2014-10-31 2601 views
再一次路經呢到,我又入左去食佢其他野食我地叫左一個餃子,炸嫁,好多菜好多粉絲,個汁甜甜地,都幾好味呀,但我食曬先記得冇影到。另一樣就係最近好興既炸雞甜甜酸酸甘,上面撒左芝士粉,但冇咩味。而且一咬就見到好多舊野痴埋組成,我個人就唔太鐘意,而且又唔夠熱。另外仲食左個紫菜粉絲卷,炸唔熟甘,d 粉唔知想點甘,同上一次我食,差好遠呀!
再一次路經呢到,我又入左去食佢其他野食

另一樣就係最近好興既炸雞

$50 (Tea)
2014-10-18 2276 views
昨晚經此小店,朋友成日話想食,我就同友人去試下炸醬面,公仔面加炸醬,但味道唔錯另一係咩五花腩肉,味道都唔錯,但係好油。而個魚片串,紫菜粉絲卷同燒雞尾腸,都好好味,但就冇影到。另外一讚係落單既叔叔,好風趣幽默。
昨晚經此小店,朋友成日話想食,我就同友人去試下

炸醬面,公仔面加炸醬,但味道唔錯

另一係咩五花腩肉,味道都唔錯,但係好油。

而個魚片串,紫菜粉絲卷同燒雞尾腸,都好好味
,但就冇影到。另外一讚係落單既叔叔,好風趣幽默。
2014-08-28 2821 views
禮拜日來食竟然無開所以禮拜三再來過因為晚上有飯局 所以只系叫左2樣小食呢個系系openrice見到已經想食話說個味真系好正一咬落去有濃濃既紫菜香徘徊在我的齒唇之間啲飯好淋 好有上海菜飯既口感不過就衰在油左啲 如果無甘油就100分呢個以為就甘一串普通既韓式年糕一啖咬落去有驚喜外皮脆 內裡煙韌 用台灣話來講系好QQ的口感個味就偏甜帶少少酸同微到吾微既辣似甜版既酸甜骨味野飲方面一來佢地甘岩個日賣哂啲韓國野飲加上減緊肥 只系叫左 bonaqua$7/1枝3樣野37蚊埋單 我覺得還好啦環境方面就真系逼啲 5個以上就我諗吾夠坐(1個肥人肥3個瘦人/5瘦)下次會來試其他
禮拜日來食竟然無開

下次會來試其他
  • 年糕串
  • 韓式飯團
2014-07-19 2911 views
北口韓國地道小食-只能說永無下次要讚一樣串燒豬腩的確系正..系熱的本來為了炸雞而來的,誰不知坐低叫五樣無兩樣,抱住食完再叫..幸好無叫甘多!首先粉絲紫菜卷,完全五熱系暖...仲要五脆又細,好失望!之後泥埋魚片串,除了差之外無其他意見,魚片無鮮味,同平時食既天淵之別,仲要五熱!所以食完就埋單走人!(後話-個到待應態度差,服務態度不專業!毫無安全意識!)

北口韓國地道小食-只能說永無下次
要讚一樣串燒豬腩的確系正..系熱的

首先粉絲紫菜卷,完全五熱系暖...仲要五脆又細,好失望!

所以食完就埋單走人!

(後話-個到待應態度差,服務態度不專業!毫無安全意識!)
2014-07-19
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
Type of Meal
Dinner
  • 串燒豬腩
2014-06-08 3707 views
近年韓國食店在香港越開越多,但專賣街邊小吃的相對少得多。今次來到這間小店,內有魚片串和炸紫菜粉絲卷,是至從數年前從韓國回來後未有機會再試的。因為總覺得魚片串應是冬天時邊吃邊喝著熱呼呼的湯,所以我和男友只點了炸雞球﹑炸紫菜粉絲卷﹑拌冷面及年糕。炸雞球.. 內有肥肉並且沒有雞味,雞球只是微溫的粉很厚,是還未熟的那種厚粉炸紫菜粉絲卷.. 粉絲很淋,不是在韓國吃的那種味道,粉厚拌粉絲.. 味道還好,酸酸的帶點微辣,蠻開胃年糕..味道還好看餐牌還有拉面和飯,但今次試過它的小食來看應該沒有下次了。
近年韓國食店在香港越開越多,但專賣街邊小吃的相對少得多。

炸雞球.. 內有肥肉並且沒有雞味,雞球只是微溫的
粉很厚,是還未熟的那種厚粉
炸紫菜粉絲卷.. 粉絲很淋,不是在韓國吃的那種味道,粉厚
拌粉絲.. 味道還好,酸酸的帶點微辣,蠻開胃
年糕..味道還好

看餐牌還有拉面和飯,但今次試過它的小食來看應該沒有下次了。
$60 (Dinner)
2014-05-19 3787 views
想平平地食下韓國野,這裡是不錯的選擇!唯一,不小心又欠細心的,就是歺碟用透明膠袋包住放食物⋯⋯要知道,歺單中的炸和火烤的上碟時非常熱,我們點了腸仔,烤好的腸向下全焦了也不要緊,重點是,膠袋溶開了一個個洞芝士公仔面,不用自己煮幾好食即炸海苔卷,鷄丸,要連溶化膠袋食,甜辣鷄丸心未熟呈白色肥膏,影響口感!另外是,這𥚃只可下一次Order,而點菜時沒說明,野飲十樣有七樣無,只有可樂等普通野,點四様,其後說不能加単,完全不飽,還要最遅的一碟,足足等了35分鈡才上,但竟然未熟。

想平平地食下韓國野,這裡是不錯的選擇!
唯一,不小心又欠細心的,就是歺碟用透明膠袋包住放食物⋯⋯

芝士公仔面,不用自己煮幾好食

即炸海苔卷,鷄丸,要連溶化膠袋食
,甜辣鷄丸心未熟呈白色肥膏,影響口感!

Type of Meal
Dinner
2014-05-02 5620 views
尖沙咀整條金巴利街 韓食真的不小做了research 發現這間應該是最便宜便和友人到訪餐廳俠小 只有幾張木桌木櫈 menu貼在wall上 一目了然 價錢很相宜 點了炸雞 $40炒年糕 $28韓式粉絲 $38拌面 $4x紫菜卷$14 @4pcs每樣也好吃!除了炸醬面太鹹 炸雞其實到處也賣過百 韓風實在厲害想要找所平平地來吃 花了不少時間 這個炸雞超好吃 醬汁好吃 似是咕嚕肉一樣 脆脆的粉絲也超推薦 酸酸辣辣 凍食的 好開胃牙紫菜卷點了二份 也不是超好吃拉 淋淋地 普普通通埋單180二人 要在韓流底下找到這價錢 難牙!十分推薦
尖沙咀整條金巴利街 韓食真的不小

醬汁好吃 似是咕嚕肉一樣 脆脆的
粉絲也超推薦 酸酸辣辣 凍食的 好開胃牙

紫菜卷點了二份 也不是超好吃拉 淋淋地 普普通通

埋單180二人 要在韓流底下找到這價錢 難牙!十分推薦
$90 (Dinner)
  • 韓式涼伴粉絲
  • 韓式甜辣雞球
2014-04-14 3702 views
本身是要到附近的店舖買韓國用品的,可惜當天假期沒有開門,臨走的時候看到北口門外只是有2-3人在排隊等候,便跟著排隊了,結果等了15分鐘左右便有位了,進入小小的店舖,店內只有大約有5-6張小枱仔看了MEMU後,其實食物選擇款式並不算太多,主要都是一般小食,我們叫左紫菜粉絲卷、韓式年糕串 、韓國魚片串、 韓式炸醬公仔麵、韓式涼伴粉絲、韓式甜辣雞球最先送上來的就是韓國魚片串($14),原來魚片不是用竹籤串起來,是放在碗內有湯的不知是否張枱太細關係,就把兩樣食物放在一起,紫菜粉絲卷($14)剛剛炸起的 ,熱熱地脆脆地好味韓式年糕串($12)感覺比較硬韓式炸醬公仔麵($38)味道很好,可惜份量太少很快便吃完韓式涼伴粉絲($33)是酸酸的,如果喜歡吃酸的朋友,一定會喜歡最後送上來的便是韓式甜辣雞球($40/5粒),這個雞球酸酸甜甜的好好味樽仔韓國香蕉奶 ($20)

韓國魚片串
不知是否張枱太細關係,就把兩樣食物放在一起,
紫菜粉絲卷($14)剛剛炸起的 ,熱熱地脆脆地好味
韓式年糕串($12)感覺比較硬
紫菜粉絲卷 韓式年糕串
韓式炸醬公仔麵($38)味道很好,可惜份量太少很快便吃完
韓式涼伴粉絲
韓式甜辣雞球
樽仔韓國香蕉奶 ($20)
Other Info. : 這裡只可以落order一次,不能再加單
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
韓式涼伴粉絲
韓式甜辣雞球
兒童節當晚, 青蛙跟豬大人到了尖咀吃晚飯。原本想去試人氣韓食店-《hungry korean》,誰不知排隊等食的客人實在太多,而豬大人又非常肚餓....結果轉場到有韓國街之稱的金巴利道覓食!但星期五的晚上, 四處都人頭湧湧, 金巴利道亦如是, 每間食店都有食客在等候~記得上次跟豬大人經過的《北口韓國地道小食》,門外貼著的圖片非常吸引, 而且以韓國街頭小食作為主打,青蛙既然暫時沒有機會到韓國,那唯有到韓國街吃個韓國小食吧~在鎖定的食店門外排除等候若15分鐘, 就可以入座~店內面積非常細, 只有數張二人檯及一張三人檯,檯與檯之間很逼, 坐下時, 近乎與其他食客背貼背。由於排隊等候時已選好食物,所以一坐下就可以點食~不過可能樓面只有一位侍應,以及門外有太多人等候,所以只可以落order一次, 而不接受加單....等了若10分鐘, 食物陸續上桌。韓式魚片串: 竹籤失蹤, 換來是上湯浸魚片~ 魚片頗腍, 幸而湯頭夠熱亦帶甜;炒年糕: 醬汁小辣帶甜, 不過不失;韓式迷你飯團: 本來賣相不俗, 但原來是凍食, 飯鬆散, 一咬即散到檯面上, 不過味道夠;韓式熱狗: 青蛙在韓國必食之小食, 但這裡的韓式
兒童節當晚, 青蛙跟豬大人到了尖咀吃晚飯。

原本想去試人氣韓食店-《hungry korean》,

誰不知排隊等食的客人實在太多,

而豬大人又非常肚餓....

結果轉場到有韓國街之稱的金巴利道覓食!

但星期五的晚上, 四處都人頭湧湧,

金巴利道亦如是, 每間食店都有食客在等候~

記得上次跟豬大人經過的《北口韓國地道小食》,

門外貼著的圖片非常吸引,

而且以韓國街頭小食作為主打,

青蛙既然暫時沒有機會到韓國,

那唯有到韓國街吃個韓國小食吧~

在鎖定的食店門外排除等候若15分鐘, 就可以入座~

店內面積非常細, 只有數張二人檯及一張三人檯,

檯與檯之間很逼, 坐下時, 近乎與其他食客背貼背。

由於排隊等候時已選好食物,

所以一坐下就可以點食~

不過可能樓面只有一位侍應,

以及門外有太多人等候,

所以只可以落order一次,

而不接受加單....

等了若10分鐘, 食物陸續上桌。

炒年糕: 醬汁小辣帶甜, 不過不失;

韓式熱狗: 青蛙在韓國必食之小食, 但這裡的韓式熱狗已看見是即炸, 但都只是微溫~
              而且皮厚, 像吃著未熟透的麵粉;

韓式甜辣雞球: 醬汁充滿了炸雞的外層, 但不知是汁太多, 還是什麼原固,
                   一點都不脆反而是硬; 而雞肉亦太韌.......

紫菜粉絲卷: 唯一最好吃的一款。即炸熱辣辣, 外層又夠脆, 粉絲入味~ 這樣吃粉絲倒是第一次;

韓式涼伴粉絲: 這個完全不合青蛙及豬大人的口味, 因為太太太酸了, 唯一沒有吃完的一款~

反正被催結帳, 還是快快離開這個陜窄的食店吧!!

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

即使門面多人排隊, 而又主打韓風小食又如何,

食物的質素, 不就是一試便知龍與鳳嗎?!
2014-04-04
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
$100 (Dinner)
2014-04-02 2736 views
我無睇星星,但因為個人都喜歡吃炸野,心血來潮都好想食下韓國炸雞是日5點多,一個人無理由食正餐,就試下呢間小食店(前晚好想試,但炸雞已賣完)。小小鋪,唔洗等位,內面有三個員工,其中兩個應該係韓國人,仲有一個後生既靚姐姐煮野食呢度落單只可落一次咋!我叫咗炸紫菜包米粉,韓式甜辣炸雞,一罐梨汁先黎呢個炸紫菜包米粉,好似十幾蚊。口感幾得意,唔油,d 粉仲軟㗎之後先黎梨汁,平時最鍾意飲,貪佢有果蓉,呢度賣$9, 隔離阿之媽賣$10 ga最後等咗二十分鐘左右,先到主角出場!韓式甜辣炸雞,$40/5粒賣相不錯!第一口咬落去,外脆內軟!D雞仲好滑添!都係一D都唔油,酸酸甜甜,DD辣好好味呀!食完呢5粒都已經好飽lu走時六點,已經有人排隊!食物價錢少貴,埋單$67!不過一定會再幫襯個炸雞,真係好好味!

呢度落單只可落一次咋!
我叫咗炸紫菜包米粉,韓式甜辣炸雞,一罐梨汁

最後等咗二十分鐘左右,先到主角出場!
韓式甜辣炸雞,$40/5粒

食完呢5粒都已經好飽lu

走時六點,已經有人排隊!

食物價錢少貴,埋單$67!不過一定會再幫襯個炸雞
,真係好好味!
2014-03-27
$67 (Tea)
  • 韓式甜辣雞球
2014-02-08 5084 views
同摰友飽餐一頓,食完晏預祝佢生日之後……另一個朋友加入埋然後又拉大隊去食下午茶XDD大家都係韓飯,6條腿自動行去金巴利街搵食假日下午茶時段難得搵到間韓食開門入到去曾經要換枱,詳細不提而環境狹窄,幾乎背貼背咁好逼順帶一提:入座後只落單一次,冇加單辣炒年糕本人對呢味冇咩興趣,只係好多朋友都中意食年糕彈牙不過黏,辣醬緊緊依附甜辣滿分加上白芝麻稍稍提味,好香口整體份量亦算合理涼拌粉絲上桌一大碗,份量都夠雜菜絲多,清新爽脆粉絲係韓國果種,較粗身並有嚼勁配上酸甜微辣既醬汁,開胃到想一食再食炸雞球餐廳外有Menu,先前經過時一下子吸引到我呢個係炸雞球,同李家等等既炸雞係唔同既雞球本身上枱係好新鮮熱辣,入面偏肥多脂肪,但完全不膩,且無雪味入口嫩滑,油香充滿牙齒隙縫外面炸得金黃香脆,冇油溢味醬汁酸甜解膩,另外落左花生碎同芝麻,增添香氣及質感層次
同摰友飽餐一頓,食完晏預祝佢生日之後……
另一個朋友加入埋然後又拉大隊去食下午茶XDD
大家都係韓飯,6條腿自動行去金巴利街搵食
假日下午茶時段難得搵到間韓食開門
入到去曾經要換枱,詳細不提
而環境狹窄,幾乎背貼背咁好逼
順帶一提:入座後只落單一次,冇加單
辣炒年糕
本人對呢味冇咩興趣,只係好多朋友都中意食
年糕彈牙不過黏,辣醬緊緊依附甜辣滿分
加上白芝麻稍稍提味,好香口
整體份量亦算合理
涼拌粉絲
上桌一大碗,份量都夠
雜菜絲多,清新爽脆
粉絲係韓國果種,較粗身並有嚼勁
配上酸甜微辣既醬汁,開胃到想一食再食
炸雞
餐廳外有Menu,先前經過時一下子吸引到我
呢個係炸雞球,同李家等等既炸雞係唔同既
入口嫩滑,油香充滿牙齒隙縫
外面炸得金黃香脆,冇油溢味
醬汁酸甜解膩,另外落左花生碎同芝麻,增添香氣及質感層次
2014-02-06 3145 views
夜晚9點21分黎到, menu既野食已經差唔多賣哂, 淨返D麵。好彩重有年糕串同魚卷串。之後有客人入黎佢已經話要收舖, 好好彩咁食到最後兩串。半個月前黎食過,串年糕令我念念不忘,好好食,岩岩燒好熱辣辣,外面好脆,咬落去'chop chop'聲,個醬甜甜地帶少少辣,喺香港食過咁多間韓國菜最似明洞街頭食到既味道。個魚卷串都唔錯,個湯好清,而且賣相好地道。炒年糕比年糕串更出色,醬汁冇咁甜同辣少少,年糕亦好入味,醬汁同年糕融為一體,唔會好似有D地方整到一團粉點左D汁喺出面咁。專程返黎回味......點知⋯⋯ 醬汁同之前差唔多味道,但年糕同上次差好遠。係咪趕住收工,燒到一D都唔脆,只係一層硬左既皮,有D似腍左既飯焦。魚卷串仍然好食。但個一刻,我淨係對個年糕好失望,無暇欣賞魚卷可能係我期望太高啦,不過有D猶疑重應唔應該再黎

年糕串及魚卷串

可能係我期望太高啦,不過有D猶疑重應唔應該再黎
2014-02-05
$27 (Dinner)
2014-01-25 2678 views
今日行完山,係前一日已經決定要去韓國街試試 見食評唔錯,只有8個  所以就決定黎食係尖咀排隊食野是常識吧感都唔緊要啦,我地前面都係得兩pair 人點知差唔多到我地個陣,個侍應出黎賣哂幾款野食(其中一款我地又想叫既) 輪到我地個陣,因為唔想坐廁所隔黎。感我地就要求坐近門口既枱,但佢話後面有三個人所以我地兩個人就要坐近廁所個張當我地坐低之後,發現原來係我地後面等位既人只有兩個。 排隊個陣發現原來個侍應同我地後面既人係識既,所以就呃我地話係我地後面等位既人有三個,就要求我地坐近廁所既位,等個侍應既朋友可以坐近門口個張。 我地叫左幾款野食,其中一款係韓式炸豬扒飯。個賣相唔錯,點知食食下食到隻碗碎片 之後見到原來隻碗係爛既,原來啲碎片係個碗到剝落。 最後埋單就個陣,竟然見到侍應既朋友食緊佢話賣哂個款野食 永無下次
今日行完山,係前一日已經決定要去韓國街試試

見食評唔錯,只有8個
 所以就決定黎食
係尖咀排隊食野是常識吧
感都唔緊要啦,我地前面都係得兩pair 人

輪到我地個陣,因為唔想坐廁所隔黎。
當我地坐低之後,發現原來係我地後面等位既人只有兩個。

我地叫左幾款野食,其中一款係韓式炸豬扒飯。
個賣相唔錯,點知食食下食到隻碗碎片

之後見到原來隻碗係爛既,原來啲碎片係個碗到剝落。

最後埋單就個陣,竟然見到侍應既朋友食緊佢話賣哂個款野食

永無下次

2014-01-21
Waiting Time
25 Minutes (Dine In)
$50 (Dinner)
2014-01-23 2435 views
記得上次在晚上經過這店的時候是很多人的,所以一直沒有機會去試,因為我看食評,別人也推介很多韓國食品是我在韓國沒有試過的,今次與友人在中午的時候來了,結果有位,而且店內的人不多,店內是非常細小,位子不多,我們在一張很細小的檯坐下,叫了數樣必點的食品。第一樣是年糕串$9,我記得口感有點硬和乾,因為沒有汁,只有芝麻在上,所以我覺得這個不太好吃,如果是吃炒年糕的話會比較好,因為有汁第二樣是飯團$18,想不到味道可以是那麼美味的,因為它加了芝麻,麻油,和其他材料,所以味道非常香,這樣的配合也很match,讓我也急不及待回家自己試整。不過有點鬆散,因為加了油和芝麻,所以拿起的時候有點困難,不過味道補搭了。第三樣是炸紫菜粉絲卷$12,因為友人很喜歡粉絲,我們便叫了來試試,味道的確很好,因為是用蛋漿炸,非常的香口,而且粉絲很有咬口,加上紫菜很脆,我覺得味道又新穎又好味,之前在韓國也見過很多炸物,這個也是其中一樣,想不到回到來香港也可以嘗到,真的非常滿意。最後一樣是魚串$12,之前很多人也會推介這個,但我自己覺得沒有什麼的特別,因為只是魚片放在湯上,不過來到了就試下,而且價錢很便宜,味道果然不錯,雖然真

最後一樣是魚串$12,之前很多人也會推介這個,但我自己覺得沒有什麼的特別,因為只是魚片放在湯上,不過來到了就試下,而且價錢很便宜,味道果然不錯,雖然真的有點普通,但味道清新,它的湯是清清的海鮮味,之前在韓國也試過這個湯。

總結,這間店的食物非常適合我們,因為我們也是想嘗新食物的人,不過又不能夠吃下很多,這裡的份量不會太多,剛剛好,而且價錢又便宜,非常抵吃,加上食物新穎,所以非常滿意。
Waiting Time
1 Minutes (Dine In)
$27 (Lunch)
2014-01-14 1860 views
這天和友人去吃這間韓國小食,之前都因為太多友人同行不能進這間小鋪,這次幸運地剛到不夠就有人結帳,很快入坐。 坐了一會兒就點了年糕串、紫菜粉絲卷、迷你飯團和炸醬面。本想叫個涼伴粉絲但店員說沒有,想說轉個頭才選過其他,但店員說只能落一次單,急急地就轉了個炸醬面。食物很快就能上桌,雖然店員和廚房只有三人,效率不錯。年糕串($10):不辣,甜甜酸酸很適合不太能吃辣的朋友們,外面只脆脆地,內面是軟軟,質感真的不錯!可惜只能落一次單,不然也會再吃。炸醬面($33):炸醬是很香,每次吃炸醬面也覺得很不錯,這間也不例外,但就是平平淡淡,每家韓國餐廳都好像是同一種味道。材料稍為小了一點,在其他餐廳可吃到有薯仔這些東西,但這家就沒有,肉粒、蘿蔔粒份量也偏少。不過因為價錢較便宜,也體諒能這點。紫菜粉絲卷($12):端上桌應該是剛炸好,要小心熱,感覺像天婦羅,夠香脆!內面的粉絲稍為淡了一點,但整體來說是一種新口味(從沒想旖粉絲和紫菜是很讚的配搭!)迷你飯團($18):紫菜味超濃,不過有好有壞吧,就是只吃到有紫菜味,端上時還暖暖的。不過夾起來有點麻煩,因為會碎開,吃的時候要小心點。(這兩項沒有拍照抱歉!!)
食物很快就能上桌,雖然店員和廚房只有三人,效率不錯。
年糕串,炸醬面
(這兩項沒有拍照抱歉!!)
Other Info. : 第一次寫食評,希望大家能多多支持!!
$40 (Lunch)
  • 年糕串