2016-08-24 7315 瀏覽
大家忙多麽漂亮理由,已經沒有和豹豹一起吃飯許久了,今日為左就喜歡韓燒的她就跑到沙田去赴約。先黎一大盤沙律,次次黎呢度都會強制性要自己食完先好食烤肉,內心會自覺無咁熱氣同油膩,沙律菜好爽口蕃茄仔又夠甜,份量也是真材實料的超多,成班fd share食啱啱好。平日的一天到來,店員也是忙到不可交加,幸好選了較易燒的肉類,較易掌握,不像五花腩那般難控制火喉,又得剪剪剪,小妹我實在不會喔。去韓燒又點少得爐邊既粟米芝士呀,簡直就是亮點之中的亮點啦。芝士烤到剛剛熱辣唧唧叫响,配上粟米格外清甜兼帶咬口,最鍾意就係拉芝嗰種視覺享受喇,好刺份外好味道咁。最正係無限fill芝士所以甚得我們歡心。泡菜旦就向來不喜這種配答,覺得個味奇怪所以只好浪費不理會。炑八宮廷冷面128芝麻芽菜青瓜菠菜蘿蔔酸瓜雞旦刺中菜的那種撈起。食材看上去是蠻色彩,天氣過份熱,還保留彈性的幼面面,凍凍的加上配料食,再加上辛辣醬,刺激得黎實在健康飽肚呀,既是前菜也為主食。對個面有些驚喜哎。牛小胸肉125有100g相對下較有嚼勁,肉比脂肪多,賣相像豬肉,吃起來肉味ok,100克其實份量看上去一點都不少呢,一大伙人吃最化算,啱曬食肉獸啦。牛舌13

泡菜旦就向來不喜這種配答,覺得個味奇怪所以只好浪費不理會。
炑八宮廷冷面128
牛小胸肉125有100g
牛舌130有150g
水準之作我燒得靚之餘,當然肉厚薄適中乃是功不可沒。顏色ok幾有光澤,紋路分明未食都令人流曬口水,薄身得來爽口又帶牛香,比起厚切的原條,我更喜歡這個,厚切那類生熟度難弄,口感奇怪在未熟跟熟之間很難嚥下,就自不然不太欣賞,反而又更貴,曾在其他店吃一次後已不敢再恭維,呵呵…還是這個好。不得不試。
特級牛頸肉180有150g
這種牛頸肉平常火鍋就吃得多,白烚較原汁原味,bbq的做法則更惹味可口,明爐燒把每啖肉的脂肪層灸得不見蹤影,反而是入口即溶的味覺享受,I really really like it.牛味是三種中最濃郁嫁!
一大籃菜,近幾次去都無用上,因為怕再食菜好飽,r左胃容食唔落乜丰富晚餐,但近來思想轉變,既覺吃點菜健康點,然而用生菜包上烤肉加辣醬和蒜片更正宗美味,強烈推介大家吃時也這樣喔。
大蝦88
蝦肉好彈牙新鮮,價錢亦唔貴。呢類海鮮燒到七成熟就恰好,能保持優質鮮味,燒得香味撲鼻,滋味無寵大指公要俾佢。開心在佢送上台時已meet好曬蝦殼,相當細心,令我唔會食到成手係咁無儀態。
多春魚68十條
平時日韓bbq都避開唔會點的項目,由於覺得個皮好易痴底會好易燒燶,所以平時唔會點食,但今日豹豹點左,發現佢燒得又幾靚,魚子外面香口,入面啖啖魚子好好咬,都唔錯wo..
凍檸茶25
好大杯幾抵飲,是日說無奶茶,傷心。勝在唔太甜茶味夾得幾芬芳,檸味足。

粒粒梨肉15
蠻甜的帶梨味,都唔錯。

環境不俗的地點位置加上店內寛濶,坐得幾舒服又無乜油煙味,抽風系統做得唔曳,食飽飽唔洗帶住一陣油煙味走,呢度d職工好有熱誠咁落單,上菜快fill芝士高速又主動,捧住肚仔走的一份滿足離去。