2020-12-11 937 views
{性價比高日本餐廳🤩}#kong_girl_foodie出街食#七福神和食亭.Bookmark左好耐嘅餐廳🙈見佢好多好評同埋啲comment都幾好🙈,價錢對比起日本嘢唔算貴,而且份量都幾大🤩!我哋嗰日冇book位所以諗住8:30到會好啲,結果都幾多人,好彩我哋有位入!☺️.❣️清酒煮海蜆 $88最少有20隻!煮得啱啱好,啲肉唔會跌咗出嚟,而且佢呢個加咗辣椒所以比平時嗰啲清酒煮蜆會辣少少!.❣️牛舌串 $38厚度適中,黑椒份量啱啱好!.❣️炸魷魚鬚 $58好大碟!而且佢層炸衣唔會好厚,啖啖肉🤩.❣️京都豚肉煮 $88賣相幾靚,有四大件,雖然未去到入口即溶但係味道同口感都唔錯👍🏻👍🏻👍🏻值得一試.❣️三文魚刺身 $62本身想食三文魚腩刺身,但係賣晒🥺味道新鮮,大大件,又厚☺️.❣️石鍋香辣海鮮手打烏冬 $98上菜過咗2分鐘仲好滾🤣🤣海鮮份量比想像中多!烏冬好好食,佢同個海鮮餐好夾!就算我好飽都好努力咁食埋佢🤣🤣.📝總結呢一間幾推介比情侶或者屋企聚會去,價錢唔貴之餘份量都好大,可以share食!👍🏻👍🏻.❣️食完俾分時間❣️🌟食物: 8/10🌟環境: 7.5/10🌟服務: 8/10🌟打卡:
{性價比高日本餐廳🤩}
#kong_girl_foodie出街食
#七福神和食亭
❣️清酒煮海蜆 $88
❣️牛舌串 $38
厚度適中,黑椒份量啱啱好!
❣️炸魷魚鬚 $58
好大碟!而且佢層炸衣唔會好厚,啖啖肉🤩
❣️京都豚肉煮 $88
❣️三文魚刺身 $62
本身想食三文魚腩刺身,但係賣晒🥺
味道新鮮,大大件,又厚☺️
❣️石鍋香辣海鮮手打烏冬 $98
🌟打卡: 7.5/10
🌟推介: 8/10
📍 七福神和食亭
佐敦彌敦道311-313號1樓

#香港 #香港美食 #美食分享 #香港吃貨 #hkfoodie #hkfood #hongkong #hkig #佐敦美食 #佐敦

2020-12-09
2020-11-20 1115 views
佐敦七福神和食亭一向人氣很高,選擇款式很多,刺身壽司海鮮炸物串燒天婦羅丼飯樣樣齊,無論兩人或多人用餐均很合適。七福神裝修處處流露日式風格,疫情關係未能到日本旅行都可以暫時想像已身處日本。蟹籽沙律蟹籽沙律細份已經非常大碗,蟹籽蟹柳絲青瓜絲菜絲混上甜甜酸酸的沙律醬,清爽甜美。赤貝 北寄貝 油甘魚壽司未食刺身前,先嚐較清爽的赤貝及北寄貝壽司。赤貝爽脆,北寄貝彈牙軟熟。油甘魚壽司口感柔軟細滑。刺身盛合(4)刺身盛合有好幾款,此款有半板海膽加紫菜及一個飯團。海膽尚算新鮮,海水味濃。三文魚赤身帶子厚切,色澤油潤,肉質柔軟鮮甜。清酒煮大蜆海蜆帶有天然海水味,味道鹹中帶甜,清酒湯入面有辣椒碎,淨飲略辣。石鍋香辣海鮮烏冬石鍋烏冬滾熱辣上枱,開邊大蝦有頗多胡椒碎,入口較辣。除大蝦外,海鮮尚有帶子、青口及大蜆,用料豐富。烏冬煙韌彈牙,食味不俗。

蟹籽沙律

赤貝 北寄貝 油甘魚壽司

刺身盛合(4)

清酒煮大蜆

石鍋香辣海鮮烏冬

2020-11-19
2020-11-19 863 views
以前仲係佐敦返工的時候,lunch周不時都會來這裡食飯,事隔多年,今天晚上相約了舊同事再來這間餐廳食飯,仍然能夠保持水準!我們差不多8點幾來到,餐廳仍是滿座,十分熱鬧!看看餐牌,實在有太多款式可以選擇,令人眼花撩亂,用了一段時間先可以點餐。而這裡點餐是自行在單餐紙上寫上有關食物號碼便可,夠方便。刺身盛,這裡的刺身盛有幾款選擇,而我們揀選了有金目鯛、三文魚、鱆紅魚、赤身、帶子這幾款作刺身拼盤。刺身全部都好新鮮而且厚切,金目鯛有稍稍燒過,令魚味更突出。帶子鮮甜,三文魚因為厚切,食落啖啖肉!豆腐野菜湯,沒有想過原來這個湯那麼大碗,湯底是奶白色的,有香濃的菇味,內有不少菇菌和菜,而且沒有落味精,非常健康!墨魚咀唐揚,墨魚咀炸得很香口,爽口彈牙,如果用來送酒一定很正!清酒煮大蜆,份量都幾多,湯底有香濃的清酒味,蜆肉大大粒,脹卜卜,非常鮮甜惹味!串燒雞翼、牛舌,雞翼一份有4隻好抵食,雞翼燒得外皮脆口,內裡肉質嫩滑juicy!牛舌非常厚切,食落多汁又惹味!角切魚生丼,冇諗過咁大碗,內裡的刺身分別有三文魚、八爪魚、油甘魚及三文魚籽,食落啖啖新鮮的刺身,口感十足!冷蕎麥麵,冷麵醬汁下了蔥花和芥末,冷麵點
冷蕎麥麵,冷麵醬汁下了蔥花和芥末,冷麵點上醬汁後味道刺激味蕾,好正!
2020-11-10
Dinner
2020-11-16 738 views
最近疫情略為緩和,趁有機會決定外出吃點好西,今次來到在佐敦的日本料理餐廳『七福神和食亭』~星期六的晚上來到,餐廳人頭湧湧,還好有預約,不用等就可以入座了……不過一心掛住吃的小女子忘了拍餐廳內裝的照片LOL餐牌內容超豐富,刺身、沙律、燒物、炸物、丼飯等都有不少選擇,樣樣都想試,二人好不容易選了8道料理:「油甘魚刺身」大大片厚切,新鮮又肥美,刺身愛好者必點~「海膽壽司」夠鮮甜美味,而且份量足,值得點~「灸五味」大件夾抵食,性價比超高,是另一必點之選!「燒明太子」燒得剛剛好,咸香四溢,佐酒一流。「海老天婦羅」蝦肉新鮮彈牙,不過炸皮略嫌過厚,再薄脆一點會更好。「豆腐風野菜湯」香滑且豆味濃郁,加入大量蔬菜和菇類,每一啖都是滿滿幸福,大推!「忌廉蟹肉薯餅」有四大件,外層夠薄身,且炸得很香脆,忌廉薯仔內餡十足,唯蟹肉量不多。「鰻魚炒飯」非常足料,每一口都有惹味的鰻魚粒,且飯粒分明,加上芝麻和紫菜絲等配料,令每一口更有層次感。總括來說,『七福神』的性價比蠻高的,二人叫了一共8道菜也不用$600,食物也有質素,去不了日本旅行,來這兒止止渴也是不錯的選擇啦!------------------------

油甘魚刺身
「油甘魚刺身」大大片厚切,新鮮又肥美,刺身愛好者必點~
海膽壽司
「海膽壽司」夠鮮甜美味,而且份量足,值得點~
炙五味
「灸五味」大件夾抵食,性價比超高,是另一必點之選!

燒明太子
「燒明太子」燒得剛剛好,咸香四溢,佐酒一流。

海老天婦羅

海老天婦羅
豆腐風野菜湯
鰻魚炒飯
2020-11-12 913 views
早幾天剛好經過佐敦,行到肚餓便找一間日本野食,想不到這間日本野有驚喜!裏面有大量卡位,坐得非常舒適,而且店員也很有禮貌,給我的第一印象非常不錯!玉子燒(芝士味)這個玉子燒令我想起了在東京街頭吃到的玉子燒,在香港已經算是做得非常不錯,上菜時熱辣辣,加上濃厚的芝士,真的令人垂涎三尺。忌廉蟹肉薯餅這個小食也在中上水準,炸姨不會過後,而且忌廉味也不會蓋過入面的蟹肉味,平衡得不錯!火炙三文魚壽司和三文魚腩壽司🍣這個火炙三文魚10分出色,是我在香港吃過的火炙壽司之中做得最好的!火炙令加上這個三文魚的油香味更上一層樓,給人一種入口即溶的口感,這味一定是必點的!火炙帶子和火炙蟹棒壽司這兩個壽司也在中上水準,其實也做得不錯,各有特色,也很推薦,但是火炙三文魚太過出色了,完全比下去,哈哈!九州拉麵這個拉麵🍜的質地適合大部份人的口味,因為粗幼度在中間,不會太粗亦不會很有,而且口感彈牙,而且這個拉麵的肉燒得非常非常香口,而且肉質肥瘦適中,吃到停不下來。網燒牛扒這個牛扒令我想起了日本和牛的味道,牛味非常濃厚,就像是在日本餐廳食到的味道,在香港很少可以吃到這種味道,想不到這裏的牛扒比起店內的日式食物一點也不遜色!

玉子燒(芝士味)

火炙三文魚壽司和三文魚腩壽司🍣

火炙帶子和火炙蟹棒壽司

九州拉麵

網燒牛扒
這個牛扒令我想起了日本和牛的味道,牛味非常濃厚,就像是在日本餐廳食到的味道,在香港很少可以吃到這種味道,想不到這裏的牛扒比起店內的日式食物一點也不遜色!非常驚喜!

牛油果鮮奶沙冰
這個雖然叫做沙冰,但是你不會吃到有冰塊,處理得非常出色,比起坊間的沙冰飲品飛甩九條街!而且牛油果味非常龍,可能用了不只一個牛油果, 10分推薦這杯飲品!
忌廉綠茶
這杯忌廉綠茶偏向抹茶的口感,甜度很少,非常適合健康人士飲!

食後感:這個非常適合朋友聚會的餐廳,食物種類很多,而且質素也非常有水準,加上環境舒適和員工質素也不錯。
2020-11-08
之前女朋友介紹一間日本餐廳,放假就決定去試試,估唔到日本餐廳請咗啲口齒講野唔清唔楚的侍應.... 兩個人食一餐下午茶三碟兩舊幾水,咁既服務,唔係幾接受到 ~講返食物帶子,比8分,有好重牛油味,新鮮,推薦餃子,比6分,一般質素一口牛,比3分,超級硬,成百蚊碟...... 千祈唔好中伏

講返食物

帶子,比8分,有好重牛油味,新鮮,推薦
餃子,比6分,一般質素
一口牛,比3分,超級硬,成百蚊碟...... 千祈唔好中伏
2020-10-02
$130 (Tea)
2020-12-19 57 views
食唔到出名既壽司店,唯有轉到另一間日本餐廳啦...誤打誤撞搵到呢間同樣位於佐敦既七福神和食亭。好彩Walk in都有位,如果唔係就要再諗食咩啦...上網搜查先知呢間人氣很高,而且都幾高評價。入到門口已經覺得好似身處日本既感覺,店內有很多日本既裝飾,仲有貍貓擺設。地方雖然不算大,但座位都寛躺。餐牌款式都很多,價錢又唔算貴。清酒煮海蜆份量都算多,唔會得幾隻咁少,而且蜆肉大大粒又啖啖肉,唔會得個空殼。除左清酒味仲食到辣味,加上蜆肉亦帶有天然海水味,唔會過咸。角切魚生丼望落雖然唔算大碗,但份量足夠一個女仔既胃口。碗裡的刺身種類亦算多,有三文魚、八爪魚、油甘魚及三文魚籽,而且刺身夠新鮮!炸魷魚鬚 推介呢小食,份量多之餘,魷魚又唔會好韌。炸粉唔會好厚,食落啖啖肉。三文魚親籽丼新鮮三文魚刺身配三文魚籽,食落啖啖鮮味,而且份量不多不少。流心蛋三文魚親子薄餅呢款係fusion菜,從來都無諗過日式食物可配西式食物。薄餅底是薄批,舖上卷花既三文魚,再加三文魚籽,中間再配流心蛋,食落唔會好漏之餘又食到新鮮既味道,感覺好特別。

清酒煮海蜆

角切魚生丼

炸魷魚鬚

三文魚親籽丼
新鮮三文魚刺身配三文魚籽,食落啖啖鮮味,而且份量不多不少。

流心蛋三文魚親子薄餅
車來車往燈光璀璨,彌敦道五光十色 霓虹燈,很是讓人讚賞香港夜景的美麗。抬頭一看,還有七福神。裕華後方,二樓 有間日式餐廳,靜靜地在 彌敦道已經很多年。 餐廳環境大座位多坐得舒服,即使平日晚上也有很多食客 ,高朋滿座。大盛魚生丼刺身超豐盛,講得出的都有,三文魚帶子八爪魚 油甘魚海膽魚籽。大盛魚生丼有夠新鮮鮮嫩,三文魚籽也飽滿新鮮,粒粒在在咀裡爆發。海膽入口柔軟, 潤滑甘甜 。三文魚肉質肥美,味道亦最甘香。油甘魚柔潤香滑,帶子鮮美甘甜。蟹味噌甲羅燒配紫菜珍珠飯鹹香味美,香氣送埋呢餐枱嗰陣已經聞到,蟹膏味道鮮甜, 包住珍珠米飯, 唔會太過鹹,停唔到口。網燒牛扒牛扒帶少少燶邊, 內裡肉質鮮嫩, 肉質軟嫩味美,咬落唔會韌,有濃濃的肉味和牛油的甘香。安格斯牛小扒日式壽喜燒, 加送安格斯上肩胛一碟壽喜燒以鐵鍋送上 , 溫度得以保持熱辣辣 。 除了有牛小扒和附送的肩胛肉外 ,鍋裏面還有豆腐, 與及一整藍蔬菜,皇帝菜,娃娃菜,粉絲,京蔥等等 ,再加上蛋, 一整個看起來已經 非常豐盛澎湃。 以壽喜燒煮過的 肩胛肉 鮮美肉嫩,肉質細嫩肥美, 牛小排鮮嫩多汁。

大盛魚生丼

蟹味噌甲羅燒配紫菜珍珠飯

網燒牛扒

安格斯牛小扒日式壽喜燒, 加送安格斯上肩胛一碟

時不時就會掛住日本,跟住就會好想食日本野,呢間聽聞性價比幾高,有日做完yoga就過黎試下。食物種類勁多!我地叫左一款刺身盛($188)、有油甘魚、三文魚、甜蝦、赤身同帶子,每款都有兩片。刺身都幾新鮮,唔會好似啲放題店咁有陣雪味,我最滿意油甘魚同帶子,好鮮甜。叫左個海膽海鮮炒黃金飯($108),叫黃金飯既原因係有落左咸蛋黃。除左咸蛋黃,仲有蝦籽、魷魚、蟹柳等等配料,食落好惹味香口!另外仲叫左個安格斯牛小排壽喜燒($188)牛小排分量唔算少,仲跟一大碟配菜,入面有兩款菜、香菇同好似芋絲既粉條同兩隻日本大蛋。牛肉既雪花分佈都幾平均,淥得岩岩好既話食落都嫩滑,唔會好有根,同埋牛味都幾香濃。總結壽喜燒份量兩個人食足夠有餘,同埋食物質素都唔錯,算抵。整體幾滿意呢間餐廳,應該會再幫襯!

食物種類勁多!

另外仲叫左個安格斯牛小排壽喜燒($188)

整體幾滿意呢間餐廳,應該會再幫襯!
2020-12-06 54 views
12月是個浪漫的季節,去佐郭的裕華國貨行街之後,就到附近的七福神和食亭吃晚餐。由街邊沿着一條木樓梯上,感覺帶日本的古色古香。餐廳環境舒服座位寬闊,我們坐的卡位更可以眺望繁忙的彌敦道。.東山壽司拼盤(24件)$298用一個圓盤裝着,24件壽司五彩繽紛,賣相十分豐富吸引。當中有五件三文魚,玉子及赤貝各三件,油甘魚吞拿魚、帶子、左口魚裙邊及三文魚子各兩件,也有一份蝦卷。刺身新鮮肥美,清甜爽滑,而且都是厚切的,食完這個壽司拼盤已經好夠飽。.大蝦天婦羅 $78大蝦炸得剛剛好,沒有多餘的粉團及油膩感。蝦肉清澈爽彈,熱辣辣很適合冬天吃,暖心窩心。.已二想不到的是這裏的燒扒很有質素:照燒雞扒 $68 一大塊雞扒,厚身啖啖肉,雞肉嫩滑。網燒牛扒 $118比一般西餐廳的鋸扒更有滋味,牛肉味濃郁,油脂平衡得好,肉質稔身有豐富的肉汁,感覺在吃和牛,好正。.經常行過彌敦道,真的不知有一間高質的日本餐廳呢。

東山壽司拼盤(24件)$298
用一個圓盤裝着,24件壽司五彩繽紛,賣相十分豐富吸引。

大蝦天婦羅 $78
大蝦炸得剛剛好,沒有多餘的粉團及油膩感。
蝦肉清澈爽彈,熱辣辣很適合冬天吃,暖心窩心。

已二想不到的是這裏的燒扒很有質素:
照燒雞扒 $68
一大塊雞扒,厚身啖啖肉,雞肉嫩滑。

網燒牛扒 $118
網燒牛扒

經常行過彌敦道,真的不知有一間高質的日本餐廳呢。
  • 東山壽司拼盤
2020-12-05 49 views
這間位於佐敦上樓的日式居酒屋, 絕對抵食價錢唔算貴, 而且食物款式亦有好多選擇, 性價比高.點了一個刺身拼盤, 有半板海膽, 帶子, 三文魚, 吞拿魚, 左口魚各兩件. 仲有紫菜飯團, 賣相精美而且刺身鮮甜.另外亦點了幾款的串燒, 包括雞翼, 牛舌, 牛肉, 煙肉帶子. 意想不到的串燒份量大, 抵食😎其實menu 內仲有好多其他款式既食品, 壽司, 一品料理, 鍋物等....下次可以再來試埋其他款呡😊🍣餐廳: 七福神和食亭🍙地址: 佐敦彌敦道311-313號1樓

🍣餐廳: 七福神和食亭
🍙地址: 佐敦彌敦道311-313號1樓
2020-12-03
呢間餐廳性價比真係好高!所以成日都忍唔住會返轉頭食♥️♥️♥️♥️今日有同朋友嚟食飯啦🤣🤣🤣🤣我哋嗌左三文魚腩壽司,正到冇得頂!大大份♥️♥️♥️♥️另外嗰隻蝦卷都不得了呀!新鮮即炸🤗🤗🤗🤗入口非常鬆脆🌳🌳🌳依個芝士焗蠔真係不得了☺️☺️☺️好香!亦都大大份,本身以為好細隻,但原來唔係㗎🤗🤗🤗🤗依個餃子真係好回味!佢嘅做法同日本食嘅好似🤗🤗🤗🤗蟹子沙律又係大大兜,真係攬住個肚呀🤗🤗🤗其他嘅食物水準都唔錯🤣🤣🤣

另外嗰隻蝦卷都不得了呀!新鮮即炸🤗🤗🤗🤗入口非常鬆脆🌳🌳🌳

依個餃子真係好回味!佢嘅做法同日本食嘅好似🤗🤗🤗🤗
蟹子沙律又係大大兜,真係攬住個肚呀🤗🤗🤗
其他嘅食物水準都唔錯🤣🤣🤣
2020-12-04 37 views
呢間日式料理店位置都幾靚,重點係食物質素好高而又唔貴,值得大班朋友一齊黎食!鐵版燒牛舌牛舌好大塊同埋厚切,輕輕燒過所以食落口幾惹味而且咬落爽口唔會粉!大蝦什錦天婦羅好豐富而且炸漿整體都唔會好厚,食到蝦肉既彈牙質感而且而天婦羅汁已經加埋蘿蔔蓉,味道岩岩好!七味炸雞籃炸雞既調味好出色而且即炸所以真係脆卜卜,雞肉鮮嫩有肉汁!炸魷魚鬚都係新鮮即炸唔會整定所以好嫩口同埋彈牙既! 就咁加沙律醬已經好足夠!石鍋香蒜牛肉飯牛肉飯好大碗而且燒到熱辣辣,牛肉都夠嫩而且牛味濃郁,配合埋洋蔥同菇一齊食口感一流,調味亦都適中!日式奄列炒飯份量好多而且奄列炒得好滑,蛋味十足加上炒過既飯味道上好夾!荔枝香桃梳打有荔枝肉而且都唔係藥水味,好岩清一清口腔同埋都夠解渴!

鐵版燒牛舌

大蝦什錦天婦羅

七味炸雞

炸雞既調味好出色而且即炸所以真係脆卜卜,雞肉鮮嫩有肉汁!

炸魷魚鬚

石鍋香蒜牛肉飯

日式奄列炒飯

份量好多而且奄列炒得好滑,蛋味十足加上炒過既飯味道上好夾!

荔枝香桃梳打

有荔枝肉而且都唔係藥水味,好岩清一清口腔同埋都夠解渴!

琴晚發夢自己飛咗去日本公幹,然後好開心喺三井outlet度大買特買,今朝起身發現竟然係一場夢😨,真係傷心到不得了💔。為咗彌補我嘅心靈創傷😂,我就決定搵間日本野食餐勁嘅安慰自己。見呢間七福神網上有好多好評,所以好快就敲定咗佢黎做我嘅午餐落腳點。刺身盛盒$188盛盒裡面有油甘魚 2切 、三文魚 2切、甘蝦 2 條、赤身 2件,及帶子或者左口魚二選一款。整體刺身質素不過不失,尤其甘蝦🦐最正脆皮煎餃子 $52 呢碟脆皮煎餃子又名冰花煎餃子,係好多飲食節目都見過,但係今次就係第一次食。 貌相尤如其名,就好似水滴結冰後出現嘅花紋,令菜肉餡嘅日式餃子增添薄脆口感,yummy👍🏻。滑蛋豬扒飯 $75呢個豬扒飯令我味蕾起舞💃🏻豬扒炸得金黃香脆而且夠厚身,肉質鬆軟帶油脂香,肉脂味亦夠濃郁,加上半熟嫩蛋🥚,oishi!!西京燒銀雪魚 $168白雪雪嘅銀雪魚一向都係我的愛,呢度嘅銀雪魚味道燒得唔錯,外皮香脆,魚肉夠滑,非常下飯