2013-11-23 18108 瀏覽
月中收到個好消息值得慶祝,懶懶的我為了方便什麼都不用考慮不用想之下決定吃自助餐口袋名單中有3家想試,之不過有2家在氹仔不想花時間來回,反正價格也差不多,只在於有沒有生蠔所以最後決定了去新葡京,衝著生蠔而來啊~這擁有超過70米 ( 230呎 ) 長的自助餐食物檯,熱葷、湯品、麵包等的都在入口附近而最裡面的是沙律、海鮮、刺身類的,準時抵達但還沒開始入座 只好乖乖排隊等候入座後,我的首要任務不是開始取食物而是拍照,但大多客人都好像很餓似的 有點鬧饑荒的感覺,2隻手拿3個盤子每款熱葷都沒驚喜,被亂切的燒有骨澳洲肉眼牛扒 肉柴又韌填肚料卻很少的粉麵檔,肥膩的各種燒臘,當中現烤的沙嗲豬肉串 與 雞軟骨串還不賴,味香肉嫩同時也是搶手貨這邊炸物就非常遜色,大多都偏油膩~ 可能因為現炸的關係,來不及隔油吧但炸蝦用的是虎蝦就很ok嚕,扎實爽彈的質感,可惜也是重油膩感乾淨大大的池放滿許多蝦子,新鮮肥大的羅氏蝦...嘿嘿,下一秒就變白灼以炸為烹調方式的菜都還蠻多,這道黃金香酥炸雞 賣相可以 但沒啥味道而牛肋骨有著濃濃的黑椒香,肉嫩順口又惹味看過了熱葷後,對甜點已經沒抱太大期望的說款式頗多,大多都是以精緻小巧為
所以最後決定了去新葡京,衝著生蠔而來啊~
每款熱葷都沒驚喜,被亂切的燒有骨澳洲肉眼牛扒 肉柴又韌
而牛肋骨有著濃濃的黑椒香,肉嫩順口又惹味
看過了熱葷後,對甜點已經沒抱太大期望的說
款式頗多,大多都是以精緻小巧為主
左上是第一碟刺身,質素差到不能入口啊!!肉質很乾 味不鮮還有渣
最後不甘心再試只拿了三文魚,品質好很多 有點圓潤脂滑的FEEL
巨大的蝦子肉質很扎實鮮甜,蝦膏是偏少
衝著它而來的呢?! 太平洋半殼生蠔 不爽不鮮不夠冰凍,有夠失望了啊
有些東西會不停的Refill,但沙律類就不會嚕
配給的清蒸鮑魚每次2件,第一輪蒸得比較好 鮮甜爽脆,之後的呢根本咬不開啊
這盤熱葷是當晚唯一滿意的,那牛仔肉肉嫩又滑 煎得剛好
總是要嚐甜點,意外的好吃呢
特別是 Tiramisu 芝士味香濃又細滑 偏濕潤又帶酒香
現做班戟也滿意喔,配的醬汁選擇也不少
自助山的味道質素不一定是最好,但價格確實是划算,晚上的自助餐分2個時段 6:00 - 8:00 / 8:30 - 10:30 !!老實說很趕時間,而且吃不夠半小時就已經有人來催促買單了,頗失望的
2013-11-19 10816 瀏覽
難得放假有ma day,所以同老公特登去澳門尋找美食。好坦白講,呢間係慕名而來,卻失望而回! 雜誌介紹話呢到有200尺,多款美食,而且有水準.... 我第一次食完頭盤就即刻想走!生蠔,冇海水味,冇生蠔味,淡而無味再充滿雪味...三文魚,好明顯係唔靚的...帶子,冇味鐵板牛,有汁先有味生牛扒,呢個唔錯鮑魚,林,但d汁好怪唯一新鮮的蝦,見住佢游緊水之後拎去“火合”,鮮甜。影到蝦我已經唔想影其他野食。印象中有:咖喱&薄餅: 過得去雪糕: 超甜泰式salad:我老公話ok冬陰功湯:得辣味洋蔥湯:ok天婦羅:正常經過今次,我一定唔會再返黎食!我寧願比多少少,在香港食d更有質素的Buffet!
難得放假有ma day,所以同老公特登去澳門尋找美食。
好坦白講,呢間係慕名而來,卻失望而回!
雜誌介紹話呢到有200尺,多款美食,而且有水準....
我第一次食完頭盤就即刻想走!

生蠔,冇海水味,冇生蠔味,淡而無味再充滿雪味...
三文魚,好明顯係唔靚的...
帶子,冇味
鐵板牛,有汁先有味
生牛扒,呢個唔錯
鮑魚,林,但d汁好怪
唯一新鮮的蝦,見住佢游緊水之後拎去“火合”,鮮甜。
影到蝦我已經唔想影其他野食。

印象中有:
咖喱&薄餅: 過得去
雪糕: 超甜
泰式salad:我老公話ok
冬陰功湯:得辣味
洋蔥湯:ok
天婦羅:正常

經過今次,我一定唔會再返黎食!
我寧願比多少少,在香港食d更有質素的Buffet!
題外話/補充資料: 侍應服務好慢... D水可以等半個鐘都未裝倒 叫左凍檸茶小甜,竟然可以同多甜冇分別... 其實我唔介意佢地怕走單所以埋單先,但可否留意下等客人的雙手乾淨或食完野先先做呢個動作? 或者放低等1等,我仲好記得果時我剝緊蝦.... 又冇預備濕紙巾,咁我去toilet洗手先定點好??
2013-11-17
  • 沒有!
2013-04-20 6664 瀏覽
黃昏時間還在考慮吃自助餐或否,晚上八時左右才決定吃,上去排一排隊,看看有沒有緣份吃。樓上的確有很多人排隊,有些人有預定位,有些沒有。到現在也搞清楚有、沒有預定位的分別。被安排坐位A下,與食物區都有一段距離。聽男友說,這有很長很長的食物區。食物區這的確有很長很長的食物區,食物款式也很多。單是沙律也有五、六款。某些食物就有設限量,有幸能吃到幾隻小鮑魚,鮮味十足。某些甜品也有設限量,每件都很小, 一口一件,也可以多吃幾款。朱古力噴泉也是例牌,想不到也有大大的棉花糖,吸引不少小朋友。餐飲一杯凍檸茶,好多冰結帳時間於用膳當中,感覺怪怪,放下單又不知道什麼時候收回,害得我不能出去拿食物

食物區
某些食物就有設限量,有幸能吃到幾隻小鮑魚,鮮味十足。

餐飲一杯
凍檸茶,好多冰

2013-03-01
  • 甜品
今天我們去了澳門2天遊補祝了我的生日,所以我提議去新葡京食buffet ,<自助山>擁有超過70米長的自助餐食物枱更是冠絕全亞洲,各國特色佳餚都是應有盡有,琳瑯滿目的食物真是非常吸引,來到澳門當然要來品嚐下此地的Buffet ,自助山位於新葡京酒店的二樓,主題都是環球美食自助晚餐,每晚都是分兩個時段的,第一個時段是由18:00-20:00,而另一個時段是20:30-22:30,當晚我們選擇了第一個時段,我們那一天去的日子是星期五,所以我們都怕 full house,我們在中午時候我們去了book 枱食飯。差不多17:45pm ,我們已經到達了自助山,之前訂位時給了我們一張訂枱號碼的卡,入場前給侍應寫上枱號,之後帶位小姐帶我們坐下來,不過她帶我們坐得好遠,其後問她有冇得轉枱?她話滿座冇得轉,距離Buffet 真是有點遠,所以一次過取多少許食物,6pm 時開始先入座,真是有點待慢,因為等候入座的客人上站在我前面都有十幾人。不久我們都好快入座,不過帶我們坐得好遠,坐在角位,之後問他們有冇其他座位又話未有所以唯有坐住先。近住門口已經是有各式各樣甜品,例如有棉花糖,雪糕,芝士蛋糕

近住門口已經是有各式各樣甜品,例如有棉花糖,雪糕,芝士蛋糕,木糠布甸、朱古力噴泉、芒果綠茶蛋糕、太妃蛋糕、意大利芝士餅、雜果仁栗子餅、馬卡龍、new york cheese cake 、麵包布甸、焦糖橙汁煮班戟,榛子蛋糕、曲奇餅、雪糕應該是類似雀巢,都有十幾款。馬來西亞椰汁西米糕、椰絲餅、香蕉餅、桂花糕.......真是數不盡啦!!!
焗螺絲粉配蕃茄肉醬汁伴巴馬臣芝士、燒豬肋骨、香味Mashed potato 、香脆龍利柳、蜜糖香焗加文火腿、燒有骨澳洲肉眼牛扒、白灼羅氏蝦、天婦羅炸蝦、日式鐵板芥末牛肉、鐵板木魚豆腐、鐵板蒜蓉牛油太子貝、印度烤雞、鹹魚雞粒炒飯、炸雲吞、炸饅頭、香茜和風翅餃、淡水鮮蝦餃、薑蔥霸王雞、金牌燒中豬、蜜汁紅腸、烚粉麵檔、沙爹串燒、香煎芋頭糕、沙爹貢菜牛肉角、椒鹽三文魚頭、美極豉油皇豬頸肉、葡式焗鱸魚........食物款式真是多到數都數晤晒

先嘗頭盤當然食了生蠔先,我們已經每人先取了半打,生蠔都是pacific oyster,個殼是比較大蠔肉比較瘦了一點,味道都是淡口,之後取了碟魚生,魚生有三文魚、吞拿魚、立魚、八爪魚及油甘魚,魚生的質素一般不是太有魚味。又有一些太卷、加州卷。而且還食了一些凍蝦、青口,他們都幾大隻都ok 啦!!
沙律吧的凍盤真是不少,有雜錦凍肉碟煙三文魚、salami、parma ham 、吞拿魚長通粉沙律、印度香辣牛肉沙律、俄羅斯沙律、泰式牛肉沙律、火腿芝士沙律、芝士碟、中華沙律、螺肉、鮫魚......沙律的款式選擇多,可是不是太新鮮及食物美道真是好一般。

餐廳內擺放了個魚缸, 內裡養了很多鮮蝦而且都好生猛,廚師當場即灼羅氏蝦,真是好新鮮不過好淡冇味。淡水鮮蝦餃的外形飽滿,個皮都幾厚,餡料蝦肉都好爽口新鮮,呈金魚形狀賣相令人討好。而湯有三款是日是蕃茄湯、冬蔭公及鯪魚粉葛煲豬展。個蕃茄湯好香濃帶點微酸,而冬蔭公都帶點微辣,隻蝦都好大隻爽口,滋味無窮。 清蒸大連鮮鮑都好鮮,天婦羅炸蝦更是即炸好香脆,不會太油。另一方面燒味那邊的金牌燒中豬個皮真是好脆口,又不會好肥。鐵板蒜蓉牛油太子貝,好香的蒜蓉牛油香,太子貝好鮮。
豬肋骨腍滑離骨,肉味都好濃郁。鹹魚雞粒炒飯炒得好夠乾身,又有鹹魚香。燒有骨澳洲肉眼牛扒的肉質都好夠腍極香,肉汁豐富。串燒沙爹其實是雞膝軟骨串及雞肉串燒,兩者比較燒得較乾
另外還有蕃薯及茄子天婦羅,即炸又不會好厚粉,真是一流...........清蒸大連鮮鮑都好鮮,有豉油的鹹香,不過有waitress 在buffet 枱夾俾客,每次客人可取一隻,但可以再取,回本之選。
甜品的水準較出色,tiramisu 真是好濃的咖啡香,又不會被mascarpone又軟身香濃,質感又夠濕潤,不容錯過的甜品,Serradura中間布甸的部份香甜又軟滑,奶香味濃。士多啤梨芝士餅的賣相好有層次感,分成了五層,starwberry 的layer是較微酸,中間的strawberry mousse 都好香滑身軟綿,甜度剛好。而且另外芝士餅部份都好有濃郁的cream cheese ,消化餅底都好脆口,一點都冇欺場。太妃蛋糕的蛋糕都好挺身,而且賣相吸引,朱古力的部份味道好濃郁,軟而濕潤,有少許焦糖味。咖啡JELLY 及芒果布甸的細細杯的甜品,兩者質感都好香滑,前者咖啡味好香,後者帶有芒果粒都好香甜又清新。中式的小糕點更是相當吸引,我們已經每款都試了來吃,有金魚形狀的椰汁糕,個賣相真是好可愛,最好都是叫糕師父幫你夾,因為真是好易散。勝在椰汁香味濃又入口滑溜,水晶紅豆蓮子凍糕,味道真是香甜又有咬口嚼勁,士多啤梨奶層凍糕及香芋奶層凍糕都幼滑清香,豆沙椰蓉卷輕盈軟綿,紅豆蓉香軟味甜。最後都係order埋餐飲,凍檸茶都ok ,茶味一般,檸檬得一片!!
杯熱咖啡好難飲晤香又苦澀。
在澳門<自助山>更是非常人氣自助餐。食品貨源補給充足,refill 不斷,款式真是比平時的自助餐真是增多不少,都幾吸引。可是只得兩小時用餐,時間真是非常緊迫,不過都算是抵食。live cooking station 都好多,枱與枱之間都不會好迫,有一定距離。
題外話/補充資料: 假期今晚自助餐晚餐一位$280+10%, 6-8PM
2013-01-25
生日
  • 甜品,tiramisu,strawberry chesse cake
2013-03-19 3743 瀏覽
近年來澳門旅遊, 每次總會找一間酒店嘗嚐它的自助餐. 今次選擇了很多香港人讚好的"自助山".自助餐分2個時段: 6pm-8pm及8:30pm-10:30pm. 我選擇了首輪. 踏進餐廳, 眼前一望, 果然一如傳聞所講, 餐廳擺放食物的長枱真的是焦點所在之一, 超過70米的餐枱擺放了各式各樣的美食, 由海鮮, 魚生, 湯類, 沙律, 冷盤, 熱葷, 壽司以至甜品等等. 琳瑯滿目, 美食應有盡有. 要行完一次那70米的餐枱, 估計都要1分鐘.食物款式多固然是自助餐成功的因素之一. 這方面"自助山"絕對不負眾望. 如果你不揀擇, 每一道佳餚菜式都要試上一試的話, 恐怕你要先預訂多兩個胃才好. 一如圖片所見, 雖然我都只是選擇了部份東西來吃, 但吃罷已經飽到不能再飽了. 當中簡單的介紹部份食品供大家參考:白灼生蝦: 餐廳另一焦點所在. 餐廳內擺放了數個魚缸, 內裡養了很多大大隻的鮮蝦(有蝦鉗的大蝦). 廚師會不時在魚缸打撈一些新鮮大蝦出來, 再即場白灼, 然後分給有需要的客人. 這些蝦由於是即灼即吃, 新鮮程度可想而知. 是推介必吃食品之一!生蠔: 由於個人不是特別喜愛吃生蠔, 故不會說它差.

白灼生蝦
生蠔: 由於個人不是特別喜愛吃生蠔, 故不會說它差. 但這裡只有一款生蠔供應, 不像香港部份高級五星酒店的有數款生蠔供選擇. 而且, 個人認為以新鮮程度而論, 它比起香港那些高級五星酒店/蠔吧, 確是有所不及的.
燒牛肉: 跟香港一般酒店吃到的差不多. 餐廳會不停供應, 因此, 喜愛吃燒牛肉的朋友不用擔心會供應短缺.
湯: 餐廳提供2-3款湯, 當日見到有冬陰功, 便立即試一試(因為不是很多餐廳提供這種湯). 望入湯鍋, 見到用料很足, 有很多大隻的蝦在湯鍋內, 另有香茅香草等材料. 但個人認為, 冬陰功還是泰國當地的最好喝!
陳皮蒸鮑魚: 高成本的食材, 每人每次會獲分兩隻. 但都是那一句: 食品貨源充足, 不用擔心會供應短缺. 有本事不怕消化不良的話, 大可吃上一打或兩打
. 味道方面, 都是一般啦, 沒有什麼驚喜.
壽司: 沒有什麼特別之處.
甜品: 款式雖有不少, 但以以質素而論, 香港很多酒店/餅房的比它優勝.

整體來說, 以$300元/位一頓自助餐來說, "自助山"算是物有所值. 以提供食物的款式而論, $300元/位在香港實在難以比拼. 但要注意的是, 由於用餐只有2小時, 而食物種類繁多, 要全部吃遍根本是沒可能. 建議選擇自己較喜愛的來吃. 同時, 別跟同行的友人傾談太多, 因為2小時很快便會過, 如只顧傾計"噗慢版"的話, 可能會時間不夠. 此外, 別用香港那些高級五星酒店的服務水準來比較, 畢竟地方不同.
2013-01-06
  • 白灼蝦
今日和朋友去了澳門新口岸的自助山 (新葡京酒店), 之前都有朋友及上網好多人推介這個自助山好抵好多嘢食, 價錢又唔貴, 兩個人埋單(加埋一)都係$567.6! 你睇下我附上的相片, 其實邊有可能食咁少呢....因為這裡最多只可放5張相比大家分享, 所以我才揀最貴這款比大家睇睇, 下次可以考慮一下, 及預早在新葡京網頁訂位, 佢哋會即日經電郵回覆你的訂位及同時附上BOOKING NUMBER, 非常方便, 又唔駛預先比訂喎 ^^ 食物不停加, 所以雖然好多人排隊都唔駛驚無得食; 至於我的推介就係鮑魚仔了,我一口氣食了4隻, 哈哈^^但睇上去好好食的龍蝦仔就唔好了, 唔知係好彩就係唔好彩呢........朋友幫我攞咗一隻龍蝦仔, 我諗係變咗了, 未放到入口已聞到臭味, 蝦殼和肉分離了, 又有好咸的灰色水從殼內滲出, 聞到都想嘔...........生蠔都差咗D, 好多黑邊........又有沙, 不過尚算新鮮, 其實魚生, 甜味都無食了, 因為這些普通BUFFET都食到, 總括而言, 都算OK! 不過, 朋友話一個多月前食早場好好多 , 如果真係咁的話, 我諗下次要再去試試了 ^^
今日和朋友去了澳門新口岸的自助山 (新葡京酒店)

2011-06-25
2012-09-18 1610 瀏覽
服務差,無禮貌,無態度,晚上10點半叫人走,9點半已拿走筷子,刀叉。外勞女工對客人完全不客氣,比大陸路邊大排當差,比香港服務完全無得比,$300每人,我地3千幾食咗滿肚氣。整雲吞檔個外勞完全行屍走肉,無態度,叫碗雲呑好似食左佢的錢,其實澳門飲食的大機構請埋的外勞心態真係差,中國咁大,都唔親自搵的好的,
生日
  • 炸蝦天婦羅
2012-08-09 1337 瀏覽
第二次黎到新葡京嘅自助山食,上次係零九年嘅事,本來覺得幾好,但係今次完全失望,仲食到有火。火係因為啲人唔排隊,一個人排十幾人插入黎,一攞就攞哂成盆,大家文化唔同,真係好難同啲強國人爭食,除非自己都一樣做啲無品嘅行為。唔講咁多,講左食物先。其實一向都唔太食自助餐入面啲熟食,所以主攻魚生同點心。魚生好新鮮,好味,有三文魚,呑拿,魷魚,墨魚,紅鷄魚。壽司就有太卷,蛋,鰻魚等,都幾多款揀。幾好,不過略微唔夠醋味。點心食左蝦餃,燒賣,雲吞咁。好食,大大粒,蝦爽口,彈牙。另外個印度咖喱加薄餅都值得試,咖喱嘅香料味同辣味好正。沙律有新鮮生菜(不是西生菜),加上紅腰豆,粟米,麵包糠等,再配沙律醋一流。東蔭功湯略鹹,凍檸檬茶忘了走甜,都ok啦。轉戰甜品,芒果糕,紅豆糕,椰汁糕同桂花糕都幾得,甜度適中,滑口。芝士蛋糕必食!超正!!New York cheesecake啲芝味勁濃,又無過硬,滿分,另外black forest,rasberry,chestnut等都好正,要食。還有這個coffee jelly都好正,好似食緊齋啡,但係又唔苦,上面加左淡奶,正!新鮮煎起嘅pancake都好食,料自己加。雪糕就普

唔講咁多,講左食物先。

點心食左蝦餃,燒賣,雲吞咁。好食,大大粒,蝦爽口,彈牙。

另外個印度咖喱加薄餅都值得試,咖喱嘅香料味同辣味好正。

東蔭功湯略鹹,凍檸檬茶忘了走甜,都ok啦。

新鮮煎起嘅pancake都好食,料自己加。

雪糕就普通啦,雪山雪糕,ok嘅,topping可以自己加。

仲有架綿花糖機,排太長龍所以無試。

總括黎講食物係ok嘅,無左我至愛嘅生蠔,比嘅份量亦細左,其實都係任食,點解要唔比人呢?排魚生同鮑魚時,啲分野嘅侍應真係著塊數比你,三文魚比三塊你,比多左一塊個侍應都係你個碟到夾返走……仲要口黑面黑,我係黎食野唔係黎受氣囉。

有小朋友點朱古力火鍋時,張自己食過嘅竹籤篶下一件食物,身旁嘅大人無阻止,仲篶埋一份,個朱古力噴泉就係咁沾上他倆嘅口水……

仲有,兩個鐘嘅時間太短,排隊都佔左大部份時間,食客同侍應都無禮貌,成個澳門大把自助餐揀,我唔會再返黎囉。
2012-07-31
2012-08-04 76 瀏覽
六月上旬‧晴說句老賓話,自助餐我是少吃的,尤其當人在澳門而言。但在新葡京的自助山裡找到澳洲bone in ribeye及即製刀削麵還有比燒臘店水準更佳的燒味,以二百多元的價錢來說,是划算得不能再划算。套用在自助餐食評中常用的術語,回本期真的極快!
六月上旬‧晴

套用在自助餐食評中常用的術語,回本期真的極快!
單看,也知好吃
用餐優惠
試食活動、團購、信用卡優惠、其他
單看,也知好吃
趁住七一假期,同豬仔仲有家人一齊過大海之前都試過一次,感覺又抵又多野食,諗住帶埋屋企人黎試下好在早左3星期左右定定位,一去到條人龍好長不過被安排係cafe位,係就係幾舒適既,不過就係太遠唔方便拎野食去到先知道生蠔停止供應直至10月,令媽子失望了先黎個蕃茄忌lim湯真係好好好好味到最後食到爆肚都仲要整番碗!!見住師傅即炸蝦天婦羅~~熱辣辣!!好味豬仔愛吃的炸蠔,大大隻又夠味即拎即烚大大隻羅氏蝦,保證新鮮!!媽子老豆食完之後都讚不絕口,食完一碗又一碗!!綠茶芒果蛋糕,很難切因為好lim不過味道好特別,好好食,所以一出好多人都拎另外好鐘意佢有得整棉花糖,大人細佬都岩,等我又排埋一份先除左桂花糕好味dd之外,其他都......一般喇,可以不試其實呢度真係有好多好多野食,呢個價錢真係物有所值當然有生蠔就最好喇(我第一次食既時候係有的),仲有蒸鮑魚佢既食物,你每樣食一件都食唔哂,去澳門既朋友,去試下喇!!
趁住七一假期,同豬仔仲有家人一齊過大海
之前都試過一次,感覺又抵又多野食,諗住帶埋屋企人黎試下
好在早左3星期左右定定位,一去到條人龍好長

去到先知道生蠔停止供應直至10月,令媽子失望了
先黎個蕃茄忌lim湯
真係好好好好味
到最後食到爆肚都仲要整番碗!!
即炸炸物!!
見住師傅即炸蝦天婦羅~~熱辣辣!!好味
豬仔愛吃的炸蠔,大大隻又夠味
即拎即烚大大隻羅氏蝦,保證新鮮!!
綠豆沙
媽子老豆食完之後都讚不絕口,食完一碗又一碗!!
綠茶芒果蛋糕,很難切因為好lim
不過味道好特別,好好食,所以一出好多人都拎
甜品櫃之1
不同味道的雪糕^^
另外好鐘意佢有得整棉花糖,大人細佬都岩,等我又排埋一份先
非常一般
除左桂花糕好味dd之外,其他都......一般喇,可以不試

其實呢度真係有好多好多野食,呢個價錢真係物有所值
當然有生蠔就最好喇(我第一次食既時候係有的),仲有蒸鮑魚
佢既食物,你每樣食一件都食唔哂,去澳門既朋友,去試下喇!!
2012-07-01
即炸炸物!!
綠豆沙
甜品櫃之1
不同味道的雪糕^^
2012-06-28 720 瀏覽
不時聽聞澳門的自助餐質量不錯,而且因為價格比香港廉宜,近年更成為港人到澳門的必食選擇,可謂風靡港心。為使美食旅程到得圓滿,老公在出發前特意向澳門的客戶咨詢,結果推介了自助山。提早訂位時才得知用餐分了兩個時段:晚上6時至8時及8時15分至10時15分。在酒店休息片刻後,8時30分到達自助山,看見一條小隊在等候,視線範圍皆沒有工作人員,我先排隊,老公入內查詢。好一會老公才示意我入內。原來在排隊的是沒有訂座的 Walk In 客人。侍應引領入座,發現餐廳內燈光較暗淡,感覺不是很自然,或許是樓底不高產生壓迫感所致,在澳門新開的酒店多是空間感較強,而且裝修也一般,不見獨特之處。不管了,還要先觀摩一下最具號召力的食物吧!想不到長長的食物枱己被像蛇身一樣的人龍纏繞著,幸好還是秩序井然,唯各食客臉上難掩渴望的神情。面對當前似近還遠的美食肯定胃液也即時澎湃起來,焦急是人知常情。喜歡慢嘆的我,只好選擇這一刻最沒人光顧的水果枱。選擇有哈蜜瓜、蜜瓜、西瓜、雪梨、菠蘿及荔枝,想不到全是甜度足及質感新鮮的水果,尤其荔枝,更是多汁細核的糯米糍,可見對選料質素絕不馬虎。老公取來了白灼淡水蝦及天婦羅蝦。白灼的淡水蝦是活

餐廳內環境

各式水果
白灼淡水蝦 + 天富羅蝦
老公取來了白灼淡水蝦及天婦羅蝦。

白灼的淡水蝦是活生生的游水貨色,即時泡製,餐廳特別在廚師旁邊放置兩個魚缸,可見活潑的淡水蝦群在暢泳。雖然蝦味比不上鹹水蝦的鮮濃,但蝦肉也是鮮甜彈牙,蝦頭更有橙橙的香膏,不失為優質的蝦種。在港多嚐到的是鹹水蝦,偶而換換口味頗有新鮮感,當晚我們起碼嚐了兩、三盤。

自助山可嚐到即炸現做的天婦羅,就在白灼淡水蝦旁。主要有天婦羅蝦及蔬菜,天婦羅蝦當然是大熱之選,起初廚師忙得不可開交,不斷漿粉炸蝦,直至自助餐尾聲需求減退才稍為停頓。看似帶點厚重的漿粉,其實口感比外觀更好,漿粉厚薄適中、鬆脆而輕巧,相信脆漿下了不少的功夫。蝦肉肉質嫩滑帶清甜,兩者配合,成為在自助餐吃到的最完美天婦羅蝦,令我們也多要了兩、三遍。
蒸鮮鮑
更令我意想不到的清蒸鮑魚。當我們發現到它的時候,大部份食客已轉移視線至甜品及水果,速度之快,令我們側目。在自助餐罕有的食材也受到尊貴的對侍,一位特派的小姐會親自替您將鮑魚挾到碟上,每食客兩隻,非常均真。飽魚軟腍中富彈性,果皮、甜醬汁帶出豐盈的鮑香與口感,令挑剔的我也得豎起姆指來,若然是熱騰騰端出來時立即享用,相信味道更超然。欲來一次回味,對不起遲來的鳥兒沒份兒,沽清了!
生蠔
生蠔亦可能是遲來鳥兒的失落。看生蠔賣相,也不屬精緻、水汪汪的飽滿形,反之灰灰白白,輪廓有點模糊不清。一口咬下,沒有鮮甜與蠔香,只是淡淡的味道與 Creamy 的口感。
印度咖喱
印度食物有多款的咖喱,米飯以及印度小食,我對咖喱較有興趣,試過其中的兩款的咖喱雜菜與咖喱魚。香料味豐富,具咖喱香,味道不會過濃或太鹹,兩款同樣的出色。 除咖喱外,還有印度薄餅,不過似乎做得太厚身了,沒有衝動一試!
沙律菜及冷盤
其後,多試了一點點沙律菜、Parma Ham, Sundried Tomato 及中式冷盤,味道與質量還可以。
各式甜品
甜品與糕點所佔的位置可不少,最搶眼的可算是粉紅色的現製棉花糖了,像 Baby Cafe 裡的一個甜品,受到女仕們及小朋友的愛戴。更有水果與棉花糖的 Chocalate Fondue,相信是朱古力粉絲不會錯過的必食項目。雪糕則是香港的名牌 "牛記",使我完全失去興趣。

本身不太 "好" 甜,對甜食或甜品會更加的揀擇,普普通通的甜品不容易提起我的味蕾,除非有較出色或別出心材的甜品,否則很難會有驚喜。

試過三款湯,中式的有雪梨湯、西式的磨菇湯及泰式的冬蔭功湯。三款湯中味道均較為粗糙,味道平平。亦有淺嚐過牛仔肉及魚生,都在自助餐的預期內,未能以心目中較高的要求來衡量。而凍蝦質量也不錯,唯凍氣未有完全的散退,口感有點冷而已。

整頓自在餐可能受到環境與周邊氣氛影響,感覺不是很自在!大部份食客均在打衝鋒及趕時間似的,僅僅兩小時的用餐時間,對我倆而言也無異是有點短促,但還可以有效地享受一番。加上人手極之不足,僅有的員工要照顧大容量的餐廳,真的有點吃不消,食客頻頻的舉手,沒人回認;有人回認的,態度與面色也怎能從容不逼,直接影響服務質素。

自助山不乏有 Gemmick 與質量的選擇,可惜我還是較享受香港自助餐的環境與服務。

2012-06-18
餐廳內環境
白灼淡水蝦 + 天富羅蝦
蒸鮮鮑
印度咖喱
各式水果
  • 蒸鮮鮑,白灼淡水蝦,天富羅蝦,印度咖喱,各式水果
2012-04-17 86 瀏覽
之前預先BOOK定檯,我地同第6個人。去到葡京要經過賭場再上到2樓先係BUFFET餐廳,同行有位朋友未夠18歲本身仲以為唔入得,但係SECURITY GUY都比佢過所以如果有FAMILY想帶小朋友去食BUFFET既都無問題。入去後嘩~幾壯觀 全部都係賭徒哈哈 我地預早15分鐘到場,已經有好多人排隊等入場,條隊長到嚇死人 開始入去果陣見到D人係跑入去!但係比起HK某D高級餐廳已經好好多入到去我緊係食SALAD先,佢D SALAD SAUCE真係應有盡有,仲有芝麻八爪魚呀SMOKED SALMON比你自已拎,但係因為大多數既人都係排緊拎魚生/生蠔所以SALAD果邊係空無一人拎得好舒服。返埋位同檯朋友已經拎左好多其他野食我唔敢食生蠔 食左1件三文魚刺生又幾好食WOR 繼續拎,個人覺得佢既叉燒麻麻左D,唔夠林。然後行過少少 !! 發現蜜糖燒豬手,叫佢切一塊比我試下,有MUSTARD SAUCE同HONEY比你POUR OVER,又真係幾好食架WOR,佢烤到D肉好SMOOTH好易入口。再順手去拎佢既燒牛肉,細細塊咁但係真係勁勁勁好食!Strongly recommended 咁岩行過見到有鰻魚S
入去後嘩~幾壯觀
返埋位同檯朋友已經拎左好多其他野食
我唔敢食生蠔
食左1件三文魚刺生又幾好食WOR

咁岩行過見到有鰻魚SUSHI就拎左2舊
最值得一提既就係佢既天婦羅!!真係好好食!!!我食左6條呀!雖然係炸物食落去好易飽,但係我真係忍唔住食完又食>_< 真係太好味!
食到差唔多,去拎甜品食,一入場就見到有MACAROONS! @@所以係開始拎SALAD之前其實我已經去左拎定幾舊MACAROONS,因為我知MACAROONS好搶手實好多人攞。
佢D蜜瓜好甜
食左好多舊~
最令我大讚既係個Tiramisu!食過咁多間大酒店既Tiramisu竟然係呢間最好食令我食完會咁難忘@@ 佢既Tiramisu入口即溶,蛋榚浸既唔止係COFFEE仲有酒,食落去酒味好濃真係極品>_<除左Tiramisu之外其他甜品真係唔使試haha
佢有樣好等別既野就係會有個CHIEF企係甜品區整CREPE比你,然後自已再加料,呢樣真係讚!不過我太飽所以無試到佢。

我地6個人埋單HKD1,848 加左10% 我地個個都飽到郁唔到哈哈,真係極力推介比各位!最好既係落返地下賭場果度佢有免費SHUTTLE BUS車你去外港碼頭/氹仔 SERVICE 1流,一定會再黎
2012-04-15
  • 燒牛肉
  • 天婦羅
  • Tiramisu
之前上OPENRICE到見到好多飯友推介,便滿懷期待去試~由於X"MAS既關係所以價錢差不多$400。到了門口只有數名食客等侯入座﹐ 我和芝達俾安排到較偏遠的位置。出去拎嘢食既時候,已經出現左2條人龍, 一條係拎冷盤,一條係拎熱葷,我緊係第一時間排冷盤先啦~因為本人愛好魚生和海鮮﹐ 點知排左10-15分鐘先拎到冷盤有生蠔,凍蝦&青口..諗住有生蠔wo~~~都唔錯呀~~點知完全唔得...一食就知係橫琴既蠔,如果係燒生蠔會好好多囉~蝦......OK 刺身:有三文魚,油甘魚,吞拿魚,立魚...一個字差.......三文魚多肥膏, 油甘魚一D鮮味都無, 吞拿魚多筋熱葷: 有鮑魚仔、帶子..........D調味料有咁重味得咁重味,打算遮左d雪味... 有龍蝦...諗住唔錯啦~~啖啖肉咁...一食落霉既..... 白灼蝦....每人有3隻.....今次唔係霉,而係完全無味道架.一D蝦味都無~ 其他熱葷....ok啦......值得讚既係天婦羅蝦同炸三文魚頭.....個炸漿唔係太厚, 炸得好金黃色~好食甜品: cake無一樣得.........

蝦......OK

白灼蝦....每人有3隻.....
今次唔係霉,而係完全無味道架.一D蝦味都無~
其他熱葷....ok啦......

甜品: cake無一樣得..........
木糠布甸...........差.....

值得讚既係糖水..........

整體上我都只可以同自己講...........算啦!平時都係廿百幾蚊姐~唔好咁多要求啦~不過請我都唔會再黎!
如果各位飯友係重量不重質既.呢到係你要搵既地方!!
2011-12-26
聖誕節
2011-11-16 52 瀏覽
知道要去澳門, 就立刻BOOK BUFFET (當然七日前BOOK)點知記錯日子BOOK錯左,好彩我SEND EMAIL 俾佢(六日前),好好彩佢有位俾我. 我食2030:-2230 果輪早9個字去度果度,迫住去遊蕩等開飯, 點知準時番到果度時,係超多人排緊隊等入去, 真好誇張, 好多人!!! 都等左十五分鐘以上才可入到去. (場面尚算混亂,排之前記得問清楚dSTAFF)入到去,又係要排隊羅最受歡迎既生冷野,一般啦,真係麻麻地,唔好咁大期望,生冷野方面:唯一可讚只有三文魚同蝦熟食: 幾好呀, 力推 1/牛肉, 凡牛肉都煮得好食 (我唔食牛,都食左幾口, 好嫩口, 好好食)2/蒸鮑魚好鮮煮得好嫩,又係好好食 3/炸天婦羅 隻蝦好爽口, 食完一隻又一隻 (排緊隊等魚生時,忍唔住食左)沙津一般新鮮啦,不過dDRESSING都幾好呀 太飽了,只吃了木糠布甸,好多CREAM 幾幾地 (但我見檯檯都番食佢, 可能係好食, 只係我唔識食)世間有太多BUFFET , 可惜我只有一個胃排隊小插曲,不論何處排隊總有’自由行”來打尖, 打尖者不論老嫩,靚女定係阿叔,真係無樣睇.我國已成大國;希望下一個百年我

我食2030:-2230 果輪

沙津一般新鮮啦,不過dDRESSING都幾好呀

世間有太多BUFFET , 可惜我只有一個胃

我國已成大國;希望下一個百年我國人民人人都學懂排隊

2 heads $516 , plus 10% upcharge, total 567.6

2011-11-13
  • 牛肉,鮑魚
我諗係因為係千奇百趣講過e個"自助山",稱之為有頭冇尾自助餐^^所以我就醒目,係前幾個月已經book左,所以唔怕冇位,當我排緊隊(for 已book既人),我見到有d人如果冇book既話,就要排另一條隊,有位先可以入....就算我地有book位,我地都早左去,我驚遲去就會同自助bar離得好遠,所以我就排係頭...^^岩岩6點個正,d人就叫我地上前,再由另一位員工帶我地入座^^,服務不錯..我地都好近自助bar,係沙律、冷盤&刺身個到....刺身要個廚師切先比你,但係味道一般雖然佢係即煮,開頭就有好多人拎既,但係最後真係要拍蒼蠅囉鮑魚就ok既,唔會好煙"en",而且廢事d人夾得太多,所以有員工幫我地夾,限兩隻^^其實仲有好多野食既,不過post唔晒出黎...仲有沙律、冷盤(青口&蝦)、冷麵、壽司、熱盤(好多,有陣時仲會轉下)、炒飯、咖哩、印度薄餅、秉度烤雞、中式小菜(西芹炒帶子、咕嚕肉....)、西式食物(蘑茹焗薯角、薄羊肉炒雜菜...)、日式食物(炸天婦羅、烤蔬菜:茄子,南瓜... 、串燒)、甜品(好似可麗餅既pancake - 即整、各式蛋糕,糕點、水果(西瓜、菠蘿、龍眼、木瓜、火龍

我地都好近自助bar,係沙律、冷盤&刺身個到....
刺身
刺身要個廚師切先比你,但係味道一般
炸物類,串燒
燒肉
燒乳豬&燒味類
燒味類,點心類(如叉燒包、燒賣、蝦餃、帶子菜苗餃、粉果....)
蝦...即撈即煮
雖然佢係即煮,開頭就有好多人拎既,但係最後真係要拍蒼蠅囉
鮑魚,每人限兩隻
湯麵/粉,加丸類/蔬菜
甜品(其中一部份-口-)
巧克力噴泉
即製棉花糖
雪糕
其實仲有好多野食既,不過post唔晒出黎...

仲有沙律、冷盤(青口&蝦)、冷麵、壽司、熱盤(好多,有陣時仲會轉下)、炒飯、咖哩、印度薄餅、秉度烤雞、中式小菜(西芹炒帶子、咕嚕肉....)、西式食物(蘑茹焗薯角、薄羊肉炒雜菜...)、日式食物(炸天婦羅、烤蔬菜:茄子,南瓜... 、串燒)、甜品(好似可麗餅既pancake - 即整、各式蛋糕,糕點、水果(西瓜、菠蘿、龍眼、木瓜、火龍果)

仲每人有一杯野飲,我叫左凍檸水,我冇飲到,因為食得過飽,飲唔落....

所以佢比我地2個鐘食野,d人好瘋狂,人頭湧湧,我地食到7點幾就走左,真係食唔落,我相信冇人可以食足晒佢所以既野食....

接近三百蚊既自助餐,都算係咁啦^^
2011-08-15
  • ....