新晉食家
本來想去附近兩間比較正宗的葡菜餐廳試試運氣,怎料都滿座。行到好累,見到附近這間有客人出入又有位,就決定試一試!餐廳裝潢比較舊。侍應都好似唔憂做咁,要叫好耐先有人招呼。薯絲馬介休,炒得幾香,不過好鹹,要飲番好多水/茶。馬介休肉都幾多。葡式焗青口。這個唔錯,上枱同入口都好香,乾身,青口唔會太靭。但下面的薯蓉比較淡,欠缺了點調味。

餐廳裝潢比較舊。侍應都好似唔憂做咁,要叫好耐先有人招呼。
薯絲馬介休
葡式焗青口
  • 葡式焗青口
2016-07-18
第一站去澳門放低行李hotel check in 後食個下午茶更係賭兩手, Yeah.. 贏左. 第二站去食晚餐選了N年前食過的熊貓葡國餐廳, 很久沒來, 今次好味過N年前, 又不是肚餓不知點解今晚四道菜都好鬼好味, 下次必定再來.2人份量焗青口           鮮甜芝香燒牛肋骨       肉味濃郁魔鬼大蝦       爽口彈牙馬介休炒飯   干身豐富
2人份量
焗青口           鮮甜芝香

燒牛肋骨       肉味濃郁

魔鬼大蝦       爽口彈牙

馬介休炒飯   干身豐富
2016-06-05
MOP$250 (晚餐)
  • 忘記了名字
  • 好似叫魔鬼大蝦
2014-07-12
2014年7月9日同男朋友行官也街,大家都無特別plan去邊間食,亦無做research,我們喜歡隨心去揀餐廳!行行下比熊貓餐廳門外既餐牌吸引!佢既燒豬肋骨好似好正,就入去試下!首先坐低我地係第一枱客!講下d食物質素先!1. 炸馬介休球 好味,不過似食炸薯多d可能我唔知馬介休係乜味haha不過係炸得鬆脆!正!2. 焗青口 蒜香焗青口都係正常,ok ge幾新鮮好香份量都每人食到三隻,底有薯熔不過就無味既3. 鹽燒盧魚 呢個大推,唔多骨,岩晒d懶,haha檸檬比得唔夠!燒得好香!好味4. 燒牛肋骨 呢個都係普通啦 食牛仔骨咁佢好就好在唔會好難咬 好林幾好味!最衰係我嗌錯啦,明明係想食豬肋骨!!仲嗌左一人一杯薄荷什果特飲,成三十蚊杯我就覺得一般,男友就中意飲!整體環境ok 價錢合理 !
2014年7月9日
首先坐低我地係第一枱客!講下d食物質素先!
1. 炸馬介休球

好味,不過似食炸薯多d
可能我唔知馬介休係乜味haha
不過係炸得鬆脆!正!

2. 焗青口

蒜香焗青口都係正常,ok ge
幾新鮮好香份量都每人食到三隻,
底有薯熔不過就無味既
3. 鹽燒盧魚

呢個大推,唔多骨,岩晒d懶,haha
檸檬比得唔夠!燒得好香!好味
4. 燒牛肋骨

呢個都係普通啦 食牛仔骨咁
佢好就好在唔會好難咬 好林
幾好味!最衰係我嗌錯啦,明明係想食豬肋骨!!

仲嗌左一人一杯薄荷什果特飲,成三十蚊杯
我就覺得一般,男友就中意飲!
整體環境ok 價錢合理 !
2014-07-09
2014-01-03
準備迎接新的一年,但太遲訂位周圍的葡餐都無位,WALK IN只有熊貓有位,即時食得。尼到環境好舊,好似電視上八十年代的餐廳一樣,裝飾都好舊。首先上枱的是薯茸青菜湯和牛尾湯,稀稀的,不像平日葡餐湯的濃郁,牛尾湯完全無牛鮮味,很一般。第二個是忌廉馬介休,里面有好多蘑菇片,但感覺不停出水,令這道餸口感很怪,無芝士味,馬介休就食到一大舊一大舊,不太均勻。第三道是很多人推介的燒乳豬,隻豬仔好肥下,有少許豬腥味,口感燒得岩岩好,皮薄脆,味道偏咸,算是今晚最好食的一道餸。最後一道是葡式焗海鮮飯,不推介不推介,飯濕冧冧且無味,海鮮又好唔新鮮咁,尼餐令人頗為失望!
尼到環境好舊,好似電視上八十年代的餐廳一樣,裝飾都好舊。
牛尾湯完全無牛鮮味,很一般。
無芝士味,馬介休就食到一大舊一大舊,不太均勻。
第三道是很多人推介的燒乳豬,隻豬仔好肥下,有少許豬腥味,
口感燒得岩岩好,皮薄脆,味道偏咸,算是今晚最好食的一道餸。
尼餐令人頗為失望!
忌廉馬介休
燒乳豬
葡式海鮮焗飯
2013-12-31
MOP$250 (晚餐)
除夕
  • 燒乳豬
2013-07-09
當天到澳門的第一站就是到這間餐廳午餐,首先上枱的是炸馬介休,無特別,味度亦屬一般,之後輪到葡國焗雞上枱,真係好香,賣相又好,誰知……食落原來雞肉唔入味,仲好靭。最後來的是海鮮飯,同樣是賣相一流,但淡而無味。
最後來的是海鮮飯,同樣是賣相一流,但淡而無味。
葡國焗雞及海鮮飯
2013-07-02
MOP$125 (午餐)
卓越食家
通常來澳門都總是很大路的想吃頓葡國餐, 今次也不例外, 本來有另1家餐廳都是之前想試而試不到的, 不過那餐廳星期1休息於是再揀其他, 看見食評這家也不錯, 就前1天是打電話訂位。6pm準時來到, 不知道是否因為已是復活節假期的最後1天, 餐廳不是很full。 我們4個人需要食量是少於4個成年人, 不過點菜還是點4人份的=P 既然很循例的吃葡國餐, 於是也循例的點些typical 葡國菜式。先來些飲品, 阿比和20點的沙路士葡國啤和葡國超級啤酒都有點中伏, 像是有汽的水, 全無啤酒味可言._.’’’ 而小妹點的葡國紅酒雜飲即是Sangria 吧, 紅酒份量不多, 帶點酒味又充滿果香的提子特飲~先來的是焗葡國雞, 哇蠻大碟的5~6人都夠吃的~ 淡黃色的葡汁好味得來絕對需要白飯! 不過我們已點了焗飯就不如點葡國麵包, 原來葡國麵包是指豬仔包~ 這裡的豬仔包是外脆內軟, 有麵包伴著吃的葡汁實在美味~ 葡國雞的雞肉嫩滑又入味, 甚至配菜的新薯和洋蔥都很出色!!西洋焗鴨飯, 是小妹聽就聽得多1直以來好想試的~ 焗飯熱熱的捧到桌上, 香味四溢, 面頭的葡國腸片充滿鹹香, 鴨肉拆成細絲混進放裡,

西洋焗鴨飯, 是小妹聽就聽得多1直以來好想試的~ 焗飯熱熱的捧到桌上, 香味四溢, 面頭的葡國腸片充滿鹹香, 鴨肉拆成細絲混進放裡,有點像臘味飯的感覺但加上面頭的芝士粉和中間的香料將味道更加提升了~
雜菌炒椰菜, 賣相雖然普通, 勝在味道清清的吃得很舒服~~
原本想點炸馬介休球, 但店說已賣完了, 大概是午市生意太好吧。 唯有另作他選 -- 這個在特別推介的小menu上的咖哩焗蠔, 實在是全晚最美中不足的中伏位! 最面層的咖哩是香料調配出的辛辣, 而裡頭還有程酸酸的味道, 朋友們說很怪說不出, 小妹也吃1個試試, 原來是沙律醬! 而且是奇妙醬那種酸酸的味道, 彷彿是吃章魚小丸子上面的那種白白帶半透明的沙律醬。 蠔經焗過後縮到好細隻, 慶幸是鮮味的。 反而是墊底的薯蓉更好吃。

這店地方就腳易搵, 就是近著大家都很熟悉的官也街嘛, 環境舒適, 價錢又便宜, 不管是大班朋友或是1家大細來吃都是好選擇~
2013-04-01
MOP$105 (晚餐)
  • 西洋焗鴨飯
2013-01-20
明明用左好多時間寫左好多字食評唔知點解冇出到搵唔番><宜家講重點焗鴨飯係我食過最好食既,又咸白又同料又熱呼呼真係冇得頂其他都係中上既食物水準紅豆豬手好淋又入味風鱔又彈牙又肥美雜菜好新鮮翠綠SANGRIA易入口又清新,唔飲紅酒既我都覺得好飲送既大菜糕更係驚喜蛋花加分,好夠冰凍,唔太甜,好好食值得一試!
明明用左好多時間寫左好多字食評唔知點解冇出到搵唔番><
宜家講重點
焗鴨飯係我食過最好食既,又咸白又同料又熱呼呼
真係冇得頂
其他都係中上既食物水準
紅豆豬手好淋又入味
風鱔又彈牙又肥美
雜菜好新鮮翠綠
SANGRIA易入口又清新,唔飲紅酒既我都覺得好飲
送既大菜糕更係驚喜
蛋花加分,好夠冰凍,唔太甜,好好食
值得一試!
2013-01-17
卓越食家
地方好大好寬敞,可以有自己既空間慢慢傾紅酒特飲,係葡國既特色飲品我平時係唔鐘意紅酒但係我覺得sangria係唔錯既佢入面有生果和青瓜,所以多左清甜既味紅酒味又唔重,好易入口雜菌炒椰菜好新鮮好好食,椰菜咬落又爽又脆係油左一點,但熱辣辣咁上碟真係唔錯祕制燒風鱔外表燒得都夠皮脆其實同平時食到既味道一樣唔係特別既汁出色既係佢既肉好彈牙好肥美鐘意食鱔既唔好miss呀紅豆豬手紅豆好多好香豬手又入味又淋而且大大件好滿足個汁就好普通,係淡淡地既甜味焗鴨飯全日最欣賞既一味真係好好好好食呢佢上時熱辣辣,賣相吸引食落好惹味好咸香入面有好足料既鴨絲,紅蘿蔔粒,洋蔥同其他香料係食過最好食既焗鴨飯送既甜品大菜糕又一驚喜,平時覺得大菜糕冇味但佢透明之中有黃色好靚既蛋花好清香,甜甜地又夠凍改觀左原來大菜糕都可以好好食
地方好大好寬敞,可以有自己既空間慢慢傾
紅酒特飲,係葡國既特色飲品
我平時係唔鐘意紅酒但係我覺得sangria係唔錯既
佢入面有生果和青瓜,所以多左清甜既味
紅酒味又唔重,好易入口
雜菌炒椰菜
好新鮮好好食,椰菜咬落又爽又脆
係油左一點,但熱辣辣咁上碟真係唔錯
祕制燒風鱔
紅豆豬手
紅豆好多好香
豬手又入味又淋
而且大大件好滿足
個汁就好普通,係淡淡地既甜味
焗鴨飯
全日最欣賞既一味
真係好好好好食呢
佢上時熱辣辣,賣相吸引
食落好惹味好咸香
入面有好足料既鴨絲,紅蘿蔔粒,洋蔥同其他香料
係食過最好食既焗鴨飯
送既甜品大菜糕
又一驚喜,平時覺得大菜糕冇味
但佢透明之中有黃色好靚既蛋花
好清香,甜甜地又夠凍
改觀左原來大菜糕都可以好好食
2013-01-17
新晉食家
氹仔官也街 [ 熊貓葡國餐廳 ] 地點幽靜 , 每次去都沒令我及帶去的朋友失望 ~今次我又帶了兩個朋友去食葡國菜 , 我們點了以下菜式 : 1) 燒乳豬 - 皮脆肉香 , 必食 !2) 非洲辣雞 - 汁底有 d 似羅宋湯 , 但有帶辣 , 食到個個豎起手 指公 !3) 芥末燒羊鞍 - 不太羶味 , 加上濃濃的芥末 , 味道好夾 ~4) 馬介休炒飯 - 料多飯香 , 不會油膩 ~5) 蒜茸炒什菜 - 唔知係咪第一碟送來既菜 , 大家肚餓 , 好快清碟咯 ~ 6) 炭燒沙甸魚 - 呢樣係我來呢度必食的 , 唔太腥 , 肉又香 , very yummy ~7) 豬仔包 - 冇辦法唔講埋佢 , 好脆 ! 食完一個都想再食第二個8) 紅酒特飲 - 紅酒加入粒粒生果和青瓜 , 好好味 ~此餐廳場地算很大 , 可包場活動 , 也可兩口子撐枱腳 , 又可隨意出去揀紅酒 , 而且廚房及廁所都很乾淨 , 整頓飯食得好滿意 ~
今次我又帶了兩個朋友去食葡國菜 , 我們點了以下菜式 :

1) 燒乳豬 - 皮脆肉香 , 必食 !
4) 馬介休炒飯 - 料多飯香 , 不會油膩 ~
8) 紅酒特飲 - 紅酒加入粒粒生果和青瓜 , 好好味 ~

而且廚房及廁所都很乾淨 , 整頓飯食得好滿意 ~
2012-09-14
  • 燒乳豬
  • 非洲辣雞
  • 芥末燒羊鞍
  • 馬介休炒飯
  • 炭燒沙甸魚
2012-02-17
那天晚上和朋友去熊貓食野,當想落單時就揮手叫那長頭髮穿白色恤衫女侍應, 點知叫了幾次佢只掛住同另一個女侍應講笑玩無理會我,老細又唔知去左邊想投數都投數唔倒,過了很耐先至有另一個女侍應過來,咁樣服務態度下次都唔會再去.
2012-02-08
資深食家
第二天醉醒我地去了氹仔官也街吃熊貓餐廳﹗我估我地兩個都十幾年無來過,吃吃其情懷﹗蒜蓉炒椰菜雜菌,美味﹗鮑魚海鮮湯,真係有幾片鮑片架﹗葡式辣薄餅,芝士極多,入面是辣肉醬,真係食兩件都飽,足料﹗
第二天醉醒我地去了氹仔官也街吃熊貓餐廳﹗
十年如一日的外觀
我估我地兩個都十幾年無來過,吃吃其情懷﹗
牛油炒雜菌
蒜蓉炒椰菜雜菌,美味﹗
鮑魚海鮮湯
鮑魚海鮮湯,真係有幾片鮑片架﹗
薄餅
葡式辣薄餅,芝士極多,入面是辣肉醬,真係食兩件都飽,足料﹗
MOP$100 (午餐)
聖誕節
  • 十年如一日的外觀
  • 牛油炒雜菌
  • 鮑魚海鮮湯
  • 薄餅
見習食家
昨晚去熊貓吃晚飯,一行三人。點了燒乳豬,沙丁魚,蛋黃蝦,菌菇捲心菜和五杯紅酒--總額澳門幣540.-。 全部食物不錯,服務也非常好。那個侍應全晚為我們換了三次碟。因為我們請客,不想一齊來啲友人知道。我的丈夫特別去櫃檯付賬,回來臉色不快。我追問下,原來我的丈夫給予兩張五百,女侍應卻說收了一張五百和一張一百。後來老板也來了和告訴我們可以翻看他們的CCTV。影像中,我的丈夫放低第一張五百非常清楚,然後他翻了錢包很久(因為他要尋找一百,但是他沒有一百,所以)放下另一張五百。問題是放下時,他的手遮蓋了銀碼但是我看見顏色是五百啲。澳門紙幣五百是綠色,一百是灰色;五百比一百大小小。他放下另一張五百時大小是和第一張一樣。因為看不到銀碼,老闆也死口認為是六百,但是我發覺那女侍應一直神情不安。我的丈夫和朋友也是英國人,他們也就是說罷了。損失了四百元我們算是買了一個教訓吧。但是我仍然想提醒大家不要步我們啲後塵呵!

2011-04-02
MOP$180.- (晚餐)
  • 燒乳豬,沙丁魚,蛋黃蝦,菌菇捲心菜
見習食家
估不到第一次寫食評就係要鬧爆呢間餐廳!!!一行12人有大有細到澳門睇水舞澗,遇著星期日心知很多餐廳晚飯時間必爆,預早上Open Rice攞料及早幾日前致電留座7:00pm。到達時正是7:05pm,一入到餐廳無人招呼,那時餐廳約7成滿,多數是坐大枱,其他4座位及細枱均有位,眼見一個女士應在抹枱便主動走埋去話訂了枱7:00pm 12位,她說未有枱要等30分鐘,但眼見有一張12人吉枱,我我說我一早訂好了7:00pm而且要趕船,但她竟說"妳張枱比咗人啦,你哋遲咗嗎"咁我老公問佢本身那張枱是留比我哋架?佢用手指著一枱客,但那枱客正在上菜,心想只遲了5分鐘那有那麼快把我留的枱給了別人而人家正在上菜??於是我們再追問那枱客幾點到呀?個女士應竟理直氣壯地說"佢哋6:30黎,咁佢哋話好快食完我咪比張枱佢囉,而家無枱我都無辦法架!!(妳6:30已經比咗張枱人,仲要賴話我哋遲到,就算我踏正7:00pm到妳又比到枱我咩?真過份)" 我老公指著那張約12人的吉長枱問我哋坐那張不能嗎?她就話"唔得喎!有人留咗喎!我比咗你哋人哋黎到無留咪鬧囉!"(小姐妳正正做緊同一樣野啦!怕人鬧又唔怕我哋鬧??)仲要返鬧我哋打橫黎
估不到第一次寫食評就係要鬧爆呢間餐廳!!!
一行12人有大有細到澳門睇水舞澗,遇著星期日心知很多餐廳晚飯時間必爆,預早上Open Rice攞料及早幾日前致電留座7:00pm。到達時正是7:05pm,一入到餐廳無人招呼,那時餐廳約7成滿,多數是坐大枱,其他4座位及細枱均有位,眼見一個女士應在抹枱便主動走埋去話訂了枱7:00pm 12位,她說未有枱要等30分鐘,但眼見有一張12人吉枱,我我說我一早訂好了7:00pm而且要趕船,但她竟說"妳張枱比咗人啦,你哋遲咗嗎"咁我老公問佢本身那張枱是留比我哋架?佢用手指著一枱客,但那枱客正在上菜,心想只遲了5分鐘那有那麼快把我留的枱給了別人而人家正在上菜??於是我們再追問那枱客幾點到呀?個女士應竟理直氣壯地說"佢哋6:30黎,咁佢哋話好快食完我咪比張枱佢囉,而家無枱我都無辦法架!!(妳6:30已經比咗張枱人,仲要賴話我哋遲到,就算我踏正7:00pm到妳又比到枱我咩?真過份)" 我老公指著那張約12人的吉長枱問我哋坐那張不能嗎?她就話"唔得喎!有人留咗喎!我比咗你哋人哋黎到無留咪鬧囉!"(小姐妳正正做緊同一樣野啦!怕人鬧又唔怕我哋鬧??)仲要返鬧我哋打橫黎講!我老公開始發火同佢理論,佢跟住話我楂唔到主意呀你哋自己問老板啦,咁我哋咪叫佢叫老板出黎囉!老板出到黎撓讓一輪好免強話比果張吉咗嘅12人枱比我哋但有D親戚見攪到咁糟糕,恐怕等間D食物可能加料,於是乎我哋就拉隊走人。
其實今時今日以澳門嘅發展,出名又好食嘅餐廳食店多的是啦,再加上各大酒店的抵食自助餐,有錢你荒無野食咩!! 勿論你D野食有幾好食都好,咁嘅服務態度你請我都咪使指意我會黎呀!!!
奉勸各位唔想受氣就咪幫親啦!!!
2011-03-27
2011-02-21
趁新春假期到澳門玩,須道於氹仔午餐吃正宗的葡國菜。其實不是第一次來,不過以前總是忘記帶相機,所以一直都沒有寫食評。豬仔包:送的,不過熱辣辣,幾有誠意。乳豬:皮很脆,不過肥了些,只有幾塊,但價錢要$158,實在貴左少少。炸馬介优球:好味,而且不太貴!每次來吃也是必叫之選。海鮮炒飯:味道OK。價錢可以,味道不錯,所以還是會再來的。

豬仔包:送的,不過熱辣辣,幾有誠意。
炸馬介优球:好味,而且不太貴!每次來吃也是必叫之選。
海鮮炒飯:味道OK。

價錢可以,味道不錯,所以還是會再來的。
2011-02-09
MOP$120 (午餐)
  • 炸馬介优球
2010-12-31
趕住8點鐘睇水舞間所以o係氹仔食晚飯叫左兩個菜︰燒乳豬、葡式海鮮飯燒乳豬(1/4)隻好好味,皮脆、有一層薄既肥、再有d肉,入口三重享受真的是這裡的必點菜式,雖然$158的價錢來說份量略嫌太少…葡式海鮮飯幾足料,有魚有魷魚有青口,海鮮都算新鮮唔會有怪味可能係呢個飯既特色,d飯都幾濕下……食落好飽坐得幾舒服,氹仔既葡國菜真心推薦呢間~
趕住8點鐘睇水舞間所以o係氹仔食晚飯
叫左兩個菜︰燒乳豬、葡式海鮮飯

真的是這裡的必點菜式,雖然$158的價錢來說份量略嫌太少…

葡式海鮮飯幾足料,有魚有魷魚有青口,海鮮都算新鮮唔會有怪味
可能係呢個飯既特色,d飯都幾濕下……食落好飽

坐得幾舒服,氹仔既葡國菜真心推薦呢間~
2010-12-26
  • 燒乳豬(1/4)隻