LEE KITCHEN

LEE KITCHEN (Closed)

利食堂
LEE KITCHEN (Closed)
shahchifung
優質平價外賣
shahchifung
2020-12-31
Follow
我和朋友多中環行街, 佢通知我中環近地鐵站有間新開食過佢話十分高質的外賣店,這間中環平靚正的外賣店名字叫: 「利食堂」 , 它們主打日式和韓式食品的!有不同飯卷、壽司類、各種各樣麵食和飯食, 而我今次便買了清酒煮蜆烏冬配以特色泡菜壽司飯卷、牛肉飯和飲品的柚子蜜和汽水!清酒煮蜆烏冬有清新酒味配美味蜆肉確實是皇牌選擇;牛肉飯的牛肉絕對是靚牛,牛肉味濃; 壽司飯卷同樣出色,飯是軟身薄薄包著內裏泡菜等料是豐富的,好像去了日本品嚐美食中呀!利食堂 中環士丹利街50號信誠廣場地下F號舖Read More
Mscorgi
中環有誠意外賣小店
Mscorgi
2020-12-30
Follow
中環新開外賣店,有多款韓式飯卷,有DIY韓式拌飯,燒魚套餐等等,餐廳亦有開放式廚房,可以見到熱食是即叫即製,保證新鮮同熱辣辣😊------1. 胡麻雞飯卷 $39門口位設有雪櫃,可以選取飯卷式者日式小食如螺肉,飯卷條條外型都一樣,睇唔到內餡不過一夾起道見到豐富餡料,當中有青瓜、紅蘿蔔、醃黃瓜、胡麻醬雞肉等等,口感清爽🤤紫菜乾身但不腍,包起整份飯卷都冇散開,飯軟硬適中,醬汁味道不俗2. 鹽燒鯖魚飯 $59鯖魚表面煎至金黃,相當香口😋唔會太乾而肉仲帶有油香同嫩口,除左鯖魚,仲配有韓式小食同泡菜,幾惹味3. 清酒海蜆湯烏冬 $69湯底可揀豬骨或者麻辣湯,隨餐仲送飲品,烏冬同芽菜份量都幾多,海蜆唔算太大隻,但味道都幾鮮甜,有些碎殼係湯上,食既時候就要小心Read More
+ 6
抵食便當
FOODIEJACQUELINE
2020-12-24
Follow
估唔到中環都會有咁平嘅嘢食,行過士丹利街,見到開咗間新嘅便當專門店,價錢平絕同區。店舖主打外賣,但係都有少量位置可供堂食。牛肉飯$49新張優惠價好抵食,份量多,無論係牛定係飯都落足料。牛肉甜甜地,有啲洋蔥絲,日本珍珠米軟熟,索曬牛肉汁好味味。DIY韓式拌飯 $49 可以自選兩款蔬菜,一款肉類,配飯或者粉絲。選了菇片及泡菜,配雞肉同粉絲,撈埋韓國辣醬,好惹味。吞拿魚沙律飯卷$39 飯卷有好多種口味選擇,吞拿魚沙律配黃蘿蔔、紅蘿蔔、青瓜絲等,清新美味。Read More
cuisine_revolution
#cassiegocentral
cuisine_revolution
2020-12-16
Follow
#cassiegocentral-瘦編今日因為工作關係黎到中環區搵食,搵到一間主打韓食同壽司外賣嘅小店,叫「利食堂」當然要支持啦!店鋪主打外賣,但都有少量堂食位置。🇰🇷-店舖大約係一個便利店嘅鋪位,門口位好似爭鮮咁,有個放刺身、壽司同飯卷嘅雪櫃可以俾大家揀選,都可以揀即叫即整嘅熱食,有韓式麵飯或者燒魚套餐,整體價錢都係合理。燒魚套餐有六款選擇,蒲燒鰻魚、鹽燒比目魚、蒲燒秋刀魚等,套餐包前菜、白飯同餐湯一份。🐟-我就揀左蒲燒秋刀魚套餐同日式牛肉飯。秋刀魚依家秋天當造,好新鮮,蒲燒都好入味。另外依家新張優惠,買日式牛肉飯($49)會送一杯柚子蜜,個牛肉飯同某集團嘅絕對有得比,推介大家支持下!😋-味道評分▶️🌕🌕🌕🌕🌑 (4)抵食評分▶️🌕🌕🌕🌕🌗 (4.5)回購評分▶️🌕🌕🌕🌕🌑 (4)-➡️ 利食堂 (中環)📍 中環士丹利街50號信誠廣場地下F號舖-Read More
cc sissy
抵食韓國🇰🇷菜
cc sissy
2020-12-15
Follow
Office附近又開左新食店喇~最開心當然係我😍仲要係韓國菜添~當然第一時間要幫襯下款式都幾多~~有拌飯、湯飯、韓式炒粉絲、韓式飯卷、炸醬麵實有一款岩大家食想健康既,仲有燒魚套餐韓式飯卷有超多口味選擇真係開心死人本身想食麻醬雞味,不過咁岩賣晒好搶手~想食真係要早今次就試下吞拿魚先勁大條又多料,食晒咁多件飽到上心口另外點左蒲燒秋刀魚個燒汁真係超級惹味,魚肉燒到岩岩好既有焦香又唔會嚡口套餐仲包埋麵豉湯同埋前菜拌飯都好吸引,簡左牛肉、煎雞蛋🍳、炒菇仲有娃娃菜,撈埋韓式辣醬真係超級開胃日日食都唔厭呀Read More
fattybrownbrown
食外賣都唔可以馬虎
fattybrownbrown
2020-12-10
Follow
中環返工諗食咩不嬲都系一大難題,抗疫時間打工仔的午餐成問題,間間餐廳都限坐,想搵個位食飯都唔容易出街食風險又大,屋企無飯帶,最好就系叫外賣返公司慢慢食中環開咗間新日、韓外賣店,位置就腳,選擇多,價錢又平,真心無得輸DIY韓式拌飯 $49可以簡兩款配菜一個肉,Fatbrown 我就揀咗煎蛋同芽菜配雞肉粉絲同韓式辣醬燒汁雞肉超級好食,雞肉好嫩口,吉穿個蛋黃撈埋韓式辣醬同粉絲一齊食,五分鐘就吞晒成個粉絲蒲燒鯖魚套餐 $59食鯖魚最驚食到啲多骨又唔多肉的魚呢度的鯖魚多肉又少骨,啱晒我呢啲懶人食,燒汁夠入味,甜甜地好送飯<帶子壽司卷$38>汁燒帶子鮮甜香口,韓式飯卷較日式痴牙D,食落另有一番風味Read More
beibeimo
美味韓式拌粉絲
beibeimo
Follow
今日放工去左間新開嘅食店有日韓飯盒外賣價錢唔貴,仲有新張優惠送飲品!我揀左兩樣野食外賣一個韓式拌粉絲同金菇肥牛粉絲飯卷店員介紹刺身類每日新鮮,賣晒就無㗎喇!韓式粉絲可以揀幾款配菜我揀左泡菜煎蛋~可以再加錢要埋小魚乾~🤤🤤主菜要辣豬肉加韓式辣醬佢呢度嘅粉絲配料全部係即製粉絲即炒俾我所以全部係熱辣辣~賣相超正!有紅有綠有菜有肉好健康!韓式辣醬係分上嘅可以自行調教返辣度啱晒我怕太辣又想惹味啲嘅人👏拌粉絲好好味成個配搭都好夾辣豬肉唔會好鞋,辣度適中配泡菜,好酸爽~小魚乾令口感更有層次,脆脆地好味!金菇牛飯卷飯卷唔會硬,即使返屋企放左雪櫃都唔會硬個饀都好好味配搭新鮮,但又出奇地夾!下次想再食韓式晚餐~有心水喇!Read More
韓式拌粉絲
金菇肥牛飯卷
天天食好野
牛肉飯好好食 高質素便當外賣專門店
天天食好野
Follow
中環返工,搵食係最大既難題,係疫情更嚴重既情況下,堂食變得位置更加希少所以只做外賣既便當店應運而生,今次介紹新開業既利食堂,位置就係大約係中環DONKI後一條街,石板街酒店附近,講完位置,同大家介紹一下有咩好食先!呢度主要做外賣,一入店內,裝潢簡約風,大部份位置都留作廚房之用,部份菜式係落單後即點即製不會預先製作,食起上黎非常新鮮,最重要係份量都好足,我一個人食都覺得比得好足!分三個大類,飯卷,韓式麵飯,燒魚套餐,最貴一款都唔會超過$100,下午茶時間更有優惠套餐韓式粉絲,炸醬麵,泡菜鴨肉炒飯,辣醬豬手,牛肉大醬湯,海鮮豆腐湯,品款豐富燒魚也有6種選擇,蒲燒有鰻魚,鹽燒比目魚,另有秋刀,三文魚,套餐包前菜,白飯,餐湯一份飯卷花多眼亂,餐牌上共有20種口味選擇,也有幾款已備好放在雪櫃上給客人選擇另外更有刺身便當,壽司,十件壽司$59而家新張優惠,日式牛肉飯送一杯熱柚子蜜只賣$49 ,另一款是吉列豬扒飯同是$49我地一於試試牛肉飯和鹽燒鯖魚套餐加一條飯卷下單後大約數分鐘就可以取餐了,非常有效率!先評飯卷,選了一款胡麻雞飯卷,賣相漂亮,造型內餡豐富,好吃又好看有蛋卷,紅蘿蔔絲,瓜,胡麻醬雞肉,味道偏清爽,不油膩,口味又豐富,而且是一整條,份量十足,當飯一條就夠人多又可以分享,推薦之選!日式牛肉飯 不知多久沒聞過牛肉飯香了,足有九個月沒去過日本旅行,這味道令我回憶起在日本吃飯記憶因為真的與日本牛肉飯店吃到的相近,難得做得如此出色~牛肉片選用肥瘦平衡的,不會薄如透光肥牛.有一定既厚度,牛肉吸飽醬汁,肉質仍保有彈性,帶點肥牛肉飯就是要吃起來帶點肥就好吃!洋蔥同樣煮過,一樣吸飽醬汁,但食起黎仍有少少脆感呢個牛肉飯,比起過江龍的那一間更好吃,不是講笑的!加上一杯暖心柚蜜,我的胃,滿足了鹽燒鯖魚飯,一打開飯盒,原來是一整條啊~份量勁爆,好抵食呢!白飯還配了一些韓式配菜,整個便當賣相看起來也更好看!可見店家的用心,食起來也不會太單調配一個泡菜和牛骨湯,牛骨蘿蔔湯,清爽又暖身的牛骨蘿蔔湯十分鮮甜的湯泡菜食起黎唔係單純只有辣的那種,有回甘的味道,平凡而好吃整條鯖魚,煎得相當香口,不會煎過火而失去魚既肉汁,食起上黎魚肉仍然幾嫩滑帶油香~總評:相當有水準既外賣便店專門店,係中環返工既你,值得試一下,多個選擇了!價位合理食物有水準中環士丹利街50號信誠廣場地下F號舖Shop F, G/F, World Trust Tower, 50 Stanley Street, CentralRead More
+ 17
loveyuee
中環韓式便當推薦
loveyuee
Follow
昨天公司有事,星期六也要回去辦一趟急務,剛好趕在午餐時分下班,和同事到了附近細心尋找一下有什麼餐廳適合往後午餐,一直沒有機會留意公司附近餐廳的我們留意到這一間新開的韓式便當小店,決定嘗試一下這間餐廳先吸引到我們的是價格,他們的午餐便當價格非常合理,另外進去後更發現他們有提供飯卷以及單件壽司和小吃,售價亦非常相宜,適合在中環上班族的我們辣醬豬肉飯卷,$39的價格的確便宜,即使是一個男士只係一份亦能滿足,另外他們的餡料非常豐富,除了豬肉外亦配搭不少配料,味道同樣滿意,飯卷的微辣配搭豬肉的香甜,是一份不像外賣的外賣點了他們的韓式拌飯套餐,點了飯卷的我決定將拌飯改為粉絲,味道同樣有驚喜,他們每一份配菜例如蘿蔔和芽菜都帶有濃烈的韓式調味,另外雞扒肉質嫩滑,配搭他們的蒲燒醬汁和辣醬,這個韓式拌粉絲同樣高質,我和同事都打算日後午餐再過來回味一下蒲燒秋刀魚套餐,先說賣相已經令人食慾大增,而且更附送泡菜和熱湯,性價比非常高,秋刀魚肉質結實,配搭蒲燒醬汁非常適合配搭白飯,另外不得不提他們的配菜是用不同蔬菜香炒而成,非常有誠意,總括來說對這間韓式小店非常滿意,絕對會再支持,加油💪🏻Read More
Toraching
好健康既韓式外買店
Toraching
2020-12-05
Follow
疫情限聚令,最多兩人食咁即係無得出街食啦!但我真係唔識煮飯!但又想食得健康D,放工經過見到有利食堂!佢哋既食品都幾健康...所以我就幫襯買左兩個飯加一個飯卷番屋企啦日式牛肉飯鹽燒鯖魚套餐(連湯(磨菇湯)+飯+熱飲,柑桔蜜)沙嗲牛肉飯卷真係抵食夾大件!牛肉飯係超多牛肉同飯,一個人食唔曬..同埋好香肉汁!超正鯖魚啖啖肉,又大條!加少少檸檬仲正,磨菇湯又好足料超多磨菇!沙嗲牛肉飯卷唔算好辣...不過肉汁味濃!又好咬口!夠曬兩個大人加兩個小朋友食...好過自己煮Read More
+ 1
TheBigEatSister
新店開業。日韓外賣店
TheBigEatSister
2020-11-30
Follow
大食妹星期六收工行經士丹利街, 見到呢間新餐廳-利食堂, 就行近睇吓有啲乜嘢食利食堂原來係一間主打日韓野食嘅外賣店咁啱之後朋友黎屋企傾野, 大食妹一於買返幾味同朋友開心share<明太子沙律飯卷>大食妹嗌左份明太子沙律飯卷明太子沙律飯卷餡料好多, 有玉子、蘿蔔、菇同明太子份量唔少, 係附近反工嘅朋友可以買黎做晏:)<鹽燒鯖魚套餐>大食妹再嗌左份鹽燒鯖魚套餐鹽燒鯖魚套餐份量更大, 套餐除左鯖魚外, 仲有前菜、白飯同餐湯, 咁豐富都係59蚊咋鹽燒鯖魚好大條, 鹽燒更能夠食用鯖魚嘅原汁原味而比較重口味嘅朋友就可以嗌蒲燒望落好似好清淡? 唔緊要, 仲有泡菜同例湯大食妹果日嘅個例湯就係豬骨磨菇蘿蔔湯估唔到又幾足料喎<DIY 韓式拌飯>最後仲嗌左份DIY 韓式拌飯DIY 韓式拌飯可以自選一款肉類、兩款配菜同一款主食肉類有烤牛肉、燒汁雞肉同辣豬肉大食妹就揀左燒汁雞肉, 食落甜甜地, 幾送飯而配菜就有八款, 大食妹就揀左菇片同芽菜炒菇同芽菜都幾新鮮, 配搭韓式辣醬都好夾Read More
+ 8
明太子沙律飯卷
DIY 韓式拌飯
victoria yung
平住食飽住走大滿足-韓國料理《利食堂》
victoria yung
2020-11-27
Follow
辣醬豬肉飯卷睇到個餡就好想哇哇哇..又色彩斑斕又豐富🤩真係勁多配料..營養價值一流夠曬健康❣️真係一個普通女仔食既話真係夠曬飽肚..元氣滿滿🈵一開頭望豬肉可能唔太顯眼..不過食落好出眾大大塊好似肉鬆香味甜甜地咁..再加黃瓜🥒玉子辣醬汁..真係先甜蜜中間清新後加刺激💯真心好食又滿足DIY韓式伴飯:雞蛋🥚芽菜+燒汁雞肉+粉絲呢間既韓式伴飯最好就係可以自己話事diy 想食咩就嗌咩..唔洗驚有咩配料唔岩食🥰再加上個辣醬麻油香味勁重..一路撈一路香...連坐係我對面既同事都話聞到都覺得好食😋食落粉絲乾濕剛剛好..又彈牙..啖淡麻油香再撈雞蛋加爽口芽菜簡直絕配組合🤤唯獨燒汁雞肉食落有少少似蜜糖燒汁味..但就有小小淋淋地濕濕地...鹽燒三文魚套餐:前菜+餐湯+白飯前菜:泡菜+辣蘿蔔餐湯:飲落去似蘑菇餐湯.. 勁重蘑菇香..鹹鹹地又清清地鹽燒三文魚飯:大大塊既三文魚扒.. 食落勁重三文魚香..唯獨有小小覺得似煎太耐而有點乾爭爭既口感..額外仲附送炒青菜🥬呢個餐真係夠曬均衡飲食..Read More
+ 8
昂貴地段的便宜之選
angelkwok911
2020-11-25
Follow
近來又再次疫症肆虐,買外賣回家或回公司吃,都已經變得日常了,跟同事討論食甚麼的話題也天天說不厭~但中環地段,吃很多食物都是較貴的,這家新開的,價格又不錯啊~中午跟同事買了鹽燒三文魚飯,韓式辣豬肉拌飯及胡麻雞飯卷,3個女生來說,是能吃得飽飽的,因份量也不少~鹽燒三文魚飯~有蔬菜,原塊三文魚飯,餸是足夠的,還挺豐富,還有餐湯附送韓式辣豬肉拌飯~愛吃辣的真的點了,豬肉本身也是辣的,配上韓式辣醬辣得很刺激,配菜可自由配搭胡麻雞飯卷~材料很豐富,要小心拿起,否則材料太多會掉出來,味道啖啖的,好吃~Read More
mimmim527
韓國快餐
mimmim527
Level 2
2020-11-21
Follow
39蚊一個飯卷,响中環嚟講係好平。外賣咗辣豬肉飯卷,好少豬肉,飯無咩調味,好淡口,有麻油香。整體來講算合格,因為夠平。其他涼菜賣相一般。可以再試其他飯類,大概$50。Read More
辣豬肉飯卷
cheukmansixsixsix
原條鯖魚😍
cheukmansixsixsix
Level 1
2020-11-17
Follow
平時都慣咗買返公司食晏,見有間新開既食店,價錢唔太貴就買咗個鹽燒鯖魚套餐,有前菜有湯又有個勁大條既鯖魚,望住staff即整,食到好飽。都係59蚊,中環真係算平下次要再試吓佢其他魚套餐先得Read More
鹽燒鯖魚套餐