2024-05-28 268 views
近來開了間非常火紅的生煎包店!這天趁著一個人的浪漫走到荃灣朝聖,晚上八時許排了15分鐘便可入座可幸不需等太久。這間正是位於荃灣街市街新開的劉興記,鄰舖亦是火紅荃灣老店民豐的所在地,相信日間來必定有兩條長長的人龍了吧。很想試的蟹黃生煎包已經售罄那轉投點皇牌2號餐!內裏包括有麻醬手撕雞絲粉皮、生煎包兩隻及豆漿一杯$54,對我來說這晚餐的份量剛剛好,凍豆漿喝下甜度恰好帶有豆香味道不俗。不消一會我的生煎包便已上檯但這賣相真有點失望!首先熱度絕非我意料中的燙口吃下只是暖暖的,而且包底比較硬實不夠脆口感覺不像新鮮出爐。可幸咬破生煎包內裏滿滿的湯汁鮮味富肉香肉球也鬆化,如果是新鮮熱辣出爐我相信這個生煎包會更加吸引。最後這個麻醬手撕雞絲粉皮反而滿有驚喜!雞絲口感不錯加上麻醬及青瓜混和粉皮,吃下有咬口之餘又非常順滑更香氣滿滿是我喜歡的口味。這間劉興記我覺得性價比是不錯的!希望下次能碰上新鮮熱辣出爐的生煎包,相信我會吃得更加滿意。

2024-05-06
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
Type of Meal
Dinner
2024-05-20 498 views
近期荃灣區開了間人氣生煎包店,堂食和外賣都多人。我喜歡吃生煎包,外賣始終不及即造即吃好,所以今天沒有吃早餐,專程去吃包。店開11:00,11:15去到已見門外有外賣人龍,我堂食就有位,不過都多人要搭檯坐。眼見都很多一個人來吃的,她們點一份套餐,吃完就走。店內有八張長型的四人檯,坐得較擠迫。掃碼下單,每人發一個附有點餐碼黑牌,點好餐有人送來。隨手拿起一張已過膠的餐牌,兩面都印好了食物的款式,套餐有四款,如果一個人來,多數選套餐。我們二人就散叫,招牌生煎包少不了,再叫一個排骨蔥油拌麵,凍豆漿。招牌生煎包四隻,每隻都很飽滿,包底煎得焦焦黃黃又不會過份變成焦黑,面層的皮容易咬開,一團小小的肉丸已藏於包內,滲出來的肉汁在包內搖搖晃晃,用咀吸吮即可入口,但要小心被燙到。由於包的內層溫度很高,所以不能急於食用,先放涼一點再慢慢咬開外層就可以嚐到肉的鮮美和汁的美味,這店的生煎包確是不錯。排骨蔥油拌麵,排骨炸得鬆脆,有肉味。切開一條條大小適中的尺寸,吃得方便。拌麵爽口,份量足夠,蔥油也剛好不會太油膩。酥炸小雲吞,這個炸得太乾了,而且雲吞真的太小,吃不到什麼味道。凍豆漿,我以為套餐才是小杯,怎知散叫都是這

拌麵爽口,份量足夠,蔥油也剛好不會太油膩。

凍豆漿,我以為套餐才是小杯,怎知散叫都是這一小杯,賣8元只有一個小杯份量,價格與份量不成正比。豆味也不是很突出,一般而已。

今次目標是生煎包,我覺得好吃但又不至於非吃這家不可。
排骨蔥油拌麵,
酥炸小雲吞,豆漿
2024-05-20
$52 (Breakfast)
排骨蔥油拌麵,
2 day(s) ago 0 views
之前留意到周潤發都幫襯劉興記生煎包,一直都想去上環食但太遙遠。劉興記短短2個月開6間店,港九新界都有分店,荃灣店都好熱鬧好多人等堂食及買外賣。平日晚上大約六點半到餐廳等了十多分鐘入座。招牌上海排骨上枱熱辣辣酥脆惹味,炸皮薄身不乾身。麻醬雞絲粉皮係我經常食嘅清爽開胃前菜,粉皮咬落彈牙配爽脆青瓜。生煎包是鎮店之寶,堅持用傳統人手的方法去做,選用梅頭豬肉較少肥肉。咬落即時爆肉汁香味四溢(需要小心不要燙傷舌頭!)生煎包個包底煎得好脆令口感更有層次。而蟹粉生煎包更有驚喜,咬開會看到溢出的蟹油食到蟹的鮮味,餡料好足料有一絲絲的蟹肉。見到店舖生意好好,不斷有生煎包出爐👍🏼所以都熱辣辣好新鮮😍
平日晚上大約六點半到餐廳等了十多分鐘入座。
招牌上海排骨上枱熱辣辣酥脆惹味,炸皮薄身不乾身。

見到店舖生意好好,不斷有生煎包出爐👍🏼所以都熱辣辣好新鮮😍
5 day(s) ago 0 views
今日來到這家有名的生煎包店,品嚐它們的招牌菜色首先端上來的是招牌生煎包。外皮金黃酥脆,一咬即可聽見清脆的響聲。包子內餡飽滿多汁,肉餡香氣四溢,尤其是那些從包子中溢出的肉汁,充滿了濃郁的風味。每一口下肚,都讓人回味無窮。接著,我們品嘗到了另一款生煎包——蟹皇生煎包。這款包子以新鮮肥美的蟹肉為餡料,入口即可感受到蟹肉的鮮甜滋味。與此同時,麵皮依舊保持著恰到好處的Q彈口感,與蟹肉完美融合,讓人欲罷不能。令我們最為讚嘆的,是店家的細心服務。服務人員不僅熱情周到,更主動為我們推薦招牌菜品,並耐心解答我們的各種問題。這種貼心舉動,讓整個用餐經歷更加愉悅。
今日來到這家有名的生煎包店,品嚐它們的招牌菜色

2024-06-05 0 views
最近人氣好高既生煎包 見放假走去試下係另一間人氣糯米糍既隔離 鋪仔細細好好彩早去唔駛等位 仲見到職員密密手咁包緊生煎包🤭✨招牌生煎包+蟹皇生煎包上枱熱辣辣 煎到個底金黃色 咬開嘅時候爆汁 以為索咗一啖就冇點知原來仲有勁多汁喺入面 勁juice 蟹皇味既係一咬開飲到啲汁就已經feel到好濃郁既蟹皇味 勁過晒出面既蟹粉小籠包個啲正 必點!✨排骨蔥油拌面排骨係另上 炸到好香脆 但完全唔覺油蔥油拌面唔會覺得好油 蔥味好香鹹度適中✨麻醬手撕雞絲粉皮賣相吸引 一撈已經聞到好香麻醬味配埋青瓜絲雞絲 粉皮又好滑 口感好好好清爽✨鮮雞湯小雲吞呢個相對黎講會清淡啲 易入口 小雲吞一啖一粒 好滿足 ✨低糖豆漿細細杯好香豆味 又夠凍 啱晒夏天飲難怪佢呢排大熱 因為個生煎包真係一試難忘咁多汁既生煎包都係第一次食價錢唔貴 味道又好 性價比好好食完仲可以去隔離買糯米糍🤭

最近人氣好高既生煎包 見放假走去試下

食完仲可以去隔離買糯米糍🤭
  • 招牌生煎包
  • 蟹黃生煎包
2024-06-04 0 views
近來餐廳好紅所以成日都排長龍,假日6點到終於唔使排隊可以入座!店員服務都幾好,仲有提及生煎包如果冇爆汁可以換👍🏻蟹黃生煎包$18/1隻一咬有爆汁,蟹粉味道都幾出,平時生煎包比較少有蟹黃餡都幾特別!招牌生煎包$20/2隻四隻全部都有爆汁效果,雖然樣子唔夠靚,但係餡料份量及味道剛剛好,包底煎到少少脆,成件事先夠完美😋生炸雞扒湯麵$42切好一塊塊好方便食,雞皮香脆而肉質保持到嫩滑。上海排骨菜飯$42記得以前細細個勁鍾意食呢個餸菜!菜飯比較淡口,但份量都好多,排骨煎到金黃色用來送飯一流!麻醬手撕雞絲粉皮$35粉皮好滑溜!雞絲加了大量青瓜絲口感好爽口,材料吸滿麻醬味夏天食好適合。

蟹黃生煎包$18/1隻

招牌生煎包$20/2隻

炸雞扒湯麵$42
切好一塊塊好方便食,雞皮香脆而肉質保持到嫩滑。

上海排骨菜飯$42

麻醬手撕雞絲粉皮$35
平時食開嘢都會影吓相,好食會俾番個好評。但今次真係俾唔落午餐時間要排隊,係咁易影咗兩張環境相,店員即刻質問:點解要影相?態度惡劣,亦要求即刻刪相。既然唔影得相咁你就貼張紙出嚟寫住唔俾影相啦,但係OpenRice又好多人可以影相喎,唔知係咪佢請嗰啲「食家」先俾影相囉!最後反問店員點解唔影得相,佢就無出聲行左去,你有你講,我有我影問店員攞兩隻碗,問咗三個店員都扮聽唔到🤷🏻‍♀️▪️蔥油拌麵$30都質幾爽口,但完全冇蔥油味,亦都好淡,要加豆瓣醬食先有味▪️招牌生煎包$45 6隻見佢寫住冇爆汁可以換,真係粒粒都爆汁,要小心燙口,同埋啲汁係會噴射出嚟😂千祈唔好着靚衫食,味道正常,食兩件都好飽肚▪️百步香蔥油餅$28Size有啲細,得半部電話咁大到,外皮酥脆,但係唔抵食,可以skip▪️麻醬手撕雞粉皮+生煎包2隻$54粉皮過得去,無特別▪️豆漿$8勁細杯生煎包味道係ok嘅,其他可以唔洗試。同埋建議外賣,俾多$2唔洗受氣,堂食就慎入啦
平時食開嘢都會影吓相,好食會俾番個好評。但今次真係俾唔落

問店員攞兩隻碗,問咗三個店員都扮聽唔到🤷🏻‍♀️

▪️蔥油拌麵$30
都質幾爽口,但完全冇蔥油味,亦都好淡,要加豆瓣醬食先有味
蔥油拌麵

粉皮過得去,無特別

▪️豆漿$8
勁細杯

豆漿

今日去咗國際巨星都幫襯過嘅生煎包店食午餐,但卻換來一肚氣。我們進入餐廳入座後,隨即用QR code點了食物後,我便利用空檔時間拿手機拍攝店內的情況 (申報:我並沒有進入廚房重地),但點知被店內服務員大聲喝駡,問我影了什麼,叫我把手機內拍的相片/視頻給她們查看,我隨即在她們面前刪除剛拍的相片/視頻,我朋友還跟服務員理論為什麼我們不能拍照/視頻,跟著服務員沒有出聲便走開了。過了一陣子,我們叫服務員取兩個碗給我們用餐,但這時所有店員都扮聽不到和看不見,其實我已經不是細聲呼叫,而且還說「唔該,可以給我兩個碗嗎?」,我已叫了4至5次都沒有店員回應我,於是我朋友用很大聲浪再叫服務員,我朋友的大聲程度令全店食客都聽到,這時候服務員才乖乖給我們兩個碗。今日點了的食品如下 👇🏻蔥油伴麵 $30呢個麵可以講係完全冇味,我要不停加豆瓣醬才可把這碗麵吃掉。招牌生煎包6隻 $45生煎包係會爆汁,但餡皮太厚,而裡面啲肉無咩肉味,賣點只係純爆汁。百步香蔥油餅 $28這個蔥油餅尚算香脆可口,香蔥味十足。麻醬雞絲粉皮 + 招牌生煎包兩隻 (套餐) $54因為我朋友叫的套餐,冇share食,所以只能從我朋友口中說的評語,
今日去咗國際巨星都幫襯過嘅生煎包店食午餐,但卻換來一肚氣。

今日點了的食品如下 👇🏻

蔥油伴麵 $30
呢個麵可以講係完全冇味,我要不停加豆瓣醬才可把這碗麵吃掉。

招牌生煎包6隻 $45

百步香蔥油餅 $28
這個蔥油餅尚算香脆可口,香蔥味十足。

麻醬雞絲粉皮 + 招牌生煎包兩隻 (套餐) $54
因為我朋友叫的套餐,冇share食,所以只能從我朋友口中說的評語,我朋友說味道一般,沒有帶給他什麼驚喜。

豆漿 $8
最初我以為$8有一杯正常250ml份量,點知上枱是茶樓飲茶的杯,這杯豆漿份量太少了,豆漿只是一般豆漿的味道,並沒有什麼特別之處。

2024-05-29
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$65 (Lunch)
  • 招牌生煎包
  • 百步香蔥油餅
2024-05-29 0 views
生煎包肉汁可以, 但包底實在太硬. 另外點了生煎雞扒麵. 但送上來原來是吉列雞扒, 又凍. 食肆連生煎雞扒係乜都唔知, 點可以做得好?可能係menu 個名無update. 還好的是待應換了一客熱的. 但不會再來
2024-05-28
2024-05-26 95 views
經開荃灣梗係要來呢間近期網上爆紅嘅劉興記生煎包專門店到朝聖啦!聽講呢到最出名嘅就係爆汁招牌生煎包,每一隻生煎包都係每日由人手新鮮包製!除咗食生煎包之外,仲可以食到唔同嘅平民價上海菜,唔怪之得咁受街坊歡迎啦😎~招牌生煎包(2隻)💰HK$20外皮好薄,生煎包底部呈金黃色,非常酥脆!一咬落去真係超級爆汁,肉餡肉質緊實鮮嫩!生煎包無論係口感定係味道都控制得恰到好處,不愧為呢度嘅招牌菜式~蟹黃生煎包(1隻)💰HK$18賣相飽滿,同樣都有超級爆汁嘅效果!蟹黃嘅鮮味同豬肉嘅香氣完美融合咗一齊,令人回味無窮~麻醬手撕雞絲粉皮💰HK$35麻醬香滑濃郁!雞絲、青瓜絲同埋粉皮都充分吸收咗麻醬嘅味道,而且口感豐富~生炸雞扒湯麵💰HK$42生炸雞扒外脆內嫩,上海粗麵Q彈爽滑同清甜嘅湯汁相得益彰~上海排骨菜飯💰HK$42上海排骨外層炸到酥脆可口,肉質緊實而有彈性,配埋有清脆蔬菜嘅菜飯,感覺健康啲~凍 低糖豆漿💰HK$10豆味香濃,甜度適中,入口順滑~

招牌生煎包(2隻)💰HK$20

蟹黃生煎包(1隻)💰HK$18

麻醬手撕雞絲粉皮💰HK$35

炸雞扒湯麵💰HK$42
炸雞扒外脆內嫩,上海粗麵Q彈爽滑同清甜嘅湯汁相得益彰~

上海排骨菜飯💰HK$42

凍 低糖豆漿💰HK$10
豆味香濃,甜度適中,入口順滑~

上海排骨菜飯
麻醬手撕雞絲粉皮、上海排骨菜飯
凍 低糖豆漿
2024-05-26
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
$80 (Lunch)
上海排骨菜飯
麻醬手撕雞絲粉皮、上海排骨菜飯
凍 低糖豆漿
2024-05-26 62 views
今日終於可以約埋朋友一試荃灣一間出名生煎包嘅餐廳😁大約晚上7:00去到,已經非常之多人,堂食及外賣,我等咗一陣終於有位入去🙂🥟🥟🥟🥠🥠🥠➡️兩隻招牌生煎包$20➡️兩隻蟹皇生煎包$36生煎包煎得非常之脆口,上到枱時亦非常之熱,所以食的時候真是要小心,因為一咬落去的時候入面的湯汁十分滿,味道非常之濃郁,而且每一個都不會破損,包裹你每一個都可以食到啲材料。招牌生煎包,入面是肉餡,肉調味得啱啱好🙂另外仲有一款蟹黃生煎包,又是另一種口味,除了配上肉餡,亦有不少蟹皇材料,兩款生煎包完全係不同味覺的享受😁😁➡️皇牌1套餐🥢招牌上海排骨菜飯、招牌生煎包一個、一杯凍豆漿$54🍖排骨非常之多,這炸得好鬆軟,唔會話炸皮整到好厚而變得好硬,而且肉好厚,亦都唔會啖啖都係骨,味道調校得岩岩好😋🍚菜飯方面,飯煮的剛剛好,唔會太過林華眼,配上淡淡都有菜粒,混合好均勻🙂➡️皇牌4套餐🥢迷你雞絲酸辣湯、招牌生煎包六個、凍豆漿 $59🫕有一碗雞絲湯,但係材料卻非常足了,且味道好夠,唔會話太辣➡️雞絲酸辣湯麵 $34依碗酸辣湯就好大碗,而配製的雞絲並唔係幼到一絲絲混合落酸辣湯入面,而係真係一啖可以食到啲雞絲,麵條整得非常之有咬口,味

🥟🥟🥟🥠🥠🥠
➡️兩隻招牌生煎包$20
➡️兩隻蟹皇生煎包$36

➡️皇牌1套餐
🥢招牌上海排骨菜飯、招牌生煎包一個、一杯凍豆漿$54

➡️皇牌4套餐
🥢迷你雞絲酸辣湯、招牌生煎包六個、凍豆漿 $59
🫕有一碗雞絲湯,但係材料卻非常足了,且味道好夠,唔會話太辣

➡️雞絲酸辣湯麵 $34
依碗酸辣湯就好大碗,而配製的雞絲並唔係幼到一絲絲混合落酸辣湯入面,而係真係一啖可以食到啲雞絲,麵條整得非常之有咬口,味道配得啱啱好😋

➡️鮮雞湯小雲吞(12粒)$25
開頭以為雞湯是沒味,點知一上到枱,一啖小雲吞配上熬製的雞湯,非常之好食,完全唔使落其他調味料,已經可以將成會輕輕食晒😋

整體嚟講依間生煎包小店性價比好高,每個套餐或是食物都並不貴,而且已經可以食到非常飽,亦都好好味,雖然環境並不寬敞,但係可以感受到員工有陣陣的人情味,而且好熱情好客,所以真是值得食😁😁

2024-05-26 57 views
上次買糯米糍見到隔離一樣大排長龍,原來係近期荃灣人氣🔥既生煎包- 劉興記。蟹黃生煎包 & 招牌生煎包我地坐既位置貼左張告示📃「冇爆汁可免費更換」,試完真係爆汁💥架,爸爸仲爆左上眼鏡👓,生煎包既包煎到脆卜卜,餡料豐富。雞絲酸辣湯酸辣湯微辣🌶️,有冬菇,雞絲,木耳,非常足料。蔥油雞扒菜飯雞扒開頭睇以為好干身,估吾到食落脆口鬆軟唔韌,菜飯滿滿既菜,啱曬平時唔食菜嘅寶寶。招牌擔擔麵麵條夠彈牙,配料有花生🥜醬汁,滿滿嘅櫻花蝦🦐,好味道。手工豆沙鍋餅最完美梗係要食埋甜品啦。#劉興記 #生煎包 #豆沙鍋餅 #擔擔麵 #菜飯 #上海菜 #荃灣必食 #荃灣好去處 #荃灣美食地圖 #餐廳推介#假日好去處 #ilovefood #hkfood #美食推介 #美食日記#親子 #全職媽媽 #金牛座 #育兒日記 #育兒 #育兒日常 #寶寶日記 #成長記錄 #lemontea.519 #凍檸茶

蟹黃生煎包 & 招牌生煎包

雞絲酸辣湯
酸辣湯微辣🌶️,有冬菇,雞絲,木耳,非常足料。

招牌擔擔麵
麵條夠彈牙,配料有花生🥜醬汁,滿滿嘅櫻花蝦🦐,好味道。

手工豆沙鍋餅
最完美梗係要食埋甜品啦。

2024-05-14
Waiting Time
30 Minutes (Dine In)
Type of Meal
Dinner
2024-05-26 53 views
星期五同咗三個朋友一齊去食依間荃灣新開嘅樓興記佢嘅生煎包真係冇得頂,不過覺得蟹黃味一般般另外仲叫咗雞絲粉皮見到有人食擔擔麵又好想叫,但係我哋已經叫咗好多食晒出菜時間比較長,建議大家可以早啲去排
2024-05-25 34 views
熱潮餐廳🩷緊係黎試下🧐,果然係名不虛傳👍🏻!店舖風格都好有香港特色,黎到當然要食佢最出名既生煎包啦!招牌生煎包真係絕對係必食😎,熱辣辣,一咬入口爆哂汁,記得要小心咬😂,多汁到好易一咬就爆汁去對面🤣,入面既餡都好出色,好juicy好厚肉🩷,生煎包底皮仲小小脆香,超級推介👍🏻蟹皇生煎包都係無敵😏,都係爆哂汁咁😃,入面既蟹皇都好濃郁,滿滿鮮香招牌擔擔麵食落比想像中濃厚🤩,食到啖啖肉碎咁,好滿足麻醬手撕雞絲粉皮麻醬好好味,食落麻香味足,粉皮冰冰涼涼咁,夏天食真係好舒服,入面仲有大量青瓜絲同雞絲,口感更豐富雞絲酸辣湯酸酸辣辣咁,夠哂惹味豆漿

招牌擔擔麵
食落比想像中濃厚🤩,食到啖啖肉碎咁,好滿足

麻醬手撕雞絲粉皮

雞絲酸辣湯酸酸辣辣咁,夠哂惹味

豆漿

2024-05-25 21 views
劉興記生煎包專門店(荃灣)前往荃灣這間人龍店,品嚐他們家的招牌美食,真是令人引頸以待呢!真係好多人!!!首先是招牌生煎包($20/2隻)。外皮金黃酥脆,咬下去餡料飽滿多汁,肉餡鮮嫩可口。每一口都讓人驚嘆,勁爆汁,湯汁濃郁鮮味!另一款是蟹黃生煎包($18/1隻)。包子皮同樣酥脆可口,但餡料裡加入了鮮甜的蟹黃,讓整個生煎包更添海鮮的鮮甜味。這招牌生煎包有著完全不同的風味,尤以蟹黃味濃郁,真是令人難忘啊!接下來品嚐的是排骨蔥油拌麵($42)。麵條Q彈有勁,配上鮮嫩多汁的排骨肉,再加上蔥花點綴,整個口感層次豐富,吃起來甚是過癮。香氣撲鼻,回味無窮!最後是雞絲酸辣湯($30)。湯頭酸辣適中,雞絲鮮嫩多汁,配上蒜泥和香菜,清新爽口,讓人胃口大開。清甜酸辣交織,回味無窮,讓人忍不住一飲而盡呢!劉興記生煎包專門店 (荃灣)荃灣荃灣街市街37號地舖#劉興記生煎包專門店 #荃灣美食 #生煎包控 #排骨控 #湯品控 #美食推薦 #餐廳分享 #必吃美食 #香港美食 #美食探店 #美食vlog #生煎包#上海

劉興記生煎包專門店(荃灣)

劉興記生煎包專門店 (荃灣)
荃灣荃灣街市街37號地舖

2024-05-21
$60 (Lunch)