Mei May Chai Restaurant

Mei May Chai Restaurant (Moved)

New Location
上海美味齋飯店
師傅
美味但不是齋的美味齋
師傅
2011-10-29
Follow
屋企附近既一間小菜館唔起眼,但街坊眼中係一間既親切,又價廉物美既小店親切既老闆兩兄弟,加上美味既菜式令客人願意特登揸車黎食一餐晚飯好多我既親朋都一再光臨今次睇下呢一餐簡簡單既街坊晚飯鹵水蛋貼心既選擇,叫一隻都無問題只售五元正~入味,唔洗多講,正!椒鹽鮮魷簡簡單單既菜式椒鹽加上辣椒,蒜,葱炒香拌上新鮮油泡既鮮魷唔似平時一堆淮鹽洒上鮮魷度了事再唔係比碟淮鹽你點就算總算係誠意之作麻婆豆腐經常點既菜式由於係晚巿客飯,跟白飯兩個同例湯例湯基本上係任飲任添,可能係熟客仔啦但以老闆兄弟咁好客既態度,應該生客都無問題!呢味餸比較咸一D,適合餸飯食值得讚既係炒功好,豆腐炒完都相當完整~更無出水問題,整體黎講都好好~呢度仲有好多招牌菜,等下次約埋一班豬朋狗友食飯時再補比大家睇~Read More
akixaki
唔錯
akixaki
2011-09-23
Follow
晚上來幫襯,點了一客豆腐炆肉客飯,餸菜碟頭唔大不過份量都足夠,味道亦唔錯,炆肉都夠入味唔太肥。跟兩碗白飯同埋一碗例湯,食晒都幾飽下。見到有炸鳳尾魚,忍唔住又點了一客,很香脆可口。10點埋單走人果陣仲見到枱枱都坐了人,足以証明美味齋的食物係有水準的,而且伙計服務都唔錯,主動拎張椅比我放袋。Read More
炸鳳尾魚
0216hang
正宗上海菜既味道!
0216hang
2011-07-22
Follow
担担麵: 冇梘水味. 色水夠深, 食落去有花生 夠酸夠辣香上海粗炒: 非常多油但味道一流。但戒肥膩者唔係好岩食。鳳尾魚 - 保持水準,夠脆又帶甜。而且份量十足,一定夠食。點心的小籠包即叫即蒸,熱騰騰,而且一咬落下好多湯汁好正。但要小心燙口。生煎包份量十足,食一個都會好夠飽。建議7點幾上去食,因為一到八點就好多人。同埋坐樓上會舒服好多,又有電視睇。Read More
小籠包
上海粗炒
担担麵
gulliverboy
三會美味齋
gulliverboy
2010-05-09
Follow
不算是慶祝母親節, 但母親也愛吃上海麵, 也可以當是預祝吧.應該是第三次來上這館子, 不過認真的為此寫食評還是頭一遭. 這家飯店給我的印象一直亦不錯, 今晚的感覺是維持水準.是日晚飯:担担麵嫩雞煨麵雞絲拌海哲螞蟻上樹.魚唇鍋巴担担麵: 麵條幼長而富咬口, 沒有梘水味. 湯色夠深, 吃下去有花生及酸辣香味嫩雞煨麵: 一貫水準, 煨麵不會稠得像吃麵糊般, 對上我胃口. 雞絲拌海哲: 全晚最愛, 鋪滿芝麻的雞絲和海哲, 雞絲吃下有點沙薑香味, 伴著充滿麻油香味的爽口海哲, 吃得停不了口螞蟻上樹: 比較普通, 粉絲上碟時斷成一段段, 雖然有上樹效果而味道帶點辣椒的香味, 已是可以, 但賣相應可以更好. 魚唇鍋巴: 弟弟點的一味, 鍋巴炸得香脆. 蘸上魚唇咸肉熬成的湯羹. 魚唇予我的感覺像是用魚翅煲成的湯水, 那魚唇吃下滑溜的味覺亦有點似在吃魚翅. 很是特別.看到隔鄰那炸得飽滿的高力豆沙, 本來想試一下, 只是由於太飽關係. 唯有留待下次了.Read More
+ 1
湯, 麵皆有水準
本人至愛, 難得份量亦不少
還是希望可以吃到可以把粉絲拔起的螞蟻上樹
嫩雞煨麵
有點像吃魚翅湯的魚唇鍋巴.
Isaac0704
粗「老」的民間味道~美味齋
Isaac0704
2010-01-23
Follow
零九年十二月下旬粗粗魯魯的味道,不代表差,正如黃大仙鳳德村的上海老店美味齋,粗糙外衣下,灌滿數十寒暑的粗老味道的肉湯小籠包子,有著你、偶、他成長所經歷過的味道,這夜,尋根、尋回散落民間的粗「老」韻味。老店,非賣裝潢但求食味,然而廳方面是企理衛生,吃什麼?掛在頭頂的推介菜牌已寫得清楚,既有傳統菜亦有因時而加入的新作。 不要抱著掂起如燈籠的酒家手功,麵皮也是粗身,肉餡不會剁得纖嫩亦不打緊,有著濃濃的肉味就好了,比較起鼎泰豐鮮麗輕盈精緻宴客包子,個人還是喜歡性格鮮明的老味道。是不錯的老菜館,價廉而吃到的盡皆手作味道,在講求包裝的年頭,粗魯平凡但老實的原味就更見可貴,更難得的是老豆兒噓寒問暖,著大家多喝碗花雕醉雞湯,穿好衣嫦後才好步履冷風而去的人情味。上一輩待人及物以心的態度才是珍貴文化遺產,其心不正以大玩試覺效果為本,及至嘩眾取寵為法,以十大酷刑殘雞作自娛之濁流輩,實乃保留食文化遺產的絆腳石。更多老店的情味分享@http://foodxfile.blogspot.com/2010/01/blog-post_15.htmlRead More
Ratings
蔥釀方式,替下欄物添多分風味,嚐過未?
小弄籠包,炸大腸
ALTHblog
尋找舊回憶
ALTHblog
2010-01-03
Follow
其實美味齋是兒時住黃大仙時,時常幫襯的一間飯店.到它搬到鳳凰村時都有再去過的,但當時好hard sale 海鮮,老友呀,要食海鮮唔會來這裡啦,去竹園啦(同樣也是黃大仙發蹟的飯店)!!!!之後好耐無再去了,今次心月來潮再去幫襯,叫翻一些傳統菜色:鳳尾魚,上海粗炒,擔擔麵,酸辣麵,回鍋肉,餃子及津白.....等等.鳳尾魚 - 保持到水準,我們一入門口見到就好開心,因為唔知點解,依家好多上海舖都無鳳尾魚食??擔擔麵及酸辣麵 - 講真兩款麵我都覺得無左以前個種感覺及個種香味,可能兒時口味比較簡單吧??但擔擔麵相對酸辣麵是好些的.上海粗炒及回鍋肉 - 都OK,但因菜色本身原固,非常多油,久不久食一次就好.整體來說,食品,環境及服務是OK的,是一間不錯的上海舖的選擇,但我們這群同它一同成長的老餅,始終都會感到追唔翻舊時.Read More
+ 2
家人聚餐
jessica_ho
2009-11-24
Follow
據媽媽說,美味齋是她小時候經常光顧的餐館,可是搬離黃大仙後,就很少有機會再去,我們一家去過不同的上海餐館吃過,但媽媽始終覺得難以再有美味齋一樣上海的風味,難得一家人有時間娶埋一齊,就去多次美味齋食,美味齋有好多我好少聽到既菜式,不過大部份都是我媽媽和親戚們的最愛,雖然菜式有點油膩,不過很好味,特別豉椒炒蜆,我竟然一個人吃了一大盤,基本上我覺得全部都好好味,好期待下次再去!!Read More
豉椒炒蜆
oiyi
在美味齋吃的不是齋
oiyi
2009-08-27
Follow
一直以為此店乃係吃素的,罪孽深重的我對吃素真係冇興趣,後來知道原來此店係吃上海菜的,立刻試試.今次非小妹第一次吃,而每次我必吃回鍋肉客飯,份量頗多,小妹略嫌不夠辣,但以$27來說己很滿意.友人選吃排骨粗炒,可能粗炒關係,比敕肥膩,吃完內疚到特首都唔認得.總括來說可以一吃. 温馨提示:客飯星期六,日冇供應.Read More
回鍋肉
羅小寶
多油
羅小寶
2009-06-08
Follow
聽好友講鳳凰邨有間上海飯店味道幾好, 星期六晚和家人前往一試先從冷盤入手, 企堂哥哥叫我地試試西芹豆干, 筍同炸魚, 三樣之中, 以炸魚最好食, 做法係糖醋的方法, 將魚炸到卜卜脆, 好好食!上海粗炒味道濃, 比較多油, 但係夠鑊氣, 上桌時熱辣辣, 有水準之作!沙茶牛肉粉絲煲就真係太多油了, 可能用煲裝係主要原因啦, 多油到食唔落, 呢個比較失色:(此店的特色係食物味道較濃同多油服務幾親切友善, 特別係阿哥仔雖然口花花, 但係其實幾好人:)Read More
大樹菠菜
訓得安樂
大樹菠菜
2009-05-06
Follow
十點幾, 又未飽, 有邊度有好野食? 想起美味齋, 宵夜特登去食一碗排骨麵熱辣辣端上來, 看見醬油濃湯, 忍唔住夾箸麵食, 好味! 排骨啖啖肉, 食到我嘴唎唎 再叫一碟東風螺, 點甜醬食, 食完, 先訓得安樂:) Read More
一雪
必叫客飯
一雪
2009-04-29
Follow
自從係屋企煮晚飯後, 已很久沒有來. 黃大仙詠藜園跟這兒一樣有供應平日客飯, 但詠藜園只供應至晚上八時, 但美味齋就無時間限制.朋友仔經常夜放工, 故要食上海客飯就必然來這兒. 客飯包一個小菜 (size會細碟少少), 兩碗飯或粥, 有例湯, 每人茶錢$2, 再無額外收費, 不用加一. 經濟又實惠. 唯一缺點係傳統上海舖的重芡/ 油/ 鹽, 之前問過收銀(應該係)老闆, 老闆話歡迎我們係點菜時註明少鹽, 但今天提出時, 聽到廚房師傅有些意見. 可能之前無其他食客有此要求. 炒鱔糊 $32--黃鱔夠鮮夠嫰, 落重味夠鑊氣的葱爆鱔糊醬撈銀芽送飯亦一流 白菜獅子頭 $32--因師傅須要手剁大豬肉丸(獅子頭) , 若多人叫此味餸的話就會等好耐--獅子頭外層紅燒炸過燴上芡汁好惹味, 內層不實淨, 筷子一夾就會散及碎, 不過好有鮮肉味若吃客飯的話就必叫此兩味, 因夠正宗上海菜風味Read More
+ 2
客飯只限平日供應
夠鑊氣的炒鱔糊
白菜仔獅子頭, 肉丸大大個
killaruna
好味呀!
killaruna
2009-04-04
Follow
其實呢度最適合一大班人食飯,大件夾抵食! 喜歡味濃既更加合適! 其他菜式都好好味架,不過今次兩個人食,冇叫甘多野,最喜愛就係佢地既高力豆沙,豆沙甜味岩岩好,即係比傳統豆沙冇甘甜,軟綿綿又彈牙,唔油膩,而且炸得金黃色.最後埋沙糖放入口,最高既享受!1. 芝麻牛肉又甜又脆又香,牛肉其實整到乾乾地,但係d汁又令到佢滋潤番,變成恰到好處.2. 雞絲粉皮粉皮可口,唔會容容爛爛,雞絲精彩,唔會淡而無味,兩樣食材既比例剛剛好,如果可以甜番d就最完美了.3. 肉絲薄餅肉絲比較鹹,但係鹹得有道理,因為係夾落去薄餅到食既,不過最好既食法係加埋芝麻牛肉既汁,因為加埋甜味中和肉絲既一點過鹹.Read More
芝麻牛肉
雞絲粉皮
肉絲薄餅
食者出口
宵夜
食者出口
2009-03-16
Follow
聽說在鳳凰邨有間叫美味齋的店子味道唔錯,宵夜就同友人一到試味!格局係比較平民化,阿姐做侍應嗰種,但係餐廳尚算光猛!入到去就直奔入凍柜揀野食,先來一碟辣酒田螺,凍食好野味,無唔衛生嘅感覺,食左兩粒,忍唔住叫左支啤酒飲!另外要左一碗排骨麵,唔算係十分好,但係唔錯,排骨炸粉唔多,啖啖肉,麵條唔鞋,而湯底唔算咸,已經收貨,因為只係怕落太多味精..炒鱔糊同銀絲卷都ok,.只係個鱔糊有些少腥,但係都係正常味道啦,奶油津白都係一般,因為d大白菜比較老,所以味道就差少少Read More
SMASHING PUMPKINS
掛齋頭賣滬肉
SMASHING PUMPKINS
2009-03-14
Follow
昔日的上海味道,現今要在那些舊式上海街坊舖才能吃到,這一夜大衛兄,帶大家來到鳳凰新村內的"美味齋".名叫美味齋,但不是齋舖,小弟上齋舖,只是在每年的二月十四日才會做.雖然看排頭未算十分吸引,好多人見到或會說:{呢類上海舖,周街都有!做咩專程來試?}如果沒有人帶頭,大家又未必會去,是事實.記得兩年多前,小弟曾經在土瓜灣"美華"來過一局,同是次的差不多.大約知道味道如何,剛好小弟在酒舖買了兩支匈牙利牛血,便帶一支來.牛血的濃辣,有力與滬菜的濃油赤醬一戰.成十二個人,霸佔二樓的一角,因為二樓密封,坐多久一點,感覺幾侷促.人多自然吃得多,大約也吃了十多味.先來的灼螺,田螺等等作頭盤,幸好不是撞正田螺產卵,吃下去沒有"細螺",感覺良好.接著的豬心,豬天梯,味道濃惹.窩巴的醬汁,又是濃甜.紅燒獅子頭做得頗不錯,濃香的醬汁,比鬆軟的獅子頭吸收,很好吃.個汁送飯最為適合.油豆腐粉絲湯,酸辣湯份量足.不斷的濃油赤醬,突然一記的川椒魚頭,殺到大家措手不及.燒元蹄肥膏甘香,瘦肉位則有點點粗糙.未盡出色.一上到上海粗炒,又想起上海的左左,說過上海人其實不多吃麵.結果我沒有去碰,事實我一向對上海粗炒感覺麻麻.點心的小籠包即叫即蒸,熱騰騰呼出煙,一口過.咦?很乾,沒有肉汁.現今香港的上海飯店,不是花拳繡腿得個樣,而是會所式經營,我輩連門眶也觸不到.反之好像這類街坊上海老店,仍然有很多.其實,這些老店又算不算是飲食上的文化遺產呢?Read More
+ 4
天平貓貓
絕對值得再幫襯!
天平貓貓
2009-02-20
Follow
十二月十四日, 今晚過咗去 284 家探寶珠, 已經好長一段時間唔得閒上去探寶珠啦!順手要請噃九號食飯, 因為上次搬屋仲未請佢食飯呀!!今晚我哋又嚟返《美味齋》度食上海菜, 先嚟個小吃甜魚, 仲有必定會食既酸辣湯, 正! 足料, 足味, 咁先係正宗酸辣湯嘛!有九號指定既生煎包, 都好味! 不過食咗一個已經好飽...又有唔少得既煎餃子, 都係好味但只能食一隻...冇菜食, 特登叫咗個雜菌煮豆苗, 出奇地份量勁多, 啲豆苗都嫩呀!284 點名要既担担麵, 初時嚟覺得啲花生醬唔夠, 好多老闆都肯加多啲畀我哋呢~仲有老公落 order 既牛腩煲, 呢個就普通啲, 可能唔算係上海菜既關係啦!仲個一打小籠包, 不過唔記得影相, 都好味呢~~老公同九號又飲咗支啤酒, 最後埋單 $290, 食到我哋四個勁飽, 啲食物質素又唔差, 絕對值得再幫襯!更詳細資料及圖片請看 : http://hk.myblog.yahoo.com/joycewai616/article?mid=11869Read More
酸辣湯
雜菌煮豆苗