2016-02-11 1257 瀏覽
年紀大,新年總想避年,於是與友人相約初一初二到澳門玩,住吓靚酒店,食吓翅食吓蝦子麵。我嫌議事亭黃枝記人多,提議行多幾步食祥記,到步都唔少人呀,上次嚟就記得店裡好細,今日人多,檯檯都坐爆晒,感覺更細,好彩我哋早到一步,攞到個卡位,唔使搭檯。但一坐低,發覺要「加二」囉,咁話晒過年,一場嚟到,唔通唔食咩,新年在香港飲茶都要「加二」、「加三」啦。我哋點咗蝦子撈麵、牛筋撈麵,和金沙炸鯪魚球。點講呢,味道是一如以往好,鯪魚球是即炸,味鮮,而且熱到辣嘴,好正。但講真32蚊一個撈麵,得一個麵餅,真係好貴囉,在香港食個撈麵或者要36蚊以上,但大碟好多,係食到飽,或者價錢貴、份量少,才突顯到名店身價吧~麵已經少,四條牛筋仲幼尾尾(你可以話襯番個麵),真係唔足料囉,但牛筋又稔又滑,又冇咩好投訴。朋友叫咗支樽裝可樂,我飲維他奶,維他奶樽裝上,在香港樽裝熱維他奶飲得多,樽裝凍維他奶未飲過,它比紙包裝杰身少少,但好好飲。這餐,因為這支凍維他奶而滿足~臨走我仲想買多一樽蝦子帶返香港撈麵食,但居然賣到110蚊,貴過年幾之前來廿幾蚊,好乸脷,最終放棄~

我哋點咗蝦子撈麵、牛筋撈麵,和金沙炸鯪魚球。

2016-02-08
  • 金沙鯪魚球