2021-05-17 223 views
每次經過旺角都見到大排長龍今日下午四點十五分去再加上炎炎夏日🥵喺門口排咗5分鐘左右就安排入座啦Yeah👻💠 煉奶花生醬多士配凍檸茶 $28一句講晒足料唔需要落單時另外同職員講多醬都足夠搽晒成個包個包仲係軟林林嘅添👍🏻熱啦啦整返個凍檸茶 爽呀😌見到海報宣傳黑松露炒蛋菠蘿包唔知道有甜有咸食落會係點嘅呢🤔見到隔離枱食好似好正已經諗好咗下一次要食啲咩啦😉📍 一日三餐地址:旺角通菜街2Q-2Z號鴻輝大廈地下7號舖(油麻地站A2岀口行4分鐘)
每次經過旺角都見到大排長龍

已經諗好咗下一次要食啲咩啦😉

📍 一日三餐
2021-05-16
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$28 (Tea)
煉奶花生醬多士
2021-05-14 140 views
今日同小朋友喺旺角搵地方食下午茶,想揀間企理少少又有質素嘅茶餐廳確係唔容易。忽然想起之前附近呢間之前排長龍嘅喺附近,見佢的確比較燈火通明、光鮮企理就入去試下。叫咗茶餐最普通嘅蛋牛治同奶醬多,出乎意料之外,質素唔錯,交足功課,炒蛋火候啱啱好,上枱時有少少蛋汁流出來,奶醬多士就鬆化,醬料滿滿,小朋友食到好滿足。食得出個廚房好用心煮嘢。另外見隔離枱叫焗飯、黑松露炒蛋菠蘿包,熱辣辣好似好吸引,下次一定要去試下先得。

1K
2021-05-14 4658 views
好久沒來過女人街這邊,疫情下的經營艱難,星期六晚上7點左右,女人街上幾乎有一半的檔口都已關閉了!餐廳的營運亦非易事,恢復晚市才略略紓緩。街上只有三兩間食肆的門外有候座的人龍,一日三餐就是其中一間!隊尾大約去到隔鄰便利店入口位置,大概輪候了半小時便能入座~~除了常設餐牌外,還有是日晚餐可選~~我和老公點了兩客飯餐,日式鰻魚炒飯及焗黑松露芝士海鮮飯,另加推介食品黑松露炒蛋菠蘿包!這頓晚餐充滿著黑松露香日式鰻魚炒飯,炒飯的飯粒分明,夠香又不油膩~~鰻魚粒的份量適中,加入蔬菜粒等配料,增添爽脆口感!炒飯的調味恰好!!焗黑松露芝士海鮮飯,焗得夠金黃,賣相不錯!一上桌,焗飯熱騰騰的,聞到松露香及芝士香~~海鮮配料有大蝦﹑蜆肉及魷魚,份量適中~~吃完整份焗飯都不會覺得太膩,不錯啊!!黑松露炒蛋菠蘿包配雜果沙律,菠蘿包夠鬆脆!中間夾著又熱又嫩滑的黑松露炒蛋,松露味好香,蛋香松露香配上菠蘿包的淡淡甜味,好香~~~雜果沙律份量雖不多,但菠蘿包的size已經夠飽肚!!吃完飯後再有菠蘿包做bonus,大滿足!!凍檸茶,味道正常,不會澀但味道不夠醇厚!整體來說,店舖環境光猛企理,座位寬敞舒適,食物味道佳~~食了

日式鰻魚炒飯
黑松露炒蛋菠蘿包配雜果沙律
!!吃完飯後再有菠蘿包做bonus,大滿足!!

凍檸茶,味道正常,不會澀但味道不夠醇厚!

整體來說,店舖環境光猛企理,座位寬敞舒適,食物味道佳~~食了三份食物,份量足,令人飽肚,人均消費約$85,價格相宜!!不過是否值得花上半小時等待,就因人而異了!於我而言,則算是可接受的時間範圍,若要花一小時候位就未必會了~~
2021-04-10
Waiting Time
30 Minutes (Dine In)
$85 (Dinner)
2021-05-12 212 views
風聞已久, 每次嚟都排曬長龍,今日終於有機會試下,門口排咗兩個人,以為是排隊食,點知原來佢係等夜晚晚餐,5:37pm等食晚餐的百花釀蟹鉗,話昨晚一早賣哂。其實我好少食公司三文治,但絕對相信公司三文治是香港人改名,就好似瑞士雞翼咁,所以支持下。這裏的公司三文治是鹹牛肉炒蛋,芝士,火腿,蕃茄,沙律醬,最好是所有麵包都有烘底, 鹹牛肉炒蛋應該算是特色吧!望著牆上的餐牌,記念為我們默默付出的人,為義受迫逼的人。
望著牆上的餐牌,記念為我們默默付出的人,為義受迫逼的人。
2021-05-12
$51 (Tea)
2021-05-05 231 views
地點幾就腳,一開始都擔心假日多人,門口的確有排隊,但始終係茶餐廳換枱比較快,再加上我地只係兩個人,等左十分鐘都無就入得。常餐 丹麥厚多士 配火腿奄列最想讚係常餐既厚多士,上枱時夠曬熱,好多時其他茶餐廳既常餐多士奄列係一早整定攤凍曬。即整即上,外酥內軟,仲落左好多牛油,所以金黃色夠靚又夠曬香招牌沙嗲牛肉芝士辛辣麵 $56(加$7 )本人幾鐘意食辛辣麵,第一次見茶餐廳有得咁配搭,即刻叫左。比平時食既無咁辣,沙嗲醬可以再重啲花生味,牛肉都算幾唔錯。招牌蔥油雞扒撈公仔麵 $49雞扒幾大份,公仔麵都算爽口既·奶茶叫左少甜,但奶味比較重,個人偏好茶味多啲睇餐牌發現原來下午茶好似仲吸引,下次再黎想試佢個菠蘿包(゚o゚;;

招牌沙嗲牛肉芝士辛辣麵

招牌沙嗲牛肉芝士辛辣麵 $56(加$7 )
招牌蔥油雞扒撈公仔麵

招牌蔥油雞扒撈公仔麵 $49
雞扒幾大份,公仔麵都算爽口既
奶茶叫左少甜,但奶味比較重,個人偏好茶味多啲

Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
Lunch
招牌沙嗲牛肉芝士辛辣麵
招牌蔥油雞扒撈公仔麵
2021-05-03 181 views
「黃店一定唔好食」呢個定律可以俾一日三餐打破,好食!值得排隊支持!下午2點半左右,下午茶時段舖頭外面有2-3個人排隊,等咗10分鐘左右。入店要乖乖填紙仔,為咗唔好令黃店難做,記得要填返全名及兩面紙仔都要填晒啊。下午茶餐福建炒飯配凍檸茶少甜($48)首先讚吓個檸檬茶,小甜控制得非常好,而且茶味好出好香濃,但又唔會有苦澀味。檸檬新鮮清香,成杯檸檬茶都好清新。福建炒飯係預期中下午茶分量,我唔算好大份剛剛好。福建炒飯個精粹係汁底,呢到嘅汁底分量剛剛好,唔會太多浸到個飯淋晒,亦唔會太少唔夠撈飯。配料都好多,中Size嘅蝦仁都有2隻,大量嘅元貝仔,仲有好多菇類同翠肉瓜。蝦仁勁爽口,入口索索聲。埋單$48,又飽又滿足。

下午茶餐福建炒飯配凍檸茶少甜($48)

福建炒飯

埋單$48,又飽又滿足。
香港人終日勞勞碌碌、胃口奔馳,但統計報告指出最新失業率升至 7%,即 25.33萬人失業,自2004年以來最高,就業不足率升至 4%,為 2003年沙士後的高位!觀乎政治引致營商環境急速的劇變,國際企業紛紛遷離香港的趨勢,香港被國安法籠罩下,局面似乎難以扭轉,香港小市民所付出的努力還能確保溫飽的一日三餐嗎?!在繁榮盛世,以往一日三餐只不過是每日必然不過的流程,正所謂人無遠慮,必有近憂!如今應要探索提呈人大討論的必要性,並為謀求香港人一日三餐的溫飽而制定長遠計劃,早前中國已宣報成功脫貧 (可喜可賀),也許是祖國同胞為香港人施以援手的時候了!難得當日吃過豐富早午餐,晚上更可選擇在「一日三餐」晚膳 ,身為時下的香港人必須感恩!雖然抵達時排在長龍之後、更需等候二十五分鐘,但能在百分百貼題的餐廳內與友同分享意見,感覺特別具意義, 絕對是值得的!友人的賞花杏仁露 HK$22,加入了玫瑰花,既可賞花、又在杏香中增添淡淡的花香,美事也!可惜友人嫌隔不開花瓣,為飲用帶來麻煩。大抵友人生性瀟灑,其實上返行人路都可以好瀟灑,唯有下次定要帶備一支環保飲管給他!香港人素來識飲識食,亦擁有不浪費的美德,招牌豉油雞

香港人素來識飲識食,亦擁有不浪費的美德,招牌豉油雞半隻 HK$118 便剛剛好!雞肉細嫩不老,但重點卻在豉油汁內!豉油汁採用悅和醬園的豉油,加入藥材熬製三小時,味道香中帶甘,拌飯一流,豉油汁叫兩位男士瘋狂啃飯!
兩位男士認為晚餐 E - 柱候牛腩 HK$88 過於瘦削、邪惡度不足,而我卻覺得吃瘦的較健康,不過作為白蘿蔔粉絲,也認同白蘿蔔未夠入味,於是乎由我來包辦牛腩!
晚餐 D - 欖菜肉鬆四季豆 HK$78 挺不錯,大家也一致通過它為當晚平均分最高的菜式!
晚餐 B - 古法蒸桂花魚 HK$88 是為友人而設的,因為他最愛魚!我們的應該是用上鱸魚來代替桂花魚,要稱讚魚的火喉控制得宜,入口魚肉滑溜可口,假如換上豆豉蔥花蒜來烹調,相信會更加配合口味!
可惜晚上不供應燒賣,否則會為豐富的晚餐多添一份點心,感覺更加完滿!

一頓有魚、有雞、有牛、有菜的晚餐令香港人脾胃、心靈和精神也得著滿足,無論什麼時候,我們也得歇力堅持與支持,否則便對不起站在前方,為我們犧牲了自由、甚至生命的朋友們!
2021-03-25
Waiting Time
25 Minutes (Dine In)
2021-05-01 386 views
6pm 準時等位, 等咗大概15分鐘就有位啦!第一次試一日三餐!比我想像中多款式;座位亦算坐得舒服,員工服務態度好好。招牌豉油雞套餐配白飯 $68招牌菜,幾乎隔一枱就有人食;用上悅和醬油,好味加分;份量適中焗黑松露芝士海鮮飯 $65一上枱就好香黑松露味,熱辣辣感覺好好👍🏻 海鮮方面有兩隻大蝦🍤,仲有一片片魷魚同蜆肉仔咁;芝士味都食到嘅,唔算多。賞花杏仁露 (跟餐 +$6)配上幾塊玫瑰花片,邊飲覺得好香 🌹

招牌豉油雞套餐配白飯 $68

焗黑松露芝士海鮮飯 $65
焗黑松露芝士海鮮飯

賞花杏仁露 (跟餐 +$6)
配上幾塊玫瑰花片,邊飲覺得好香 🌹
賞花杏仁露

Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
$74 (Dinner)
賞花杏仁露
🌕🌕🌕🌗🌑🍽椒鹽豬扒 配白飯、熱飲或例湯 ($78)🙂椒鹽豬扒望落好乾爽,但擺一陣個底都會有油🙂份量都有至少8塊,但兩三塊有一半都係肥膏‼️食嘅時候要小心,豬扒中間都可能有碎骨🙂豬扒上有好多炸蒜,但炸得太乾,好難咬🙂有啲豬扒偏韌,但整體算唔錯🌕🌕🌕🌕🌑🍽薯仔炆排骨 配白飯、熱飲或例湯 ($78)😋薯仔切角走過油,感覺全部都炸到好脆口😋薯仔同排骨比例大概一半一半,唔會全部都係薯仔🙂排骨基本上都好腍,大部份都有骨,有啲有少少肥膏🌕🌕🌕🌗🌑🍽賞花杏仁茶🙂面頭有幾篇花瓣做裝飾,係唔食得嘅🙂杏仁味偏淡,但唔會好甜‼️如果你期望佢似杏霜咁濃厚,就會好失望🌕🌕🌑🌑🌑🍽凍奶茶 (+$3)🙁呢個唔係一杯合格嘅奶茶,茶唔濃無乜奶味,有待進步👍🏻餐廳環境都比較闊落,啲枱唔算排得密🙌🏻紅日假期夜晚六點要排半個鐘隊🙌🏻好多人買外賣,預咗要等‼️有兩個侍應係咁喺枱中間行過又咳,驚驚地‼️可能因為紅日,所以常餐係六點之後就冇供應,得炒粉麵焗飯同晚餐‼️食完返到屋企有啲口渴,應該都落咗少少味精
🌕🌕🌕🌗🌑
🍽椒鹽豬扒 配白飯、熱飲或例湯 ($78)
🙂椒鹽豬扒望落好乾爽,但擺一陣個底都會有油
🙂份量都有至少8塊,但兩三塊有一半都係肥膏
‼️食嘅時候要小心,豬扒中間都可能有碎骨

🙂豬扒上有好多炸蒜,但炸得太乾,好難咬
🙂有啲豬扒偏韌,但整體算唔錯
椒鹽豬扒

椒鹽豬扒

🌕🌕🌕🌕🌑
🍽薯仔炆排骨 配白飯、熱飲或例湯 ($78)
😋薯仔切角走過油,感覺全部都炸到好脆口
😋薯仔同排骨比例大概一半一半,唔會全部都係薯仔
🙂排骨基本上都好腍,大部份都有骨,有啲有少少肥膏

薯仔炆排骨

🌕🌕🌕🌗🌑
🍽賞花杏仁茶
🙂面頭有幾篇花瓣做裝飾,係唔食得嘅
🙂杏仁味偏淡,但唔會好甜
‼️如果你期望佢似杏霜咁濃厚,就會好失望

🌕🌕🌑🌑🌑
🍽凍奶茶 (+$3)
🙁呢個唔係一杯合格嘅奶茶,茶唔濃無乜奶味,有待進步
賞花杏仁茶

👍🏻餐廳環境都比較闊落,啲枱唔算排得密
🙌🏻紅日假期夜晚六點要排半個鐘隊
🙌🏻好多人買外賣,預咗要等

‼️有兩個侍應係咁喺枱中間行過又咳,驚驚地
‼️食完返到屋企有啲口渴,應該都落咗少少味精
Dinner
薯仔炆排骨
2021-04-21 327 views
一直想支持下呢間餐廳好耐,不過成日放飯時間都好多人排隊... 今日難得有機會早放,終於可以黎試吓~ 呢次我係平日五點左右黎到,等咗唔夠10分鐘就有位~ 😍下午茶餐選擇都有幾多,有輕食eg 三文治、多士、菠蘿包,想食飽d嘅話都有炒粉麵飯等等~ 今次就試咗黑松露炒蛋菠蘿包配沙律,菠蘿包表面上嘅菠蘿皮脆脆的,夾埋滑溜嘅炒蛋一齊食幾好食~沙律份量都好足,食完唔使食晚飯喇!😆飲品叫咗「賞花杏仁露」🙈🙈 上面擺咗d玫瑰花瓣、賣相都唔錯呀~

黑松露炒蛋菠蘿包

飲品叫咗「賞花杏仁露」🙈🙈
上面擺咗d玫瑰花瓣、賣相都唔錯呀~
熱咖啡、賞花杏仁露
黑松露炒蛋菠蘿包
熱咖啡、賞花杏仁露
2021-04-17 234 views
“太極鴛鴦焗飯”($65)每次經過呢間一日三餐都會見到大排長龍終於終於有晚的起心肝排隊入去食🤣去到先知原來早,午,晚時段供應嘅食物都有啲唔同😂想集齊餐廳最出名嘅菜式真係要一日三餐啦🤣通常諗唔到食咩好就會揀餐廳推介😆見到有呢個太極鴛鴦焗飯又醒起自己好耐冇喺街食呢類嘢一於就要呢個啦😛紅色嗰邊係蕃茄雞柳🍅🐔,而白色就係白汁蝦仁🦐面頭仲落咗芝士一齊焗🧀下面個炒飯底粒粒分明,食落又夠香😋雖然唔係啲咩花巧嘢,但食焗飯就係鍾意佢夠平實☺味道真心唔錯,唔怪得長期都有咁多捧場客始終一間餐廳嚟講味道都係最重要😆
“太極鴛鴦焗飯”($65)

每次經過呢間一日三餐都會見到大排長龍
終於終於有晚的起心肝排隊入去食🤣
去到先知原來早,午,晚時段供應嘅食物都有啲唔同😂
想集齊餐廳最出名嘅菜式真係要一日三餐啦🤣
通常諗唔到食咩好就會揀餐廳推介😆
見到有呢個太極鴛鴦焗飯
又醒起自己好耐冇喺街食呢類嘢一於就要呢個啦😛
紅色嗰邊係蕃茄雞柳🍅🐔,而白色就係白汁蝦仁🦐
面頭仲落咗芝士一齊焗🧀
下面個炒飯底粒粒分明,食落又夠香😋
雖然唔係啲咩花巧嘢,但食焗飯就係鍾意佢夠平實☺
味道真心唔錯,唔怪得長期都有咁多捧場客
始終一間餐廳嚟講味道都係最重要😆
2021-04-14 234 views
一早去阿布泰掃貨,醒起咁耐都冇黎過呢度,一於黎食個早餐先。9點幾去到,大約8成full, 一入門口哥哥就提記得紙仔要寫全名,睇黎應該俾人搞過😡我1個人,卡位搭枱,有塊好大既透明膠板隔住對面,我坐得好comfortable. 早餐有大約7,8款,大多數都係麵食。叫左個沙嗲牛麵+丹麥多士+炒蛋+茶走炒蛋都幾滑,不過蛋味唔算太濃,同比較淺色,可能因為係用牛乳炒既關係我鍾意食丹麥多士,搽左牛油,但如果熱d就好,熱d牛油溶溶地係最正沙嗲牛味道唔錯,質地都幾好,唔會話好多筋,又話者用野乸到淋晒冇晒肉味咁,我最怕。 我食完多士同蛋先食麵,個麵浸左一陣都唔會話發晒咁,都唔錯啦。奶茶好飲,有茶味亦有奶味,唔澀,夠熱衛生:有執枱姐姐專門收野,好好👍🏻目測枱面同地方都幾乾淨服務:所有staff都好好禮貌,職員之間都有講有笑
一早去阿布泰掃貨,醒起咁耐都冇黎過呢度,一於黎食個早餐先。

叫左個沙嗲牛麵+丹麥多士+炒蛋+茶走

奶茶好飲,有茶味亦有奶味,唔澀,夠熱

衛生:有執枱姐姐專門收野,好好👍🏻目測枱面同地方都幾乾淨

服務:所有staff都好好禮貌,職員之間都有講有笑

2021-04-14
Breakfast
2021-04-04 279 views
買完嘢用拎得系旺角搵食,睇到一日三餐個lunch set有蝦乾蒸肉餅即刻落定!我真系超中意蒸肉餅㗎😍😍😍用拎得外賣自取仲有優惠💛💛天氣熱不過門口都有唔少人排隊,我用保溫袋拎返屋企都仲溫熱。肉餅同飯系用分層環保飯盒裝住,睇到個肉餅就覺得好吸引🤤🤤量唔少,蝦乾好鮮,肉餅肥瘦適中,唔油唔膩,口感同味道都恰到好處,唔會好似出邊有啲落咗豉油就勁咸,呢度仲會有少少鮮甜,同飯一起食真系美好🤣🤣(飯用既米都唔錯,有口感又有米飯香🍚)蝦乾蒸肉餅 7.5/9千祈唔好轉menu呀!個蒸肉餅一定要keep住一路有呀~🙏🏼🙏🏼

蝦乾蒸肉餅 7.5/9

2021-04-03
TakeAway
2021-04-04 212 views
同老公黎到旺角行街,順道來這裏朝聖,試一試一日三餐。都幾多人排隊,排咗大概半個小時先有位。招牌豉油皇雞髀配薯角悅和豉油出品真係頂呱呱,唔會死咸,甜甜地,雞髀仲好軟滑,唔會煮過龍,唔錯。蔥油雞扒撈公仔麵 配3.6牛乳炒滑蛋香脆嘅雞扒,配上煮得剛剛好嘅公仔麵,撈埋啲蔥油冇得頂。老公話滑蛋煮得剛剛好,上面仲帶有啲蛋汁,吸引眼球。凍奶茶呢度嘅奶茶都幾出色,茶底好香濃,奶好滑,甜度適中。價錢正常茶餐廳價格,餐廳服務有溫度,有心。希望大家繼續支持。

招牌豉油皇雞髀配薯角
悅和豉油出品真係頂呱呱,唔會死咸,甜甜地,
雞髀仲好軟滑,唔會煮過龍,唔錯。

蔥油雞扒撈公仔麵 配3.6牛乳炒滑蛋

凍奶茶
呢度嘅奶茶都幾出色,茶底好香濃,奶好滑,甜度適中。

2021-04-03 122 views
💛黃店🔱今次要介紹嘅食物就係位於旺角!📜”一日三餐 (旺角)📌 地址:旺角通菜街2Q-2Z號鴻輝大廈地下7號舖🕐營業時間:13:00-23:00🍽分店地區: 旺角📝評價💬📢 一日三餐都要食既野🤤常餐幾時食都得🙌🏻🤩食物速度好快 外面都有好多人排隊😆 食餐飯最緊要快😍😍😍滑蛋好滑👍🏻👍🏻有蔥油去配雞扒好正😎😎😎有幾多餐廳會咁樣供應!公仔麵又爽口😆🏵環境指數:⭐️⭐️⭐️🏵味道指數:👅👅👅👅🏵抵食指數:💰💰💰🏵回購指數:❤️❤️❤️❤️
💛黃店
🔱今次要介紹嘅食物就係位於旺角!
📜”一日三餐 (旺角)
📌 地址:旺角通菜街2Q-2Z號鴻輝大廈地下7號舖
🕐營業時間:13:00-23:00