2017-05-10 328 views
👅 自選芋圓冰🍧大大碗 碗冰真心好大兜!仲大過我塊臉🌝冰底得一款,自選簡三種配料,芋圓唔可以重複簡,排到隊去門口再即刻整!拎完要企係街食,舖頭本身就冇位嘅~👯👯‍♂️自選要左芋圓,珍珠同仙草。芋圓得幾粒,感覺唔到咩,普普通通咁,珍珠就好煙韌,一啲都唔粉,仙草都好滑😋不過🙄配料份量真係太少!冰底係粗粒刨冰,含到落口再慢慢溶。佢會淋黑糖糖水係面,糖水個甜度都岩岩好。另外一配其實係紅豆牛奶冰,至於牛奶冰其實就係淋煉奶嘅既冰底,紅豆都煮到岩岩好,唔會太爛或者硬,又唔會太甜。👍🏻📍西灣河 太安樓 來來小食店推薦:🌝🌝🌝🌚🌚價錢:💰💰💰💰外觀:📸📸📸味道:👅👅👅-------------------------#西灣河 #太安樓 #芋圓 #黑糖冰 #紅豆 #珍珠 #仙草 #小食 #立食 #foodForShare #大大碗 #夜晚先開 #排隊黨 #foodie  #hkig #hk❤️ #hkfood
👅 自選芋圓冰🍧大大碗

碗冰真心好大兜!仲大過我塊臉🌝

不過🙄配料份量真係太少!

📍西灣河 太安樓 來來小食店
推薦:🌝🌝🌝🌚🌚
價錢:💰💰💰💰
外觀:📸📸📸
味道:👅👅👅
-------------------------

2017-03-07 788 views
係太安樓,排哂長龍嘅甜品鋪正宗台灣風味上次食過凍仙草今次食燒仙草呢間鋪,我鐘意佢個甜度,唔會太甜清清地好舒服呢個熱食仙草,大大粒芋圓好有咬口加埋花生,黑珍珠好開心啊!😍😍味道:5/5價錢:3/5
係太安樓,排哂長龍嘅甜品
正宗台灣風味
上次食過凍仙草
今次食燒仙草
呢間鋪,我鐘意佢個甜度,唔會太甜
清清地好舒服
呢個熱食仙草,大大粒芋圓好有咬口
加埋花生,黑珍珠
好開心啊!😍😍
味道:5/5
價錢:3/5
  • 燒仙草
  • 仙草凍
2017-02-26 669 views
想食呢間來來小吃店好耐,上次因為手工芋圓售罄所以放棄,呢次早咗嚟到總算食到。由某啲報導得知佢哋係由台灣人開同埋係家庭式經營,加上當日只有一個人負責店面加食品製作嘅工作,所以就算人龍唔長都要等好耐。佢哋主打黑糖刨冰,不過當日天氣太凍,於是就買咗冬季限定嘅綜合紅豆湯,暖暖哋嘅甜湯湯質濃,唔係稀如水嗰種。我最期待嘅手工芋圓就大約有七至八大粒,同埋有三種味道,分別係芋頭、地瓜同綠茶,芋頭同地瓜微甜,綠茶微微甘澀,三款嘅口感都Q軟討好。另外仲有紅豆、小湯圓同粉圓,紅豆幾大粒同埋煮得剛好爆開,軟腍但仍然有咬口,小湯圓軟熟、粉圓煙韌有彈性,整體配料嘅份量都幾豐富。甜度又唔重,有啲家常嘅感覺。朋友嘅薑汁黑糖豆花同樣都係熱食,配搭都幾滋潤,不過就好似少咗啲睇頭咁。
想食呢間來來小吃店好耐,

上次因為手工芋圓售罄所以放棄,

呢次早咗嚟到總算食到。
由某啲報導得知佢哋係由台灣人開同埋係家庭式經營,

加上當日只有一個人負責店面加食品製作嘅工作,

所以就算人龍唔長都要等好耐。
佢哋主打黑糖刨冰,

不過當日天氣太凍,

於是就買咗冬季限定嘅綜合紅豆湯,

暖暖哋嘅甜湯湯質濃,唔係稀如水嗰種。
綜合紅豆湯
我最期待嘅手工芋圓就大約有七至八大粒,

同埋有三種味道,

分別係芋頭、地瓜同綠茶,

芋頭同地瓜微甜,

綠茶微微甘澀,

三款嘅口感都Q軟討好。

另外仲有紅豆、小湯圓同粉圓,

紅豆幾大粒同埋煮得剛好爆開,

軟腍但仍然有咬口,

小湯圓軟熟、粉圓煙韌有彈性,

整體配料嘅份量都幾豐富。

甜度又唔重,

有啲家常嘅感覺。
薑汁黑糖豆花
朋友嘅薑汁黑糖豆花同樣都係熱食,

配搭都幾滋潤,

不過就好似少咗啲睇頭咁。
2017-02-02 555 views
再一次黎到太安樓,不論天氣有幾凍都好,點都要黎依度食一碗芋圓冰佢佢嘅芋圓係自家製,好Q,好彈,又有芋香味唔同出面果啲咁行貨,記得一定要落雙份煉奶,同埋佢個冰底係會加埋仙草汁,唔會食到中間淨係得冰,而無甜味!正呀
再一次黎到太安樓,
不論天氣有幾凍都好,點都要黎依度食一碗芋圓冰
佢佢嘅芋圓係自家製,好Q,好彈,又有芋香味
1K
2017-01-07 2358 views
由於之前食嘅都比較飽肚,只能夠食個甜品作結。來來小吃店係一間台式小店,店面唔太起眼,當日去到老闆娘應該都係食緊晚飯~咁我地當然係點台灣黑糖刨冰,配料選擇多,芋圓、紅豆、芋頭、粉粿、涼粉、粉圓、地瓜,不能盡錄,自己睇:即叫即做,雖然食冰都會有少少論盡,但黎得掃街唔好預有得坐定定食 ~三種冰同五種冰價錢相差6蚊,咁貪心得黎又大食嘅我地當然係…揀五種!五種冰$40 (加煉奶另加$2) 配料:手工芋圓、椰果、仙草凍、爆爆珠、芋頭一接過手:哇…抵食 大碗到咁!由於我太興奮,冇將配料露出黎就影相刨冰唔係滑果種,會食到有碎冰口感。黑糖醬給得大方,唔會食食下冇味~配料嘅份量多,基本上仲多過冰。仙草凍味道唔突出但幼滑,椰果同爆爆珠冇乜特別。手工芋圓稱唔上彈牙,但非常煙韌,而且唔太甜,好食芒果牛奶 $28由於食完車仔麵同超鹹手抓餅仲口渴緊,我地再點埋飲品~牛奶見到寫住鮮打,芒果味唔假,但唔係勁好飲同埋都貴。算係我初試太安樓掃街比較無伏嘅一間~

五種冰$40 (加煉奶另加$2)

配料:手工芋圓、椰果、仙草凍、爆爆珠、芋頭

一接過手:哇…抵食 大碗到咁!
五種冰
由於我太興奮,冇將配料露出黎就影相

配料嘅份量多,基本上仲多過冰。

五種冰
芒果牛奶 $28

由於食完車仔麵同超鹹手抓餅仲口渴緊,我地再點埋飲品~

牛奶見到寫住鮮打,芒果味唔假,但唔係勁好飲同埋都貴。
算係我初試太安樓掃街比較無伏嘅一間~
2016-11-26
2017-01-03 732 views
仙草冰🍧話說買呢碗野都排左半小時,等我錯過左2017-1-1,12點係東區走廊邊食邊睇煙花嘅機會🌚成日講話想食芋圓,但每次食完晚飯都飽到上心口,跟住就食唔落佢!呢晚終於有機會啦!$30一碗,占美要半甜但發覺好似甜啲好食啲,佢好足料啊🤣內含仙草冰、仙草、(粉圓、芋圓)*數十粒、芋頭*4、珍珠*n其實占美唔識分粉圓同芋圓😅只係好囍歡有丁點彈牙而又林林地嘅口感🤣仲有好濃好香嘅仙草味啊!仲有占美囍歡佢冰嘅份量唔算好多(底層&表面),所以唔怕食到成肚凍冰冰都未食完!因為占美一開始好擔心一條友食唔哂!
仙草冰🍧
$30一碗,占美要半甜但發覺好似甜啲好食啲,佢好足料啊🤣
2016-12-31
Waiting Time
30 Minutes (TakeAway)
Type of Meal
Last Night Supper
2016-12-28 447 views
由於上網睇人地啲台灣片睇到好想食芋圓同滷肉飯 今日就特登去太安樓掃街 搵到呢間芋圓既時候 發現佢有滷肉飯食 就乾脆試下 OMG 呢$25真係比得好值 先講份量 $25一大盒 肉澡足以成盒飯每一啖都有 即買即企係度食。冬天熱辣辣真係不得了 食完一盒勁想再食 但個胃已經無乜位試埋個木瓜牛奶 一般 偏貴 要$21 無乜木瓜味 味道偏淡 但就真係鮮窄既 係好多木瓜蓉 但$21就唔值得食晒野去左太古 都不心息再落反太安樓再食佢既芋圓 um...我係食仙草冰 入面有兩大舊芋頭 咬落去偏乾 仙草幾好食 芋圓甜味唔夠 可能因為我係食凍既關係 不過廿幾蚊都抵食既

台灣肉燥飯
台灣肉燥飯
2016-12-04 607 views
全部都係戶縣^_^🖖🏻30元的仙草冰內有3種不同的芋圓 有綠茶味番薯味芋頭味3種都巧巧味 超級咁煙un 好有口感 正還有珍珠仙草同沙冰 1共有6種嘢都係30元其實真係好低食但係如果食熱野有芋圓就1般了5係芋圓變左未 已係熱既甜水會令到芋圓無咁煙un 咁有口感 所以幾次我都係食凍的雖然太安樓係有啲遠 但好食既嘢真係必須打卡黎到食 來來小吃店既芋圓當然仲有其他美食係太安樓下1篇會再講其他😋😋😋
全部都係戶縣^_^🖖🏻

下1篇會再講其他😋😋😋
先曹兵^_^
先曹兵^_^
2016-11-21 840 views
太安樓呢間小店嘅甜品都算係幾抵食😊黑糖芋圓豆花有冷熱之分🙂豆花都幾滑身,豆味算係重..配上濃郁香甜嘅黑糖都真系幾正嫁☺️ 芋圓相比起其他店舖較為大粒,芋頭味重,而且芋圓裏面仲有粒粒芋頭喺度😀真材實料👍最suprise就係有綠茶味芋圓呀!茶味都幾出😁#綠茶控 真系值得一試
#綠茶控 真系值得一試
TakeAway
同海南雞一樣 有人條排隊人龍人數約十個或不到 但進度慢因為得一位妹妹顧整間店 包括製作可是她穿得清涼又有笑容疑似是台灣妹妹大家都有耐性去等叫了一個熱燒仙草$30有芋圓 紅豆 花生 粉圓熱的燒仙草原來是液態冷了才變成豆腐花般的質感我們到附近公園吃放涼了一會 仍只是比較稠的液態燒仙草是涼粉草 有點像涼茶的味 但不苦我最喜歡它味道頗天然 沒加很多糖 是少甜坊間的甜品糖水通常太甜花生炒過好香芋圓煙靭有芋香粉圓即珍珠 口感軟糯 不會死硬紅豆大大粒已煮淋各材料表現都很好 份量適宜不會太少料
同海南雞一樣 有人條排隊人龍
紅豆大大粒已煮淋
各材料表現都很好 份量適宜
不會太少料
Waiting Time
15 Minutes (TakeAway)
  • 熱燒仙草
2016-11-11 352 views
平時食中式西式甜品就多, 台式甜品唔係周圍有得食, 好彩太安夜市唔係浪得虛名, 真係咩都有得食仙草冰 $30買左個外賣返屋企慢慢食, 有仙草/珍珠/芋頭, 由於當晚芋圓賣晒, 店員只好比多d芋頭, 返到屋企其實D冰都溶得7788, 不過味道只是淡少少, 沒太大影響,芋頭煮到好芋泥, 珍珠口感Q彈, 仙草份量都好多 食厭左中西式糖水, 食下呢款大碗又抵食
仙草冰 $30

食厭左中西式糖水, 食下呢款大碗又抵食
  • 仙草冰
2016-11-04 515 views
自從去過一次太安樓 就好似大開眼界咁😍 點解會有咁多好野食㗎👅-今次為你推介來來小吃店 點解會介紹🤔 有睇開呢到都會知啊姐我喺芋圓fans 所以點都要潮一潮聖-今次食咗仙草冰 ($30)首先要讚嘅喺佢用咗仙草汁做底 所以個底唔會太甜但又有仙草味😂之後佢座冰山其實喺用奶整成所以食落有啲奶味 重點喺芋圓同地瓜圓份量幾多 亦夠煙韌 不過地瓜圓重蕃薯味啲 對比之下芋圓無咩芋頭味 但有原舊芋頭搭夠 收貨 芋頭都幾大舊 而且又幾粉 仲有珍珠做配料 成碗仙草冰都幾多料同埋仙草唔會咬極唔斷 亦有少少回甘味👅對於喺香港食到呢個質素嘅仙草冰 收貨😌

仙草冰
今次食咗仙草冰 ($30)

但有原舊芋頭搭夠 收貨 芋頭都幾大舊 而且又幾粉
仲有珍珠做配料 成碗仙草冰都幾多料

同埋仙草唔會咬極唔斷 亦有少少回甘味👅

對於喺香港食到呢個質素嘅仙草冰 收貨😌
2016-10-25
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
2016-10-19 394 views
最近迷上了芋圓,煙煙韌韌嘅口感令人無法自拔。當友人告訴我西灣河有間小吃店有黑糖冰吃,配料還有手工造的芋圓,我們便約定好放學後專程去一嘗味道。小吃店位於太安樓商場,西灣河站A出口對面就是了,過一條馬路就到,相當方便呢。商場裏像迷宮一樣,很易迷路,但有著許多不同種類的小吃,令人眼花瞭亂。不過我們的首要目標都是芋圓和冰!👅久經波折終於找到了,店面相當簡單,價錢亦很清楚地列明了出來。我們選了五種配料,包括手工芋圓、布丁、黑糖寒天、芋頭、紅豆,都不過是$35。老闆似乎不是本地人,與我們用普通話交流,樣子看似已相當疲累,不過仍面掛笑容為我們落單。等了不過五分鐘,一碗大大碗的冰完成了。一拿到手我和友人都嚇壞了,幸好沒有一人叫一碗啊!😝 冰面上淋了煉奶,冰裝得滿滿的,配料亦圍成一個圈,相當吸引!因為不是綿綿冰,所以冰感不會相當幼滑,可我更喜歡這種有碎冰的刨冰。👍 至於配料方面,芋頭、紅豆、布丁都是正常的味道,沒有太大特別。至於芋圓雖有口感,但卻沒有很大的味道,故有點失望。但最有驚喜的是黑糖寒天!小小正方形形狀的,口感很爽口,黑糖味很出,所有配料一拼上冰一起吃就相當好吃!這個價錢相當抵!😚小店還有很多其
最近迷上了芋圓,煙煙韌韌嘅口感令人無法自拔。

小店還有很多其他美食,必定encore!😀 另外小店是不提供桌椅的,買完就要站在一旁捧著吃,仍然無損味道。
2016-10-18
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
2016-09-04 441 views
三種黑糖刨冰.可以選三款配料 我選了手工芋圓/紅豆/芋頭☺️ 台式刨冰冰塊較粗 黑糖醬份量足 每一口都會有味道 不會有無味冰😌 手工芋圓之前都試過了 口感煙韌 能嚐到芋頭/地瓜的味道 不過略嫌大粒了點 應該要切細粒點! 份量很大 個碗是麵碗那麼大 看到的時候 嚇了一嚇 這個價錢來說 性價比頗高 整體還不錯 但與台灣的比當然還有距離
三種黑糖刨冰.

2016-08-12 515 views
勁喜歡食芋圓既我。。真係會四圍試新野丫今日去到太安樓。。唔試點得丫叫左個綜合豆花。。咩都有d樣樣都可以試晒友人就話糖水偏甜。。我就覺得岩岩好。。芋圓勁咬口豆花又夠滑。。仲有熱同凍簡既叫凍既會有少少刨冰係上面咁先$25😂😂價錢好合理 下次可以試埋魯肉飯丫
勁喜歡食芋圓既我。。
真係會四圍試新野丫
今日去到太安樓。。唔試點得丫

叫左個綜合豆花。。咩都有d
樣樣都可以試晒
友人就話糖水偏甜。。
我就覺得岩岩好。。芋圓勁咬口
豆花又夠滑。。仲有熱同凍簡既
叫凍既會有少少刨冰係上面
咁先$25😂😂價錢好合理