rains

rains

我是 rains
訊息
正顯示第 110 篇(共 15 篇香港及鄰近地區的食評)
排序:
篩選條件
黑椒豬手
黑椒豬手
明爐老火湯
2021-11-11
生日
是次消費
每人約$200 (晚餐)
用餐優惠
優惠券
NOV 21

初初上到去,真係有驚喜,因為外貌睇落去真係一間酒吧,完全唔似一間食潮州菜嘅餐廳。餐牌上嘅選擇都唔算多,但係都OK,當然唔可以同一般潮州酒樓嘅菜單相比,但係好fusion,味道亦都唔錯。菜單入面有一頁都係啲煎炸嘢,比較適合送酒。餐廳入面嘅設計好有酒吧feel,過咗10點之後,開埋個disco嘅波波,再加上現場音樂一路放K-Pop, Crossover有驚喜。不過如果有小朋友一齊嘅話,呢間餐廳就未必咁適合啦。另外因為同朋友慶祝生日,我哋自己帶咗蛋糕上去,餐廳嘅職員好好,幫我哋雪起個蛋糕,仲冇收切餅費添。
2021-08-16
AUG 21

同朋友慶祝生日,知道呢間新開就黎試下。員工服務態度好好,有禮貌,環境舒服,可能係平日夜晚,唔多人。我地點咗個套餐,分量好夠,可惜無龍蝦,餐廳用基維蝦代替。不過員工都有係點餐時同我地講清楚,所以我地都算啦。點咗個花膠 +胡椒豬肚湯底,好好飲。食到中間重送咗每人兩杯沙冰,涼曬。我地帶咗生日蛋糕去,餐廳無收切餅費,重幫我地雪好個蛋糕,我地食唔曬,佢地又幫我地pack番好個蛋糕俾我地。總括來來,感覺良好。
肉骨茶,蝦麵
肉骨茶,蝦麵
一字骨肉骨茶,蝦麵,咖咉
2020-11-26
是次消費
每人約$110 (午餐)
NOV 20

十月新闕,裝修新淨又干淨。和同事叫了兩煲肉骨茶,一個一字骨,一個肉排,肉夠入味,肉骨茶任飲任加。還點了碗蝦麵(轉米粉),好夠蝦味。因為係馬拉肉骨茶,有濃濃的葯材味,喜歡與否就見人見志。咖咉超好味,中間夾有芝士,出面的麵包又脆,下次會再去食。重有記得只收現金 。
檢視所有留言 ()
5分鐘 (外賣自取)
2019-08-31
每人約$34
AUG 19

店舖有好幾種木瓜牛奶,問售貨員那一種好飲啲,售貨員給人的感覺是介紹D貴的口味。點了杯芒果木瓜奶昔,芒果味一點也沒有,木瓜味不夠濃,也不夠香,整杯飲品口感一點也不像奶昔,杯嘢飲遞給我是杯蓋還凹了進去,整體感覺麻麻。sad
雞翼
2013-01-04
每人約$40
JAN 13

中午12:40去到,人流不太多,自已叫了個肉餅臘腸蒸飯,同事叫了個苦瓜排骨飯外加雞翼(加五蚊)。先說我個飯,幾好味,不過並不是一盅盅的蒸飯,是肉餅,臘腸及飯各自分開,盛在同一飯盒內。味道不錯,雖然同想像中的有些不同。同事的苦瓜排骨飯外加雞翼, ok la, 沒太大驚喜,也不致失望。另外我們外加了中湯 (加五蚊), 湯是西洋菜豬骨湯,一般,不過d伙記幾有禮貌,環境也很不錯及光猛,三十幾四十蚊係金鐘食到呢d質素, 很不錯了~~ 另外有清水可自取飲用,很好
燒雞翼; 燒雞脾菇
2012-04-08
每人約$120
APR 12

本來打算去串串貢,因為係佢的長期粉絲. 無奈每次去到都無位,又唔知要等到幾時,正在好無奈之際,突然行多兩步見到呢間"阿妹好串",便同朋友一齊抱住試吓無壞的心態。店面雖然不大,但不失整齊。我們先小試一下他們的廚房手勢,點了燒豬頸肉,燒帆立貝,燒雞翼, 燒雞脾菇等. 一試之下,都幾好味,尤其係燒雞翼,皮脆肉多汁, 雞脾菇的口感也很好,所以我們俩個食到停唔到口 (加上佢的價錢同串串貢差不多,一d都唔貴),可以儘情咁食。smile
有豆奶味的擔擔麵
有豆奶味的擔擔麵
蝦餃
擔擔麵
2011-12-23
聖誕節
是次消費
每人約$150 (午餐)
DEC 11

聖誔長假前, 同事們到樓下的翠玉軒食番個Pre-Christmas lunch in Chinese Style。這裡的點心做得比較精緻,環環也很優雅(當然啦,一分錢,一分貨)。最特別的是它的擔擔麵,因為它用了像裝豆腐花的木桶盛著, 而且食落有點豆奶味,大家都覺得很特別,致於這種特別風味你喜歡與否則見人見志啦tongue
龍蝦
5分鐘 (堂食)
2011-05-28
生日
是次消費
每人約$150 (晚餐)
MAY 11

這是妹妹男朋友提議的餐廳,話d海鮮平靚正,所以就試下。 餐廳有兩層,我地一早訂咗枱,所以避過人群,直上二樓。點知d伙記話要先係樓下攞枱,結果我地又要行返兩層落地下,再行返兩層上去。 佢地只有套餐,而且只有海鮮,沒有小炒,所以如果有朋友唔食海鮮的就唔好去呢度啦。 我地有六個人,望落個HK$898六人餐好似好抵,所以叫伙記落單。點知佢地話落單要落地下...吓唔係話...為咗食,無辦法啦. 點知落度去八個餸有兩三樣要轉第二樣,因為無曬, 吓...個陣先七點半,d枱都未坐滿. 算啦, 個龍蝦問可唔可以加伊面底,佢地話要加...
2010-12-15
是次消費
每人約$300 (晚餐)
DEC 10

今晚突然想食扒, 係OpenRick見天后呢間扒房好似OK, 就去試下。氣氛真係唔錯, 晚餐一份HKD228, 但係甜品又要加HKD25, 湯--除了Daily Soup外, 還有其他湯選, 但係又要加HKD20, main dish要威格斯(Angus)扒又要加HKD70, 有D搶錢的感覺。朋友叫咗份威格斯扒, 點知黎度, 塊扒得半個手掌咁大,味道OK, 無什麼驚喜。所以有些失望。
雲吞面
2010-09-20
是次消費
每人約$70 (午餐)
SEP 10

中午食飯, 同事帶咗我去麥奀記食雲吞面。起初覺得雲吞面者,度度都差不多啦, 我同事叫我食完先再講。碗面黎到, 食落真係覺得有D唔同。D面非常彈牙, 雲吞亦好足料, 個湯底好清, 結果成碗湯連面一口氣食曬。跟住重要叫多一碗"特效牛根面"。藥就話特效者, 牛根都有"特效"?一咬落去, d牛根無論大小, 都好有咬感, 個湯雖然無雲吞面個湯咁清,但依然好香,好好味。食完俾錢時突然落大雨, 老闆娘重好有人情味咁叫我地坐多陣等雨細d先走。我地真係坐多一陣,因為實在太大雨又無遮. 一坐低,d伙記無俾面色我地睇不單止,重送上兩杯熱茶俾我...
Top