2016-01-17 1592 瀏覽
今年新年去澳門兩日一夜去Studio city玩同住一晚。第二日中午想揾local 嘢食,所以來呢度食個竹昇麵。 今次第二次來了。我地點咗招牌蝦子撈麵,豬手麵同炸雲吞,加兩支大可樂。 豬手麵- 個舊豬手size 比較細,咬落口感比較多筋,豬手塊皮有點硬唔夠腍,唔係我最鐘意食嗰啲又腍又滑嘅豬手皮。成舊嘢食落去似食啲爽筋多過似豬手,而且唔係太入味,失望。好在仲有靚麵底,唔係扣哂分。 蝦子撈麵-果然招牌!本來我無諗住食,驚會太鹹。點知我見Mr A 撈起時聞到陣陣蝦香味,佢個樣又食到津津有味咁,我就試食咗一啖。噢!啲麵當然都係爽又彈牙,撈起啲薑蔥加蝦子嘅鮮鹹香超好味,完全無我之前擔心過鹹嘅問題,味道鮮鹹度perfect! 唯一要彈嘅係太細碟。所以我地又encore咗 一碟! 炸雲吞- 諗住叫個小食送下麵,點知咁鬼好味! 個皮超級鬆化呀!唔似啲酒家點心炸到硬脆嗰種,入口鬆化感係好有層次的。雖然入面嘅蝦細細地,但都算OK彈牙。下次再來澳門我會再來食返呢個炸雲吞

豬手麵

招牌薑蔥蝦子撈麵