2022-07-27 56 views
一年無分四季365日就係要打邊爐朋友介紹依間人和月𝟣𝟤𝟢分鐘任飲任食 今日Blue Tuesday 收工去食返餐好੭ˊᵕˋ੭♡ ༘🔺Set A精選牛肉吃到飽 $𝟤𝟫𝟪套餐會包四樣野 頭盤+火鍋湯底+嚴選高級牛肉+火鍋配料+飲品+甜品 🔸頭盤+$𝟧𝟪升級做自家製原創酥皮麻辣芝士雞煲 可以簡辣度麻度 小辣小麻 酥皮面積都幾大塊 焗得金黃由侍應即場切開🤤雞煲份量唔算太大 濃濃芝士係雞件上面 可以拉到芝士絲 芝士味蓋過麻辣味 雞件都多同滑嫩🔸湯底 八簡一 鮮茄粟米甘筍濃湯 湯底蠻足料 有齊大量配料🍅 🔸嚴選高級牛肉一客有齊四個唔同牛肉既拼盤 連部位名都放得好清晰 方便陣間𝖾𝗇𝖼𝗈𝗋𝖾!!! 牛肉肉味幾濃 肉質嫩滑 除咗嚴選美國牛下肩唔可以任食之外 其他都可以再嗌 特級美國牛胸爽最正 食多咗幾盤🥰大部分配料都可以用𝖰𝖱 𝖼𝗈𝖽𝖾落單 上菜速度都幾快 無漏單 抵讚 海鮮包括海蝦🦞 脘魚腩都幾唔錯 出面自助區可以自己夾 大部分都係蔬菜類 款式都多 基本上咩選擇都有 絕對唔怕悶😗 甜品係一餐最重要既一環 餐廳除咗有雪糕仲有芋圓任食 多款配料可以任加´༥` 飲品最大推係店家自家製既樽裝冷泡茶(桂花烏龍茶
一年無分四季365日就係要打邊爐

鮮茄粟米甘筍濃湯
湯底蠻足料 有齊大量配料🍅

🔸嚴選高級牛肉一客
有齊四個唔同牛肉既拼盤
連部位名都放得好清晰 方便陣間𝖾𝗇𝖼𝗈𝗋𝖾!!!
牛肉肉味幾濃 肉質嫩滑
除咗嚴選美國牛下肩唔可以任食之外
其他都可以再嗌 特級美國牛胸爽最正 食多咗幾盤🥰

大部分配料都可以用𝖰𝖱 𝖼𝗈𝖽𝖾落單
上菜速度都幾快 無漏單 抵讚 海鮮包括海蝦🦞
甜品係一餐最重要既一環 餐廳除咗有雪糕仲有芋圓任食 多款配料可以任加´༥` 飲品最大推係店家自家製既樽裝冷泡茶(桂花烏龍茶 蜂蜜菊花露 洛神花茶 玫瑰花茶🍵🫖) 味道唔太甜 幾清又健康 解膩🫶🏻!
一進門就聞到雞煲香味,心情就不錯。雖然臨時電話定檯,但接電話的女生還是很有耐心,到了現場還有另一位女生,也很有耐心解說,一直到結帳都讓人心情愉快,就算時間到應該是接電話的女生叫我們買單,都還是很客氣,顧客也不算少,但她們還能有耐心好感激。看我們有人不是很會聽粵語,會問要不要轉換普通話,重複講也沒不耐,就算是客套也是讓人覺得謝謝你們很友善的態度。另位大叔,好像負責收餐盤,就很「直接」,說話語氣,態度不是無禮,但就是有點可惜當中很好的服務體驗,一種 啊 這才是現實吧。整體食材還行,豆花甜品冰淇淋都還蠻讓人開心的。

整體食材還行,豆花甜品冰淇淋都還蠻讓人開心的。
2022-07-26 41 views
同同事約食飯,因為人多(7個人)所以預先打去book檯,店員態度好好👍🏻。餐牌有5個set,有埋頭盤,火鍋,店員講解得好清晰。我地揀左Set C:澳洲M4和牛海鮮大滿貫包括頭盤:可以4選1(麻辣雞煲/酸菜魚/卜卜蜆/韓式芝士雞),因為我地人多可以揀2款,揀左麻辣雞煲(小辣),雞唔會老,但唔夠辣,可以再辣d,。卜卜蜆入面竟然好埋好多蝦,海鮮味道全部好新鮮,鮮甜。火鍋湯底就略為遜色。牛肉拼盤好壯觀😂有2大盤,食得好過癮!

我地揀左Set C:澳洲M4和牛海鮮大滿貫
火鍋湯底就略為遜色。牛肉拼盤好壯觀😂有2大盤,食得好過癮!
朋友是要見的~今次和小夥伴們來到人和月這家店。一看餐牌就被驚喜,每個火鍋放題套餐在開始前,都有一個前菜。說是前菜真的太謙虛,因為份量挺多的! 我們五個人可以選兩道!!!!我們點了二人份量的酥皮芝士雞煲,和三人份量的酸菜魚。酥皮雞煲來到的時候實在是嚇到我們,店員待我們拍照完畢後,立即為我們切開,攪拌後還有拉絲效果!香酥酥皮沾上辣汁,味道意外地合拍! 雞煲雞肉嫩滑差點忘記了,雞煲還有兩隻冰鎮鮑魚送呢!推薦指數:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️接下來要介紹的是酸菜魚,以一整盤的酸菜魚來作為頭盤真的很誇張🤣🤣我們點的是三人份量,個人認為很好吃,酸味夠,魚片非常嫩滑。作為酸菜魚愛好者真的很喜歡💕推薦指數:⭐️⭐️⭐️⭐️吃完頭盤店員就會幫我們換上火鍋湯底,我們五個人可以選兩款,選擇了麻辣火鍋和胡椒豬肚湯💕湯底好香,牛肉有各個部位,喜歡616的人應該都會喜歡這裡 我們的餐雖然不是海鮮餐餐,但都有兩大盤海鮮,想吃海鮮的鮮甜,就要選清一點的湯底。像肉類的話,還是選麻辣湯! 牛肉沾上麻辣湯真的好好好好吃推薦指數:⭐️⭐️⭐️⭐️飲品都很多元化,自家菊花冰茶和烏龍冰茶,還有酒類,和醒糕甜品,不過負編已經很飽,就沒有嚐了~整體來講都很滿意,而且
朋友是要見的~

差點忘記了,雞煲還有兩隻冰鎮鮑魚送呢!

推薦指數:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

推薦指數:⭐️⭐️⭐️⭐️

湯底好香,牛肉有各個部位,喜歡616的人應該都會喜歡這裡

像肉類的話,還是選麻辣湯! 牛肉沾上麻辣湯真的好好好好吃

推薦指數:⭐️⭐️⭐️⭐️

飲品都很多元化,自家菊花冰茶和烏龍冰茶,還有酒類,和醒糕甜品,不過負編已經很飽,就沒有嚐了~整體來講都很滿意,而且店員非常熱情,又有禮貌。感謝你們特意收拾了位置給我們拍照📷🥰下次會再來的!
原先bookmark 想試佢嘅酥皮芝士雞煲,睇落勁吸引. 不過預約完個晚, 天氣太熱, 同朋友都有點唔想食芝士咁膩. 所以放棄左雞煲, 揀左麻辣烤魚. 亦可以選卜卜蜆酸菜魚等當頭盤. 頭盤魚可以選湯底再打邊爐, 一次過滿足2個願望. 而我哋揀左C餐可以食埋海鮮🍴澳洲M4和牛海鮮大滿貫 $398/位麻辣烤魚選左少辣不過完全唔辣, 魚好大條, 口感細滑又多肉, 幾滿足滋味椰青香茅青檸湯/藥膳養生牛奶湯總共有8款湯底選擇,鴛鴦湯加$30. 選左比較特別嘅椰青香茅青檸湯同埋藥膳養生牛奶湯. 兩款比較欣賞特別d 嘅前者, 帶幾香同natural 香茅味, 微微酸酸地有點泰式風味. 另外藥膳湯略咸左d, 都有點藥材香海鮮盤海鮮盤只會上一次,跟人頭. 包括左海蝦、扇貝、蜆肉、鮑魚同青口. 賣相吸引都幾新鮮, 特別係鮑魚幾嫩. 🦐海蝦彈牙. 當日套餐送即食蒜蓉牛油龍蝦美國牛肉大滿貫拼盤有澳洲M4和牛、牛舌、安格斯牛小排等等,最吸引就一定係M4和牛, 牛味最香濃. 之後可以reorder 牛下肩、牛板腱、牛胸爽、金錢展同雪花肥牛等, 其中牛板腱比較嫩. 不過再reorder 嘅就無首輪咁靚其他配料亦可

🍴澳洲M4和牛海鮮大滿貫 $398/位

麻辣烤魚

椰青香茅青檸湯/藥膳養生牛奶湯

美國牛肉大滿貫拼盤

其他配料亦可以掃碼下單, 包括廣島蠔、脘魚片等,自取區可取菜類, 丸類、菇類等配料...
最特別有芋泥丸幾好食, 同埋爆芝牛丸. 都幾多特別嘅丸

仲有最愛嘅玻璃樽裝汽水, 樽裝先係最好飲嘅
朋友好中意食芝士雞煲,最近發現尖沙咀既人和月雞煲火鍋,推出自家首創既酥皮麻辣芝士雞煲,拉絲芝士配香脆酥皮,食完麻辣雞煲,再食火鍋放題,任飲任食120 分鐘,呢日收工馬上過來食返餐!😋✨C澳洲M4和牛海鮮大滿貫 $398頭盤有麻辣烤魚,藤椒烤魚,老壇酸菜魚等,今次食大熱門🌺酥皮麻辣芝士雞煲~( 套餐升級 2位+$58 )C 餐贈送🌺芝士蒜蓉焗大蝦,香到不得了芝士蒜蓉跟新鮮大蝦很配合,好滋味!!選好辣度後,酥皮雞煲隨即上枱~外層酥皮焗至金黃鬆脆,上枱散發陣陣牛油香,切開酥皮,裡面芝士雞件香滑惹味,麻麻辣辣,愈食愈想食,酥皮吸滿麻辣芝士雞汁,啖啖邪惡好滋味!😋食完雞煲,就可以開始打邊爐,湯底方面有鮮魚湯,芫荽皮蛋湯川辣湯,鮮魚湯等8款選擇,我們點了🌺胡椒豬肚湯,湯入面真係超多豬肚,滾到最後軟淋淋既豬肚沾上醬汁食真係一流!😋🌺美國牛肉大滿貫牛肉以木盒上枱,包括有澳洲M4和牛,手切頂級美國封門柳,美國牛板腱,美國金錢展等,款款都很新鮮,當中小妹最愛極上黑安格斯牛小排,肉質軟嫩,牛肉味道最香濃!😋🌺鮑魚帆立貝鮮蝦海鮮盤~~~仲有美國牛板腱,牛胸爽,金錢𦟌,日本黑豚肉,生蠔,肉丸蔬菜,芋圓,冷泡茶,
朋友好中意食芝士雞煲
最近發現尖沙咀既人和月雞煲火鍋
推出自家首創既酥皮麻辣芝士雞煲
拉絲芝士配香脆酥皮,食完麻辣雞煲
再食火鍋放題,任飲任食120 分鐘,
呢日收工馬上過來食返餐!😋

✨C澳洲M4和牛海鮮大滿貫 $398

頭盤有麻辣烤魚,藤椒烤魚,老壇酸菜魚等,
今次食大熱門🌺酥皮麻辣芝士雞煲
( 套餐升級 2位+$58 )

C 餐贈送🌺芝士蒜蓉焗大蝦,香到不得了
芝士蒜蓉跟新鮮大蝦很配合,好滋味!!

芝士蒜蓉焗大蝦

選好辣度後,酥皮雞煲隨即上枱~
外層酥皮焗至金黃鬆脆,
上枱散發陣陣牛油香,切開酥皮,
裡面芝士雞件香滑惹味,麻麻辣辣,
愈食愈想食,酥皮吸滿麻辣芝士雞汁,
啖啖邪惡好滋味!😋

原創酥皮麻辣芝士雞煲

趁熱食,雞件沾滿拉絲芝士,超級邪惡

食完雞煲,就可以開始打邊爐,
湯底方面有鮮魚湯,芫荽皮蛋湯川辣湯,
鮮魚湯等8款選擇,我們點了🌺胡椒豬肚湯,
湯入面真係超多豬肚,滾到最後軟淋淋既豬肚
沾上醬汁食真係一流!😋

胡椒豬肚湯底內有很多豬肚~

🌺美國牛肉大滿貫
牛肉以木盒上枱,包括有澳洲M4和牛,
手切頂級美國封門柳,美國牛板腱,
美國金錢展等,款款都很新鮮,
當中小妹最愛極上黑安格斯牛小排,
肉質軟嫩,牛肉味道最香濃!😋

美國牛肉大滿貫

🌺鮑魚帆立貝鮮蝦海鮮盤~~~

鮑魚帆立貝鮮蝦海鮮盤

仲有美國牛板腱,牛胸爽,金錢𦟌,
日本黑豚肉,生蠔,肉丸蔬菜,
芋圓,冷泡茶,雪糕等任食!

廣島蠔

花膠

第一次食酥皮芝士雞煲
邪惡芝士配香脆酥皮,
再沾麻辣雞湯汁食,
真係幾好味,再任飲任食火鍋,好飽😋

🌸人和月雞煲火鍋店✨
🌸尖沙咀海防道38-40號中達大廈3樓

🌙月光太太

$400 (Dinner)
芝士蒜蓉焗大蝦
鮑魚帆立貝鮮蝦海鮮盤
廣島蠔
花膠
.平時食雞煲打邊爐就食得多 今次黎到人和月 緊係加錢要麻辣烤魚 佢係原條魚架 仲有豆卜 萵筍 高麗菜 等等煮耐左係超級入味!魚肉勁多 食極都有 仲好嫩滑 麻辣係無得輸 越食越開胃❤️.我地揀左set A精選牛肉吃到飽 配 胡椒豬肚湯店員會首先上一盤有唔同部位牛肉既拼盤仲有我最愛既牛胸爽!佢係牛胸前肋骨中間既軟骨部位 食落勁爽口 又有口感 下湯10秒左右就食得了牛板腱牛味香濃 厚薄適中 要不停encore 😋除左自助配料 仲有海蝦呀 超新鮮 肉質爽口彈牙鴨血同蟹籽蝦滑都係必食之選 估唔到唔係落辣既湯底都咁好食🫶🏻.最後一定要留肚食甜品 有本地品牌雪糕添食左綠茶同蜜瓜味 好綿密 食唔停🤤真係超滿足。
煮耐左係超級入味!
魚肉勁多 食極都有 仲好嫩滑 麻辣係無得輸 越食越開胃❤️

我地揀左set A精選牛肉吃到飽 配 胡椒豬肚湯
店員會首先上一盤有唔同部位牛肉既拼盤

牛板腱牛味香濃 厚薄適中 要不停encore 😋
除左自助配料 仲有海蝦呀 超新鮮 肉質爽口彈牙

最後一定要留肚食甜品 有本地品牌雪糕添
食左綠茶同蜜瓜味 好綿密 食唔停🤤真係超滿足。
2022-07-19
Type of Meal
Dinner
2022-07-20 79 views
🍲超抵食一人火鍋雞煲🐔酸菜魚🐟系列 —▫️餐廳:人和月雞煲火鍋店▫️地點:全香港有1️⃣間分店📍 尖沙咀海防道38~40號3樓全層中達大廈▫️營業時間⏰:星期一至日12:00–21:00▫️價錢:~$100+*一人火鍋只限星期一至五午餐—美味: 🍲🍲🍲🍲環境:🍲🍲🍲+0.75🍲價錢:💰💰💰+0.75💰服務:🧑🏻‍🍳🧑🏻‍🍳🧑🏻‍🍳+0.8🧑🏻‍🍳—👧🏻👦🏻好少食一人火鍋/一人雞煲☺️覺得一鍋夠晒食,$100+就有菜有肉😁好過放題🍲如果叫一人雞煲,食完雞煲打埋邊爐,好抵食😃lunch hr都可以食好西—👧🏻👦🏻揀咗📍麻辣雞煲仔鍋-小辣-湯底固定價錢:$138(only for Mon to Fri lunch)分數:🐔🐔🐔🐔雞煲都幾抵食同好食😋揀咗小辣味,啲雞肉都幾滑😁仲幾多☺️仲有好多辣椒🌶️之後攞嚟做湯底好惹味—📍美國嚴選牛下肩-湯底:胡椒豬肚湯價錢:$118(only for Mon to Fri lunch)分數:🐃🐃🐃🐃好少有得揀胡椒豬肚湯底☺️好香甜,有六至七嚿牛肉😃 啲紋都幾靚,加埋其他配料都夠食—每個餐仲會包蔬菜籃🧺、雜丸、麵/烏冬同飲品—覺得性價比幾高☺️ 60分鐘啱啱好—#好西 #打卡 #
🍲超抵食一人火鍋雞煲🐔酸菜魚🐟系列

📍麻辣雞煲仔鍋-小辣-湯底固定
分數:🐔🐔🐔🐔

📍美國嚴選牛下肩-湯底:胡椒豬肚湯
分數:🐃🐃🐃🐃

每個餐仲會包蔬菜籃🧺、雜丸、麵/烏冬同飲品

覺得性價比幾高☺️ 60分鐘啱啱好

#好西 #打卡 #甜品 #火鍋 #尖沙咀美食 #肥牛 #正餐 #放題 #HongKong #HK #foodie #goodwest #火鍋控 #chicken #刺身 #西檸雞 #地道美食 #amy_in_tst #雞翼控 #海鮮#seafood#雞 #hotpot #放題 #tst #雞煲 #酸菜魚 #烤魚
有冇人同小編一樣都鐘意食雞煲呢? 前排係尖沙咀行行下街就發現左樓上火鍋放題,環境闊落座位舒適。除左可以食到雞煲之外,仲可以換煲用其他湯底打邊爐! 唔食雞煲既都可以揀酸菜魚、卜卜蜆等當頭盤,另外仲可以加$58升級食埋好少見嘅酥皮麻辣芝士雞煲或烤魚,今次就揀左C餐食埋海鮮,選擇都好多架 澳洲M4和牛海鮮大滿貫 $398 酥皮麻辣芝士雞煲絕對係相機食先! 大大塊酥皮食落鬆化酥脆,配上入面既麻辣雞件同拉絲芝士,邪惡得黎又好滋味 懷舊沙嗲濃湯多達8款湯底選擇,沙嗲味都好香濃,下次有機會試埋其他湯底先 海鮮盤留意番海鮮盤只會上一次,配料都好豐富,包括扇貝、海蝦,鮑魚、青口同蜆,海蝦夠彈牙,青口同蜆都冇沙,套餐仲會送即食蒜蓉牛油鮑魚,煮得剛剛好幾惹味 美國牛肉大滿貫拼盤鍾意食牛既朋友仔要試吓! 有多款牛肉部位,例姑澳洲M4和牛、牛舌、安格斯牛小排等等,牛味都好香濃 另外配料可以掃碼下單,包括肥美廣島蠔,嫩滑脘魚片等,自取區可取菜類,丸類,菇類等配料,最後記得留番少少肚食甜品,佢地除左有雪糕仲有棉花糖機同DIY涼粉,味道都唔錯架

澳洲M4和牛海鮮大滿貫 $398

懷舊沙嗲濃湯
多達8款湯底選擇,沙嗲味都好香濃,下次有機會試埋其他湯底先

2022-07-19 22 views
先前見網上介紹話呢度有個酥皮芝士雞煲好似好吸引 就黎試試佢一入去就見到教主迎賓啦😆呢度地方唔算大有得揀卡位不過我去果日都full坐唔到卡位揀左個最平嘅A餐試下$298 價錢ok有自助吧可以拎蔬菜同丸果D有罐裝飲品選擇不過我都係想試佢自家呢d飲品菊花茶好香 唔會好甜飲品同甜品都係可以喺自助吧拎到打開個酥皮 見到海量‘溶芝’真心興奮 將d酥皮同D拉芝一齊食撈埋雞煲d醬汁好正之後再叫左個胡椒豬肚鍋入面好多豬肚啲牛質素唔錯特別在食食到牛胸爽有啲意外唔係咁多地方有丸,魚皮和其他配料質素也OK不過D牛咁正 我主攻食牛多牛下肩都好有牛油香正食完再食返碗糖水同甜品真係好滿足
先前見網上介紹

入面好多豬肚
啲牛質素唔錯
特別在食食到牛胸爽有啲意外
唔係咁多地方有

丸,魚皮和其他配料質素也OK
不過D牛咁正 我主攻食牛多
牛下肩都好有牛油香

食完再食返碗糖水甜品
真係好滿足

2022-07-19 85 views
在尖沙咀工作的朋友介紹海防道的這間火鍋店,而餐廳宣傳的原創酥皮麻辣芝士雞煲看上去十分吸引,於是便應約和朋友去食晚餐✏️位置: 9/10✏️環境: 8/10✏️衛生: 8/10✏️服務: 9/10✏️食物: 9/10餐廳走簡約裝修風格,不算大但四四正正,播放著流行曲,有家庭式的感覺。侍應積極主動,少有收碟有這麼快,有禮貌而服務亦很不錯。食物方面,套餐的指定食物質素都很高,而自取區有不少港式甜品,既吸引亦特別🍱SET C澳洲M4和牛海鮮大滿貫 - $398/位思前想後,還是選了中間的這款套餐,為了海鮮盤及高質一點的牛肉🌟頭盤(四選一) - 原創酥皮麻辣芝士雞煲 (套餐升級2人份+$58)原本就為了這個雞煲而來,當然要升級,侍應會把酥皮切開並放入雞煲內,酥皮融入芝士變得煙韌,口感相當不錯,加上雞煲的麻辣口味,雞肉又嫩滑,味道豐富滿足🌟火鍋湯底(八選一) - 胡椒豬肚湯湯底選了胡椒豬肚湯,雖然上鍋時豬肚不算稔,但胡椒味夠香,用來做湯底也很不錯🌟海鮮盤(一客)跟餐的海鮮盤,有日本扇貝、鮮海蝦、沙白、鮑魚及青口,看上去相當豪華,特別是扇貝及鮑魚都大大隻,而且亦吃得出新鮮感🌟美國牛肉大滿貫(一客)一盤看上去很

✏️位置: 9/10

🍱SET C澳洲M4和牛海鮮大滿貫 - $398/位

🌟火鍋湯底(八選一) - 胡椒豬肚湯

芝士焗大頭蝦

海鮮盤

🌟海鮮盤(一客)

美國牛肉大滿貫

🌟美國牛肉大滿貫(一客)
一盤看上去很豐盛的牛肉盛盒,包括有澳洲M4和牛、極上黑安格斯牛小排、手切頂級美國封門柳、嚴選美國牛下肩、嚴選美國牛板腱、精選美國金錢展、特級美國牛胸爽及高級美國雪花肥牛。由於同一時間放入多款牛肉,除了爽口牛香味濃的牛胸爽及味道獨特的自製鮮打三色丸外,其他的牛肉也不分不太清楚。但有一樣肯定的,就是牛肉的質素明顯較其他火鍋店,特別是連鎖任食火鍋店高質及出色,可惜是大部分都不能追加

牛肉
海鮮
其他

🌟其他任食火鍋
自取區有大量蔬菜、丸類及出前一丁等,而除了牛肉外,掃碼下單有日本豚肉、日本豚肉五花片、廣島蠔、元貝、海蝦、嫩滑脘魚片、家鄉墨魚滑、蟹籽蝦滑及花雕醉雞件,其中飽滿鮮味的廣島蠔最令人印象深刻

🌟飲品
自取雪櫃有三款自家製飲品,同時有樽裝汽水及各式罐裝飲品及啤酒,選擇不少

豆腐花

🌟甜品
前文也提及有不少港食甜品,如豆腐花、喳喳、芋圓等,亦有幾款雪糕供選擇,算是很豐富呢

🍽人和月雞煲火鍋
📬地址:尖沙咀海防道38-40號中達大廈3樓
2022-07-14
$470 (Dinner)
芝士焗大頭蝦
牛肉
海鮮
豆腐花
都有一段時間冇去食雞煲,近排係尖沙咀發現左一間除左可以食到雞煲頭盤外,之後仲可以用其他湯底打邊爐,頭盤另外仲有酸菜魚,卜卜蜆等多款選擇,將套餐升級2人份需加$58,就可以食到更加特別嘅酥皮麻辣芝士雞煲或烤魚,用咁抵嘅價錢就食到多種款式煲類及湯底火鍋,真係好滿足,而且入到去環境整潔,地方闊落,座位舒適,感覺輕鬆自在澳洲M4和牛海鮮大滿貫$398酥皮麻辣芝士雞煲酥皮食落酥脆鬆化,配上香滑惹味雞煲,配搭新奇又絕配懷舊沙嗲濃湯沙嗲味道香濃,而且帶點甜味海鮮盤有扇貝,海蝦,鮑魚,青口,蜆,青口,每款海鮮都十分新鮮,味道鮮甜,而且套餐還會送蒜蓉牛油鮑魚,味道香口美國牛肉大滿貫拼盤裏面有多款牛肉,如有牛肉味濃郁嘅澳洲M4和牛,雪花分佈均勻嘅安格斯牛小排等,以及其他部位不同牛肉,非常豐富另外可以掃碼下單,食肥美廣島蠔,嫩滑脘魚片,彈牙海蝦等,還有自取區,可取有菜類,丸類,菇類等配料,打完邊爐再食返杯雪糕就完美

澳洲M4和牛海鮮大滿貫$398

酥皮麻辣芝士雞煲

酥皮食落酥脆鬆化,配上香滑惹味雞煲,配搭新奇又絕配

懷舊沙嗲濃湯
沙嗲味道香濃,而且帶點甜味

美國牛肉大滿貫拼盤

為咗順路去尖沙咀教主碼頭打卡,所以我同朋友預先訂定枱食「人和月雞煲火鍋店」。打電話留座嗰陣,接線店員態度好好,而安排我哋入座嘅亦係佢(銀色/淺色頭髮嘅女士),因為我認得佢把聲,佢聲音好聽,講解清晰👍。餐廳四周圍都係Anson Lo…嘅OOHA飲品廣告,正中我哋下懷😆。呢度整體環境OK,裝修唔算特別靚,不過坐得舒服,而且最緊要乾淨衛生,自助區亦然。是日餐前小食係辣椒粉煉奶薄脆🥛,薄脆有啲似蛋散,脆卜卜。辣椒粉辣度小兒科,主要食到甜奶味。喺食任食火鍋之前,先嚟一個頭盤,但呢個頭盤並非沙律或細細碟嘅涼拌菜,而係雞煲或烤魚主菜,雖然唔係任食,但份量好足!我哋揀咗原創酥皮麻辣芝土雞煲🐔,酥皮造型無得輸,似加加加大碼嘅酥皮湯。除咗賣相好之外,🥐酥皮仲好香牛油味,酥脆得嚟唔油膩,沾辣汁食更出奇地夾。我哋兩個女仔不理卡路里,將佢整個K.O.!店員先放低酥皮雞煲俾我哋影相,然後就會幫手搞拌。🧀拉絲芝士混入於麻辣汁之中,充當中和作用嘅同時,亦令芝士本身冇咁漏。我哋嗌咗BB辣🌶,辣度啱啱好,加上有大量其他食材如花椒、蒜頭同洋蔥等一齊爆香,麻香顯著,非常惹味。雞件份量唔少,幾厚肉,並無碎骨。食到咁上下就準備轉
辣椒粉煉奶薄脆
椰青香茅青檸湯
食到咁上下就準備轉湯底打邊爐🍲,鍋底有八款選擇,每款口味各有特色。最終我哋想開胃啲,就揀咗椰青香茅青檸湯🥥。湯底味道可分前後兩段,湯頭開初時清淡啲,始終雞煲重口味,可清清味蕾。不過後期愈打愈濃,椰子味超正,亦帶點香茅香;但青檸味唔突出,所以無乜酸味。
為咗唔浪費咁出色嘅湯底,我哋就算飽都堅持要食麵🍜,以索盡椰湯精華。呢款火鍋粉」類似寬薯粉,麵條滾耐啲都唔怕,直至佢透明為止,口感先變得煙韌。
牛肉拼盤
打邊爐唔淥牛肉嘅話🥩,不如唔好打,我話嘅!我相信餐廳認同我嘅諗法,所以每枱均會奉上一客牛肉拼盤。四款美國牛肉包括牛下肩牛板腱牛胸爽雪花肥牛,第一款係限量供應;其他都係任食。牛肉牛味OK,其中牛下肩口感較佳,因為比較厚身。估唔到有牛胸爽,朋友見到白色以為係肥膏,但其實係胸前軟肋骨,質感爽脆,得意。
作為吃到飽嘅餐廳,供任食嘅食物款式幾多,有部份經手機落單,其餘就喺雪櫃自取❄️。自取區主要擺放各式蔬菜、豆製品同丸類,肚皮有限,無乜可能每款食匀晒。同時,飲品區選擇亦都好多,當然唔少得OOHA,而我就推介無糖冷泡茶🍵。
嚟到尾聲甜品部份,我認為好玩又好食,杯裝雪糕係基本嘢🍨。我仲自製咗三色芋圓豆腐花仙草,唔單止賣相似模似樣,味道都一樣掂。放題店竟然會提供咁有誠意嘅甜品,值得加分。
總括嚟講,人和月係久違嘅高質雞煲任食火鍋店😋,酥皮麻辣雞煲令人印象深刻,其他食物質素亦不俗。最後介紹埋價錢,其實我哋係食緊每位定價$298嘅精選牛肉吃到飽套餐。即使係最平個餐,質素已經好好,有好多嘢食。如果想食海鮮,就可以考慮另外幾款餐!
2022-07-07
$300 (Dinner)
椰青香茅青檸湯
牛肉拼盤
👍🏻老壇酸菜魚片客飯(包汽水) $68魚片無骨,肉質軟嫩唔過老魚味唔算好濃,但完全無腥味,如果厚切返啲更有口感嗌咗中辣都係譚仔五小左右,用上老壇酸菜唔會太酸係酸辣度比較溫和、唔會太重口味嘅酸菜魚啱哂唔太食得辣又想過口癮嘅朋友🤪除咗魚片仲可以配黑豚肉或者肥牛午市份量都唔少,大大碗底下仲有芽菜,不過略嫌偏油咗啲雖然午市都要加一,但環境光猛,乾淨企理地方坐得舒服,店員都好有禮貌-👍🏻蜂蜜菊花露 +$8推薦!加$8轉自家製蜂蜜菊花露有淡淡菊花香,唔會太濃好似涼茶咁蜂蜜唔會過甜膩喉,清清地又夠凍配酸菜魚好夾,即刻中和返油膩感👍🏻-📍#人和月雞煲火鍋店 @moonerchickenpot尖沙咀海防道38-40號中達大廈3樓
👍🏻老壇酸菜魚片客飯(包汽水) $68

魚片無骨,肉質軟嫩唔過老
魚味唔算好濃,但完全無腥味,如果厚切返啲更有口感
嗌咗中辣都係譚仔五小左右,用上老壇酸菜唔會太酸
係酸辣度比較溫和、唔會太重口味嘅酸菜魚
啱哂唔太食得辣又想過口癮嘅朋友🤪
除咗魚片仲可以配黑豚肉或者肥牛
午市份量都唔少,大大碗
底下仲有芽菜,不過略嫌偏油咗啲
雖然午市都要加一,但環境光猛,乾淨企理
地方坐得舒服,店員都好有禮貌
👍🏻蜂蜜菊花露 +$8
推薦!加$8轉自家製蜂蜜菊花露
有淡淡菊花香,唔會太濃好似涼茶咁
蜂蜜唔會過甜膩喉,清清地又夠凍
配酸菜魚好夾,即刻中和返油膩感👍🏻

📍#人和月雞煲火鍋店 @moonerchickenpot
尖沙咀海防道38-40號中達大廈3樓
2022-07-09 63 views
今次同友人黎到尖沙咀試吓依間火鍋放題任食120分鐘,自助區有好多選擇,甜品區有雪糕、豆腐花、芋圓等等,飲品有桂花烏龍茶、洛神花茶、汽水等等,頭盤送上凍鮑魚,鮑魚爽口鮮甜,第一轉食酥皮芝士麻辣雞煲,雞煲先上,之後叫咗SRF極黑和牛套餐,雞煲配搭酥皮比想像中好食,雞件夠嫩滑好入味,份量大概有半隻雞左右,好足料,麻辣度有得揀,小辣都好正,邊爐揀左藥膳養生湯底,澳洲和牛好juicy,各種牛質素都正,任食黎講系抵食性價比高
今次同友人黎到尖沙咀試吓依間火鍋放題
任食120分鐘,自助區有好多選擇,甜品區有雪糕、豆腐花、芋圓等等,飲品有桂花烏龍茶、洛神花茶、汽水等等,頭盤送上凍鮑魚,鮑魚爽口鮮甜,第一轉食酥皮芝士麻辣雞煲雞煲先上,之後叫咗SRF極黑和牛套餐,雞煲配搭酥皮比想像中好食,雞件夠嫩滑好入味,份量大概有半隻雞左右,好足料,麻辣度有得揀,小辣都好正,邊爐揀左藥膳養生湯底,澳洲和牛好juicy,各種牛質素都正,任食黎講系抵食性價比高