2024-05-07 54 views
上年年尾喺大埔墟街市熟食中心試過加工海鮮,印象唔錯。諗住每個政府街市,收費應該唔會差好多,所以近近地同屋企人試下上水街市熟食中心如何。上水比大埔收費每斤貴$10-15,但味道卻無大埔咁好😅。豉椒炒花甲(加工)$90/斤,呢度兩斤好能兩斤太多太重,所以炒到好濕,不過調味OK。椒鹽鮑魚(加工)$90/斤,呢度一斤呢個整得唔錯,鮑魚好彈牙,椒鹽又唔會過分鹹。酥炸台山蠔(加工)$90/桶,呢度一桶呢個加工費好貴,大埔加工先$80/大桶。😂呢個整得好差,好厚粉!! 食落油膩感好重。胡椒豬肚雞全隻 $338三和出名雞煲,所以特登點左個。雞肉好嫩滑,但雞味淡,而且唔係完整雞,雞屁屁有2隻😂煲內仲有好軟淋嘅豬肚、兩三舊大豬骨;我地當湯咁飲,唔會太鹹。咕嚕肉 $128當時近乎每枱都點一碟,而且算大碟。可能隔離飯香啦,我地覺得自己果碟就特別細碟😅。咕嚕肉少少厚粉,但好彩粒肉唔細粒,可以平衡到個粉感。調味正常。小炒王 $138男朋友話食過咁多小炒王中,呢個最好。配料加入炸到香脆嘅魚仔&蝦乾,仲有少喺小炒王見到嘅炸豆腐粒,至於魷魚,唔肯定有無,起碼我無食到。整體好有鹹香、同鑊氣。豉油王炒麵 $88好有豉油香,

上水比大埔收費每斤貴$10-15,但味道卻無大埔咁好😅。
豉椒炒花甲(加工)$90/斤,呢度兩斤
豉椒炒花甲(加工)

好能兩斤太多太重,所以炒到好濕,不過調味OK。

椒鹽鮑魚(加工)$90/斤,呢度一斤
椒鹽鮑魚(加工)

呢個整得唔錯,鮑魚好彈牙,椒鹽又唔會過分鹹。

酥炸台山蠔(加工)$90/桶,呢度一桶
酥炸蠔(加工)

呢個加工費好貴,大埔加工先$80/大桶。😂
呢個整得好差,好厚粉!! 食落油膩感好重。

胡椒豬肚雞全隻 $338

咕嚕肉 $128
咕嚕肉

小炒王 $138
小炒王

豉油王炒麵 $88
豉油王炒麵

好有豉油香,但欠缺鑊氣。

楊州炒飯 $88
揚州炒飯

餐牌上只有午餐肉炒飯,但我地唔想食午餐肉,職員表示其他炒飯都有,講就得。不過呢個炒飯唔多掂,無乜味、無鑊氣。

以上合共$1,145,以熟食中心呢個唔算乾淨、又多二手煙嘅環境嚟講,小菜價錢唔平,而且無鑊氣,我覺得性價比麻麻。
2024-05-04
Dinner
椒鹽鮑魚(加工)
小炒王
2024-03-28 70 views
疫情後終於可以約齊人開餐喇,朋友帶咗我去上水熟食市場三和雞煲,雖然環境一般,但非常有大排檔地道感覺,乾淨的👌食物終於上枱喇,碟頭很大,價錢合理👍不過最緊要係味道行先…一食已經停吾到口,每道菜都有佢自己的味道,不會過鹹、過油😋胡椒豬肚雞煲必食🤤🤤廚師果然係隱世廚神😎

胡椒豬肚雞煲
風沙炸子雞
粟米魚肚羹
胡椒豬肚雞煲
風沙炸子雞
粟米魚肚羹
2023-10-20 364 views
一直都以為剩係得雞煲,但係估唔到原來佢哋食小炒都好有大排檔水準,真係一試難忘首先最想講嘅係招牌煲仔飯,每一啖都食到飯焦,但又唔燶喎,好有口感,我比101分其次就係厚來佢地有海鮮加工,仲好食過所謂嘅海鮮城凍蟹呢 唔係周圍都有得食,但係真係好正宗,好有鮮味老闆娘話係新鮮送到,唔會用隔夜海鮮先做到呢個味道其他小菜,食到依家好多地方都食唔到嘅鑊氣味。仲有,咖哩魚蛋,唔係講笑唯一一樣就係環境,當然冇商場餐廳咁乾淨啦,但係我覺得食得大排檔嘅話係可以接受嘅。店員服務Ok嘅,有講有笑我好少寫食評但係呢間真係好食到忍唔住寫

其次就係厚來佢地有海鮮加工,仲好食過所謂嘅海鮮城

凍蟹呢 唔係周圍都有得食,但係真係好正宗,好有鮮味
老闆娘話係新鮮送到,唔會用隔夜海鮮先做到呢個味道

其他小菜,食到依家好多地方都食唔到嘅鑊氣味。

仲有,咖哩魚蛋,唔係講笑

唯一一樣就係環境,

店員服務Ok嘅,有講有笑

我好少寫食評
但係呢間真係好食到忍唔住寫
今日有朋友生日約咗去上水街市2樓(三和雞煲),試吓招牌胡椒蝴蝶腩豬什煲,絕對冇誇張,味道簡直係一試難忘!後來走去訪問店主,才知道他們的食材全部都是日日新鮮入貨,跟外邊食肆根本冇得比! 超讚👍
2023-09-28
Celebration
Birthday
  • 胡椒蝴蝶腩豬什煲
2023-08-05 285 views
上水街市2樓熟食檔,(三和雞煲)秘制新鮮胡椒豬雜煲,真材實料絕無花巧,每天選用新鮮食材,精心熬製湯底,配上頂級胡椒粒,每日限量供應。唔想出街食飯,都可以外賣返屋企自私食😋
胡椒湯底豬什煲
2023-08-05
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
胡椒湯底豬什煲
2023-06-29 187 views
全新引進;特色小食及小炒,歡迎來料加工。上水三和雞煲,疫情後已改革有多款小食及招牌小食,有麻辣蓮藕翼尖,炸魷魚鬚,蜆介鯪魚球,小菜有招牌咕嚕肉,生炒骨,鹹魚蒸肉餅,鮑魚炆雞腳等等
  • 胡椒豬什煲
  • 炸乳鴿
  • 招牌咕嚕肉
  • 生炒骨
  • 炸魷魚鬚
  • 椰子雞煲
  • 小食麻辣蓮藕雞翼尖
2023-01-03 638 views
有段時間無黎過上水☺️今日同山友行完山⛰️天氣凍就特別肚餓好想打邊爐!山友就建議去上水街市呢度食火鍋🍲第一次黎到見到都好多店舖有各種不同美食😋我地就去左呢間「三和」湯底好多款😊不過朋友就推介食胡椒豬雞雞窩🐥嗌半隻雞黎到見到成窩滿哂🤩胡椒味香濃🤤滾起先飲碗湯🤗飲完全身即時暖左🔥豬肚夠淋雞件好滑🤤另外點了豬潤🐷豬粉腸、脆骨腩🐟水餃🥟手切牛肉及西洋菜等等..食到我哋津津有味😋估唔到熟食市場都有咁正既邊爐呀‼️會有下次🤣
有段時間無黎過上水☺️今日同山友行完山⛰️

湯底好多款😊
飲完全身即時暖左🔥
豬肚夠淋雞件好滑🤤

天氣突然凍咗好多,成班朋友做完運動後打邊爐一定係首選,所以介紹佢哋嚟咗呢間位於上水街市入邊嘅三和打邊爐!鍋底揀了胡椒豬肚雞鍋同埋胡椒豬骨鍋!鍋底一想之後滾起第一時間真係要飲一碗湯,奶白色嘅湯底加埋胡椒一齊滾飲落去真係暖粒粒!豬肚好淋而且雞好嫩滑!打邊爐配料每樣都好新鮮!可惜我哋太夜黎有好多野已經賣晒!脆骨腩夠脆口新鮮!仲有我最鍾意嘅蝦滑同墨魚滑,唔會太多粉..食落仲好彈牙!除咗火鍋呢度嘅椒鹽鮮魷都非常好味!大排檔最正就係可以隊返杯凍啤酒..同朋友邊拾邊吹水飲啤酒真係好正!

打邊爐配料每樣都好新鮮!可惜我哋太夜黎有好多野已經賣晒!

除咗火鍋呢度嘅椒鹽鮮魷都非常好味!

• 脆骨腩
  • 椒鹽鮮魷
2021-10-16 603 views
#上水三和火鍋雞煲 秋風起又未食得臘味 一於去上水食雞煲😋自從疫情好耐冇食過 🗣我哋一共叫咗兩個煲 煲同食材係分開叫 煲一個價錢 而額外食材配料就另加價錢🔸奇美辣雞煲🤤 $228(🌟:4/5)醬汁經過爆炒後完全融入個雞入面 肉質嫩滑 一啲絕對唔鞋口 我哋叫咗小辣 配搭粟米 芫荽 蓮藕 十分清甜同惹味 🤤🤤🤤👍🏻推介🔸胡椒豬肚雞煲 $238 (🌟:4/5)胡椒味好突出 熬出奶白色嘅湯 香味濃郁 豬肚處理得好乾淨 絕對冇奇怪嘅異味 仲有好大舊豬手豬骨 足料‼️絕對童叟無欺🤩🤩🤩🤩👾雖然環境喺市政街市入邊但其實現時市政大廈一定有大風扇同冷氣 好乾淨 唔會怕唔衛生或者熱 👾配料上 竹笙響鈴不可少但黑毛豬肉片重點推介 ‼️
#上水三和火鍋雞煲
秋風起又未食得臘味 一於去上水食雞煲😋自從疫情好耐冇食過

🔸胡椒豬肚雞煲 $238 (🌟:4/5)
絕對童叟無欺🤩🤩🤩🤩

👾雖然環境喺市政街市入邊

👾配料上 竹笙響鈴不可少
但黑毛豬肉片重點推介 ‼️
  • 黑毛豬肉片
2019-09-16 2416 views
之前一直有朋友講過呢間既椰子雞煲好好食,所以就相約幾個朋友去試下先!我地叫左全隻雞,上菜既時候嘩左一聲好大隻!首先食左隻雞先,我地跟足侍應哥哥講既放方法煮,首先煮到佢滾,之後轉細火煮佢兩分鐘然後熄火焗佢8分鐘!等到我地口水都流埋終於等完一食啲雞好滑好嫰完全唔鞋!加埋個湯一齊食,要讚下個湯底先佢有好多料!有紅棗,雪耳,椰子,蜆仔!好足料,飲個湯好甜,我地都飲左幾碗!有兩個火鍋料真係好有驚喜雲吞,水餃 - 好食,唔似出面個啲打邊爐店買現成個啲,感覺係自己包!脆肉鯇 - 好爽呀!就算我地滾耐左佢都仲係好脆!可以encore 呢個火鍋料!值得一提係我地4個人食完都完全唔口渴,感覺佢無咩味精😊. 。

我地叫左全隻雞,上菜既時候嘩左一聲好大隻!

有兩個火鍋料真係好有驚喜

剛剛從倫敦回來香港,第一時間叫妹今晚一定要去三和食椰子雞煲!😋 用料相當豐富。。除咗椰子,仲有紅棗、龍眼肉、杞子、雪耳、蜆仔。。湯底好清甜!🤤 啲雞超級嫩滑 👍🏻 湯滾後加入雞,再等啲湯滾後熄火等8分鐘,得咗!😋👍🏻 一個滋潤又美味嘅雞煲完成!實在太好味喇!😍 記得加青檸入醬油,真係超級好味㗎!🤤👍🏻
2019-09-14
2019-07-24 1110 views
同屋企人係三和慶祝父親節飯份量好多,所以叫得太多,食晤哂。勝在夠平🤣食物ok la , 不過不失。湯底有用豬骨煲,所以豬骨味好濃。雞其實晤算好滑,胡椒豬肚湯又無乜胡椒味。我原本以為會好有胡椒味好辣重點係場內太熱!晤夠冷氣,所以大家食到流哂汗😓變相家人食得較辛苦,食到大汗滴細汗。因為係街市的公眾food court ,所以好難話叫佢較凍冷氣。不過如果要我再選擇地點,就未必揀呢間了。可能因為expectation 太高了😂
同屋企人係三和慶祝父親節飯
份量好多,所以叫得太多,食晤哂。
勝在夠平🤣食物ok la , 不過不失。
湯底有用豬骨煲,所以豬骨味好濃。
雞其實晤算好滑,胡椒豬肚湯又無乜胡椒味。
我原本以為會好有胡椒味好辣

重點係場內太熱!
晤夠冷氣,所以大家食到流哂汗😓
變相家人食得較辛苦,食到大汗滴細汗。
不過如果要我再選擇地點,就未必揀呢間了。
可能因為expectation 太高了😂
2019-06-16
Celebration
Father's Day
2019-06-18 1023 views
嚟呢度打邊爐已經不下十次,雖然環境麻麻,但食物質素👍🏻椰子雞煲(半隻雞$188) 之前食過佢嘅辣雞煲,但都係覺得無椰子雞煲咁好食,所以今次都係嗌返椰子雞煲。 椰子雞煲湯底好鮮甜,好足料!有紅棗,龍眼肉,雪耳,杞子,椰子肉同蜆肉。呢度食雞會教你,水滾時先放雞,等水再滾起時就熄火焗佢7分鐘,咁啲雞就會啱啱好,唔會過熟過嚡。我地每次都跟佢嘅方法,次次啲雞都好嫩好滑!另外,好欣賞佢地會比半粒青檸比你加落啲豉油度,令到個醬汁咸咸酸酸咁,再加啲辣椒,其實好正!打邊爐配料方面,都係一般嘅選擇,比起佢地嘅雞煲,相對地就無咁突出。但呢份椒鹽雞軟骨($68)就有啲驚喜!份量好多!上菜時係好熱,啱啱炸起!椒鹽味好惹味!用嚟送酒簡直一絕!

嚟呢度打邊爐已經不下十次,雖然環境麻麻,但食物質素👍🏻

椰子雞煲(半隻雞$188)

椒鹽雞軟骨

椒鹽雞軟骨
2018-12-02 1548 views
食物整體還可以、和屋企一齊去食,本人不吸煙,但是室內有人食煙😑😑😑😑😑😑😑除左竹生有少少沙之外.其食物都幾好,湯底幾夠味。豬肚雞冬天䁔冐之選🤔🤔🤔🤔
2018-12-01
2018-11-05 1608 views
在上水都有好幾間火煱店,要數比較出色嘅可能就係三和。原來三和都算名店喎,聽講有人專登別處過嚟食😮,講真又真係好旺場,秋冬邊爐季節,唔訂位應該無得食。但今晚我地無訂位,但5點半未開鋪就去食頭圍😅,去到都有兩三枱有人等食喇,坐底等一陣夠鐘先落得單。我地叫咗半隻胡椒豬肚雞煲:之前已經食過,非常多料!除雞,豬肚,仲有豬手,豬骨,雞腳。湯係奶白色,應該係腐竹已經煲溶咗,夠好濃味,胡椒味都好出,有少少辣,豬肚乾淨無怪味,雞都有鮮味,點埋提供嘅辣椒豉油真係👍👍。另外再叫咗一隻奇味雞煲,其實即係麻辣雞煲,我地叫小辣嘅,好多洋蔥芫茜,爆得好香,雞肉嫩滑,辣度剛好,惹味非常👍,我地無叫配料,一隻半雞,5個人都食到好飽了😂😂