Genki Sushi

Genki Sushi (Moved)

New Location
元気寿司
Genki Sushi (Moved)
nicolechau20
價貴物美
nicolechau20
2016-04-14
Follow
下午茶時間見肚餓就落公司樓下搵野食,行過見到突然好想食軍艦壽司!呢個炸芝士絕對做到外脆內軟!不過當然就油左d la~其實一件都幾飽肚 本人覺得壽司飯配紫菜好match!!!!蟹子唔咸唔腥,好過爭鮮好多! 粟米沙拉開胃,食完煎炸野食佢就一流! Read More
AngelaMummy
平日壽司
AngelaMummy
2016-04-07
Follow
平日去淺嚐日本菜,元氣不錯叫了至愛軟殼蟹手卷,紫菜香脆,新鮮冇比飯整淋,軟殼蟹剛炸好,熱辣辣,又脆又香的蟹肉,啖啖都有,份量好足,唔止係炸粉,仲有好多蟹肉,材料新鮮冇雪味,呢個手卷即做,爽口彈牙 再叫一客三文魚,凍涷鮮甜的三文魚,厚切肥美,軟滑新鮮,仲有好香三文魚味,口感正,再加Wasabi鼓油,美味香滑,有三文魚油美 ,食完飽哂 Read More
Lucky Foodie
抵食下午茶餐
Lucky Foodie
2015-10-28
Follow
今日朋友約我去元氣壽司食Tea,話佢地嘅下午茶餐好平好抵食, 我地三個人安排咗張六人嘅大卡位, 好舒服,如果係繁忙時間離,一定坐得無感鬆動。叫咗三個下午茶餐一齊食,下午茶餐有五款壽司盛合比你㨂,每個盛合仲可以㨂二款小食,壽司盛合有肥厚嘅三文魚刺身,好新鮮好甜,有我至愛嘅介辣八爪魚,又有大大隻嘅灸燒牛油赤海蝦壽司,牛油好香加埋爽口彈牙嘅海蝦,真係好好味。仲有油䦞肥美嘅左口魚,入口卜卜脆嘅飛魚子,簡簡單單嘅加洲小卷,都幾多款式,件件都ok, 無乜邊款唔好食。小食我地叫咗日式螺肉,新鮮又爽口,份量仲唔細添,日式蒸蛋,又滑又有蛋香,炸多春魚,多春魚仲熱熱地,又香又脆,最後叫埋個湯烏凍,口感煙煙靭靭。最後朋友叫咗件千層蛋糕做甜品,不過我個人就覺得件蛋糕麻麻地,好甜同好實,但千層蛋糕係朋友至愛,所以佢超鐘意。三個人加埋都只係$191,真係豐富又抵食。Read More
+ 3
janeandy
食一個下午茶先
janeandy
2015-10-23
Follow
行街見到有下午茶時段, 所以就入去食,平日返工日子, 無諗過都甘多人食,多過1位,即2位以上都要等位,好彩呢日我自己一個者, 唔洗等就可以入去,坐左迴轉BAR檯, 下午茶時段係平日2:30-5:30我叫左個E餐食, 個SET有以下食夀司, 之後仲可以揀烏冬/ 沙律/ 蒸蛋螺肉/泡芙等食物餐入面既食物都好滿意, 唯獨是炸蝦卷D蝦好淋,可能放左一段時間另外再加左一個軟殼蟹手卷($9)值得一讚俾手卷我個夀司師父佢連埋濕紙巾一齊俾我,可以抹乾淨對手先用手揸住食,好細心Read More
軟殼蟹手卷
patfish521
輕鬆茶餐
patfish521
2015-07-06
Follow
一個人又不太肚餓,便去了食壽司,選了些新出品來吃,不錯。******************************這是新出的貝類壽司,忘記名字了,入口是非常之爽口的,好吃。還有我愛吃的帶子壽司,真的夠大隻和味道鮮甜。還有鯖魚壽司,這個口感有點霉的肉質,我還是愛吃煎的香香的鯖魚多一點。Read More
伊恩犬
葵芳一天遊
伊恩犬
2014-11-01
Follow
甚少來到葵芳,在葵涌廣場逛了一逛使我的錢包減磅了不少,行累了才通過人行天橋移步至新都會廣場覓食,幾乎去到每個地方各商場都會見到有元氣壽司,近年來元氣壽司密密開枝分店,要找元氣吃壽司真的很容易,簡直隨處可見,以連鎖形式的壽司店來說元氣的食品質素和水準有所肯定,難怪能夠分店林立各個地區。相比他的壽司店就算在電視賣了不少廣告,食物和價錢與質素不相對稱,不被大眾客人所接受,招牌再響也沒有用。不同的是餐牌,有小部份更改了別的食物。當中有我喜愛的粟米薯餅。每間分店的做法不一樣吧,有的會用食物盤整個SET送上來,當然等候時間會較長,這裡的先送上日式燉蛋和粟米薯餅,壽司再後上,是否想為顧客減少等候時間?日式燉蛋不夠熱:(,只感覺到有溫度,多半是因為先做好了多個然後用文火保溫延長擺放時間,不怪得很快有得食。北海道玉米薯餅很脆口,食落口不太油膩,味道不錯。壽司盛B,壽司都是中規中矩,始終是下午茶價錢會有種吃壽司快餐的感覺。$52.8價錢不算貴,至少在非繁忙時間每次到元氣都可以坐很耐,較為悠閒自在,抹茶和子薑也可以任意自取,抹茶粉沖出來的茶又香又好味,值得了。Read More
+ 5
食食肥豬女
無語了
食食肥豬女
2014-07-17
Follow
是日收工同妹好黎到元気寿司,唸住食餐好既,點知中招。到步攞飛等位,等了約40分鐘,入座後落單叫壽司。叫了一碗蝦湯,但沒什麼蝦湯的味道,而且蝦頭也頗小,比起我在上環金鐘分店飲過的相差很多。又叫了以下咁多款壽司:三文魚壽司OK,薄片但有三文魚味,但整碟野的壽司飯都頗鬆散,握得不夠實。火炙三文魚壽司好味,這片三文魚比普通三文魚壽司還厚,火炙後三文魚油脂更豐富。海蝦有一點不新鮮的味道,不知是否解凍問題。筋子壽司咸味適中,而且共中一舊完全跌左落黎,擺好少少啦大佬!妹妹說炸蝦壽司的炸蝦很油。甜蝦軍艦是我每次都會叫的,一般整到係小巧圓型的,但這個的賣相實在太差了吧,另外甜蝦也不新鮮。食完呢碟野我不服氣,看到迴轉帶上有一碟很肥美的三文魚壽司,便快快拿下來。外表看上去滿是油脂,很肥美,但食下口居然是 “鞋”的,而且有渣。不是三文魚腩來的嗎??!食完便快快走了,不知是否人多,水準竟然和其他分店相差很多。Read More
Samanthinha
「春」の期間限定 第二回
Samanthinha
2014-04-20
Follow
話說之前試了元氣的「春」的期間限定幾款壽司,作為長期粉絲的我,當然要試埋餘下的幾款吧。這天請了半天假,要到銀行辦點事,因為知道自己將要遠行一段時間,要急急的要在出門前來元氣試這個期間限定,所以就選定了在這半天假的午飯來試試。放工後大概兩時才到葵芳的元氣壽司,因為有了元氣的手機程式,加上一個人很容易可以「攝位」,所以基本上不用等得太久就有位子坐。我一向都習慣是落單點壽司的,因為落單點是即做,比較新鮮,時常見迴轉帶上的壽司變得又乾又霉,看見也怕怕。時間是下午二時多,太餓了,忍不住都是要在迴轉帶上取食物。先取下來是象拔蚌壽司,表面光鮮,應該不是放了太久吧!記得我數年前與公司老闆在拉斯維加斯吃海鮮,那次他點了個象拔蚌刺身,新鮮彈牙,我一試難忘,但可惜久久未能再一嚐如此鮮味之象拔蚌。因為曾經吃過如此美味的象拔蚌,於是我真的要說這一客象拔蚌壽司是有點「垃圾」。一塊沒味道的白色象拔蚌片,口感亦不像象拔蚌,雖然師傅握壽司的技巧還算不錯,但那象拔蚌真是很失敗,以後真的不吃也罷。彩虹卷向來是我的至愛,因為我就是喜歡要功夫的食物。做彩虹卷是要把食材用紫菜和壽司醋飯包成反卷,再打斜的放上三文魚、吞拿魚和海蝦,然後唧上沙律醬和放上蟹籽,過程不簡單,而且口感層次豐富。在這種迴轉壽司點的生魚片本來就不太新鮮,做反卷加上沙律醬和蟹籽就能遮掩這個不足。柚子胡椒花鯽魚壽司是「春」的期間限定壽司,第一回已試過了,其實花鯽魚味道很淡,而且有點乾身,不會像油甘魚、三文魚那種充滿豐富魚鮨,然而我再次翻點柚子胡椒花鯽魚壽司,是因為我喜歡柚子胡椒的清新而辛辣味道。「春」日期間限定只有兩款食品未有嚐過,首先要說說的是蛋黃兔治雞肉軍艦,其實這款壽司是令我有點驚喜。以前,我總是不愛炸物或燒物放上軍艦的壽司,覺得格格不入,做炸物或燒物不就成了,幹嗎要奇奇怪怪的放在壽司飯上。這個蛋黃兔治雞肉軍艦是由一邊蛋黃和一邊兔治雞肉所組成的。蛋黃醬料是杰身的,很重的蛋味,最合我這個「蛋怪」的口味。兔治雞肉才叫精彩,我一向不太愛雞肉,但這個有點像漢堡的兔治雞肉味道一流,外面用燒汁掃過,與蛋黃醬配合一絕。另一款是北海道粟米薯餅,我一向很愛吃薯餅的,但是一個人去迴轉壽司店吃兩大件薯餅,真的有點「Over」,但為了試畢一整個「春」日期間限定系列,還是點了。粟米薯餅是即叫即炸的,中間的薯蓉混合了粟米粒,薯蓉很細滑很有薯味,而粟米粒又爽又甜,薯餅的脆皮不算太厚,其實真的很好吃,只是一個女生要吃兩塊薯餅太膩了。終於,隔了差不多兩個月,我的起心肝寫這食評了,但又在元氣看到有新的「春夏」期間限定,我這個小粉絲又是時候出動了。Read More
+ 5
xavierchan06
Level 1
2014-04-11
Follow
好耐無食迴轉壽司啦,所以上星期六拜完山就同媽媽順便去食元氣:)六點鐘去到已經好多人,我地要等30個NUMBER先到,我等左成個鐘先埋到位。我地食左好多野,有甜蝦壽司,玉子壽司,北寄貝等等,可能餓左一陣,所以好多野都好好味首先值得講既係三文魚頭湯,呢個係媽媽叫的,我都係第一次飲,意外地好好味,一D都唔腥,好鮮甜!!之後就係我地最愛既三文魚剌身好味,保持到元氣一貫水準,都唔錯。佢塊塊都好大塊又夠厚,幾有口感,我同媽媽一人食左一碟先夠仲有呢個小食都唔錯(好似帆立背既邊,但唔知叫咩),個味有小小甜,好野味最後一樣值得推介既係蟹子軟殼蟹牛油果反卷呢個好好味,十級推介!!!佢口味好豐富,有軟殼蟹同蟹子脆卜卜,有牛油果的香滑,仲有粒榛子係入面。真係一啖食落去有3 層既口感,正到爆!Read More
蟹子軟殼蟹牛油果反卷
karrybb
Level 2
2013-10-01
Follow
朋友仔生日肯定要出去食餐好架喇~佢地話好耐無食過壽司所以就落左葵芳元氣,見唔算好多人排隊所以就等下試下。Luckily,差唔多半個鐘就有位,比預期好左。因為晚市通常勁多人等位,有陣時差唔多成粒鐘先有位。入到去必不可少叫左三文魚,炸蝦卷D 蝦都真系好脆,好好味啊~仲有叫座炸蝦天婦羅壽司,加州卷,皇帝蟹柳壽司,帆立貝裙邊等等。但個帆立貝裙邊有D 硬,不太喜歡。侍應都好忙碌,舉手要好耐先有人望到,希望可以改進啦~Read More
愛食
18碟
愛食
2013-07-07
Follow
尋日(6-7-2013 Sat)約好男友放工後睇Openrice送o既'盲探'電影7:45pm場,我o地先食個飯都重o黎得切,一向都知呢間要大排長龍,所以我o係6:03pm o黎到自助攞飛先,見到我要等19個No.,唔知趕唔趕得切睇戲,於是都走到地下o既Euro Go Go等位,去到原來呢間Euro Go Go唔係西餐廳而係快餐店,我就先o係o度罷位,同時亦叫男友o黎到時,去元氣睇吓叫到咩o野No.,以免錯過.6:13pm,元氣o既自動系統打電話畀我,通知我重有10個No.就到我,以咁o既速度,我估計6:23pm會到我o地,男友o係6:23pm打畀我,話叫到302喇,即係已經叫o左我o既301,我就即飛奔上去攞位,receptionist問我o地有話要坐咩o野位?男友答是但,咁就執好張bar枱畀我o地.坐低後我見有咩o岩食o既就攞,先攞o左四碟:1. $16.00o既鯛魚燒皮腍,韌同冇味,內裡o既紅豆沙都幾多,但唔太甜.2. $13.00o既泡芙同樣皮係腍腍地,內裡o既忌廉又凍又滑,依然係幾好食o既.3. $18.00o既波士頓卷味睇少面o個少少海苔,原來佢味道都幾濃,中間o既沙律cream又滑又漏.4. $20.00o既香草牛油蝦壽司一碟得一件,呢件被男友食o左,之後佢都幫我攞返一碟o黎,我食就食到好勁香草味.蝦算大隻同幾好咁啦.5-6. $18.00o既甜蝦壽司同$13.00o既三文魚壽司每件有3隻甜蝦,蝦肉未粘,正正常常咁啦.7. $32.00o既沙律帶子壽司男友一食就大叫好食,話帶子新鮮,醬o既味道又較得o岩o岩好.8. $32.00o既三文魚籽壽司三文魚籽口感唔同蟹籽咁卜卜脆,只係腍,麻麻.9. $16.00o既唔知咩o野壽司真係唔知係咩o黎,只覺得調味唔錯.10.$22.00o既同樣唔知咩o野魚壽司普普通通,冇乜問題.11. $16.00o既芝士蛋糕呢個係幾年前男友o既男友人推介,男友就即刻攞o黎食,呢個雪到好凍,令佢變成芝士雪糕,味道又好濃郁,蛋糕同芝士o既厚度係一樣. 男友大讚好食,佢話如果重食得落會食多個.12. $16.00o既海螺壽司自己落燒汁食,食到原有o既螺味,口感亦係對版地要o趙.13. $18.00o既北寄貝壽司新鮮,同樣o地口感對版.14. $38.00o既三文魚刺身呢個都係正常o野啦.15. $16.00o既蟹析壽司都係正常不過o既o野.16. $18.00o既炸三文魚皮見隔離兩個女仔食,於是睇吓係咩o野,咁就叫埋,呢個熱騰騰但唔脆同好油,應該冇用吸油紙吸,味道亦唔見得好,男友話中式炸魚皮好食過佢,佢食o左少少就唔食,由我食晒.17. $18.00o既櫻花蛋粽蛋糕口感鬆軟,蛋味同櫻花味都淡淡,都算唔錯o既.唔經唔覺我o地食o左17款共18碟o野,埋o左單同返到屋企睇返啲價錢至知好費,剩食物都$360.00,加埋一係$396.00.環境:都幾熱吓.服務:自助攞飛同提示功能幾好,不過如果到重有5張枱時都call call我o地就更好o勒.:)Read More
+ 8
芝士蛋糕
ilovedisneyland
元気
ilovedisneyland
2012-12-04
Follow
我喜歡元気寿司用綠茶粉來開綠茶, 2匙味道剛剛好每逢晚上及假日, 間間元気寿司都要大排長龍, 幸好出了排隊Apps, 實在幫大忙元気午食の選, 我估普通OL都足夠填飽肚子, 不過我那熊人的身型, 哈哈...唔洗講, 果腹!? OK的啦~選了$48的炙燒三文魚丼(送麵豉湯)外貌不如餐牌圖片, 不過飯面那些三文魚腩確實肥美, 以為只有面頭幾片, 錯晒!面頭幾片炙燒到全熟?? No la. 下面還有幾片全生的三文魚片 撒點甜甜地的壽司豉油再落少許哇沙B, 撈撈飯......嘩~ 三文魚油暴走 啖啖魚油鮮甜, 珍珠飯煙韌軟熟, 三文魚片仿如入口即溶, 幸好有落豉油, 如果沒有落實會膩死:(麵豉湯較淡, 可能因為平時我煮開的都是帶濃郁麵豉及海帶味道同場加映.....千挑萬選的壽司(價錢貴嘛), 件件刺身新鮮, 飯糰不死實如果可以一個月食一次就好啦Read More
+ 1
babybluey
Level 2
2012-06-20
Follow
尼呢到唔係食壽司,唔係食SASHIMI,係食大舊隔夜石頭飯SALMON SUSHI 飯好多但係塊SALMON就好薄D壽司同甜品轉左十個世紀仲係到同明將同一個LEVEL食過APM,MK,HOLLYWOOD,WANCHAI,都唔係咁食過一次就夠Read More
janetyeung
迴轉帶壽司冇人拎
janetyeung
2012-06-09
Follow
自從Join左Member之後一想食日本野都多數會選擇元氣之前多數光顧紅磡黃埔分店質素唔錯今次同男友去葵芳新都會分店之前都幫襯過幾次唔可以話好好, 但都唔係太差以下壽司係迴轉帶上面拎有紫菜果d都feel到紫菜淋淋地應該放左一段時間好多迴轉帶上既食物都出現一樣情況來來回回都冇被人拿下好似model行catwalk一樣出現又出現 .... 師傅又唔收返即係變相叫d客落order先叫到新鮮當日食到唯一好味既係新出既"辛辣野菜蝦卷" (唔記得影)上面有d好似潮式辣椒油辣辣地, 又有菜, 幾開胃因為信用卡優惠關係送左兩件手卷本來想叫三文魚手卷來錯左個三文魚皮手卷不過錯有錯著脆卜卜幾好味叫多個炸墨魚咀不過好細粒~兼且冇味~炸野應該要附檸檬上碟不過佢冇, 每次要叫先俾一小片 都唔夠點一啖Read More
糖小妹
還是喜歡你
糖小妹
2012-01-09
Follow
今日和媽咪去了久違的元氣食LUNCH~星期日人流唔多, 唔使等位現在去迴轉壽司店多數都係去元氣多..板x系列已經食到怕怕,d野又貴又唔新鮮...元氣起碼貴得黎佢keep得到d質素..一坐低即刻沖返杯綠茶先~~跟住梗係要食佢既招牌【軟殼蟹手卷】次次黎到必食, d軟殼蟹好脆! 份量唔少..真係好好味呢蔥燒薄牛肉 (不記得整個名了, 大約是這個吧)牛肉不是全熟的, 加了蔥花提升了口感和味道, 不過食落普通, 牛肉味不太強烈另一款必食的【炸蝦反卷】,雖則炸蝦可能已經冷卻, 但食落仍然覺得好好味呢..【蝦天婦羅壽司】~~一碟一件 $9, 大大隻天婦羅蝦以$9黎講唔算貴,而且脆粉唔會太厚, 正, 但如果上面可以有少少沙律醬加埋會仲好味鰻魚壽司, 媽咪每次必食的埋單價錢唔平, 但起碼食得滿足同覺得值得已經足夠!Read More
+ 2
必食!