🐶澳門之旅EP5🇲🇴📍第五站:千笹日本料理(百老滙)🍱呢間日本野系由小妹喺澳門嘅親戚朋友推介嘅佢出示咗員工證有另一個menu 會抵食啲咁小妹都影低咗餐廳原本個menu可以比正價大家做翻個reference🙌🏿咁小妹今個post就唔評性價比啦🙇🏿‍♀️-♥︎ 鵝肝煎蛋飯 (員工價: $105)唔好意思小妹冇影到呢頁嘅menu唔知原價幾多🙏🏿記憶中價錢唔差太遠講翻個飯先鵝肝超級大塊😍鋪喺面頭差唔多佔咗一半位置而且非常厚切😚外層煎到微微焦香入口即溶🤤鵝肝嘅油脂滲晒入個飯度撈埋流心蛋同甜甜地嘅汁超邪惡😈但好好食🥺♥️不過對於小妹嚟講有啲太油膩 試食幾啖食到津津有味😜但成個飯嘅話應該太heavy🤣味道: 9/10(Mami👩🏻佢哋比足滿分😳)*另外呢個set附送一碗面豉湯、幾片刺身同一小杯嘅牛乳布甸*面豉湯入面有薯仔啊昆布嗰啲 味道正常🙌🏿刺身有兩片三文魚、兩片油甘魚同一片北寄貝三文魚同油甘魚肥美油潤 幾好食😋北寄貝就冇食到 得一片😂牛乳布甸充滿住超濃郁嘅牛奶味而且非常滑😳不過小妹不嬲都對牛乳布甸一般般但屋企人就好鐘意啦😆-極上壽司定食 (員工價: $198)小妹就嗌咗呢個set😆不過好似系員工餐牌先
🐶澳門之旅EP5🇲🇴
📍第五站:千笹日本料理(百老滙)🍱
呢間日本野系由小妹喺澳門嘅親戚朋友推介嘅
佢出示咗員工證有另一個menu 會抵食啲
咁小妹都影低咗餐廳原本個menu
可以比正價大家做翻個reference🙌🏿
咁小妹今個post就唔評性價比啦🙇🏿‍♀️
♥︎ 鵝肝煎蛋飯 (員工價: $105)
唔好意思小妹冇影到呢頁嘅menu唔知原價幾多🙏🏿
但好好食🥺♥️
不過對於小妹嚟講有啲太油膩
試食幾啖食到津津有味😜
但成個飯嘅話應該太heavy🤣
味道: 9/10(Mami👩🏻佢哋比足滿分😳)
面豉湯入面有薯仔啊昆布嗰啲 味道正常🙌🏿
刺身有兩片三文魚、兩片油甘魚同一片北寄貝
三文魚同油甘魚肥美油潤 幾好食😋
北寄貝就冇食到 得一片😂
牛乳布甸充滿住超濃郁嘅牛奶味
而且非常滑😳
不過小妹不嬲都對牛乳布甸一般般
但屋企人就好鐘意啦😆
極上壽司定食 (員工價: $198)
小妹就嗌咗呢個set😆

🌟🌟除咗以上兩款外 其他列嘅全部都系原價
不過因為小妹冇食嘅關係
只系列出價錢🙇🏿‍♀️
↣ 山葵碎粒魚生飯 $168
(附送面豉湯、牛舌及牛乳布甸)
↣ 吉列宮崎黑豚咖喱飯 $158
(附送面豉湯、刺身及牛乳布甸)
最後我哋嗌咗一款小食😆

♥︎ 炸蠔天婦羅 10/10🥳
小妹一向都好鐘意食蠔
講到炸蠔大家應該第一時間諗起放題啲吉列蠔😂
細細隻得舊粉
呢隻天婦羅炸蠔就唔同啦!!
炸粉夠薄又香脆

啲菇搞到蓉晒冇乜口感
最至命系佢吸油吸得好勁
食落好油膩😓

其他天婦羅🍤:
(除咗蝦有3隻之外 其餘全部各一件)
↣ 炸蝦天婦羅
↣ 南瓜天婦羅
↣ 番薯天婦羅
↣ 炸魚天婦羅(細佬話食落似魚但唔肯定系咩魚🤣)
↣ 粟米天婦羅
味道: 8.5/10
環境: 9/10
服務: 8/10
衛生: 8/10
想睇更多關於小妹嘅food diary 歡迎follow IG😚♥️👉🏿 @snoopy._.eating 🙌🏿🙌🏿
和牛壽司
山葵碎粒魚生飯
吉列宮崎黑豚咖喱飯
季節天婦羅
和牛壽司
季節天婦羅
2019-03-28 1920 瀏覽
朋友極度喜愛的一間日式料理店,以致短時間2次聚餐都食千笹😂,百老匯店燈光較明亮,環境舒服,餐牌有好多選擇,刺身卷物串燒鍋物等等。.🍝山葵乳酪蟹肉冷稻庭 ($96)烏冬冰涼又有咬口,完全係我鐘意既質地,配醬汁好creamy帶乳酪味,隨即散發微微山葵刺激味,中和番乳酪膩感,食落好清新🤤。🍣三文魚蟹肉海膽卷 ($138)個卷將三樣我鐘意結合埋,刺身新鮮,6件唔舊喉啊!🥗芝士烤雞拌溫玉子沙津 ($78)溫泉蛋一吉蛋黃流出黎好治癒🤤,脆脆增加左整體口感,如果凈食芝士烤雞對我黎講有啲膩,配埋菜撈勻個汁比較開胃,味道岩岩好。🥘牛肉煮絹豆腐配溫玉子 ($68)味道似照燒汁但偏甜,肥牛煮到入味,豆腐亦滑,將肥牛浸落蛋黃汁到,唔洗多講都知有幾正🤤,唔該!我想要個白飯!總體好高質,環境好舒服,店員態度好好,添茶好密,呢個質素價錢適中,性價比高!⭐️需加一服務費⭐️百老匯店有會員卡/澳大 理工證等有折
🍝山葵乳酪蟹肉冷稻庭 ($96)
山葵乳酪蟹肉冷稻庭

🍣三文魚蟹肉海膽卷 ($138)
個卷將三樣我鐘意結合埋,刺身新鮮,6件唔舊喉啊!
三文魚蟹肉海膽卷

🥗芝士烤雞拌溫玉子沙津 ($78)
芝士烤雞拌溫玉子沙津

🥘牛肉煮絹豆腐配溫玉子 ($68)
牛肉煮絹豆腐配溫玉子

⭐️需加一服務費
⭐️百老匯店有會員卡/澳大 理工證等有折
山葵乳酪蟹肉冷稻庭
三文魚蟹肉海膽卷
牛肉煮絹豆腐配溫玉子
🌸「千笹日本料理」澳門最著名的日式居酒屋🏮之一的「千笹」除了每天由日本🇯🇵空運✈️新鮮刺身到澳門🇲🇴,还有日式串燒也深受客人們的喜愛~總評:刺身新鮮,環境舒適,菜式選擇多,價格適中💰😄.🍴餐飲推薦:1.🔥火焰海鮮丼🐟🦐🐠 不僅能品嘗到鮮甜的什錦刺身(海膽、三文魚🍣、帆立貝、甜蝦🦐、蟹肉🦀️、鰻魚、玉子等🥚),通過火槍炙燒後讓魚肉油脂流入醋飯~😍😍😍178MOP2.🇯🇵麒麟冰沙啤酒熱情果味🍺 原裝日本進口的KIRIN麒麟啤酒新推出的期間限定口味蠻特別的,除了甘醇經典的小麥原味之外還有適合女生們的櫻花🌸、芒果、熱情果🥝🍓🍋等口味噢~啤酒上軟綿綿的creamy氣泡配上小清新的熱情果口味,三個字足以形容:小幸福~💕. 68MOP..性價比:⭐⭐⭐️環境:⭐⭐⭐口味:⭐⭐⭐
總評:刺身新鮮,環境舒適,菜式選擇多,價格適中💰😄
🍴餐飲推薦:
麒麟冰沙啤酒熱情果味
  • 金針菇肥牛卷
  • 千笹九州叉燒拉麵
2017-08-19 1854 瀏覽
呢間日本餐廳我幾乎每次去氹仔都會食,使用日本直送食材,價錢唔貴又有水準,雖然我去過咁多次但每次都會有新鮮感,因為佢地除左基本Menu之外仲會有季節料理Menu,可以食到當季食材。(夏季)季節刺身飯$168有池魚、吞拿魚、油甘魚、火炙左口魚、海膽、車海老、三文魚子、北海道粟米同甜蛋。車海老大大條好鮮甜有膏!肉質好彈牙!魚生完全唔腥好鮮甜無筋,北海道白粟米(生食)又甜又多汁!可惜今次個海膽有少少苦呢度嘅串燒係必食嘅,今次坐正吧枱望住師傅燒真係流晒口水!見住師傅無停過手不停燒燒菠蘿牛小排卷$32牛小排沾上燒汁再卷埋菠蘿燒,菠蘿又甜又多汁鹿兒島黑豚肉鮮露荀卷$38 豚肉肉味濃,就咁灑上鹽再燒已經好好味!露荀亦都無渣(最好唔好加檸檬汁,原汁原味)仲有一樣次次黎必食嘅就係鯛魚料理,因為出面唔多地方有~鯛魚湯葛絲海鮮鍋$98鯛魚湯淆至奶白色,配料有帆立貝、蝦、蜆、魷魚、野菜同葛絲(粗日本粉絲)葛絲吸晒鯛魚湯同海鮮精華,好好味而且好彈牙!
(夏季)季節刺身飯$168

呢度嘅串燒係必食嘅,
今次坐正吧枱望住師傅燒真係流晒口水!見住師傅無停過手不停燒
燒菠蘿牛小排卷$32
牛小排沾上燒汁再卷埋菠蘿燒,菠蘿又甜又多汁

仲有一樣次次黎必食嘅就係鯛魚料理,因為出面唔多地方有~

鯛魚湯葛絲海鮮鍋$98
葛絲吸晒鯛魚湯同海鮮精華,好好味而且好彈牙!

2017-08-06
  • 季節刺身飯
2016-08-29 1854 瀏覽
今晚去預祝飛雲嫲嫲生日喔🎂!筷子基果間我地就成日都去,呢間都只係第二次~ 上次黎都無叫魚生盤,今日終於有機會試啦✌🏻️!叫了佢最貴那盤(其實咁大盤都只係$1880😂😂)成盤每樣都好新鮮🐟!沙甸魚刺身超好味👍🏻!土池魚燒左個面少少好味到暈🙈!不過生蠔同海膽份量太少,我留左比馬家2位大少食所以就唔知到點啦~ 不過睇個樣都應該唔錯😎 芝士海老卷又是正!芝士溶溶地味道非常濃!而辣吞拿魚腩卷飛雲爸話正,我就覺得有D辣啦😅!不過喜歡辣的話應該會鍾意❤️!北海道玉米婆婆話超甜(話說婆婆去完旅行皮膚敏感,嚴🈲️海產類🚫,所以食左成碟玉米😂🌽🌽)!其實好多都無影相,食左先記得!有個燒牛舌都好好味架,但忘了拍!而我同爸爸share了個海膽吞拿魚腩飯都好味!我一見到個飯已經急不及待要倒入個胃裡面使用完全忘了拍😂😂😂 最後附送的巨峰提子飛雲自己一個食晒!而我有幸分享到一粒因為丟左落檯面邋遢左!哈哈哈!巨峰好難唔好食,所以呢位少爺食晒當然發神經唔夠喉😂 身為千笹多年來的粉絲,當然有VIP卡88折!哈哈哈哈!總括來說,折後價錢一D都唔貴,叫左咁多野而且質素唔差先三千幾埋單!真係抵佢長期都咁爆👍🏻👍🏻👍🏻
2016-08-27
生日