LEE KITCHEN

LEE KITCHEN (Closed)

利食堂
LEE KITCHEN (Closed)
hoeatplay.hk
韓國菜外賣福音🥡
hoeatplay.hk
2022-08-15
关注
🥢 中環外賣新福音來啦,今次介紹韓國菜,餐廳menu都幾多選擇,有拌飯,粉絲,紫菜飯捲等等,有時食茶餐,燒味飯食太多,今次終於可以以比較平民嘅價錢食到韓國菜 💡用網上外賣平台叫外賣仲可能有優惠添,大家可以留意一下 ✨ DIY韓式拌飯 $52可以自選醬汁,飯/粉絲,烤牛肉/辣豬肉,同埋自選兩項配菜今次選擇左 辣豬肉粉絲,配煎蛋泡菜,牛肉汁個粉絲份量幾大,配菜份量都理想,辣豬肉非常入味有咬口,辣汁配埋烤牛肉汁加埋麻油令到粉絲好索味👍🏻 而且軟硬度適中,整體好唔錯!煎蛋蛋黃流心,泡菜份量都適中查看更多
Cally Tang
高質外賣🥡
Cally Tang
2022-07-07
关注
中環區高質外賣🥡今次我又用左foodpanda 叫外賣🥡估唔到又「平」、又「高質」👍🏻👍🏻👍🏻呢間位於中環既「利食堂」又幾好食😋wo外賣🥡可以做到咁高質,抵讚👍🏻👍🏻👍🏻黎到仲熱辣辣嫁,唔錯👍🏻有機會要直接去試下先,應該仲好食咁我就叫左DIY韓式伴飯 $52佢既料可以自己揀,想加咩就咩👍🏻👍🏻👍🏻利食堂 (中環)📍地址:中環士丹利街50號信誠廣場地下F號舖查看更多
andyc02
$49一个拌飯算係咁啦
andyc02
Level 3
2022-01-19
关注
$49買咗個辣豬肉煎蛋泡菜拌飯,都幾大份的。豬肉唔會太肥膩。有得揀用韓式辣醬或牛肉汁,自己拌。隻蛋係即叫即煎的,不會太多油,煎得幾靚。佢哋有幾個bar台類型的位可以係堂食的。下次會考慮試紫菜捲。查看更多
泡菜煎蛋辣豬肉拌飯
avocuddle
中環$39韓式飯卷
avocuddle
2021-07-03
2K 浏览
关注
中環一帶多數食貴野 韓式餐廳都較少近排開多咗依啲外賣店 價錢上相對平民啲今日試吓依間 利食堂舖頭位置容易搵 離地鐵站都只係幾分鐘入面就唔太大 有4張二人圓枱仔 俾人堂食Menu選擇就幾多 有自選拌飯 多款湯烏冬 炒粉絲 豆腐湯飯 仲有接近10款唔同餡料嘅飯卷任你揀🤤例如 三文魚沙律 吞拿魚沙律 明太子沙律 燒汁雞肉 烤牛肉 辣豬肉 等等最重要係全部都好平 飯麵最平$49全部飯卷$39另外亦有好多涼菜 價錢<$20買咗個 青檸汁帶子飯卷 ($39)見佢menu上面好似冇寫 又相當特別 外面一定冇依款因為已經整好 起凍櫃拎 所以唔洗等 放便趕時間人士或者如果凍櫃冇你想要嘅款都可以叫佢即整一盒有8件 size正常 似日式加州卷咁餡料份量就唔太多 唔爆餡主要係紅籮蔔 青瓜 玉子蛋 荀 醃蘿蔔 帶子紅籮蔔🥕同青瓜🥒都應該炒過 少少油 同埋比較軟身 冇咁青脆🥚玉子蛋就少少甜甜哋 香蛋味 又唔乾荀同醃蘿蔔都比較有質感 同埋濃味啲鹹啲 幾好食嘅👍🏻帶子就好細拉 每件有一粒連羣邊嘅帶子 口感幾好 肉質好腍 羣邊有咬口 只不過係唔係點食到青檸汁味 只見到黃色汁🤔同埋有微微辣🍚米飯亦唔特別好味 冇飯香 唔黏 唔係珍珠米 不過勝在唔乾唔硬-成個飯卷其實冇乜味 主要都醃蘿蔔同帶子有味 所以唔可以話好好食 不過$39黎講算唔錯 當普通壽司卷咁食 都真係幾抵食嘅👍🏻中環都可以平食!服務幾好 有禮貌環境就一般 枱較細 唔預你留耐 但係坐耐啲又唔會俾人摧只係外面比較嘈 因為接近馬路 今日有格大貨車起外面…可以試吓嘅 勝在平同多款 方便快捷簡單嘅一餐!查看更多
indyli
A Great Korean Style Bento Shop
indyli
2021-03-01
关注
My friend and I were wondering what to have for lunch in Central on a Saturday afternoon, and came across Lee Kitchen on Stanley Street. We were attracted by this menu, and decided to give it a try.I like how Lee Kitchen allows you to “build” your own bibimbap. There are also a number of other Korean bento options that look very attractive if you want something else.The bibimbap I got was very satisfying. Most of the time, Korean food is equivalent to “super spicy” and “thirsty” to me. Yet, this bibimbap just got the flavoring right. The kimchi was standard. The mushroom was juicy and nicely flavored. The BBQ beef was rightly flavored and very tender. The Korean vermicelli was thoroughly cooked and wasn’t chewy at all. The beef sauce (which came in a separate small dish) was awesome to add a bit of extra flavor to the bibimbap.A nice to go place for a quick lunch or take-away if you work in Central.查看更多
Bibimbap
山區麵包王
因「利」乘便
山區麵包王
2021-02-27
5K 浏览
关注
以往午飯時段,公司就喺包伙食嘅,足不出戶晌公司就可以三餸一湯白飯任裝,而疫情時期,供應商就改為兩餸飯飯盒,每日6款餸中自行揀兩款。但今日放飯時間就無食公司飯,而喺想食吓其他嘢,因為公司附近開咗家韓式小店「利食堂」。小店主打外賣,不過,店內亦有少許座位供堂食。查實裝修都幾骨子,一室木系,燈光柔和:)。近門口仲放咗個凍櫃,擺放咗唔少韓式飯卷及涼拌小菜。牆上貼咗好多餐牌出嚟,又有啲單張攞,索性掃描出嚟俾大家參考。睇落都有幾多選擇,打量了良久,因為有不少選擇,種類亦相相當豐富,燒魚套餐呀、精選飯品呀、DIY韓式拌飯呀,下午茶餐呀,以及上面提過放晌凍櫃嘅韓式飯卷、生伴涼菜、涼拌海鲜……等等。此外,單張無印出嚟,晌收銀處棟咗個DIY韓式拌飯嘅餐牌,原來仲可以加其他配料添。以中環區而言,定價合理。而今次幫襯嘅另一原因,喺有日經過門口,見到鋪前玻璃貼咗款清酒海蜆湯烏冬,天氣寒寒哋,最有興趣試就喺呢個清酒海蜆湯烏冬 $69呢一款烏冬可以另選豬骨湯或麻辣湯,不過,個人覺得清酒先喺亮點,所以,無必要都喺唔好轉。另外,奉送盒裝檸檬茶,如果,有其他選擇俾人客揀會好啲,因為,未必個個都飲檸檬茶嘛。先試一口清酒湯,酒香撲鼻,但入口卻唔會太嗆喉,反而,有種清爽感,尤其凍凍哋嘅日子飲,感覺份外暖和。海蜆亦食得出喺新鮮貨,鮮甜得嚟帶有少少海水嘅鹹鮮味,咬落無沙;烏冬滑溜非常,卻又有點韌勁,唔會得嚿粉咁,製作有誠意:)。返中環工嘅朋友,日日快餐店都會悶,想食啲有水準嘅嘢,又唔想花太多嘅話,「利食堂」都諗得過。雖然都喺外賣無乜招呼,但店員都好有禮,值得再幫襯。查看更多
检举
你都應該唔會係甘心每日留係office入面食晏嘅人……
2021-03-02
米米maymay
高質韓式便當
米米maymay
2021-02-23
关注
疫情關係,好耐都沒有食韓式食物,最近發現中環有間小店,主打韓式便當,於是入去睇睇呢度有DIY韓式伴飯,看似好吸引,又有其他唔同嘅款, 包括清酒海蜆湯烏冬,豬手泡菜飯, 吉列豬扒飯,日式牛肉飯,燒魚套餐,飯卷,涼拌小菜等韓式拌飯係自選形式,可以揀唔同配菜,主菜同醬料,亦有韓式辣醬選擇:)飯卷都好受歡迎,係OL嘅至愛今日就買左DIY 韓式拌飯 $49,佢可以轉粉絲,主菜係烤牛肉,另外配菜係煎蛋同泡菜,我當然揀韓式辣醬。味道當然好味,又可以食到泡菜查看更多
天下茶屋茶少爺
中環韓式外賣店
天下茶屋茶少爺
2021-02-20
关注
最近發現中環有間賣韓式午餐嘅店,店入面有幾張枱都可以堂食,但係主要係外賣的餐牌有好多選擇,又有飯卷,燒魚餐同小菜等。佢有DIY韓式伴飯推介,可以自選兩款配菜,一款肉,另外可以跟白飯或粉絲,而醬料可以揀韓式辣醬或牛肉汁,價錢$49,係中環外賣算幾平今日試左DIY韓式伴飯外賣,一個要粉絲,另一個要飯,兩個都係選泡菜煎蛋,加烤牛肉,佢嘅醬係用盒仔分開載的,可隨喜好加上去,兩款都非常好味,粉絲係韓式粉絲,有回味去左韓國嘅感覺,以後係中環外賣又多一個選擇:)查看更多
KwongYuetTing
中環平價好味日韓外賣店
KwongYuetTing
2021-01-19
2K 浏览
关注
疫情之下,惟有響公司附近買外賣, 同事話呢頭開左間日韓食物外賣店, 咁我就幫手買埋佢果份!舖頭主打外賣套餐,店面細細,有幾張枱仔俾堂食客人坐低食野。啲套餐好抵,賣相都好似好吸引咁, 真係唔知揀邊款好。 我分別點左牛肉飯、清酒煮蜆烏冬+吉列豬扒飯卷。 飯+烏冬會由廚房員工即叫即整, 所以上到枱係熱辣辣。牛肉飯配熱柚子蜜:牛肉肥瘦均勻,好大塊, 鋪滿晒成碗飯,夠哂足料, 醬汁亦都唔會過鹹,撈飯一流, 餐廳用上日本珍珠米煮飯,特別飽肚。 因為同事罷食左某餐廳好耐,所以冇食一排牛肉飯, 佢話食完呢個飯覺得好滿足柚子蜜甜度適中,冬天飲暖笠笠又潤喉。清酒煮蜆烏冬配檸檬茶: 我數過入面有10粒蜆, 啲蜆好新鮮,唔會甩哂出黎, 所以煲出黎既湯好清甜好好飲, 白蘿蔔煮到好淋,切到細細舊都方便食, 連埋讚岐烏冬食,幾好味不過呢個烏冬係要配陽光檸檬茶飲,檸檬茶好高糖,如果可以俾客人揀轉烏龍茶就會更加健康啦。吉列豬扒飯卷:飯卷有好多款口味,揀左特別少少既吉列豬扒,配埋黎食都唔錯。P.S. 飯卷本身係凍既, 返到公司叮返熱都keep個味查看更多
吉列豬扒飯卷
牛肉飯
honggood
疫情韓食外賣之選
honggood
2021-01-13
关注
疫情之下食多左外賣,但有質素既少之有少咁岩見到呢間新開既外賣店,當然要食佢啦店內裝修簡潔舒服野食選擇應有盡有,而且價錢係呢個地段黎講好相宜吞拿魚沙律飯卷好有驚喜既一個飯卷佢材料除左有吞拿魚之外,仲有青瓜、甘荀、醃黃瓜等等多種既材料而每一種材料既份量都岩岩好,令到你食到吞拿魚既鮮味之餘,又食到其他新鮮既材料既味道,但又唔會比其他材料蓋過而白飯本身亦包得實淨得黎唔會硬,令你可以好好咁享愛白飯原本既香甜總體黎講呢個飯卷真係超高質,必食之選清酒煮蜆烏冬(跟檸檬茶)蜆既數量超級足料,粗略估計應該有15至20隻以上,夠晒真材實料亦因為咁令到個湯底有蜆既鮮甜味烏冬亦爽口彈牙,仲索晒湯底既鮮甜其他配料如蘿蔔同芽菜份量都好足牛肉飯(跟柚子蜜)比某連鎖牛肉飯店高質好多牛肉入味得黎唔會乾晒身,就好似親身去左日本食咁,仲要份量都好多洋蔥煮得岩岩好,吸收左醬汁既味道之餘又唔會煮到佢爛晒冇晒口感,而且仲有洋蔥獨有既香甜最鍾意就係佢既汁超級多,基本上你每一啖都食到濃濃既牛肉汁而飯量亦係超級超級多,呢一碗飯直頭夠我女友分兩餐黎食真係夠晒抵食,平靚正而跟餐既柚子蜜亦都唔錯,冬天飲一流查看更多
chingbee0808
外賣日韓餐好選擇
chingbee0808
2021-01-13
关注
呢排六點之後都冇堂食 搞到心到噏埋😣不過就比我發掘到中環都有好食嘅外賣!喺利食堂我搵到舌尖上的幸福🤩🤩首先叫咗個清酒煮蜆烏冬啲蜆嘅數量仲多過烏冬嘅份量清酒嘅味道滲中每一個味蕾烏冬底仲有大量嘅芽菜👍🏼👍🏼另外再點左鹽燒鯖魚套餐呢個套餐真係唔話得條魚經過師父悉心炮製煎得好香再加埋黑芝麻 勁入味皮香肉滑 飯側跟仲有好味嘅配菜包括冬菇、碎蛋同青瓜飯卷方面係佢嘅雪櫃度搵到一盒幾有特色嘅飯卷 辣墨魚片飯卷問過職員原來呢款飯卷最受歡迎👏🏻所以去到雪櫃嘅時候已經剩返一盒突然覺得自己好好彩 因為佢真心好食好適合返工一族外賣帶返公司慢慢品嚐呢度仲有其他配菜好似酸蘿蔔海藻同埋泡菜😍😍日韓風確實拎滿分perfect match 💯💯查看更多
Voracious
中環利食堂|親民價韓式輕食
Voracious
2021-01-10
关注
在中環用膳大都價格偏貴,但這間開業不久的外賣店定價卻甚為親民,對於在附近工作的上班族可算是個好選擇。雖然以外賣為主,但店內其實亦有數個堂食座位;值得一提的是店員相當親切友善,當日亦見有不少客人已非首次幫襯。食物方面以韓式料理為主,全部即點即製熱度十足,另外亦有現成的飯卷及日式前菜可供選購。清酒海蜆湯烏冬 ($69)烏冬口感煙韌彈牙,可另選豬骨湯或麻辣湯,湯底清甜鮮美,香氣撲鼻。蜆肉份量亦不吝嗇,粒粒飽滿,隨餐更會附送一包陽光檸檬茶。DIY韓式拌粉絲 ($49)除了可以選擇粉絲或飯底外,由配菜、肉類以至是醬汁都可以自由組合,而我則選擇了煎蛋菇片辣豬肉粉絲配韓式辣醬。辣豬肉肥瘦相間炒得入味,戳破蛋黃並加入韓式辣醬與粉絲拌勻口感更加豐潤。明太子沙律飯卷 ($39)飯卷口味並有十六款之多,每日輪流供應不同款式,當中均有甜蛋、青瓜、醃蘿蔔和紅蘿蔔作配料,健康豐富。這款口味加上沙律醬及鹹鮮的明太子所以絕不寡淡單調,雖然並非即點即製但飯粒依然濕潤而富麻油香。查看更多
DIY韓式拌粉絲
高水準韓食外賣店
clc408
2021-01-10
关注
與友人在士丹利街尾的「Burger Joys」吃過漢堡之後,沿士丹利街往石板街那邊走,想到「大館」看看,偶然發現這家韓食小店「利食堂」,待逛完「大館」,就一於在「利食堂」買點外賣回家吧! 其實,餐廳內是有少許座位供堂食,不過,明顯地他們也是以外賣為主打,尤其當下疫情,故此,不時看到附近的打工一族在下單。而餐廳裝修簡約,帶點點和風的感覺,又明淨光猛,感覺不俗。 在牆上的餐牌打量了良久,因為有不少選擇,種類亦相相當豐富,如更具韓風的飯品、燒魚套餐、有DIY韓式拌飯、特色烏冬、韓式飯卷、生伴涼菜、涼拌海鲜……等等,更有一些新張優惠套餐,以韓食而言,定價相宜:)。下單時,店長更說,除在凍櫃的飯卷、涼拌之外,食物都是即點即製,保證新鮮。 最後,就決定了試試一款韓式飯卷,一個甚有韓食特色的DIY韓式拌飯,以及店長推介,近期極有人氣的清酒海蜆湯烏冬。 先試試飯卷吧,「青檸汁帶子飯卷」($39)拿上手已感覺到頗有份量,飯卷內除了有帶子,還有很多配料,如青瓜、紅蘿蔔、醃黃瓜、雞蛋,配以青檸汁所做的汁醬,吃下時不單味道紛陳,口感亦非常豐富,也吃出帶子的鮮甜味,再者,飯卷捲得「實淨」不鬆散,卻又不會過實而影響口感,極推薦他們所做的飯卷。 店家有不少飯品,但揀「DIY韓式拌飯」($49)貪其可以自選兩款配菜、一款肉類、搭一款主食,再揀醬汁,自主又好玩。我的組合是泡菜、小魚乾、燒牛肉配白飯,本來也想試試韓式辣醬,問過店長都頗有辣勁,還是要了牛肉汁吧。把所有材料拌均,倒下醬汁,其味美難以言喻,實在好吃,皆因泡菜酸香帶點點辣勁,十分醒胃,小魚乾香濃有個性,燒牛肉意外地極富油香,質感又軟腍,飯粒又軟熟,怎會不好吃呢! 最後嚐嚐「清酒海蜆湯烏冬」($69),隨烏冬並奉送盒裝檸檬茶,這烏冬果然沒有介紹錯,雖然湯底可揀豬骨湯或麻辣湯,但絕不建議,因為清酒湯非常清香,每口也滲出淡淡酒香,十分有特色。海蜆十分清甜,完全無沙,吃得出是新鮮貨,而烏冬口感滑溜,又有麵粉香,還有一些白蘿蔔、芽菜等配料,是一份非常好吃的湯烏冬。 雖然主力做外賣,但質素一點也沒有欺場,店員亦好有禮貌,多謝前、多謝後,確是一間有誠意的韓式小店!查看更多
+ 11
DIY韓式拌飯
wwfwwe
yummy便當
wwfwwe
2021-01-09
关注
午飯時段中環周圍勁多人,加上疫情關係只可2人1台,士丹利街有間利食堂幾吸引,可以買外賣番去食或堂食都有位!價錢唔貴之餘款式選擇都好多!外賣加5蚊仲有汽水飲。我就點左清酒煮蜆烏冬, 清酒香味不單單在蜆肉,食每啖烏冬更食出清酒香,掛湯能力強!口感q彈!蜆肉份量都幾多,而且肉質幾飽滿無沙,好鮮味!個湯底不得不讚!又鮮又帶陣清酒香加蒜香,正呀。日式牛肉飯,新張優惠期間仲會送柚子蜜, 柚子蜜唔會死甜,甜得自然!幾香夠清香!而牛肉飯既牛肉片非常豐盛!keep到肉汁之餘仲好嫩,夠哂入味!旁邊既洋葱亦都吸哂味!送飯一流!成碗牛肉飯個portion好夠,夠飽肚。辣醬海攞螺飯卷, 海螺配上香辣嘅汁醬,非常惹味! 而且海螺質感有咬口爽爽彈彈!非常吸引。整體價錢唔貴款式都幾多,又有下午茶!最重要有質數,正呀!查看更多
陳小丽
抵吃高質韓食外賣店
陳小丽
2021-01-05
关注
行經中環士丹利街,發現一間新開的韓食外賣店,啱啱諗住買外賣返屋企食,不妨試下。餐廳環境乾淨企理,主要以外賣為主,但也有少量位置可供堂食。食物種類相當豐富,有生伴涼菜,涼拌海鲜、飯卷共16款、燒魚套餐、 廚師精選如 韓式粉絲、海鮮豆腐湯飯和牛肉大醬湯等,價錢由$15至$89不等,非常實惠。今日我買左日式牛肉飯,清酒蜆湯烏冬和咖哩豬肉飯卷返屋企慢慢嘆。日式牛肉飯(送熱柚子蜜)$49~新張優惠,買牛肉飯送柚子蜜,認真抵食。最重要係牛肉份量頗多,肉質有咬口和牛肉味濃郁,配上洋葱和芝麻,非常惹味。清酒蜆湯烏冬 (送陽光檸檬茶)$69~湯和烏冬分開2個外賣碗,確保烏冬不會過腍,還保持煙韌彈牙的口感。湯底除了有白酒的甜味,還有很濃的蒜蓉和牛油的香味,配料有芽菜,海帶和肥美的蜆肉,好美味。咖哩豬肉飯卷$39~飯卷的餡料有蛋,青瓜、紅蘿蔔,醃酸瓜和咖哩豬肉粒,口感爽脆美味,正!查看更多
检举
看不清楚價 目表……
2021-01-06
咖哩豬肉飯卷