senbb

senbb

我是 senbb
訊息
正顯示第 110 篇(共 313 篇香港及鄰近地區的食評)
排序:
篩選條件
FEB 19

Bacon Burger 煙肉整得好脆,牛肉不俗,唔會好羶,亦都有肉味,個汁調得幾好,麵包我見係用嘉頓嘅 ,唔會有期望亦都唔會點失望 Beef Hotdog 普通過普通,條腸冇特別,Johnsville好食過佢 Fries 薯條唔係好脆,薯味亦吾香,吾覺好食,好普通 Peanut 肥大肉厚好大粒,都幾有花生味
FEB 19

喺堅尼地城海旁,環境幾好 手工啤酒 入口清新,有啲果味,幾易入口 奇亞籽水果乳酪 乳酪唔會過酸,又有啲果仁喺上面,食落有咬口,生果新鮮,有西瓜,配搭清爽 奄列 煎得唔夠嫩口,唔夠半生熟嘅感覺,變咗有啲鞋,唔夠滑,味道正常 窩夫 賣相麻麻,唔夠色水咁,見到冇期望,點知食落有希望,味道不俗,質感唔係硬脆嗰啲,似home made感覺,忌廉同生果,正常配搭
FEB 19

Bubble Waffle Matcha 原來雞蛋仔英文譯名叫Bubble Waffle,唔係叫Egg Son, 真係活到老學到老😅 佢個雞蛋仔唔好食覺得個麵漿,可能放耐咗,整之後變咗糖化咗,又或者糖多咗,总之唔好食, 個綠茶雪糕幾好食,唔會好大陣茉莉花味,都有抹茶味,個雪糕影相呃like 一流
FEB 19

幾好坐,呢區有點中產嘅感覺 螢光魷魚 佢冇一般出面食的咁鹹,呢度調味適中 吞拿魚腩刺身 切得厚,有咬口,都肥美 蟹膏軍艦 為咗嗰口鹹香,蟹膏都落得重手,好吖 三文魚籽軍艦 份量都多,三文魚籽彈口,唔會過鹹 燒雞軟骨 香口,冇雪味 燒雞翼 唔夠香口,調味又唔夠 鐵火卷 好食,組合配合得幾好,又大份 燒三文魚飯糰 唔過鹹,燒得香,如果有埋茶漬仲好 燒雞泡魚乾 都係一般正常水準
FEB 19

懷念以前 一路 鋸扒 一路 聽歌, 未試過烚下烚下,聽住真人唱歌, 吮住豬手,抹住鼻涕,成口熱湯,咁樣聽歌都係第一次 沙薑豬手 爽口彈牙,第一次咁食法,唔膩口,作開胃菜不俗 花膠美顏文昌雞鍋 湯底不續幾清甜,花膠都係一般貨色,雞堅係文昌雞,肉係青春少艾般彈口,吾係食開的冰鮮雞,肉質 鬆弛,有雪味冇肉味 安格斯肉眼 好一般, 因為打邊爐都係要叫碟牛,交功課咁囉 鮮蝦丸 好食新鮮 墨魚丸 好食足料 稻庭烏冬 雪藏貨,唔會有咩期望,亦唔會失望
FEB 19

初一唔知食乜,就係盆菜, 唔識評價,難食就知,好食就未遇到,都係一砵嘢,撈埋一堆,隔夜餸咁 啲嘢切到好大嚿,流水作業咁,似係要應付大量訂單,冇時間細心切 蘿蔔太大嚿唔入味,本身都甜嘅 初一冇燒鵝,只有素鵝,切到老年咁大嚿,又韌又唔入味 蝦普通好似唔新鮮添 豬肉亦唔覺鹵得入味 蓮藕本身好食,但係又切得太大嚿,唔入味 魚蛋唔腥都係一般正常 冬菇夠大隻,但係唔入味囉 雞都係正常 總之人生嘅盆菜配额已滿,唔需要再食嘞
FEB 19

咖啡窩夫 有咖啡味,窩夫香脆,雪糕配合得幾好 紫薯窩夫 紫薯夾心窩夫好好味,紫薯味濃,有咬口 抹茶特盛 抹茶心太軟,牛油味有點羶,蓋過抹茶,吾好食,蕨餅滑,抹茶凍正常,丸子煙韌,紅荳蓉正常,班㦸淡,吾好食
FEB 19

雲吞麵 -麵質彈牙,鹼水味少,雲吞的的骰骰, 蝦同肉比例平均, 唔會一啲多一啲少,個湯有韭黃,冇腥味, 飲落順喉唔渴 雲吞水餃麵- 水餃馅料爽口、有咬口 食完好空虚,只夠頂頂肚,不能夠說飽 要飽,起碼食三碗
FEB 19

椰子水雞煲-半隻,唔覺好椰子水,有幾片椰子肉,雞都係一般冰鮮,唔會有好重肉味 本地手切牛-有肉味 醉牛-唔覺有酒味 蝦滑-一般正常都食到有蝦 墨魚滑-一般正常 海南米粉-其實等於平時食嘅米粉 沙薑豬手-好彈牙,都有沙薑味 汁碟中間個甜酸嘅,几惹味,另外會再畀酸柑仔、沙薑同辣椒,做佐料 食完,冇乜諗到邊樣最突出,最特別
FEB 19

之前成日經過,覺得佢都係呃like多,因為佢個賣點就係個cone,今日時間唔上唔落,天氣又好熱,決定食個雪糕頂頂肚,要咗oreo cone,朱古力咖啡雪糕加燒棉花糖,影相一流,簡直係邪惡嘅軸心,肥胖嘅原因,個cone都幾厚吓,佢裏面仲有層朱古力,以防雪糕會整淋個cone,個cone幾脆口,雪糕有咖啡豆喺入面,食落有咬口,幾過癮,咖啡同朱古力相互平衡,個雪糕有拉絲,唔會好快溶嗰種,同唔重奶味嘅
Top