2019-06-28 467 views
其實收藏左依間好耐係睇某youtuber 推薦男友生日終於去試一試晚上9點入到去冇乜人已經心諗係咪伏(近少少有間拉麵排哂隊)服務還好店員係有禮貌但食物真係極度失望。。。我同男友分別叫2種湯底拉麵我地不嬲中意食硬身麵所以圈左硬點知出到黎d 麵硬到似只係浸左30 秒既營多-.-我就算係日本都未食過咁樣樣既拉麵牛就真係和牛味,唔差不過少(預左)但湯底真係冇野好講,可以飲出苦味-.-男友既白牛湯底好少少不過大家湯底都係苦講真我食咁多間拉麵依間真係我食過既最難食賣相100 分既但食真係得10 分(係比d 牛)我唔知點解睇cm 咁多人仲講好食,可能係我唔好彩個廚房換左人但真係不會再試。
其實收藏左依間好耐
係睇某youtuber 推薦
男友生日終於去試一試
晚上9點入到去冇乜人已經心諗係咪伏(近少少有間拉麵排哂隊)
服務還好店員係有禮貌
但食物真係極度失望。。。
我同男友分別叫2種湯底拉麵
我地不嬲中意食硬身麵所以圈左硬
點知出到黎d 麵硬到似只係浸左30 秒既營多-.-
我就算係日本都未食過咁樣樣既拉麵
牛就真係和牛味,唔差不過少(預左)
但湯底真係冇野好講,可以飲出苦味-.-

男友既白牛湯底好少少不過大家湯底都係苦
講真我食咁多間拉麵依間真係我食過既最難食
賣相100 分既但食真係得10 分(係比d 牛)
但真係不會再試。
原味
2019-06-27 234 views
係尖沙咀有勁多嘢食揀,見揀日式嘢食拉麵佢幾多好評就黎試下。一入鋪就有好濃嘅牛味,即時令人食指大動!佢得三款嘢食,和牛丼,和牛拉麵同埋白牛拉麵。望落每種都好多選擇,猶疑咗一陣個待應會埋黎勁清楚咁解釋,值得一讚!叫咗白牛拉麵,白松露牛骨湯和牛拉麵,和牛仲有得揀幾多份(每份40 g,最多三份),同埋咩食法(剌身定火炙,兩份或以上可各要一半)。一上枱已經勁香,賣相都勁好。佢有個勁闊嘅匙可以舀湯,個湯勁足料,真係好鮮味,亦有明顯白松露味。拉麵同湯都勁夾,反而牛我覺得一般,係唔韌嘅但係唔係好食到咩味,我覺得因為個湯太濃味,所以食嘅話可能要分開黎食。咁樣食$158,合理價錢
係尖沙咀有勁多嘢食揀,見揀日式嘢食拉麵佢幾多好評就黎試下。

2019-06-24 266 views
白牛拉麵 配 和牛刺身 兩份 (👅: 8.8/10)未去前已經做足功課 呢間拉麵以牛為主打 用牛骨湯底 配和牛刺身 或者 火灸和牛 成件事好牛🤣 牛係我最愛 和牛拉麵 聽到都🤪💦流晒口水有評語話冇乜松露味都有啲擔心 於是嗜松露既我 為左味道濃郁啲 醬油濃度揀左普通(本身想淡味但staff話我揀好多配菜建議揀濃味 唔係就會冇味 最後改左普通) 白松露揀濃味🤩簡啱就唔怕湯底過濃蓋過白松露既香味 果然冇揀錯黎到試第一啖係勁濃郁既松露味🤤之後就係淡淡既醬油牛骨湯頭👍🏻 兩者配合得好好 然後越食湯既味道越仔細 越有層次😆👍🏻👍🏻因爲第一啖咩都未食既情況下松露味會好濃 於是後兩啖味道亦會慢慢變淡俾第一啖蓋過 但當蓋過左再食多幾啖 松露味道又會再慢慢加重 呢個層次感真係好犀利而重點黎啦 和牛刺身!上枱時肉質仲係粉粉嫩嫩😍 兩份既份量大概2大塊加1小塊 真心小😹不過勝在品質高 豪一次haha🤣 刺身代表你可以浸落熱湯裏面自己決定幾成熟 成件事好有趣😛似打邊爐 食落口塊和牛既質感勁軟綿綿🤤高汁既高質和牛 火灸和牛燒過就比較濃味 一份既份量有3-4小塊左右 但即使燒過 口感都仍然軟熟 而且仲鎖實左啲汁係入
白牛拉麵
白牛拉麵 配 和牛刺身 兩份 (👅: 8.8/10)

白牛拉麵
刺身代表你可以浸落熱湯裏面自己決定幾成熟 成件事好有趣😛似打邊爐 食落口塊和牛既質感勁軟綿綿🤤高汁既高質和牛 火灸和牛燒過就比較濃味 一份既份量有3-4小塊左右 但即使燒過 口感都仍然軟熟 而且仲鎖實左啲汁係入面😳
白牛拉麵

配菜比平時多選擇 芽菜 黑木耳 荀 紫洋蔥 蔥 紅椒絲 紫菜 全部可以簡1-2份 或者走 想講荀佢切得幾薄 食落冇平時咁重荀味反而仲帶種甜味
流心蛋得一半 所以加多隻😛好滑 但醃得比較重手 btw加蒜片落湯調味會幾特別

麵要軟麵 呢種幼身曲麵唔係平時直身幼麵個種 叫做真空雞卵麵😹口感偏向煙韌 比較硬 所以即使軟麵係唔夠腍 似普通硬度
極牛拉麵
極牛拉麵👍🏻 (👅: 8.5/10)
2019-01-14
2019-06-08 164 views
宵夜時間la,屯門睇完戲都十二點,咁又唔知附近有咩食考慮緊ichxxx拉麵定係試新野最後上網見到呢間開到兩點,就去試吓食左極牛拉麵,一份刺身一份炙牛湯底牛味確實非常重,但除此以外係完全無味,而且仲要好油好油,我哋兩個人share 一碗拉麵,食到最後基本上食唔落咁濟,太heavy太濟喇............個價錢同ichxxx 其實差唔多,去ichxxx食好過其實我個標題已經講哂我要講嘅嘢, 又油又無味
最後上網見到呢間開到兩點,就去試吓
食左極牛拉麵,一份刺身一份炙牛
個價錢同ichxxx 其實差唔多,去ichxxx食好過

其實我個標題已經講哂我要講嘅嘢, 又油又無味
2019-06-04 1028 views
朋友知我喜歡食和牛,又喜歡食拉麵,就帶我去這間一盛極牛,因為有齊我喜愛的食物元素。原來此處只有三樣食品可供選擇,能夠屹立不倒,證明只要質素好仍然不乏捧場客。店舖不是很大,但洋溢著日本懷舊風味,座位與座位之間的距離不會太近,所以坐得很舒適。我朋友上次食過白牛拉麵,所以佢今次就揀選了極牛湯麵,而我就要白牛拉麵。基本上兩碗拉麵只是分別在於湯底,白牛拉麵的湯底是加入了白松露。枱上貼上一張介紹有關湯底、和牛的品種和麵的材料與製作,讓客人更暸解所食的拉麵的質素和製造過程,非常貼心。拉麵和牛肉丼各自有一張單給你填寫你的需要,我要了濃味的白牛拉麵,要了2份肉,因1份只有大約40g,加上想一次過試齊兩款和牛:刺身和火炙,所以每樣要1份就啱啱好。白牛拉麵的白松露味道非常濃郁,和牛刺身肉質軟滑,火炙和牛油香較重,肉味較濃,各有特色,個人提意首先要呷一口湯,感受下濃郁白松露味才開始食拉麵,朋友要了極牛湯麵,也是和我一樣要了2份肉,也是刺身和火炙各1份。最後還要了一碗250g和牛飯($60)兩人一起共享,牛肉的份量非常多,真的好抵食!至於飲品,朋友就叫了可爾必思($18),朋友話味道似飲益力多,我就要了烏龍茶(

至於飲品,朋友就叫了可爾必思($18),朋友話味道似飲益力多,我就要了烏龍茶($18),原來就是平曰隨處也可以買到的枝裝烏龍茶。
2019-05-31
2019-06-04 60 views
見到OpenRice有二百幾個好評,就諗住試吓呢間近韓國街嘅啦拉麵店。一入到去裝修得好別緻,好有日本嘅風味。全間鋪頭得三個菜單,白松露牛骨拉麵,牛骨拉麵,仲有牛丼。我哋分別叫咗一個牛骨拉麵,同埋一個牛丼。牛不單止就有得揀火炙牛定係刺身和牛。間鋪頭就sell用熊本縣嘅和牛大腿肉。我哋揀咗刺身有兩份就$158,另外就揀咗350 gram咁多牛肉嘅牛丼飯。我拉麵啲湯就係牛骨湯,就同平時我哋好多時食醬油啊豬骨味唔同,別有一番風味,不過就唔係人人都鍾意,刺身我唔覺得有和牛感覺。個飯反而我覺得好好食,就係高級版吉野家。佢用免治牛肉,咁加埋隻蛋撈埋啲飯都幾好食。
2019-06-03 119 views
帶MY BOSS食好西是小女子嘅任務對於成日想去日本嘅我 鐘情於拉麵所以今次帶MY BOSS黎到一盛極牛黎呢度嘅原因係我地兩個都係牛迷呢間拉麵店用嘅係日本熊本直送的黑牛和牛屬於頂級「和王」級別 特別矜貴!我同MY BOSS都揀左兩份牛和牛刺身同火炙和牛各一份 ($158)和牛刺身拉麵油花鮮明 脂肪比例平均 入口即溶而火槍烤後牛味更濃郁 亦保留到牛脂香味👍🏻白牛同極牛嘅分別係白牛加入左白松露濃濃的松露味加上牛骨湯 飲落口絕不油膩😗_________________________裝修環境:✨✨✨✨✨服務態度:✨✨✨✨✨食物質素:✨✨✨✨✨(5個✨為滿分)________________________唔信我嘅可以自己去試試😂
帶MY BOSS食好西是小女子嘅任務
對於成日想去日本嘅我 鐘情於拉麵
所以今次帶MY BOSS黎到一盛極牛
黎呢度嘅原因係我地兩個都係牛迷
呢間拉麵店用嘅係日本熊本直送的黑牛和牛
屬於頂級「和王」級別 特別矜貴!
我同MY BOSS都揀左兩份牛
和牛刺身同火炙和牛各一份 ($158)
和牛刺身拉麵油花鮮明 脂肪比例平均 入口即溶
而火槍烤後牛味更濃郁 亦保留到牛脂香味👍🏻
白牛同極牛嘅分別係白牛加入左白松露
濃濃的松露味加上牛骨湯 飲落口絕不油膩😗
_________________________
裝修環境:✨✨✨✨✨
服務態度:✨✨✨✨✨
食物質素:✨✨✨✨✨
(5個✨為滿分)
________________________
唔信我嘅可以自己去試試😂
白牛拉麵
日本走向快速工業化和都市化,普遍日本人要求日常的飲食不只量多還要快,餐廳的拉麵剛好符合條件,廚房熬煮一大鍋湯底就能供應全日,客人點餐後,煮麵並加湯即可快速上桌。其實呢個道理及概念正正符合香港人節奏及要求吧。今天晚上又去吃日本拉麵嚕,日本拉麵為何如此美味啊?【一盛極牛】位於金巴利道的太平洋大廈地下,還未正式走近餐廳的店門,簡約而醒目的招牌便已即時吸引了途人的目光。門面放着幾張木椅供客人等待,配合格仔紋的日式趟門和黑色瓷磚,散發着一款90年代獨有老香港日式餐廳的味道。甫踏進店內,木質地板與白色牆身令人感覺放鬆,寬闊的枱櫈間隔亦為店舖帶來不錯的空間感。值得一提的是,店舖牆身貼上大量日本來的海報,不禁勾起往日在東京地道食店留下的美好回憶。一盛極牛的menu的選擇不多,只有極牛拉麵、白牛拉麵及牛肉丼三款選擇。當晚只係點咗極牛拉麵同白牛拉麵。略略介紹一下呢度嘅拉麵啦!湯底方面,相信是醬油湯底最為普遍並流行全國,但呢度佢哋用嘅牛骨湯每日用75斤牛骨加20斤和牛牛脂新鮮煮成,要全日輪班煲成廿個鐘,飲落富有牛脂香味而不會過於油膩。師傅亦有細心處理走湯頭嘅多餘浮油,十分抵讚。.🔹火灸白牛拉麵,2份肉(火灸

🔹火灸白牛拉麵,2份肉(火灸和牛)
牛肉作為呢度嘅主菜,份量可以供客人自行選擇︰1份肉大約40-50g,如果覺得唔夠喉可以加碼,點選2份肉(HKD148)或3份肉(HKD188)嘅份量亦可。呢度主打火灸和牛同和牛刺身,客人落單嗰陣可以要求兩溝,一次過滿足哂兩個願望添!

火灸白牛拉麵

選好後,揀埋配料,有好多選擇︰有芽菜、黑木耳絲、荀、紫洋蔥、蔥、紅椒絲同紫菜,份量方面可以揀冇配料、1份或2份;而溏心蛋可不選或要半隻,追加就HKD6/半隻。
店員介紹配料嘅時候特別提醒咗一句,就係配菜份量適可就足夠,樣樣嗌都兩份嘅話個湯底會容易變涼,影響口感。

白牛拉麵,..白松露味的極牛。上枱時已散發濃濃的松露味,牛骨湯喝下去絕不油膩,但可能是松露味濃蓋過了牛味,始終有點美中不足。
極牛拉麵

而火灸和牛燒過之後肉味更出,有油香但唔會成口油...
火灸白牛拉麵

🔹極牛拉麵照片,2份肉(火灸和牛及和牛刺身)
而和牛刺身雖然只有兩三塊相對偏少但正所謂少食多滋味,吃下去雖未至於入口即溶,但油份也勁重,很回味。

極牛拉麵

麵底為「真空雞蛋麵」,冇咩鹼水味,麵質鬆軟彈牙都唔錯,但比較幼身,感覺比平時嘅麵底重量啲添。要硬麵真係好吃好多啊!

極牛拉麵

兩款拉麵整體而言水準不俗,牛肉選料質素頗高,麵條充份吸收到牛肉湯汁,煮溏心蛋嘅時間啱啱好做到流心得嚟又好入味。食完感覺好暖身,淡淡嘅肉香直到出門口行街散步嗰陣仍然留得住喺口腔入面。

火灸白牛拉麵

如果食食吓覺得真係太濃味,可以加啲雪菜,會帶返清新嘅感覺出嚟;想香口啲就加炸蒜片啦。

飲品選了烏龍茶,因為可以解解膩喔。

香港拉麵店大行其道,確係有佢嘅道理嘅。呢間仲一洗傳統拉麵的手法,完美地營造出極牛境介。
2019-05-28 39 views
食拉麵食得多, 大部份都係豬骨湯底尖沙咀有間主打牛骨湯底嘅拉麵店, 好似幾特別喎😍-可以揀火灸和牛或者和牛刺身, 我偏鐘意食生野, 所以揀左和牛刺身拉麵😛-牛骨湯底味濃, 一d 都唔咸, 淨係飲湯底已經想飲多幾啖😋-和牛刺身雖然有少少咬口, 唔係入口即溶, 但都唔錯~~-溏心蛋夠入味之餘, 流心效果亦做得好好!-拉麵就不過不失, 好在有得揀軟硬度~~-
食拉麵食得多, 大部份都係豬骨湯底
尖沙咀有間主打牛骨湯底嘅拉麵店, 好似幾特別喎😍
牛骨湯底味濃, 一d 都唔咸, 淨係飲湯底已經想飲多幾啖😋
和牛刺身雖然有少少咬口, 唔係入口即溶, 但都唔錯~~
溏心蛋夠入味之餘, 流心效果亦做得好好!
拉麵就不過不失, 好在有得揀軟硬度~~
2019-05-28 45 views
路過這間餐廳既時候被門面吸引,牛骨湯拉麵,似乎好特別餐廳周圍貼上日本電影海報,而且裝潢好似日本小店咁,非常有feel餐廳選擇唔多,只有兩款拉麵及一款牛肉丼,通常選擇唔多既餐廳,都會將僅有既幾個菜做到極致,好期待呀檯面有炸蒜及芝麻,喜愛濃味既客人可自行添加極牛拉麵湯底是清澈滾燙的牛骨湯,表面有小量油光,雖然沒有豬骨湯的厚重,但飲落都非常濃郁!拉麵是曲麵,掛得住湯,浸耐左都唔會爛這裡的拉麵可以選擇兩款肉-火炙和牛或和牛刺身,我兩款都揀左! 火炙和牛牛味更濃郁,但刺身就比較柔軟,推薦兩款都試下🤤🤤白牛拉麵湯底同極牛拉麵既分別就係白牛添加了白松露,松露既香氣滿佈成間鋪,食落真係好正!另外呢度有波子汽水同可爾必思開心呢間拉麵店真係好特別,推薦
路過這間餐廳既時候被門面吸引,牛骨湯拉麵,似乎好特別

檯面有炸蒜及芝麻,喜愛濃味既客人可自行添加

極牛拉麵

拉麵是曲麵,掛得住湯,浸耐左都唔會爛

另外呢度有波子汽水同可爾必思
開心

呢間拉麵店真係好特別,推薦
2019-05-27 36 views
每一次食拉麵都會食豚骨湯底,醬油湯底,辣味湯底等等,而牛骨湯底第一次聽,所以今日慕名而來。餐廳裝潢牆壁上貼滿了日本懷舊海報,簡單又舒服,枱上亦設有檸檬水,方便飲用。餐廳只有3款選擇,牛肉丼、極牛拉麵、白牛拉麵,因為我為牛骨湯慕名而來,所以只點了白牛拉麵,每張點餐紙可因應個人喜好選擇,而侍應亦提醒我們,不太建議點太多配菜,因為太多會影響牛骨湯個味道。點餐紙醬油濃度亦可選擇,有淡味、普通、濃味,配菜有芽菜、黑木耳絲、荀、紫洋蔥、蔥、紅椒絲、溏心蛋、紫菜,可以選一份或二份,溏心蛋和紫菜唔夠食亦可加錢追加,另外麵的硬度亦可選擇,最後和牛可選擇刺身或火炙白牛拉麵-牛骨湯每天都要煲成20個小時,所以牛味非常濃郁,第一啖已嚐到濃濃白松露味,白松露味非常突出,與牛骨湯味道好夾,入口不油膩我點了兩份火炙和牛,和牛非常高質、和牛經過火炙,逼晒d 油脂出黎,令到肉味更突出更香。而最愛既溏心蛋,我又點多了一份,因為每次食拉麵,溏心蛋半份永遠唔夠喉麵底係用真空雞蛋麵,掛湯力強,而且好彈牙侍應對每一位客人都非常耐心講解點餐紙,讚

麵底係用真空雞蛋麵,掛湯力強,而且好彈牙

侍應對每一位客人都非常耐心講解點餐紙,讚
2019-05-26 577 views
個人推介指數分6.5(10分為滿分) -這個月去了兩次日本, 對於日本人的拉面漸漸多點認識, 每間店子都會有其特別之處, 主要來自湯底再到食材, 選擇也較集中, 不會像香港般以總類齊全來作賣點. 這間以牛作主題的拉面, 其專注的程度就和大和本地的拉面很相配, 如果你是牛的愛好者, 一定不會失望. 這間店子位於TST較偏靜的地方, 雖不萛難找, 但跟隨地圖也要留意一點才找到.內裡的地方比外面感覺更大, 最特別是還有吧枱, 我想是方便些獨自過來的朋友.是晚我是和太太忙裡偷閒的月會, 自從由日本回來, 也再沒有試過拉面, 今夜就來回味一番.平常的拉面湯底, 在日本主流是豬骨和魚湯兩種, 以牛來做主打的確是比較少見, 就讓我看看其真面目.老實說, 一進店子, 我已聞到一陣陣濃郁的牛味, 一點也沒誇張.有別於日本, 香港的拉面店也不愛用點拉面機, 主流也是用筆選取自己喜愛的濃度, 拉面的質地和配料.我和太太分別點了一個和牛刺身極牛和火炙和牛白松露牛湯拉面. 牛的份量有一至三份選擇, 當然份數越多, 價錢也相對貴一點.調味料方面, 只有麻油, 芝麻和炸蒜片, 而其中以蒜片最為出色, 非常香口又沒有

我和太太分別點了一個和牛刺身極牛和火炙和牛白松露牛湯拉面.

調味料方面, 只有麻油, 芝麻和炸蒜片, 而其中以蒜片最為出色, 非常香口又沒有苦澀的味道.
不過筆者建議不要直接放入牛湯中而影響其牛湯的味道和正宗.蒜片建議用來說白香飯來吃.

先來的是我的極牛面, 以刺身級和牛來作拉面主要配, 實屬少見, 其味道幼滑細緻, 而牛味也相當濃, 基本上不用力任何調味, 味道已很出色. 再加上其湯底, 大概飲了一口湯的朋友們就會明白., 因其製作真的用上帶牛骨髓大火蒸煮二十小時, 湯濃郁而清澈, 越飲越想飲. 我便以一口湯再一口面的節奏把其完全消化, 連一點湯汁也不放過. 不過和牛極其珍貴, 我想要三份的份量才能滿足我.

接着是太太的白松露牛湯拉面, 一上枱就散發一股很濃的松露香氣, 正好給空氣中濃濃的牛湯味一種調和.
先飲一口湯汁, 除了牛味,松露味各佔一半, 感覺更為調和和易入口, 松露的香正好給專一的牛味帶來味覺上的出軌.
火炙過的和牛還是保持幼滑的口感, 只是再增加了一種焦香的感覺, 筆者認為更為完美.
其他配菜如溏心蛋也做得相當不錯, 中間滿是剛熟的溏心, 細味真確有種甜香.
這個白牛拉面, 我們也一致認為是味道更好的.

整体來說, 這所店子的專一我很是欣賞, 對於牛痴的朋友們, 肯定不會失望.
不過如果能供應多一至兩款小食, 對於博愛的香港人來說也是一個不錯的選擇.
2019-05-22
2019-05-22 61 views
餐廳入口原來喺天文臺道,搞到我喺金巴利道搵都miss咗。點了$158的白牛(附白松露湯底),兼有火炙和牛及和牛刺身兩款口味。湯底牛味濃郁,但飲多幾啖都覺得相當肥膩。喜歡每款配菜可以個別點選這個細心安排。最差係麵質,作為拉麵屋好扣分。麵不掛湯也不夠滑,有待改善。店員親切有禮的介紹,加分希望佢生意好d啦,晚上7點入嚟一個客都冇😅好在到7點半都陸續有食客入座~唔想佢咁快執啊😂

湯底牛味濃郁,但飲多幾啖都覺得相當肥膩。

喜歡每款配菜可以個別點選這個細心安排。

最差係麵質,作為拉麵屋好扣分。麵不掛湯也不夠滑,有待改善。

店員親切有禮的介紹,加分

2019-05-22
2019-05-21 523 views
自問不是那麼喜愛吃拉麵,就算剛剛去完東京旅行,卻一餐拉麵也沒吃過,但當拉麵遇上和牛,我又怎能錯過呢?店子小小,牆上張貼着很多日劇和日本電影poster, 洋溢着濃厚懷舊風格,還不停播放着日本歌曲,好有feel店子主打和牛拉麵,當然在揀選和牛和湯底,甚至在麵方面嚴格挑選和烹調~1)牛骨湯底~ 把帶骨髓的牛骨大火熬煮二十小時2)和牛~使用來自熊本縣頂級品種「和王」與「黑毛和牛」,獲得最上級A5或A4等級,使用大腿上用3)麵~所用的麵粉,鹼水及蛋粉等材料均來自日本,更在日本購置一部軟水機,做出彈力十足的「真空雞卵麵」店子只賣二款和牛拉麵和一款牛肉丼極牛拉麵~配合客人的口味去製作拉麵,可揀醬油的濃度,和牛刺身/火炙和牛,麵的硬度,配菜如:芽菜,黑木耳絲,荀,紫洋葱,葱,紅椒絲,溏心蛋,紫菜我揀左普通醬油濃度,一份和牛刺身,普通硬度的麵,一份火炙和牛,溏心蛋半隻,黑木耳絲和紫菜,葱各一份。先喝一口牛骨湯,好清甜,牛味十足,口味濃郁細腻飲到真正的牛味雖然是普通硬度的拉麵,但粗曲麵條非常有彈性和咬口,對日本拉麵即時有新的解讀白牛拉麵~基本揀的項目和極牛拉麵一樣,唯一的分別在於湯底,這個加上白松露的湯

1)牛骨湯底~ 把帶骨髓的牛骨大火熬煮二十小時
3)麵~所用的麵粉,鹼水及蛋粉等材料均來自日本,
更在日本購置一部軟水機,做出彈力十足的「真空雞卵麵」
店子只賣二款和牛拉麵和一款牛肉丼

解讀

白牛拉麵~基本揀的項目和極牛拉麵一樣,唯一的分別在於湯底,這個加上白松露的湯底我揀了濃醬油,
質感更為稠和黏口,白松露味非常濃郁,完全渗入
麵條,非常惹味可口

和牛刺身全生,肉質軟滑,入口即溶,鮮甜味重,好
美味,非常出色

火炙和牛油脂比例平均,底面燒至7至8成熟,油香重些,牛味濃郁

半熟日本溏心蛋蛋味濃郁,好正

牛肉丼~亦可以配合個人喜好製作丼~
牛肉,飯,牛肉汁,葱的份量可自訂,還可以加入生雞蛋,牛肉是用美國安格斯prime牛,汁煮,我揀左350克的份量都只是$80, 牛的份量足足有半個碗咁多,非常抵吃

附送一碗原汁原味熬製的牛肉汁,把日本生雞蛋混和日本珍珠米飯,再加上大量牛味極濃的汁煮安格斯牛,洋蔥和鮮甜的牛肉汁,真是極美味,極滿足
2019-05-09
  • 極牛拉麵
  • 牛肉丼
2019-05-20 61 views
今日來到天文台道這個較少人的地方搵食;看到有一間主打食牛拉麵和丼的餐廳,即管一試。拉麵和丼都是自己寫紙落單,沒有太多選擇,但可以自己揀不同的麵的硬度和配料。*牛肉丼 250g ($60) + 生雞蛋 ($5)朋友點了一個牛肉丼,配上250g的牛肉和生雞蛋,有點似港式的窩蛋牛肉飯;拌上生雞蛋的牛肉很滑身,牛肉味濃。*白牛拉麵 (兩份) ($158)拉麵有兩款,一款是白牛,另一款是極牛,白牛是有白松露的。因為選了兩份牛,所以可以一半牛肉刺身,一半火炙牛肉;牛肉刺身和火炙牛肉各有特色;牛肉刺身比較鮮味,一點都不會腥;火炙牛肉由於加熱過,所以帶點牛脂的香味,牛肉味都很濃。溏心蛋的蛋黃很濃厚,醬油都浸得夠時間;個人認為普通麵質比起一般吃的硬,所以接愛不到硬麵就選軟麵會更好。白松露
今日來到天文台道這個較少人的地方搵食;
看到有一間主打食牛拉麵和丼的餐廳,即管一試。

*牛肉丼 250g ($60) + 生雞蛋 ($5)

拌上生雞蛋的牛肉很滑身,牛肉味濃。

*白牛拉麵 (兩份) ($158)
拉麵有兩款,一款是白牛,另一款是極牛,白牛是有白松露的。

因為選了兩份牛,所以可以一半牛肉刺身,一半火炙牛肉;

牛肉刺身和火炙牛肉各有特色;
牛肉刺身比較鮮味,一點都不會腥;
火炙牛肉由於加熱過,所以帶點牛脂的香味,牛肉味都很濃。
溏心蛋的蛋黃很濃厚,醬油都浸得夠時間;

白松露
2019-05-07