2010-08-17 42 views
今次係第2次光顧,上次係誤打誤撞來到的,但一試之下又不俗喎!蛋白杏仁皇 - 店方稱皇牌,可能放耐咗,變得杰身,但仍可吃到好香嘅杏仁味,但個蛋白真係做得好好,好滑,我仲以為自己食梗雪蛤膏!雜果芒果撈 - 其實我成日覺得呢個甜品無難度,最緊要個芒汁夠濃,千祈唔好淡戊戊,呢個係合格的,因我只吃了一啖和一舊芒果肉,但芒果肉幾甜,不錯!芒果涼粉撈 - 無食總括黎講,我覺得呢間糖水鋪係好味的。

芒果涼粉撈 - 無食

總括黎講,我覺得呢間糖水鋪係好味的。
2010-08-08
Waiting Time
10 Minutes (TakeAway)
  • 蛋白杏仁皇
2010-02-17 12 views
今日年初四, 天寒地凍想食糖水滋潤一下, 因為冇得選擇關係, 松記未開工, 只好走入三姐松記, 入到去想食花生湯丸, 冇花生只有芝麻湯丸 (舊年已經係咁), 算...想食馬啼露, 佢又話馬啼露OUT咗好耐喎....唔怪之得D人多數去松記食都唔去你度食啦, 咁想食嘅兩樣都冇, 咁咪起身走人囉, 好彩行行吓入咗福華街石磨坊食日式焦糖燉蛋, 人地餐牌有嘅嘢就有得供應, 唔似三姐松記, 餐牌明明有寫花生湯圓但年年過年都冇得食, 以後都唔會入去幫襯!!!!!!!
2010-02-17
2010-01-14 15 views
食完飯點可以唔食糖水呀~以前食過彩珠,一再回味,今次le度試下先~雜果明珠...1. 生果唔夠甜2. 珠唔夠韌,唔夠多款,無水晶珠,所以一咬落去,所有野化為碎粒,完全無口怠上既變化。無驚喜....不過擺得幾靚,友人就不停影相囉唔要求高既都ok既
食完飯點可以唔食糖水呀~
以前食過彩珠,一再回味,
今次le度試下先~
雜果明珠...
1. 生果唔夠甜
無驚喜....不過擺得幾靚,友人就不停影相囉
唔要求高既都ok既
2009-12-05 32 views
叫了雪糕豆腐花,幻彩明珠幻彩明珠: 同真正既''松記''差得遠!1.生果吾新鮮2.份量吾夠''松記''多但係D奶就比教杰身用濃味雪糕豆腐花: 只能說千萬不要吃豆腐花! 口感負分,味道零分'''了'' 2下已經散晒..好粉,..仲出水TIM..雪糕應該現成既,所以幾好味PS: 現在至1月, 所有糖水買第2個半價 , 得個抵字
叫了雪糕豆腐花,幻彩明珠

幻彩明珠: 同真正既''松記''差得遠!
1.生果吾新鮮
2.份量吾夠''松記''多
但係D奶就比教杰身用濃味

雪糕豆腐花: 只能說千萬不要吃豆腐花! 口感負分,味道零分
'''了'' 2下已經散晒..好粉,..仲出水TIM..
雪糕應該現成既,所以幾好味

PS: 現在至1月, 所有糖水買第2個半價 , 得個抵字
$12 (Tea)
2009-09-21 34 views
自從從台灣嚐過雪花冰…回港後好想尋回當日的味道,可惜…試過筲箕灣的、油麻地的…甚至阿蘇介紹的旺角某店,味道份量不錯,但冰的質感還相差很遠今日就試試三姐的雪花冰。招呼我時三姐已表明:份量較少,不是相中的這麼多。選擇方面只有6款,及不設自選配料。(簡單D講即是幫你配搭好)點了牛奶冰底的富士雪山,上檯時發現…真的比其他店少一半,無生果,只有花生碎、朱古力醬等等吃了第一啖,係啦! 係台灣的感覺啦!!!味道質地都一樣…好好食。比其他店的 更棉 & 濃厚配料令整件事錦上添花,沒有因錯配產生怪味。...是平凡的好味。食完富士雪山仲即刻 Order 多個 黃金海岸 (芒果冰底)…食左 六十幾蚊…但心甘情願,因為真係好食。
自從從台灣嚐過雪花冰…
回港後好想尋回當日的味道,可惜…
試過筲箕灣的、油麻地的…甚至阿蘇介紹的旺角某店,
味道份量不錯,但冰的質感還相差很遠

今日就試試三姐的雪花冰。
招呼我時三姐已表明:份量較少,不是相中的這麼多。
選擇方面只有6款,及不設自選配料。
(簡單D講即是幫你配搭好)
點了牛奶冰底的富士雪山,上檯時發現…
真的比其他店少一半,無生果,只有花生碎、朱古力醬等等

吃了第一啖,係啦! 係台灣的感覺啦!!!
味道質地都一樣…好好食。

比其他店的 更棉 & 濃厚
配料令整件事錦上添花,沒有因錯配產生怪味。
...是平凡的好味。

食左 六十幾蚊…但心甘情願,因為真係好食。
富士山下 - $28
黃金海岸 - $28 (加生果 - $33)
上面寫住 "重金禮聘台灣雪花冰大師親自指導"
2009-09-20
富士山下 - $28
黃金海岸 - $28 (加生果 - $33)
上面寫住 "重金禮聘台灣雪花冰大師親自指導"
2009-09-10 23 views
星期六晚起朋友屋企整完一輪野, 都12點幾, 話去食糖水, 其實果頭有2間松記, 我朋友話呢間之前食過都ok, 但我覺得就麻麻囉唔知係咪夜既關係 (不過起星期六呢d先叫黃金時間嘛) 入到去唔係滿座, 坐低後, 睇左一輪menu, 因為都幾多選擇, 諗緊食爆珠定水晶粉期間, 有個侍應走黎話呢2樣都無, 芒果又無, 想食河粉又話無, 清心丸無 (話政府已經禁制左, 全港都無, 但我唔明點解menu唔改左佢)....咁多野無...咁我地唯有點左個summer, 即係有2球自選口味既雪榚, 同埋d大西米, 仲有雜果, 仲有2枝朱古力脆脆棒, 雪榚揀左芋頭+曲奇, 可能生果無左芒果, 好似差咁d野, 味道一般另外再叫左個雜果水晶粉 (好彩我地叫得快, 第二班客人黎到, 都話無哂水晶粉) 呢個話係用海藻粉黎整, 有d似jelly, 生果又係欠芒果囉, 味道好過summer, 可能我麻麻地大西米喇下次唔會再黎囉, 百無~ 只此一次

另外再叫左個

下次唔會再黎囉, 百無~ 只此一次
2009-09-05
$18 (Last Night Supper)
2009-09-06 18 views
啱啱同朋友去完松記食,唔算太多人等咗一陣就有位喇。我地叫咗 ...芝麻糊: 好香,好有芝麻味紫糯米: 啲紫糯米好"林",好杰蘆薈清涼爽: 呢個好呀, 低卡路里,有蘆薈同水晶絲都係我鍾意食嘅芒果雪花冰: 呢個就真係要鬧下喇,個冰黎到個個都呆晒... 乜咁少嘅,同出面街食果啲少咗有三, 四陪... 再問番待應,佢答我地: 呢個應該係半份 ... 後來又改口話,因為個重量關係,所以黎到會扁咗。因為我地唔滿意呢個答案,個待應先再補多少少俾我地。雖然係好食,topping 嘅花生亦都好香,但係呢個價錢,呢個份量就好貴喇 ...
啱啱同朋友去完松記食,唔算太多人等咗一陣就有位喇。
我地叫咗 ...
芝麻糊: 好香,好有芝麻味
紫糯米: 啲紫糯米好"林",好杰
2009-09-06
2009-07-30 29 views
放左工同朋友仔去長沙灣交野,佢請我食糖水答謝,行左成條街都搵唔到有位既糖水店,上Openrice覓食一會,發現有呢間三姐松記糖水都幾高食評,用nanonavi locate一下個位置,原來都係0係元州街~~~~~~好近~!!!order一個summer試下,發覺又幾足料,生果畀好多同埋好fresh~~~~d雪糕都整到圓圓一個球咁,又幾抵食啵,下次黎深水埗又多左一間糖水店揀 = )
放左工同朋友仔去長沙灣交野,
佢請我食糖水答謝,
行左成條街都搵唔到有位既糖水店,
上Openrice覓食一會,
發現有呢間三姐松記糖水都幾高食評,
用nanonavi locate一下個位置,
原來都係0係元州街~~~~~~好近~!!!

order一個summer試下,
發覺又幾足料,
生果畀好多同埋好fresh~~~~
d雪糕都整到圓圓一個球咁,
又幾抵食啵,
下次黎深水埗又多左一間糖水店揀 = )
2009-07-29 16 views
d 人成日話呢間三姐松記係假野,計話我有乜問題,好味就得la呢間人少d,傾計吹水都開心d 叫了一杯summer 和 杏仁燉蛋,杏仁燉蛋好一般,d 蛋同d 杏汁分開左~ 溝唔埋summer 就芒果汁比以前多但出奇地酸酸地甜甜地勁爆好味!!!!!特別喜歡坐佢地既對牆位,同朋友傾計一流,又唔會比人趕走而且冷氣夠 ~~ 三五知己吹水好地方 至於價錢~ 1x 蚊既糖水,都算係咁la ~~~~
呢間人少d,傾計吹水都開心d

叫了一杯summer 和 杏仁燉蛋,
杏仁燉蛋好一般,d 蛋同d 杏汁分開左~ 溝唔埋

summer 就芒果汁比以前多
但出奇地酸酸地甜甜地勁爆好味!!!!!

特別喜歡坐佢地既對牆位,同朋友傾計一流,
又唔會比人趕走
而且冷氣夠 ~~ 三五知己吹水好地方

至於價錢~ 1x 蚊既糖水,都算係咁la ~~~~
summer ~~ 曲奇朱力雪榚好味!加埋d 鮮果!掂呀
平時呢個杏汁燉蛋好掂的~~~~ 招牌菜....今日差左dd : (
2009-07-28 6 views
打完牌同朋友去佢樓下間糖水店食糖水,成條街有幾間同名既鋪,間間都爆晒,最後去左呢一間我叫左士多啤梨雪花冰,係我第一次食,佢黎得都好快,唔洗等,幾好.味道方面就太sweet,可能係上面d朱古力碎攪到咁,但整體都ok既,食完一消暑氣,但有d貴
2009-07-17
  • 雪花冰
這天經過深水埗決定入去松記食糖水,但係好多間都full左最後入左呢間"疑似"松記既糖水店,Order左一人一個summer,我覺得都幾好食呀,個size同quality都跟得幾足,同埋個雪糕球有得揀味,(是日記得係曲奇+紅豆+香芋+石版街)其實唔駛特登改個咁既名混淆視聽,何不自立門戶改個屬於自己既名呢~anyway,下次松記冇位我會再黎~
這天經過深水埗決定入去松記食糖水,
但係好多間都full左最後入左呢間"疑似"松記既糖水店,
Order左一人一個summer,
我覺得都幾好食呀,個size同quality都跟得幾足,
其實唔駛特登改個咁既名混淆視聽,
何不自立門戶改個屬於自己既名呢~
anyway,下次松記冇位我會再黎~
2009-04-25 34 views
一心想去食松記,0係元洲街行左好耐,終於搵到一間松記,入左去先知唔係真正的松記,早知就唔好懶行多幾步去天悅廣場啦!去到,既來之則食之,見都有松記招牌,就試下啦!summer:有四款雪糕揀,媽咪揀左taro同紅豆,無人地話咁大碗喎(難道因為係冒牌店?),西米夠煙韌,ok 0既~雪山:既然試左taro同紅豆,我當然揀cookie啦!椰汁糕條ok多,又夠西米,不過無我想像中咁好味榴槤布甸:我覺得榴槤唔夠新鮮,有D苦唔係差,但係唔係人地講到咁好味囉,唔知係咪因為係冒牌的關係呢?下次都係要去返總店啊!

榴槤布甸:我覺得榴槤唔夠新鮮,有D苦

雪山
榴槤布甸
summer
2009-04-25
$28 (Dinner)
雪山
榴槤布甸
summer
2009-04-12 18 views
下午同妻子經過三姐松記,入去搵d嘢食,一於飽食之後又行街。叫咗杏汁燉蛋及合桃糊,加多一個糖不甩,共約40元。熱杏汁燉蛋上嚟時是用一個膠碗,先輸賣相。(最近去澳牛食同樣甜品係用傳統碗上)一試之下,感覺差不多所有嘢都差小小。蛋味淡咗小小,蛋香薄咗一d,杏香極薄,不過夠滑,孚回一些分數。合桃糊入口粉粉的,合桃味淡,不與置評。糖不甩有5粒,有麻芯,外加芝麻花生碎,不太甜,糯米粉夠滑,整體不俗。綜合來算,有得有失,ok喇,可能下次試d非傳統糖水會好d啩。
下午同妻子經過三姐松記,入去搵d嘢食,一於飽食之後又行街。

叫咗杏汁燉蛋及合桃糊,加多一個糖不甩,共約40元。

合桃糊入口粉粉的,合桃味淡,不與置評。

杏汁燉蛋及合桃糊
糖不甩
2009-04-10
$20 (Tea)
糖不甩
2009-02-15 5 views
第一次食松記,總店同分店太多人等,黎左呢間人都唔少,但都唔洗等,不過地方就比較污糟,menu都係叫左一個幻彩明珠同芒果水晶絲幻彩明珠好好食,乜都有,但蜜瓜同哈密瓜就唔係咁夠甜,不過始終現成生果係咁芒果水晶絲好重芒果味,果三舊芒果都唔錯,但就成個都甜左d
第一次食松記,總店同分店太多人等,黎左呢間

人都唔少,但都唔洗等,不過地方就比較污糟,menu都係

叫左一個幻彩明珠同芒果水晶絲

芒果水晶絲好重芒果味,果三舊芒果都唔錯,但就成個都甜左d
$18 (Other)
  • 幻彩明珠
2009-01-17 8 views
16 Jan,20099pm多來到,好多人係門外,不過我們五個人,都係等左3張枱..隨便點了幾樣,沒有什麼驚喜...(左上)芒果腸粉: 基本上得芒果汁d味同芝麻味..(右上)幻彩明珠: 冇咩特別(左中)唔記得叫咩: 同幻彩明珠差不多(右中)雪山: 個雪糕咪好食囉...(右下)什果棷汁河粉(?): 冇咩特別
16 Jan,2009

隨便點了幾樣,沒有什麼驚喜...

(左上)芒果腸粉: 基本上得芒果汁d味同芝麻味..
(右上)幻彩明珠: 冇咩特別
(左中)唔記得叫咩: 同幻彩明珠差不多
(右中)雪山: 個雪糕咪好食囉...
(右下)什果棷汁河粉(?): 冇咩特別