2013-08-07 2108 瀏覽
好耐冇去過澳門喇!鎖定咗幾間餐廳/小食,龍華係第一間要visit既,因為營業時間係早上七時至下午兩時。我地係由外港客運碼頭坐3號巴士至紅街市站落車,龍華就向隔離 好容易搵到步時已經快到一點了! 好驚冇點心食!!! 好在去到仲有最想試的燒賣,同場加映排骨、鯪魚球同埋鳳爪 哈哈燒賣:真係好“扎實” 同向香港茶樓食到既唔同 但略嫌有D乾身排骨:太太太太太好味喇!!! 如果唔係驚攝取太多熱量同脂肪 我lum我係會再攞一籠既 哈哈哈鯪魚球:比較普通喇 可能因為我唔知邊到攞喼汁 食落太乾太寡鳳爪:朋友C和朋友T都話食到咖哩味!! 我淨係食到好好味啫哈哈哈 (Sorry 爛gag咗 XD)醫飽咗個肚,先有力氣欣賞店內的環境。一桌一椅、牆上掛畫、店內用具等都透露著店主係一個“惜物”既人,保留住一種古色古香既情調,甚是欣賞。老闆好可愛啊有張高空俯視圖話你知你依家向邊 <3同朋友坐咗大半個鐘先走,埋單時同老闆吹咗幾句。佢話我地食唔到蔥油雞好可惜 因為係名菜黎架^^臨走前老闆送咗postcard俾我地要我地寄俾媽媽 真係好驚喜啊!! 沿著樓梯走見到好多蜻蜓既相 同朋友都“思疑”D蜻蜓相可能係老闆影既
好耐冇去過澳門喇!鎖定咗幾間餐廳/小食,龍華係第一間要visit既,因為營業時間早上七時至下午兩時
到步時已經快到一點了! 好驚冇點心食!!!

鯪魚球:比較普通喇 可能因為我唔知邊到攞喼汁 食落太乾太寡
燒賣、排骨、鯪魚球
鳳爪
老闆好可愛啊
有張高空俯視圖話你知你依家向邊 <3
臨走前老闆送咗postcard俾我地要我地寄俾媽媽
真係好驚喜啊!! 沿著樓梯走見到好多蜻蜓既相 同朋友都“思疑”D蜻蜓相可能係老闆影既 之後製作成postcard與茶客分享自己對攝影/蜻蜓既興趣。如果真係咁既,真心“鄧”老闆呢種生活高興啊
題外話/補充資料: 朋友C表示此行食唔到出名既叉燒包好失望,不過好在有postcard做souvenir 開心番 :D
2013-08-03
燒賣、排骨、鯪魚球