2015-11-23 1133 瀏覽
香港人生活緊張,趁假日到澳門走走,放鬆一下!今次嚟澳門,打算參觀世界文化遺產-鄭家大屋,去之前開餐先,原本事前在openrice搵下附近有咩好食,諗住去南洋粿條麵食店,點知我地11點幾嚟到,無開嘅?! 又話開一至日嘅,門口又無貼字條,唔通去咗睇賽車?既然無開,試唔到,就要另覓選擇了,一於試下幾舖之隔的"老街坊"la! 其實嚟嗰陣已經俾佢門口招牌吸引住,顏色夠sharp,而"老街坊"呢個名我又特別喜歡,好有親切感!唔知點解,今日突然想飲凍咖啡……叫咗個咖喱魚餅麵,其實個碗唔使咁大,D麵上嗰陣跌晒喺底,會俾人覺得份量少的錯覺! 影相點可以睇唔到D麵呢,所以已經俾我動手腳了!我覺得辣咗D,咖喱味唔夠重,不過老公就覺得夠辣,好正! 其實已經食飽,不過見到個牌同張相,有芝士的豬扒菠蘿包,咁特別,一於叫一個拎走,晏D食!不得不提的是,店員姐姐服務真係好好,我同老公兩個人嚟食,坐低咗揀嘢食,店員姐姐就醒目地額外拎多一個餐牌俾老公睇揀嘢食! 後尾有個男人嚟買外賣,叫咗豬扒包同咖喱牛肉包,因為咖喱牛肉廚房仲整緊,所以店員姐姐就提議客人改要牛肉包,當客人仲等緊嗰陣,又有另一女子嚟買咖喱牛肉麵,又係咖喱牛肉
香港人生活緊張,趁假日到澳門走走,放鬆一下!

唔知點解,今日突然想飲凍咖啡……
凍咖啡

涼瓜排骨飯

紅蘿蔔菜乾湯

咖喱魚餅麵

我覺得辣咗D,咖喱味唔夠重,不過老公就覺得夠辣,好正!

芝士豬扒菠蘿包

不得不提的是,店員姐姐服務真係好好,我同老公兩個人嚟食,坐低咗揀嘢食,店員姐姐就醒目地額外拎多一個餐牌俾老公睇揀嘢食! 後尾有個男人嚟買外賣,叫咗豬扒包同咖喱牛肉包,因為咖喱牛肉廚房仲整緊,所以店員姐姐就提議客人改要牛肉包,當客人仲等緊嗰陣,又有另一女子嚟買咖喱牛肉麵,又係咖喱牛肉,店員姐姐就追問廚房整好未,終於整好,女客人有得叫咖喱牛肉麵之餘,店員姐姐唔使等男客人開聲,就話幫佢轉番咖喱牛肉包,真係令人覺得很窩心! 仲有個"芝朱波",我地話咗拎走,店員姐姐已經包好晒,見我拎番出嚟影相,主動話俾個碟我放上去影,咁可以靚D! 放喺碟影,真係靚好多ga!

2015-11-22
凍咖啡