2022-08-09 198 views
發現這間仲未執,就又要支持多次,之前來這間芋圓,原來剛剛好一年前左右。我心想葵涌廣場這邊,很多食肆都要大排長龍,而很多少女好像都比較喜歡吃麻辣東西,以為這間經常都冇乜人的芋圓店可能都已經倒閉豈料它還屹立不倒,值得支持。同樣叫了有芋圓、有mochi、有薏米的那個。芋圓有黃色以及紫色的兩款,黃色的地瓜味道都挺濃,夠煙韌彈牙,味道不算太甜;比起紫色這個芋頭味的,因為紫色這種芋頭味濃,不算我最喜愛的味道,不過質地都夠煙韌,而且因為不算放了很久才吃,內裏還帶點煙韌,不會雪到死實。啊姐同樣親切有禮,還幫你分開放mochi,非常有禮

豈料它還屹立不倒,值得支持。
任你點掂-芋圓
同樣叫了有
內裏還帶點煙韌,不會雪到死實。

啊姐同樣親切有禮,還幫你分開放mochi,非常有禮
任你點掂-芋圓
2022-05-05 170 views
芋圓控必試😁基本上我次次食親甜品都係食芋圓呀仙草咁,唔知點解係食極都唔厭😅行過見到呢間任我點就試下估唔到$36蚊大大碗,好足料而且芋圓幾有咬口,佢話係自家製所以粒粒都唔同大細,出面好多都可能係機做一式一樣同冇咩味道呢間食得出有蕃薯,芋頭味的果然手工制係同d呢碗點點王子有齊哂我鍾意既野仙草凍,芋圓,地瓜圓,薏米,麻糬,寒天QQ,加花奶(想少d罪惡感,所以我叫佢走糖水😂)雖然冇加到糖水,但我覺得都已經好夠味了
芋圓控必試😁

行過見到呢間任我點就試下

估唔到$36蚊大大碗,好足料
呢間食得出有蕃薯,芋頭味的
果然手工制係同d

呢碗點點王子
有齊哂我鍾意既野

雖然冇加到糖水,但我覺得都已經好夠味了
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
2022-03-27 99 views
今日叫左點點王子$36首先講左個仙草底,好好食,好滑,甜甜地,好清新。而芋圓同地瓜圓就失望了,兩款既味道都好淡,如果撈埋個椰奶底就會蓋過啲香芋味同地瓜味。真係要就咁食先食得出個味,同埋佢比坊間嘅芋圓大粒好多。可以揀紅豆/薏米,寒天qq出奇地好食haha至於分開裝既原味麻糬就好一般,係假甜。總結,份量好多,味道正常。
今日叫左點點王子$36

可以揀紅豆/薏米,寒天qq出奇地好食haha

至於分開裝既原味麻糬就好一般,係假甜。

總結,份量好多,味道正常。
2021-12-06 196 views
葵廣呢間芋圓真心好好食,差唔多每次去都會食水準keep到每次都一樣咁好食,而且好足料🥳次次必點‘點點王子’($36)入面有仙草凍、芋圓、地瓜圓、薏米、原味麻糬同寒天QQ芋圓好煙韌,麻糬亦好軟糯💯一碗有晒唔同料,一次過滿足晒唔同既願望👍真心推介!😍去葵廣掃街必定要試❣/😋食物質素:8.5/10💰性價比:7.5/10👣回頭率:8/10/📌任我點‧掂葵芳葵富路7號葵涌廣場2樓2026號舖

葵廣呢間芋圓真心好好食,差唔多每次去都會食
水準keep到每次都一樣咁好食,而且好足料🥳
次次必點‘點點王子’($36)
入面有仙草凍、芋圓、地瓜圓、薏米、原味麻糬同寒天QQ
芋圓好煙韌,麻糬亦好軟糯💯
一碗有晒唔同料,一次過滿足晒唔同既願望👍
真心推介!😍
去葵廣掃街必定要試❣

😋食物質素:8.5/10
💰性價比:7.5/10
👣回頭率:8/10

📌任我點‧掂
葵芳葵富路7號葵涌廣場2樓2026號舖
2021-11-28
$36 (Tea)
點點王子
💛葵廣手工芋圓黃店糖水舖▫️勁耐冇去過葵廣掃街,今次路過口痕想𡁻下芋圓,見到呢間位於葵廣2樓嘅手工芋圓糖水專門店食下,呢間糖水舖主打手工芋圓、清心丸等糖水,當中嘅清心丸更係自家製、以人手搓成嘅,唔係日日都有架~本來想試埋清心丸,但係加咗愛玉見到已經咁大兜就算😂▫️點點王子$36(凍)+桃膠配料有仙草凍、芋圓、地瓜圓、薏米、原味麻糬、寒天QQ同桃膠。糖水底係淡奶加煉奶,味道正正常常。芋圓偏大粒,口感適中,桃膠食落有少少咬口~但唯一難食嘅就係糯米糍,真係好唔掂,陣味好奇怪,有少少似奶粉味😵‍💫淨係食咗兩粒就冇食🤢▫️整體味道都唔會好甜,份量又夠大,拎上手係好重手嘅!▫️地址:任我點‧掂 (葵芳)葵芳葵富路7號葵涌廣場2樓2026號舖▫️為食指數:6.5(10分為最多)抵食指數: 7◽#goeat葵芳 #goeat黃店#葵芳 #葵涌廣場#葵廣#手撕雞#麻辣手撕雞#手撕雞拌麵#無辣不歡 #民舍甜品 #台灣芋圓#手工芋圓#芋泥#葵芳美食#葵涌美食#香港掃街#葵廣掃街#台灣美食#台灣甜品#任我點掂#foodholic#hongkong#hkfoodie#foodstagram#FoodPhotography
💛葵廣手工芋圓黃店糖水
點點王子$36(凍)+桃膠
▫️
整體味道都唔會好甜,份量又夠大,拎上手係好重手嘅!
▫️
地址:任我點‧掂 (葵芳)
葵芳葵富路7號葵涌廣場2樓2026號舖
▫️
為食指數:6.5(10分為最多)
抵食指數: 7

#goeat葵芳 #goeat黃店#葵芳 #葵涌廣場#葵廣#手撕雞#麻辣手撕雞#手撕雞拌麵#無辣不歡 #民舍甜品 #台灣芋圓#手工芋圓#芋泥#葵芳美食#葵涌美食#香港掃街#葵廣掃街#台灣美食#台灣甜品#任我點掂#foodholic#hongkong#hkfoodie#foodstagram#FoodPhotography#food #foodporn #foodie #instafood #foodphotography #foodstagram
2021-08-03 175 views
下單時跟阿姐嗲了兩句,然之後她多給了兩羹寒天,因為我發現最近的台式飲料店,例如貢茶都已經沒有了寒天,這兒的寒天仍然是質地煙韌,夠爽口彈牙,味道相當好。仙草份量也不算太少,有時有些店舖碎濕濕又只有細小的一舊,這兒的份量剛好,不過以這個甜品來說,它的湯底其實略嫌有點兒太甜。因為本身的小糯米糍,都會帶點甜味,可能由於它生怕芋圓沒有什麼味道,因此湯底就覺了甜一點,可以令大大粒的芋圓甜美,芋圓的質地都夠爽口,不算太過硬身,你都不覺得芋頭味道太重或是令你吃到門口粉漿的感覺。小糯米糍,就像以往流行吃乳酪的那種mochi,質地亦都是彈牙,但這個偏向林軟少許。這個大大碗甜品,好像都只是$40左右,比起很多連鎖店例如貢茶或是鮮芋先都抵食得多。
下單時跟阿姐嗲了兩句,然之後她多給了兩羹
夠爽口彈牙,味道相當好。

因為本身的
小糯米糍,都會帶點甜味,可能由於它生怕
芋圓沒有什麼味道,因此湯底就覺了甜一點,
可以令大大粒的芋圓甜美,

Last Night Supper
2021-03-30 358 views
▫️點點公主 (入面有愛玉凍、芋圓、紫薯圓、紅豆、大西米、椰果)其實都幾大碗而且都足料,不過整體食落好普通,芋圓有啲硬,唔夠煙韌,失望🥺!而且個糖水底係勁普通就甘淡奶同煉奶味。⁣▫️三色芋圓、椰汁西米露、仙草凍 味道一樣,只係配料有少少唔同,一樣好普通。
▫️點點公主

▫️三色芋圓、椰汁西米露、仙草凍
味道一樣,只係配料有少少唔同,一樣好普通。
2021-03-09 260 views
🍧點點王子 💰36一碗芋圓入面有仙草凍+芋圓、地瓜圓、薏米、原味麻糬同埋寒天qq!超級多料好豐富🙈薏米好煙韌 食慣紅豆可以試一下!會更加清爽 唔會死甜!原味麻糬個人覺得好甜!可能浸過桂花糖水🤔有一陣好明顯嘅桂花味道 但係我幾鍾意🙈而且咬落好淋口 好似係牙齒入面化開咁 同一般嘅糯米製品好唔同😉芋圓地瓜圓個D就正正常常值得一試😍而佢地都偏大粒 唔會話入面好似未煮熟咁樣咬開係粉狀😹寒天qq就真係好彈口!可以解膩
🍧點點王子 💰36
點點王子
今日途經葵涌廣場,見同人食完下午茶,就想食返碗甜品落肚,見到呢一間位於2樓既甜品店叫「任我點.掂」個名幾得意,就想買返碗甜品試下😁,叫咗碗紫米露,點知........一試就中伏🤢,我連影相都癈時........個味完全唔知點形容,D紫米又硬,淡而無味😓,色水又差,完全浪費左我個口同胃,我都未食過D咁不知所謂既甜品..........🤮,正垃圾!仲有就係服務又麻麻,我問多兩句姐,都好似嫌我阻住佢咁.........😓,就算佢今日心情唔好都唔好拎人出氣啦!關我咩事呀?😓,老闆娘大唒?奉旨態度差?咁唔滿意就唔好做生意啦!鬼唔望佢下次俾人鬧返,估唔到放假係葵芳想輕鬆下食個甜品都唔得..........😥,永不幫襯呢間野😠
2020-11-08
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
2020-05-06 911 views
這一晚心血來潮想食甜品,於是收工後就到了葵涌廣場「任我點·掂」點甜品,有我最愛嘅竽圓,幾經爭扎後,點選了三色竽圓+椰汁西米露同一碗三色竽圓+椰汁紫米露+雪燕,店員有點大頭蝦,以為兩碗都是西米露,店員只好將其中一碗西米露倒走一半,再加上紫米露給我,心中有點不是味兒,但本著食得唔好晒精神就算了,兩碗甜品比一般糖水大碗得多,餡料足,竽圓好彈牙,雪燕亦夠棉,唯一不足係椰汁較稀,不夠香甜,兩碗埋單$84,夠一家四口食,算經濟實惠。
2020-04-29
Waiting Time
10 Minutes (TakeAway)
2020-03-03 530 views
點點公主 $36呢間係我一路係葵廣一直會去食既一間芋圓店,呢碗裏面有愛玉凍,芋圓,紫薯圓,紅豆,大西米,原味椰果。因為當晚我太夜去🙈 所以大西米無曬了所以老闆娘就換左薏米比我😂 當然去呢間我一定會揀佢愛玉凍加黑糖👍🏻 因爲愛玉本身就無咩味而佢個口感係爽身 一咬就斷個種 所以配啲醬汁是非常搭的, 店鋪本身既黑糖汁調的唔會太甜又唔會太水 係十分剛好!!! 紅豆都煮得軟唔會硬身 口感與味道都正正常常,而薏米就覺得唔係咁好食 因為我見佢都係罐頭倒出去 所以唔太新鮮 一咬就碎個種🤢 而佢既芋圓同紫薯圓 食落都煙韌 都會食到小小芋頭同紫薯既香味😋
點點公主 $36
點點公主

呢間係我一路係葵廣一直會去食既一間芋圓店,
Waiting Time
5 Minutes (TakeAway)
$36 (Last Night Supper)
點點公主
2020-02-08 496 views
我咁大個女都未見過葵廣無乜人,由其係2/F食街,可能近排大家都無乜心情去街,同大家都唔想除低個口罩食嘢!其實都真係有啲傷心!🥺🥺😅為左回復好心情,家姐帶左我來食呢度嘅芋圓,因為心情麻麻,所以都無乜心機睇食咩!唯有叫左個人氣標誌既點點王子,乜都有啲,唔使諗!因為無人既關係,所以唔使等,一俾完錢就即整!👍🏻👍🏻不過食材無獨立蓋掩住,店員都無帶手套,係呢個時勢下,就唔係咁好啦!可以注意返!講返個點點王子,其實都好大碗同好多材料下,味道都唔錯,芋圓口感適中,唔會大硬或太林,但芋圓分量唔多,不過家姐話如果我想主力食芋圓其實應該叫其他款食!係我唔好!下次再試其他!

2019-11-23 532 views
來到葵涌廣場甜品也是必要來試的,我們沒有特定要找那一間,剛巧買完熟食附近見到一間賣糖水的,最重要是看到有芋圓我們就想一試啦!我們就叫了一個點點王子(材料有仙草凍+芋圓,地瓜圓、薏米、完美麻糬、寒天QQ)另外一個點點公主(愛玉凍+芋圓、紫薯圓、紅豆、大西米、原味椰果)😚兩款都好足料,而且味道不錯不會太甜👍🏻
2019-11-08 329 views
點點王子 $36(凍)呢間係以車仔麵形式經營既糖水舖🤣可以任你自選配料,逐樣收費😝不過今次K就揀左佢已經預先配搭好既點點王子啦😆點點王子有好多種配料,包括芋圓、地瓜圓、薏米、原味麻糬,仲有寒天QQ,個底就係仙草凍。雖然36蚊一碗外賣糖水聽落唔算好平,但其實佢係超大碗😂拎上手勁重手。芋圓同地瓜圓比較大粒,都幾煙韌但就無乜芋頭同地瓜味😅仙草凍好滑溜而且份量好多;薏米幾有咬口,仲有口感QQ既麻糬,店員仲細心幫我分開上,費事返到屋企浸到會淋哂🙈成碗糖水口感好豐富,整體黎講都唔錯吖🤗
點點王子 $36(凍)
2019-09-16 310 views
<葵廣篇>任我點。掂 #葵芳點點王子 $38 仙草凍、芋圓、地瓜圓、薏米、原味麻薯、寒天QQ既然有王子當然都有公主啦,公主就有愛玉凍、芋圓、紫薯圓、地瓜圓、紅豆、大西米、原味椰果 $38今次揀咗點點王子,不過因為賣晒芋圓,所以就得返地瓜圓、紫薯圓。佢哋嘅地瓜圓、紫薯圓的確好大粒,但係口感同味道都麻麻哋,完全食唔出有地瓜或者紫薯味,亦唔夠煙韌彈牙。而且佢嘅原味麻薯都只係一粒好細粒好淋嘅粉團,而唔係真係好有咬口嗰隻。不過加咗啲糖水椰漿,整體味道其實都ok,唔會覺得淡而無味,就連啲薏米都浸得幾有味。味道: 3/5性價比: 3/5
<葵廣篇>
任我點。掂 #葵芳

點點王子 $38
仙草凍、芋圓、地瓜圓、薏米、原味麻薯、寒天QQ

味道: 3/5
性價比: 3/5