2013-07-09 4560 瀏覽
當天到澳門的第一站就是到這間餐廳午餐,首先上枱的是炸馬介休,無特別,味度亦屬一般,之後輪到葡國焗雞上枱,真係好香,賣相又好,誰知……食落原來雞肉唔入味,仲好靭。最後來的是海鮮飯,同樣是賣相一流,但淡而無味。
最後來的是海鮮飯,同樣是賣相一流,但淡而無味。
葡國焗雞及海鮮飯
2013-07-02
2013-04-04 3326 瀏覽
通常來澳門都總是很大路的想吃頓葡國餐, 今次也不例外, 本來有另1家餐廳都是之前想試而試不到的, 不過那餐廳星期1休息於是再揀其他, 看見食評這家也不錯, 就前1天是打電話訂位。6pm準時來到, 不知道是否因為已是復活節假期的最後1天, 餐廳不是很full。 我們4個人需要食量是少於4個成年人, 不過點菜還是點4人份的=P 既然很循例的吃葡國餐, 於是也循例的點些typical 葡國菜式。先來些飲品, 阿比和20點的沙路士葡國啤和葡國超級啤酒都有點中伏, 像是有汽的水, 全無啤酒味可言._.’’’ 而小妹點的葡國紅酒雜飲即是Sangria 吧, 紅酒份量不多, 帶點酒味又充滿果香的提子特飲~先來的是焗葡國雞, 哇蠻大碟的5~6人都夠吃的~ 淡黃色的葡汁好味得來絕對需要白飯! 不過我們已點了焗飯就不如點葡國麵包, 原來葡國麵包是指豬仔包~ 這裡的豬仔包是外脆內軟, 有麵包伴著吃的葡汁實在美味~ 葡國雞的雞肉嫩滑又入味, 甚至配菜的新薯和洋蔥都很出色!!西洋焗鴨飯, 是小妹聽就聽得多1直以來好想試的~ 焗飯熱熱的捧到桌上, 香味四溢, 面頭的葡國腸片充滿鹹香, 鴨肉拆成細絲混進放裡,

西洋焗鴨飯, 是小妹聽就聽得多1直以來好想試的~ 焗飯熱熱的捧到桌上, 香味四溢, 面頭的葡國腸片充滿鹹香, 鴨肉拆成細絲混進放裡,有點像臘味飯的感覺但加上面頭的芝士粉和中間的香料將味道更加提升了~
雜菌炒椰菜, 賣相雖然普通, 勝在味道清清的吃得很舒服~~
原本想點炸馬介休球, 但店說已賣完了, 大概是午市生意太好吧。 唯有另作他選 -- 這個在特別推介的小menu上的咖哩焗蠔, 實在是全晚最美中不足的中伏位! 最面層的咖哩是香料調配出的辛辣, 而裡頭還有程酸酸的味道, 朋友們說很怪說不出, 小妹也吃1個試試, 原來是沙律醬! 而且是奇妙醬那種酸酸的味道, 彷彿是吃章魚小丸子上面的那種白白帶半透明的沙律醬。 蠔經焗過後縮到好細隻, 慶幸是鮮味的。 反而是墊底的薯蓉更好吃。

這店地方就腳易搵, 就是近著大家都很熟悉的官也街嘛, 環境舒適, 價錢又便宜, 不管是大班朋友或是1家大細來吃都是好選擇~
2013-04-01
  • 西洋焗鴨飯
2013-01-20 2596 瀏覽
明明用左好多時間寫左好多字食評唔知點解冇出到搵唔番><宜家講重點焗鴨飯係我食過最好食既,又咸白又同料又熱呼呼真係冇得頂其他都係中上既食物水準紅豆豬手好淋又入味風鱔又彈牙又肥美雜菜好新鮮翠綠SANGRIA易入口又清新,唔飲紅酒既我都覺得好飲送既大菜糕更係驚喜蛋花加分,好夠冰凍,唔太甜,好好食值得一試!
明明用左好多時間寫左好多字食評唔知點解冇出到搵唔番><
宜家講重點
焗鴨飯係我食過最好食既,又咸白又同料又熱呼呼
真係冇得頂
其他都係中上既食物水準
紅豆豬手好淋又入味
風鱔又彈牙又肥美
雜菜好新鮮翠綠
SANGRIA易入口又清新,唔飲紅酒既我都覺得好飲
送既大菜糕更係驚喜
蛋花加分,好夠冰凍,唔太甜,好好食
值得一試!
2013-01-17
2013-01-18 1993 瀏覽
地方好大好寬敞,可以有自己既空間慢慢傾紅酒特飲,係葡國既特色飲品我平時係唔鐘意紅酒但係我覺得sangria係唔錯既佢入面有生果和青瓜,所以多左清甜既味紅酒味又唔重,好易入口雜菌炒椰菜好新鮮好好食,椰菜咬落又爽又脆係油左一點,但熱辣辣咁上碟真係唔錯祕制燒風鱔外表燒得都夠皮脆其實同平時食到既味道一樣唔係特別既汁出色既係佢既肉好彈牙好肥美鐘意食鱔既唔好miss呀紅豆豬手紅豆好多好香豬手又入味又淋而且大大件好滿足個汁就好普通,係淡淡地既甜味焗鴨飯全日最欣賞既一味真係好好好好食呢佢上時熱辣辣,賣相吸引食落好惹味好咸香入面有好足料既鴨絲,紅蘿蔔粒,洋蔥同其他香料係食過最好食既焗鴨飯送既甜品大菜糕又一驚喜,平時覺得大菜糕冇味但佢透明之中有黃色好靚既蛋花好清香,甜甜地又夠凍改觀左原來大菜糕都可以好好食
地方好大好寬敞,可以有自己既空間慢慢傾
紅酒特飲,係葡國既特色飲品
我平時係唔鐘意紅酒但係我覺得sangria係唔錯既
佢入面有生果和青瓜,所以多左清甜既味
紅酒味又唔重,好易入口
雜菌炒椰菜
好新鮮好好食,椰菜咬落又爽又脆
係油左一點,但熱辣辣咁上碟真係唔錯
祕制燒風鱔
紅豆豬手
紅豆好多好香
豬手又入味又淋
而且大大件好滿足
個汁就好普通,係淡淡地既甜味
焗鴨飯
全日最欣賞既一味
真係好好好好食呢
佢上時熱辣辣,賣相吸引
食落好惹味好咸香
入面有好足料既鴨絲,紅蘿蔔粒,洋蔥同其他香料
係食過最好食既焗鴨飯
送既甜品大菜糕
又一驚喜,平時覺得大菜糕冇味
但佢透明之中有黃色好靚既蛋花
好清香,甜甜地又夠凍
改觀左原來大菜糕都可以好好食
2013-01-17
2012-09-22 1619 瀏覽
氹仔官也街 [ 熊貓葡國餐廳 ] 地點幽靜 , 每次去都沒令我及帶去的朋友失望 ~今次我又帶了兩個朋友去食葡國菜 , 我們點了以下菜式 : 1) 燒乳豬 - 皮脆肉香 , 必食 !2) 非洲辣雞 - 汁底有 d 似羅宋湯 , 但有帶辣 , 食到個個豎起手 指公 !3) 芥末燒羊鞍 - 不太羶味 , 加上濃濃的芥末 , 味道好夾 ~4) 馬介休炒飯 - 料多飯香 , 不會油膩 ~5) 蒜茸炒什菜 - 唔知係咪第一碟送來既菜 , 大家肚餓 , 好快清碟咯 ~ 6) 炭燒沙甸魚 - 呢樣係我來呢度必食的 , 唔太腥 , 肉又香 , very yummy ~7) 豬仔包 - 冇辦法唔講埋佢 , 好脆 ! 食完一個都想再食第二個8) 紅酒特飲 - 紅酒加入粒粒生果和青瓜 , 好好味 ~此餐廳場地算很大 , 可包場活動 , 也可兩口子撐枱腳 , 又可隨意出去揀紅酒 , 而且廚房及廁所都很乾淨 , 整頓飯食得好滿意 ~
今次我又帶了兩個朋友去食葡國菜 , 我們點了以下菜式 :

1) 燒乳豬 - 皮脆肉香 , 必食 !
4) 馬介休炒飯 - 料多飯香 , 不會油膩 ~
8) 紅酒特飲 - 紅酒加入粒粒生果和青瓜 , 好好味 ~

而且廚房及廁所都很乾淨 , 整頓飯食得好滿意 ~
2012-09-14
  • 燒乳豬
  • 非洲辣雞
  • 芥末燒羊鞍
  • 馬介休炒飯
  • 炭燒沙甸魚
2012-02-17 1210 瀏覽
那天晚上和朋友去熊貓食野,當想落單時就揮手叫那長頭髮穿白色恤衫女侍應, 點知叫了幾次佢只掛住同另一個女侍應講笑玩無理會我,老細又唔知去左邊想投數都投數唔倒,過了很耐先至有另一個女侍應過來,咁樣服務態度下次都唔會再去.
2012-02-08
2012-02-09 1050 瀏覽
第二天醉醒我地去了氹仔官也街吃熊貓餐廳﹗我估我地兩個都十幾年無來過,吃吃其情懷﹗蒜蓉炒椰菜雜菌,美味﹗鮑魚海鮮湯,真係有幾片鮑片架﹗葡式辣薄餅,芝士極多,入面是辣肉醬,真係食兩件都飽,足料﹗
第二天醉醒我地去了氹仔官也街吃熊貓餐廳﹗
十年如一日的外觀
我估我地兩個都十幾年無來過,吃吃其情懷﹗
牛油炒雜菌
蒜蓉炒椰菜雜菌,美味﹗
鮑魚海鮮湯
鮑魚海鮮湯,真係有幾片鮑片架﹗
薄餅
葡式辣薄餅,芝士極多,入面是辣肉醬,真係食兩件都飽,足料﹗
聖誕節
十年如一日的外觀
牛油炒雜菌
鮑魚海鮮湯
薄餅
2011-04-03 833 瀏覽
昨晚去熊貓吃晚飯,一行三人。點了燒乳豬,沙丁魚,蛋黃蝦,菌菇捲心菜和五杯紅酒--總額澳門幣540.-。 全部食物不錯,服務也非常好。那個侍應全晚為我們換了三次碟。因為我們請客,不想一齊來啲友人知道。我的丈夫特別去櫃檯付賬,回來臉色不快。我追問下,原來我的丈夫給予兩張五百,女侍應卻說收了一張五百和一張一百。後來老板也來了和告訴我們可以翻看他們的CCTV。影像中,我的丈夫放低第一張五百非常清楚,然後他翻了錢包很久(因為他要尋找一百,但是他沒有一百,所以)放下另一張五百。問題是放下時,他的手遮蓋了銀碼但是我看見顏色是五百啲。澳門紙幣五百是綠色,一百是灰色;五百比一百大小小。他放下另一張五百時大小是和第一張一樣。因為看不到銀碼,老闆也死口認為是六百,但是我發覺那女侍應一直神情不安。我的丈夫和朋友也是英國人,他們也就是說罷了。損失了四百元我們算是買了一個教訓吧。但是我仍然想提醒大家不要步我們啲後塵呵!

2011-04-02
$180.- (晚餐)
  • 燒乳豬,沙丁魚,蛋黃蝦,菌菇捲心菜
2011-03-31 310 瀏覽
估不到第一次寫食評就係要鬧爆呢間餐廳!!!一行12人有大有細到澳門睇水舞澗,遇著星期日心知很多餐廳晚飯時間必爆,預早上Open Rice攞料及早幾日前致電留座7:00pm。到達時正是7:05pm,一入到餐廳無人招呼,那時餐廳約7成滿,多數是坐大枱,其他4座位及細枱均有位,眼見一個女士應在抹枱便主動走埋去話訂了枱7:00pm 12位,她說未有枱要等30分鐘,但眼見有一張12人吉枱,我我說我一早訂好了7:00pm而且要趕船,但她竟說"妳張枱比咗人啦,你哋遲咗嗎"咁我老公問佢本身那張枱是留比我哋架?佢用手指著一枱客,但那枱客正在上菜,心想只遲了5分鐘那有那麼快把我留的枱給了別人而人家正在上菜??於是我們再追問那枱客幾點到呀?個女士應竟理直氣壯地說"佢哋6:30黎,咁佢哋話好快食完我咪比張枱佢囉,而家無枱我都無辦法架!!(妳6:30已經比咗張枱人,仲要賴話我哋遲到,就算我踏正7:00pm到妳又比到枱我咩?真過份)" 我老公指著那張約12人的吉長枱問我哋坐那張不能嗎?她就話"唔得喎!有人留咗喎!我比咗你哋人哋黎到無留咪鬧囉!"(小姐妳正正做緊同一樣野啦!怕人鬧又唔怕我哋鬧??)仲要返鬧我哋打橫黎
估不到第一次寫食評就係要鬧爆呢間餐廳!!!
一行12人有大有細到澳門睇水舞澗,遇著星期日心知很多餐廳晚飯時間必爆,預早上Open Rice攞料及早幾日前致電留座7:00pm。到達時正是7:05pm,一入到餐廳無人招呼,那時餐廳約7成滿,多數是坐大枱,其他4座位及細枱均有位,眼見一個女士應在抹枱便主動走埋去話訂了枱7:00pm 12位,她說未有枱要等30分鐘,但眼見有一張12人吉枱,我我說我一早訂好了7:00pm而且要趕船,但她竟說"妳張枱比咗人啦,你哋遲咗嗎"咁我老公問佢本身那張枱是留比我哋架?佢用手指著一枱客,但那枱客正在上菜,心想只遲了5分鐘那有那麼快把我留的枱給了別人而人家正在上菜??於是我們再追問那枱客幾點到呀?個女士應竟理直氣壯地說"佢哋6:30黎,咁佢哋話好快食完我咪比張枱佢囉,而家無枱我都無辦法架!!(妳6:30已經比咗張枱人,仲要賴話我哋遲到,就算我踏正7:00pm到妳又比到枱我咩?真過份)" 我老公指著那張約12人的吉長枱問我哋坐那張不能嗎?她就話"唔得喎!有人留咗喎!我比咗你哋人哋黎到無留咪鬧囉!"(小姐妳正正做緊同一樣野啦!怕人鬧又唔怕我哋鬧??)仲要返鬧我哋打橫黎講!我老公開始發火同佢理論,佢跟住話我楂唔到主意呀你哋自己問老板啦,咁我哋咪叫佢叫老板出黎囉!老板出到黎撓讓一輪好免強話比果張吉咗嘅12人枱比我哋但有D親戚見攪到咁糟糕,恐怕等間D食物可能加料,於是乎我哋就拉隊走人。
其實今時今日以澳門嘅發展,出名又好食嘅餐廳食店多的是啦,再加上各大酒店的抵食自助餐,有錢你荒無野食咩!! 勿論你D野食有幾好食都好,咁嘅服務態度你請我都咪使指意我會黎呀!!!
奉勸各位唔想受氣就咪幫親啦!!!
2011-03-27
2011-02-21 200 瀏覽
趁新春假期到澳門玩,須道於氹仔午餐吃正宗的葡國菜。其實不是第一次來,不過以前總是忘記帶相機,所以一直都沒有寫食評。豬仔包:送的,不過熱辣辣,幾有誠意。乳豬:皮很脆,不過肥了些,只有幾塊,但價錢要$158,實在貴左少少。炸馬介优球:好味,而且不太貴!每次來吃也是必叫之選。海鮮炒飯:味道OK。價錢可以,味道不錯,所以還是會再來的。

豬仔包:送的,不過熱辣辣,幾有誠意。
炸馬介优球:好味,而且不太貴!每次來吃也是必叫之選。
海鮮炒飯:味道OK。

價錢可以,味道不錯,所以還是會再來的。
2011-02-09
  • 炸馬介优球
2010-12-31 154 瀏覽
趕住8點鐘睇水舞間所以o係氹仔食晚飯叫左兩個菜︰燒乳豬、葡式海鮮飯燒乳豬(1/4)隻好好味,皮脆、有一層薄既肥、再有d肉,入口三重享受真的是這裡的必點菜式,雖然$158的價錢來說份量略嫌太少…葡式海鮮飯幾足料,有魚有魷魚有青口,海鮮都算新鮮唔會有怪味可能係呢個飯既特色,d飯都幾濕下……食落好飽坐得幾舒服,氹仔既葡國菜真心推薦呢間~
趕住8點鐘睇水舞間所以o係氹仔食晚飯
叫左兩個菜︰燒乳豬、葡式海鮮飯

真的是這裡的必點菜式,雖然$158的價錢來說份量略嫌太少…

葡式海鮮飯幾足料,有魚有魷魚有青口,海鮮都算新鮮唔會有怪味
可能係呢個飯既特色,d飯都幾濕下……食落好飽

坐得幾舒服,氹仔既葡國菜真心推薦呢間~
2010-12-26
  • 燒乳豬(1/4)隻
2010-10-21 116 瀏覽
呢晚plan左要食燒乳豬,又無book位又成7點啦,膽粗粗搵左panda入坐,貪佢唔駛等位,食評話佢係即叫即燒乳豬ma.第一次黎,環境好寬敞,台與台之間有好多空間,兩公婆坐左4人sofa卡位超舒服又靜因4點已開始食食食,又要留肚食木槺布甸雪糕大菜糕,只order了牛尾湯,炒蜆and燒乳豬總括黎講我會為左隻乳豬再黎and試埋其他野啦下次

$158 燒乳豬: 外皮超脆,一層薄肥肉,肉質都幾滑嫰,唔太肥膩,同法蘭度差不多...都咁好味

$78 胡椒白酒炒蜆:無胡椒白酒味,量多但有幾隻未開蓋

$28 牛尾湯 + free 脆脆豬x2

總括黎講我會為左隻乳豬再黎and試埋其他野啦下次

2010-10-17
  • 燒乳豬
2010-10-10 91 瀏覽
原來想去葡式美食天地, 點知去到 full 晒, 話下次o黎記得 book 位, 咁無法啦, 就去了呢間, 因為見到食評都唔錯.三個人叫了:- 燒焗"um 春" , 好乾 - 炸馬介休球, not good - 清炒生菜, 超好味- 燒羊架, not good. 好大"蘇"味 - 海鮮焗飯, OK- 雜菜湯, OK唔會再去.....

三個人叫了:
- 燒焗"um 春" , 好乾

- 炸馬介休球, not good

- 清炒生菜, 超好味
- 燒羊架, not good. 好大"蘇"味

- 海鮮焗飯, OK
- 雜菜湯, OK

唔會再去.....
燒焗"um 春"
炸馬介休球
2010-10-09
清炒生菜
雜菜湯
2010-10-06 55 瀏覽
本來同女友諗住去山度士食葡國菜, 但係見到鬼死咁多人, D枱好迫, 坐到好似磨肩擦背, 仲要等幾張枱, 去旅遊都係想開心o者, 何必比錢人洗都要咁辛苦自己喎!, 於是放棄去了官也街後便的一條乜野"施督欠正街", 見到一間有熊貓標誌的食店, 呢間野全完係難搵又唔起眼, 但經驗話比我聽, 好食的地方往往都是唔起眼的, 胆粗粗入到去只得一枱坐了8個人的枱, 無客, 我同女友就坐了右手面的卡位, 好大張, 枱同枱之間有5,6呎距離, 私穩度高, 咁先至係情侶黎的地方呀嗎, 叫了葡式沙律, 葡國燒乳豬, 仲有炸馬介休球, 又叫了一杯紅酒賓治, 嘩!好好飲, 咁大杯都係$22, 抵飲, 沙律係同Salad Dressing分開上, 自己撈, 好食, 馬介休球炸到外脆內軟, 好食, 最係等了成20分鐘的燒乳豬黎, 真係落單即做, 伴以鮮炸薯條, 乳豬共6件, 但係好大件有肉, 兩個人食o岩o岩好, D皮脆到仆仆聲, 好入味, 一個字"正", 埋單只須$299, 抵食, 好過食D乜野搵笨蟹粥, E+我地番到香港仲好回味, 有機會一定會再去食過!
2010-10-01
  • 葡國燒乳豬
  • 炸馬介休球
  • 紅酒賓治
2010-09-08 53 瀏覽
Sadin fishfreshly made! Very hot and it is not very 腥, the skin is crispy and the inner fish meat is juicy! it has some salt on the top and very lemon to you to squeeze it to reduce the oily feeling, $57 hv 3 fish I think it’s quite expensive.Deep fried 馬介休球馬介休 is not much, I think it’s just like a deep fried potato ball….the inner side is just not hot enough, not good indeed…Duck ricevery nice but oily, the rice is cooked fit, not too soft and not too hard!, there’s quite a lot of duck mea

Duck ricevery nice but oily, the rice is cooked fit, not too soft and not too hard!, there’s quite a lot of duck meat inside, with some carrot inside too, on top of that there are some “lap cheung” and cheese powder…
It still very hot when we finished all the rice because it is in a stone bowl….

They provided a jar of tea for you, and needa pay 10% service charge….