八不·壽喜燒
15.1K
Lam_130801
超正A5黑毛和牛( 佐賀西冷)
Lam_130801
2025-09-17
Follow
這家餐廳的環境非常舒服,空間寬敞且裝潢雅致,適合與朋友聚餐或享受一個人的寧靜時光。今日同朋友Farewell簡左呢到,服務態度親切,上菜速度適中,整體用餐體驗輕鬆愉悅。這次點了「和牛封門柳」和「日本A5黑毛和牛(佐賀西冷)」,肉質細膩、油花分布均勻,入口即化,壽喜燒湯底香濃而不膩,搭配新鮮的野菜拼盤和冷稻庭烏冬,口感層次豐富,非常滿足。價格合理,品質對得起價位,值得推薦。呢個牛嘅質素唔錯,每人三百幾蚊左右好抵食Read More
amy.y522
食到超靚日本和牛
amy.y522
2025-09-17
Follow
太子地鐵站附近有間隱世小店「八不」專食壽喜燒最正係供應超靚日本和牛🤤連飛驒牛,近江牛都有🇯🇵餐廳門口已經充滿日式風情🏮我同我老公叫咗個飛驒牛盛2人餐個餐相當豐富,有較重油花飛驒牛和牛封門柳🐂,仲有野菜、盤清酒/果酒店員細心💕講解燒肉和野花技巧,和醬料如何配搭最美味重油花飛驒牛,油花分布均勻,肉質柔嫩,入口即化牛封門柳肉味比較濃郁,豐富口感一大盤新鮮野菜🥬和果酒🍹,啱啱好中和肉類的油膩感Read More
cargo001
高質關西風壽喜燒
cargo001
2025-09-16
Follow
朋友生日,一起放半日假慶祝下,去左這間小店。店內裝潢充滿日本氛圍,讓人仿佛置身於日本。這裡主打關西壽喜燒,和牛質量非常高,入口即化,超級美味。飛驒牛盛2人餐 $988日本飛驒牛 180g來自日本岐阜縣的特級黑毛和牛,肉質柔軟細膩,油花分佈均勻,口感軟腍,入口即化,牛脂香氣濃郁,搭配醬汁甜鹹適中,讓人陶醉。日本和牛封門柳 130g肉質軟嫩,咬口感十足,肉汁豐富,牛味濃郁。沾上蛋汁後滑溜,更加美味。野菜拼盤拼盤內容豐富,包括娃娃菜、白菜、大蔥、洋蔥、冬菇、南瓜、豆腐、金菇和日本葛絲。特別喜歡日本葛絲,吸收了醬汁的鹹甜味,口感煙韌彈牙,搭配爽口的金菇,十分美味。飲品除了清酒和果酒,還有其他飲品可選。我們選擇了果汁汽水,其中日本木村靜岡麝香哈蜜瓜汽水的哈蜜瓜果味非常香甜,而日本木村完熟水蜜桃汽水果味則有點像藥水的味道呢~Read More
+ 9
隱世壽喜燒小店
jwf520.foodie
2025-09-15
Follow
日本風味🇯🇵壽喜燒🍲✨入口即融的🥩飛驒牛🥩八不·壽喜燒📌太子🐂飛驒牛盛2人餐 $988🥩店員先用一小片牛肉預熱✨煎出牛脂香氣,加入洋蔥同京蔥慢慢放入壽喜燒汁,食的過程好享受套餐包括以下:飛驒牛180g🥩飛驒牛是特級黑毛和牛,細膩的大理石紋脂肪,非常聞名💥油花靚到不得了,雪花紋理均勻,牛肉脂香濃郁✨日本和牛封門柳130g 🥩入口甘香,肉味濃郁,肉質有嚼勁比起飛驒牛肥瘦平衡,多點咬感與彈性野菜拼盤🥗相當不唔好豐富👀有齊白菜仔、娃娃菜、金針菇豆腐、洋蔥、大蔥、南瓜&粉絲蔬菜超級新鮮,拼盤超靚😍吸盡壽喜燒汁, 食落去清甜好健康😊生雞蛋汁🍳靚牛配上雞蛋汁,層次更昇華,相當好食☺️可以配上二款果酒/無酒精飲品🌟性價比幾高🌟下次同老公再來先🤩📍八不·壽喜燒(太子) @babu8hk大南街52號地舖Read More
+ 3
lamlamlikk
極品高質壽喜燒 唔平 但堅高級的牛
lamlamlikk
2025-09-14
Follow
極品八不壽喜燒二人牛盛!真係 好味!😍 間餐廳環境好舒服,好有日本feel,侍應會幫你開爐同埋教你點做A5佐賀牛嘅油花分佈平均,睇落已經流晒口水!🤤 仲有和牛封門柳同和牛安格斯牛小排,每款牛肉嘅口感都唔同,各有各特色!壽喜燒醬湯底甜甜哋,牛肉淥一淥就食得,入口即溶,真係好幸福!🥰 配埋野菜拼盤,中和返啲油膩感,perfect match!另外叫咗清酒煮大蜆都好鮮甜,蜆肉好飽滿,食落好滿足!酒味會比較重,好鍾意! 飲品方面,叫咗日本葡萄果汁,好清新,好解渴!Read More
烏冬
日本A5黑毛和牛(佐賀西冷)
travellers.foodies
不只是壽喜燒
travellers.foodies
2025-09-14
Follow
今日同朋友放假,專登去太子嘅 八不壽喜燒 食飯本來打算食壽喜燒,但天氣實在太熱🥵,見到menu有好多其他日本料理,即刻轉plan,諗住試下佢哋嘅小菜,結果真係有驚喜!刺身拼盤 🐟🦐,有三文魚、魷魚、甜蝦同北寄貝。每款都好新鮮,三文魚油脂豐富,入口軟滑甘香;魷魚爽口彈牙;甜蝦鮮甜帶少少黏口感;北寄貝脆口清甜,每樣都食到海鮮應有嘅鮮味~燒蠔 🦪 真係必試!加咗wasabi同芝士一齊燒,入口先係芝士嘅濃香,再帶少少wasabi刺激感,完美中和蠔嘅鮮味,夏天食超開胃!麵豉湯仲有兩粒大蠔😆燒鰻魚 🐟 厚肉又多汁,燒得剛剛好,帶少少焦香,配飯一定一流😁 (可惜我地無叫飯😂)最後係芝麻醬烏冬 🍜,麵條煙韌掛汁,芝麻醬香濃但唔膩,仲有蟹柳同青瓜🥒,清爽解膩,食到尾都覺得舒服~整體嚟講,水準唔止得壽喜燒咁簡單,其他小菜都好有特色,夏天嚟食完全啱哂!👍Read More
+ 4
hautoasttt
飛驟牛盛壽喜燒 🍲🥩|太子新發現
hautoasttt
2025-09-13
Follow
今次叫咗日本飛驒牛盛二人餐($988),有齊飛驒牛、和牛封門柳同埋野菜拼盤。🇯🇵🐮飛驒牛啲油花真係誇張,勁靚,落鍋輕輕一灼已經即溶,油脂香滑,入口即溶,鐘意食油香牛肉嘅一定要試。🇺🇸🐮美國和牛封門柳就肉味濃好多,雖然冇飛驒牛咁多油花,但牛味更突出,口感彈牙,有嚼勁,啱重口味嘅人。🥬野菜拼盤都幾齊料,有金針菇、豆腐、南瓜等等,吸晒啲壽喜燒汁之後又清甜又解膩,平衡返成餐肉嘅油膩。二人餐$988嚟講真心抵食,啱晒牛肉控、壽喜燒迷去打卡。個環境又舒服,服務又有心思,係太子必試嘅日式壽喜燒小店。Read More
+ 2
yuksiu520
壽喜燒進激味蕾
yuksiu520
2025-09-12
Follow
呢間「八不」嘅食物真係有驚喜!首先個「吉列千層豚」超正,外層炸到金黃酥脆,咬落去「咔嗞」聲,入面層層豬肉軟嫩又多汁,點埋特製醬汁更開胃!至於「吉列池魚片」都唔輸蝕,魚肉鮮甜唔腥,炸粉薄薄一層,口感輕盈,仲帶淡淡魚香,好適合鍾意食海鮮嘅人~重點推薦「壽喜燒套餐」!湯底甜鹹適中,濃郁得嚟唔會膩,加咗「和牛封門柳」之後,肉質超級嫩滑,油脂分布均勻,入口即化,真係肉食控最愛!搭配嘅「野菜拼盤」有齊新鮮蔬菜、豆腐同菇類,吸晒湯汁精華,清甜解膩。整體嚟講,呢度食物質素高,份量足,價錢合理,係大南街一帶值得試嘅日式小店!Read More
KateTse3043
超級驚艷的壽喜燒
KateTse3043
2025-09-10
Follow
今天要分享一家超惊艳的寿喜烧店!✨位于太子大南街的八不·寿喜烧,绝对是日料爱好者的天堂~一进门就被浓浓的日式风情吸引住了!🎎原木装修搭配浮世绘挂画,仿佛一秒穿越到京都。虽然店面不大,但座位超舒服,氛围感拉满💯重点来了!他们家的关西风寿喜烧简直绝绝子!🔥先用牛油爆香洋葱大葱,再加入特调酱汁,香气瞬间扑鼻~最惊喜的是性价比超高!必点推荐:🌟和牛封門柳套餐和牛雪花纹美到窒息❄️肉质超级鲜嫩,入口即化!牛油香在嘴里爆开的感觉太幸福了~🌟日本茶美豚腩肉质软嫩多汁,筋膜部分Q弹有嚼劲,每一口都是享受!配菜也超丰富:🥬野菜拼盘南瓜香甜软糯,金针菇吸饱汤汁超入味!豆腐嫩滑得不可思议~这家真的是我在香港吃过最棒的寿喜烧了!环境、服务、味道都无可挑剔~快带上你的吃货小伙伴来打卡吧!Read More
烏冬
鹿兒島茶美豚壽喜鍋
lichristine
[太子|隱世高質壽喜燒🥩]
lichristine
2025-09-10
Follow
#christine開飯日記平時成日聽大南街有好多Cafe,你又知唔知原來隱藏咗一間高質嘅壽喜燒😍佢就係八不 @babu8hk ,唔好睇佢舖頭細細,入邊嘅裝修同食物質素都非常之高質😚包你去到都有驚喜🌟人氣🈵🈵二人餐($630)我就叫左一個二人餐,包括:澳洲和牛小排150g、澳洲M9+全血和牛100g、野菜盤、日本雞蛋同埋吉列和牛漢堡,真係幾多野食架。如果飲酒,佢仲會包果酒或者清酒🥩肉類三款肉都非常之高質,我自己就特別鍾意全血和牛嘅牛油香味,入口即溶😚而媽咪就鍾意食牛小排,覺得佢有咬口而且牛味濃郁。吉列和漢堡一定要試,佢外層炸得非常酥脆😍而入邊仲係好Juicy嘅漢堡肉👍超考廚師功夫😝佢個set嘅份量都幾多嘅,2個人食基本上都好夠😍🌟挪威三文魚刺身8片($78)呢個刺身片靚真係好有驚喜,本身都諗住媽咪鍾意食所以就叫一碟啦🤣但係佢呢係好有魚油香味,而且一啲根位都冇😍😍一食真係超級新鮮同埋好滑身👍鍾意食刺身嘅一定唔可以錯過🍴八不·壽喜燒 (太子)📍太子大南街52號地舖Read More
+ 7
AlcoholicFoodie_HK
隱世壽喜燒有驚喜!
AlcoholicFoodie_HK
2025-09-09
Follow
之前見呢間壽喜燒喺網上嘅討論度都幾高,位於太子又好方便,所以一早 bookmark 咗要嚟試下,見今日心情唔錯,一於下晝就食個豐富壽喜燒開心吓先 😌😌店內採用木系裝潢,牆上佈滿和風嘅圖案,感覺好似入咗一間日式小酒館咁~ 每款牛肉都好吸引,想食飛驒牛但油花比較重,怕 lunch 食會太 heavy,所以最後揀咗肉味比較濃嘅「近江牛盛二人餐」!~ 近江牛 ~ 被稱爲日本三大最優質和牛之一,果然名符其實有好香好濃郁嘅牛味,肉質細膩,油花分佈均勻,帶少少香甜嘅風味,而且入口即融,好有驚喜 😋😋另外仲有澳洲全血M9+和牛,都係有好香濃嘅牛肉甜味,口感軟嫩,越食越滋味!二人餐除咗包括以上兩碟和牛外,仲有野菜拼盤同一支細清酒,真係大滿足呀!Read More
Fishballmui
日系風情
Fishballmui
2025-09-07
Follow
🍲【日系壽喜燒體驗|性價比高+媽媽都讚好!】 終於嚟到網上大推嘅壽喜燒專門店!果然名不虛傳~環境舒服又充滿日系氛圍,座位寬敞,服務細心,帶媽媽嚟食飯佢都大讚下次再嚟😊 今日點咗壽喜燒套餐,主角係和牛封門柳!肉質軟嫩得嚟帶少少彈性,油花均勻,壽喜燒汁甜鹹度剛好,煮完吸滿湯汁超入味~套餐會跟一個豐富嘅野菜拼盤。有豆腐、南瓜、金針菇、白菜、等等,清新解膩。 另外追加咗澳洲和牛小排,油香更濃,輕輕一灼就食得,入口即化真係無得輸!最後一定要加個稻庭烏冬,烏冬滑溜又掛湯,吸盡精華湯底,係完美句號。 餐廳佈置好有日本風情,感覺好似去咗趟小旅行~下次目標係試埋矜貴嘅「飛驒牛」!推薦大家嚟試吓,性價比高,絕對係會encore嘅店❤️ 📍八不·壽喜燒 (太子)太子大南街52號地舖🔖建議:記得預早訂位,週末好滿座! #壽喜燒 #和牛封門柳 #澳洲和牛小排 #日式料理 #媽媽飯局 #性價比高 #食評分享 #下次試飛驒牛 Read More
+ 3
Lucas小食家
呢度可以食到頂級和牛嘅壽喜燒
Lucas小食家
2025-09-06
Follow
八不壽喜燒是一個讓人驚艷的餐廳,提供極為稀有的雪室熟成和牛,這種和牛可以說是和牛中的頂尖代表,並不是隨處都能品嚐到的美味。每一片和牛都經過精心準備,吃上一口就能感受到豐富的肉汁與細膩的口感,讓人瞬間滿足。特別推薦這裡的北海道和牛舌,經過煎烤後,彈牙的口感令人陶醉,與壽喜燒的湯底相得益彰。此外,餐廳的魷魚刺身也是一大亮點,份量十足且新鮮,口感爽滑,令人回味無窮。每一道菜品都展現了廚師的用心與技藝,讓人不禁想要一再光顧。無論是想要嘗試高品質的和牛,還是享受新鮮的海鮮,八不壽喜燒都能滿足你的需求,絕對是愛好美食者不容錯過的地方。Read More
+ 7
Cowboy 2023
太子頂級壽喜燒
Cowboy 2023
2025-09-05
Follow
今天下午,我和姐夫去咗八不·壽喜燒(太子),真係食得開心!店舖位於太子大南街52號地舖,環境舒適,服務亦好親切。我點咗極品·八不壽喜燒二人牛盛,肉質真係無得輸!首先,日本A5佐賀牛,肉質滑嫩,入口即溶;再加埋封門柳,味道更加豐富;黑安格斯小排亦非常美味,簡直係食肉者的天堂。野菜盤新鮮,搭配上煮得剛好的日本雞蛋,真係一流。而清酒煮大蜆既鮮味又開胃,焗日本蠔則香濃可口,令人回味無窮。最後,我再追加咗稻庭烏冬,湯底濃郁,麵條Q彈,食完真係滿足!仲有,飲品我選咗蘋果汁同蘋果汽水,清新又解膩,完美搭配!#八不壽喜燒 #太子大南街52號地舖Read More
tasty_foodie_babe
超靚牛肉壽喜燒
tasty_foodie_babe
2025-09-03
Follow
香港唔多地方有壽喜燒食,食親都好貴,終於搵到間人均$250食到飽既壽喜燒。格局同日系,有兩枝醬汁,一個係壽喜燒,一個係湯底。店員一開始會幫手用牛肉既脂肪做油,炒香蔥,之後就可以落壽喜燒汁煮牛肉了!和牛封門柳超濃肉味,相對冇咁林身,但食落啖啖肉,配壽喜燒係一流澳洲M9 純血統和牛牛肉好易入口,脂肪比較多,壽喜燒甜味中和返個油脂稻庭烏冬佢係一個冷烏冬,但都可以放落個煲加湯去煮焗日本蠔做法特別,用wasabi 醬去焗,非常日式Read More
+ 4