2023-08-14 196 views
大佬做完facial 就去附近食埋嘢先回家,駱駝漆有好多嘢~ 光榮米線其中一間成日食嘅~米線都係車仔麵叫法~ 自己揀餸。佢都有啲set好咗嘅,有選擇困難不妨考慮下。大佬叫咗酸辣湯小辣,酸酸辣辣夏天食幾啱~ 餸就叫咗醃得入味又惹味嘅辣腩肉 、辣雞翼尖、清甜嘅蘿白、仲有大大件炸豬扒同春卷。可惜豬軟骨賣晒,之前食過係幾好食嘅~ 米線煮得剛好唔會太淋,可以轉鳥冬或者菜底~除咗米線仲可以叫返常餐,今次就叫咗雞扒辛辣麵,佢哋本身嘅設定係出前一丁,轉辛辣麵都唔使加錢。雞扒大大件,煎得香脆。仲有煎雙蛋同埋麵包,加埋嘢飲就一定夠飽

可惜豬軟骨賣晒,之前食過係幾好食嘅~
米線煮得剛好唔會太淋,可以轉鳥冬或者菜底~

2023-08-11 134 views
平時返工都會同同事討論下邊一間米線比較好食,今日就決定試吓呢一間光榮冰室開嘅米線,下午時間真係好多人,我哋都要排咗一陣隊先可以入去,我見價錢唔同連鎖嘅米線餐廳都係差唔多,不過既然同事叫到就試吓米線煮得非常適中,唔會有太硬或者太林嘅感覺,呢個位係值得教訓,因為有時有啲餐廳係會有過火嘅口感,會影響成個米線嘅質素 我就叫咗腩肉同埋墨丸,墨丸都非常爽口彈牙,非常有墨魚嘅味道,唔差!腩肉再配埋米線嘅口感,簡直係一流!正!最後加多杯凍檸茶,perfect

當APM 餐廳下午5點幾已經做緊晚市 行多幾步過駱駝漆大廈尋寶點知大部分食店都是關6點當Lift 太多人搭 就行樓梯啦 一樣方便 易達午餐: 三眼仔雞扒飯 夠料 不過雞扒偏乾下午茶:經典豬扒包 麵包同豬扒都正常發揮 +3蚊飲品 凍檸茶 少冰 少甜正常茶記 午餐/下午茶推薦
點知大部分食店都是關6點
當Lift 太多人搭 就行樓梯啦 一樣方便 易達

午餐: 三眼仔雞扒飯 夠料 不過雞扒偏乾
下午茶:經典豬扒包 麵包同豬扒都正常發揮
+3蚊飲品 凍檸茶 少冰 少甜

正常茶記 午餐/下午茶推薦
2023-08-05
$50 (Tea)
2023-08-04 113 views
光榮冰室自已就食得多,但估唔到光榮會加入米線行列!最近行入觀塘光榮冰室入面發現左佢地嘅米線menu.光榮米線嘅湯底選擇都幾多款式!除左湯底外,佢地嘅配料種類同樣豐富.酸辣湯酸辣湯湯底配搭大量酸菜酸菜酸得黎又唔會過嗆加上辣後味道更香更惹味湯底唔會覺得好重味精食完米線後都唔會好口渴!有驚喜豬軟骨豬軟好有份量!豬軟骨size有半隻手板咁大軟骨入口好易咬開得黎又脆卜卜軟骨旁邊嘅豬肉唔會乾整份豬軟骨好入味雞翼尖估唔到光榮有雞翼尖做配料!雞翼尖好入味蒜香味都幾濃又香再加埋酸辣湯底充滿酸。辣。蒜香氣腩肉大大片又邪惡嘅腩肉腩肉唔會切得過簿一層肥一層瘦肉相隔入口彈牙香軟肥肉彈牙而且入口又唔會過肥膩自家製韭菜餃韭菜餃餡足料!韭菜餡好多而且好香餃皮唔算好厚餃皮唔會好快就浸到糊晒入口彈牙而且夾起又唔會好易穿 凍檸蜜

酸辣湯湯底配搭大量酸菜

軟骨入口好易咬開得黎又脆卜卜
軟骨旁邊嘅豬肉唔會乾
整份豬軟骨好入味

雞翼尖
估唔到光榮有雞翼尖做配料!
雞翼尖好入味
蒜香味都幾濃又香
再加埋酸辣湯底充滿酸。辣。蒜香氣
辣雞翼尖

Tea
辣雞翼尖
韭菜雲吞
2023-08-01 1836 views
最近去咗觀塘光榮米線食嘢,就喺駱駝漆大廈,位置非常方便!餐廳有好多選擇,總有一款會啱你食而且位置都好多,無論放lunch定放工之後都會揾到位食飯我地兩個人食咗幾款唔同嘅菜式,包括酸辣湯米線配豬軟骨、腩肉同雞翼尖🍲,叉燒炒蛋飯🍳🍚同麻辣拌豬耳🐷我同朋友都食得好滋味😋首先講酸辣湯米線,湯汁好正好開胃🤤,酸酸辣辣嘅味道好啱我嘅口味❣️米線又好滑口,配埋豬軟骨、腩肉同雞翼尖,啱曬我依個食肉獸🤪,令我食完之後都想再嚟一碗!肉質都好鮮嫩,味道都好入味,尤其豬軟骨好入味好濃郁😛,真正做到入口即融🤩叉燒炒蛋飯就更加唔洗講,啲叉燒肉好香好滑,炒蛋又好嫩😋加埋豉油撈埋飯一齊食真係好好味!😍 份量亦都好多,我朋友勁擦得都差啲食唔曬🤰🏻特別要講下佢個豬耳,好耐冇食過咁正嘅麻辣拌豬耳🥺豬耳好香口,麻辣醬汁亦都好正🤤如果你鍾意麻辣嘢,就一定要試下啦!總括嚟講,光榮米線真係一個性價比超高嘅菜餐廳💛💛 食物新鮮,價錢亦都好實惠。如果你鍾意麻辣菜式、酸辣米線就一定要嚟試吓啦😎地址:觀塘開源道60號駱駝漆大廈3座2樓U2號舖
最近去咗觀塘光榮米線食嘢,就喺駱駝漆大廈,位置非常方便!
餐廳有好多選擇,總有一款會啱你食
而且位置都好多,無論放lunch定放工之後都會揾到位食飯
我同朋友都食得好滋味😋
叉燒炒蛋飯就更加唔洗講,啲叉燒肉好香好滑,炒蛋又好嫩😋
加埋豉油撈埋飯一齊食真係好好味!😍
份量亦都好多,我朋友勁擦得都差啲食唔曬🤰🏻
特別要講下佢個豬耳,好耐冇食過咁正嘅麻辣拌豬耳🥺
豬耳好香口,麻辣醬汁亦都好正🤤
如果你鍾意麻辣嘢,就一定要試下啦!
總括嚟講,光榮米線真係一個性價比超高嘅菜餐廳💛💛

地址:觀塘開源道60號駱駝漆大廈3座2樓U2號舖
2023-07-21
2023-07-31 214 views
駱駝漆大廈三期真是觀塘打工仔至愛,又多良心食店,價錢又平。今日去到2樓的光榮米線食晚餐,鋪面乾淨企理裝修又有港式風味,店員亦都有禮貌!【金牌米線】選了三仔麻辣湯底小小辣,味道比譚仔更濃郁,而且清甜味道和爽口的米線很夾,好出色的湯底!配料有辣腩肉、雞絲、雞翼和火腿,雞絲最出色,本身就有調味,而且一條條撕開後融入米線;辣腩肉味道有點鹹,調味十足。【蔥油雞髀煲仔印尼撈麵】一端出來已聞到10分惹味的香蔥味道!雞髀很大隻,外皮炸得香脆,中間質地比較乾身,配搭着印尼撈麵好惹味。【麻辣三拼】有豬肚、豬耳和鴨腎,絕對是份量取勝,調味就比較鹹,不過真是很大份很抵食!

米線

2023-07-29
$74 (Dinner)
米線
2023-07-28 1123 views
一直以來都只光顧過光榮冰室的茶記,今晚來工廈尋寶就一併到訪他們的米線專門店💛雖然餐廳在走廊盡處,但遠遠已望到他們的紅白招牌。餐廳空間非常寬闊,相信平日午飯時間一定非常熱鬧😆米線湯底的種類好多,坊間比較少見的有辣金湯和辣藤椒湯,可惜生病關係今次不能吃辣,所以點了一碗清湯,另外一碗則選了招牌酸辣試試。配料有分成不同的價錢,每個價錢區域的選擇都好多,我們都各自選了好多配料😂我點的清湯米線配雞肉﹑酸菜﹑蘿蔔﹑辣炸醬($72)超級豐盛的一碗😎因為想吃的配料很多所以特意叫了少米線。雖然點了清湯,但酸菜是一起煮的關係,整碗湯底是充滿了濃濃的酸菜味,非常開胃亦很適合吃不到辣又想吃重口味一點的朋友們🥳有點像完全不辣的酸菜魚的湯底配上米線,非常驚喜!加上酸菜及面頭滿滿的雞絲,令到每一口米線都食到配料,非常滿足的口感~自制韮菜雲吞一共有三隻,餡料是新鮮的韮菜及豬肉餡,推薦👍🏻另外一碗的招牌酸辣米線加上辣雞翼尖﹑辣腩肉﹑肥牛﹑豆腐卜($64),可能因為點了小小辣的關係,仍嚐到湯底原有的清甜,再加上酸辣及肉碎提味,單喝湯底吃米線層次已十分豐富🤤辣雞翼尖是涼拌的,帶有少許微辣,是一般吃米線的地方較少見的選擇。腩肉

自制韮菜雲吞

自制韮菜雲吞一共有三隻,餡料是新鮮的韮菜及豬肉餡,推薦👍🏻
另外一碗的招牌酸辣米線加上辣雞翼尖﹑辣腩肉﹑肥牛﹑豆腐卜($64),可能因為點了小小辣的關係,仍嚐到湯底原有的清甜,再加上酸辣及肉碎提味,單喝湯底吃米線層次已十分豐富🤤辣雞翼尖是涼拌的,帶有少許微辣,是一般吃米線的地方較少見的選擇。腩肉每片都見到脂肪與豬肉的層次,加上預先的香辣調味過,非常惹味🌶
另外也加配了一杯$12的凍檸蜜中和一下口腔的辣味😆
如果在其他地區也有光榮米線的分店,絕對能撼動我心中那間連鎖米線店的地位呢!💛
自制韮菜雲吞
2023-07-24 92 views
喺觀塘工廈入邊都搵到光榮米線🤣🤣我哋叫咗個F餐($35)同兩碗金牌米線($58),一碗叫咗小辣,另一碗就係唔辣,揀呢款就好多料都食曬🤤🤤唔使自己諗到頭都爆,而且份量都好足,雞翼同埋腩肉都好入味,呢個價錢嚟講都OK嫁,仲有個生炸雞髀,雖然係炸得好脆口,不過就冇咩雞味,個炸皮都仲有少少厚
2023-07-23 95 views
今晚去咗行駱駝漆大廈,順路食埋晚飯,無意中比我試到一間好高質嘅米線餐廳。公司米線佢入面所有嘅配料我都好鍾意,亦都好合適我呢啲選擇困難症嘅人。眾多配料之中,不得不讚嘅就係口感柔軟嘅豬腸和入口即化的肥牛。而且其他配料,例如火腿、紅腸和辣腩肉等,都豐富了整碗米線的口感和層次感。自選小窩米線豬紅和豬軟骨是朋友特別推薦的配料。豬紅的口感Q彈,帶有豬肉的鮮香,而豬軟骨則帶有豐富的膠原蛋白,肉質軟嫩,令人回味無窮。最後,值得一讚的是這裏的凍檸茶。茶底清新,不會過甜,絕對是夏日消暑的不二之選。

自選小窩米線

• 公司米線
  • 小窩米線
  • 豬軟骨
  • 豬腩肉
2023-07-19 98 views
🏭光榮米線🏭自選小窩米線🥢自選小窩米線,入味嘅豬軟骨,入口咬落會爆出蟹籽嘅蟹籽丸,彈牙嘅墨魚丸,肥美嘅肥牛片,軟腍又吸收湯汁嘅生菜同香濃滷水雞中翼。加餸再加餸,米線亦彈牙入味。🥢涼拌豬耳涼拌豬耳爽口醒胃。大量蒜粒,提升豬耳味道。味道鮮香但不膩,口感既柔韌亦香脆。而且豬耳十分有營養,具有補虛損、健脾胃嘅工效。🍹食住熱辣辣嘅米線,麻辣蒜香叶火濃嘅豬耳,最適合飲返杯凍檸蜜,冰凍酸甜口感衝擊味蕾。
🏭光榮米線🏭

自選小窩米線

🥢涼拌豬耳

2023-07-10 103 views
🩷自選小鍋米線$28雞絲$10豬紅$8今日我同朋友早左到,大概1130就到過左一陣大概1230 就好多打工仔入黎食飯🤓叫左野食唔洗10分鐘已經到左🤪我同朋友都嗌左佢地概米線佢地menu仲有飯可以食都係差唔多$40-50 價錢都算合理🧐米線我嗌左雞絲同鴨血,bb辣雖然我自己唔係好食得辣,但係見佢地個酸辣湯好似好多人推薦就想試一試🥰😛一上到台就見到米線好大一碗,仲要好多配料🤩😍多到滿瀉甘濟,真係好誇張🫨🫣我一個女仔唔記得嗌小米真係差唔多食唔曬🥴🫨一個男仔食都好夠飽,細食概女仔過黎要嗌小米!😵雞絲有點乾,但係勝在分量夠多🫠🤲🏽配埋酸辣湯好吸汁,辣辣地幾開胃🫢豬紅好滑,唔腥,都幾新鮮可以一試,都有差唔多5-6件😽🫶🏼環境 🍃🍃🍃食物🍡🍡🍡🍡🍡性價比💰💰💰💰💰推薦🌈🌈🌈🌈回頭❤️‍🔥❤️‍🔥❤️‍🔥❤️‍🔥
🩷自選小鍋米線$28

叫左野食唔洗10分鐘已經到左🤪
我同朋友都嗌左佢地概米線
佢地menu仲有飯可以食
都係差唔多$40-50 價錢都算合理🧐

米線我嗌左雞絲同鴨血,bb辣
一上到台就見到米線好大一碗,仲要好多配料🤩😍
多到滿瀉甘濟,真係好誇張🫨🫣
我一個女仔唔記得嗌小米真係差唔多食唔曬🥴🫨
一個男仔食都好夠飽,細食概女仔過黎要嗌小米!😵

雞絲有點乾,但係勝在分量夠多🫠🤲🏽
配埋酸辣湯好吸汁,辣辣地幾開胃🫢
豬紅好滑,唔腥,都幾新鮮
可以一試,都有差唔多5-6件😽🫶🏼

環境 🍃🍃🍃
食物🍡🍡🍡🍡🍡
性價比💰💰💰💰💰
推薦🌈🌈🌈🌈
回頭❤️‍🔥❤️‍🔥❤️‍🔥❤️‍🔥
2023-06-19
$40 (Lunch)
2023-06-30 157 views
仲有最靚嘅豬腩肉……麥兜嗰首歌🥓係個腦海不斷浮現觀塘區足料的腩肉豬軟骨酸辣湯車仔麵有冇人同我一樣好鍾意食車仔麵?我之前入新界區都係為咗食車仔麵其實近近地,原來喺九龍區都有我點親車仔麵嘅餸,總係好挑剔好驚腩肉唔夠肥、唔入味太過薄又瘦蜢蜢放心我發覺光榮米線係好多餸菜都好入味又足料一碗多餸米線足夠一位成年男人食嘅份量(即係我🙊)聽侍應講呢間車仔麵最出名就係腩肉一上枱就俾呢個豬腩肉吸引住豬腩肉嘅厚油脂,好似啫喱狀軟身食喺嘴裡面慢慢化開,加上香嫩嘅瘦肉呢種鮮味嘅潤澤口感🐷,令人欲罷不能配上酸甜嘅酸辣湯令人胃口大增!(可選麻辣另加$4)如好似我貪心噉鍾意食好多款配菜嘅叫金牌米線58元(有韭菜、辣肉碎、雞絲、雞翼(鹵水)、火腿)因為散叫好多個配菜,呢個價格就唔止我推薦必食好有雞味嘅雞絲、肉碎、豬腩肉及豬軟骨,另外佢嘅 #蔥油雞扒飯 都好出名同朋友去食就係可以一齊食小食 #有肥共享可分享配菜,即係一個人係食唔到咁多我估唔到個辣翼尖好食,呢個係凍食嘅醃得非常入味,炆得夠淋,容易離骨即係食車仔麵食辣食到流曬鼻水嘅時候食呢啲凍麻辣小食,係好醒胃!
仲有最靚嘅豬腩肉……
麥兜嗰首歌🥓係個腦海不斷浮現
觀塘區足料的腩肉豬軟骨酸辣湯車仔麵

有冇人同我一樣好鍾意食車仔麵?
我之前入新界區都係為咗食車仔麵
其實近近地,原來喺九龍區都有
我點親車仔麵嘅餸,總係好挑剔
好驚腩肉唔夠肥、唔入味
太過薄又瘦蜢蜢
放心我發覺光榮米線係
好多餸菜都好入味又足料

一碗多餸米線
足夠一位成年男人食嘅份量(即係我🙊)

侍應講呢間車仔麵最出名就係腩肉
一上枱就俾呢個豬腩肉吸引住
豬腩肉嘅厚油脂,好似啫喱狀軟身
食喺嘴裡面慢慢化開,加上香嫩嘅瘦肉
呢種鮮味嘅潤澤口感🐷,令人欲罷不能
配上酸甜嘅酸辣湯令人胃口大增!
(可選麻辣另加$4)

如好似我貪心噉鍾意食好多款配菜嘅
叫金牌米線58元
(有韭菜、辣肉碎、雞絲、雞翼(鹵水)、火腿)
因為散叫好多個配菜,呢個價格就唔止

同朋友去食就係可以一齊食小食
#有肥共享
可分享配菜,即係一個人係食唔到咁多

我估唔到個辣翼尖好食,呢個係凍食嘅
醃得非常入味,炆得夠淋,容易離骨
即係食車仔麵食辣食到流曬鼻水嘅時候
食呢啲凍麻辣小食,係好醒胃!

2023-06-29 93 views
相信無人唔識光榮冰室, 但原來光榮喺觀塘仲有間米線店😆!主要供應自選小窩米線、涼拌/麻辣小食, 自選小窩米線由$28起, 配料方面有好多選擇, 包括有韭菜雲吞🥟、辣雞翼尖、腐竹、冬菇、豬紅、辣腩肉、豬扒等等。湯底有5個辣度可以揀🌶, 唔食辣嘅人士亦可以揀走辣要清湯底㗎~ 🍜自選小窩米線小窩米線本身有芽菜、酸菜、韮菜、肉碎, 我再加咗豆腐卜、腐竹、冬菇、生菜🥬, 啲餸嘅份量好足夠, 真係好大碗, 好抵食!米線好爽滑, 冬菇厚肉又大件, 每一啖都食到少辣嘅湯底, 仲有酸菜味, 唔錯呢👍🏻!
相信無人唔識光榮冰室, 但原來光榮喺觀塘仲有間米線店😆!

🍜自選小窩米線
2023-06-29
$75 (Dinner)
2023-06-26 60 views
這天晚上我約了家人在觀塘吃晚飯,經過朋友的推薦,我們便決定來到這間米線店試一試,店內環境明亮和清潔衛生,餐廳設計很懷舊偏舊式茶餐廳過橋米線($56)湯底選擇了少少辣,辣度可以接受,大量的配料,有芽菜,酸菜,韮菜,肉碎稔香軟彈,蟹柳非常軟身和新鮮,腐竹吸收了湯底的味道,火腿片,紅腸煙韌,米線十分嫩滑,煮得非常淋,非常新鮮,加配凍飲只需8元公司米線($78)湯底選擇了少辣,味道廷辣,配料有很多,有芽菜,酸菜,韮菜,肉碎稔香軟彈,原塊火腿香稔軟嫩,厚身紅腸很煙韌,辣腩肉香稔軟嫩,肥牛軟彈煙韌,雞中翼嫩滑細密,豬腸彈牙,米線十分嫩滑,非常新鮮,份量非常多豬軟骨($12)厚身的豬軟骨非常嫩滑細密,煮得非常淋,非常新鮮整體來說,食物的質素非常高,食物的份量非常多,食物的選擇足夠多,食物的用料非常新鮮,食物的賣相非常吸引,食物的定價相對大眾化,而店員亦有良好的服務態度和積極,所以我認為這間餐廳是值得再去惠顧

過橋米線($56)

公司米線($78)

豬軟骨($12)

厚身的豬軟骨非常嫩滑細密,煮得非常淋,非常新鮮

過橋米線
2023-06-24
$81 (Dinner)
過橋米線
公司米線
  • 豬軟骨,公司米線,過橋米線
以為做耐咗質素穩定啲,但味道同湯底都搞唔掂喎😩・・・・・・・・・・・・・・・・・・・・🍜 小鍋米線 HK$58餸 > 豬軟骨、韮菜雲吞、蘿蔔・味道:豬軟骨好柴,蘿蔔甜但白烚,韮菜雲吞正常。湯底好表面,一入口一浸好薄嘅酸味,然後就雞湯鹹味,食完先麻,成件事好odd🤡。・口感:米線彈牙但偏幼,份量夠多。・・・・・・・・・・・・・・・・・・・・🤰性價比:低~🤰9衝度:不了~🤰結論:食光榮都係食返碟頭飯啦😅・・・・・・・・・・・・・・・・・・・・環境:闊落茶記格局
以為做耐咗質素穩定啲,但味道同湯底都搞唔掂喎😩

🍜 小鍋米線 HK$58
餸 > 豬軟骨、韮菜雲吞、蘿蔔

・口感:米線彈牙但偏幼,份量夠多。
小鍋米線
小鍋米線

🤰性價比:低~
🤰9衝度:不了~
🤰結論:食光榮都係食返碟頭飯啦😅

環境:闊落茶記格局
2023-06-14
$60 (Lunch)