冰燄火人

冰燄火人

我是 冰燄火人
訊息
正顯示第 110 篇(共 231 篇香港及鄰近地區的食評)
排序:
篩選條件
1分鐘 (堂食)
2021-07-22
是次消費
每人約$40 (早餐)
OCT 21

要非常強調呢間野係只收現金, 並不打算加入其他的收費方式. 所以帶不夠錢切記不要進內. 早餐有些很有營養的, 例如豬潤, 例如鮑魚絲, 這些不是間間有. 味道也不錯, 而且分量也足夠. 服務正常但非常慢, 因為員工數目真的非常不足, 沒有辦法希望老闆增加人手吧. 快食不建議.
2021-09-30
是次消費
每人約$150 (午餐)
OCT 21

灣仔返工的前輩推薦呢間野食, 話牛扒又大又正所以就黎嘗試一下. 人流極多, 記得提早預約, 即興來臨會掃興而歸. 安排了近酒架的座位, 可以好好欣賞下庫存的紅酒瓶, 想點的話又可以即刻開瓶品嘗, 職員野禮貌地描述餐牌食物. 牛扒之前的前菜係年西蘭花忌廉湯, 好溶好好飲, 牛扒大份硬度剛好多汁, 味道一流. 沙律分量也多, 很好的一餐.
2021-01-03
是次消費
每人約$50 (下午茶)
SEP 21

黑糖味道好重,唔會死甜,反而好香,飲落去好香鮮奶味 ; 紫米都煲到啱啱好,食落去好有咬口好味,有口感,份量好足,喝下去,但係一飲佢杯野係超級甜,係好似超糖一樣, 略嫌頗甜, 濃濃的黑糖香味, 珍珠很有咬口, 黑糖底照舊唔錯 ; 不過泰茶底就有啲失色。 款式多多,好似小黑糖系列既珍珠富黑糖香而煙韌,失望係因為冰係固定份量,飲到最後冰融左,令到啲奶冇味,鮮奶雖然唔夠香,但都唔錯。
2021-07-25
是次消費
每人約$300 (晚餐)
SEP 21

網上見呢間野非常人氣, 先入為主覺得多正評就實無死, 但結果只是獲得一個跟風教訓的機會. 幾個特色卷物見網友影就好靚, 擺到埋身就真係同網上圖又頗大差別, 可能知道食客會擺上網先整公整少少. 味道嘛, 真的很一般, 尤其是最重要的米飯似乎整得並不夠水準. 小龍與邪惡過多油脂, 擺位也有待改進, 或者太忙吧. 埋單仲要好貴下, OL學生仔打卡或者貪新鮮食一次係可以一試, 但如果廚藝無進步的話食客就會厭倦不再上門.
2 推介
PigBibu
yellowcatisyellow
這篇是 [非食評]
10分鐘 (堂食)
2021-09-27
SEP 21

見客順便食早餐, 然後見到呢間餐廳最近又無及個人就自然行入去. 一入去打算坐入面卡位, 然後個阿姐就指住個門口位話'個邊'命令我坐那邊. 已經不太高興, 明明得幾個人坐大把位係要逼曬一度, 其實頭先已經舉手點餐, 但三個阿姐個個都望到我但無一個過黎, 個個收拾檯然後發呆. 然後我再叫了兩次, 三個好似仇家咁互望想點對方去但個個都唔甘心咁樣, 叫了第三次等了好幾分鐘, 唔想當眾發脾氣算了自己行出去食其他野.
檢視所有留言 ()
1分鐘 (堂食)
2021-04-30
每人約$40
SEP 21

這裡的早餐毫無疑問是最好的, 之前只要上午經過就一定入去食個早餐, 尤其牛扒與煙肉都係非常好食. 早餐選擇頗多, 但都係正宗的茶餐廳早餐. 最受歡迎就係牛扒/煙肉配蛋與焢多士的早餐, 牛扒質好份量夠又煎得多汁. 煙肉很脆但並沒有焦, 蛋係最完美的太陽蛋, 而家好多餐廳都整唔到好的太陽蛋. 個點餐婆婆人很好, 還會和你聊下天.
2021-07-08
是次消費
每人約$100 (早餐)
SEP 21

這裡最出名的似乎係晚餐小菜, 不過其實早餐都係爆滿. 古色傳統的茶樓感覺就是不一樣, 搭抬傾計然後慢慢食點心, 悠閒的過一個上午. 有時候早上起身, 無所事事, 在家也是食麵包外賣或者去附近茶餐廳俗氣茶樓食早餐, 一點也不過癮. 盡是一些換樽不換藥的掛羊頭賣狗肉食店. 這裡從小小的蝦餃, 燒賣, 到出色的金錢雞, 都很自己風格, 不是中央做定然後全香港都係那幾種的味道, 這種店已經買少見少, 要珍惜.
1 推介
Vl1175
檢視所有留言 ()
10分鐘 (堂食)
2020-12-01
是次消費
每人約$250 (午餐)
SEP 21

雖然這個餐廳在一個非常繁忙的港鐵出口附近, 但一入去已經感覺和外面是兩個世界, 非常好坐的. 可惜已經結業, 不能再回味了. 很多優雅的上班族選擇在此用餐, 不預約幾乎會有機會. 菜色的選擇除了一般的套餐之外又有大量的西式食品, 非常困難去選擇. 點了青口, 牛扒, 漢堡, 甜品. 味道不能再挑剔, 非常好. 服務有水準之餘, 有感覺他們是用心的去服務顧客, 如果還有機會, 一定再去.
2021-07-15
是次消費
每人約$150 (晚餐)
SEP 21

因為住這個地方附近的熟人帶領下先知道呢間一般人唔會搵到的食堂, 在工廈裡面的餐廳其實好多, 觀塘新埔崗葵涌長沙灣柴灣火炭一大堆, 水準飄忽. 一座低見到牆壁上已經有很多小菜選擇, 不夠的話還有餐牌. 選擇了最熱門的椒鹽鮮魷, 鼓椒炒蜆, 果皮鮑魚, 炒尿蝦. 然後很快已經有完成品上桌. 份量也對得起個價錢大大盤, 味道不俗火候夠. 員工都勤快俐落, 值得再去光臨的一間晚市餐廳.
這篇是 [非食評]
2021-07-30
SEP 21

探友人前黎食個台灣野, 見間野裝修得幾企理然後就入去食個快飯. 座位舒服環境很好, 應該係一個閒談的好地方. 坐低看餐牌, 圖片非常美麗, 應該係少女最中意打卡的甜點以及台式食物, 牛肉麵滷肉飯等看起來都不錯, 一貪心就點幾樣. 之後等呀等等呀等, 其實已經兩點打後好多人都埋單走但本人的食物一樣都沒有到, 然後半個鐘先有個野飲, 同埋漏了個小食. 明明電子入單但點解可以漏呢? 隔離台都係投訴同一樣野先好笑, 短時間連續兩個漏單, 其實個待應是否未訓醒, 同埋廚房吾夠人?
Top