Pride Team Limited

Pride Team Limited (Closed)

傲嚐
Pride Team Limited (Closed)
3K
joeycheung815
海鮮私家菜
joeycheung815
2017-07-19
關注
一行八人,朋友帶左黎食呢間私房菜,佢食過幾次,都話好食兼足料。果然,一個字。基本上全晚每樣餸,我都覺得好食又抵食。私房菜既位置其實唔太好搵,喺荃灣西站行過去,15分鐘。喺一幢工廈里面。環境唔好有太高期望,厠所清潔程度都好普通。但講到食,就好好好味。唔係一般小炒水準。先係腐竹楜椒豬肚湯。次次飲完都好口渴,但呢度我飲左兩碗,愈飲愈舒服。加左好多馬碲,有陣清甜添~阿姐會撈起啲湯渣,勁足料。雖然係湯渣,但都好夠味,加埋湯一齊食,唔錯。椒鹽魷魚豆腐勁夠魷魚,大大塊。朋友覺得豆腐里面唔夠滑,但我反而覺得唔錯。佢係偏實既豆腐,屬硬身小小。唔似平時大排擋食開既椒鹽豆腐。冰鎮鮑魚按人頭,每人一隻。大大隻。一口咬落去,好滑好彈牙,煮得啱啱好。口味係偏淡,反而更貼近鮑魚本身既鮮甜味。如果太濃味,反而比醬汁搶左佢既鮮蒜蓉蒸聖子王又係超大隻,鮮甜好味。粉絲吸晒蒜蓉同埾子既味,正鼓油炒海花蝦雖然只係鼓油炒,但已經好夠鑊氣,蝦既肉質鮮嫩,再加上炒得香口入味,我連蝦頭都食得乾乾淨淨脆皮芝麻雞芝麻雞真係第一次食,香脆既外表沾滿晒芝麻,食落更加香口,有層次感銀芽牛腩牛腩每塊都筯腩分明,好有牛味,唔會好似出面食既牛腩面咁老。食到停唔到口。牛腩汁配上爽口芽菜,又係好爽既組合。清蒸海魚呢條魚蒸得啱啱好,成條魚都好滑身,好有鮮味。我連魚頭都食埋最後係,清炒通菜。食到最好一味,真係好飽。全晚大家都食得好開懷,好滿足。必定會再黎查看更多
QQQQQ
驚喜私房菜
QQQQQ
Level 2
2017-07-03
關注
近來實在食得太多韓燒,又唔知食乜好,原來以為三個人又食唔到私房菜太多,上網見到呢間又試下,又真係幾好味,豬肚湯勁正,冰鎮鮑魚爽口又彈牙,其他海鮮都好新鮮,下個月已經約定班老友再食過,。查看更多
keudrat
有料私房菜
keudrat
2017-05-04
9K 瀏覽
關注
今晚老友升職請食飯,揀左呢間位於荃灣工業區既私房菜,佢既位置其實係係柴灣角街,近有線大樓個邊。地方都算易搵,由西鐵站行過去都係15分鐘左右。入面雖然裝修簡單,但係都五臟俱全,仲有埋個露台,可以比有需要既人士去呼吸😝呢度每晚都係由廚師親自拍板,不過應該都係大同小異既,如果要有特別request,就要預訂個時提出啦。今晚係未上主菜之前,竟然有碟炸蝦片做小食,唔錯喎呢個應該係腐足胡椒豬肚湯,因為胡椒味濃,再加d腐足味,而湯渣又有好多豬肚喎,飲完呢個老火湯成個人都熱辣辣,幫助健脾暖胃呀椒鹽鮮魷併豆腐,呢個係常見既大排檔菜式,外面炸得酥脆,入面既鮮魷就爽口,又惹味,不過,豆腐就麻麻地,外脆但入面就太淋,唔能夠保持完整冰鎮鮑魚,呢個鮑魚成隻手掌咁大,爽口又彈牙,不過我略嫌佢冇咩味道,如果有d清酒味會好更perfect,宜家就要點wasabi同豉油調調味蒜蓉粉絲蒸象拔蚌仔,呢個味道好夠,蚌仔size都ok,食落都有口感,不過有dd沙我諗呢個係黃金帶子西蘭花,同黃金蝦做法一樣,不過用上帶子,都係有好香既鹹蛋黃味,食落又唔會太鹹,好滋味而且帶子新鮮彈牙,正椒鹽瀨尿蝦個朋友,椒鹽蝦,蝦新鮮彈牙,味道夠脆皮芝麻雞,d芝麻超香口,雞皮又脆,雞肉又嫩滑,好味豉椒聖子炒麵,呢個好好味,聖子夠大夠肥味,配個炒麵底,好快就掃清光唔知蒸咩斑仔,不過就係知時間蒸得arm arm好,魚肉滑唔會鞋最後仲有個揚州炒飯,個炒飯夠穫氣,不過由於我掛住吹水,唔記得影相🙈🙈整體都唔錯,不過唔知埋單幾錢,所以唔知抵唔抵食😅😅😅查看更多
DS cafe
珍寶size 的海鮮餐
DS cafe
2017-03-09
關注
嘩嘩嘩聲⋯⋯我相信當上菜時係每個客人一定必有反應。因為食物份量相當巨大。三五知又或一大班人聚會。是一處不錯的聚腳地點。雖然地點比較偏一點但也不太困難搵。老闆會為你安排菜單,如果有些菜式不喜歡可修改。當然要提早一,二天通知啦!另外可自擕酒精飲品不另開瓶收費。又或可店內選擇飲料,消費每人$300/位胡椒豬肚湯冰鎮鮑魚芝麻雞糯米飯查看更多
wingyanyoanna
不值一試的私房菜
wingyanyoanna
Level 3
2017-02-28
關注
老闆請食飯!返工最大開心就是經常有好東西食~我以為今餐都是好東西啦…..點知…..這間私房菜實在令我和同事都有點失望,好睇唔好食牛展不過不失~大大隻冰鎮鮑魚,一放上桌,個個都:嘩!但放入口才知道淡而無味,如果加點酒去浸就好了~芝麻雞,皮不脆但肉很滑 不過同樣是淡淡的,完全唔夠味蝦的肉質爽口 但不夠爆獲氣我記得隻蟹都係唔入味,唔知發生咩事,係咪當日換了廚師??因見他人的食譜大多也贊好~覺得有點浪費好的食材呢!聖子&魚比較可取,算新鮮全晚我認為最好味的是胡椒豬肚白果湯 & 臘味飯胡椒湯十分醒胃!而且唔係周圍都有得食~臘味飯有大量芋頭臘腸 非常足料!呢店私房菜位置實在太偏僻,唔洗自己比錢先會來而且HR同我講都唔平嫁!查看更多
+ 7
F. Teresa
荃灣海鮮私房菜
F. Teresa
2017-02-26
2K 瀏覽
關注
又是一間工廠樓上私房菜,今日新春團拜大伙都投票這家以海鮮為主私房菜,今日就到一嚐果真無介紹錯是日濃湯,單見湯渣都知有幾足料有幾濃。滷水金錢𦟌,牛𦟌經過滷水汁煮浸,非常諗好入味酥炸三寶, 有白飯魚、魷魚同豆腐炸漿非常乾身不帶油,可口到簡直停不下來。冰鎮鮑魚,好爽口!蒜蓉蒸象拔蚌豉油王大蝦碌,非常香口。香芹炒班頭腩,有鑊氣豉椒聖子燴麵紅燒豆腐炆斑頭腩,有燒肉枝竹豆腐鑊氣十足,回味回味芝麻炸子雞薑汁炒芥蘭臘味糯米飯,乾濕度適中香噴噴的臘味實在忍不住了查看更多
+ 8
喜必
2017-01-22
2K 瀏覽
關注
是次一團人20個麻甩佬去食豬肚湯👍🏾👍🏾👍🏾鮑魚冰鎮...彈牙的...好味..!龍蝦爽口夠份量10個人2隻條東星👍🏾👍🏾👍🏾正芝麻雞一樣好食...!個炒飯一樣夠獲氣20人唔係幾食得晒...😝😝😝服務都唔差坐得都鬆動既...!20人一人$500查看更多
shibuya_seven
普通
shibuya_seven
2016-12-09
關注
同親戚飯聚, 表哥喜歡食私房菜, 所以今次又係上樓食好野環境同大排檔差唔多, 好熱鬧, 我地叫左好幾款菜, 碟碟都好大碟食到超級飽! 不過覺得味道好普通, 沒有令人印象深刻大份量的炸物, 好大件, 幸好冇炸過龍, 食落都好似咬斷的冰鎮鮑魚都不錯, 幾爽口個蝦既SIZE大過隻碗, 調味夠濃都不錯吃最愛咁多既蒜宮, 不過仲有D痴殼蔥太少的炒蟹好味既炸子雞, 因為好多芝麻係面, 所以咬落又香又脆呢其實已經食到好飽, 不過呢個面都忍唔住食D, 因為我好愛炒面, 配豉汁聖子都幾野味, 呢個配搭對我黎講幾新觧查看更多
熊遊世界
巨型海鮮餐
熊遊世界
2016-08-06
7K 瀏覽
關注
難得相約到一班朋友聚餐, 個人覺得最開心是吃海鮮的了, 捨棄傳統吃海鮮的地方如三聖邨、流浮山, 有人提議去工廈搵食, 更加實惠和好食, 以人頭計每人四百, 就睇睇有咩食。前菜醃苦瓜和青瓜凍凍地, 少少辣, 幾惹味, 苦瓜唔苦, 味道是甘甜, 令人特別有印象。焦鹽四季豆配上炸軟骨鴨舌, 好香口惹味。胡椒豬肚湯超濃香, 無內臟怪味, 豬肚洗到好乾淨, 每人飲到一大碗, 食埋湯渣仲得。冰鎮鮑魚勁大隻, 超爽彈, 又有鮮甜味。上湯龍蝦伊麵, 龍蝦好巨型, 好震撼, 睇到大家嘩嘩聲, 上湯汁好鮮味, 龍蝦肉彈牙新鮮, 伊麵吸收鮮味, 超水準。聖子皇比我食過的都大隻, 是皇中之皇, 蒜茸好香濃。炸子雞個人無食,因為留肚食海鮮, 印尼蝦片是脆卜卜的。清酒煮花甲, 花甲又勁大隻, 唔會煮到太老, 剛好, 保留鮮味, 加左好多蘿蔔條一齊煮, 湯底無咩酒味, 不過好鮮甜, 又有少少胡椒香, 都被清晒。蒸魚又係好夠份量, 蒸到剛剛熟, 火喉控制得好, 魚肉滑唔腥。薑蔥炒蟹個汁好惹味, 調較得剛好, 個人稍嫌食蟹較麻煩, 無之前的海鮮咁啖啖肉。最後炒油麥菜, 炒到個菜好綠, 有菜香又唔係好油, 又係勁大碟。今晚全部海鮮都好巨型, 超滿足, 四百元一位真心抵食, 值得推介!查看更多
+ 8
lau 口水
2016-07-01
6K 瀏覽
關注
工廈食肆愈開愈多,朋友安排今餐榮休晚宴係傲嚐,食之前乜都唔知,嚟到就食,幾開心1. 白果豬肺豬肚湯 好正!勁多湯渣,真材實料,成個湯好奶白色,飲落好濃郁既胡椒豬肚味,勁like。 2. 潮式 凍蟹凍食海鮮其實唔多係我杯茶,但佢地食到lum lum lei,又猛話好食,我就試試它。蟹腳好多肉,食落幾鮮甜,無腥味,整得唔錯。佢地話蟹膏仲好味,啖啖膏,好味道。 3. 脆皮乳豬呢個餸普通,上枱乳豬皮唔多脆,隻豬都唔多熱,同埋就是一般街市買到既乳豬,下次食可以唔揀😝。 4. 椒鹽鮑魚鮑魚似炸過,但唔油好爽口,加上有椒鹽既鹹鹹地味,而且咬落鮑魚都幾有咬口,好少食蒸/燜到淋哂以外既鮑魚,所以呢個餸幾特別。 5. 蟹球西蘭花食呢個餸令我想起去飲宴當中常見餸菜之一,蟹球幾好味,蟹肉比例算高,西蘭花係我至愛疏菜,食咗好多粒😁😁。 6. 蒸帶子蒸帶子最緊要帶子新鮮,好野蒸出嚟實好味,但呢碟帶子既size值得一讚,好少可咁揼本用大大粒鮮帶子,呢粒同平時買雪凍刺身級,L size有得比,真的好鬼大粒、厚肉,一啖食唔哂果隻,好美味呀!😋😋😋 7. 蒸時魚呢餐飯全晚又食又笑,果頭介紹完,呢頭已經忘記d餸係乜名,所以都醒唔起它係乜魚。坦白講,條魚size啱啱好,唔太大,但蒸得有點過咗火,本身它應該可以再滑d.....不過啖啖魚肉都補番數😬😬。 8. 葱油鮮雞平時最鍾意食雞,對雞係會高要求,因為聽到佢地不斷強調呢度用新鮮雞整呢個餸,加上呢隻雞要$300幾蚊,好期待吃。見到雞皮有層肥,我本身麻麻地肥雞、肥肉,所以已經唔enjoy。其次無疑d醬汁葱油令隻雞加分,因為雞雖然係鮮雞,但肉質食落又無乜大驚喜,唉....可能我唔識食,整體普通吧。 今次係呢度食飯,因為人多可以包到房,有d食私房菜feel,開懷暢飲、高談闊論都唔怕影響到隔離枱,讚!查看更多
蒸帶子
椒鹽鮑魚
Ononpopo
好味私房菜
Ononpopo
Level 1
2016-06-25
關注
朋友推介呢間私房菜,趁父親節同屋企人就黎呢度食晚飯~一開始黎左個胡椒豬肚湯同湯渣~個湯胡椒味剛剛好唔會太過濃味,豬肚又夠腍冰鎮鮑魚~好大隻,腍得黎又有少少爽串燒大虎蝦~都係第一次食大過隻手掌既蝦,有啲似椒鹽蝦好野味蒜蓉粉絲蒸聖子皇~味道ok東星斑~真係蒸得好好食,成條魚既肉質都非常嫩滑,十分新鮮疆蔥炒蟹~雖然蟹肉唔算多,但食得出好新鮮,蟹肉嫩滑清酒煮花甲~花甲每隻都係大大隻脆皮芝麻雞~個皮脆得黎肉質又好嫩滑最後我地臨時加多左個瑤柱蛋白炒飯,但啲飯炒到又乾又硬,算係整餐飯裡最令人失望既一道菜整體評價仍然係非常好~最緊要係價錢合理,性價比相當高查看更多
胡椒豬肚湯
大大隻鮑魚
missflorence
2016-04-29
關注
工廈私房菜並不是新鮮事,但為於荃灣的非常偏僻的工廈,而且晚晚客似雲來,一定是靠很高質素的食物,還有充滿有口碑的服務吧。坐下來第一件事,是店員端上預先預訂的螺頭淮山豬骨湯,很龐大的一盅燉湯啊,夠每個人喝兩大碗有多了。很滋補清潤的家常湯水,喝得出沒有味精,足料老火湯就連媽媽也讚好。第一道菜是椒鹽白飯魚魷魚豆腐,這是炸得非常出色的香口前菜,白飯魚條條分明,炸漿清脆俐落,完全沒有黏在一起的情況,前菜來說並不是很辣。豆腐軟滑,魷魚煙韌,白飯魚香脆,這三合一的組合一家大細都很喜歡。胃口大開之後來一客冰鎮鮑魚,每人一隻大大的鮑魚原隻上,在自己的碟上刀叉享用。鮑魚相當有趙口,冰鎮的製法更帶出其鮮味,中間還有一點點溏心,第一味的海鮮已經這麼滿足,我們更期待接下來的每一道菜。開始吃熱薰的食物了,吃海鮮次序應該由淡至濃才吃得出海鮮該有的味道。第一道菜是蒜蓉蟶子很適合,蒜蓉均勻塗抹在新鮮的蟶子相,夾雜着足夠的粉絲,滿口都是彈牙的感覺,而且每一隻聖子的size都很均勻很厚身,簡單得來鮮甜美味,做得不錯。上湯龍蝦上碟了!很新鮮的龍蝦,刀工不錯,一件件放入口的size,沒有多餘的醬汁,反而更吃得出龍蝦獨有的爽甜特質,蝦頭還有一些蝦膏,濃郁香滑,最適合我這個龍蝦控了!吃完龍蝦還是蝦,這是串燒大虎蝦,其實這是用蒜香椒鹽炸的,一人一串拿上手吃,這個做得比較乾身,蒜香的味道有點蓋過蝦肉的鮮味,我個人覺得還是龍蝦比較好吃,哈哈哈。之後到了家人最期待的清蒸海魚,老人家嘛始終喜歡吃魚,但由於我的腸胃對魚類敏感,有得睇無得食。但家人說很新鮮很不錯的。都這個時候其實已經很飽,完全忘記了菜單上還有糯米飯,這麼飽肚的食物吃兩口後就打包回家明天再續了。反而最後的清炒時蔬吃很多,出街大吃大喝應該多吃蔬菜吧!聽說店主是消防隊的前職員,所以很多紀律部隊工餘時間來聚會,他們應該很注重健康吧,所以在這小小私房菜吃得很安心,運氣好的話還會遇上健碩消防員,下次可以搭搭訕喔!查看更多
+ 7
工厦私房菜
Kabii
2016-03-03
關注
食店位處工業區內,地方較為偏遠、寧靜。單看門面,很難想像這是一家私房菜。推門而入,內裏高朋滿座,人聲沸騰,很是熱鬧,原來別有洞天。店內沒有花巧的佈置,這種簡樸反給我一種家常的感覺!前菜是鹵水牛𦟌,大大片的牛𦟌擺放得十分整齊,肉質偏瘦,入口不算軟腍,少了那份油脂感,但勝在滷水香氣不失,尚算中規中矩!隨後奉上一大壺老火湯,螺頭淮山豬骨雞腳湯,眼見一大堆湯渣,可謂真材實料,淺褐色的湯頭,味道沒有想像中的味濃,口感偏淡,但喝得出這是沒加味精的家常老火湯!已起肉的椒鹽鮑魚,原隻連殼奉上,件頭也不小,質感煙靭帶點嚼勁,大廚把椒絲、蒜粒和葱花烹調過的汁灑在鮑魚上,雖然蓋過了鮑魚本身的鮮甜味道,但不失為惹味。接著是芝士大蝦伊麵,甫上桌,眾人被這菜式的份量,興奮得紛紛拍照,單看大蝦的體積,足有一隻手掌之大,甚有睇頭,頓時令人食指大動。蝦肉肥厚結實,墊底的伊麵,吃起來雖然不算是很彈牙,但它吸收了蝦的鮮味和芝士香氣,不算滯膩,令人吃過不停! 蒜蓉粉絲蒸蟶子皇,這一味菜式,只可以用陣容鼎盛來形容,排得密密麻麻的蟶子,上面鋪滿了大量葱花、蒜蓉和粉絲,蟶子火喉處理準繩,肉質爽甜而非韌實,粉絲吸收了蟶子的精華,令人再三回味! 清蒸海魚,這麼大條的蒸魚,仍能保持嫩滑鮮美,師傅拿揑火喉的準繩度,是不可能多得,配以熟油、葱段、芫茜一起吃,簡單的滋味!首嚐這款脆皮芝麻雞,先吃雞皮,雞皮外層滿是芝麻,很是芝麻的香脆,而且皮下脂肪不多,多吃也沒有問題,雞肉不算十分嫩滑,但尚算滿意!黃金帶子,帶子蘸以沙沙的咸蛋黃煎至金黃,外脆內軟,而滿滿的西蘭花伴以咸蛋黃來吃,以平衡膩感!再者,端上清酒煮花甲,一如以往,體積過大的花甲,口感較韌,略為失色,但不得不讚,以花甲煮成的清酒湯,盡得花甲的精華,略帶胡椒的辛辣,鮮甜美味,我也忍不住多喝兩碗~蒜蓉豆苗,好一個簡單菜式,豆苗嫩綠無渣,而且炒的鑊氣也很夠,一下子被我們清光了!食店整體食物質素不錯,以三佰多元,可以一嚐多款海鮮餐,已很化算!查看更多
+ 11
Isaac0704
荃灣的海鮮飯堂@傲嚐
Isaac0704
2015-10-08
關注
隨著市區發展,荃灣亦褪色得只剩「連鎖」味道的死城,朋友問起有甚麼推介,其實頗為頭痛...有時人少便會去楊屋道附近的「茶記」,買些海鮮去加工,就是平靚正的家常便飯。如果大班朋友吃飯,舊日警署飯堂的銓哥向來是大眾的「日之出食堂」,結業後換了私房菜形式服務大家,也是與家人常到的飯堂。銓哥可說是區內傳奇人物,除了在警界吃得開,更是在楊屋道街市內與魚、肉檔兩代交情的料理達人,檔主收工後便來到銓哥飯堂大魚大肉,廚房內全是街市每天送來的頭手食材,尤其海鮮,人在情在是不二之理。雖然銓哥有不少獨家菜,但與家人吃飯,不用複雜;一味質感軟腍的南非鮑魚凍已技驚四座,說是餐前菜,但這味招牌名物亦未免太過份了吧?說香港難找到活的本灣琵琶蝦,竟不知銓哥也有辦法找到這時有時無的好東西,以蒜蓉粉絲清蒸簡單吃出鮮味,還有獨特的軟柔肉質,就是在頂級酒店粵菜亦難嘗到漁民直送的妙品。再來兩味手打魚餅和黃金涼瓜,如果是細蓉是廣州民食,那這兩味小品就是港式風味代表,賣相粗魯味道卻十分實在,前者吃手工、後者吃火候,我都喜歡。幾味地道海鮮後,就與銓哥商議和朋友們來打搞這個漁民飯堂,回味傳奇人物的經典手勢,大家有興趣嗎?有興趣的朋友歡迎聯絡Isaac Lau ( https://www.facebook.com/lau.isaac )傲嚐 Pride Team Limited 餐廳地址:荃灣柴灣角街83號榮興工業中心4樓409室查看更多
kent0011
爸爸生日飯 - 荃灣工廈海鮮私房菜
kent0011
Level 2
2015-09-05
關注
一年一度爸爸生日, 已往每年最例牌都係揾啲貴夾唔飽嘅酒樓食飯, 經友人介紹今年來個特別啲, 於工廠大廈入面食私房菜。地方唔算好大環境熱鬧, 但係都坐得舒服。人齊起菜有得食, 今晚菜單合共九個餸, 碟碟都斤兩十足。查看更多
蒜蓉蒸聖子
龍蝦伊麵