SHANGHAI LAO LAO (Telford Plaza 2) (Closed)

上海姥姥 (德福廣場2期)
4K
janice_cwy
好食既上海菜
janice_cwy
Level 2
2023-04-01
1K views
Follow
突然好想食小籠包咁岩經過見到有得食就入左去食😂餐廳唔大間 位置得好少不過都唔算坐得逼既我個日就坐左係bar枱位 食中餐都有bar枱位真係第一次😂😂呢度要收茶位錢小籠包好juicy 入面好多汁賽螃蟹做得好好食 蛋白好滑 唔乾好香蛋黃味鎮江肴肉輕盈既份量有五粒干貝鮮魚魚肚豆腐羹入面好多魚,魚肚同埋豆腐成餐飯最遜色既就係呢個嫩雞煨麵佢既雞唔嫩 超鞋變左老雞煨麵咁但係佢湯底同麵都係好食既整體黎講成餐飯都係好食既不過價錢就少少貴間唔中食下都ok既Read More
+ 1
Ratings
招牌小籠包(4件)
干貝賽螃蟹
鎮江肴肉(輕盈)
干貝鮮魚魚肚豆腐羹
zuishuaide759
感覺水準越來越低
zuishuaide759
2023-03-19
Follow
之前是很喜歡吃上海姥姥的,前幾天偶然經過德福,想著去吃一頓,結果發現東西越做越差了。點了一個牛肉麵,上菜的時候上成了蝦面沒有給牛肉,麵很坨,口感很差,辣醬的味道也很一般。雞絲涼皮的味道也很一般,麻醬太過喧賓奪主,不喜歡麻醬的人慎選。不記得叫什麼炒飯的鹹蛋黃顆粒感太重,吃完喉嚨會發乾。酸菜魚的魚片分量不大,但是價格很貴。最重要的是,服務的質量也有很大的下降。付錢的時候一直掃不了,耽誤了很多時間。如果想吃中國菜還不如去其他茶餐廳。Read More
酸梅湯
檸檬_米奇
又係時候約飯啦
檸檬_米奇
2023-03-01
Follow
臨時約朋友食飯揀完又揀最後決定食上海姥姥近朋友仔公司又可以行下附近d舖頭一舉兩得1️⃣香辣貢菜口感脆脆的不過我一般般2️⃣五香燻魚炸過的魚肉結實香脆再配上甜甜的醬汁包裹讓人愛不惜口3️⃣水煮魚片媽呀!辣到想哭魚肉嫩滑無骨加上薯粉墊底還是挺飽的4️⃣蟹黃小籠包蟹黃味不算太突出湯汁鮮美一定要趁熱吃不然湯汁會流失變得乾身配醋是完美選擇上海姥姥都食過好多間分店但多數都係揀濃醬偏甜嘅菜系今次特別試左辣系列雖然辣出火花但整體都唔錯👍🏻Read More
faye1234
戲好,姥弱
faye1234
2023-02-24
Follow
一場戲前的快飯,期待睇黃蜂女,蟻俠,心想不能遲入場。我想要有熱茶,朋友想要上海菜,於是選擇了朋友愛的姥姥。6:00人流唔多,可以好好休息,相信應該可以快上菜。因為唔太餓,所以我們選了細的雞絲粉皮,例牌醉雞,一客小籠包,鎮江黑醋骨。細的雞絲粉皮,例牌醉雞,一客小籠包,鎮江黑醋骨中。滿心歡喜渴一口熱茶時,驚見是微溫水,心想算啦,大口喝完,希望在明天,希望下杯熱啦,怎料都係溫水,心裡涼一涼,馬上減分。朋友也說怎會這樣,在忍不下的情況,只好叫服務員添“熱水”,表示想要熱d ,服務員的眉目間,“要熱喎”,叫先做,傷心。細的雞絲粉皮:真心好細,還沒有酒家的碗大,幸好我們不想太多澱粉質,尚可接受,受,男士應一口KO了。例牌醉雞:約四分一隻雞,是接受的,入味,酒香令人歡喜。一客小籠包:超熱辣辣,是我最滿意的。鎮江黑醋骨:正名應叫醉骨,黑醋骨十分細,如碎一樣,正常排骨大小的三分一,令人感到好似頭頭尾尾放在一起,俾你食。算啦,趕時間,但我唔係我推介點。Read More
+ 7
memifoodie
除左蔥油麵其他都ok
memifoodie
2023-01-09
Follow
我地是日點了1. 糖醋排骨2. 五香燻魚3. 酸辣湯雲吞4. 招牌小籠包5. 開揚蔥油拌麵糖醋排骨同燻魚值得一點,接近我以前在上海食到的味道,酸甜醬油味,不過排骨分量就好夠,燻魚就好細份;酸辣湯雲吞不過不失,小籠包雖然稱不上皮薄,但都不算太厚,湯汁充盈,ok嗌得過;最令我大惑不解既係蔥油拌麵😂😂我食到滿頭問號?一碗蔥油麵無蔥油味,都無蝦米香味,連醬油香味都欠奉,仲衰過7仔撈麵😂😂😂咁基本既上海面類,希望改善下,其實整起黎真係好簡單。⚠️大家食呢間記得要避開蔥油拌麵食物:6/10服務:7/10環境:7/10性價比:7.5/10Read More
+ 1
KathyKingYau
不想煮飯的一餐
KathyKingYau
2022-10-24
Follow
突然想食上海野,好想食烤麩2個人食,叫左幾樣野小籠包,味道不錯,皮不會太厚烤麩,叫左輕食既份量,有點點失望,都係香港老飯店既烤麩更好食排骨擔擔麵,味道香濃叫左個湯,都幾好飲Read More
C0812
唔太抵食既晚餐😿
C0812
2022-09-29
Follow
🔹九龍灣//上海姥姥🔹人均約$240🔹▫️鎮江肴肉 $50好味😋我簡左細份但真係幾少😂得6-7塊左右🥹點醋食好開胃口感勁qq 煙靭🥰🥰▪️松子黃花魚 $198少少貴🥹但都幾好食好似咕嚕肉既味咁🤣但變左係炸魚,味道都不錯👍🏼▫️ 蒜蓉油麥菜 $68幾大份!好多蒜蓉😂炒到有少少苦,不過都接受到🤣▪️ 招牌小籠包 $48好一般🌝唔算好貴叫做點心價錢,冇咁心痛😂😂▫️梅絮金酥餅 $42入面有啲肉碎同韭菜餡🤣你自己覺得唔係幾好食,但係男朋友覺得幾好,表面係好脆係真既🤣🔹好飽評語上海姥姥雖然好多間分店,但係我食得唔算好多次🤣我記得佢嘅擔擔麵係幾好食😋整體我覺得一般般啦正常水準,食lunch 會好d😂😂🧠回頭指數:6️⃣🧏🏻‍♀️打卡港女:6️⃣🌬冷氣溫度:6️⃣🚽廁所評價:⏹🧾性價比呢:6️⃣Read More
+ 2
lovelypink
假日午餐
lovelypink
2022-09-18
Follow
姥姥厚切排骨手製拉麵排骨都算幾香口但媽媽話吾吸另一間分店師傅做得好食招牌小籠包(一籠4件)食上海野點可以吾叫呢炸銀絲卷雞絲粉皮(輕盈)食得吾多的朋友就岩晒輕盈版少少份蘋果雪梨菊花茶(熱)成杯野似飲緊糖水 🤦🏼‍♀️🤦🏼‍♀️Read More
+ 6
Agnes囡囡
水準之下
Agnes囡囡
2022-09-15
2K views
Follow
家姐生日揀左呢到食晚飯。由於唔可以訂位,1行6人5點幾就入去食了。呢到係手機點餐的都好方便.6人點了以下食品:冷盤:雞絲粉皮-標準版$62,份量勁小,肽絲又小,粉皮都唔多 麻醬唔夠香鎮江肴肉-標準$82,呢個鹹鹹地又唔會話硬味道可以姥姥生煎包$40,無食唔評論招牌小籠包(4件)$42×2,小籠包夠多汁,皮唔夠薄,肉鮮味欠奉。酸辣湯雲吞6件$62,湯只有酸味唔夠鹹味味,雲吞皮唔滑,肉無鮮味。腿蓉奶油津白$76,有奶油味,菜煮得好淋,無牙都食到鎮店酸菜深海鱸魚$158,完全唔值呢個價,酸味一般,魚唔夠入味上海炒年糕$80,年糕無乜餸,只得菜,汁夠濃的年糕軟硬適中黃金蝦仁炒飯$80,炒得夠乾身但係份量唔多,蝦無味 ,鹹味都係差小小桂花酒釀丸子$40,桂花味唔夠香,丸子又太硬豆沙鍋餅(8件)$50,唔夠香口擂沙湯圓4粒($48),層皮有股唔知乜味,好難食全晚最值得食當家花雕醉雞(標準$74),既有酒味雞都算滑五香牛肉拉麵68,無食唔評論是晚買一送一飲品只有一款,蘋果雪梨菊花茶$25,有2杯,冷熱也可,(無飲唔評論)總結,食物唔大碟,食物味道好一般, 價錢中上。6人食左$1159.4,人均消費近$200環境同服務正常,待應有經常斟茶。最奇怪唔俾電話訂位,要Walk In。回訪指數:會唔會再去,暫時唔會了。Read More
+ 8
醉雞
yummeii
不似預期
yummeii
2022-09-15
Follow
放假經過買完鞋見累 就走入去試試 唔需要等位直接入去俾帶到偏僻座位 鄰近出菜位走廊完全好似入左大排檔偏僻位 突然懷疑自己係咪行錯地方 至於食物方面酸菜魚不過不失 有些許辣 酸菜不多 魚肉一人基本可以食曬 魚片份量好少如果係2個人食可以話唔夠好彩叫左個涼拌粉絲雞 d麻醬就可以飽d 但係感覺d涼拌雞絲真係縮水份量 雖然之前都唔係好多 至於上海小籠包就不過不失 可以接受 Read More
arthurlaull
好味抵食
arthurlaull
2022-08-04
Follow
老上海炒飯是這間店舖的招牌菜,食過幾次也炒得不錯,而且材料豐富特別,不像普通楊州炒飯,而是充滿上海風味。最喜歡是惹味得來而不膩。👍🏻🥰豬肉餃拉麵的拉麵很柔軟,不會弄得太冧,而且湯底清清地,豬肉餃皮薄也做得美味。豆漿豆味濃郁,非常香🥰這間餐廳可以加錢要小食例如小籠包、雞絲粉皮等。我們最喜愛吃小籠包,一人一隻剛剛好,而且這個小籠包皮薄餡靚裏面的汁流下流下,絕對是一級的上海點心。下午茶兩個人食咁多嘢也只是$100左右,價性比很高, 必定再來🎉Read More
+ 6
phoenixS816
越食越差
phoenixS816
2022-07-31
Follow
以前同屋企人食過兩次都幾好食,今日諗住再食,不過依家啲食物質素仲差過36蚊兩食送飯。個鎮江黑醋骨唔知點解係散濕濕細細粒 而且俾佢炸到好乾 揚州炒飯又無咩味 係個糖醋魚塊就不過不失Read More
Nexus7
黃金炒飯👍🏽
Nexus7
2022-07-22
Follow
次次食都係叫黃金炒飯咸蛋同飯一齊炒好惹味糖醋骨個汁都好好食,但就嫌太多骨同埋除左面個幾舊比較大同多肉外,下面啲肉都幾細下蔥油雞都有小小失望,普普通通唔太值呢個價:(Read More
Jengtsui
快食上海菜
Jengtsui
Level 2
2022-07-04
Follow
💋滬菜🍜想食小龍包,就會諗起黎呢間連鎖滬菜館。 上菜快,出品質素不錯,選擇也多,環境坐落舒服寬敞。另外,不得不讚是日侍應🙍‍♀️Chrsitina,有禮招待並工作勤快!在繁忙於出菜落單時,更不忘觀察場內客人用饍情況,未開聲,已主動為客人添熱茶,並為完饍後客人遞上牙籤。不得不讚她的用心服務小籠包每次也是新鮮出爐,熱辣辣送上,湯汁鮮味可口。 以往都習慣加浙江醋落薑絲碟,然後蘸一蘸醋,原粒拍,享受湯汁在口腔爆出既感覺。絕不會連薑食,因為本人很討厭薑,但一般用於配菜我還ok,,但講到食就不了。不過,今日意外發現,原來連薑絲一起食,更好味,更有解膩作用和增强口感。鮮肉鍋貼是後上的,所以沒有影相,但一樣是必食推介。‼️特別警告,小心內有香濃熱湯‼️唔好一上菜就食。底部煎得十分香口,皮唔過厚。水煮牛肉面,比起上次食水準不一樣了。 上次鮮麻香辣,牛肉嫩滑,配搭豆芽芹菜,好味。可惜今次辣搶晒風頭,已經食唔番舊時味道。擔擔面湯底夠香濃,花生香配搭微辣,有少許肉沫芹菜粒。跟餐加炸豬扒一份,夠厚身,啖啖肉,味道正正常常。酸辣湯配料充足,夠酸,少辣,但我個人不是太習慣這味道,雲吞很飽滿,外皮滑溜。這是豐富既一餐,而且味道多元,或者,這就是滬菜的吸引力。推介指數:💋💋💋💋(4/5)Read More
+ 2
食物水準愈黎愈差👎🏻👎🏻👎🏻
chyjackie
2022-06-20
Follow
今日中午同個朋食set lunch, 食乜唔重要,個蛋白蝦仁炒飯出嚟賣相已好差,食落居然鹽都冇落,食多幾啖頂唔順,同佢攞豉油,同話佢知冇落鹽,佢擰左去廚房攞豉油比我,我諗其實係咪會話換過碟比我呀….諗多咗!咁我話不如同廚房反影下,佢又係擰左去,我即刻著🔥,問佢咩態度,佢話而家咪去廚房講囉,我話你係咪都要應下我呀!佢就呆左,咁我就唔食埋單喇…冇下次!另外我想話佢D素鵝同之前爭好遠,最近食三次都係唔脆嘅,入面仲係靭嘅!之前好好食架😞Read More