2024-02-14 207 瀏覽
好耐未去過澳門,去返食過嘅哩間葡國餐廳,失望。葡腸炒棷菜,菜一早烚熟再炒,葡腸碎到冇口感。蒜蓉包,上到台,竟然個麵包心裏邊只係微溫。蝦,正常。椒鹽魷魚,份量少,唔常寫食評,但忍唔住😓
2023-03-25 2205 瀏覽
記得公雞葡國餐廳係好細個嘅時候已經有嚟過,再次到訪,不論裝飾和食物還是感覺到餐廳那種葡式風情▪️海鮮燴飯 255 ᴍᴏᴘ海鮮份量都唔少,海鮮尚算新鮮,海鮮汁如果再濃一點就更佳♡好味指數 🌕🌕🌕🌑🌑▪️咖喱蝦仁 150 ᴍᴏᴘ蝦仁幾爽口,咖喱汁幾惹味但唔辣♡好味指數 🌕🌕🌕🌑🌑▪️炸豬手 140 ᴍᴏᴘ肉質幾淋,但個皮唔夠脆♡好味指數 🌕🌕🌕🌑🌑✔︎性價比🌕🌕🌕🌑🌑✔︎環境服務🌕🌕🌕🌑🌑✔︎打卡指數🌕🌕🌕🌑🌑✔︎推介指數🌕🌕🌕🌑🌑✔︎回頭指數 🌕🌕🌕🌑🌑
▪️海鮮燴飯 255 ᴍᴏᴘ
海鮮份量都唔少,海鮮尚算新鮮,海鮮汁如果再濃一點就更佳

▪️咖喱蝦仁 150 ᴍᴏᴘ
蝦仁幾爽口,咖喱汁幾惹味但唔辣

▪️炸豬手 140 ᴍᴏᴘ
肉質幾淋,但個皮唔夠脆

✔︎性價比🌕🌕🌕🌑🌑
✔︎環境服務🌕🌕🌕🌑🌑
✔︎打卡指數🌕🌕🌕🌑🌑
✔︎推介指數🌕🌕🌕🌑🌑
✔︎回頭指數 🌕🌕🌕🌑🌑
2023-03-12 1609 瀏覽
有親戚由澳洲到訪,說想食葡餐,特別帶他到這一家老字號平民葡餐一試。 餐廳可以預約,服務不錯。 餐牌非常清晰,有很多圖片參考,食物種類很多,價錢亦相當親民,我們四個人埋單才五百幾元。食物質素亦不錯,很啱香港人食。點完野食就有免費餐包奉上,特別推介馬介休球,細細粒好好味,而且不太鹹。另外,馬介休炒飯亦很入味,很新鮮。最後推介焗葡國雞,撈飯一流。附近很多泊車位,如果自駕遊的非常方便,唔使泊去停車場,泊咪錶位行兩步路就到,附近還有觀音像,食完飯順道瀏覽都不錯呀!

2023-03-10
  • 馬介休炒飯
2023-02-16 1700 瀏覽
位於永利及美高梅附近,行程不用5分鐘。當日中午十二時半到,還有很多空位,但一時正就坐滿人,相信是返工客來吃午餐。豬仔包- 送的,外脆內軟,算是不錯。葡式煎馬介休餅- 都是不鹹,煎香了比馬介休球更好味更有魚味,每件計價,多少人來都方便要,必試之選。非洲雞- 燒過的雞再加上濃濃椰香的辣醬,雞本身燒得好味,唔乾身,薯條都好食,但醬汁對於香港人就沒有驚喜。吉列蝦- 蝦肉彈牙,吉列皮很脆又有口感,香口好吃。葡萄牙紅酒- 果味甜度足,味道不濃,適合伴上面煎炸香口食物。一支紅酒只收120MOP,絕對拉高了這餐的抵食度。
豬仔包
- 送的,外脆內軟,算是不錯。

吉列蝦
- 蝦肉彈牙,吉列皮很脆又有口感,香口好吃。

2023-02-15
2018-11-24 4469 瀏覽
還可以吧今晚想吃傳統一點的葡國菜, 來到公雞葡國美食這家餐廳! 裝修設計有點怪怪的🙈 感覺像把不同的東西併在一起, 也可以說是特別的! 服務態度不錯的, 也有笑容! 不過最重要的食物質素, 我就覺得一般般吧! 乳豬太油, 吃完整個碟都是油, 而且不是烤得很香口那種, 味道也是普通! 馬介休球就不錯! 總括來說, 不會再來了😬
還可以吧
2018-11-22
2017-12-28 4726 瀏覽
我平常都用食評來找地方吃飯。但今次因工作關係,沒時間做功課,來這裡是因為MGM的司機介紹。一坐下看看這裡的食評,差點想起身走😂。可惜用了他們洗手間及喝了水,不好意思就這樣離去。便點了乳豬,因我對他們的wine list樣子困惑, waitress 亦態度正常地跟我推薦了這款half bottle. 查過wine searcher 後覺得還可以便點了。乳豬皮脆,肉香,薯條亦香脆,白酒配對亦不錯。Some previous comments didnt do justice to this restaurant. At least my dinner was pretty good and quite a lot of people in here while i was eating.
乳豬皮脆,肉香,薯條亦香脆,白酒配對亦不錯。
2017-06-01 4205 瀏覽
見到其他食評都好幾年前,而且講到好唔抵食咁,今次食完決定寫番篇尼平反! 好幾年冇去澳門玩,見到其他餐廳都加哂價而且質素下降,覺得好失望,慶肯公雞令我澳門之旅搵番驚喜😍之前喺香港海港城果邊都食過葡國菜,但印象中價錢貴而且份量少。今次尼澳門,朋友們話公雞幾出名,於是我地一行十人決定尼試下。第一味 炸馬介休球咬開見到一絲絲魚肉絲,絕對唔係另一篇講薯仔多過魚!熱辣辣脆皮又香口!必食!蝦多士食完馬介休球再食佢有d失色,但都香脆可口!忌廉蜆蜆肉大粒爽口,個汁不得了!蜆嘅鮮味同忌廉好襯!怪唔知得有麵包跟埋,因為麵包點個汁先係重點!食完都唔捨得叫佢收碟!繼續海鮮海鮮!葡汁大蝦(上)辣汁大蝦(下)個人推介葡汁大蝦!繼續唔停用麵包點汁尼食!大蝦爽口鮮味,開邊好方便食唔怕整污糟手! 葡汁上有好多蔥同洋蔥,加埋蝦嘅鮮味夾埋一齊味道好特別!必食推介!葡汁🦀 澳門🦀係真係鮮味d!!!!又係好味到食完都唔捨得俾佢收碟🙈重頭戲!三文魚焗飯以為只有上面幾塊三文魚?錯喇,裡面d飯有滿滿嘅三文魚碎喺度,用咗紅米更有咬口,嘩明明好飽都忍唔住食完一啖又一啖!另一個必食推介!葡國炸豬手(上)牛肋骨(下) 葡國炸豬手,肉厚實嫩口唔

第一味 炸馬介休球

蝦多士

食完馬介休球再食佢有d失色,但都香脆可口!

忌廉蜆

繼續海鮮海鮮!葡汁大蝦(上)
辣汁大蝦(下)

葡汁🦀

澳門🦀係真係鮮味d!!!!又係好味到食完都唔捨得俾佢收碟🙈

重頭戲!三文魚焗飯

葡國炸豬手(上)牛肋骨(下)

葡國炸豬手,肉厚實嫩口唔乾身,因為聽講正宗葡式豬手係唔係太脆皮,味道唔錯!牛肋骨冇試到但朋友們話唔錯!
又一個必食!海鮮通粉

休息下再戰通粉!只係飲下個湯已經知係真材實料!食過香港ucx個海鮮湯意粉,冇得比!通粉有蝦🦀青口蜆尤魚,非常足料,我已經好飽都要飲d湯🙈

特大疏乎里

嘩!一放上台個個一齊嘩出尼!😂 新鮮熱辣辣蛋味好香唔太甜!為呢餐葡國菜劃上完美句號~

下次尼澳門一定一定要再去食🤘🏻
2017-05-30
  • 忌廉蜆
  • 葡汁大蝦
  • 海鮮通粉
  • 三文魚焗飯
  • 炸馬介休球
2014-08-12 5335 瀏覽
很少人不用等位,食物價錢偏貴,亳無烹調技巧, 像你和我都能煮出的菜式,點了3個菜:1) 炒蜆(份量少味道一般)2) 葡腸炒椰菜 (跟自己在家炒沒兩樣)3) 咖哩牛尾(偏咸, 牛尾超硬, 份量少)最惡劣是一杯華田milk shak, 跟本不是shake, 只是一杯華田, 但超甜...一邊飲一邊加水, 加了大半杯水仍是超甜...總結就是:環境一般服務一般 (因為和侍應沒什麼交流)食物差價錢偏貴
很少人不用等位,
食物價錢偏貴,
亳無烹調技巧, 像你和我都能煮出的菜式,
點了3個菜:

1) 炒蜆(份量少味道一般)
2) 葡腸炒椰菜 (跟自己在家炒沒兩樣)
3) 咖哩牛尾(偏咸, 牛尾超硬, 份量少)

總結就是:
環境一般
服務一般 (因為和侍應沒什麼交流)
食物差
價錢偏貴
2014-08-06
2012-10-06 3098 瀏覽
每次到來澳門工作都想找些時間周圍吃吃, 不過有時工作前的時間不許可, 工作後又太夜, 沒多少選擇. 再者, 一個人又能吃些什麼呢? 幸好, 每次來這裡工作都能碰見一些新知舊語, 如果他們有時間會帶我四處吃吃. 澳門這個不夜天, 的確不怕沒東西吃, 只怕沒多人同你一起吃.這餐廳早已聞名, 香港來的朋友也常提起, 不過我印象之我很久沒吃過這店. 或許因為我每次到澳門吃澳葡菜都只是常去的一兩間吧! 這次回後, 有一點新鮮感, 口味亦沒有好像做遊客般沒有心機, 其實靜靜發現也有可愛之處. 可能有些菜式比那些旅遊書說指定要去老遠而又排長龍的更好.餐牌不用多看, 因為朋友們都有心水介紹.炸馬介休球 - 這個是吃過的馬介休球中比較好的, 因為不算太鹹. 哈哈, 可能因為馬介休少呀! 我不會賺它少, 因為馬介休球就是一個一口, 吃得多反而會膩. 不過價錢怎樣就是另一個問題.澳葡式燒豬 - 當然不能與廣東燒臘比較啦, 因為兩者根本不同. 而這個處理烤法都算可以, 皮不是太脆, 但肉夠嫩口.咖哩蟹煲 - 這個就很一般啦! 蟹新鮮, 不過我對港澳式咖哩味道不太感興趣.炒什菜雜菌 - OK吧! 沒多求.葡式炒

餐牌不用多看, 因為朋友們都有心水介紹.
炒什菜雜菌 - OK吧! 沒多求.
葡式炒蜆肉 - 惹味非常, 蜆肉滑邢有彈性, 檸檬汁跟香草, 蒜蓉辣椒牛油, 香口之最.
燒牛柳也不錯 - 牛肉嫩, 但可惜冷了就有點韌.

總括來說, 這餐廳並非如人們口中的差, 老字號是總有一些賣點, 而且偶有佳作. 澳葡菜是會吃得簡單, 輕便, 沒有多少講究. 朋友間閒話家常, 吃吃喝喝, 笑笑又一晚是一個多好的晚上呢!
題外話/補充資料: 值得一提, 餐廳不會開得太夜, 大概11時半關門, 我們宵夜十點才到. 不過餐廳上菜速度較快, 帶酒去喝, 沒有收開瓶費.
2012-04-19
$100 (宵夜)
  • 馬介休球
  • 葡式炒蜆肉
  • 澳葡式燒豬
2012-03-15 1724 瀏覽
難得成班人去澳門, 有人聽聞公雞好出名食葡餐, 於是就試下..其實我4年前都食過, 當時都仲叫做ok, 但今次......服務態度麻麻地已經不在話下,叫碟蒜蓉炒白菜仔, 覆單時都仲o岩, 但黎到果碟竟然係生菜..仲要同我地講"你地唔係叫生菜咩?"之後我地話係白菜仔, 侍應的眼神同語氣真係超差, 好似講左個"妖"字咁, 算係咩態度?其他野食, 慢慢講鐵板黑椒豬手, 真係超鹹, 連個配菜薯條都好味過佢, 唉...失敗!豬手炒飯, 同揚州炒飯冇分別, 失望!馬介休球, 好食, 不過實在太細件...好孤寒o者...其實成舊野薯仔多過馬介休馬介休通粉, 全場最好食的一味~蕃茄味香, 馬介休味夠出, 不過飽肚系列真係得lee個好食, 無奈~椰青清甜, 不過要$19一個, 搞到我地要2個人share一個, 實在太貴喇!!8個人的晚餐, $700左右, 以整體的食物和服務質素來講, 不值得再光顧

服務態度麻麻地已經不在話下,
仲要同我地講"你地唔係叫生菜咩?"

其他野食, 慢慢講
好鹹的黑椒豬手
同揚州炒飯冇分別
豬手炒飯, 同揚州炒飯冇分別, 失望!
好味但超細件
馬介休通粉, 全場最好食!
椰青清甜

2012-03-10
馬介休通粉, 全場最好食!
好味但超細件
椰青清甜
2011-02-15 810 瀏覽
係毫無準備之下叫就入左黎食LUNCH(其中一個朋友食過話OK)大家都勁肚餓,勁叫野食,當中可能會寫漏都唔出寄牛尾湯,唔好飲,冇牛味,只有茄膏或者係罐頭蓄茄湯味,不值一試馬介休球,外脆內暖,著蓉細滑,不過個人認為馬介休少左D,不過都好過出面有D咸到死葡式炒蜆,D蜆好細隻,不過個味好濃好味!葡腸,之前食評有D人話唔好食,但我覺得好好食WOR,皮有D脆又香口,可能我食得咸,不過D FRIEND都話好味WOR...葡國雞,我冇食D雞,不過D薯仔好好食,好粉,不過個味就普通,唔算好OUTSTANDING燒牛肋骨,好食,D肉好嫰又唔UN,好有牛味黑椒豬手,個汁好濃好正,整得唔錯葡式唔知咩羊,D肉好淋,有少少少少SO,(不過都係個句,如果一D都唔SO不如唔好食羊),個汁都好好味蒜蓉包,唔係好夠蒜蓉味,不過D DISHES有好多汁,用黎點汁就PERFECT喇呢間餐廳D野食係OK的,不過個人就覺得唔係最葡式地道,但D口味係大眾化都接受的,所以唔應該講到咁差,但如果諗住食勁地道葡菜,就未必係首選,但係總括黎講都係幾好味的,而且一D都唔貴!

大家都勁肚餓,勁叫野食,當中可能會寫漏都唔出寄

葡式炒蜆,D蜆好細隻,不過個味好濃好味!

燒牛肋骨,好食,D肉好嫰又唔UN,好有牛味

黑椒豬手,個汁好濃好正,整得唔錯

2011-02-14
  • 馬介休球
  • 葡式炒蜆
  • 葡腸
葡國人習俗:將公雞放在屋的橫樑上有鎮宅之用,別看手信舖內有多款顏色選擇,說什麼顏色有什麼功效,其實真正有用的是黑色的公雞,難怪公雞葡國餐廳放的是牠了,不過大概沒有橫樑,只好放在冷氣機上。人少少,我和老爸只點了兩道菜。炸馬介休球,外面炸的那層皮薄而脆,一流!內裡馬介休的口感像在吃薯蓉,然而自己覺得偏咸。第2道是豬手炒飯,飯炒得乾身,看上去沒有"油水",外觀不大吸引,就是連上去都沒有大驚喜,豬手肉粒切得太細粒,跟飯一樣炒得乾身,not good。自己就覺得上茶餐廳吃比這兒的還要好,價錢亦會便宜點。這間餐廳的佈置很有葡國氣息,值得進去一試,但大家最好還是別試豬手炒飯。

人少少,我和老爸只點了兩道菜。

2010-11-27
2011-01-17 429 瀏覽
第二天行程的晚餐都係選擇葡國菜,因為就腳去返公雞諗住唔洗等位,六點四十分行到入去見到下層都FULL左,個服務員話要等一陣,都無所謂,等左一陣樓上有位可以入座,睇左個無咩選擇的餐牌,最後都係叫返1. 炸豬手 - 炸得比較乾,有一,兩塊比較難咬,2. 排骨抄蜆 - 個汁都OK, D排骨都好入味, D蜆都新鮮,但係D薯仔就比之前細粒好多3. 西洋抄飯 - 都係一般4. 葡國汽水 - 只得菠蘿同熱情果, 兩款都叫左,老婆飲左一口菠蘿就要同我換黎飲,兩款都係熱情果好D另外佢地D服務真係十分涼薄,事源吃到中途,後面台有位女士突然全身抽搐,另外我和一台的客人立即將佢扶好,她同行的朋友都立即要求幫手叫救傷車,當我要求搵D東西比佢咬住時,有個侍應只順手攞把餐刀比我,而我再問那些侍應報警未,那個侍應居然說"]我叫左人叫啦" 我一聽到不禁破口大罵,到此時先有餐廳人員話已經報警,而且整個過程所有餐廳人員好似都係置身事外,完全沒有幫手, 如此涼薄的餐廳叫人又掂會再光顧.

1. 炸豬手 - 炸得比較乾,有一,兩塊比較難咬,
3. 西洋抄飯 - 都係一般

2011-01-15
2010-11-26 401 瀏覽
去澳門旅行,其中一個目的是品嚐好吃的萄國菜及慶祝朋友生日,我們去到官也街,本來想食山度士,點知佢逢星期二休息,我們再看旅遊書,說這間公雞都不錯,書上寫30年傳統正宗萄國菜,還說要等位,最好book定位,但我們去到門口,內裡員有一枱客。環境都幾有萄國特色,放滿萄國的吉祥第公雞擺設。我們點了:1)葡式炒蜆 2)馬介休球 3)燒乳豬(好似係咁既名)我們的菜不到5分鐘到就來到(除了燒乳豬外)我想咁怏就上菜,一定是煮定的1) 葡式炒蜆:味道都幾濃,d汁都幾好食,都ok的!! 2)馬介休球:好似食咁薯蓉咁,無咩味,又食唔到馬介休的香和咸味 3)燒乳豬:個皮一d都唔脆,個皮硬到咬唔到咁,食完都會"銀"住個胃,完全唔掂!!本來是慶祝朋友的生日飯,但這間公雞令我們的旅程沾上污點!!! 真的好令人失望旅遊書上介紹的真係可以打返個八折
環境都幾有萄國特色,放滿萄國的吉祥第公雞擺設。

我們的菜不到5分鐘到就來到(除了燒乳豬外)
我想咁怏就上菜,一定是煮定的
1) 葡式炒蜆:味道都幾濃,d汁都幾好食,都ok的!!

旅遊書上介紹的真係可以打返個八折
2010-11-23
生日
  • 沒有值得推介
2010-10-19 266 瀏覽
話說我地一行4人去澳門...........天氣不知幾好........同陽光玩完遊戲....個個都鬼死咁熱...入去食野.........叫佢比杯凍水............呢度凍水要比錢的.......只有熱水.................可能我小去澳門....澳門習慣...係飲開熱水的....食物方面.....除左個豬手沙律都OK外........其他野食無咩特別......又唔係話特別好食....唔難食.................
同陽光玩完遊戲....個個都鬼死咁熱...
可能我小去澳門....澳門習慣...係飲開熱水的....
又唔係話特別好食....唔難食...
..............