2009-01-31 15 views
為何這間的comment會是不好居多呢?我上次去過深水埗的分店.今次帶同家人來.吃了個拉面, 就的確較差...因為面冇特別, 又等得耐.湯又係好似豬骨濃湯公仔面咁.但係d刺身飯呀, 沙律都是很好. 又多.海膽又正, 三文魚又厚又好吃.這兒是很平價日本野之精選呀.雖然這間元朗分店要填左會員form先比你入去.
為何這間的comment會是不好居多呢?

我上次去過深水埗的分店.
今次帶同家人來.

吃了個拉面, 就的確較差...因為面冇特別, 又等得耐.
湯又係好似豬骨濃湯公仔面咁.

但係d刺身飯呀, 沙律都是很好. 又多.
海膽又正, 三文魚又厚又好吃.

這兒是很平價日本野之精選呀.

雖然這間元朗分店要填左會員form先比你入去.
2009-01-19 10 views
一直聽過這店子,但沒去過。終於,幾日前跟老公去了一試。晚市蠻多人,幸好去的時間早,不用怎麼等就入去了。點了飯+小食+壽司。xo牛肉炒飯: 完全感受不到xo醬,是甜而不辣的炒飯。若撇除這問題,單以牛肉炒飯來說,是蠻不錯的。啖啖牛肉,不太油,熟度也適中。蕃薯天婦羅: 中規中距6大件。芝士焗生蠔: 值得推介,大大隻肥美的生蠔佈滿車打芝士,表面焗至金黃,蠔肉的鮮美加上芝士的濃郁,讓人食指大動。食完生蠔,它的殼還剩滿滿的芝士漿,可見它的芝士份量十足,我們將這些芝士倒入炒飯中,混在一起食,意外的配合~壽司: 三文魚+劍魚+鰻魚,不過不失,都ok新鮮,飯也不見是那麼差。只是…價錢方面不太抵。
一直聽過這店子,但沒去過。終於,幾日前跟老公去了一試。

蕃薯天婦羅: 中規中距6大件。

只是…價錢方面不太抵。
  • 芝士生蠔
2008-10-24 27 views
同朋友去呢度食晚餐. 我地叫左四樣野, 食物既賣相唔錯, 可惜魚生唔係好新鮮, 壽司既飯硬左D, 烏冬好食可惜湯就唔熱, 只可以用溫暖黎形容, 得碟燒三文魚係我地個個都覺得滿意既. 我平時食野要求唔高, 不過今次真係覺得麻麻地, 可能太多人幫襯所以影響左質素呱
燒牛肉烏冬, 好食但可惜湯唔熱
魚生拼盆, 唔生鮮
壽司, 魚生唔生鮮, 飯又硬左D
燒三文魚頭, 好食
$125 (Dinner)
燒三文魚頭, 好食
2008-08-04 10 views
今日晚上十點幾...諗住搵野食.咁岩經過呢間野見冇乜人等諗住試下...因為前面都係等一張.都等左十分鐘..諗住下張到我地..問左門口條友confirm 左下張係我地都算...一路等..突然有3 個女人出現...好巴閉咁同d職員打招呼......跟住有枱走..應該都係我地坐先...點知個班女人一支箭就入左去坐...我地即時同門口條友理論...岩岩先話下張我地...點知有 人打尖打得咁出面...條友即時口窒室話book 左位...我地質疑佢如果有booking 頭先唔好話下張我地啦..一路佢講佢就dup低頭...好似作賊心虛咁..仲即時走入店入面逃避...我地仲即時入店同佢理論...入面個阿姐騰哂雞咁迴避我地...即時問佢地攞左投訴電話..條氣已經好唔順...打比投訴電話個經理都係係到敷衍我地...仲話如果係長期客戶可以預先book 位喎...即係表示佢地only想做長期客戶啦...生客唔駛旨意幫襯啦...不知所謂...你一早講到明熟客可以打尖我地d生客咪唔等囉/...最好貼張notice出來講明熟客優先呀笨....以后晤駛旨意我會幫襯...
以后晤駛旨意我會幫襯...
2008-07-24 20 views
今日同朋友2個人去左三上食晚 飯啦叫左牛肉飯定食 ↑唔知點解佢牛肉鍋個湯底好鬼死甜而無乜牛肉味wo劍魚腩刺身↑第一件食落口好似好水咁,腥腥地咁囉鰻魚片壽司↑好普通既鰻魚壽司最後追加左一個鮮帶子軟殼蟹反卷 ↑帶子好似乾乾地,軟殼蟹又唔脆好似"立立"地個人覺得ok啦...唔好咁大期望囉
今日同朋友2個人去左三上食晚 飯啦

叫左牛肉飯定食
↑唔知點解佢牛肉鍋個湯底好鬼死甜而無乜牛肉味wo
劍魚腩刺身
↑第一件食落口好似好水咁,腥腥地咁囉
鰻魚片壽司
↑好普通既鰻魚壽司
最後追加左一個鮮帶子軟殼蟹反卷
↑帶子好似乾乾地,軟殼蟹又唔脆好似"立立"地

個人覺得ok啦...唔好咁大期望囉
$90 (Dinner)
2008-07-03 38 views
三上依家下午有2個時段做緊38蚊任食...前兩日終於去試左喇有十幾廿樣野可以任你點...味道雖然只係一般,但勝在即叫即整,唔似其他同樣做任食店舖咁,出度黎唔新鮮,所以係值得一試既
$38 (Other)
2008-06-08 23 views
有人請都要諗過先去,本來諗住試金水...點知好多人排隊,就去左呢間野,去到果陣仲有三張空台,係都要逼我地搭台,間野服務態度又差,食任食,D魚生鰻魚又用超納米技術切割,得幾張普通A4紙咁幼,D飯一件抵人地其他舖頭兩件,一個手卷=半碗飯,個"食送"都唔夠我手指公大,咩三文魚皮手卷,半碗白飯+軟淋淋紫菜+兩塊手指甲咁大塊既四洲炸魚皮,仲要無味既,最頂癮係佢係D飯度加埋沙律醬,叫5件黎四件,4件有3件黎錯既,得件三文魚係岩,無啦啦整堆屎咁果D吞拿魚沙律,一野車落我面前,我即刻同佢講:我無嗌呢D咁既野喎!跟住條*樣又ON居居走去換,番黎又唔係我嗌果D,算啦照食,剩係等佢搓果幾粒野,等左3個字,跟住算啦,諗住食多少少走人,最後就剔左四件,個姐仔就係咁問係咪四件,我終於忍唔住同佢講:你都係黎四件架咋,你黎過5件咩?跟住佢話:我地會分開上架嘛.咁我又剔多樣,跟住心諗:你係咪一隻碟放一舊飯?點知佢又黎4件:鰻魚+三文魚+魷魚+鮑魚,得三文魚係我叫既啫,其他我無叫過,佢又無啦啦係隻碟度擠D沙律醬...跟住等等等,我果件分開上既飯都無黎到,格離兩張台都已經嘈緊:D飯咁大舊,我黎食飯得啦?跟住又話,食剩每粒飯

去到果陣仲有三張空台,係都要逼我地搭台,
仲要無味既,最頂癮係佢係D飯度加埋沙律醬,
叫5件黎四件,4件有3件黎錯既,得件三文魚係岩,
無啦啦整堆屎咁果D吞拿魚沙律,
一野車落我面前,我即刻同佢講:我無嗌呢D咁既野喎!
跟住條*樣又ON居居走去換,番黎又唔係我嗌果D,
算啦照食,剩係等佢搓果幾粒野,等左3個字,
我終於忍唔住同佢講:你都係黎四件架咋,你黎過5件咩?
跟住佢話:我地會分開上架嘛.
咁我又剔多樣,跟住心諗:你係咪一隻碟放一舊飯?
點知佢又黎4件:鰻魚+三文魚+魷魚+鮑魚,
得三文魚係我叫既啫,其他我無叫過,
佢又無啦啦係隻碟度擠D沙律醬...
跟住又話,食剩每粒飯以三蚊粒計,我理佢都傻,特登食剩兩舊飯就埋單
則邊D豉油又唔抹,搞到我HI到成件衫唔使要,即刻走左去個FD度買過件,,
覺得無啦啦比人搶咗二百幾蚊..
我同女朋友兩個都只不過係食左10舊度...我試過係7褔神1個人食19碟野啦,可想言之佢D飯有幾大舊,有0分我一定全部比零分
$120 (Tea)
2008-03-06 15 views
三文魚刺身- 有6件, 切得好厚, 有口感, 不過無鮮味海膽飯- 好大碟, 數過有11款料o係入面, 不過食唔到有海膽, 好似楊州炒飯咁, 無咩味道, 只係勝在多料豬軟骨餃子- 味道一般, 同普通餃子一樣, 無咩特別, 皮炸得脆,但燶得滯
三文魚刺身- 有6件, 切得好厚, 有口感, 不過無鮮味

OK
2007-11-27 14 views
前兩日咁岩6點正到,見無人等,入去試下三文魚刺身,$65有14件,都OK平什錦刺身沙律上面都幾多刺身粒海膽甜蝦杯入而海膽唔係咁新鮮,甜蝦好細隻下帶子壽司上面係好大件帶子,$20兩件好低食燒秋刀魚就麻麻,完全食唔到秋刀魚味反而燒三文魚頭又OK,而且好大份(連魚"旗"果到)其實都無乜印象總括黎講唔係差,但都唔係好,食既野無驚喜,係元朗咁多間食日本野黎講呢間都算座得舒服,呢點可以加分~不過我地未食完(D野未黎)佢就想收野....可以出面遲左多人等啦...
前兩日咁岩6點正到,見無人等,入去試下
三文魚刺身,$65有14件,都OK平
什錦刺身沙律上面都幾多刺身
海膽甜蝦杯入而海膽唔係咁新鮮,甜蝦好細隻下
帶子壽司上面係好大件帶子,$20兩件好低食
燒秋刀魚就麻麻,完全食唔到秋刀魚味
反而燒三文魚頭又OK,而且好大份(連魚"旗"果到)
其實都無乜印象
總括黎講唔係差,但都唔係好,食既野無驚喜,
係元朗咁多間食日本野黎講呢間都算座得舒服,呢點可以加分~
每星期都要入元朗, 這次決定去試一試這家聞名已久的三上, 地方很好找, 就在千色廣場對面。星期日12點15到, 已祗剩一張枱, 剛好入座。叫了地獄拉麵、煱仔烏冬、芥辣八爪魚、三文魚及赤貝刺身、幾種壽司(黃金魷魚、海膽、魚籽、油甘魚)、半生熟牛肉、炸墨魚咀、燒雞及雞軟骨串等。拉麵OK, 烏冬煙韌有咬頭, 唔錯, 但湯底麻麻; 芥辣八爪魚同赤貝夠爽口; 三文魚就唔係好掂, 完全無魚味; 壽司過得去, 略嫌紫菜已變"淋"; 半生熟牛肉無乜牛味; 炸墨魚咀唔夠香; 燒雞及雞軟骨串正常野OK啦!整體來說不是很差, 以這個價格吃到這樣的貨式叫做可以接受了, 祗是如果你唸住食日本刺身生食的就會有些失望。

星期日12點15到, 已祗剩一張枱, 剛好入座。

2007-06-17 19 views
因為爸星期日唔得閒,所以我跟媽一家三口就提早為爸慶祝父親節。爸特別喜歡食刺生,而且對刺生的要求幾高,以前佢行船,成日食海鮮,所以有點研究,都幾識食!聽朋友介紹三上,所以揀左這裡!有些人有個疑問,招牌明明寫住"三伊一橋",點解俗稱"三上"呢?這點我就知啦,哈~這間店初開時,係叫"三上"...但真係做得好差,壽司竟然用超市出售的有膠紙包住那款,愈做愈差。突然有日間店圍晒板,寫住"裝修"(人人都以為係執粒)接著就開左間"三伊一橋"...但我認得老闆娘係同一人囉!它的餐牌上有些菜都有"三上"的名字。6點半去到,拎左籌要等6個位,見入面的人好似岩岩坐落黎,所以就係附近行下!半個小時後返黎,已經過左幾個number,好彩門口的侍應肯俾下一張檯我地。裝修過後的"三上",地方明顯比以前舒服,起碼唔係迫先~我地點了:三上雜錦刺生(小)--$118--最底一層係冰,中間有大堆瓜絲把冰和刺生分開,幾好。最怕吃到暖暖的刺生,幾新鮮都假啦!酒煮蜆--$38--以煲仔上的蜆,落了炸蒜,幾香!不過蜆不夠乾淨,入口有沙!三上雜錦炒飯--$40--沒甚麼期望,因為驚唔夠食先叫...很像食緊楊洲炒飯!蟹子+京蔥三文魚壽司
聽朋友介紹三上,所以揀左這裡!

裝修過後的"三上",地方明顯比以前舒服,起碼唔係迫先~
我地點了:
蟹子+京蔥三文魚壽司--$10+$15--普普通通,不叫得特別!
那天晚上同朋友吃飯, 朋友要吃日本菜, 又未吃過「三上」, 朋友其實提過不止一次, 但「三上」, 「三上」的, 但招牌分明寫著三橋一伊, 但也不深究了, 一於試試!雖然只是六點多, 但店內已座滿了人!我叫了一個豬軟骨定食, 朋友則叫了個是日的定食!我的豬軟骨定食買相雖非日式, 但心想算了, 也不能要求太多, 「將就將就」算了, 但食味就真的很難相就了, 那些豬軟骨的汁帶微酸的味道, 我知道並非變壞的酸味, 但總覺得食味當怪異, 而且豬軟骨炆的時間不足, 仍有點硬身, 份量雖然不少, 但單以食味計算, 也沒什麼胃口了!朋友的是日定食, 明顯有搵笨之嫌, 用了日式的便當盒盛著, 其實內容就是兩塊炸物, 一少塊煎雞扒, 一點的日式沙律, 份量比我的還少!看朋友樣子, 食味也好不到那裡去!我的定食好像要40多元, 朋友的是日定食更要50多, 加上環境不算太好, 很有一種人多擠迫的感覺, 而且食物不見得有何突出之處!坦白說元朗食肆競爭激烈, 日式食肆尤甚, 以如價錢及質素, 我想不會再光顧了, 但奇怪的是天天門外仍大排長龍, 想食如否, 看官真要自己定奪!

2007-02-24 8 views
去到見到OK~諗住試下..好多人等..同佢講2位..唔應人..再同佢講..都係唔理..門口條女仲好串同D人講:都未到你!到我會叫你..嬲嬲到走左.生意好又點...門口果個係度趕客..我唔會去呢間野食..係門口d態度已經咁.真係唔敢想像入到去係點..><
2007-01-23 9 views
尋日(即1月21日),我個fd生日,咁我哋咪約埋一齊去三上食野慶祝囉,因為我未去過ma~~哇哇哇,一d都唔抵食,d野食又貴喎,我哋有5個人,食咗$400都唔知食咗d咩,好似冇食過咁...@@我地叫咗以下食物~~(1)雞軟骨~~哇哇,勁燶呀d雞軟骨,又少喎,計計埋埋都係得果十幾粒,睇落好似好大碟,但係就真係一d都唔抵食><(2)刺身沙律~~都ok既,但係個賣相唔得(3)炸尤魚~~味道幾好,但係d尤魚好dum,好難咬好開(4)軟殼蟹手卷~~哇哇哇~~~好燶呀,炸到d軟殼蟹黑蚊蚊,點@@(5)都係d普通既壽司同卷物,冇咩特別...p.s.:除非大家真係好多$$啦,如果唔係都唔好嚟(晒)$$勒^^

我地叫咗以下食物~~
(2)刺身沙律~~都ok既,但係個賣相唔得
(3)炸尤魚~~味道幾好,但係d尤魚好dum,好難咬好開
(5)都係d普通既壽司同卷物,冇咩特別...

2006-11-26 7 views
週六晚,與家人及龍一起去了這間很久沒食的料理店開飯。週末的元朗很多人,我們等待約半小時才有位。四個人吃了: 炸多春魚($15)-燒多春魚吃得多,炸的都是第一遭吃。賣相似天婦羅,點了沙律醬味道就似炸魚手指,考慮價錢都食得過串燒雞串($12)-用了似鰻魚汁的甜燒汁,感覺太甜,不推介芒果蟹籽沙律($38)-份量正常,用了非常甜的芒果,不過蟹籽不多,整體而言都ok細雜錦壽司拼盤($80)-有16件正常大小的壽司,對食慣田中/一番的媽咪而言有失望。我試了三文魚加州卷、櫻花卷及墨魚壽司,是普通水準,的確不及田中的新鮮。油甘魚壽司($30)-媽咪想食油甘魚,另外點的。油甘魚幾乎入口即融,味道口感一般,沒有期望會好些燒牛肉烏冬($38)-全晚最好是這道菜!烏冬整得極其彈牙可口,燒牛肉亦味香肉嫩,非常推介! 為什麼要彈服務呢?首先店外叫飛仔的姐姐一直面黑,然後穿西裝的經埋(大概是)執檯時倒瀉醬油在龍身上,一聲道歉都沒有,反是另一侍應一直向我們道歉,才不致給咸面。 元朗的日本料理店何其多,應該近期不會再來了。

串燒雞串($12)-用了似鰻魚汁的甜燒汁,感覺太甜,不推介

元朗的日本料理店何其多,應該近期不會再來了。