2025-05-07
三人行燒烤店📍地址:太子西洋菜北街328號亞洲大樓地下C號舖 今晚同朋友去咗太子嘅「三人行燒烤店」食串燒,呢間舖頭雖然唔算大,但環境乾淨光猛,牆上貼滿食物相,睇到都流口水!我哋點咗幾款招牌菜,整體質素唔錯,性價比幾高,值得一試。 ### 🔥 **串燒類** 1. **菠蘿** 燒菠蘿真係必點!表面微焦,咬落去爆汁,酸甜開胃,解膩一流。 2. **娃娃菜** 燒得啱啱好,菜葉爽脆,加咗蒜蓉同孜然粉,香口得嚟唔會太乾。 3. **韭菜** 燒得夠嫩,加咗辣粉更加惹味,送啤酒一流。 4. **雞腎串** 爽脆彈牙,燒得香口,調味適中,唔會過鹹。 ### 🦪 **海鮮類** 5. **蒜蓉燒蠔** 蠔肉肥美,蒜蓉鋪滿,燒到啱啱熟,入口鮮甜多汁,蒜香濃郁,正! 6. **辣酒煮螺** 螺肉爽口,辣酒湯底香濃帶微辣,仲有少少酒香,越食越上癮。 ### 🍽 **小食類** 7. **涼拌麻辣魚皮** 魚皮脆口,麻辣汁夠哂惹味,仲有少少麻香,好開胃。 8. **燒日式雞泡魚乾** 燒到外脆內軟,蘸沙律醬食,甜甜哋又帶魚香,送酒一流
📍地址:太子西洋菜北街328號亞洲大樓地下C號舖
### 🔥 **串燒類**
1. **菠蘿**
燒菠蘿真係必點!表面微焦,咬落去爆汁,酸甜開胃,解膩一流。
2. **娃娃菜**
燒得啱啱好,菜葉爽脆,加咗蒜蓉同孜然粉,香口得嚟唔會太乾。
3. **韭菜**
燒得夠嫩,加咗辣粉更加惹味,送啤酒一流。
4. **雞腎串**
爽脆彈牙,燒得香口,調味適中,唔會過鹹。
### 🦪 **海鮮類**
5. **蒜蓉燒蠔**
6. **辣酒煮螺**
螺肉爽口,辣酒湯底香濃帶微辣,仲有少少酒香,越食越上癮。
### 🍽 **小食類**
7. **涼拌麻辣魚皮**
魚皮脆口,麻辣汁夠哂惹味,仲有少少麻香,好開胃。
8. **燒日式雞泡魚乾**
燒到外脆內軟,蘸沙律醬食,甜甜哋又帶魚香,送酒一流。
### 🧃 **飲品**
9. **王老吉**
食串燒點少得凍飲?王老吉清熱解辣,完美配搭。
#總結**
食物質素唔錯,尤其海鮮同串燒水準穩定,調味夠哂惹味。服務都幾好,上菜速度合理,環境乾淨,適合三五知己宵夜吹水。如果鍾意港式串燒,呢間值得試吓!
**推薦指數:★★★★☆ (4/5)**
**回頭率:高**
下次再嚟會試吓佢哋嘅**黑松露蝦多士**同**安格斯牛肋串**,聽講都好正!