侍拉麵
4K
Tracyyyccc
裝修好fusion,甜品好有驚喜👍🏻
Tracyyyccc
2025-09-25
Follow
前幾日去咗係太子新開嘅【侍拉麵】有我最鍾意嘅雞白湯,仲有濃蝦湯底🦞最估唔到嘅係個甜品好好食😋大推要嚟試個甜品🍮▪️熟成雞白湯拉麵 $98同其他雞白湯一樣,湯底煮到白色泡泡🫧濃濃的雞味,creamy質地,加上拉麵軟硬度適中所有拉麵裏面附有兩粒雞肉丸子、慢煮北海道黑豚梅頭、大葱絲、青葱、風乾蕃茄,雞油烤茭白筍▪️濃蝦湯拉麵 $98紅紅的湯底可以見到很濃的蝦湯,喜歡蝦的人可以一試同樣有雞肉丸子和慢煮北海道黑豚梅頭但個筍同雞白湯不同,它不是白筍,是啡色的筍,同樣爽脆▪️Samurai 炸雞 $28炸雞有兩塊,配上沙律醬,惹味香口▪️焦糖布甸 $40同出邊食的布甸差不多,它多了上面白色的cream,可中和甜度▪️抹茶紅豆巴斯克 $60抹茶味十分濃,夾了紅豆,中和返抹茶的甘味,比想像中好吃▪️Cold brew coffee $48特別之處用一塊大冰粒,是平時的冷萃咖啡,帶酸味多▪️冷泡八女煎茶 $45淡淡的茶味,可以中和整餐的油膩感Read More
Hkfoodiary852
湯底、飲品、甜品有驚喜!
Hkfoodiary852
2025-09-21
Follow
♥ 自選醬油拉麵湯底比例!🍜新開型格日式拉麵店♥ ✎ (❁ᴗ͈ˬᴗ͈) ༉‧ ♡*.✧
喜歡的話記得like & follow我喔♥位於太子地鐵站旁的侍拉麵,裝潢以水泥風為主調,採用當前流行的RAW風格,非常適合拍照打卡!📸這裡主打熟成雞煮干醬油拉麵,由兩種湯頭熟成雞湯和沙甸魚構成,客人可以自選兩種湯頭的比例~熟成雞湯頭用本地最高級的平原雞熟成處理後做岀的熟成雞湯煮干湯頭以兩種日本沙甸魚和高級本枯節,新鮮貝類製作。🐚🌟我們覺得熟成雞煮干醬油拉麵及濃蝦湯拉麵的湯底都很不錯!自家製作的拉麵選用北海道春之戀麵粉,再混合熊本製粉的糯小麥製成,口感與一般拉麵不同~🌟Cold brew冷泡咖啡、冷泡八女女煎茶及甜品很有驚喜!是被拉麵耽誤的cafe嗎?哈哈~☕️① 熟成雞煮干醬油拉麵 $98
我選擇了熟成雞湯和魚湯的比例一比一,加了風味油雞油,感覺湯底的雞味比較出,味道清甜。每款拉麵也配上有雞肉丸子、慢煮北海道黑豚梅頭、大葱絲、青葱、風乾蕃茄、雞油烤茭白荀
雞肉丸子有洋蔥粒同軟骨粒,慢煮北海道黑豚梅頭有油香,肉甜、肉爽。② 濃蝦湯拉麵 $98🦐
蝦湯底既濃郁又鮮甜,小心拉麵質浸久了會比較淋身
③ samurai炸雞 $28🍗
好食!炸雞外皮超級香脆,內裡鮮嫩多汁
④ 冷萃咖啡 $48☕️
使用Ethiopia水洗豆製作,口感清爽,酸度低又順喉,尾韻帶有果香,好有驚喜!⑤ 冷萃八女煎茶 $45🍵顏色好清澈,但綠茶味非常香濃,好飲!
⑥ 焦糖布甸 $40🍮布丁有蛋香,焦糖香濃不死甜,甜品的最高境界不太甜
⑦ Tiramisu巴斯克 $65
原來以為單純是Tiramisu味的巴斯克蛋糕,但原來蛋糕有三層,有Mascarpone cream、手指餅和巴斯克芝士蛋糕,非常有層次,結合得很好!有心思及誠意!
📍 侍拉麵
運動場道3號地舖
.・。.・゜✭・♥・✫・゜・。.#旺角 #旺角餐廳 #旺角美食 #日式拉麵 #美食推薦 #旺角必吃 #旺角必食 #拉麵 #熟成雞煮干醬油拉麵 #香港拉麵#太子 #太子餐廳 #太子美食 #太子必吃 #太子必食Read More
Samurai 炸雞
焦糖布甸
PanPanWong1128
拉麵x咖啡x甜品意想不到的組合同時出色💯(⁠๑⁠˙⁠❥⁠˙⁠๑⁠)
PanPanWong1128
2025-09-18
Follow
不得不說這家拉麵店的背景🧐是由兩大人氣小店攜手合作開店🤝所以拉麵及咖啡各有千秋😋餐廳採用水泥牆及霓紅燈元素💈裝潢簡約帶點型格的感覺😎熟成雞煮干醬油拉麵🍜湯底可根據喜好自由配搭,這款雙湯頭拉麵混合了雞湯煮干湯的比例1:1,既有雞味又有鮮味非常特別😋,碗邊掛著1塊豚肉叉燒作點綴,切得很薄身,肉質軟腍,配料有雞肉丸子,風乾蕃茄,白荀,大蔥絲及青蔥等,份量十足,吃完很飽肚😂,值得一試👍濃蝦湯拉麵🍜湯底有濃郁的蝦味,每碗拉麵配料是相同,另加$12溏心蛋🥚,溏心蛋蛋白部分有少許未夠熟呈透明,蛋黃仍然流心的狀態,拉麵軟硬度適中samurai炸雞🐔炸雞外層香脆可口,咬下去有像在吃薯片的清脆聲,裡面肉質仍保持嫩滑,蘸上沙律醬更滋味😋Cold Brew Coffee☕入口苦澀慢慢回甘,有點兒像吃咖啡糖一樣,咖啡放入一大磚冰塊🧊,清涼的感覺冷泡八女煎茶🍵冷泡綠茶,味道清香又解膩焙茶巴斯克🍰巴斯克蛋糕呈軟心狀態,每一口充滿濃郁的焙茶香氣,入口柔順甜而不膩焦糖布甸🍮表面有黑色點點是雲呢拿籽,布甸口感軟滑,吃到超濃焦糖帶點微苦,加上吉士忌廉一起吃完美配搭一間非傳統的拉麵店🍜,食物有心思又有創意❤️,味道也不錯,下次會回訪試試其他菜式😋Read More
熟成雞煮干醬油拉麵
eatinggod999
2025-09-06
1K views
Follow
去完太子練瑜伽,經過見到有間拉麵店坐滿人,其實想食好耐,難得同學都話想食,終於有機會食到!😙熟成雞煮干醬油拉麵湯底可以根據喜好,睇吓想雞味濃還是沙甸魚味濃!個人喜歡雞味濃揀咗二比一,雞味都幾出!肉丸有洋蔥粒同軟骨粒,好有口感!熟成雞白湯拉麵雞白湯拉麵最出色真係個湯底,雞湯打到起泡,勁香鮮雞味,味道係我在香港食過最貼近日本的拉麵店😻糖心蛋煮得恰到好處!炸雞即叫即炸,肉質鮮嫩多汁,雞皮脆卜卜,點埋沙律醬,更有口感!Cold brew coffee這個冷泡咖啡,咖啡味非常香濃,有一點點果香的酸味,好有驚喜😻冷泡八女女煎茶顏色好清澈,但綠茶味卻非常香濃!升級套餐後會昭和風硬布丁布丁非常軟滑,焦糖味香濃,勁好食嘅日式布丁🍮靈機一觸,加入冷卒咖啡,味道即時提升😌開心果巴斯克成個蛋糕好足料,質感真的的,開心果同芝士味好夾!食完之後我哋一致覺得拉麵好出色之外,甜品都好有驚喜!同學話佢係比拉麵耽誤了的甜品店😂Read More
+ 7
Samurai 炸雞
福如飯堂
太子特色日式混湯拉麵…
福如飯堂
2025-08-23
1K views
Follow
侍拉麵 @ 太子之前每次經過…都會俾佢門面+霓紅燈牌吸引住…終於有機會黎啦 (試業期間) …坐低後…發現入面有種好Raw既感覺…加上好高既樓底…同保留左古舊既木窗。牆身塗上白色油漆…但依然可以看到原先牆身原有質感。open kitchen, bar檯, etc.靚仔店員細心講解佢地既特色湯底…係由熟成雞湯同干煮湯頭(原來係由兩種沙甸魚淆製)組合而成…最特別係可以自己選擇兩款湯既比例. interesting 😌😌 店員建議可以先試下1:1我地另外點左個雞白湯拉麵呢度既拉麵都配左雞肉丸, 風乾蕃茄, 玻璃豬, 慢煮叉燒, 蔥, 筍, 等等玻璃豬個脂肪位真係晶螢剔透同油香滿滿。雞肉丸好味…因為有雞軟骨粒…所以口感爽爽非常討好。慢煮黑豚肉 開頭望落以為似cold cut會鞋…點知好嫩滑仲好有彈性雞白湯 打成foam, 湯頭厚身有層次…味道鮮甜…口感滑順…熟成雞煮干湯底 濃郁雞香同魚介鮮味 帶點鹹香 幾特別呢度個雞白湯用既匙羮係透明玻璃…幾有心思另外加左小食炸雞 好大件 外脆肉嫩 雞肉仲保持juicy呢度既套餐包左冰茶或者cold brew。呢度雖然食拉麵…但杯cold brew都真係唔錯 好啱熱辣辣飲 店員話係Ethiopia 水洗豆 (唔識…照copy店員)甜甜點有焦糖布丁 口感綿密 甜品最高境界 唔太甜 加左whipped cream好睇又好味開心果巴斯克芝士蛋糕 開心果味好出 口感細膩整體呢間拉麵店感覺唔錯…食物同服務都唔錯。 唯一覺得個湯唔夠熱…#相機先食 #cameraeatfirst #foodporn #foodlover #yum #eating #instagood #foodgram #foods #foodstagram #foodies #foodphotography #fooddiary #food #foodblogger #hkfoodie #香港好去處 #香港美食 #太子 #日本菜 #拉麵 #煮干 #雞白湯 Read More
熟成雞干煮拉麵
coldbrew
hkgary786
融合拉麵甜品咖啡的人氣店🍜
hkgary786
2025-10-01
Follow
位於太子的全新人氣拉麵店🍜悄悄食堂和頂立聯乘令人期待新店在唐樓地下屬🏗法定三級歷史建築物保留住部分鐵窗🪟及水泥工業風做對比🧱傳統新派兼備的拉麵店🥢 拉麵同湯底都好有心思係自家製主打雞白湯/濃蝦湯♨️可自由調配湯底比例及加雞油材料採用本地三元豬/熟成平原雞/自家麵條選了熟成鷄煮干醬油拉麵除慢煮黑豚肉仲有雞肉丸子、白筍同番茄乾除此之外甜品亦絕不讓拉麵專美竟然以拉麵素材製作甜品開心果巴斯克🍰同埋焦糖布甸🍮都好正一啖啖🥃冷萃咖啡清爽有果香令人回味想不到融合拉麵甜品咖啡後令整體更昇華Read More
+ 6
pokili
失望的拉麵
pokili
Level 1
2025-09-30
Follow
食過屯門的頂立覺得好正,所以今次黎太子試下都係叫左雞白湯,但係個湯好淡,$98 麪份量少,肉得薄薄一片,而且冇雞蛋。拉麵質素,講真,真係不合格,算不上拉麵,所以好失望。另外叫左tiramisu巴斯克,呢個就好有驚喜!兩種口感好夾好食!$60 少貴但對得起價錢。Read More
FoodPilgrimageGps
➲ 太子 侍拉麵
FoodPilgrimageGps
Follow
➲ 太子 侍拉麵「拉麵實驗室」概念驚艷!自選系統:湯頭比例×風味油組合,創造專屬味覺記憶。➳ 熟成雞煮干醬油拉麵雙湯頭自選比例,熟成雞湯×煮干魚湯比例自由調配。2份雞湯溫潤帶膠質,1份煮干湯鮮烈有穿透力。相比煮干油放大沙甸魚的海洋氣息,今次自選雞油,突顯平原雞的甜香。➳ 熟成雞白湯拉麵 + 醬油 + 溏心蛋乳白色湯頭濃厚,加配醬油吊出深層鮮味。慢煮叉燒,搭配風乾蕃茄提鮮,溏心蛋流心效果完美,相比煮干款更適合淡口味人士。➳ Samurai 炸雞外皮焦香脆薄,肉汁鎖死雞肉中。沙律醬點綴解膩。➳ 雞白湯布甸鹹甜交織!雞白湯製成布甸,白滑表面與底部雞湯碰撞,獨特味道。➳ Tiramisu 巴斯克Tiramisu巴斯克咖啡香濃郁,軟心質感,芝士夾手指餅頂層,顛覆傳統拉麵店甜品品項。➳ 冷泡八女煎茶日本八女煎茶,冷泡手法釋放甘甜。➳ 波子汽水波子汽水復古玩味,完美化解拉麵濃膩。⤵ @samurai_ramen25太子運動場道3號地舖#hkfood #hkrestaurant #hkcafe #cafehk #hk #hkfoodie #hkfoodblogger #hkcoffee #hkcoffeeshop #coffeeinhongkong #cafeholic #foodblog #foodblogger #foodreview #香港美食 #香港食評 #太子美食 #拉麵 #雞白湯 #布甸 #炸雞 #巴斯克 #波子汽水 #侍拉麵Read More
2girls.hkk
出色用心拉麵🥰🥰太子必去
2girls.hkk
Follow
呢間日式拉麵店🍜試業已經好有人氣裝修有style,店員又好nice拉麵湯底香濃,價錢合理👍🏻👍🏻✨熟成雞煮干醬油拉麵🍜用左本地高級既平原雞熟成處理做出既熟成雞湯,煮干湯頭以兩種日本沙甸魚高級本枯節,新鮮貝類製作~~醬油用左3種生醬油,層次豐富🤤🤤✨濃蝦湯拉麵🦐濃蝦湯超級濃郁‼️好夾曲拉麵啖啖掛湯,超正🤩有雞肉丸子👍🏻 慢煮北海道黑豚梅頭🐷仲有特製既風乾蕃茄🍅別有一番風味✨Samurai 炸雞🐣炸雞🍗巨滿足,大大件,外脆內軟爆多肉汁,肉質好鮮嫩😋😋✨冷泡八女煎茶🍵煎茶口感新清,好適合夏天飲用,有清爽感覺冷泡既方法,減少左茶既苦澀味道👅✨Cold Brew Coffee ☕️ fruity咖啡,偏酸味,可以解到拉麵既油膩感保持到咖啡既天然風味又好岩最後配搭甜品~~✨焦糖布丁🍮布丁吾會太甜,焦糖味濃郁口感順滑,好襯咖啡❤️✨芝麻巴斯克蛋糕🍰岩曬最近愛上芝麻既我😍😍蛋糕好creamy,好香濃芝麻同芝士🧀味道Read More
+ 7
dayday.jap
專注湯底工藝😋
dayday.jap
Follow
✨熟成雞煮干醬油拉麵($98)以熟成雞湯 及 煮干湯頭構成,客人可按喜好自選兩種湯頭的比例和風味油,而我選擇比例1:2的熟成雞湯及煮干湯頭。湯色深棕透光,入口先湧魚乾貝類咸鮮,後段雞香回甘,咸度中等,中細直面吸湯力佳,掛汁不軟爛,配上雞肉丸子、慢煮黑豚梅頭、各蔬菜蔥花,口感味道好豐富✨濃蝦湯拉麵($98)大量蝦頭蝦殼熬煮,蝦膏脂香撲鼻無腥嗆,好濃郁好正,吃到最後湯有點冷卻時反而覺得蝦鮮味更出眾🪄冷泡八女煎茶($45)茶湯青綠透亮,回甘清雅,可以中和拉麵濃湯滯膩感✨開心果巴斯克($60)中心軟淋質地,開心果醬混入奶油奶酪,堅果香清晰,甜度刪好✨焦糖布甸($40)焦糖層苦甜平衡,蛋奶布甸滑溜無孔,甜品都好有驚喜Read More
+ 6
kii.sharing
太子📍超近地鐵站新開拉麵店🍽️
kii.sharing
Level 2
2025-09-22
Follow
太子📍超近地鐵站新開拉麵店🍽️✲ 醬油熟成雞煮干湯選擇了推薦的1/2比例+雞油的組合剛一上桌就被濃郁的雞湯香味所吸引。湯底的香氣撲鼻而來,讓人忍不住想立刻品嚐!調味方面也恰到好處,完全不會過鹹讓每一口都充滿了雞肉的鮮香。拉麵的麵質Q彈,彈牙的口感讓人吃起來感到滿足,湯汁更是緊緊掛附在麵條上,令人食慾大開,真的讓人有想一口接一口的衝動❤️‍🔥。此外,拉麵還附有自家製的雞軟骨丸子,相當有特色,雖然味道不錯,但略嫌有些乾身,可能需要再稍微調整一下口感🤣。值得一提的是,這家店的位置相當方便易去,就在太子站D出口隔離~總的來說,這是一個值得推薦的美食去處,非常期待下次再來這拉麵店品嚐他們的其他美食🍽️Read More
onichan1105
太子人氣拉麵店|甜品比拉麵更出色?
onichan1105
2025-09-22
Follow
太子有愈來愈多拉麵店了🤩 餐廳宜家還在試業中,但成日full booking同要排隊。雖然拉麵評價兩極,但小編幾欣賞餐廳堅持使用本地食材,而且湯底比較特別,層次豐富。熟成雞煮干醬油拉麵可以自由配搭雞肉同煮干油嘅比例,湯底味道有層次。小編選擇咗煮干比例高啲,沙甸魚同鏗魚嘅鹹香味更突出。而熟成雞白湯拉麵嘅雞湯打到起泡,湯地幾綿密,熟成雞味道突出。每款麵都配有雞肉丸,雞胸同本地玻璃肉。玻璃肉非常軟嫩,小編認為浸落雞白湯更加好食!自家製嘅麵條彈身,有別於一般拉麵。炸雞好有驚喜!雞肉鮮嫩多汁而且香口😙黎到食拉麵一定要點埋呢個炸雞!甜品方面,黑芝麻巴斯克蛋糕其他人話呢間係被拉麵耽誤嘅甜品店,小編覺得佢嘅甜品都高質,值得一試!黑芝麻味道好濃郁,有少少流心,有唔會好膩~布甸口感細滑但比較紮實,雞蛋味幾濃郁,整體偏甜。----------------------------▪️熟成雞煮干醬油拉麵 $98▪️熟成雞白湯拉麵 $98▪️炸雞 $28▪️黑芝麻巴斯克蛋糕 $60▪️Set: 昭和風硬布甸 + 茶 $60Read More
travel_heidi_jack
高質拉麵店,拉麵好食,甜品有驚喜
travel_heidi_jack
2025-09-21
Follow
搭完地鐵到太子,好肚餓,就上返地面搵嘢食,點知一出地鐵站就見到間門面簡約又幾有格調嘅餐廳,見係食拉麵嘅,入得。入到去,鋪頭裝修簡單得黎,又有d特色,環境好舒服,播住輕快嘅音樂,成個人都relax曬。⭐️濃蝦湯拉麵 +溏心蛋拉麵入面有雞肉丸子、慢煮北海道黑豚梅頭、風乾蕃茄,顏色配搭上好靚,湯底飲落好濃郁嘅蝦味🤤,拉麵嘅麵質爽口彈牙,雞肉丸子入面有少少軟骨,好鐘意li個口感⭐️Cold Brew Coffee食拉麵可以嘆返杯咖啡,正呀酸味重少少嘅咖啡,咖啡嘅味道long lasting 最鐘意佢粒大冰,溶得冇咁快,就算慢慢食曬成個麵,粒冰都仲喺度,凍飲黎講唔會令會飲品嘅味道變淡⭐️雞白湯布甸比個名吸引左,所以想試,雞白湯同布甸都可以扯上關係?布甸底有鹽味,食落好香滑😋,個頂有一層唔同色嘅,我諗佢就係雞白湯,之後布甸就就有焦糖汁,食落鹹鹹甜甜咁,幾有趣,我會忍唔住為左佢再返黎🤣Read More
+ 4
agnes.gourmet
拉麵炸雞甜品 超級all rounded
agnes.gourmet
2025-09-20
Follow
平日六點幾已經要等位嘅超人氣店!估唔到拉麵、炸雞同甜品都咁正。每款拉麵都有雞肉丸子,慢煮北海道黑豚梅頭。雞肉丸子係日式免治雞肉串(鶏つくね)嗰種口感。慢煮北海道黑豚梅頭細嫩到不得了,好有油脂香味又唔會羶。✨濃蝦湯拉麵$98超愛佢哋嘅濃蝦湯!無論係質地定係味道,真係有嗰種由蝦頭蝦膏蝦殼濃縮而成嘅感覺。✨熟成雞煮干醬油拉麵$98可以自己揀「熟成雞湯:煮干湯頭」嘅比例。我哋就揀咗1:1。湯嘅味道唔濃,但味道好鮮,有少少燉湯嘅感覺。✨炸雞$28/2雞皮脆,雞肉嫩得嚟有彈性,仲好多肉汁。✨Tiramisu巴斯克 $65比起Tiramisu多咗口感上嘅層次,又冇傳統嘅巴斯克咁膩。就算拆返開兩個layer,兩邊各自都做得好好。✨焦糖布甸 $40比想像中扎實,大約係flan嘅口感。入口同樣滑溜香甜,有蛋香冇蛋腥。✨冷泡八女煎茶$45✨Cold Brew Coffee$48食拉麵唔一定要飲冰水。茶或者咖啡都有嗰種將油膩感reset嘅能力。Read More
lautangkongp
拉麵系列
lautangkongp
Level 3
2025-09-19
Follow
今晚專登去咗呢間餐廳試佢嘅日式拉麵!呢度湯底可以自選比例,配料仲有肉丸、溏心蛋同叉燒,整體水準高,絕對係拉麵控必試~🔥 必食推薦:1️⃣【熟成雞煮干醬油拉麵】✨ 可以自選雞湯同魚湯比例,湯底濃郁有層次!✨ 肉丸鮮嫩、溏心蛋流心、叉燒入口即化~2️⃣【濃蝦湯拉麵】✨ 蝦味爆炸濃厚!湯底鮮甜帶奶油香~✨ 同樣配足肉丸、溏心蛋、叉燒,超滿足!🍗 小食:日式炸雞外脆內嫩又多汁,咬開仲有肉汁爆出嚟!🍮 焦糖布甸 x 開心果蛋糕布甸滑溜焦糖香濃,開心果蛋糕非常特出,最後真係食到好飽🤣Read More
+ 3