2024-01-05 392 views
今次我喺尖沙咀一間叫做九龍城寨嘅餐廳歎番頓。入到去嘅感覺真係好有味道,佈置得跟手舊香港嘅味口,每一個角落都似真似假,仿佛我地倒流返去嗰個年代。起頭我哋就點咗支益力多特飲同一杯啤酒,益力多特飲酸酸地,簡直係消暑解渴嘅神器,而啤酒就清涼爽口,完美咁開咗個頭。跟住我地試咗乳鴿同咸蛋肉餅煲仔飯,嘩!個乳鴿外皮炸到金黃酥脆,肉質鮮嫩多汁,每一啖都滿足感破表。煲仔飯就真係另一番韻味,咸蛋同肉餅嘅美妙結合,滿足咗我對臘味嘅所有幻想,飯香肉香,咸香嘅味道仲喺口腔留韻。食嘢嘅時候仲搭配咗排頭冷盤,啱啱好嚟清新下味蕾,等重口嘅菜變得不單枯燥。當然,唔少得留一點肚位試下佢哋嘅甜品,我就點咗個豆沙鍋餅,豆沙甜度適中,而且餅皮煎得香脆,係番個極佳嘅結尾。總括來講,呢間九龍城寨味道正宗,服務又貼心。會令人一試難忘,值得再幾次光顧!🥢🍽️🍜

唔係見到有好多人之前喺網上推介,根本唔知道尖沙咀有間甘有feel嘅隱世九龍城寨餐廳,但餐廳嘅地點唔喺旺嘅位置,有啲難搵,我同朋友都係附近行左一陣先揾得到。但係入到餐廳裹面,果然別有洞天,成間餐廳佈置都好有懷舊九龍城寨嘅風情,感覺有如喺電視劇入邊!睇得出老闆佈置非常有心思👍我地叫左一杯益力多特飲,一杯啤酒,一隻乳鴿同埋咸蛋肉餅煲仔飯,食物賣相唔錯,環境又好有特色,喺度同朋友傾計消遣,真係一個唔錯嘅選擇。

• 咸蛋肉餅煲仔飯
2023-07-24 332 views
👭《Lady Sunday 》🍹Happy Hour穿越隱世城寨!每個角落都係打卡位有酒樓大龍鳳、茶檔、果欄及賓館等…充滿舊香港情懷,空間寬敞古式梳化坐得舒服!📝懷舊風味椒鹽乳鴿x臘味煲仔飯👉🏻隻BB鴿薄皮比較瘦,食落好滋味👉🏻煲仔飯錫紙盤上,有潤腸、臘腸、臘肉三試口味😋加少少豉油撈起食帶些臘油香,個飯仲有好多飯焦,同密友都一致大讚好食飲品有🍻啤酒🍸Cocktail🍹Mocktail等…📝Order咗2杯較為攪攪新意思嘅Cocktail💖大力特飲:「你今日飲咗未?」👉🏻混合乳酸、🍑桃味、🍊橙味及VODKA都易入口密友都話好飲👉🏻原個菠蘿特飲配冰菠蘿片就係Pina Colada口味,但佢有所不同就係椰奶味無咁重,每一口飲落都係🍍菠蘿蓉,夠晒Fresh慢慢仲散發酒意,但美中不足唔夠凍🧊
👭《Lady Sunday 》

📝懷舊風味椒鹽乳鴿x臘味煲仔飯
👉🏻隻BB鴿薄皮比較瘦,食落好滋味

飲品有🍻啤酒🍸Cocktail🍹Mocktail等…
📝Order咗2杯較為攪攪新意思嘅Cocktail
💖大力特飲:「你今日飲咗未?」

👉🏻原個菠蘿特飲配冰菠蘿片

2023-07-23
Tea
  • 原個菠蘿特飲配菠蘿冰
2023-07-20 212 views
個裝修真係好正,強烈建議大家夾個dress code去打卡食物方面真心有驚喜 💛💛💛初時睇到個圖係錫紙煲仔飯,以為無咩料到….但一上枱就勁香,而且用料十足,有臘肉、芋頭、臘腸,薄切做法令油膩感減低,而且邊位有焦香。熱辣辣之餘,抄到底竟然有飯焦架😍😍每粒飯都有臘味油香,口感軟糯乾身,真心好食👍👍👍Cocktail 好有特式,酒味比平時飲嘅重,中意酒精嘅朋友一定好滿足。#香芒飄雪 $118#原個菠蘿特飲配菠蘿冰 $168在場嘅職員態度親切👍👍人均消費$250-300

個裝修真係好正,強烈建議大家夾個dress code去打卡

食物方面真心有驚喜 💛💛💛

#香芒飄雪 $118
#原個菠蘿特飲配菠蘿冰 $168

在場嘅職員態度親切👍👍

人均消費$250-300
2023-06-06 767 views
懷舊之夜見佢個名幾特別,就即管上去試下,一出電梯,見到紫色燈,好似好神秘咁😆個門口用左霓虹燈,有懷舊嘅感覺🤓入到去好闊落,唔會同隔離枱太近,啱晒幾個人傾下計😎 佢d special 飲品睇落都好吸引,夠特別✨城寨x醉檸茶✨$128飲落清清地,唔會太甜!啱曬本身唔太飲得酒嘅人,檸檬茶味好濃。✨維記牛奶✨$128成條繽紛樂比你,見到勁開心🤤Baileys 味好香好濃,朱古力味都好夠,唔會搶咗Baileys 嘅味道!今日主要黎傾下計,所以叫左個飯✨滑雞煲仔飯✨$68 佢打破左我對煲仔飯嘅想法,一上到嚟係用錫紙兜,仲以為佢冇咗最重要嘅飯焦,點知🤩飯焦勁多勁香!佢啲雞好滑,係雞髀肉,再配佢俾我哋嘅辣菜脯,更加好食😋再加✨轟落去即炸火腩✨$118 見到個名幾特別,一上枱個樣平平無奇,但食落口要讚,比起出邊嘅燒味多咗一份層次,佢真係用五花腩,而且燒得好脆,又均勻,唔會好鹹!仲配咗一個唔似芥末醬嘅腐乳味芥末😛又俾想像中夾!嘢食樣樣都幾好食,最重要係可以坐好耐
懷舊之夜

入到去好闊落,唔會同隔離枱太近,啱晒幾個人傾下計😎
佢d special 飲品睇落都好吸引,夠特別

✨城寨x醉檸茶✨$128

✨維記牛奶✨$128

今日主要黎傾下計,所以叫左個飯
✨滑雞煲仔飯✨$68

再加✨轟落去即炸火腩✨$118

嘢食樣樣都幾好食,最重要係可以坐好耐

Dinner
落雨濕濕☔️,約咗傻寶寶👭🏽但無得周圍行。去咗間加入咗舊香港元素💈嘅特色酒吧打下咭📸、飲嘢輕鬆下。🍻梳化🛋️坐得我哋好舒服。🥰環境又夠闊落🤩。傾下講下🗣️、飲下嘢,11點幾先捨得走。😎🍲 臘味3P煲仔飯 $88有驚喜嘅竟然可以係酒吧食煲仔飯。🫶🏽而且有好多款選擇。😽3P 🟰 臘腸、潤腸、臘肉。😛我哋最鍾意食到嘅煲仔飯焦😍,呢度一樣有。✌🏽🥓 轟落去即炸火腩 $118即炸火腩一d都唔hea整❣️外皮香脆可口。😋飲住酒食住啖啖肉嘅小食確實夾。😉🍹 大力特飲 $128用益力多、桃、橙、vodka調製而成。🥸超大嘅益力多包裝➡️打卡able。💟有益力多嘅乳酸味之餘😋,仲飲到小小嘅酒精味道。🤓🍍 原個菠蘿特飲配菠蘿冰 $168以菠蘿、椰奶、rum調出嚟。🥃另加一塊細細個成日係雪櫃偷食嘅冰凍菠蘿片。😝用菠蘿殼🍍裝住嘅飲品好吸睛。👀菠蘿椰奶味道突出。😙咬住一啖冰凍菠蘿片,再飲一啖菠蘿特飲,爽!🤤🍺 1664生啤 $98大家傾到意猶未盡😜,再嗌多杯啤啤佢。🍻雪凍嘅啤酒杯🍺再裝住冰凍嘅生啤。🤩今晚飲飽食醉大滿足。❤️
落雨濕濕☔️,約咗傻寶寶👭🏽但無得周圍行。
去咗間加入咗舊香港元素💈嘅特色酒吧打下咭📸、飲嘢輕鬆下。🍻

梳化🛋️坐得我哋好舒服。🥰
環境又夠闊落🤩。
傾下講下🗣️、飲下嘢,11點幾先捨得走。😎

🍲 臘味3P煲仔飯 $88
有驚喜嘅竟然可以係酒吧食煲仔飯。🫶🏽
而且有好多款選擇。😽

3P 🟰 臘腸、潤腸、臘肉。😛
我哋最鍾意食到嘅煲仔飯焦😍,呢度一樣有。✌🏽

🥓 轟落去即炸火腩 $118
即炸火腩一d都唔hea整❣️外皮香脆可口。😋
飲住酒食住啖啖肉嘅小食確實夾。😉

🍹 大力特飲 $128
用益力多、桃、橙、vodka調製而成。🥸
超大嘅益力多包裝➡️打卡able。💟

有益力多嘅乳酸味之餘😋,仲飲到小小嘅酒精味道。🤓

🍍 原個菠蘿特飲配菠蘿冰 $168
以菠蘿、椰奶、rum調出嚟。🥃
另加一塊細細個成日係雪櫃偷食嘅冰凍菠蘿片。😝

用菠蘿殼🍍裝住嘅飲品好吸睛。👀
菠蘿椰奶味道突出。😙
咬住一啖冰凍菠蘿片,再飲一啖菠蘿特飲,爽!🤤

🍺 1664生啤 $98
大家傾到意猶未盡😜,再嗌多杯啤啤佢。🍻
雪凍嘅啤酒杯🍺再裝住冰凍嘅生啤。🤩

今晚飲飽食醉大滿足。❤️
呢間餐廳好特別,走懷舊特色風格,未入去已經有個好大嘅霓虹燈牌,入面有好多唔多佈置,超級多打卡位,同朋友嚟chill下真係唔錯~而且呢度空間感十足,一張枱嘅空間好大,一班朋友嚟玩/girls talk嘅好地方呢到啲餐名好特別,有心思諗過,欣賞👍🏼豉汁骨精蒸煲仔飯用錫紙盒裝住,比我想像中整得好食😋啲飯粒粒分明,啲飯焦溝埋甜豉油,仲有辣菜脯,撈勻嚟食好好食~轟落去即炸火腩個名好特別🤣果然名不虛傳~個火腩好juicy,炸到個皮好脆!!中間有啲半瘦嘅肉好味😋最重要點埋南乳醬同芥末醬,加埋嚟食,推薦👍🏼難得happy weekend,點咗兩杯懷舊特飲雞尾酒特飲~城寨x酸檸茶Tipsylemon tea/Volka/Peach/Lemon大力特飲 有Yakult/Vodka/Peach/Orange個杯已經值得叫,大型益力多🤣🤣酸甜適中,第一啖飲係益力多,之後先慢慢feel到volka,溝得好飲

呢到啲餐名好特別,有心思諗過,欣賞👍🏼
豉汁骨精蒸煲仔飯
用錫紙盒裝住,比我想像中整得好食😋

轟落去即炸火腩
最重要點埋南乳醬同芥末醬,加埋嚟食,推薦👍🏼

城寨x酸檸茶

大力特飲
有Yakult/Vodka/Peach/Orange
個杯已經值得叫,大型益力多🤣🤣
2023-05-30 62 views
雖然我未親身去過九龍城寨,但係嚟到這裏已經感受得到當時的氣氛!這裏環境超正、到處都有霓虹燈、又有大排檔、好有香港特色🤩食物是懷舊小食:氣炸乳鴿:炸得好香脆、又有肉汁💕沙嗲肥牛煲仔飲: 每次食煲仔飯也是爲了吃飯蕉的、這個煲仔飯有好多飯焦、我就最鍾意、而且配上菜脯食、好惹味呢!大力特飲: 成分係桃味🍑,橙味🍊再加上Vodka雞尾酒,朋友話好飲!原個菠蘿特飲 配菠蘿冰 這個超好飲、又易入口、波蘿加rum 同Coconut Milk!👍🏻人均消費: $200

食物是懷舊小食:

氣炸乳鴿:炸得好香脆、又有肉汁💕

原個菠蘿特飲 配菠蘿冰

人均消費: $200
2023-05-29 87 views
呢間影相真係好有feel,而且環境好大,真係帶埋一大班friend過嚟玩都得,平時唔太鍾意去酒吧可以去呢啲地方又幾舒服,周圍都好多舊香港🇭🇰嘅感覺,自問都幾鍾意一啲懷舊野,嘢食方面都係好地道,主打都係臘腸飯或者係公仔麵,亦都有唔同嘅小食可以配酒。如果大家酒量唔係太好但係又想飲啲signature嘅飲品🍹,一定要飲醉檸茶,酒精味唔會太濃,而且都係甜甜酸酸,女仔一定鍾意。另外叫咗維記牛奶,一開始飲都幾好飲而且幾特別,但係後來啲冰融晒之後,Bailey啲味好出偏濃,飲到小編個朋友差唔多要去瞓覺😹
臘腸煲仔飯
城寨x醉檸茶
2023-05-15
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
臘腸煲仔飯
城寨x醉檸茶
2023-05-26 399 views
九龍城寨🧃滿城盡炸黃金鴿 🐦 $98炸到外皮鬆脆,骨肉分離,醃味好足夠,加上用一個極懷舊既碟,除左食到味道,仲有一份情懷🙈💓臘味三P煲仔飯 🍚 $88外表平平無奇,食落有驚喜!第一次食用錫紙整煲仔飯,意想唔到會咁有驚喜,材料簡單,只有臘腸,潤腸,臘肉加飯,風味比得上用瓦煲煲仔飯,米飯粒粒分明,有口咬,吸晒三種肉香,加上好多飯焦(真係超多),真係食唔停口✅✅1664 Draft Beer 🍺 $98同朋友傾偈,又點少得叫啤酒🍻,生啤就係不二之選,順滑易入口,而且有麥味同花香味✅維記牛奶 🍫🥛 $128獨家飲品,係特別啱女仔飲嘅甜酒!🍬入面有vodka、baileys,仲有濃濃朱古力奶,加上一條繽紛樂點綴,一口繽紛樂,一口維記牛奶,朱古力控,你點忍得住!😏😏Alpha Hookah (Happy hour)🚬 $200自家調配口味,我要左提子味,黎到就聞到好香提子味,吸入口好清新,吹出黎仲有陣微微木香,調味做得幾好!👍🏻👍🏻👍🏻都咁上下,店員仲會自動幫大家換新炭,都幾貼心㗎!✅✅✅
九龍城寨🧃

滿城盡炸黃金鴿

臘味三P煲仔飯

滿城盡炸黃金鴿
2023-05-23 51 views
今次要為大家介紹既係 - 九龍城寨Lounge係位於尖沙咀漆咸道南115號達成商業大廈成個環境都好有特色同氣氛勁多霓虹燈位打卡餐廳都有好多唔同種類既小食同cocktail provide今次分別點左:-香港人奶油多-三寶臘味飯-原個菠蘿特飲配菠蘿冰個原個菠蘿特飲配菠蘿冰真係搶眼佢係原個菠蘿上 勁Ig-able呢個cocktail有小小似pina colada佢椰奶味濃 超正三寶臘味飯都好足料佢個飯焦超級正 有興趣既朋友仔記得bookmark定
今次要為大家介紹既係 - 九龍城寨

三寶臘味飯都好足料
佢個飯焦超級正

有興趣既朋友仔記得bookmark定
2023-05-19 55 views
今日揀左一間好有特色既打卡酒吧,有主食、小食、飲品提供~臘味三寶煲仔飯($88):三寶分別係潤腸、臘腸同臘肉,三樣既口感都比較淋,唔會好咸,好惹味,油份滲哂入飯,另外仲有辣菜脯提供,辣得有d過癮👍👍水牛城叉燒($88):呢款叉燒唔同普通嘅港式叉燒,醬汁比較特別,味道有少少似腐乳,採用咗比較肥嘅叉燒,瘦嘅部分唔會鞋維記牛奶($128):上面放咗條朱古力條🍫,可以一邊嘆酒一邊食,酒係用咗vodka,另外配godiva、朱奶,味道有少少似平時嘅酒心朱古力,啱女仔飲城寨醉檸茶🍋($128):呢款飲落去會比較清新,水果味突出,用既酒亦係vodka夜晚人均消費大概係$200多
今日揀左一間好有特色既打卡酒吧,有主食、小食、飲品提供~

夜晚人均消費大概係$200多
2023-04-30 74 views
<尖沙咀懷舊城寨打卡酒吧>🤩位於尖沙咀一幢商廈內, 有一處別有洞天, 又Chill又正既懷舊城寨打卡酒吧🍻 一踏入酒吧, 燈光偏暗, 周圍都以霓虹燈, 特色牆為主題. 每一個角落都值得打卡😎正.食物方面, 今晚order左<臘味三寶煲仔飯>😋 份量足料, 有齊臘腸, 潤腸, 臘肉. 好香既臘香味, 配埋辣味菜脯, so yummy.<氣炸乳鴿>😋 ~ 熱辣辣又香脆又juicy, 而且調味不錯.飲品方面亦超有特色😍 <大力特飲> ~ 外表係益力多包裝但事實係杯Vodka 雞尾酒. 再加桃& 橙味, 正!餐廳酒吧整體十分有氣氛, 好適合一班朋友黎聚會. 而且仲有SS, 有多款唔同既口味可以選擇🥩😋🍾酒吧 : 九龍城寨🍒地址 : 尖沙咀漆咸道南115號達成商業大厦2樓
<尖沙咀懷舊城寨打卡酒吧>🤩

🍾酒吧 : 九龍城寨
🍒地址 : 尖沙咀漆咸道南115號達成商業大厦2樓
2023-04-26
2023-04-25 63 views
一出lift口已經帶你離開21世紀進入上世紀五六十年代香港,而九龍城寨更加係當年香港重要地方,有著香港多方特色,餐廳以此作主題顯得有心思,暫時忘卻現實,浸醉這裏享受氣氛享受美食,一樂也。◇ 豉椒骨精煲仔飯有趣嘅地方係煲仔飯唔用瓦煲,而係用錫紙,咁樣以為會冇咗煲仔飯嘅靈魂飯焦,點知食到底搵到飯焦,仲要係燶得剛好,開心死了。豉椒排骨味道跟足大排擋,童年回憶返晒嚟◇  煲皇招牌沙嗲牛肉麵見到餐牌寫住沙嗲牛肉麵已經懷念起沙嗲牛肉嘅味道,因為好耐冇食過,立刻叫,第一口已經極滿意,就係我心諗嗰個味道,而麵係用公仔麵,同沙嗲味係絕配◇ 大力特飲外型係大版益力多,其實係用Vodka做基酒嘅cocktail,加入真益力多,桃味同橙味,入口先感覺到益力多,桃味橙味留後,反而Vodka只作為前後味嘅穿連,令入口容易,不太好酒精嘅朋友都會喜歡◇ 香芒飄雪基酒係Rum,主角芒果,再附以奇異果同蘋果,同樣易入口味道人見人愛嗰種似fruit punch,加上沙冰保持冰凍,用coupe glass顯得高貴,杯上那朵小花更是畫龍點睛,美極了

◇ 豉椒骨精煲仔飯

◇  煲皇招牌沙嗲牛肉麵

◇ 大力特飲

◇ 香芒飄雪
大力特飲 /香芒飄雪
香芒飄雪
大力特飲 /香芒飄雪
香芒飄雪
呢排係好多朋友Story都留意到呢間充滿霓虹燈嘅酒吧,明口就已經有大大個九龍城寨霓虹燈牌,門口要禁一禁門鐘先,好快就有人出嚟招呼我地。入面成個格局基本上都令人眼前一亮,只能話真係每一個位置都係一個打卡位,真係好有特色。———————————————🌟Mancoco $108呢杯飲品主要係芒果汁同yogurt,杯上面仲有個夾同花做裝飾。外表睇落去就好似一杯普通嘅芒果沙冰,但飲落我個人認為係調得好唔錯,味道您會飲得出係新鮮芒果果種酸酸地嘅感覺,基本上係好似真係冇落糖原汁原味,每啖後勁會有少少乳酸帶出嘅奶味什至令我有少少椰香嘅錯覺。個人口味而言我係會鍾意甜多少少,但整體其實我都係勁滿意呢杯飲品,係出面唔會飲到嘅味道。.🌟大力特飲 $128呢杯大力特飲嘅外表就係人人皆知嘅益力多包裝,但比正常嘅益力多就大杯好多。呢杯飲品本身係一杯Vodka嘅雞尾酒,飲落一啲都唔難入口,佢另外再加有桃味同橙味係入面,成個味道係非常之夾,特別適合怕酒精苦味嘅女仔!.🌟沙嗲肥牛煲仔飯 $70酒吧入面食煲仔飯真係一個非常之有趣嘅體驗,佢呢個煲仔飯係用錫紙盒整,一開頭其實有少少失望以為會冇飯焦,點知最後食到底驚喜地發現有

———————————————
🌟Mancoco $108
🌟大力特飲 $128
🌟沙嗲肥牛煲仔飯 $70
酒吧入面食煲仔飯真係一個非常之有趣嘅體驗,佢呢個煲仔飯係用錫紙盒整,一開頭其實有少少失望以為會冇飯焦,點知最後食到底驚喜地發現有唔少飯焦,又脆又香口。調味上其實唔錯,但我略嫌個醬多咗少少,導致最後幾啖飯會偏咸。
🌟氣炸乳鴿 $98
呢個氣炸乳鴿第一啖咬落去係超驚喜,個皮熱辣新又香脆一咬就已經有汁流出嚟,而且調味都唔錯,個皮有少少蜜糖果種甜味。唯一可惜嘅係佢應該氣炸時間整得唔夠耐,所以食到去中間個心其實就偏凍,溫度同表面果層比較大分別,如果下次熱辣辣咁食相信一定就會更正!
🔸整體評價🔸
呢間酒吧飲品係最推薦,因為呢兩杯特調味道都非常令我滿意。睇返餐牌其實飲品有超多款,除咗平時酒吧嘅經典cocktail外仲有好多佢地自己好有本地特色嘅特調雞尾酒,例如醉檸茶同凍檸賓等都推薦大家試試!