。至於那一客四件的「牛脷薄燒」,其實絕不算薄,挺厚身的牛舌,雖然味淡了點,如果味道濃些會較好吃,但蘸點檸檬汁,也不失為一道不妨一試的小食。更值得一提的,是這裡的丼飯,選擇甚多,我雖然沒吃丼飯,而是以「手打烏冬」代替,但這豐富的「海鮮手打烏冬」,另上的海鮮十分之多,有連殼磯煮鮑魚、牡丹蝦、鱲魚、三文魚、希靈魚、北寄貝、八爪魚等,新鮮的刺身,配以彈牙的湯烏冬,味道不差。元朗這個地方偌大,又多好東西吃的地區,想吃到不錯的日本菜並非太難,但若論到性價比高,這間朋友帶我來幫襯的「千の壽」,就的確是三甲之選,要是想在元
元朗這個地方偌大,又多好東西吃的地區,想吃到不錯的日本菜並非太難,但若論到性價比高,這間朋友帶我來幫襯的「千の壽」,就的確是三甲之選,要是想在元朗區找一間價錢不貴,食物質數過得去,抵食的日本料理店,我覺得這間「千の壽」值得考慮。
Type of Meal
Lunch
2022-07-02 418 views
有重要比賽不能吃太飽又不能不吃只能 輕食一下剛到店 亦是店舖開舖之時點了一客蟹柳壽司和三文魚籽手卷因為只有我一個顧客大約5 mins已經上菜了一貫的水準難得是 店員沒有因為我點的餐份量這麼小而再叫我加單半飽下就充滿力量去比賽了
有重要比賽

大約5 mins已經上菜了

一貫的水準

難得是 店員沒有因為我點的餐份量這麼小而再叫我加單

半飽下就充滿力量去比賽了
上回提到食連鎖壽司店既體驗😪,實在唔夠喉。 講起性價比高既壽司,小妹諗起元朗千之壽!所以星期六去左一趟。🥢Lunch set A壽司手卷拼盤🍣:有蟹籽手卷、鰻魚手卷、壽司有(油甘魚、三文魚、帶子、𩶘魚及北寄貝)。剌身依然好新鮮好厚、三文魚依然好長。 同一年前既份量一模一樣😳🥢野菜豆腐鍋:湯底係似壽喜燒,嫩滑豆腐+椰菜+雜菌+豚肉,好有日式鄉土料理感覺。尤其是冬天食鍋物特別幸福😍價錢都係同一年前一樣,下午茶仲有8️⃣折。睇返1年前IG post曾經介紹過呢間,希望良❤️小店撐落去呀!💪🏻💪🏻味道 : 🔅🔅🔅🔅新鮮:🔅🔅🔅🔅分量:🔅🔅🔅🔅🔅衛生:🔅🔅🔅速度:🔅🔅🔅(5🔅為滿分)

味道 : 🔅🔅🔅🔅
新鮮:🔅🔅🔅🔅
分量:🔅🔅🔅🔅🔅
衛生:🔅🔅🔅
速度:🔅🔅🔅
(5🔅為滿分)
2022-01-16 539 views
昨日去買外賣,呢間近我屋值,所以就試下🥰有驚喜,唔貴得黎又好食雙色三文魚丼三文魚好大舊!有兩種三文魚,一種係生三文魚,另一種係火卓三文魚,上面仲有大大粒嘅魚子,真係好好食!!!吞拿魚蓉飯吞拿魚蓉係我最鍾意最鍾意嘅魚!點都係正。魚蓉好多,又多飯。撈埋豉油真係食過返尋味不過最正都係呢個火焰壽司餐 芊芊味嘅火焰壽司係最好食嘅,而且有好多唔同嘅選擇,例如有三文魚,蟹柳,吞拿魚,仲有玉子!咁多款都只係百零蚊。最後叫咗個吉列炸蝦熱辣辣咁,炸粉又唔厚,即叫即整。以上三個餐都送嘢飲,都只係$300。3-4個人食都得。我地叫外賣果陣好多人排隊/打電話叫,都幾受歡迎!

雙色三文魚丼

吞拿魚蓉飯

不過最正都係呢個
火焰壽司

最後叫咗個吉列炸蝦
熱辣辣咁,炸粉又唔厚,即叫即整。

2022-01-13 354 views
可能係因為附近多學校,所以呢度啲餐廳都算大份抵食。今日行過呢間千之壽,就唔錯喎!門口睇佢個午餐餐牌,都幾多種選擇。我揀咗個燒汁肥牛飯再加多個鰻魚手卷。呢個肥牛飯真係好有誠意!飯上面有飯素,仲要有啲汁,等食飯唔會好齋,仲要有啲粟米粒,可以均衡飲食!肥牛份量多而且真係肥牛!味道好,而且唔會又乾又硬!鰻魚手卷大塊,入面嘅鰻魚好大塊,而且放到好低,每一啖都食到鰻魚。真係唔錯!呢間餐廳唔算好貴,但勝在足料有誠意!唔錯!

門口睇佢個午餐餐牌,都幾多種選擇。

肥牛份量多而且真係肥牛!味道好,而且唔會又乾又硬!

呢間餐廳唔算好貴,但勝在足料有誠意!唔錯!
TakeAway
2022-01-09 334 views
星期日瞓晏咗少少,所以直接等多陣食下午茶時段,去到坐滿晒人,都要等一陣,不過唔算等好耐10-15分鐘左右!第三次食千之壽,個人認為係元朗抵食又大份既日本料理!蟹籽沙律 $47,勁大兜,好足料,勁多蟹籽同蟹柳絲,配勁大兜沙律醬自己撈,次次去食千之壽都會叫呢一個!叫左8款壽司,分別係甜蛋$9、甘蝦$14、帶子$16、北寄貝$14、芥辣八爪魚$14、辣味三文魚$11、櫻花魷魚$13、榮螺片$9|壽司特別推薦帶子壽司,好大粒啖啖肉有咬口!甘蝦壽司,一件有兩隻甘蝦,必食推介!加州反卷$55,total有8件,蟹籽都係勁多,多到滿瀉吉列蝦餅(4件)$34,超好食,記得一定要襯熱食!好香蝦味,推介!炸軟殼蟹手卷$27,勁大件!個人認為比起一般平時喺街買嗰啲手卷再大件少少,軟殼蟹好好食炸得啱啱好,同樣都係勁多蟹籽淨拉麵(地獄湯),單點壽司後可以加$38選拉麵、烏冬或者冷麵,之前食過覺得唔錯,不過今次再食覺得個拉麵淋咗少少,如果硬身返啲會好啲,地獄湯好夠辣!下午茶時段全單8折!冇加一!勁抵!!
第三次食千之壽,個人認為係元朗抵食又大份既日本料理!
蟹籽沙律

8款壽司

加州反卷

加州反卷$55,total有8件,蟹籽都係勁多,多到滿瀉
吉列蝦餅(4件)

炸軟殼蟹手卷

淨拉麵(地獄湯)

下午茶時段全單8折!冇加一!勁抵!!

2022-01-09
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$90 (Tea)
蟹籽沙律
8款壽司
加州反卷
吉列蝦餅(4件)
炸軟殼蟹手卷
2021-11-01 468 views
元朗最近新開左一間外賣壽司店, 呢間舖係其他地方都有分店, 見佢價錢okay相片亦吸引就決定一試, 叫左個海膽三文魚丼跟飲品(茶或汽水$85)外賣(這店沒有堂食), 滿心歡喜返屋企食, 返去打開外觀同爭鮮外賣比相約, 係大盒大少少, 本身期望食物質素比爭鮮好, 但食左第一啖開始已有點失望, 因真係同爭鮮一樣..而海膽好似有點變味, 所以完全放棄左佢, 雖然這價錢不是很貴, 但如同爭鮮質素一樣就真的比下去**不過讚既係員工好有禮貌, 主動交流, 係食物方便期望之後有所提升😄

海膽三文魚丼
TakeAway
2021-06-12 831 views
短時間內番兜😂就梗係因為佢真係好吸引😍令到我哋想出街食飯嘅時候都即刻諗起佢😇蟹籽沙律🥗真係每次嚟到必點😎好大碗,又足料,又新鮮,冇得錯過上次食嗰個照燒雞翼中哂伏,今次試吓鹽燒雞翼🍗一上到枱,已經聞到好香嘅碳燒味😋鹹鹹地,塊皮脆卜卜🤩呢個正壽司🍣真係好足料,除左舊飯大舊外,上面既料都好足架👍🏻油甘魚三文魚超厚身又長,玻璃蝦都有三隻!真係好抵食今次仲叫左個加洲卷🍣出面好多餐廳都淨係會用青瓜來做餡料,但係呢度除咗青瓜之外仲有牛油果🥑真係好加州風味🤪今次又係傻傻地,加咗個麵豉拉麵🍜,但係最後都係覺得麻麻地😂係10分普通喺屋企都可以煮到嗰種即食拉麵嘅感覺總括來講, 10分滿分有8分✌🏻
短時間內番兜😂

加州卷
鹽燒雞翼
2021-06-11
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
雜錦壽司
加州卷
  • 蟹籽沙律
2021-06-07 248 views
超級大份又抵食嘅日本料理 🇯🇵蟹子沙律(小) $44照燒雞中翼(四隻) $29牛肉豆腐煲 $54壽司 $9-$17不等呢個蟹子沙律好彩我哋叫咗小份嚟到嘅時候嚇親左,因為佢真係好大份,等於人哋出邊嘅份量,甚至乎多過其他餐廳好多😍而且蟹子係勁多🤩照燒雞中翼就唔太推薦,覺得好多醬汁,而且雞中翼比較乾身😅牛肉豆腐鍋都係一樣唔太推薦,因為網絡個樣都唔係太吸引,但係佢啲牛肉係好食嘅,唔係質素非常差嘅,而且都有好多舊😅最後嘅壽司就真係十分之推薦,其實佢嘅價錢係10幾蚊一件,初時覺得好貴,因為對比起元x壽司,人哋10幾蚊已經係兩件,但係啲壽司上咗枱之後,我哋就明白點解呢間舖頭成日都咁多人排隊😂原來佢嘅壽司上邊嘅刺身份量係超級大同埋厚,佢嘅一件完全多過人哋兩件嘅份量😲😲😲而且質素都唔差所以呢間餐廳,我地都決定一定會再去幫襯
超級大份又抵食嘅日本料理 🇯🇵
蟹子沙律(小) $44
照燒雞中翼(四隻) $29
牛肉豆腐煲 $54
壽司 $9-$17不等

呢個蟹子沙律好彩我哋叫咗小份
照燒雞中翼就唔太推薦,覺得好多醬汁,而且雞中翼比較乾身😅
而且質素都唔差
所以呢間餐廳,我地都決定一定會再去幫襯
壽司
照燒雞中翼
牛肉豆腐鍋
2021-05-30
  • 蟹籽沙律
2021-03-25 711 views
一入到去就聞到好強勁嘅魚生味有啲腥 坐低一陣冇左 可能個鼻已經適應左呢度冇裝修可言 純粹食cp值同求飽肚1830前埋單全單八折建議食佢嘅壽司刺身set同沙律就夠熟食燒物天婦羅唔推介唔洗嘥錢先講前菜叫左一個蟹籽沙律推介嘅 叫左個細嘅40蚊估唔到超級大碗 嚇親青瓜好爽脆 冇草青味都好多蟹籽同蟹柳 冇水汪汪 好fresh芝士蟹籽壽司就唔太推介芝士係車打芝士粒味道太重 超級膩帆立貝唔鮮甜 普通鰻魚 火灸魚背 榮螺ok壽司全部都好大件 魚生長拖尾之後到熟食鹽燒雞翼好淡 唔夠香脆仲要上碟嘅時候 個碟仲有幾滴水即係洗完都冇抹乾就放啲嘢食落去感覺唔良好就算平都唔係咁蝦天婦羅 脆漿超級厚 隻蝦超級幼唔好食鹽燒牛脷唔係爽嫩有肉汁嗰種又係淡 冇乜鹽味 唔香唔好食服務黎減緩都ok嘅本身坐二人枱姐姐見我地叫得多嘢放唔曬主動提出幫我地轉枱不過都係冇下次
一入到去就聞到好強勁嘅魚生味
有啲腥 坐低一陣冇左 可能個鼻已經適應左