2020-05-13 25 views
天氣炎熱,見到呢個餐廳唔使排隊,又有台灣菜食,於是入去食午餐。.天氣太熱,唔會揀啲湯面食,食拌麵就啱晒喇。.我嗌咗「肉燥拌麵」,外觀比起想像中好,而味道亦好平衡。份量適中,價錢亦合理($40),可以一試。

天氣太熱,唔會揀啲湯面食,食拌麵就啱晒喇。

2020-05-03
$40 (Lunch)
2020-01-11 291 views
一心諗住幫襯小店,但換來老闆態度極差。Order時不會行過來寫單,只會叫你大聲講就可以。我們叫了2碟頭飯,由於菜式太似,上菜時我們問清楚那是什麼?他好寸話....呢個係飯、呢啲係肉燥、呢條係菜、呢啲係豬扒(但個樣似滷肉),態度極差😑 對其他客人都一樣,午飯時間話$500無錢找,叫客人自己打散再來付款。有一個阿姐幫別人買外賣,阿姐要求收據,老闆就好寸話信唔過人就自己嚟買,阿姐話勻真啲好(其實是阿姐自己想清楚啲,由於幫多人買外賣),但老闆竟然出餐時問需唔需要打開比你睇下外廿,費事你又信唔過(老闆語氣好寸)😒真心不會再嚟,食物質素已經一般,態度又差,可必再嚟呢支持佢呢☹️

2019-08-06 517 views
晚上轉折之下來到荃灣,順便食埋飯,本身想食果間拉麵有排排唔知要等幾耐,心灰意冷之下荃灣之友推介了一間台式自家制風味餐廳,話幾好味又抵食,個老闆仲要好過癮,反而好奇左個老闆有幾過癮(竟然)之下去食了,去到富利達中心果頭搵左陣見到間店,門面看似豪不起眼,但其實內有乾坤。 大約8點多時段,唔算太多人,小小的店子,長方形格局一目了然,簡約實用設計,牆上貼有食物相、餐牌、一些可愛的小佈置擺設及樂器(唔通有表演?),簡單得來有心思,有自助加料及斟水區,又有電視睇,好自在,有種家的感覺。 餐牌,都幾多選擇,價格都比較平。 坐底點左野食,老闆好親切,問要唔要湯,係愛心湯,講野好攪笑,有時仲會來吹下水。 蕃茄南瓜湯,是日晚餐靚湯,竟然有湯飲,太窩心了,味道酸酸甜甜,內有蕃茄及瘦肉,好足料,普通但又好飲呢種感覺.......係愛呀哈利。 珍珠奶茶,飯麵送特飲一杯,奶茶甜度適中,珍珠煙韌,味道不俗。 醬燒豬頸肉燥飯,$48,見幾特別即試下,豬頸肉及肉燥份量多,一片片差不多正方形的豬頸肉食得方便,口感有點似串燒,醬汁豐富似沙嗲,配合肉燥,每啖都香口惹味幾好食,既是台式又有東南亞家味道,果然有創意,
餐牌,都幾多選擇,價格都比較平。
蕃茄南瓜湯
珍珠奶茶
醬燒豬頸肉燥飯
醬燒豬頸肉燥飯,$48,見幾特別即試下,豬頸肉及肉燥份量多,一片片差不多正方形的豬頸肉食得方便,口感有點似串燒,醬汁豐富似沙嗲,配合肉燥,每啖都香口惹味幾好食,既是台式又有東南亞家味道,果然有創意,冇改錯名。

物味道不俗,仲要好抵食,$48有飯有珍奶有湯,環境感覺舒服,老闆親切,內人情味,下次會再來呀。
蕃茄南瓜湯
珍珠奶茶
醬燒豬頸肉燥飯
2019-06-23 362 views
荃灣真係有好多美食! 星期日打算去食好出名的米線的,很實在太多人,即時轉入為同事介紹的創意廚房! 見到入面無乜人,其實有小小驚中伏⋯ 創意廚房真係一間幾有人情味ge小店,舖入面只有老板同老板娘,而老板都幾鍾意同食客傾計,我地由叫野食到食完野,老板已經坐得左兩次同我地傾計😂 小店雖然細細,但入面裝修佈展得幾舒服,令人有種家的感覺! 至於食物,我地分別叫左同事極力推薦的巴東牛肉麵(同事話好小地方有得食「巴東牛肉麵」)同豬頸肉肉燥飯~ 而兩個餐都免費跟一杯特飲,我地叫左苦瓜白桃汁同「你話事」! 同事極力推薦的巴東牛肉麵,其實我覺得好似升級版的五香肉丁麵😂😂 個湯同五香肉丁的汁好似,香香地辣辣地,但個牛就係好淋好入味的牛腩👍🏻 都唔錯! 而另一個豬頸肉肉燥飯真係好好食⋯ 豬頸肉好肉食緊串燒果隻豬頸肉,唔似其他餐廳果種,好好食!!呢個飯真係好有驚喜⋯ 原本諗住穩穩陣陣先點呢個飯,點知最有驚喜係佢😋😋😋飲品就好推薦苦瓜白桃,好好飲! 有苦瓜味得黎,真係唔苦! 正! 至於「你話事」應該係random😂 今日係青蘋果之類ge飲品,都Normal,但冇苦瓜咁正咁特別!下次一定會再黎!btw... 同老板
荃灣真係有好多美食!

見到入面無乜人,其實有小小驚中伏⋯

下次一定會再黎!btw... 同老板傾左一陣計,都feel到佢好有正能量,為呢間小店加分!
豬頸肉肉燥飯
巴東牛肉麵
2019-06-23
Lunch
豬頸肉肉燥飯
巴東牛肉麵
2019-06-07 230 views
老闆房叔同老婆開既一間台式小店,房叔熱情又好客,有時放工就會去食個家常飯輕鬆下。通常都會叫沙爹雞粒肉燥飯,肉燥同沙爹都好香口,配飯食係一流。最特別既係飲品,我通常都會叫房叔話事,因為唔飲甜野,有時又會想飲熱野,就會講低要求,佢就會幫你話事,調教一杯岩你心水又合時令既飲品😊
2018-11-24 562 views
醬燒豬頸肉燥飯🤔$48咖哩雞扒飯🤔$48飲品:100毛特飲+你揸Fit🤔豬頸肉同雞扒都炸得好乾🙈味道還可以啦😂飲品跟餐既,啲名比較特別😂100毛係蘋果奶昔,而你揸Fit就好似係Random😂整體好一般,所謂既創意只限於餐牌之上🙈
醬燒豬頸肉燥飯🤔$48
咖哩雞扒飯🤔$48
飲品:100毛特飲+你揸Fit🤔
豬頸肉同雞扒都炸得好乾🙈味道還可以啦😂

整體好一般,所謂既創意只限於餐牌之上🙈
2018-01-21 1377 views
荃灣有好多食店特別是火鍋、鷄煲、韓國燒烤等等,但近排食了太頻密開始有啲悶,正當唔知食乜好之際行下行下入咗條橫街見到一間創意餐廳的台式食店,店內沒有刻意的裝飾但牆身掛上的擺設幾得意!我看見分別有兩個食客入來都叫老闆order照舊,相信呢間店開咗好耐而且亦有不少熟客捧場!我點了醬汁雞肉台燥飯配靑蘋果綠茶,同學點了醬汁豬扒拉麵跟蜜桃紅茶,雞肉好嫩好入味特別一提豬扒完全唔嚡,啲汁恰當唔太醎我食晒整碟飯呀~小食有很多款選擇我選了滷水三拼(雞翼、雞腎、滷水蛋)只是38元,有三款平均十元多些真好化算比起食串魚蛋有質素好多!正!最好就係價錢唔貴套餐可以跟飲品!

2017-06-19 1483 views
夜晚經過荃灣做完野,緊係去搵搵野食。行過旁邊間出晒名既麻辣米鋪大排長龍,咁鬼熱更係唔同你din, 黎左隔離間7點幾都拍拍地烏蠅既fusion台式小店。貪佢咩呀~貪佢夠特式多好評。點知中左半伏。叫左呢碗喇沙湯底米線。得蟹柳魚片豆卜都係啲自己屋企煮麵既料,創意欠奉.....喇沙湯底一啲都唔喇沙,似沙嗲味精湯多啲。台式肉燥茄子飯, 沒什驚喜。但食評讚到天上有地下無,失望。茄子略為燒燶,肉燥夠味。叫左個鹵水拼盤,所有野都好淋好入味既,值得試下。呢個椒鹽炸雞肶茹,咁樣整係幾好食。惹咪得黎又唔係淨係肉類。但唔夠脆。左邊苦瓜蘋果汁,有苦瓜味冇蘋果味,清熱幾好。右邊叫100毛,只記得有鮮奶泡沫係入面,係幾好飲。雖然我都支持小店,但以咁多好評黎講,真係令人失望。期望佢會做得好啲,再做多啲創意美食,咁先唔會名過其實。

叫左個鹵水拼盤,所有野都好淋好入味既,值得試下。

2017-06-02
2016-12-03 1545 views
今天突意走到荃灣吃這個朋友推介既肉燥撈上海麵連餐飲凍珍珠奶茶!說實話:看鋪名及門面還以為是食中菜的餐廳!再望望牆身貼上主打肉燥乾麵,但番查餐牌卻找不到!忍不住追問老闆,他風趣的指我叫的就是這個肉燥乾麵!牆身是給台灣人睇!而餐牌是給我們香港人睇的笑了上台已有麻香味,肉燥醬汁很慷慨,肥肉很小,是我柸茶呢!咯厭有點咸,如果麵量多點便可平衡!上海麵很幼身而且煮得林身,有點像較滑口的米線!珍珠奶茶面層有口感嫩滑既奶泡,令飲落感覺更滑溜又不渴喉!
笑了
2016-11-14 1045 views
想食台灣野, 在OPENRICE SEARCH, 又經開荃灣, 就試試呢間小店~沙爹雞肉肉燥飯: 比較細碟, 肉燥偏咸, 我自己反而中意食甜D GE。 雞肉燒得乾左D, 好彩有D 沙爹醬, 但沙爹醬又蓋過哂肉燥味...感覺似食沙爹飯多D....台式豆腐: 唔太記得呢碟野叫咩名, 一樣係細細碟, 炸過的豆腐配咸咸酸酸的汁, 都醒胃GE, 一般LA青檸特飲: 無咩青檸味, 偏淡

青檸特飲: 無咩青檸味, 偏淡
上次自己吃完一次後,覺得值得再吃。今次我帶亞仔來試呢間台灣食店,點了豬扒魯肉飯及炸貢丸條拉麫及A菜,及兩杯飲飲品。台灣香腸暫缺貨(吃不到真可惜)。老板制作食物很認真,待客很友善,與一般商場上的集團食肆相比,呢間小店多了一份人情味!亞仔吃飽後讚食物好味,下次會帶同學來幫襯
上次自己吃完一次後
,覺得值得再吃
。今次我帶亞仔來試呢間台灣食店,點了豬扒魯肉飯
及炸貢丸條拉麫
,待客很友善
,下次會帶同學來幫襯
2016-09-21 774 views
話說都係睇左飲食男女想過來食巴東架,不過好可惜來到已經賣晒.!原本打算起身走人,不過有驚喜!!呢度嘅老闆熱心又好人,有講有笑招呼人客,在埸食野嘅人都好開心.係呢個心情放鬆嘅環境就算冇巴東我都食得好開心感覺好好味.!我叫左個飯,仲叫左杯 熱嘅你話事.味道好得呀,唔會太重手,易入口.最緊緊緊要係,佢D肉唔會孩唔軔,呢點我已經比7分.而我杯野飲唔係是但熱檸水,真係有心思沖.如果想飲真係試下叫,因為叫你話事所以佢每次沖都唔同,我都好難講.我會再來幫襯試下佢個巴東

我會再來幫襯試下佢個巴東
Other Info. : 服務態度大加分
2016-07-18 1467 views
其實每次黎荃灣,總想食創意廚房,因為食過一次,但味道令人掛住。但呢間小店又真係唔適合大夥兒聚會。今日終於有機會黎食,久違了的肉燥飯。小店唔大,但夜晚人都唔多,相信係熟客仔黎,因為老闆同啲客人有傾有講。老闆好生鬼,係咪叫啲客人食晒啲飯,如果唔係佢會唔開心。我點左個招牌肉燥飯,表姐點左個茄子肉燥飯。飯同飲品都好快上枱,一如既往,都係滿滿的肉燥係飯上面,毫不吝嗇。平時啲肉燥係少得唔會令個飯撈匀。但呢度啲肉燥撈完個飯,仲有好多肉燥,啲肉燥唔肥,味道啱啱好。表姐平時都揀飲擇食,但佢竟然食晒成個飯,嚇左我一跳。佢話成個飯味道都好好,又唔感覺好肥,飯的質感又軟硬適中,啲茄子又唔太稔,有咬口,佢好滿意。反而我今次杯蘋果綠茶,味道有啲遜色,苦澀味太重。表姐杯珍珠奶茶就好好飲,奶味香濃。埋單$102,食到飽飽返屋企,好滿足。
2016-07-05
  • 魯肉飯
2016-06-27 675 views
間野已經食過幾次,身為荃灣友當然係佢的粉絲,雖然間野細,但係比起其他鋪頭更有風味。佢的台式飯好好食,飲品每次都係叫老闆幫我作主意,總有驚喜。有啲人覺得略貴,但係我覺得算係值
2015-09-22 1261 views
藏於小巷的小店和可愛的老闆防叔一坐低就聽到老闆中氣十足嘅笑聲。鋪頭唔大,坐左五六張枱嘅客,老闆防叔同每一枱都好啱傾,同我哋講養生之道哈哈。叫左個台式肉燥飯同豆腐肉燥飯($40包飲品),又幾好食喎,認真覺得其實同茶木quality差唔多,但呢度係平民價又唔洗排隊。-講到特別,就要講下呢度嘅飲品。有杯叫#100毛 嘅原來係蘋味奶昔,#法國水喉水 就係香檳葡萄汁,仲有杯叫「#你揸fit」,就係老闆好random咁幫你揀。最後老闆揀左杯杞子菊花蜜,又開始講解下邊樣食材對身體好😂好得意好親切!

藏於小巷的小店和可愛的老闆防叔

講到特別,就要講下呢度嘅飲品。