2018-02-05 1247 瀏覽
早前工作後無聊,就去了聽說是前金沙大廚處理的西班牙餐廳。進去本來想來個西班牙海鮮飯,後waitress介紹了龍蝦泡飯連水果酒一榨,龍蝦泡飯上桌,是一隻波士頓龍蝦斬件,飯和龍蝦味道尙可,至於酒味道一般大路貨,不濃不淡,埋單360, 性價比一般般啦。sorry沒照飯照
2017-03-06 1887 瀏覽
Amazingly beautiful and exquisite Barcelona cuisine. With every dish like piece of art, some of their the good selection of wine, the easygoing and comfortable environment, the very friendly staff and most of all the warm chef Hector; it's easy to spend a few hours here satisfying your appetite and belly.
2017-03-04
2016-11-04 2180 瀏覽
好友去了澳門工作,發掘了不少值得一試的美食小店。還極力推介這Barcelona Tapas & Rice,昨天一於專程去一試。餐廳位於黑沙環附近,不在旅遊熱點,應該大約是在拱北和葡京中間,兩邊去也方便。店內設計比較簡單,自老闆到服務員甚至廚師也很友善,和客人交談時很風趣,還會分享食材和廚藝的秘訣,整晚的氣氛也很好。食物方面全是西班牙式的小吃,份量不大,價錢又相宜,如果有五六個朋友一起聚會的話,不難試全整個餐單上的所有菜式。十分過癮。昨晚我們只有三個人,就點了圖片中的幾款小吃,還有一個什麼雞翅的,但那個沒什特別,是唯一不會推介的菜式。菜名不記得了,反正菜單簡單易明,再問問老闆推介便成了。個人最喜歡的,是那一道沙拉,用上新鮮蔬菜加上用上等Balsamic 醋,Cherry醋和高級橄欖油混成的醬汁,完全是色香味俱全的代表作。另外那個豬肉串燒,那種燒烤香味先聲奪人,還未上枱已經令人回頭探望。飲品方面,如果沒有個人喜好的話,就不要多作考慮了,就點那Sangria罷。喜歡的人不用多介紹,從未試過的,保證一定會愛上。甜品建議請老闆為你決定,這樣才有驚喜。總體來說,Barcelona 是一班朋友聚會聊

甜品建議請老闆為你決定,這樣才有驚喜。

總體來說,Barcelona 是一班朋友聚會聊天喝酒的好地方。Excelente!!!!
2016-11-03
2016-02-05 3204 瀏覽
因為一個非常美滿愉快的西班牙旅程, 令我對西班牙菜念念不忘。朋友介紹咗呢間係澳門的西班牙餐廳, 一直都好想去, 結果等咗成個月先可以成行。為咗食呢餐, 專登坐船去澳門, 我都好擔心會費時失事, 結果我地係食唔停, 好滿足咁攬住個肚返香港。入到餐廳裝飾簡潔, 店如其名, 似一間優閒舒適的酒吧多過一間有美食餐廳。一坐低, 男友就一眼認出餐廳大廚, 原來佢之前嚟過香港教其他西班牙餐廳的廚師, 咁大廚的體型又真係好突出講返食物先, 我地覺得樣樣都好味, 只有好味同好好味的分別。有D食物太吸引, 唔記得影相就比我地食哂未開始點菜就有份餐廳送的橄欖鬆餅(Olive Muffin), 一向食鬆餅都係食甜的, 食呢個鹹味的鬆餅感覺好清新, 新鮮焗好熱辣辣, 兼且外脆內軟, 食完個口仲留咗D橄欖味, 對於好鍾意食橄欖的我, 頓時已經對呢間餐廳甚有好感。侍應好有禮貌咁介紹我地當晚的廚師推介, 樣樣都好吸引咁, 好難決定。最後因為係西班牙食的八爪魚實在太鮮味(我係果度差唔多日日都食), 好想再回味, 所以第一時間叫咗烤八爪魚(Grill Octopus)。食材新鮮當然好關鍵, 但我真係好欣賞佢地真係火喉啱

侍應好有禮貌咁介紹我地當晚的廚師推介, 樣樣都好吸引咁, 好難決定。最後因為係西班牙食的八爪魚實在太鮮味(我係果度差唔多日日都食), 好想再回味, 所以第一時間叫咗烤八爪魚(Grill Octopus)。食材新鮮當然好關鍵, 但我真係好欣賞佢地真係火喉啱啱好, 食得出佢中間係剛剛熟透, 好鮮嫰好juicy, 加埋面果幾顆海鹽, 將D鮮味襯托哂出嚟。食完呢碟, 我已經好放心當晚唔會失望而回。
烤八爪魚(Grill Octopus)
跟住係餐牌揀咗西班牙炸丸子(Las croquetas de la abuela con pollo i jamon)。新鮮炸起的食物通常都無得輸, 佢好食在個餡creamy得嚟唔漏, 又食到雞同火腿的肉汁味, 配埋個脆卜卜的外層, 男友猛話好好食。我就覺得唯一可挑剔係雞肉粒有少少”鞋”, 如果可改善就滿分啦。
大廚好客氣咁請我地食咗個法國蕃茄配三文魚沙律, 可以食得出個蕃茄真係好新鮮, 可能因為個秘製醬汁的關係, 件三文魚出奇地鮮甜。讚!
法國蕃茄配三文魚沙律
之後出現係烤黑毛豬肋排配焦糖菠蘿(Gostillas de iberico con pina caramelizada), 呢碟有名的菜式係西班牙錯過咗, 係呢度可以補食返, 真開心! 豬肋好嫰, 中間仲係粉紅色的, 配埋稍微酸甜的菠蘿, 我最後連D花都食埋
烤牛面頰配蘑菇醬(Carrillada de ternera al horno con champinones)係我特別揀選, 好鍾意食呢個咁重牛味的tapas。佢有D似五香牛展, 但肉味更膿, 肉質更嫰滑, 下面D薯蓉吸哂D肉汁, 千萬唔好錯過。
食到呢度只有五成飽, 仍然戰鬥力高企。我地又一口氣叫多三樣嘢。最先到係廚師推介的鮮黑松露配煎蛋, 聽落好hea, 但其實好好食。雖然黑松露無白松露咁香, 但我覺得配埋D濃濃的蛋黃漿, 一啖食落去, 滿口都係黑松露味, 芬香滿溢。
鮮黑松露配煎蛋
之後嚟果碟係煎蛋配薯仔和西班牙腸(Huevo frito con patata i chorizo), 呢樣係另一樣係西班牙成日見人食, 但當時無食的tapas。呢碟由於太美味, 後來完全忘記影相。係西班牙時通常都見到係用粗薯條, 但呢度用好似零食果種幼薯條, 好鬆脆又唔油膩。估唔到咁簡單都好食, 我地打算自己返屋企都試下整。
主菜尾聲係一碟西班牙紅蝦和黑毛豬燴飯(Cocerola de arroz con gambas e iberico a la catalana)。當時已經開始有D飽, 見到碟飯仲驚食唔哂, 後來我地都係食到汁到無。皆因果隻紅蝦將成碟飯的味道提升咗, 成碟飯勁鮮甜。個蝦頭係全晚的highlight
食果時唔小心咬爆咗個蝦頭, 結果D蝦膏噴射式咁唧滿我喉嚨, 鮮、甘、甜佈滿我每一個味蕾, 我呢家諗起都流口水。
已經十成飽, 都係忍唔住叫咗個甜品, 焗菠蘿配香料和草莓忌廉(Pina asada con especias aromaticas i una espuma)。菠蘿面有層脆焦糖, 加埋酸酸地草莓忌廉, 其實好清新, 啱啱好帶走D飽滯感。男友好鍾意食菠蘿, 佢覺得好好食, 我對菠蘿有D過敏, 只係食咗少少。食完呢個甜品覺得呢程覓食之旅係好圓滿咁完成咗, 可以帶我個超脹肚腩笑住去撘船返屋企。
總括嚟講我覺得呢餐值滿分, 因為食物質數高之餘, 老闆同職員態度非常友善, 同埋加上我最喜愛的人同我分享,
can’t ask for more!!
2016-01-31
烤八爪魚(Grill Octopus)
法國蕃茄配三文魚沙律
鮮黑松露配煎蛋
2015-12-16 2220 瀏覽
傳統上女性主內,找到一個好歸宿相信是父母對女兒最大的心願。我的父母親,自我幾歲時便離異了,不過在成長路上,偶然會聽到他倆各自不同的愛情觀!當步入社會,結識到不同類型的異性,將自我的體驗再融合父母的理論,發現社會上存在以物質和金錢為本的觀念,確實非我所愛,反而相信一個能與自己好好溝通、價值觀相約的伴侶,才是永恆快樂的泉源!結婚紀念日,我們到澳門一遊,找來一家低調的西班牙餐廳來慶祝!「BAR•CELONA」沒有豪華的裝修,簡約整潔便是了。沙發上放有兩個西班牙足球隊球衣的背墊,流露出西班牙人熱情可愛的一面。老公挑了這支西班牙汽酒 (Cava),金黃的色澤很迷人,親切的老闆透露這酒是他的至愛之一!他解釋 Cava 採香檳釀製方式,因此 Cava 被視為西班牙人的香檳。氣味清新、帶有水果,花香和微酸,甜度不高,整體來得很平衡和柔順,實在十分喜歡它。以 Cava 的價位,可嚐香檳的質素,Agusti Torello Mata, Gran Reserva Barrica 2008 的勝價比相當高,值得一嚐再嚐!西班牙籍的老闆不一會便遞上這 Spanish Sardines 小食,我們也沒多問,先大快

Agusti Torello Mata, Gran Reserva 2008, Barrica
Spanish Sardines
西班牙籍的老闆不一會便遞上這 Spanish Sardines 小食,我們也沒多問,先大快朶頤!沙甸小魚經輕炸後,肉與骨同樣柔軟,就是那種幼嫩得連骨帶肉也吞掉的小魚兒,僅以魚鮮和小鹹的自然口味為主調!
Spanish Croquettes
不久又給送來 Spanish Croquettes,這回西班牙老闆看到我們詫異的目光,似是明白了,馬上向我們說明是廚師發辦的 Tasting Menu。其實吃什麼倒沒所謂,好吃的就是了!

Spanish Croquettes 外層香脆而不油,裡面的芝士卻相反地軟香綿滑。
Iberico Ham (Cured for 48 months), Special Catalan Coca with Garlic, Olive Oil & Tomato
好一段時間沒嚐黑毛豬火腿,於是指定要來了 Iberico Ham (Cured for 48 months),除邊位小部份有點乾外,大部份都能滿足地嚐到油潤,如蜜香甜的味兒!

Special Catalan Coca with Garlic, Olive Oil & Tomato 中的 Coca 就是加泰羅尼亞的麵包,看似普通不過,但口感跟意大利的 Pizza 卻不太一樣。結合乾爽、脆香和鬆化的特色,熱食和凍食均可,而且取材較為簡單。這款只以蒜、橄欖油和蕃茄焗製,味道較清,以淡香的蕃茄味為主!
''Salmon with Tomato''
這道 Tapas 採用法國有機蕃茄,三文魚和菠菜作配搭。三文魚預先以橄欖油和鹽輕醃,入口三文魚的鹹味將蕃茄鮮味吊出!
''Octopus''
八爪魚透出誘人香氣,入口質感細彈、柔軟,加上紅椒粉的醬汁,有著提鮮的作用,味道非常稱心!陶醉八爪魚之餘,千萬別錯過底部幼滑的薯蓉,盡收八爪魚的精華,同樣美味得很!
Catalan Truffled Cannelloni
Catalan Truffled Cannelloni 是一道既傳統又受歡迎的菜式,採用 Cannelloni Pasta 捲著免治牛肉和西班牙黑毛豬焗製,面層再撒上 Parmesan Cheese 及黑松露。味道香濃,集牛與豬的軟綿幼滑於一身。
''Baby Cuttlefish''
沒想到細小的墨魚 (Baby Cuttlefish) 與阿枝竹可帶出如斯的美味!小墨魚鮮味突出,透出海水的鮮鹹,而柔軟帶點煙韌的質感,正好與脆身的阿枝竹帶來強烈的對比。
Fried Padron Peppers
Fried Padron Peppers 是簡單、不花巧的 Tapas。 Padron Peppers 清香的特質,配上橄欖油和鹽巴細炒,入口 Padron Peppers 的水份隨著椒香溢出,味道清甜帶小鹹,就是其吸引之處!
將面層的炸薯絲輕輕撥開,太陽蛋和西班牙臘腸彷彿在乾草堆中冒出頭來!我們將蛋黃劃破,再與炸薯絲和蛋白混和在一起,入口濃厚的蛋香,配合柔軟鹹香的西班牙臘腸,還有脆香的炸薯絲,口感層次非常豐富,味道當然也非常合意!
實在懷念西班牙紅蝦的滋味,故餐牌上的 Spanish Red Prawns with Garlic & Chili 是我們指定要嚐的菜式。

西班牙籍老闆稱這是來自西班牙南面海域的紅蝦,就如蒜片蝦一樣,亦以蒜片和辣椒來烹調。不過紅蝦與一般的蝦隻大為不同,紅蝦那股鮮嫩與甜美相信是蝦隻中最美味的。紅蝦本就是完美,蒜香、橄欖油和小辣的味兒,無法喧賓奪主,只會將紅蝦變得更加完美無瑕!

直至第十一道 Tapas,我們的肚皮已撐得緊緊,可惜無法讓出空間予 Tasting Menu 餘下的兩道 Tapas。
「BAR•CELONA」兩位西班牙籍老闆,一主內、一主外,合作得天衣無縫。可愛如聖誕老人的大廚老闆趁著稍有空閒時,即從廚房跑出來與各客人聊天。
回過頭來,小小的燭光亮起,西班牙老闆為我們的 Bunuelos of Warm Chocolate with Vanilla Ice Cream 甜品,特別倒進 Sherry (雪利酒),暖心朱古力蛋糕添上甜美的酒香,簡直是錦上添花,多謝!
另外,再要來 Lemon Sorbet with Cava & Passion Fruit Essence 的甜品。天然酸香的雪葩的味道份外親切,細問原來是用上我們最喜歡的 Movenpick 雪糕,再以西班牙汽酒 (Cava) 與熱情果混合作配襯,果味與香氣清新怡人,飽餐一頓後份外醒神!

認識到兩位全情投入、充滿熱誠的西班牙人,他們不僅在食物質素上精益求精,更樂與客人溝通,為滿足客人付出百分百的努力!
當晚我們從酒店乘的士出發,當時的的士司機對 「BAR•CELONA」的位置也不太熟悉,在附近繞了好幾圈也找不到,於是我們下車,經兩次致電餐廳詢問,最後西班牙籍的老闆也親自到路口找我們。原來「BAR•CELONA」就是在消防局後門對著的橫巷中,剛才我們的的士在外圍經過了兩遍,因只見紅色炸雞店的招牌而錯過了!
其實沒有招牌、更不是地下層的「BAR•CELONA」,門口就設於炸雞店隔離,從玻璃門直上樓梯就是了!幸好,「BAR•CELONA」有著出眾的水準,我們事前如何兜轉也不枉此行!

捨棄米芝蓮餐廳,反過來追求一家低調,連招牌也沒掛的餐廳。慶幸沒錯過「BAR•CELONA」,儘管他沒有名氣,這一夜就如眾裡尋他,寫上人生真正有意義的一頁。

題外話/補充資料: 由於廚師發辦的 Tasting Menu ,大部份也是 Off Menu 的,所以只好以引號的簡稱作為 Tapas 的代稱,並不代表真確的名字。 另外,「BAR•CELONA」座位不多,最好在出發前提早訂位。
2015-11-29
  • Agusti Torello Mata
  • Gran Reserva Barrica 2008
  • Octopus
  • Catalan Truffled Cannelloni
  • ''Baby Cuttlefish''
  • ''Sunny Shine Egg with Home Made Chorizo''
  • Spanish Red Prawns with Garlic & Chili
2014-12-18 1995 瀏覽
剛在Openrice看到這家餐廳, 所謂最新餐廳, 其實一點都唔新了! 餐廳在今年八月試過, 朋友再早幾個月已經差不多隔日在此用餐。發覺這餐廳苧菜Tapas做得精緻又不錯!鱈魚冷盤, 用上罐頭做裝飾。混入橄欖油及檸檬菜絲, 清爽又有鹹香。"西班牙蛋治"是我最喜愛的, 麵包烘脆, 加上蒜茸蕃茄, 表面加隻煎過的鵪鶉蛋。蛋黃半凝, 外表吸引, 味道更好!再來原來版本, 脆口又惹味, 加些橄欖油更香!Cold-Cut盤要個Salami, 厚切一點, 但不太硬! 辣肉腸油多, 更惹味!餐廳老闆以前從事酒店管理多年, 甚有卡士, 相識滿天下! 大廚來自Catalunya, 對新式創意甚有一手
蛋黃半凝, 外表吸引, 味道更好!
再來原來版本, 脆口又惹味, 加些橄欖油更香!

2014-08-12
宵夜