2016-08-28 1075 瀏覽
平時返工多數帶飯,好少出街食,所以我只會係星期六返半日收工之後去覓食而今次我就揀左米芝蓮推薦既永華麵家平時食完飯出去行都成日經過見到門口貼左好多相同專題報道 而且我都好耐冇食手打竹昇麵,於是決定一試由於當時都係12點未到食飯時間,所以都係半滿於是就叫左碗雲吞麵同一枝忌廉問題就黎啦:初時都覺得叫枝忌廉都唔係好貴,頂多都係10蚊左右,嗌左先發現呢度賣15蚊....OK,咁當我冇睇清楚,但係驚喜一浪接一浪。未黎之前我已經爬過文知道呢度既麵出哂名細碗,但未到現場親眼見過都唔知會咁震撼,仲細過我對手(FYI,我伸到最盡都係岩岩到彈到鋼琴8度)FINE,我一於試下碗麵係咪真係值42蚊。先試湯底 - 永華聲稱湯底有用鯊魚骨熬製而成,咁的確我係飲到同平時常用既大地魚湯有少少唔同,飲到鯊魚骨味,算叫合格。之後試雲吞 - 雲吞係永華其中一樣招牌,唔算非常大粒(大概一粒湯圓左右咁大),冇咩驚喜,叫做好自己本份。冇錯,呢兩樣野算叫做不過不失,不過我唔覺得值42蚊。最後食埋個麵,我覺得比20蚊都叫多。點解?完全唔彈牙、麵條極硬好似未熟透咁,唯一一樣做到既就係冇鹼水味,亦係手打麵既最低要求。或者可能因為岩岩開鋪做

而今次我就揀左米芝蓮推薦既永華麵家

由於當時都係12點未到食飯時間,所以都係半滿

於是就叫左碗雲吞麵同一枝忌廉
雲吞麵($42)、忌廉($15)

OK,咁當我冇睇清楚,但係驚喜一浪接一浪。

(FYI,我伸到最盡都係岩岩到彈到鋼琴8度)

FINE,我一於試下碗麵係咪真係值42蚊。

冇錯,呢兩樣野算叫做不過不失,不過我唔覺得值42蚊。
最後食埋個,我覺得比20蚊都叫多。

點解?完全唔彈牙、麵條極硬好似未熟透咁,唯一一樣做到既就係冇鹼水味,亦係手打麵既最低要求。或者可能因為岩岩開鋪做生意,但我覺得呢個絕對唔係一個合理既藉口。再者分量實在太少,完全唔夠食,如果要醫肚既話,千祈唔好叫。

所以,我真係唔明白點解呢間野會有米芝蓮推薦,實左太令人失望,絕對冇下次。
2016-08-13