不倒翁中日火鍋料理
人均唔洗$400食刺身海鮮
Gigi Pig
2025-09-19
Follow
🔶🔷🔶人均唔洗$400 有刺身有海鮮拼盤🔷🔶🔷⬇️睇內文食評同地址啦⬇️。‼️Follow me @pig_g_pig 睇多d食玩買資訊‼️👍🏻 有你地嘅Like & Share 係我繼續出Post嘅動力。不倒翁開左咁多年,最出名就係食刺身加海鮮打邊爐,呢間火鍋店係以高質食材取勝,唔係一般放題比得上喔。極尚火鍋2人套餐($760)叫套餐會免曬茶芥加一,呢度都慳番成舊水。混醬方面,我覺得必試自家製XO醬,有好多瑤柱呀。飲品同樣係自家製,有竹蔗水或者酸梅湯。一開始就食左刺身拼盤先,有3款刺身,打邊爐前食左刺身先都幾特別。湯底有好多選擇,瑤柱冬瓜湯清清地又解熱。海鮮拼盤可以自選3款海鮮,我地揀左鮑魚、蟶子、元貝。頂級雪花肥牛雪花平均分布,血紅色代表牛肉夠新鮮。另外仲有鎮店水餃皇、唐生菜、手打四寶丸、韭菜餃、生麵,其中水餃皇入面嘅大蝦非常彈牙又大隻。@budaoweng_hotpot 。📍不倒翁中日火鍋料理 (佐敦)佐敦佐敦道23-29號新寶廣場2樓Read More
+ 7
Sasa 0104
超值高質火鍋套餐😋
Sasa 0104
2025-09-09
Follow
位於佐敦老牌火鍋店「不倒翁中日火鍋料理」開業已經超過20年,火鍋食材無論海鮮、牛肉、手包餃子、丸子等,一向以高質抵食見稱,近期更推出「極尚火鍋二人餐 」超多嘢食,包一個鍋底、超靚牛肉、刺身拼盤、三款海鮮、手打丸、手包餃子、蔬菜、生麵和飲品,而且仲要免收加一,真係性價比超高👍👍🌟極尚火鍋二人餐 $ 380(每位)✨招牌駕鴦鍋|芫荽皮蛋、沙嗲一邊清熱充滿芫荽香,另一邊沙嗲香濃嘅味,配打邊爐美食一流✨頂級雪花肥牛肉(細)
我哋加咗加$100轉安格斯手切牛肉,睇埋相已經知道係勁高質,油花滿滿、入口軟腍、充滿牛香,抵食✨日式魚生刺身拼盤 三文魚、八爪魚、希靈魚,件件大件新鮮肥美✨鎮店水餃皇|韭菜餃自家手包大大粒超足料,水餃皇餡料豐富尤其鮮蝦特別彈牙,韭菜餃肉餡鮮美,充滿韭菜香氣✨生猛海鮮三款海鮮生猛海蝦、紐西蘭蟶子皇、日本鮮元貝,新鮮得無話可說✨手打四寶丸自家手打牛肉丸、鯪魚球丸、蝦丸、墨魚丸,新鮮彈牙,充滿膠質好味道✨生麵|唐生菜食埋生麵和唐生菜,生麵配上沙嗲湯底,每條麵條超級掛湯,沙嗲味道超好食✨奉送甜品每位人客更奉送馬豆糕和桂花糕,清甜好食🌟燒鵝下莊 $ 218望見燒味櫃見到燒鵝超靚,又忍唔住嗌咗一碟例牌,果然係皮脆肉香,燒鵝味道濃香,肉質多汁嫩滑Read More
頂級雪花肥牛肉
鎮店水餃皇
member_13245
飲茶有驚喜😊
member_13245
Level 1
2025-09-29
Follow
不倒翁餐廳環境寬敞舒適,座位與座位保持適當距離,氛圍雅致,適合朋友聚會或情侶約會。服務質素高,員工親切有禮,反應迅速。人參烏龍茶回甘味好濃,叫左幾樣野食😊 燒賣肉質飽滿,鮮甜多汁;蝦餃晶瑩透亮,蝦肉彈牙;叉燒燒腩仔外皮香脆,肉質嫩滑;墨魚丸米線湯底清爽,彈牙鮮甜,脆皮奶香甜滑嫩,口感豐富,整體味道經典又地道,值得一試!🍽️整體感覺非常良好,下次與朋友一定會再來試吓晚的海鮮拼盤,特別是足料魚湯湯底。朋友話下次要帶小朋友一齊。Read More
+ 1
人參烏龍茶
Foodie_Freddie
鑊氣小炒晚市點心
Foodie_Freddie
2025-09-28
Follow
不倒翁中日火鍋料理火鍋質素高,大家都知道,其實佢哋嘅中菜都唔錯,最近晚市更有點心供應,夜晚飲茶食點心,又多一個選擇🤩🤩🥳🥳⭐薑蔥桶蠔用砂鍋上枱,佢哋仲持續加溫緊,保持熱力,鑊氣十足🤩🤩桶蠔每隻都飽滿,鮮美,份量十足,配埋薑同蔥一齊食,非常滿足,呢度嘅海鮮質素不容置疑👏🏻👏🏻⭐西蘭花油泡帶子帶子切片,依然食到佢原有嘅鮮味,嫩綠嘅西蘭花圍住帶子,係海鮮同蔬菜嘅完美結合😛😛😛⭐紅燒乳鴿特價嘅乳鴿38蚊一隻🉐🉐🉐,紅燒乳鴿外皮香脆,肉質細嫩,咬落口時仲有肉汁,小心睇熱⭐招牌蝦餃皇⭐鮮蝦菜苗餃⭐乾蒸燒賣王即叫即蒸嘅點心要稍為等一等,蝦餃皇大大隻,鮮蝦彈牙爽滑😍😍😋;菜苗餃豐富飽滿,佢嘅外皮軟糯,唔算好厚;燒賣有四粒,每一隻都大大粒,調味都唔錯😁😁😉不倒翁中日火鍋料理佐敦佐敦道23-29號新寶廣場2樓#不倒翁火鍋 #中日火鍋 #火鍋美食 #點心 #海鮮料理 #美食分享 #港式飲茶 #美味 #美食日記 #食在香港#香港美食 #餐廳推薦 #飲茶時間#香港餐廳 #高性價比 #打卡餐廳 #網紅餐廳 #必食餐廳 #香港美食 #香港必食 #美食推薦 #約會餐廳 #聚會餐廳 #餐廳推薦 #香港博主 #香港探店Read More
gotyoueatrice
除咗打邊爐之外,小菜有驚喜
gotyoueatrice
2025-09-24
Follow
今日同屋企人食飯,聽佢地去過係佐敦既不倒翁果度打過邊爐,見到小菜都吾錯!今日有機會可試了😎有特價的三寶餐,有海鮮,肉同菜,不錯!😀😀清蒸生猛珍珠斑 🐟 魚肉鮮嫩滑溜,用清蒸方法保留鮮甜原味,肉質細膩又多汁,入口即化,配以簡單薑蔥點綴,味道清新自然。脆皮燒鵝皇 🦆 燒鵝外皮香脆金黃,入面肉質嫩滑多汁,油脂均勻滲透,皮脆肉香,每口都好滿足,醬料鹹甜平衡,令人回味無窮。手打四寶丸什菜煲 🍲 丸子係手打新鮮製作,彈牙有嚼勁,配搭各式新鮮什菜,湯底鮮甜濃郁,營養豐富又暖胃,食落好滿足。薑蔥焗美國桶蠔 🦪 美國桶蠔肉質肥厚鮮甜,焗得剛好帶點焦香,薑蔥提味帶微辣香氣,讓蠔肉更突出鮮味,層次豐富。紅燒BB乳鴿 🍖 乳鴿肉嫩滑入味,紅燒醬汁濃郁甜鹹交織,肉質細滑且多汁,味道層次分明,令人食指大動。Read More
wifi.tszching.chui
滿足火鍋二人餐
wifi.tszching.chui
2025-09-22
Follow
今日同朋友去咗佐敦呢間「不倒翁中日火鍋料理」打邊爐。餐廳位置幾方便,就喺新寶廣場2樓,地鐵出口轉個彎就到,裝修光猛整潔,我地被安排坐卡位,坐得幾舒服。我哋叫咗個極上火鍋二人餐。首先揀鍋底,有八款選擇,我哋揀咗秘制沙嗲鍋,湯底濃郁得嚟唔會太鹹,撈底仲有啲花生粒。食火鍋料之前有個日式魚生刺身拼盤,當日有希靈魚、吞拿魚同八爪魚。之後其中一個主角海鮮拼盤可以有龍躉片、海蝦、鮑魚、桶蠔、聖子王同鮮元貝之中任揀三款,我哋揀咗龍躉片、鮑魚同鮮元貝。龍躉片切得厚身有咬口,無骨啖啖肉,魚樣帶膠質;鮑魚仔彈牙又冇雪藏味,都幾大隻;鮮元貝唔算大粒,但好鮮甜。肉類有頂級雪花肥牛肉(細),雖然係細份,但份量都唔少,油脂分布平均,淥完之後入口即化,牛味濃,同沙嗲湯底超夾!鎮店水餃皇絕對係驚喜!每隻都有3隻原隻蝦同木耳,皮薄餡多,蝦肉爽彈,木耳增加口感,推介!手打四寶丸有牛丸、蝦丸、墨魚丸同鯪魚丸,每款都真係手打,食到粒粒口感,尤其蝦丸,鮮味突出。韭菜餃韭菜香濃,餡料飽滿;唐生菜新鮮爽脆;生麵吸晒湯底精華,食到尾聲淥個麵,完美收官!飲品包咗每人一杯竹蔗水或酸梅湯。最後餐廳仲送咗甜品椰汁糕同桂花糕,為呢餐畫上完美句號。Read More
FelixChan7635
環境清淨的港式茶樓
FelixChan7635
Follow
今日和家人來到佐敦不倒翁嘆午茶,這裡不像平時茶樓一樣熱鬧,像酒店式環境,適合愛飲茶而不想嘈吵朋友。坐下來便開始點餐,首先叫了紅燒BB乳鴿,$38一隻乳鴿,皮脆肉嫩,不會像其他家的煮法,燒得太平導致太干。接著鳳爪上餐,用特別汁醬蒸煮,鳳爪異常大隻,火喉剛不敢太爛。另一道菜是豉汁蒸魚雲,這菜色是我最喜歡的,因為不是每家食肆都可以食得到,鼓汁令魚肉更加美味,真的要一試。烤脆奶要推介:烤卷份量不多,烤物好鬆脆,配上香濃牛奶味,香口岩晒大眾口味。燒鵝亦是不倒翁名菜之一,由於食太飽原因吃不完,不能夠堂食餘下,外賣回家做晚飯吃用,$188例牌真的大份量,如果2人去要就住來落單,隨時會吃不完啊。用後評語: 1. 價錢合理,交通方便2. 環境清幽,合適一家大小而不想吵嘈食家3. 每道菜份量足夠,食材都新鮮4. 服務員招呼周到5完餐後有糖水送贈Read More
Ratings
Related Review
Reviews submitted by the same member to the same restaurant within 30 days.
vikkichoiiii
佐敦必吃海鲜火锅
vikkichoiiii
Follow
「极上火锅二人餐」的份量与诚意,足以让人忽略浮夸的广告词——吃的就是实打实的品质。🍲 玉米猪骨锅底:清甜不腻,汤底咕嘟着啃到上瘾的猪软骨,玉米吸饱肉香,一碗下肚浑身舒坦。🥩 顶级雪花肥牛:油脂分布像大理石纹,涮8秒即熟,入口是奶香与柔嫩的双重暴击。🐟 日式设计感刺身拼盘:三文鱼厚切肥糯,北极贝脆甜,章鱼弹牙——新鲜度不输专门店,竟在火锅店吃到这般水准。🥟 双饺争霸:水饺皇肉汁澎湃,韭菜饺清香鲜辣,皮薄馅足,直接吃或涮煮皆宜。🍡 手打四宝丸:虾丸、墨鱼丸、牛肉丸、鲮鱼丸各有千秋,弹牙得能在桌上跳舞。🦞 海鲜三重奏:海虾活泼乱跳(上桌时还在动),南非鲍鱼厚切爽韧,新西兰蛏子皇肥美无沙,涮煮后鲜甜加倍。整顿饭无雷点,服务贴心不过度,人均400+港币却能尝到这般阵容,佐敦寻味清单上值得为它留个位置。Read More
+ 5
eric chan 1931
有質素的午餐
eric chan 1931
Follow
是日與家人來到佐敦吃晚餐,好快店員安排好座位沖埋茶等我們慢慢睇餐牌點菜。我們點了一個優惠海鮮三寶餐,燒鵝皇,紅燒BB乳鴿,椒鹽豆腐,海蝦,籠仔蒜蓉肉蟹蒸炒飯。海鮮三寶餐:籠仔椒汁蒸白鱔-椒汁辣椒夾上白鱔既能將白鱔鮮味提昇亦都令口感更多層次。白鱔大條啖啖肉。鮮淮山百合西芹炒雲耳-養生組合系列,淮山健脾雲耳通血管西芹解血壓。菜式夠清,材料新鮮。脆皮燒腩仔-皮脆肉嫩唔會太肥,又夠香口。燒鵝皇:點了下庄成隻脾真係肉嫩多汁 。鵝皮香脆鵝油香肉質嫩口。紅燒BB乳鴿:$38隻真係好抵食,皮脆肉嫩,炸得唔會過火,香口之外仲有鎖住乳鴿中的肉汁唔會太乾身。椒鹽豆腐:豆腐內脆內嫩再配合熟蒜更加提昇了味道層次感。海蝦:蝦肉質好爽口彈牙,味道夠鮮有蝦味。籠仔蒜蓉肉蟹蒸炒飯:主角大肉蟹都好大隻,蟹肉係一梳梳咁。肉質結實鮮味十足。大量蒜蓉蒸出嚟混合埋蟹的鮮味完美透入炒飯中。仲有甜品送都好出色Read More
+ 9
極尚火鍋二人餐🔥
Xbabychanx
2025-09-14
Follow
最愛吃火鍋的我趁週日到一家中日火鍋店打邊爐店內裝潢以木質日式風格為主,溫馨卻不擁擠座位間隔適中,火鍋區鍋氣裊裊,增添熱鬧感融合中式火鍋的濃烈風味與日式料理的鮮美精緻極尚火鍋二人餐湯底選了四川麻辣拼粟米豬骨鍋頂級雪花肥牛肉雪白肥瘦相間,帶著淡淡甜香:)日式魚生刺身拼盤配上醬油和芥末,層次豐富海鮮南非鮮鮑魚有嚼勁;紐西蘭蟶子皇肥美;日本鮮元貝晶瑩手打四寶丸手工打造,外觀圓潤飽滿,色澤鮮亮韭菜餃皮薄餡足,香氣濃郁;鎮店水餃皇餡料豐富Read More
+ 6
飲茶有驚喜
ChuiFoodie
2025-09-14
Follow
以前試過呢度嘅打邊爐都已經覺得好好食,但係就未試過飲茶,如果打邊爐都唔錯,我諗飲茶都會OK,所以就決定同朋友去呢間飲茶,點咗幾樣點心同湯粉,全部都有驚喜。燒賣好大粒,咬落去肉質紮實,豬肉同蝦嘅比例啱啱好,唔會太鹹,幾入味。叫咗幾款有湯嘅嘢,包括水餃同叉燒瀨粉,兩樣都好入味。水餃嘅魚湯真係好香,飲落清甜唔腥,令人忍唔住想飲晒,唔怪得佢哋嘅水餃咁出名。叉燒瀨粉湯底濃淡得宜,叉燒個肥度岩岩好,瀨粉滑溜。仲有!!我係為左佢嘅茶而黎,要叫人參烏龍!喺出邊飲茶都飲唔到呢種茶濃,所以我哋不停飲,飲到臨走都要飲多杯。坐正風口位,有啲涼,但waiter態度好好,主動問我哋使唔使披肩,好細心。整體服務貼心,食物質素唔錯,係個舒服嘅飲茶體驗,我已經約定朋友下次再黎Read More
+ 1
鎮店水餃皇
misschaninhk
午市飲茶都好正
misschaninhk
2025-09-13
Follow
佐頓《不倒翁中日火鍋料理》午市除了有火鍋外,仲有提供高質傳統點心粉麵飯,今日放假嚟嚐一嚐地道滋味。今次嚟嗌左:✨️不倒翁蝦餃皇 $45蝦餃一籠共 4 隻,晶瑩剔透,蝦肉彈牙,富香筍味。✨️濃湯竹笙灌湯餃 $45滾熱辣上枱,火喉十足。黃色餃皮超薄,而餃嘅內餡則鼓脹隆起,內裡有瑤柱、豬肉、蟹柳。餃旁還伴有一件竹笙,竹笙浸透濃湯,非常入味。✨️鮮蝦腸粉 $45白滑無暇且有彈性 嘅腸粉包著小翠玉瓜片 和 鮮甜嘅蝦,一啖咬落去十分滋味。✨️高湯灼菜心 $48翠綠嘅菜心,冇沙又冇渣,乾淨又新鮮。✨️义燒拼燒腩仔 配白飯 $70义燒沾滿蜜味醬汁,肉嫩質素高。燒腩仔肥瘦相間,鹹香十足。Read More
為食龍少爺90
新鮮海鮮的晚餐
為食龍少爺90
2025-09-12
Follow
今晚同家人去到佐敦不倒翁中日火鍋料理食晚飯。去到先整壽尾飲住睇食咩。今晚叫左海鮮三寶B餐,紅燒BB乳鴿,椒鹽豆腐,海蝦,籠仔蒜茸肉蟹蒸炒飯,燒鵝皇下庄。籠仔椒汁蒸白鱔-豆腐在底吸收晒鱔油香味加上豉汁同辣椒粒。鱔肥美可口,一口咬下鱔香十足。脆皮燒腩仔-皮脆肉嫩,熱辣辣好味道。鮮淮山百合西芹炒雲耳-蔬菜新鮮好味,唔同種類令到人更多層次口感。紅燒BB乳鴿-燒到皮脆肉嫩,還帶上大量肉汁,一口咬下來肉汁直流真的很好。椒鹽豆腐-香口好味道。海蝦-真是海蝦的味道,與養蝦在口感同味道都有很大分別。籠仔蒜茸肉蟹蒸炒飯-肉蟹夠晒大隻夠晒實肉。新鮮蟹鮮味加上蒜茸在籠仔蒸個炒飯底令到飯都滿滿蒜蓉同海鮮蟹香味道。燒鵝皇下庄-燒鵝鵝香十足,熱辣辣一口咬下燒鵝皮和鵝肉,真的很享受。仲有送既甜品:桂花糕同馬豆糕都好好食Read More
+ 10
海鮮刺身火鍋二人餐👯‍♂️
lra_yi
2025-09-10
Follow
今日同朋友響新寶做完facial就響附近食埋野見到2樓有呢間不倒翁睇到有個火鍋二人套餐人頭$380一位全包,有時兩個人打邊爐就係想叫好多野食但又浪費左, 呢個二人餐見佢每樣都有啲..岩哂我地湯底有8款選擇天氣咁熱,我地特別叫冬瓜瑤柱湯底消消暑湯頭飲落清甜, 而且好多瑤柱, 用料都好足日式刺身拼盤就有4款分別係帶子,八爪魚,希靈魚同埋北寄貝刺身擺盤好靚, 新鮮大件海鮮可以自選三款我地揀左南非鮮鮑魚,紐西蘭蟶子皇,同埋生劏龍躉片用既唔係大連鮑,而係南非鮑Size都幾大隻, 我哋唔小心淥熟左但都仲係好爽彈又冇縮水蟶子皇大大條,鮮甜冇沙龍躉片最正係個骨膠原滿滿嘅魚皮雪花肥牛花紋分布好均勻,油脂恰到好處,食落牛味都好濃鎮店水餃皇超大隻入面好足料, 啖啖蝦肉, 好食韭菜餃味道清新,韭菜味濃郁手打四寶丸分別有蝦丸、墨魚丸、牛肉丸同埋鯪魚丸手打口感彈牙個人最喜歡係墨魚丸唐生菜份量好大碟我地差啲食唔哂配埋個冬瓜湯底好清甜平時比較小食生麵但原來用黎打邊爐口感幾好簡單幾秒..食落有彈性套餐配埋可以揀竹蔗茅根或者酸梅湯我哋就揀咗竹蔗茅根,飲落唔太甜啱晒打邊爐仲有甜品贈送紅棗桂花糕食落好重桂花香味,馬豆糕濃而不甜Read More
HiroLai
抵食二人火鍋🍲😋
HiroLai
2025-09-09
Follow
不倒翁中日火鍋料理(佐敦)最近推出咗一個超抵食嘅"🍲極尚火鍋二人餐"$380@個餐真係超豐富- 🐟日式魚生刺身拼盤 (每位6件)- 湯底都算多選擇, 有八款唔同款式嘅湯底,而我哋就揀咗🍲"粟米豬骨鍋",湯底足料又好味!- 🥓有頂級雪花肥牛肉(細),但係因為我同朋友都唔食牛,火鍋店好體貼幫我哋改咗🥓黑豚肉- 而海鮮配料都有多款選擇,我哋揀咗鮑魚🦪、蟶子🦪仲有海蝦🦐,全部都非常新鮮✨️- 其他火鍋配料唐生菜🥬(半份)、手打四寶丸🧆(半份)、韭菜餃🥟(每位1隻)、生麵🍜(1份)套餐仲包兩杯🧊飲品!400幾蚊都唔使就可以食到咁豐富又新鮮嘅火鍋食材,性價比都算幾高!而且員工嘅服務態度非常好,真係值得一讚!👍Read More
+ 7