2011-03-27 44 views
同朋友入長洲食野...允升一定走唔甩!!! 呢個就係我最愛既芒果糯米糍喇,,,個皮同個芒果真係好夾呀! 就係鐘意佢無椰絲係面...全麵粉皮...好軟身... 真係好好味呀!!! 出面完全無得食咁大粒既芒果糯米糍架...一食令人難忘呀!!! 次次去食都要食兩個先滿足架...椰汁芒果腸粉,,,本身諗住叫三色腸粉既...點知佢話無,,,咁算喇...要左個三條芒果腸粉喇,,,配芒果汁...好正呀! 仍然回味中呀!!!全芒宴,,,岩哂我呢d 芒果怪呀!!!
同朋友入長洲食野...允升一定走唔甩!!!
全芒宴,,,岩哂我呢d 芒果怪呀!!!

2011-03-26
2011-03-22 9 views
芒果糯米糍,芒果腸粉我想應該是允升的鎮店之寶芒果糯米糍裏的芒果淸甜而多汁,每一個芒果也是精心選擇,發岀一種芳香的味道。當然芒果腸粉也不例外,芒果同様的淸甜,較軟的腸粉皮和芒果渾成一體,回味無窮
2011-02-10
Waiting Time
3 Minutes (Dine In)
  • 芒果腸粉
2011-01-31 68 views
夜晚食完海鮮諗住走,點知啱啱走左船要等多9個字唯有食完糖水再走去到見到人地食緊飯(阻住人地添)我個fd話想食芒果腸粉係幾好食..不過芒果+椰汁味都好難整得難食元朗B仔都有..味道又差唔多,唔洗特登走入黎食食完覺得唔係好夠..諗住叫多碗糖水竟然我地發現......雲耳烏豆糖水?!真係未聽過喎..膽粗粗問下啊姐重有冇又真係有得賣喎~好似8,9蚊碗一食..比我想像中好食d糖水係類似冬瓜水ga味而d雲耳烏豆都幾淋..完全可接受我地正係度傾緊佢到底有冇人買ga時候..有班c拉走左入黎拎訂左ga芒果糯米糍順便問有冇雲耳烏豆糖水賣!..重話搵左好多間糖水舖都冇估唔到..原來佢係有市場嫁..
夜晚食完海鮮諗住走,點知啱啱走左船
要等多9個字
唯有食完糖水再走

去到見到人地食緊飯(阻住人地添
我個fd話想食芒果腸粉
芒果腸粉 $18
係幾好食..不過芒果+椰汁味都好難整得難食
元朗B仔都有..味道又差唔多,唔洗特登走入黎食

食完覺得唔係好夠..諗住叫多碗糖水
竟然我地發現......
真係未聽過喎
..膽粗粗問下啊姐重有冇
又真係有得賣喎~好似8,9蚊碗
冬瓜水咁ga味
一食..比我想像中好食

d糖水係類似冬瓜水ga味
而d雲耳烏豆都幾淋..完全可接受

我地正係度傾緊佢到底有冇人買ga時候..
有班c拉走左入黎拎訂左ga芒果糯米糍
順便問有冇雲耳烏豆糖水賣!..重話搵左好多間糖水舖都冇
估唔到..原來佢係有市場嫁..
2010-11-22
芒果腸粉 $18
冬瓜水咁ga味
  • 雲耳烏豆糖水
2010-12-20 65 views
我係長洲原居民...話說最近我想買D 芒果燸米慈比我D FRD 食....前日我走去問佢地有無整, 等我買//訂定....一問個AR 姐...佢話無, 我問佢幾時有, 因我心諗可能都係賣哂OR 無貨, 如果係我都可以訂定....第日黎攞....點知佢一味話無, 要我係細問下先知原來佢地入左D 未熟透既芒果所以唔整得住咁你做生意可唔可以講得清楚D...一味話無無無....我行黎係要時間GA, 你估我好得閒GA....又算啦.....今日諗住去買啦....一去到我問佢有無, 佢又係好FIRM 咁話無, 但我明明見到有一個哥仔包緊.....以下係我同個AR 姐既對話....我: 唔該有無芒果燸米慈?姐: 無呀!無呀!我: 無?咁早賣哂?咁可唔可以訂?姐: 無哂GA LA! 無得訂GA 我地!我: 咁呢D 係咩(我指住佢地一個哥仔, 佢明明包緊好多)姐: 無啦...你後面個個男人都仲等緊10個呀, 無呀...我: 咁即係點呀?佢係唔係要哂丫?姐: 唔係...我:咁你既意思係唔係你地今日係有芒果燸米慈, 只係未包好呀, 咁我訂定, 晏D 等你地包好我再黎攞LAW...姐: 無得訂GA, 我地唔會

前日我走去問佢地有無整, 等我買//訂定....
以下係我同個AR 姐既對話....
我: 唔該有無芒果燸米慈?
姐: 無呀!無呀!
我: 無?咁早賣哂?咁可唔可以訂?
姐: 無哂GA LA! 無得訂GA 我地!
我: 咁呢D 係咩(我指住佢地一個哥仔, 佢明明包緊好多)
我: 咁即係點呀?佢係唔係要哂丫?
姐: 唔係...
我:咁你既意思係唔係你地今日係芒果燸米慈, 只係未包好呀, 咁我訂定, 晏D 等你地包好我再黎攞LAW...
姐: 無得訂GA, 我地唔會留GA....
我: 咁我排隊係度等LAW....咁即係你地係有芒果燸米慈, 只係要等係唔係?!
姐: (無人正面答我, 我覺得佢地係度IGNORE 我)

真係豈有此理!我真係覺得佢地既服務態度好X 差LAW.....我明白要你地好似HK 的店舖, E.G 松記, 做得咁高水平係難, 但至少你都唔好HEA我, 問非所答, 明明有就話無.....連最基本既對答都做唔到! 燥底!!!
最後我決定唔買, 走人...
我決定我唔會浪費時間係佢地度.....
我唔光顧佢地`既原因係佢地D 伙記唔係D 食物...SHAME ON U!
2010-12-20
TakeAway
2010-12-15 8 views
黎到長洲梗係要試下d地度特產,經一個地膽朋友介紹,就黎試下傳聞中既芒果糯米滋。芒果糯米滋 - 薄薄既皮,包住一舊芒果肉,不過個皮有好多粉,我最怕食果滲粉既味道,但係裏面舊芒果就好甜,好味。XX卷 (唔記得叫咩名) - 一黑一白既外層,包住厚厚既芒果肉,白色既好似食緊棷青肉咁,黑色既就好香既芝麻味,我本人就比較鐘意食呢個甜品,其實仲可以加錢另加芒果汁,不過我就覺得如果再加芒果汁既話可能會蓋過咗d皮既味道,只係好似食芒果咁

TakeAway
2010-12-13 13 views
睇openrice食評~見好多人都話依間甜品店既甜品整得好好味~所以有日閒日入去閒逛..順便試試呢2人同行..我地叫左- "三色芒果腸粉(+芒果汁)..腸粉皮整得好薄而且仲好滑~味道方面黑芝麻味道最出~椰汁都唔錯~反而綠茶就淡而無味- "芒果糯米糍"..皮層好薄而且好軟糯口感~整體店內用既芒果果肉都好夠香甜- "水晶絲芒果西米露"..依個我無試到~不過水晶絲好精瑩通透- "西瓜沙冰+芒果沙冰"..同樣唔錯整體甜品店既甜品都整得好好味..值得推介!(更多相片 - http://hk.myblog.yahoo.com/yanomi_chung/article?mid=74537)

2人同行..我地叫左
- "西瓜沙冰+芒果沙冰"..同樣唔錯
整體甜品店既甜品都整得好好味..值得推介!

2010-11-09
  • 芒果腸粉
2010-12-06 14 views
將近12點check out,雨勢很大,肚裡仍載滿朝早既美味粥 貪呢度可以食少少,又有瓦遮頭點知一到門口就見到成條小人龍班學生完全無排隊觀念,總之就係一堆人塞係門口我地只好企埋一邊,睇下邊尐早我地黎,邊尐遲過我地,方便入座點知有兩個明明企我地後面兼遲黎既學生同大部分既大陸人一樣借尐意攝攝攝,攝埋係我地前面既同學仔度可惜,舖頭剛好有兩個空位,佢地有四個人所以我地就俾人叫入去坐先黎允升,芒果糯米滋一定走唔甩不過……食完真係好失望細舊之餘又無芒果味又酸只怪自己揀尐不合時宜既芒果甜品但唔知係我既問題定咩,唔少人食完都仲叫一大盒外賣拎走另外,本來都叫左芒果紫皮糯米滋同南瓜露凍奶但就要乜無乜唉可能真係太多人喇,食完唔夠兩分鐘,老闆就講「多謝12蚊」趕我地走
貪呢度可以食少少,又有瓦遮頭
點知一到門口就見到成條小人龍
班學生完全無排隊觀念,總之就係一堆人塞係門口
我地只好企埋一邊,睇下邊尐早我地黎,邊尐遲過我地,方便入座
點知有兩個明明企我地後面兼遲黎既學生同大部分既大陸人一樣
借尐意攝攝攝,攝埋係我地前面既同學仔度

可惜,舖頭剛好有兩個空位,佢地有四個人
所以我地就俾人叫入去坐先

黎允升,
芒果糯米滋一定走唔甩

不過……食完真係好失望
細舊之餘又無芒果味又酸
只怪自己揀尐不合時宜既芒果甜品
但唔知係我既問題定咩,唔少人食完都仲叫一大盒外賣拎走

另外,本來都叫左芒果紫皮糯米滋同南瓜露凍奶
但就要乜無乜

2010-11-05
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
2010-12-01 9 views
呢兩日同男友入左長洲玩~~~緊係做足功課先黎啦;D原因係吾想難得黎到..都要食D吾好味/吾抵死既野小妹好中意食甜品=] 緊係搵甜品店啦~~~搵到呢間甜品;於是晚飯完返渡假屋抖左陣就黎食啦~!芒果水晶絲 $17 男仔叫既~碗野夠凍~男友話d水晶絲好正~芒果又吾酸;D 正芒果大珍珠 $17 碗野吾係好夠凍= =D珍珠有D好un有D一咬就爛有點失望之後叫多個芒果腸粉 $18 佢話得返綠茶皮~無所謂照叫~食落好特別呀不過一開始佢切吾好=0=D皮切吾斷~搞到有時皮還皮 肉還肉咁食加埋芒汁食簡直一流~~可惜戈陣芒果糯米糍已經賣哂無得試
呢兩日同男友入左長洲玩~~~緊係做足功課先黎啦;D
原因係吾想難得黎到..都要食D吾好味/吾抵死既野

小妹好中意食甜品=] 緊係搵甜品店啦~~~
搵到呢間甜品;於是晚飯完返渡假屋抖左陣就黎食啦~!

芒果又吾酸;D 正

有點失望

之後叫多個芒果腸粉 $18 佢話得返綠茶皮~無所謂
照叫~
食落好特別呀

加埋芒汁食簡直一流~~

可惜戈陣芒果糯米糍已經賣哂
無得試
2010-11-30
$26 (Last Night Supper)
Celebration
Birthday
2010-10-28 33 views
星期日見無咩做就同朋友去長洲玩左一日, 行下食下, 去之前已經聽人講允升一定要食. 行左好耐先搵到, 去到4點幾好多人, 都等左5分鐘. 入到去見個個都食糯米滋我梗係叫返個啦, 每人要左個芒果糯米滋, 6蚊個, 大大個, 皮薄餡多, 又新鮮, 真係一試難忘, 因為O甘大個人都未食過O甘好食, 平時我地食糖水好少有糯米滋. 所以走個時我都返去買多幾個先返香港. 返到屋企俾屋企人食, 個個都話好, 仲話我買得少TIM. 如果再去長洲一定要再食.
2010-10-24
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
2010-10-21 11 views
又比我係電腦搵下搵下,搵到好耐之前去長洲既相個次都幾辛苦呀搵允升..係d橫街入面我就覺得糖水唔太特別只係為左黎食芒果糯米滋好似6蚊,ok啦哩個價芒果肉又真係幾厚喎糯米皮都做得幾軟...唔錯值得再食
又比我係電腦搵下搵下,搵到好耐之前去長洲既相
個次都幾辛苦呀搵允升..係d橫街入面
我就覺得糖水唔太特別
只係為左黎食芒果糯米滋
好似6蚊,ok啦哩個價
芒果肉又真係幾厚喎
糯米皮都做得幾軟...唔錯

值得再食
Waiting Time
1 Minutes (Dine In)
2010-10-11 26 views
我10年前已經食過允升, 今次入去見到仲係度都開心, 因為以前D糯米CHI已經好好食. 今次都叫左.佢真係10年都能夠保持水準. 今次入到去唔知係咪因為星期日, 勁多人, 要坐到好迫, 兩個人叫左一個芒果一個DURIAN糯米CHI.而家一個要6蚊呀, 個時都係好似3蚊定4蚊一個咋, 不過6蚊其實都合理, 市區一定做唔到呢個價, 仲叫多左個芒果大西米. 水果新鮮, 一食落去D榴槤同芒果都BI出黎, 好正!!!糯米好滑, 如果唔係食左O甘多野, 真係食完都想再食多個呀. 食物質數好好, 不過服務態度唔多得, 唔知係咪太多人, D伙計個個都黑黑地面
我10年前已經食過允升, 今次入去見到仲係度都開心
, 因為以前D糯米CHI已經好好食. 今次都叫左.
2010-08-29
$20 (Other)
2010-09-30 55 views
去左長洲食野呀,喱間店想試好耐呀,因之前聽fd講個芒果腸粉好好味,so一定要試下呀~!入到去睇落好多款甜品揀呀,唔知揀邊款腸粉好,有幾個味既,主要係個皮唔同呀~!不過以有心目中想食的了~!芒果腸粉~個腸粉好滑呀,個皮唔會太薄好易散,又唔會太厚冇味,好適中,件芒果又好大件,食落幾有口感,個味好夾呀,頭果2舊係好味呀,因為本身好味同芒果夠甜,但之後食果d就好酸呀.....><,雖然個腸粉真係好正,不過好唔好食都係取決於芒果夠唔夠甜,甜既真係好好味呀,值得推介既~!芒果糯米糍感覺上好滿足既糯米糍,又係原粒好大件既芒果係入面,皮薄得來食落又幾煙韌下,個口感唔錯,好正呀,但個糯米糍皮面有少少少鞋(可能粉太多?!),同唔夠芒果腸粉咁香芒味,and芒果又係酸呀,如果唔係太酸幾話都幾好味呀~!綜合來講係值得試呀,個芒果腸粉好味,不過要係夠甜唔酸至好呀~!

芒果腸粉
芒果糯米糍
2010-09-30
芒果腸粉
芒果糯米糍
黎長州hea吓食甜品感覺超閒適,味道已是其次。雜果明珠加雪榚和雪糕涼粉味道不過不失,但熱辣辣既天氣食吓覺得好爽。榴槤糯米糍個皮太厚,麵粉味重,我唔鍾意。榴槤餡料就太少。
黎長州hea吓食甜品感覺超閒適,味道已是其次。
榴槤糯米糍個皮太厚,麵粉味重,我唔鍾意。榴槤餡料就太少。

雪糕涼粉
雜果明珠加雪榚
榴槤糯米糍
$25 (Tea)
2010-09-26 2 views
如果在煩忙時間買糯米糍就要等數分鐘,因為雪櫃中預先包裝好的糯米糍會賣光了.要等一段時間才整好有時會更加會售罄.明天請早尤其係公眾假期和特別節日例如佛誕,太平清太"照"糯米糍的外皮十分"煙癮"不會黏手和牙芒果大多數都很甜買完即吃,質感最好踏單車經過一定要買來吃6元一個,新年7元一個比起另一間甜品店的糯米糍美味不過另一間的便宜一些
如果在煩忙時間買糯米糍就要等數分鐘,
因為雪櫃中預先包裝好的糯米糍會賣光了.
要等一段時間才整好
有時會更加會售罄.明天請早
尤其係公眾假期和特別節日
例如佛誕,太平清太"照"

糯米糍的外皮十分"煙癮"不會黏手和牙
芒果大多數都很甜

買完即吃,質感最好

踏單車經過一定要買來吃

6元一個,新年7元一個
比起另一間甜品店的糯米糍美味
不過另一間的便宜一些
Waiting Time
1 Minutes (TakeAway)
  • 黑糯米皮芒果糯米糍
2010-09-25 7 views
今年8月,一行十一人去長洲旅行,出發前已經做左功課。我們可以稱得上是榴槤軍團,入到允升甜品,每樣榴槤的都來一客,,但係.....只係得榴槤糯米池最得我們歡心其他真係so far so good~~最後仲要打包一人一粒
今年8月,
一行十一人去長洲旅行,
出發前已經做左功課。

我們可以稱得上是榴槤軍團,
入到允升甜品,
每樣榴槤的都來一客,,

但係.....
只係得榴槤糯米池最得我們歡心

其他真係so far so good~~

最後仲要打包一人一粒
大大舊芒果~~
正~!!!!!
2010-08-02
$25 (Tea)
大大舊芒果~~
正~!!!!!