One Dim Sum (The Hart)

一點心 (The Hart)
MaggieYum
光沙咀新開點心專門店
MaggieYum
關注
尖沙咀有間新開不久的點心專門店,見網上評語唔錯,就去試吓。茶有四款可以揀每種茶都註明功效,非常貼心。我揀咗出邊少有的人蔘烏龍,甘甘地飲落幾舒服。功效有助去膩減脂,促進新陳代謝。蟹皇蒸燒賣有蟹籽,蝦好大隻,望落好飽滿四嚿大大粒。香茜牛肉腸牛肉腸加了香茜,冇咁單調,腸粉好滑,鄙薄餡靚,做得唔錯。香煎蘿蔔糕有好多蘿蔔絲,唔會剩係得麵粉。而且煎到外皮好香脆,必叫之選。雪山叉燒包熱辣辣,新鮮出爐,外皮脆脆之餘裏面好軟熟,擠滿叉燒的餡料。鮮蝦腐皮卷賣相好靚,好飽滿,脆脆的腐皮包住滿滿的餡料,有鮮蝦,蔬菜類,值得推介。咖哩土魷咖喱有點東南亞風味,應該加咗椰奶,土魷份量足,而且底部仲有蘿蔔墊底,沾滿醬汁同樣好味。四寶滑雞扎餡料豐富,有整舊冬菇,雞件,火腿,魚肚全部大大舊,好滿足。總括嚟講:點心全部熱辣辣新鮮蒸氣和炸起,食物質素高,價錢合理,坐得舒服,值得推介。查看更多
+ 16
蟹皇蒸燒賣
鮮蝦腐皮卷
花生mama
點心派對 !!
花生mama
2025-09-09
關注
近日天氣不穩定, 時雨時晴, 大家不想周圍去, 提議找個地方歎個 美味午茶 !!尖沙咀  [ 一點心],  乘地鐵去好方便. 鄰近有多間酒店, 客人包括中外人仕,  餐牌及牆上食品, 有註上中英文.座位多,  適合 [飲杯茶  食點心].   牆畫畫得好美.茗茶每位$8,   我們叫了傳統 普洱茶及多款點心.   水滾茶香, 點心快速送到.蟹黃蒸燒賣:  是大家的心水選擇, 大大顆新鮮蒸起的燒賣相當飽滿,   有新鮮大蝦貼頂, 加上點點蟹黃作點綴. 燒賣肉香四溢, 豬肉打得彈牙, 混上爽口蝦粒,  沒有臊味和味精涸喉.   品質優越.鼓汁蒸鳳爪:   鳳爪好大隻,  炆得稔,  伴上鼓汁, 紅綠椒,   蒸得好入味,   一流好食.  牛肉腸粉:   腸粉皮薄, 牛肉饀料豐富,  配上甜豉油.  蒸得相當滑溜.   炸鮮蝦腐皮卷:   一客三件炸得金黃色, 外皮鮮竹卷好香脆, 不油膩,  內餡有原隻鮮蝦, 真材實料.  沾上喼汁更惹味. 雪山叉燒包:   上檯 熱騰騰,  焗得香口,  入口鬆軟.叉燒餡料足, 肉質優,  汁醬唔太稠, 又唔甜, 味道好好.香煎蘿蔔糕:  煎得剛剛好, 好香口, 一碟三件, 蘿蔔糕不很厚, 糕身不會太粉太削, 煎的香而不焦, 有臘肉粒和蝦米, 味道很好.   配上甜醬和辣醬, 有助提升味道的層次感. 點心上得快,  食物真材又實料,  制作認真, 款式多大件扺食,   再來個點心派對真吾錯  !! 查看更多
鼓汁蒸鳳爪
豐富點心當晚飯
stellaluk
2025-08-29
關注
在酒吧林立的赫德道,竟然出現港式點心專門店「一點心」,新店鋪環境光亮整潔,我們自然不會錯過點心當晚飯的機會了!蟹黃蒸燒賣~吃到傳統的美味,蟹黃也令燒賣層次升級,是傳承與創新的結合,每顆都是頗大份量,增添了一份滿足口感。香煎蘿蔔糕~煎得焦黃香脆,一口咬下外香內軟,一絲絲的蘿蔔絲滲出清甜味道,質感不糊口也不硬塴塴,是滿分的糕點。滑蛋牛肉飯~ 牛肉餅很厚身、嫩滑可口,吃到有少許像冬菜的鹹香,美中不足是滑蛋煎得過火了少許。豉汁蒸排骨~很爽脆的蒸排骨,如果多一點豉汁,更添豉香了!黑椒牛肚~牛肚炆得腍而不爛又入味,黑椒有對身體好的抗炎抗氧化作用,又為牛肚帶來香味和提味,一定不可不吃。甜酸炸雲吞~薄薄脆脆的春捲皮,包著蝦肉,一口咬下....想起那些年的錦鹵雲吞,厚厚的脆皮.....實在有著不同的風格。香滑奶黃包~奶黃的確很香滑,跟流心奶黃有異曲同工之妙。芒果布甸~香滑的布甸,滿滿的果肉,濃濃的果香。查看更多
+ 24
好食點心❤️一點心
or#tm66744646
2025-08-24
關注
依排迷上左食點心,可能因為Chiikawa days出左香港獨有既飲茶系列~今次就帶左燒賣兔兔去食一點心❤️每粒蟹皇蒸燒賣上方都有一顆大蝦,口感鮮美。內裡的蟹肉和豬肉餡料搭配得恰到好處,唔止味道出色,賣相亦十分好,用黎同公仔打卡係一流!有燒賣又點可以唔叫蝦餃,這款薄皮鮮蝦餃的皮薄而透明,內餡則是滿滿的蝦仁。每一口都能感受到蝦肉的鮮甜,好味阿~雪山叉燒包的外皮酥脆,內餡則是嫩滑的叉燒肉,肉質瘦而不柴,熱辣辣,十分好食。3個包子只需$25,性價比極高!香煎蘿蔔糕的外皮金黃酥脆,內裡的蘿蔔糕軟滑,用料豐富,搭配甜醬和辣醬,更是提升了味道的層次。鮮蝦腐皮卷外皮酥脆,內裡的鮮蝦肉質彈牙,配搭蔬菜,加上每一條腐皮卷都十分足料,搭配上喼汁,讓整體口感更加豐富。蜜汁叉燒腸的皮薄滑嫩,內裡的叉燒肉質鮮嫩,蒸既火侯控制得好!咖哩土魷並不辣,魷魚的口感嫩滑新鮮,好食。最後仲叫左芒果布甸,令我喜出望外~因為裡面有大量的芒果粒,每一口都能食到到芒果的香甜。布甸的口感順滑,配合芒果,簡直是一個完美的結尾。查看更多
GL GL
點心界的隱藏BOSS!薄皮蝦餃+雪山叉燒包爆汁震撼
GL GL
2025-10-03
關注
尖沙咀良心點心鋪!即叫即蒸新鮮出籠,蝦餃皮薄過蟬翼,叉燒包流心爆餡,連馬拉糕也鬆軟到犯規,價格親民到想天天來!### ✨ 必點清單暴風推薦:1️⃣ **薄皮鮮蝦餃|透亮如水晶** - 每隻飽滿塞滿蝦,爽彈到會跳舞! - 皮薄透光不破皮,手工一絕,真的是藝術品。 - 層次感暴增,絕對值得一試!2️⃣ **雪山叉燒包|酥脆流心雙殺** - 外層酥皮鬆化,內裡叉燒汁洶湧,撕開瞬間小心燙口。 - 甜鹹交織的絕妙口感3️⃣ **蟹皇蒸燒賣|黃金瀑布內餡** - 蟹黃+豬肉餡比例完美,鮮味爆炸,吃一口就讓人驚喜。 - 燒賣頂部蟹籽卜卜脆,口感滿分,讓你愛不釋口。4️⃣ **懷舊點心精選** - **精製馬拉糕**:氣孔細密如棉花,香甜鬆軟,完美搭配茶飲。 - **北菇棉花雞**:雞肉滑嫩,北菇香氣濃郁,讓人回味無窮。### 💡 實戰攻略:✅ 「蝦餃+燒賣+叉燒包」鐵三角組合最推! ✅ 2人建議點6-8籠,可一次嘗遍多款點心,讓你的味蕾大滿足!🔥 **話題互動**:你吃點心最必點的三樣是? (我投蝦餃+叉燒包+馬拉糕!真的是無法抗拒的組合!)👇 點讚收藏這篇,約阿媽飲茶時直接翻出來! 查看更多
雞翼尖
放假一盅兩件
雞翼尖
關注
這間新開張的一點心,地方不算大,裝修得比較時尚,星期六的下午兩點仍然需要等位。他們的餐牌很friendly, 有圖片,亦提供不同的語言。他們的點心比較傳統,沒有太多玩意點心。點了數款都十分滿意。鮮蝦菜苗餃很皮薄,內邊有嫩綠的菜苗及爽口的鮮蝦。叉燒腸包著滿滿的叉燒粒,皮很滑。鮮蝦腐皮卷煎到金黃酥脆,餡料滿滿,口感豐富。咖哩土魷入味,爽脆,墊底的淋身蘿白吸晒咖哩汁更惹味。當食得飽濟,食返碗菜乾咸骨粥就最岩啦。這裡唯一比較玩味是太陽蛋奶凍的甜品。橙味的啫喱做成太陽蛋般,配埋香滑奶凍,幾特別。查看更多
HY_FOOD_10
尖沙咀高質點心
HY_FOOD_10
關注
✨薄皮鮮蝦餃餃皮晶瑩剔透 皮薄有彈性內餡鮮蝦大隻 鮮味爽脆✨蟹皇蒸燒賣燒賣 鮮蝦同豬肉比例唔錯鮮蝦夠爽 豬肉唔會切得好碎口感扎實有啲咬口 有肉汁✨北菇棉花雞點心紙竟然有唔常見嘅棉花雞 咁就梗係一定要叫啦雞肉大大件 係雞腿肉 嫩滑多汁魚肚鬆軟 索晒啲汁 好正正✨雪山焗叉燒包熱辣辣焗起 雪山皮酥香鬆脆包身軟熟 叉燒餡鹹甜適中呢個組合好難會唔好食✨鮮蝦滑腸粉腸粉皮薄 口感滑溜 鮮蝦大大隻 蝦鮮爽脆沾上甜豉油 唔錯✨燒汁釀茄子釀茄子份量十足 有三大件鯪魚肉厚實彈牙 茄子鬆軟多汁配上甜甜地燒汁 惹味總結:食物唔錯 點心選擇唔少全部都即叫即整 新鮮熱辣環境唔錯 座位舒適好坐服務唔錯 加茶收拾都好快手價錢合理 性價比唔錯喺尖沙咀突然想食點心 呢度都係個唔錯嘅選擇查看更多
yi12302001
尖沙咀區手工🤲🏻點心
yi12302001
2025-09-28
關注
💁🏻‍♀️❣︎一點心❣︎開到來尖沙咀啦🎉2007年於太子創立,日日新鮮現場製造😋手工點心🥧品牌仲攞過2️⃣年米其林一星同一年美食家👩🏻‍🍳協會獎🏅今日來到下午茶🫖全場full晒,仲不停有人等位添,認真厲害👏🏻❣︎鮮蝦菜苗餃❣︎餃子皮厚薄適中,望落去脹卜卜,菜苗鮮嫩,鮮蝦彈牙😋❣︎酸甜炸雲吞❣︎即叫即炸😋👍🏻熱辣辣,炸得非常香脆,沾埋甜酸汁來食,脆而不膩。❣︎燒汁釀茄子❣︎茄子🍆軟糯大大件,魚肉鮮味彈牙😋❣︎豉汁蒸排骨❣︎排骨帶有豆豉同蒜蓉鹹香,肉質鬆軟,口感豐潤。❣︎菜乾咸骨粥❣︎粥底棉密,菜乾清甜,咸骨肉香,夠晒清熱下火👍🏻❣︎家鄉咸水角❣︎咸水角炸得非常軟糯,鹹甜酥脆,內餡亦非常足料。查看更多
Xbabychanx
兩年米芝連一星🌟
Xbabychanx
2025-09-21
關注
暴風雨前夕的週日走到平價高質米芝連一星點心店2007年創立於太子,提供粵式點心連結世界各地以時尚裝潢呈現正宗風味,傳統工藝贏得國際認可地舖環境乾淨整潔,座位布局舒適,簡約設計溫馨華茶館人蔘烏龍有助去膩減脂,促進新陳代謝薄皮鮮蝦餃晶瑩剔透,薄皮嫩滑不黏牙,蝦餡飽滿鮮蝦腐皮卷金黃酥脆,卷身緊實,香脆不油膩鮮蝦滑腸粉光滑白嫩,配豉油簡單卻層次豐富咖喱土魷黃橙誘人,切片均勻,辣度適中開胃薑蔥牛柏葉爽脆彈牙,辛香撲鼻,微微辣勁提味查看更多
人蔘烏龍
高質點心
吃貨四眼妹
2025-09-20
關注
今日去尖沙咀飲茶,呢度啲嘢食真係唔錯,雖然外面橫風橫雨都無損我哋嘅心情。蟹皇蒸燒賣賣相精緻,咬下去,汁液瞬間在口中迸發,加咗蟹皇味道好出色。薄皮鮮蝦餃餃子皮薄餡靚,內裡包著新鮮彈牙的蝦仁,而且還有一絲清香的蔥味,好味!鮮蝦滑腸粉腸粉柔滑,內裡包著大塊的鮮蝦,每一口都能感受到蝦肉的鮮甜。香煎蘿蔔糕蘿蔔煎得金黃酥脆,搭配甜醬和辣醬,別有一番風味。鮮蝦腐皮卷第一口咬下時,發出清脆的咔嚓聲,外層非常酥脆,而且內裡的蝦仁鮮美無比,實在有驚喜。蜜汁叉燒包蜜汁叉燒包的外皮柔軟,內餡則是豐富的叉燒肉,甜中帶鹹,口感細膩。查看更多
鮮蝦滑腸粉
叮叮蘑菇
即叫即蒸點心
叮叮蘑菇
2025-09-19
關注
跟舊同事相聚約在尖沙咀吃點心,邊嘆茶邊傾計,份外寫意。進門一看,格局挺親切,空間都幾大,座位間距適中,空間闊落。點了幾樣招牌,先來蟹皇蒸燒賣。咬一口,皮薄彈牙,面頭蝦肉鮮味十足,混著豬肉的鮮甜,鮮香直衝腦門,讓人忍不住多咬幾口。薄皮鮮蝦餃,餃皮晶瑩剔透,像半透明的薄紗,蝦仁Q彈新鮮,蒸得剛好,不會太韌,簡單卻回味無窮。招牌叉燒腸叉燒切得挺大粒,醬汁甜中帶鹹,腸皮滑溜溜的,裹著熱氣,吃起來順口極了。雪山叉燒包外層雪白像雪山一樣誘人,咬開叉燒餡料鬆軟,甜蜜的蜜汁滲出,配上酥脆的包皮,層次分明。豉椒蒸鳳爪燜得入味,豉香撲鼻,椒香又帶點辣勁。四寶滑雞扎腐皮包住冬菇、火腿、魚肚,雞肉,各食材都滑嫩多汁,咬下去滿嘴鮮味,蒸法保住了原汁原味。鮮竹牛肉球牛肉絞得細膩,肉味香濃,加上芫茜多了一份香氣。價錢不太貴,服務態度又好,下次想食點心一定會再回來。查看更多
Wai Cheung30
食下一壺2件
Wai Cheung30
2025-09-14
關注
經過尖沙咀見有間新開張的一點心,好耐冇飲茶,就進入開餐囉。開了人蔘烏濃茶,功效去油膩減脂,促進新陳代謝,飲落有回甘香味都唔錯。叉燒雪山包,鬆軟香口的麵包,入邊叉燒的甜度剛好。薄皮鮮蝦餃,皮薄餡靚,蝦的餡料蠻多的,鮮蝦爽彈相信來到是必點的啊!蟹黃蒸燒賣,食材分配均勻,入口味道鮮爽,點上辣椒油就更捧呢!鮮竹牛肉球,口感軟嫩的牛肉球,是許多人喜歡的點心之一。鮮蝦滑腸粉,細緻幼滑的腸粉皮,包裹著爽彈大隻的蝦球,口感滑嫩可口。白灼菜心,菜心翠綠而且無渣。查看更多
HiroLai
尖沙咀點心抵食之選🥟
HiroLai
2025-09-12
關注
今日同fd去咗尖沙咀搵食,行開赫德道發現「一點心」開咗分店,緊係要入去飲啖茶食個包啦!呢度雖然唔係傳統大酒樓,但坐得舒服又就腳,點心即叫即蒸夠曬新鮮。我哋今次試咗幾款招牌:🦀 蟹皇蒸燒賣 $36/4隻 - 蟹味濃郁,肉汁爆棚🦐 薄皮鮮蝦餃 $42/4隻 - 皮薄餡靚,蝦肉爽彈 🐙 鱆魚肉餅飯 $32- 撈埋豉油食真係無得頂 🦐 鮮蝦腐皮卷 $31/3件 - 脆卜卜蝦味濃 🍰 香煎馬蹄糕 $21/3件 - 外脆內軟唔會太甜 ⚫️ 播沙炸煎堆 $22/3件 - 流心芝麻餡超正🍵 茶位 $8/位 - 人蔘烏龍茶去脂解膩,食多兩件點心都冇罪惡感!兩個人叫咗六款點心加茶位,埋單$192,連埋加1 人均$100,抵食過隔離連鎖酒樓,以後嚟開尖沙咀飲茶又多個好選擇啦~查看更多
Samvincent
員工態度惡劣、環境噪、食物質素一般
Samvincent
Level 2
2025-09-08
關注
之前在K11 Musea chiikawa days展買了點心公仔,打算找間點心店順道影相留念,於是在附近找了這間。我第一次去其實已經覺得環境噪吵,除馬拉糕及咸水角味道不錯,其他都很一般,但因為離家很近,所以今次再與朋友來試一下未試過的點心。因為當日是星期六,人流比平日多,需要門口等位,但這間點心店安排入座極之混亂,無派籌機其實不緊要,很多食肆都會用手寫號碼,以減少出現插隊情況,但他們沒有號碼紙外,連找一個專門分配座位的店員也不會….我們最初已經跟店員說好了人數,對方也叫我們排隊等一等,怎知後來有三位嬸嬸沒排隊行到收銀櫃檯位置,令到櫃位店員以為他們先來就將四座位給了他們,跟她說是我們先來的,加上他們沒有排隊,但又出現另一位帶座位的店員態度惡劣地問我們是否站得太遠,但只得一條隊,何來遠?連食肆最簡單最基本分配座位都可以這麼混亂,我們當然忍受不到立即離開,寧願多行幾步去另一間又大又有系統又有禮貌的點心店。總結,近年都有留意到食肆或店舖態度問題,為何會出現結業潮?為何這麽多人不留港消費?為何人人都去北上消費?(當然我不是其中一個,因為我對北上興趣不大)但箇中原因我也慢慢知道,當然態度不一定是主因,但一定是其中一個原因。查看更多
starki
超抵美味點心。蝦餃、雪山叉燒包、鳳爪、鮮蝦腐皮卷
starki
2025-09-07
關注
一點心在尖沙咀新開,多個地方食點心,暫時等位比太子總店快,內裡除了本地人,還有好多遊客。點心價錢親民,又多款式選擇。雪山焗叉燒包太子店是叉燒餐包叉燒包外皮脆口,質感鬆軟,內裡叉燒餡豐富。薄皮鮮蝦餃大粒飽滿,確實幾薄皮,鮮蝦肉爽口,配上辣椒油又幾惹味。虎皮尖椒煎得魚肉香脆,夠厚啖啖肉,尖椒脆口。豉椒蒸鳳爪鳳爪大隻,好入味,吃得津津有味。鮮蝦腐皮卷即炸上檯,熱騰騰,脆卜卜的腐皮包著鮮蝦、爽口蔬菜絲,香口又層次感豐富。兩人點了5款點心,每人約$100 已吃得好飽好豐富,確實超抵食查看更多