2015-01-20 2638 瀏覽
前幾日因為女朋友話冇咩胃口,想食清淡少少,平時唔鐘意食粥既佢,提議食粥,咁就黎左一哥美食,事隔左一年冇黎幫襯過,腦裹印象依舊美好。仍忘不了那清甜的瑤柱粥底。一哥主要做街坊生意,冇打電話預約訂位之說,因為十分好生意既關係,基本上冇話咩時段去唔駛等位。去到唔知邊條龍排隊的話(因為好多係外賣),唔想白等,就搵門口個札辮既阿衣然後佢會話你知邊條隊係排隊。入正題,今次等左陣就有位,二人叫左兩個粥,一碟小菜,同一碟腸粉。華人食粥都愛油炸鬼,我也不例外,例牌一條油炸鬼配粥,油炸鬼應該放左一段時間,唔好太大其望。反正都係用黎點粥食,問題不大。窩蛋肉丸粥,肉丸很爽很彈牙,瑤柱粥底很甜,我比較喜歡肉丸粥上加個生蛋攪爛,除左令個粥好睇D之外,個粥會更香。瑤柱西蘭花,瑤柱很甜很滑,西蘭花炒得算係叫可以。齋腸,齊醬走辣,也不是說很滑,就是普通齋腸。比較幾間專食粥既粥鋪,我會偏愛於"一哥美食",食水蟹粥會選"六記",幾步之距的"錦鏽"粥底偏咸,而且幾次堂食都見到另人作嘔的"昆虫"係墻上、天花行走,另外等候時間時極為漫長,由order到上桌,一碗粥可以等30分鐘以上,除非"一哥"休市而又非食不可,否則我是不會選擇"

炸麵(油炸鬼)
窩蛋肉丸粥(蛋在碗底)
窩蛋肉丸粥
瑤柱西蘭花,瑤柱很甜很滑,西蘭花炒得算係叫可以。
帶子炒西蘭花
齋腸,齊醬走辣,也不是說很滑,就是普通齋腸。
齋腸
,另外等候時間時極為漫長,由order到上桌,一碗粥可以等30分鐘以上,除非"一哥"休市而又非食不可,否則我是不會選擇"錦鏽"的。或許"錦鏽"吃的就是一份人情味。
走既時候看到師父係到整緊腸粉,只見師父十分閑熟地就做好一底腸粉。
2015-01-18