2019-12-07 0 views
呢日約左朋友出來食飯, 冇見3個月了, 找個地方食飯聚聚。來到了-七福神和食亭。七福神和食亭地點都好方便好易搵,就係那間裕X國貨後面。呢晚我地都叫左好多野食,叫到成枱都係牛油果鮮奶沙冰 ($38)呢個真心大愛, 本身我都好中意食牛油果,呢杯野我真係勁中意!不過與其話佢係沙冰, 其實佢似奶昔多D。因為冇埋冰FEEL。口感好Smooth好滑,啖啖牛油果清新既味道, 超正KIRIN啤酒沙冰 ($68)呢個好新奇!都係第1次見!出奇地好味!中意飲啤酒真係應該試下!燒肉帶子串 ($68)呢個好惹味~煙肉腸仔串就食得多, 今次卷啖啖肉既帶子, 啖啖鮮味, 關西風玉子燒 ($56)玉子, 甜甜的, 平時食壽司都喜歡食~今次咁樣大大舊, 大大啖, 真係冇得頂!特別一提, 玉子燒真係整得好好,卷得好靚好實, 夾起來食都唔會散開, 讚焗肉醬茄子手打烏冬 ($58)肉醬同茄子, 真係絕配!如果只食肉醬, 難免會有D膩, 但加埋茄子, 成件事就balance好多~同埋焗烏冬, 原來會好食過焗意粉!芝士焗天火蠔 ($25/隻)蠔大大隻! 好鮮甜!芝士滿滿的, 好滿足芝士燒天婦羅蟹腳卷 ($36)首先, 賣相靚,
呢日約左朋友出來食飯,
冇見3個月了,
找個地方食飯聚聚。
來到了-七福神和食亭。
七福神和食亭地點都好方便好易搵,
就係那間裕X國貨後面。

呢晚我地都叫左好多野食,
叫到成枱都係

牛油果鮮奶沙冰

牛油果鮮奶沙冰 ($38)

呢個真心大愛,
本身我都好中意食牛油果,
呢杯野我真係勁中意!
不過與其話佢係沙冰,
其實佢似奶昔多D。
因為冇埋冰FEEL。
口感好Smooth好滑,
啖啖牛油果清新既味道,
超正

KIRIN啤酒沙冰

KIRIN啤酒沙冰 ($68)

呢個好新奇!
都係第1次見!
出奇地好味!
中意飲啤酒真係應該試下!
燒肉帶子串

燒肉帶子串 ($68)

呢個好惹味~
煙肉腸仔串就食得多,
今次卷啖啖肉既帶子,
啖啖鮮味,

關西風玉子燒
關西風玉子燒 ($56)

玉子, 甜甜的, 平時食壽司都喜歡食~
今次咁樣大大舊,
大大啖, 真係冇得頂!
特別一提, 玉子燒真係整得好好,
卷得好靚好實,
夾起來食都唔會散開, 讚

焗肉醬茄子手打烏冬

焗肉醬茄子手打烏冬 ($58)

肉醬同茄子, 真係絕配!
如果只食肉醬, 難免會有D膩,
但加埋茄子, 成件事就balance好多~
同埋焗烏冬, 原來會好食過焗意粉!

芝士焗天火蠔

芝士焗天火蠔 ($25/隻)

蠔大大隻! 好鮮甜!
芝士滿滿的,
好滿足

芝士燒天婦羅蟹腳卷

芝士燒天婦羅蟹腳卷 ($36)

首先, 賣相靚,
其次, 味道都好!
蟹腳份量唔少, 啖啖肉!
而且仲脆的!
加埋上面好香既芝士,

大阪風鐵板燒牛舌

大阪風鐵板燒牛舌 ($78)

話說牛舌都係其中一樣我中意食既野之一,
呢個鐵枝燒既,
好香口, 又夠又味,
牛舌是厚切的!
又要啖啖的滿足

海膽蟹肉茶碗蒸

海膽蟹肉茶碗蒸 ($42)

茶碗蒸上面有一片海膽,
下面有蟹肉,
蛋很滑, 不錯。
蟹肉味噌甲羅燒配雙目珍珠飯
蟹肉味噌甲羅燒配雙目珍珠飯 ($58)

呢個又係正!
真材實料!
除左味噌, 就係啖啖的蟹肉!
配紫菜白飯很是貼心!
蟹肉味噌甲羅燒配雙目珍珠飯

配紫菜白飯很是貼心!
勺出來一齊食, 一流!

芝士泡菜薯條
芝士泡菜薯條($40)

呢度既泡菜, 係堅泡菜,
唔係泡菜味既粉, 或泡菜味既醬,
估佢唔到, 泡菜加芝士同薯條係咁夾!
好食!

呢餐飯, 傾得好盡興,
食得好滿足!
食物美味又夠精緻,
價$又相宜, 有下次!
2019-12-03
大阪風鐵板燒牛舌
海膽蟹肉茶碗蒸
芝士泡菜薯條
2019-11-15 1121 views
在佐敦上班的好友請吃晚飯,當然又是"七褔神"喇! 每次有聚會都愛在這裡,因爲抵食!好味!炸物,燒物,壽司,手卷,刺身,飯,鳥冬,飲品…………等。種類繁多!每次來都吃得很痛快!今次也下例外!!八品刺身盛盒 $ 288質素高,三文魚腩肥美,鮮嫩甜蝦,滿口滋味!椒塩風味本菇 $ 46每次來到必食的!爽口酥脆,非常惹味,佐酒一流!炸魷魚鬚 $ 55另一個佐酒美食!芝麻雞翼 $ 46甘香鬆脆,肉質嫩滑,配上一口冰凍啤酒,極品!kirin啤酒沙冰 $ 68面層泡沬是沙冰,很特別的口味!清酒煮海蜆 $88蜆肉肥美,湯汁有酒香,鮮甜!芝士焗天蠔 $ 25/隻又是必食的!溶溶的芝士焗得金黃色,蠔肉非常肥美忌廉狀口感,好滋味啊~醬燒豬骨湯拉麵 $ 65各人都已感到很飽了,經過我的讚賞推介,他們還是要嚐一嚐這碗彈牙的拉麵,每人分享些少十分滋味!椰子雪芭 $ 48香濃!滑溜!菠蘿雪芭 $ 48清爽!香甜!又一次在七福神嚐到好滋味!滿足!
在佐敦上班的好友請吃晚飯,當然又是"七褔神"喇!
每次有聚會都愛在這裡,因爲抵食!好味!

八品刺身盛盒 $ 288
質素高,三文魚腩肥美,鮮嫩甜蝦,滿口滋味!

椒塩風味本菇 $ 46
每次來到必食的!
爽口酥脆,非常惹味,佐酒一流!

炸魷魚鬚 $ 55
另一個佐酒美食!

芝麻雞翼 $ 46
甘香鬆脆,肉質嫩滑,配上一口冰凍啤酒,極品!

kirin啤酒沙冰 $ 68
面層泡沬是沙冰,很特別的口味!

清酒煮海蜆 $88
蜆肉肥美,湯汁有酒香,鮮甜!

芝士焗天蠔 $ 25/隻

醬燒豬骨湯拉麵 $ 65

椰子雪芭 $ 48
香濃!滑溜!

菠蘿雪芭 $ 48
清爽!香甜!
又一次在七福神嚐到好滋味!滿足!
2019-11-11
2019-10-29 859 views
呢晚放工同姐姐嚟咗呢度食晚飯好耐冇去屋酒屋食飯,所以點咗好多嘢食火炙壽司五件都燒得好香口我最中意鰻魚同吞拿魚鰻魚柔軟得嚟又有d彈性,好食!芝麻雞翼雞翼充滿芝麻香,好香口惹味蛋包飯蛋做得好鬆軟充滿蛋香入面嘅珍珠米飯帶d濕潤但粒粒分明好飽滿整個蛋包飯嘅調味啱啱好唔會過咸加埋番茄醬食落更多開胃滋味 !海膽炒飯上面放有鮮甜嘅生海膽同三文魚籽飯入面除咗熟咗嘅海膽粒、仲有蝦同魷魚等嘅海鮮配料、非常之豐富,充滿海鮮嘅咸香味。另外珍珠米炒得粒粒分明,非常香口焗蠔香滑忌廉加鮮甜厚肉嘅蠔,yummy!剌身拼盤全部都好新鮮生蠔好鮮甜,帶少少海水味!good!椰子雪糕好重椰子味,好香滑!好食!整體來講食物質素都好好,而且價錢又合理,都幾適合同一班朋友嚟食
呢晚放工同姐姐嚟咗呢度食晚飯

好耐冇去屋酒屋食飯,所以點咗好多嘢食

火炙壽司
五件都燒得好香口

我最中意鰻魚同吞拿魚

鰻魚柔軟得嚟又有d彈性,好食!

芝麻雞翼
雞翼充滿芝麻香,好香口惹味

蛋包飯
蛋做得好鬆軟充滿蛋香

入面嘅珍珠米飯帶d濕潤但粒粒分明好飽滿
整個蛋包飯嘅調味啱啱好唔會過咸
加埋番茄醬食落更多開胃滋味 !

海膽炒飯
上面放有鮮甜嘅生海膽同三文魚籽

焗蠔
香滑忌廉加鮮甜厚肉嘅蠔,yummy!

剌身拼盤
全部都好新鮮
生蠔好鮮甜,帶少少海水味!good!

椰子雪糕
好重椰子味,好香滑!好食!

• 壽司
  • 刺身拼盤
  • 蛋包飯
2019-10-25 809 views
事原妹妹仔想我幫佢占卜算命,但又唔知俾幾多錢.....我話大家咁熟, 咪請我食番餐飯仔算囉!想食咩呀?日本菜囉! (因為近排少食日本菜!)咁....想去邊間呀?你請你話事啦!咁.... 佢就訂咗枱去七福神!七福神唔係第一次幫襯, 水準唔錯, 所以放心再幫襯.妹妹仔請, 所以由佢發辦, 蟹籽沙律 (大份量), 炸雞軟骨, 六品刺身盛兮, 蒲燒鰻魚, 九州拉麵.未講食品之前, 先講吓個廁所, 好乾淨! 讚!炸雞軟骨超正, 外表香脆之餘雞軟骨一D都唔硬, 而且極軟又極 Juicy, 爆分! \(^0^)/.六品刺身盛兮除咗有最愛三文魚, 重有帶子, 甘蝦, 北寄貝, 吞拿魚同鱆紅魚, 最深印象係帶子同甘蝦, 肉質極鮮甜, 我重留意到底部放上冰粒保持底溫, 夠貼心.蒲燒鰻魚魚身夠厚肉, 入口即溶而且味道唔會太甜啱啱好, 滿意.我自己少食九州拉麵, 眼前嘅叉燒份量比想像中多, 最重要入口即溶, 湯底亦濃郁, 拉麵彈牙之餘唔會過冧, 滿意x2.最驚訝係個大份量嘅蟹籽沙律! 竟然用個大大個湯碗裝大大份沙律上枱, 你話如果份沙律唔好食都可以放棄唔理佢, 衰在份沙律足料攪到好好味喎! 結果食完個沙律已經
事原妹妹仔想我幫佢占卜算命,但又唔知俾幾多錢.....

我話大家咁熟, 咪請我食番餐飯仔算囉!

想食咩呀?

日本菜囉! (因為近排少食日本菜!)

咁....想去邊間呀?

你請你話事啦!

咁.... 佢就訂咗枱去七福神!

七福神唔係第一次幫襯, 水準唔錯, 所以放心再幫襯.

未講食品之前, 先講吓個廁所, 好乾淨! 讚!

最驚訝係個大份量嘅蟹籽沙律! 竟然用個大大個湯碗裝大大份沙律上枱, 你話如果份沙律唔好食都可以放棄唔理佢, 衰在份沙律足料攪到好好味喎! 結果食完個沙律已經飽腹一半!

Okay, 繼續算命, 乾坤一開, 三七氣流一轉....

• 炸雞軟骨
2019-10-23 858 views
去佐敦附近都好似新開左唔少美食,而呢間成日經過都會見到佢樓下需要排隊所以今日就提早黎book定位一於嚟試吓。蟹籽沙律(大)因為平時見出面嘅沙律份量都比較少,於是就叫左個大的,而呢間嘅沙律份量完全係超出預期,係平時的份量的3倍,適合6個人以上食。而入面的青瓜都非常爽脆。唯一有少許問題係沙律醬太多,所以好膩,建議大家可以叫少醬。芝麻雞翼一碟有四隻,全部都連埋雞翼尖而且係新鮮即炸,表面嘅調味功夫都做得十分之好。夠晒入味有少少鹹鹹地同埋香料嘅味道啱啱好,而且入面啱炸得啱好,仲有肉汁唔會太乾身又唔夠熟,所以呢個芝麻雞翼都叫得過。三文魚腩,一客有5塊,每塊都切得幾厚,係平時放題嘅厚度嘅兩至三倍到。所以食落非常之有口感,而且脂肪分布非常之好,所以非常之容易咬落去,而且唔會有其他唔新鮮的味或者唔夠凍嘅情況出現。石鍋燒香蒜牛肉飯,一上枱嗰陣已經聞到面頭大量蒜香嘅味道,而且石鍋非常之夠熱。所以一上枱之後要開始拌飯。如果唔係就會出現燒焦嘅情況,不過正正係因為夠熱所以成碗飯都會充滿着好香嘅牛肉同埋蒜香味道。十分之惹味。而且牛肉嘅份量都比得相當自大方,少少鹹鹹地嘅汁同埋蒜香食落非常之開胃。炸雞軟骨,上面嘅炸粉一

蟹籽沙律(大)

炸雞軟骨,上面嘅炸粉一啲都唔厚,而且係新鮮即炸,脆卜卜,有小小鹽,可以配上啤酒咁樣食非常之夾。

士多啤梨乳酸,入面士多啤梨嘅味道非常之香濃,而且一啲都唔假,應該係用咗新鮮嘅士多啤梨落去整,入面嘅甜度亦都唔會比起坊間甘甜,加上有少少酸咁,而且都幾大杯所以都幾抵。

最後職員雖然非常之忙碌,但係亦都唔會有漏單嘅情況出現。食物上枱嘅速度亦都幾快。
2019-10-16
啲員工質素差到冇得再差,全部自己做野,唔會理間鋪啲客。想落單舉左成30秒都冇人過黎拎。啲員工係完全冇禮貌,好似啞左咁,放低啲野直接走。直接叫啲客做”條友”,又全程黑口黑面,唔明點解要比服務費呢間野。食物一般,唔明點解間野咁多好評。總結垃圾水準。
2019-12-08
Lunch
2019-12-02 18 views
陪女兒去佐敦做美容,又係一等又2個多小時,肚餓啦!女兒知我喜歡食日本野,請咗我去七福食晚飯,我重記得七福的三文魚腩,超好味,立刻前往用餐!三文魚腩(5切):新鮮肥美,魚油豐富,肉質細嫩鮮美,魚脂甘香。食左刺身,當然不可錯過三文魚腩壽司特長:同樣肥美,加長可以增加口感。火灸蟹棒壽司惹味!海老天婦羅:粉漿不會太厚,外層炸得金黃酥脆,蝦肉爽口。芝士焗天火蠔:用芝士加煙肉鋪在蠔面,焗至金黃色,蠔味濃郁,口感creamy又惹味!芝麻雞翼:即炸雞翼上枱熱騰騰,外脆肉嫩,加左芝麻更添香味。鰻魚飯:鰻魚份量不少,已經蓋滿飯面,鰻魚厚肉有口感,用鰻魚汁撈飯更好味!柚子咖喱豬扒飯:厚切豬扒炸至金黃色,飯炒得香口,配合埋濃郁的柚子咖哩汁,十分惹味!
海老天婦羅:粉漿不會太厚,外層炸得金黃酥脆,蝦肉爽口。
芝麻雞翼:即炸雞翼上枱熱騰騰,外脆肉嫩,加左芝麻更添香味。
2019-11-21
2019-11-30 26 views
上次同朋友食過,覺得 "七褔神 " 的出品都不錯, 所以今日人便帶家人來品嚐一下。餐廳推介 : 日本柚子系列之一;鍾情以酸酸甜甜的柚子入饌人士定會喜歡,除了大量沙律菜,原隻去殼蝦外,我覺得當中那片麵包脆脆提昇了沙律的口感層次。加上柚子的清香,感覺份外清新。因為愛食海膽,所以我根本不作他想,只會選第4項 ~ 海膽拼盤。海膽鮮甜軟滑,一點腥味也没有,連本來不太熱充於食海膽的家人都食到舐舐脷;鱆紅魚肉質爽口鮮美,有咬口,业蝦與三文魚都很新鮮,整個刺身拼盤都唔錯,新鮮味美是重點所在。蟹肉味噌甲羅燒 $58廚帥推介之一,由大量蟹膏、蟹肉、蟹子、味噌混和一起放在蟹蓋內燒,配以飯團、紫菜片倦起一同吃,不但口感豐富,亦突顯蟹肉的鮮味。剛剛焗好便送上檯,超熱辣 ,蠔身肉質肥美,芝士醬汁較得好好,沒有蓋過蠔的鮮味,用匙羹拂起來食,簡宜高級的享受。餐廳選用中型蜆 ,肉質非常鮮嫩 ,粒粒脹卜卜 肥美飽滿 ,浸泡在清酒湯中  ,令味道份外鮮甜 ,這清酒湯更混入少少辣的原素 ,有點刺激但又不過份辣 ,不知是否取材自中式胡椒湯的做法 ,真的好味到令人越呷越想呷。上次無貨 ,今日一定要點一客補償返 ,原條燒鰻魚燒到表
和風柚子蝦沙律

蟹肉味噌甲羅燒

蟹肉味噌甲羅燒 $58

清酒煮海蜆
餐廳選用中型蜆 ,肉質非常鮮嫩 ,粒粒脹卜卜 肥美飽滿

蒲燒鰻魚
上次無貨 ,今日一定要點一客補償返 ,原條燒鰻魚燒到表脆內嫩 ,熱辣辣,散發著燒汁與鰻魚的魚油香味 ,令人垂涎,且無骨 ,大人細路都啱食

黑松露海膽茶碗蒸
茶碗蒸是我的最愛,小巧的杯內承載著滑滑的日本蒸蛋,口感似布甸,細緻嫩滑,除了冬菇還加入了海膽、黑松露兩種高貴食材,鮮甜味美,秋意漸濃,吃著熱騰騰的茶碗蒸份外滋味。

芒果活乳酸
非常重牛油果味、甜度剛剛好,沙冰比例恰當,沒有沖淡牛油果的味道,口感超滑,絶對是健康之選

芒果活乳酸
清香可口,陣陣香芒味,加入乳酸還可以增加腸道內益新菌, 有益健康,正 !

日本餐廳來說,這裏的價錢算是相宜,且選擇多,質素亦不俗,職員的服務態度很好,見客人有需要時,會主動出手相助,所以每次有人提出食日本菜,我都會想起 "七褔神 "。
2019-11-26
和風柚子蝦沙律
蟹肉味噌甲羅燒
蒲燒鰻魚
黑松露海膽茶碗蒸
2019-11-26 41 views
識我的朋友都知道我對七福神的熱愛,每次家人朋友提議日本菜,七福神都係我個list上,因為無論價錢、食物質素、款式、地點等等都高CP隔左一兩個月沒來,今晚來到見到有新款啤酒當然要試試,生啤沙冰把平時的泡沫變成沙冰,兩層口感一坐下先叫一些刺身壽司,每次見到咁長既壽司都好開心,火炙三文灸和三文魚腩壽司入口即溶帶子刺身同和牛刺身都好厚,份量十足海膽同活赤貝係我日本菜favourite之一,赤貝一定足原隻,而且味道鮮甜食完刺食就輪到熟食,呢到款式真係好多,串燒、小食、天婦羅、麵食每個category入面既種類都好多,我特別串燒&天婦羅,燒得乾身不會油

帶子刺身同和牛刺身都好厚,份量十足

2019-11-20
2019-11-22 35 views
隔一段時間就喜歡來這裡一次,地點方便,食物種類多,很適合一班人過來嚐小吃,聊聊天。一如以往,更種款式的食物都挑一些︰壽司今天挑了玻璃蝦、三文魚和和牛壽司,水準穩定,特別喜歡和牛壽司。刺身海膽和和牛刺身都相當不錯。天婦羅南瓜和蕃薯都很甜,海老就大大的一隻,相當滿足。小吃和串燒點了枝豆、雞翼串、牛舌和雞軟骨來送酒,非常棒。海膽海鮮炒黃金飯絕對是今天的首推美食,飯上鋪滿各類海鮮,火喉恰到好處,每一顆飯都又香又脆。雖然已吃得飽飽的,但還是忍不住吃了很多這炒飯。

一如以往,更種款式的食物都挑一些︰
壽司

刺身
海膽和和牛刺身都相當不錯。

天婦羅
南瓜和蕃薯都很甜,海老就大大的一隻,相當滿足。

小吃和串燒
點了枝豆、雞翼串、牛舌和雞軟骨來送酒,非常棒。

海膽海鮮炒黃金飯
天婦羅
2019-11-20
  • 海膽海鮮炒黃金飯
2019-11-18 50 views
朋友極力推介這間日本料理, 所以帶同家人來吃! 為這裏位置方便,位於佐敦地鐵站3分鐘路程就到。侍應安排我們坐卡位,地方寬敞, 看看餐牌,很多選擇呀!我們點了海膽魚子丼, 海膽及魚仔鋪得滿滿於飯上面,見到已經流口水😋😋, 海膽很新鮮 入口即溶魚子鹹鹹的,送壽司飯絕配。👍還點了刺身拼盤, 有章紅魚、活赤貝、三文魚及帶子。 活赤貝新鮮爽口, 帶子鮮甜, 三文魚厚切大大件, 簡直轟炸味蕾呀!🥰🥰揚物點了: 魷魚鬚唐揚,廣島吉列炸蠔。 吉列蠔有濃濃嘅蠔味, 脆香惹味。鹽燒三文魚頭: 魚頭很大,很多魚肉, 燒得很香, 有些位置很脆口,送酒一流👍軟殼蟹手卷(2本),上檯還暖,炸得很鬆脆, 而且份量充足。飲品我們點要蘋果酒,很香蘋果味 容易入口, 適合 女仔飲。還有很久沒有飲的波子汽水, 懷舊一返🤩朋友的確冇介紹錯,以後一定會再來👍👍

軟殼蟹手卷(2本),上檯還暖,炸得很鬆脆, 而且份量充足。

朋友的確冇介紹錯,以後一定會再來👍👍
海膽魚子丼
魷魚鬚唐揚
廣島吉列炸蠔
軟殼蟹手卷(2本)
鹽燒三文魚頭
波子汽水
蘋果酒
2019-11-06
海膽魚子丼
魷魚鬚唐揚
廣島吉列炸蠔
軟殼蟹手卷(2本)
鹽燒三文魚頭
波子汽水
蘋果酒
2019-11-16 55 views
兄弟生日,一行四人約埋到佐敦道食日本菜,食開(七福神)平靚正! 大家坐底即叫番杯冰凍嘅K irin啤酒沙冰,都幾香,上面果層係泡泡沙冰,好幼滑冰凍口感好正!刺身好新鮮!冇失準!炸椒塩本菇送酒冇得彈!清酒煮海蜆粒粒肉脹卜卜,幾肥美,啲湯好鮮甜!芝麻鷄翼皮鬆脆,肉汁豐富肉質嫩滑,好野!浦燒鰻魚厚肉,甘香肥美軟滑,浦汁蜜味鮮甜真係好好味!海鮮海胆炒黃金飯好大碟!啲飯好軟熟,粒粒金黃色,鮮甜有海胆甘香嘅味道,真係食不停!綠茶雪糕唔太甜,幾好味!椰子雪芭,桃雪芭,菠蘿雪芭都好好味!有濃滑,有清新香氣口味,各有韻味!喺度食左咁耐次次都冇失準!啲出品都係咁好食!所以,若果約朋友喺佐敦聚會我都會係首選*七福神*有信心啲!

刺身好新鮮!冇失準!

炸椒塩本菇送酒冇得彈!

清酒煮海蜆粒粒肉脹卜卜,幾肥美,啲湯好鮮甜!

芝麻鷄翼皮鬆脆,肉汁豐富肉質嫩滑,好野!

浦燒鰻魚厚肉,甘香肥美軟滑,浦汁蜜味鮮甜真係好好味!

海鮮海胆炒黃金飯

綠茶雪糕唔太甜,幾好味!

椰子雪芭,桃雪芭,菠蘿雪芭都好好味!
有濃滑,有清新香氣口味,各有韻味!

喺度食左咁耐次次都冇失準!啲出品都係咁好食!
所以,若果約朋友喺佐敦聚會我都會係首選*七福神*有信心啲!
2019-11-11
2019-11-15 36 views
在友人的推薦之下,我們到了佐敦的七福神和食亭吃日式料理。來到日式料理店,當然就試一試這裏的刺身。先上菜的是三文魚腩刺身,非常厚切,油脂分佈均勻,入口充滿魚油香氣,鮮味久久不散。炸魷魚鬚,外表炸得金黃,炸粉不會太厚,酥脆有口感,作為下酒菜一流。雜錦魚生冷麵,平日食魚生飯就食得多,但魚生冷麵不是第一次。拉麵彈牙爽口,加入和風沙律醬,再拌上三文魚粒、玉子、青瓜絲,口感清爽,非常美味。蟹肉味噌甲羅燒,這道菜很特別,是這間餐廳的招牌菜。用蟹肉、蟹膏混合配制,然後放在蟹蓋上燒。食用時以紫菜包著飯糰和蟹肉味噌,充斥蟹的鮮味,非常推薦!鐵板燒牛舌,厚切而且肉質嫩,燒得香氣四溢,吃起來非常過癮。免治雞肉串,非常傳統的日式居酒屋料理,將免治雞肉搓成球狀,然後用竹籤串起來煎。雞肉味香濃,食用時配上以鮮雞蛋和日式醬油調配的醬汁,份外野味。紫薯鮮忌廉奶昔,紫薯味道非常強烈,但卻完全融和在奶昔之中,味道毫不突兀,想不到如此搭配。鰻魚飯,鰻魚肉厚肥美,照燒汁調配得剛剛好,味道不會太濃而掩蓋鰻魚的鮮味。米飯採用日本珍珠米,每粒都煙韌,配上鰻魚,每一口都幸福感滿溢。

鐵板燒牛舌,厚切而且肉質嫩,燒得香氣四溢,吃起來非常過癮。