💥不熱免費換,不爆汁免費換💥看到這兩句就已經知道他們對自己的包子有著超高的信心😌加上之前網上也有看到youtuber打卡他們家的生煎包,吃到湯水直飆😋真的好吸引!店鋪非常乾净整潔👍🏻最重要的是落座就給你倒上冰豆漿!還是免費的!真的超級貼心,更不要提還可以免費續了😍炎炎夏日🥤哪裏還能找到一個能任飲冰豆漿的地方啊!·招牌生煎包🐽略帶甜口的經典滬式生煎包!底部厚實的底座被煎的非常酥脆😭薄薄的一層麵皮包著肉餡和湯汁🤩一口咬下下去真的要小心剛出鍋的熱氣帶著香甜的肉汁一起噴出來🥲·瀨尿蝦生煎包🦐至少是有一整隻瀨尿蝦在裏面🦐把瀨尿蝦切成一段段😌搭配肉餡混合包在包子裏面,讓綿軟的肉餡裏面加入了一層彈爽的口感,搭配著瀨尿蝦特有的鮮味🌊·蟹黃生煎包🦀*真的是真蟹黃!咬開後甚至能看到成塊的蟹膏被肉餡包裹著🦀滲出金黃色的油脂。這通常都是生煎包最奢華的一種形態🥹搭配著淡雅的醋,讓人聯想到金秋十月吃大閘蟹的那種感覺。·小籠包🌟*4皮特別緊實😊和有些酒樓冰凍過的小籠包完全不同,用筷子輕輕提起來都不會破😋一口要開皮喝完湯,再浸入有薑絲搭配的醋裏解膩!·手工豆沙窩餅🫘 HKD 30是之前沒吃過的,非常金黃🤤 口味有點似
招牌生煎包🐽

瀨尿蝦生煎包🦐

蟹黃生煎包🦀*

小籠包🌟*4

手工豆沙窩餅🫘 HKD 30
是之前沒吃過的,非常金黃🤤 口味有點似南瓜餅😋 餅皮外部酥脆,内部略有韌性,裏面夾著豆沙,不會很甜!
  • 豆漿
  • 蟹黃生煎包
  • 瀨尿蝦生煎包
2025-03-11 2493 views
今天中午,去了附近的「劉興記」,這家小店雖然不起眼,但每次經過都能聞到香噴噴的生煎包味道,實在讓人忍不住想進去試試。店裡裝潢簡單,幾張木桌木椅,牆上掛著幾張老上海的照片,感覺很接地氣,價格也很親民,適合像我這樣的平民吃貨。生煎包果然是招牌,一上桌就讓人忍不住想馬上開動。底部煎得金黃酥脆,咬下去「咔滋」一聲,外皮薄而有嚼勁,裡面的肉餡鮮嫩多汁,湯汁滿滿,吃起來特別過癮。雖然不是什麼高級料理,但這種簡單的美味反而讓人覺得特別滿足。蟹粉小籠包同樣做到爆汁效果,一咬開即有濃濃的蟹油溢出,配埋蟹食,嘩嘩嘩!擔擔麵這碗麵的香氣很足,紅油和芝麻醬混合在一起,看起來就很有食欲。麵條挺有彈性,拌上醬料後味道濃郁,微辣的口感讓人越吃越開胃。雖然不是那種精緻的擺盤,但這種家常的味道反而讓人覺得很實在,吃完一碗還想再來一碗。上海炸排骨也是讓我驚喜的一道菜。排骨炸得外酥裡嫩,咬下去還能感受到肉汁,調味不會太重,吃起來剛剛好。雖然是炸物,但不會覺得油膩,配上一碗麵或生煎包,簡直是絕配。豆漿解膩,豆漿味道很純,帶點淡淡的甜味,喝起來很順口,不會太濃也不會太淡,剛好可以平衡一下前面吃的重口味。總的來說,劉興記的菜色雖

生煎包

蟹粉小籠包

擔擔麵

上海炸排骨

豆漿

總的來說,劉興記的菜色雖然簡單,但每一樣都很有水準,價格也很親民,適合日常來吃一頓。生煎包、擔擔麵和炸排骨都讓人吃得很滿足,豆漿更是為這頓飯畫上完美的句點。如果你也想找一家平民又好吃的小店,劉興記絕對值得一試!

Type of Meal
Lunch
👧🏻Wodafoodie in Jordan呢間生煎包專門店又出新口味😍 生煎包外皮煎得金黃酥脆,底部焦香,輕輕一咬,肉汁瞬間在口中爆開,令人忍唔住一個接一個咁食🥰🤩 瀨尿蝦口味係全港獨有!蝦肉鮮甜好特別!蟹黃係我最愛,提升左包既鮮味😋❤️下午茶黎食簡單食左幾個爆汁生煎包,酸辣湯酸辣平衡,雞絲細嫩,木耳竹筍添口感。小棠菜好嫩,豆漿又可以任飲,健康又飽既一餐💯✨ 🦞瀨尿蝦生煎包 ✨ 🦀蟹黃生煎包✨ 🐷原味生煎包✨ 🐥雞絲酸辣湯(細) ✨ 🥬白灼小棠菜苗 📍 劉興記生煎包專門店 (佐敦)佐敦白加士街53號地舖👅更多同區推介☺️ #wodafoodieinjordan
👧🏻Wodafoodie in Jordan
原味生煎包

✨ 🦞瀨尿蝦生煎包
✨ 🦀蟹黃生煎包
✨ 🐷原味生煎包
✨ 🐥雞絲酸辣湯(細)
✨ 🥬白灼小棠菜苗

📍 劉興記生煎包專門店 (佐敦)
佐敦白加士街53號地舖

👅更多同區推介☺️ #wodafoodieinjordan
Dining Offer
Tasting Event
原味生煎包
我地去開佐敦買野,順便諗住附近食個快飯,就搵左呢間食上海野既小店,連周潤發都黎食過,應該唔會令人失望😁招牌生煎包($35/4隻)佢地既生煎包無爆汁或者唔夠熱都可以要求換,質素一定有保證,都真係爆曬汁,仲要睇熱食,d汁真係好熱,小心辣親咀,肉都好鮮,生煎包真係好掂👏🏻 招牌炸雞扒拌麵($45)雞扒炸得多汁同埋表面好脆,似炸魚柳既表層,拌麵個汁唔會好咸,亦都好足夠 🍜麻醬手撕雞粉皮($50)佢個麻醬係似花生醬,唔係胡麻醬,相對會杰d,有手撕雞既咸香,撈埋食味道岩岩好 🐥手工豆沙窩餅($30)最後叫左份豆沙窩餅點品,煎得好香,個豆沙蓉做得幾好👍🏻呢間餐廳生煎包真係好食,其他野食都幾抵,麻醬手撕雞幾特別,同埋價錢唔算貴,地點又就腳,其他區都有分店,下次有機會想再食好方便😌

招牌生煎包($35/4隻)

招牌炸雞扒拌麵($45)

麻醬手撕雞粉皮($50)

手工豆沙窩餅($30)
最後叫左份豆沙窩餅點品,煎得好香,個豆沙蓉做得幾好👍🏻

2025-08-17
Type of Meal
Lunch
2025-08-23 0 views
劉興記是一家以其爆汁生煎包而聞名的餐廳,深受食客喜愛。招牌生煎包包子外皮金黃酥脆,內餡鮮嫩多汁,每一口都能感受到湯汁的爆發,肉餡調味適中。小雲吞湯麵湯麵的湯頭清爽而不油膩,雲吞皮薄餡多,裡面包裹著新鮮的豬肉和蝦仁,口感滑順。麵條彈牙,吸附了湯汁的美味,讓整碗麵更加分。手工豆沙窩餅窩餅外脆內軟,豆沙餡料香甜而不膩。麻醬青瓜雞絲粉皮粉皮滑嫩,搭配麻醬醬汁,帶來濃郁的香氣。豆漿味道清淡,大豆味濃郁,低糖,非常健康。仲可以免費添飲。
劉興記是一家以其爆汁生煎包而聞名的餐廳,深受食客喜愛。

招牌生煎包

小雲吞湯麵

手工豆沙窩餅
窩餅外脆內軟,豆沙餡料香甜而不膩。

麻醬青瓜雞絲粉皮
粉皮滑嫩,搭配麻醬醬汁,帶來濃郁的香氣。

豆漿
味道清淡,大豆味濃郁,低糖,非常健康。
仲可以免費添飲。
2025-08-22 0 views
呢間分店位於佐敦好近九龍公園所以感覺上佢比其他分店更加多遊客嚟食而每一枱都係有叫小籠包之前試過佢嘅小籠包所以今次就決定試吓其他嘢食叫咗豆沙鍋貼同埋麻醬雞絲粉皮豆沙鍋貼外脆內軟,餡料香甜,豆沙味道都幾好,適合鍾意食甜嘢嘅人。麻醬雞絲粉皮清爽可口,粉皮滑嫩,搭配麻醬,味道和諧,雞絲又鮮嫩。兩道菜各有特色,適合唔同口味嘅食客,值得一試。最鍾意就係買食滿$60 ,就可以豆漿任飲:)真係好鬼正 。我已經諗定下一次嚟食會好想試吓佢嘅炸排骨菜飯
呢間分店位於佐敦
好近九龍公園
所以感覺上佢比其他分店更加多遊客嚟食
而每一枱都係有叫小籠包
之前試過佢嘅小籠包
所以今次就決定試吓其他嘢食
叫咗豆沙鍋貼
同埋麻醬雞絲粉皮

最鍾意就係買食滿$60 ,就可以豆漿任飲:)真係好鬼正 。

我已經諗定下一次嚟食會好想試吓佢嘅炸排骨菜飯
之前食過旺角分店 覺得出色兼抵食今次再戰佐敦分店꒰ ¨̮ ꒱⸝♡♡ 雞湯小雲吞麵+生煎包(1隻)♡ 香煎雞扒湯麵+生煎包(1隻)呢到嘅生煎包真係好出色!一定要叫🤪 熱辣辣 底部金黃香脆肉餡鮮嫩多汁 店內仲有notice 寫住唔夠熱同冇爆汁仲可以換🤭🤭♡ 原味上海小籠包(4隻)上次食旺角分店小籠包賣曬冇食到今次終於有得食返😜外皮帶微微煙韌 內裡鮮甜多汁♡ 麻醬手撕雞粉皮超足料 特別係雞絲 份量相當多🤭麻醬香濃 雞肉嫩滑 夏天清涼之選🥒豆漿仲有得任飲~
之前食過旺角分店 覺得出色兼抵食
今次再戰佐敦分店꒰ ¨̮ ꒱⸝♡

♡ 雞湯小雲吞麵+生煎包(1隻)
♡ 香煎雞扒湯麵+生煎包(1隻)
呢到嘅生煎包真係好出色!
一定要叫🤪 熱辣辣 底部金黃香脆
肉餡鮮嫩多汁

店內仲有notice 寫住唔夠熱同冇爆汁仲可以換🤭🤭

♡ 原味上海小籠包(4隻)
上次食旺角分店小籠包賣曬冇食到
今次終於有得食返😜
外皮帶微微煙韌 內裡鮮甜多汁

♡ 麻醬手撕雞粉皮
超足料 特別係雞絲 份量相當多🤭
麻醬香濃 雞肉嫩滑 夏天清涼之選🥒

豆漿仲有得任飲~
2025-08-21 0 views
佐敦出名多隱世美食,冇諗過喺度都見到劉興記!之前喺旺角食過幾次都勁鍾意佢嘅爆汁生煎包😍呢間舖頭最出名嘅係食生煎包,我同朋友仔嗌咗幾款生煎包試吓!食生煎包溫馨小提示:要先咬一個細細嘅洞,飲一飲湯汁,先好繼續咬落去,否則啲汁會爆到周圍都係🤣🤣(朋友仔一個唔小心,咬到啲汁周圍都係😶‍🌫️😶‍🌫️)經典生煎包 (配套餐)每次食都覺得係最好食嘅生煎包!真係可以用皮薄餡靚、外脆內軟嚟形容🥹咬開門口都係肉汁,超Juicy!😻肉質唔使講,非常之鮮甜👍🏻👍🏻蟹黃生煎包 (兩隻) ($38)雖然蟹黃味道唔算好濃,但係食落去都會feel到有啲蟹黃!蟹黃嘅甘香同鮮肉嘅肉汁好夾!瀨尿蝦生煎包 (兩隻) ($28)呢款瀨尿蝦生煎包食落甜甜地,不過就好似唔係幾食到瀨尿蝦嘅味道🤔招牌炸雞扒菜飯加生煎包 ($54)講到食上海嘢,菜飯就唔少得㗎啦!不過今次就有啲失望啦,啲菜飯有少少硬,慶幸雞扒炸得都好香脆又保留到肉汁!👐🏻招牌炸豬扒配拌麵加生煎包 ($54)拌麵調味同麵質啱啱好!上面仲配咗啲乾蒜同蔥粒,加埋炸豬扒嘅香脆都幾有口感!值得一提嘅係呢間舖頭嘅豆漿可以無限添飲!係一個意想不到嘅小驚喜!🥺🥺

呢間舖頭最出名嘅係食生煎包,我同朋友仔嗌咗幾款生煎包試吓!

經典生煎包 (配套餐)

蟹黃生煎包 (兩隻) ($38)

瀨尿蝦生煎包 (兩隻) ($28)

招牌炸雞扒菜飯加生煎包 ($54)

招牌炸豬扒配拌麵加生煎包 ($54)

之前喺旺角店食過噴汁生煎包💥, 一試難忘😙今晚去佐敦店再二殺, 試試水準keep 唔keep到🫣🚇佐敦店鄰近地鐵站C2出口店內環境比較狹窄, 🪵木枱木櫈, 營造老上海小店感覺🇨🇳🔸招牌生煎包(2隻)  $20  6/10生煎包底仍然脆口, 肉餡鮮嫩多汁, 都爆汁👍🏻😿唯今次冇咁熱, 未到辣口, 令味道上較失色咗☹️🥺🔸蟹黃生煎包(2隻)  $38  6.5/10🦀加咗蟹黃的生煎包, 味道會更鮮甜🥳🆕另有新品 - 賴尿蝦生煎包🦐🈵好快售罄, 想試要趁早~🔸招牌擔擔麵  $45  6/10🥢麵條選用粗身上海麵🥣湯底花生味同辣度都夠整體不過不失👌🏻🔸麻醬手撕雞粉皮  $50  6.5/10🐔手撕雞同粉皮份量好多手撕雞肉質嫩滑, 粉皮粗身大片🥜麻醬落得足, 夠撈哂成碗🥢
之前喺旺角店食過噴汁生煎包💥, 一試難忘😙
今晚去佐敦店再二殺,
試試水準keep 唔keep到🫣
🚇佐敦店鄰近地鐵站C2出口
店內環境比較狹窄, 🪵木枱木櫈,
營造老上海小店感覺🇨🇳

🔸招牌生煎包(2隻)  $20  6/10
生煎包底仍然脆口, 肉餡鮮嫩多汁, 都爆汁👍🏻
😿唯今次冇咁熱, 未到辣口,
令味道上較失色咗☹️🥺

🔸蟹黃生煎包(2隻)  $38  6.5/10
🦀加咗蟹黃的生煎包, 味道會更鮮甜🥳
🆕另有新品 - 賴尿蝦生煎包🦐
🈵好快售罄, 想試要趁早~

🔸招牌擔擔麵  $45  6/10
🥢麵條選用粗身上海麵
🥣湯底花生味同辣度都夠
整體不過不失👌🏻

🔸麻醬手撕雞粉皮  $50  6.5/10
🐔手撕雞同粉皮份量好多
手撕雞肉質嫩滑, 粉皮粗身大片
🥜麻醬落得足, 夠撈哂成碗🥢
2025-08-10 74 views
.久仰大名嘅爆汁生煎包,終於有機會try try !!店鋪嘅座位唔太多,但係keep住人來人往,啱啱一坐低,店員就會斟豆漿,原來係無限添飲!!細細杯嘅豆漿,唔太甜,啱晒香港人嘅口味🤭.▫️麻醬手撕雞粉皮💲50|⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️因為天氣太熱,所以決定叫份粉皮share~ 勁足料,勁大碗😂😂粉皮超級滑,唔會碎濕濕👍🏻 仲要吸收晒麻醬嘅濃郁香味,正‼️青瓜同雞絲嘅量都非常多,越食越開胃,消暑一流😋.▫️招牌生煎包💲20@2|⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️店舖入面周圍都有溫馨提示🪧標榜住如果生煎包唔爆汁,一律可以更換‼️可以話絕對係有質素保證🤩生煎包嘅外皮煎得金黃酥脆,絕對係我鍾意嘅口感!夠脆口🤤外皮唔會太厚!真係一口爆汁!🤣要小心比啲湯汁辣親!而且生煎包嘅肉餡,亦都肥瘦適中,恰到好處🤏🏼下次要試埋蟹黃生煎包🦀👏🏻
久仰大名嘅爆汁生煎包,終於有機會try try !!
店鋪嘅座位唔太多,但係keep住人來人往,
啱啱一坐低,店員就會斟豆漿,原來係無限添飲!!
細細杯嘅豆漿,唔太甜,啱晒香港人嘅口味🤭
▫️麻醬手撕雞粉皮💲50|⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
青瓜同雞絲嘅量都非常多,越食越開胃,消暑一流😋
▫️招牌生煎包💲20@2|⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
店舖入面周圍都有溫馨提示🪧
生煎包嘅外皮煎得金黃酥脆,絕對係我鍾意嘅口感!夠脆口🤤
外皮唔會太厚!真係一口爆汁!🤣要小心比啲湯汁辣親!
而且生煎包嘅肉餡,亦都肥瘦適中,恰到好處🤏🏼
下次要試埋蟹黃生煎包🦀👏🏻
2025-08-07 59 views
勁爆汁嘅生煎包,有驚喜出乎我意料之外!生煎包比起蟹粉生煎包更多汁,我食嘅時候冇留意,大啖咬落去,噴到全檯都係!哈哈,之後先見到牆上面寫住冇汁隨時可以要求更換!但係蟹粉生煎包會比較鮮甜,而且好多蟹肉蟹膏,推薦都可以試!麵包底煎得夠脆兩款包食嘅時候更加要小心佢超級熱!所有包包都係即煎即上,熱辣辣,小心燙嘴!小籠包都有湯汁好味😆下次會試佢嘅雞汁粉皮小雲吞,細細粒一口一嚿,肉餡鮮味,湯底充滿着雞香,推薦!最驚喜係佢嘅豆漿係免費任飲!好有誠意!
勁爆汁嘅生煎包,有驚喜出乎我意料之外!

哈哈,之後先見到牆上面寫住冇汁隨時可以要求更換!

小籠包都有湯汁好味😆下次會試佢嘅雞汁粉皮

小雲吞,細細粒一口一嚿,肉餡鮮味,湯底充滿着雞香,推薦!

最驚喜係佢嘅豆漿係免費任飲!好有誠意!

2025-08-03 132 views
今次同屋企人去咗佐敦遠近馳名嘅「劉興記生煎包專門店」試下。呢間排隊名店就喺澳洲牛奶公司側邊,原來叫任何套餐就有豆漿任飲!🥛 入到去見到牆上好多告示提醒食客要「小心爆汁」,未食已經好期待生煎包嘅滋味!😋 我哋叫咗以下幾樣: 1. 招牌生煎包真係名不虛傳,煎得外皮金黃香脆,內裡餡料多汁,咬落去每一啖都爆汁!絕對係必點! 2. 酥炸小雲吞 (12粒) 外層炸得香脆,內餡調味剛剛好,口感輕盈又唔油膩,幾個人一齊分享啱啱好。 3. 招牌炸豬排蔥油拌麵 炸豬排大大件,外脆內嫩,蔥油拌麵香味濃郁,每啖都充滿滋味,加埋炸豬排一齊食更加滿足! 4. 麻醬青瓜雞絲粉皮 粉皮煙韌,麻醬濃郁又唔會太膩,青瓜同雞絲令整個菜式清新又有層次感,食完生煎包再食呢個,解膩又開胃! 小貼士: 佢哋仲有豆漿任飲,食到一半飲返杯清清喉,好正!另外要讚一讚佢哋職員,雖然餐廳忙到爆場,但職員個個都勤力又友善,服務態度一流! 呢間店無論係出品定服務都值得一試,特別係生煎包,真係「小心爆汁」!下次有機會一定要再嚟試其他菜式~🔥

我哋叫咗以下幾樣:

1. 招牌生煎包

2. 酥炸小雲吞 (12粒)

3. 招牌炸豬排蔥油拌麵

4. 麻醬青瓜雞絲粉皮

小貼士:
2025-07-28 284 views
喺香港如果想食生煎包嘅話,第一時間會諗起呢一間。因為佢好多地區都有分店,而且都係相對地比較出名嘅生煎包。成間店最好食推介就當然係生煎包,外皮好脆,咬落去就成口都係湯汁,要小心食嘅時候辣親個口啊。呢度仲有個好搞笑嘅規定就係如果唔爆汁嘅話係可以免費換過另一隻!同埋呢度嘅豆漿係可以任飲! 似係自家製,材料都係新鮮咁樣去磨啲豆漿出嚟,不過如果再凍同稀多少少就更加啱夏天啦!炸雞扒拌麵都唔錯,雞扒都炸得幾香呀~

炸雞扒拌麵都唔錯,雞扒都炸得幾香呀~
  • 招牌生煎包
2025-07-25 256 views
雞湯小雲吞(18粒)+生煎包(1隻)配(凍)豆漿 $54.00瀨尿蝦生煎包 $28.00一眾街坊擠擁的小店,別有一番吸引力。終歸要價廉物美才能留人。店員有方言口音,但不妨礙對客人的熱情,人未坐下一杯豆漿先比我入座。冰冰涼涼的,甜度適中,看到有一部豆漿機,看來是自家制作的。生煎包湯汁多,熱辣辣上桌,怕燙口所以等待多一會兒,湯汁一咬開就不停流出來🤭吃的時候要小心。小雲呑非常有料,最喜歡湯頭不重味不油膩,吃完不會口干。
瀨尿蝦生煎包 $28.00

小雲呑非常有料,最喜歡湯頭不重味不油膩,吃完不會口干。
琴日行過佐敦白加士街,熱到溶咗!見到「劉興記生煎包專門店 」,即刻衝入去涼冷氣🧊 同食生煎包~ ✨ 必試套餐▫️麻醬青瓜雞絲粉皮 + 生煎包 + 凍豆漿麻醬夠多撈粉皮,青瓜絲脆卜卜,雞絲唔柴,最正係凍豆漿任斟☺️ 豆味濃又唔甜,飲完店員自動不停refill~ 生煎包即叫即煎,肉汁多到滴落匙羹!▫️ 雞絲酸辣湯 + 生煎包 + 凍豆漿酸辣湯料多夠大碗 😂 1微辣帶醋酸勁開胃,配生煎包超解膩。🦐 海鮮控重點▫️ 瀨尿蝦生煎包真心有蝦肉!粉紅色蝦肉混豬肉餡,鮮甜到似飲緊海鮮湯~ ▫️ 蟹黃生煎包咬開見到金燦燦蟹油😱 湯匙盛住啖湯飲,蟹香攻鼻!

✨ 必試套餐
▫️麻醬青瓜雞絲粉皮 + 生煎包 + 凍豆漿

▫️ 雞絲酸辣湯 + 生煎包 + 凍豆漿
酸辣湯料多夠大碗 😂 1微辣帶醋酸勁開胃,配生煎包超解膩。

🦐 海鮮控重點
▫️ 瀨尿蝦生煎包
真心有蝦肉!粉紅色蝦肉混豬肉餡,鮮甜到似飲緊海鮮湯~
▫️ 蟹黃生煎包
咬開見到金燦燦蟹油😱 湯匙盛住啖湯飲,蟹香攻鼻!