六本木日本料理
深水埗超級Hyper居酒屋
M.Food.Journal
2025-09-14
Follow
🇭🇰香港深水埗🆂🅷🅰🅼 🆂🅷🆄🅸 🅿🅾, 🅷🅺📍店名|🅽🅰🅼🅴:#六本目日本料理 #Roppongi 💯必食|🅼🆄🆂🆃 🆃🆁🆈: 極上蒲燒魚腩壽司|ᴘʀᴇᴍɪᴜᴍ ᴋᴀʙᴀʏᴀᴋɪ ꜰɪꜱʜ ʙᴇʟʟʏ ꜱᴜꜱʜɪ|$48/件真係好嫩,有入口溶化嘅口感!因為佢個汁係蒲燒汁,所以食落好似鰻魚!鹽燒吞拿魚下顎|ꜱᴀʟᴛ ɢʀɪʟʟᴇᴅ ᴛᴜɴᴀ ᴊᴀᴡ|$368幾驚訝因為佢成個石頭咁大!又驚喜因為好好食!佢啲肉又嫩又香,個皮燒到勁脆,個鹽味剛剛好,點埋個汁仲畫龍點睛👍🏻炸魚骨|ᴅᴇᴇᴘ ꜰʀɪᴇᴅ ꜰɪꜱʜ ʙᴏɴᴇꜱ條貝割刺身嘅魚骨,要加錢的🤑但無諗過咁好食!佢係脆得黎又好鬆化,不論頭、魚鰭都好好食,勁送酒!⭐️推介|🆁🅴🅲🅾🅼🅼🅴🅽🅳: 原條貝割刺身|ᴡʜᴏʟᴇ ᴋᴀɪᴡᴀʀɪ (ᴡʜɪᴛᴇꜰɪɴ ᴛʀᴇᴠᴀʟʟʏ) ꜱᴀꜱʜɪᴍɪ|$480求其揀咗條未試過嘅魚!幾得意,口感半爽半脆,不過無乜魚味,但點個汁幾好味嘅!我嫌口感爭啲,因為切得幾細(厚度ok),打孖食好啲🆗普通|🅰🆅🅴🆁🅰🅶🅴:北海道8點刺身|ʜᴏᴋᴋᴀɪᴅᴏ ꜱᴀꜱʜɪᴍɪ ᴘʟᴀᴛᴛᴇʀ|$438有三文魚籽、油甘、八爪魚、鰤魚、帶子、魷魚、赤身(好似少左樣)!三文魚籽同魷魚都好正,但個鰤魚鯹到癲,真係嘔返出黎雞皮餃子|ꜰʀɪᴇᴅ ᴄʜɪᴄᴋᴇɴ ꜱᴋɪɴ ᴅɪᴍᴘʟɪɴɢꜱ|$78炸嘅,口感麻麻因為唔夠熱個皮有啲淋,亦都無乜香味鐵板牛舌|ᴛᴇᴘᴘᴀɴʏᴀᴋɪ ᴏx ᴛᴏɴɢᴜᴇ|$138聞到好香,佢會係你面前倒汁,好似去左花園餐廳咁😂但食落覺得太濃太重口味! 成日都係蒜味,啲牛舌又薄無乜食感芝士玉子燒|ᴄʜᴇꜱꜱᴇ ᴇɢɢ ʀᴏʟʟ|$68依個係失望啲因為人人推介!我又唔係期望佢拉絲(真係無),但佢個玉子係會食到一層層影響口感,芝士係好水汪汪亦唔香,普通普通👎🏻偏差| 🅱🅰🅳:兵庫縣室津生蠔|ʜʏᴏɢᴏ-ᴋᴇɴ ᴏʏꜱᴛᴇʀꜱ|$348/半打佢個品種又肥又大,望落好水潤飽滿,口感有少少fluffy ,但可以都幾鯹下😅京都味噌鵝腸|ᴋʏᴏᴛᴏ ᴍɪꜱᴏ ɢᴏᴏꜱᴇ ɪɴᴛᴇꜱᴛɪɴᴇ|$68/串好失望,乜鵝腸咁貴咩要$68要一串😳 又唔入味,又乾又硬,真係唔值飲左3枝Sake都$23XX 😂食物質素真係好飄忽,有啲真係好食,有啲真係唔得,只能説中等!但老闆係台灣人,識真廣東話,佢勁識social,又不停請飲酒,一個人帶動全場氣氛,間晒歌咁勁high!#MFJ香港 #MFJ深水埗 #MFJ日本菜 🧭地址|🅰🅳🅳🆁🅴🆂🆂:香港深水埗青山道66號建文大廈地下5-6號舖💰人均消費|🅲🅾🆂🆃 🅿🅴🆁 🅿🅰🆇:HKD1690✅推介指數|🆁🅴🅲🅾🅼🅼🅴🅽🅳🅰🆃🅸🅾🅽:4/5#mfoodjournal #japanesefood #hkfood #ShamShuiPoFood #sashimi #sushi #izakaya #深水埗 #香港美食 #深水埗美食 #日本菜 #壽司 #刺身 #居酒屋Read More
+ 7
唎酒師的故事🍶
大.寶
2025-08-13
Follow
六本木在深水埗,已開了一段日子,最近酒友相約,計算一下,番查相薄,原來上次到來,已經是2022年,記憶中,店長是一個很喜歡唱歌的唎酒師⋯⋯由於店長是唎酒師,所以自攜一些有質素嘅Sake 到訪,可以預先詢問店長意見。因此作為一間居酒屋,這一點對酒友來說,已經極具吸引力。今日到來,門口除了有唎酒師貼紙外,更發現有趣的標貼”節約用水,請多飲酒。”真有趣。當晚6時許到來,未算多食客。這裡除了有 ISO 杯提供外,更可選擇有趣的Sake 柸每當店長談論起Sake ,就開始滔滔不絕,每支Sake都有故事⋯⋯:):):)開了Sake 當然就作剌身的配搭,由於那晚是酒友安排飯局,所以坐定定就可以了,飲酒配搭,由酒友安排,飲和食得,完全是一件幸福事。吃完刺身後,將魚骨用作放湯,喜歡食店將那麵豉湯放了點點的柚子皮,那陣陣的柚子味道,清新帶點點苦澀,飲酒後飲這湯,筆者很喜歡,奈何又忘了影那碗湯,罪過⋯⋯再來生𧐢,蠔夠肥美,配著當晚的 Sake Date Seven 後相當夾檔之後點了一些熱食,分別是支豆,雞泡魚干,關東煮,鯛魚汁燒壽司,雞皮餃子,炒烏冬,壽喜燒,但酒過三巡之後,筆者大部分的拍照都忘了⋯⋯鯛魚汁燒壽司~筆者一啖吃,起初以為是鰻魚壽司,吃真啲又覺沒有鰻魚質感嘅腍身,殊不知一問店長之下,原來用鯛魚作鳗魚壽司的做法,比起鰻魚,肉質嚟得爽身咗。關東煮~喜歡這裡的關東煮味唔會太濃,除了基本的蘿蔔,雞蛋,更有筆者最喜歡的豆皮福袋,吃出食店的那份誠意。角煮豚肉~日本家常菜,肥而不膩,味道未算太濃,配當晚酒友帶來的紅酒,恰到好處。整體來說:這裡免開瓶及免收切餅費,很適合慶生或大伙兒共聚的好地方,所以今次筆者吃了很多,但又冇乜影相,原因真的飲多了,見諒,或許大家自己去感受一下吧!Read More
鯛魚刺身
生𧐢
關東煮
ckying123
長沙灣角落和風居酒屋
ckying123
2025-09-28
Follow
🌩️ 松葉蟹味噌甲羅燒 $98 🤍 4/5 味噌同蟹膏調配得啱啱好,加埋蟹籽送餅乾好夾😍 (如果可以俾多幾塊餅乾就好🤣🌩️ 唐揚雞軟骨粒 $68 🤍 4.5/5 即叫即炸粒粒都卜卜脆🥹 份量都頗多,適合5-6人叫一份share~ 配搭檸檬汁清新解膩😊🌩️ 板燒牛舌 $128 🤍 4/5 上到嚟嘅時候會襯住鐵板熱辣辣喺你面對落汁✨一口size厚薄適中,彈牙入味💕仲配好多蒜粒,啱曬鐘意食蒜嘅朋友🥳🌩️ 明太子玉子燒 $88 🤍 4.5/5 同樣用鐵板出保持温熱,玉子燒一大舊好厚身,切開嘅時候明太子多到流出嚟😋而且入面一層一層口感嫩滑👍🏻Read More
jleecklol
🥰🥰🥰🥰最喜歡的日本餐廳
jleecklol
Level 1
2025-08-11
Follow
其實工作好繁忙後可以考慮來呢間居洒居。餐廳环境唔錯好舒服。老闆非常親切好客。我前幾日同朋友晚上聚會已經深深地愛上呢間餐廳。個老闆係nice又識同客玩開笑又好客,食物價錢雖唔平但都好味。我比較喜歡飲日本suntory白啤洒送小食。個人覺有所值,可以放工後放鬆下同聚餐嘅必選之地。記得老闆都請咗我哋飲洒。老闆原來都係日本清洒唎酒利。佢同日式食物及日本清酒嘅知識都strong嘅,好professionalRead More
芝士玉子燒
cman1419
Level 1
2025-08-04
Follow
社交媒體網站睇介紹,好似唔錯,見啲嘢食好吸引,但係假象嚟㗎,食物極為普通,唔係社交媒體網站講到勁吸引,不過都正正常常嘅日本嘢食,但係唔配呢個價錢&社交媒體網站介紹到勁正!不過態度先係最差,如果係要有限時嘅,其實你直接同客人講,唔係趕住走,人哋都未食完就已經話要收走啲嘢食,一次係咁兩次係咁,有次見隔離枱快子未放低即收走,其實咁趕住有啲客走,咁不如直接講有限時啦!同埋叫嘢食嘅時候問職員個份量,答埋啲答案係模棱兩可,仲要係漏單,其實真係人都唔多,志在係做一啲散客Read More
moon_bb
溫馨居酒屋🏮
moon_bb
2025-07-23
Follow
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~📍位於深水埗既日式居酒屋🍴食物質素、環境很舒服、溫馨的氣氛🤵🏻‍♀️🤵🏻員工很好客和友善~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~✨兵庫縣室津生蠔🦪生蠔鮮甜肥美爽實✨水母🪼特製柚子汁,口感爽口清新,酸酸甜甜製開胃✨明太子玉子燒玉子燒需要自己分件,入面好多明太子,好嫩滑✨荔枝豚肉串甜甜的荔枝香味在嫩嫩的豚肉上✨三文魚籽和三文魚三文魚籽一粒粒係口裏面爆開,三文魚厚切和鮮甜✨帶子鵝肝卷帶子好大粒,口感幾爽口,鵝肝有少少鹹香味✨蘿蔔煮花螺蘿蔔很入味、花螺鮮甜爽口 ✨蟹玉餅有好多蟹肉絲,可見師傅的細心,食落不膩✨蒲燒魚腩壽司肥美的魚腩配上蒲燒醬汁,食落勁軟腍和好惹味✨松露茶碗蒸淡淡的松露香氣,蛋很嫩滑配上其他配料,味道更昇華~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~Read More
tracychu1214
深水埗不一樣的居酒屋
tracychu1214
2025-07-20
Follow
同朋友去深水埗這間日本居酒屋真的好像走咗去日本之旅,居酒屋的裝修風格濃厚的日本風情!我們首先點了 好幾種不同的串燒厚燒牛舌心,肉質鮮嫩,搭配少許鹽黑椒調味,讓牛舌的鮮美更為突出。鹽燒雞軟骨,外脆內嫩!軟骨雞肉棒也非常出色,手打雞肉和軟骨的彈性完美結合,是我至鍾意!老闆介紹白煮鳳凰肉串好特別肉質鮮嫩,味道好像日本的屋台燒烤豚角煮,肥而不膩,醬汁香濃,再配上清酒簡直絕配,至於柚子胡椒魷魚鐵板燒則搭配清新的柚子胡椒,口感獨特,令人驚喜。差的忘記刺身拼盤,當上桌時飄著的乾冰霧氣尤如仙境般的氛圍瞬間引起了我們立刻打卡🤣魚生新鮮兼且切割技術很好最後不得不提就是老闆的風趣幽默真是為整晚晚餐是增添了不少樂趣,他熱情地為我們介紹清酒與食物的完美搭配,為我哋帶來一個完美的晚餐!這一間深水埗日本居酒屋真真係充滿日本風味Read More
+ 2
Pookygary
感動。動感。farewell 飯
Pookygary
2025-07-15
Follow
farewell 飯,同同事想好好食返餐好好vibe,老闆勁好客請我地飲新到清酒我個酒鬼fd玩到唔比個老闆走真心唔好意思,玩到勁夜🙏🏻btw 老闆教左我地咩叫食物既層次唔同既食物再配唔同既酒有feel唉,而家好難有間餐廳會咁有heart架喇支持香港小店errrr, 我唔記得影我最鍾意食果件海老雲吞?天婦羅,應該係咁既名,大愛,不過堅要熱住食,個海膽同蝦味勁香🫶🏻🫶🏻Read More
Ratings
呢個唔記得左係咩腩,爆好味
海老雲丹天婦羅
kenken_2_29
食物劣,態度更劣,各位小心
kenken_2_29
2025-06-22
Follow
疫情後也很少外出用餐,但家庭聚會,於是便看openrice找了這間餐廳,坐底後就開始發覺不對路。6:30入座,餐廳只有一枱人,但我們坐低後,餐廳兩名職員只在收銀位置談天玩手機,10分鐘後,直到我們想好菜式,舉手落單,職員才願走過來倒茶招呼。串燒坦白講,餐廳性格比真心低,一串燒物$30以上的價錢,食物好味是可接受的,畢竟香港物價也不便宜,但味道也比少少誠意。叫了雞骨串,雞頸串,荔枝豚肉串,三種串物的共通點就是不熱的,加上味道偏淡,還有些少雪藏味。鐵板牛舌上菜時睇落不錯,熱辣辣的,但牛舌過硬,而且太咸,一吃就知不新鮮,失望,仲要成舊水。打手餐廳不重要,食物難食也不重要,但最少俾些少誠意,起碼職員態度好少少,叫了成晚倒茶,才肯過來倒2次茶,寧願玩手機,也不願過來招呼。order手卷等了25分鐘,check有沒有漏單,職員一句‘知你落了’單。奉勸各位巴打小心,如要受氣和吃垃圾,這是一間值得挑戰的餐廳。Read More
osslamlam
10分值得去的日本居酒屋
osslamlam
2025-05-14
Follow
深水埗六本木日本料理(青山道66號建文大廈地下)是一家地道日式居酒屋,食物質素與環境令人驚喜,10分建議預約招牌炭燒牛舌外脆內嫩,鹽燒風味突出;三文魚腩刺身厚切新鮮,入口即化,鮮甜無腥。串燒拼盤包括雞軟骨和豚肉,火候恰到好處,醬汁香濃。特色日式炸雞外酥內嫩,配特製辣粉,令人停不了口。餐廳以木系裝潢為主,掛滿日式燈籠,氛圍溫馨,猶如置身東京小巷。服務親切,店員會推薦當日鮮魚,住客更享折扣優惠,性價比高。自助清酒試飲活動增添趣味,還有老闆獻唱時刻 讓人感受到店家的用心。無論是下班小酌或朋友聚餐,六本木以高質食材和正宗日式風味,成為深水埗隱世美食之選Read More
cst.ssister
美味嘅三色丼午餐
cst.ssister
2025-03-26
1K views
Follow
今日食晏去咗附近嘅六本木日本料理,試咗佢嘅三色丼,又幾好味😋🍣 三文魚籽:醃得啱啱好,一粒粒喺口裏面爆開,好味👍🏻🔥 帶子:厚切,鮮甜軟嫩,咬落去有層次,唔會得個「淋」字。 🐟 油甘魚:魚油香濃但唔膩,食落都新鮮。 佢呢個set仲有味噌湯同埋茶碗蒸,整體嚟講都幾抵食👍🏻Read More
三色丼
Wingninh
深水埗的高質日本居酒屋
Wingninh
2025-01-09
Follow
最近再次光臨位於深水埗的一間日本居酒屋,氣氛依舊熱熱熱鬧鬧令你開開心心,享受一晚!幸運的我成功預訂到最後一張枱!由於同行朋友第一次來到這居酒屋這次我點了幾道特別的菜式:密柑鯛: 這道菜令人驚喜,蜜柑鯛是以蜜柑皮餵飼的鯛魚,不用點任何醬油,入口時散發出淡淡的蜜柑清香,感受到獨特的果香味,十分特別,非一般刺身魚!水母:口感爽口,搭配特製柚子汁,非常之清新燒魚腩壽司:魚腩的油脂恰到好處,燒烤的香氣與米飯的柔和相得益彰。赤蝦BB: 配酒必有的小食,炸蝦的外皮非常酥脆,咬下去時發出清脆的聲音,令人回味無窮。六本木秘製牛肉:當牛肉端上桌時,還有一絲火焰,賣相極為吸引。肉質柔嫩,口感極佳,味道也掌握得恰到好處關東煮: 湯底清淡,份量也不小喔!串燒:我點了雞肉棒、牛舌心、青椒仔和荔枝豚肉,特別要提牛舌心,是厚切但肉嫩雞泡魚乾:佐酒小食必食!老闆的熱情招呼讓人倍感親切,他不僅主動介紹適合的清酒搭配食物,還分享了一些關於清酒的知識。由於我當晚只有一個人喝酒,只點了一支小的清酒,但老闆推薦的清酒確實非常好,顯示出他作為利酒師的專業。這居酒居實在是深水埗難得的美食寶藏。如果你喜歡日本料理又想食到新鮮的魚生刺身,這裡絕對值得一試!Read More
+ 6
荔枝豚肉串
牛舌
purehy
味道不錯但略貴
purehy
2024-11-17
Follow
之前係社交平台見到有人介紹呢間居酒屋朋友話好想黎試點知星期五晚一D氣氛都無可能過咗個段日子鯛魚湯烏冬味道真係真材料只係份量真心唔多炸蝦天婦羅炸得好味但又係份量好細全部嘢除咗豆腐同魷魚份量叫正常其他都係太細份定價又略高所以都係食一次算Read More
+ 3
檸兒
長沙灣居酒屋
檸兒
2024-10-04
5K views
Follow
嚟長沙灣食呢間居酒屋,係朋友介紹,朋友話佢屋企人食過好食,所以嚟試吓。喺OpenRice訂咗位, 7:00嚟到唔使等就入座,不過餐廳都唔滿座,唔使等。除咗餐牌入面有嘅嘢食,黑板上面亦都會有啲推介,一坐低,經理就會攞個黑板過嚟介紹今日有咩推介,最好笑係佢會話有一啲係好難食唔好食千祈唔好叫,有啲就話好好食叫我哋一定要叫。花蜜年糕$88黑板推介之一,成舊年糕出面沾滿蜜糖,味道幾特別甜甜地,不過一定要趁熱食,凍咗嘅話啲蜜糖就會硬晒,年糕煙煙韌韌都唔錯。明太子玉子燒$88成個鏟擺喺下面,需要自己切將個玉子燒分件,問題係個玉子燒會黐住個鐵板,黐咗勁多蛋皮喺個鐵板度。玉子燒好香,入面都幾多明太子。伊左木$430係黑板推介之一,經理介紹話呢個好食,就試吓,同埋聽到佢話係成條魚上,諗住應該份量都OK,另外佢話係當日下午先空運嚟到香港。魚肉都幾有口感,唔會腍啤啤,都幾鮮甜有鮮味,點佢個汁酸酸地會好食啲。蒲燒魚腩壽司 $48一件都係黑板推介之一,話好食,所以我哋就試吓,真係幾好食,魚腩夠肥燒得夠香,入口即溶,壽司飯亦唔會太硬。鵝肝帶子卷$168個帶子都算大粒,口感OK,鵝肝唔算特別多,不過都食到有香味雞皮餃子$88新鮮熱辣整出嚟嘅時候都好香脆,不會太油。唐揚雞軟骨粒$68本身唔係太鍾意食雞軟骨,因為覺得啲骨都唔係太容易咬到同埋吞落口,但係今次炸得夠脆,細細粒,都叫做咬到同埋食到。香芒軟殼蟹卷$148卷就唔係好大份,細細粒,軟殼蟹都幾脆,個芒果有啲酸。南瓜天婦羅$78都幾香同幾脆,不過個南瓜唔算好勁南瓜味,唔係好香。日式炒烏冬$148算係比較飽肚嘅東西,因為淨係食其他嘢其實都食唔飽,有啲炒飯同炒烏冬可以叫,要叫返啲先至可以食得飽,不過其實份量唔大,一個人都食得晒,不過啲牛肉係幾好食嘅。板燒牛舌$158鐵板上熱辣辣好香,牛舌好香,好有口感,唔會太硬咬唔開,都算好軟熟。清酒$488平時好少飲清酒,都唔知算唔算好飲,由於我哋大部份人平時都冇飲開酒,於是叫個梅酒諗住應該唔會太難入口,都OK唔會太苦。最搞笑係叫清酒,佢會攞一盤酒杯過嚟,叫你哋一人揀一隻。Read More
伊左木
最愛鰻魚飯
IreneKwan 1228
2024-09-30
Follow
每次黎到深水埗六本木 我一定會叫鰻魚飯定食 因為係我的最愛😋 以前六本目喺荔枝角嘅時候 佢嘅鰻魚飯係用盒裝 鰻魚飯端上來的時候 打開盒蓋 有一股熱氣隨着盒蓋打開 騰騰的煙霧,隨即升起起來 蔓延的香味也跟着飄進鼻入面 真心好正😊 不過自從搬到去深水埗之後 就改變了鰻魚飯的賣相 不再用盒裝上 是改用四方型的木碟 鰻魚放在碟上 雖然size沒有變 都係一樣咁大條🤣 不過就沒有了熱騰騰嗰份滿足及期待感 其實兩樣真係有分別的 我真係比較喜歡以前用盒裝住 熱騰騰的端上枱面 現在的不是不好 只係不再熱騰騰 隨之香味 都冇咁濃烈😅 但係亦都不減我對佢嘅喜愛 因為我係忠實鰻魚飯擁躉而且六本木的出品 都係有信心嘅😊😊意猶未盡 見到有新鮮生蠔返到 又忍唔住叫咗兩隻 真係超級大滿足的一日Read More
+ 1
鰻魚飯