⏰營業時間: 12:00 - 15:00 / 18:00 - 23:30.❇️位置長城燒烤的位置有一點偏僻小編當日坐的士,從港珠澳大橋口岸出發,到餐廳大約$95車費而家人從氹仔上葡京出發,到餐廳大約$100的士車費.❇️環境餐廳係小區內,晚上有街景,望住街燈,好浪漫.❇️食物食物種類好多,而價格都唔貴,所以一班人尼食最合適,可能試多d唔同既食物.當日小編試左:-蒜蓉包** 熱香脆!必叫-燒鮮墨魚-燒鹹豬手** 入味,又香又淋-燒羊扒-芝士薯蓉焗青口** 芝士鋪滿青口,薯蓉好好味-西洋炒蜆-西洋焗蟹飯** 蟹粉炒得勁乾身,個蟹好厚肉!食落啖啖肉-椒鹽鴨舌- 炸大腸-椒鹽魷魚鬚(**係小編推介).最後,餐廳仲送左好多芒果布甸俾我哋,超級好食!好重芒果味!.總括而言,食物味道未到超頂級,各樣都中規中矩,但選擇勁多,好合適一班人慢慢食!
❇️位置
長城燒烤的位置有一點偏僻
小編當日坐的士,從港珠澳大橋口岸出發,到餐廳大約$95車費
而家人從氹仔上葡京出發,到餐廳大約$100的士車費
❇️環境
餐廳係小區內,晚上有街景,望住街燈,好浪漫

❇️食物
當日小編試左:
-蒜蓉包** 熱香脆!必叫

-燒鮮墨魚
燒鮮墨魚

-燒鹹豬手** 入味,又香又淋
燒鹹豬手

-燒羊扒
燒羊扒

-芝士薯蓉焗青口** 芝士鋪滿青口,薯蓉好好味
芝士薯蓉焗青口

-西洋炒蜆
西洋炒蜆

-西洋焗蟹飯** 蟹粉炒得勁乾身,個蟹好厚肉!食落啖啖肉
西洋焗蟹飯

-椒鹽鴨舌
椒鹽鴨舌

- 炸大腸
-椒鹽魷魚鬚
(**係小編推介)
最後,餐廳仲送左好多芒果布甸俾我哋,超級好食!好重芒果味!
芒果布甸

西洋焗蟹飯
椒鹽鴨舌
芒果布甸
2020-01-08 1837 瀏覽
本人是澳門人,每逢親友來澳門旅遊都在此餐廳吃葡餐,當然是平民價,但近一年感覺食品貴同質数差之外,還亂收費用。上月底收多我們三百多元、今晚自己再去光顧又收多我三十元,我問伙計上次出錯可能人多亂單,但今晚很少食客都出錯,不可能吧!那三十元汽水費是妳老闆自己加,所以感覺这間是不誠實的食店。*如要光顧此店一定一定要check 单,否則會無理收費。
*如要光顧此店一定一定要check 单,否則會無理收費。
2020-01-08
媽閣長城燒烤 歷史悠久,澳門朋友對佢唔會陌生。佢附近有名勝 媽閣廟和阿婆井,可能因為店舖位於斜坡之上較為隱蔽,很少遊客知道佢嘅存在!店舖分戶外和室內,座位較多適合大夥兒聚餐,裝修整潔古舊澳門老店特色, 沿用著橙色柔和燈光,個人覺得頗有情調! 食物主打 澳式葡國燒烤和葡國菜, 以份量十足、高質、價錢實惠見稱!燒牛仔骨牛仔骨 切片碎上,牛味濃鬱,多肉少脂肪,燒烤有焦香嫩滑多汁!吉列多春魚炸得香脆可口,乾身不油膩, 多春魚魚春滿瀉食落脆卜卜,十分滋味!燒春雞 份量十足 外皮燒得香脆,春鷄少脂肪肉質嫩滑,醃得非常入味,啖啖肉大滿足!銀芽炒麵 炒麵 彈牙煙韌,炒得乾身唔油膩,鑊氣十足,非常惹味!西洋炒雜菜用葡國香腸、雜菜、橄欖、蒜蓉炒成,雜菜翠綠爽甜,鹹度適中,但稍嫌多油!

銀芽炒麵
炒麵 彈牙煙韌,炒得乾身唔油膩,鑊氣十足,非常惹味!

西洋炒雜菜
西洋炒雜菜

2017-10-11 4492 瀏覽
早排同朋友一齊過澳門玩,有朋友話呢一間燒烤店好好食👍🏻,所以一早已經打咗去訂位,環境都好好,服務員亦唔差,一坐低已經瘋狂點菜😂,1)魷魚鬚,個份好薄,炸得好脆👍🏻,2)炸雞翼,炸得剛剛好,咬落去唔干身,好香南乳味👍🏻,3)牛肋骨,呢個真係要推介,好冧,仲好有牛味👍🏻,所以後來再叫多咗一碟😝,4)炒菜,冇咩特別,5)燒墨魚,好彈牙,同埋好新鮮👍🏻,6)燒豬手,不太鹹,啖啖肉,正👍🏻,總括嚟講,值得一試,價錢唔係好貴,絕對有驚喜👍🏻👍🏻
2017-07-18 2934 瀏覽
媽閣長城燒烤唔係第一次光顧,每次都能保持水準。其實長城燒烤並非什麼高級餐廳,地點不是市中心,也不是在大街之上,但發覺有不少本地及外國人光顧,必定有特別之處。今次試左佢嘅南乳燒雞翼,叫佢幫手切件上,上菜時雞翼熱辣辣,皮香肉滑。再配一個炒雜菜,雜菜就一般(唔係太突出),但係草姑就非常唔好食,根本就食唔落,好彩無影響其他菜。最後,就係每次必食嘅牛仔骨,色香味俱全。3 個菜埋單都只係mop21x. 真係非常化算。
媽閣長城燒烤唔係第一次光顧,每次都能保持水準。
最後,就係每次必食嘅牛仔骨,色香味俱全。
3 個菜埋單都只係mop21x. 真係非常化算。
2017-07-15
  • 南乳炸雞翼
  • 燒牛肋骨
2016-08-25 4887 瀏覽
以前已經聽過朋友話這裡啲燒烤好好食,一直沒有機會。這次自己一個來澳門,趁着中午時間,就去享用一個休閑的BBQ午餐。地址不難找,就是在媽閣側面手信街再行上少少,再上幾步樓梯就到。如果不是看到那大大個的燒烤招牌,會以為自己去了一間可口可樂主題餐廳。因為無論牆壁的設計,還是飾櫃中的展品,都充滿可口可樂,很有趣。餐牌裡,除了燒烤之外,原來還有很多選擇。但因為只有一個人,所以叫了一個燒風鱔和一碟炒椰菜。風鱔不錯,也算大碟,魚皮脆魚肉爽口,但稍欠魚香,要以醬汁加味,價錢略貴。炒椰菜份量很多,非常新鮮爽脆,是吃燒烤的良伴!總括來說,這裡的服務人員有善,在這裏用餐愉快滿足。多些朋友一齊來更好,因為看到還有很多美食呢!

燒風鱔和一碟炒椰菜。
燒風鱔
蒜蓉炒椰菜
炒椰菜份量很多,非常新鮮爽脆,是吃燒烤的良伴!
燒風鱔
蒜蓉炒椰菜
2015-12-27 4634 瀏覽
看著看著照片才發現,原來我重複吃的還不少呢這次帶老妹去吃烤風鱔跟炸雞翼,我們都很喜歡這兩道菜咧雖然單價不低,但它烤得很香  風鱔帶點點魚刺但肉厚肥美而完全不膩口雞翼是南乳味的,一客有很多隻不過帶油了些
看著看著照片才發現,原來我重複吃的還不少呢
這次帶老妹去吃烤風鱔跟炸雞翼,我們都很喜歡這兩道菜咧
雞翼是南乳味的,一客有很多隻不過帶油了些
聖誕節
2014-11-10 6577 瀏覽
提起澳門,除了繁榮的賭博業之外美食也是很多的這次就精選了兩間花花的舊愛與新歡餐廳吧先說舊愛 – 媽閣長城燒烤這間由我09年開始,每一次去澳門都要去一次想當年第一次去的時候他們的燒風鱔真的好味得連我不愛鱔的人也是豎起手指公讚好還記得那次的燒風鱔係..香.脆,美味脆得像吃薯片一樣呢~店主很喜歡收集可口可樂的產品所以在店內不難發現這品牌的小擺設而且很多都是帶有懷舊Feel的,花花很喜愛啊.來到燒烤餐廳當然吃的也比較熱氣所以喝的也會點上清熱氣的蝦子餅就決定啤啤佢我同另一同伴就叫了一大jar……哈哈~大家可別誤會…相片中的一大jar只是菊花茶喇~這就是燒風鱔喇~說真的,這應該是我第四次吃它每一次都會點,每次也想吃回第一次的美味但係打從第一次後,應該是條鱔太肥美了所以影響到成條鱔不夠脆身,但也是好味的只是我喜歡用瘦鱔…哈哈哈…好奇怪吧店中另一寶,就是燒牛仔骨燒得很入味,燒的時間火侯也控制得很好不會”痴”骨,吃時也會感覺有肉汁,不會乾真真另外這雞翼是我近兩次來都必點的因為我喜歡南乳味,這南乳燒雞翼順理成章也成了我至愛之一燒大腸是同行朋友點的自己就覺得沒什麼特別腸肥了一點,如果沒那麼多肥肉薄身一點再脆
來到燒烤餐廳當然吃的也比較熱氣

燒大腸是同行朋友點的自己就覺得沒什麼特別腸肥了一點,如果沒那麼多肥肉薄身一點再脆D應該更好
一連點了那麼多煎炸食物

最後就加點綠色食物吧蒜蓉西生菜,味道也不錯整碟菜充斥著濃濃的蒜蓉味我這個蒜蓉當然也一口接一口不過當然同時吃到味精的味道~呵呵~
如果大家難開時可以向後望一下那條路加上旁邊的建築物再結合街上街燈又是一幅美麗的相片呢~
媽閣長城燒烤地址: 下環媽閣萬里長城17-19號地下電話: (853)28558355

2013-11-27
  • 燒牛仔骨
  • 南乳燒雞翼
2014-05-24 5570 瀏覽
食物太油。點了燒羊扒,燒春雞,炒椰菜,薯燴馬介休及菊花茶。除了菊花茶外,其餘四款食物都太多油,尤其是炒椰菜及薯燴馬介休。燒羊扒太羶,燒春雞的雞皮太厚。唯一菊花茶是最好,好清,不會太甜。相信不會再次光顧此店。
食物太油。
相信不會再次光顧此店。
2014-05-24
2014-02-19 5568 瀏覽
山長水遠走過來,環境都有D特色.四周都是可樂物品.食物方面,好多食品都加左價,以地點來講,價錢有小小高左D.燒牛肋骨,味道都唔錯,可以一試.南乳炸雞翼,十分唔錯,好有南乳味,肉唔會干,喜好雞翼者,一定要試.個炒蜆,真是唔得,又細又冇肉,重要好多空殼,要成$85,真的有小小後悔!整體都可以嘅,但睇清楚價錢可能會好D,貴野未必好.
山長水遠走過來,環境都有D特色.
四周都是可樂物品.
食物方面,好多食品都加左價,以地點來講,價錢有小小高左D.
燒牛肋骨,味道都唔錯,可以一試.
整體都可以嘅,但睇清楚價錢可能會好D,貴野未必好.
燒牛肋骨
南乳炸雞翼
2014-02-17
燒牛肋骨
南乳炸雞翼
2013-11-16 3505 瀏覽
喜歡到媽閣這邊拍照,附近港務局的夜景也很美~剛巧男友想到這家餐廳吃飯,它就在媽閣的附近,拍照後就過來啦!!都已經7點多了,但餐廳裡還沒有客人,當下心想我是不是跑錯地點了但見到這滿滿的可口可樂,我就知道沒來錯店主的珍藏還真多啊,有很多都是我沒看過的版本當中也有我愛的~ 但現在已經喝不到嚕原來大家的用餐時間是比較晚啦,四處參觀後人潮開始漸多人多的話也可以坐在戶外用餐,但記得要訂位喔~ 不然要花點時間來等候咧MENU上燒烤的那頁最為吸引,但怕吃不飽所以只好再選飯類,而且也先試試水準嘛燒牛肋骨 MOP$30/份是這裡的推介菜式,看到大家都說讚的!一份就是一條牛肋骨,初嚐只試1份就好了賣相很普通不起眼的,牛肋骨帶點厚度,肉質軟腍 肉味也濃 還非常Juicy 的呢簡單的調味,還帶陣陣烤過的焦香,好吃到想要加點南乳炸雞翼 MOP$55幾乎是每桌必點的,南乳香緊緊包圍著雞肉,雞翼肥大肉厚肉質嫩滑 外皮香脆,一客有8件~ 但油份還蠻多 吃到最後有點膩吞拿魚焗飯 MOP$62我愛的芝士只有薄薄的一層,吞拿魚的量算多,飯有預先炒過乾爽的飯粒中混著蛋碎,但味道普通 ... 可以跳過買單後送的 2個小小芒果布甸
喜歡到媽閣這邊拍照,附近港務局的夜景也很美~

但見到這滿滿的可口可樂,我就知道沒來錯
店主的珍藏還真多啊,有很多都是我沒看過的版本
當中也有我愛的~ 但現在已經喝不到嚕
原來大家的用餐時間是比較晚啦,四處參觀後人潮開始漸多

MENU上燒烤的那頁最為吸引,但怕吃不飽
所以只好再選飯類,而且也先試試水準嘛
燒牛肋骨 MOP$30/份
簡單的調味,還帶陣陣烤過的焦香,好吃到想要加點
南乳炸雞翼 MOP$55
幾乎是每桌必點的,南乳香緊緊包圍著雞肉,雞翼肥大肉厚
吞拿魚焗飯 MOP$62
我愛的芝士只有薄薄的一層,吞拿魚的量算多,飯有預先炒過
乾爽的飯粒中混著蛋碎,但味道普通 ... 可以跳過
買單後送的 2個小小芒果布甸,就是平時芒果啫喱加了花奶的味道
有一點點芒果肉在裡面也算是這樣啦
推薦這邊的烤物 跟 雞翼 ,飯類就還好
看來下次只吃烤物就夠了~ 其實這晚還想試試燒風鱔,但初來報到先試了名物
再訪知道水準了,就可以嚐更多啦!!
嘩... 未食過咁好味嘅燒風鱔,香脆可口!是KsMeow暫時吃過燒鱔中最好!店內外的可樂珍藏又十分吸引,就像一個小型博物館...雖然可樂好吸引,但鹹檸七更有睇頭!KsMeow當然一試,滋潤喉嚨!鹹檸大大粒,鐵匙輕力一篤味道全解放出來,汽水的甜味跟鹹檸混在一起,絕對是Perfect Match!再淺嚐一口檸檬,味道酸酸鹹鹹,醃得好夠味!美食來了!三件連體的牛仔骨為晚餐揭開序幕,牛仔骨有咬口,燒製時間控制得很好,好Juicy啊!再來燒沙甸魚,每條都肥嘟嘟,魚肉還有水份,最正是可以連軟骨一起吃,連怕吐魚骨的早肥先生都大讚!比KsMeow食得還要快呢!一大碟燒牛仔肉夠火喉,每塊都非常入味,可惜只有兩人戰鬥,食到後半段有膩口感覺!適合大伙人分著吃,什麼五星戰隊都要齊人先KO到對手啦!之後再向羶味挑戰,羊扒整體羶味唔算強,但有一塊仔勁羶,要投降。最後登場是燒風鱔,是暫時吃過燒鱔中最好,絕對係該店名物!非常肥美的鱔燒得香脆,咀嚼時還隱約聽到脆卜卜聲音,像吃薯片一樣!跟來的醬汁味道偏甜,KsMeow較愛吃原味!埋單約350價位唔算平,但值!去開媽閣又要為開飯而煩惱嘅朋友,不訪一試。今回小分享完畢,謝謝
嘩... 未食過咁好味嘅燒風鱔,香脆可口!
是KsMeow暫時吃過燒鱔中最好!
店內外的可樂珍藏又十分吸引,就像一個小型博物館...

雖然可樂好吸引,但鹹檸七更有睇頭!
KsMeow當然一試,滋潤喉嚨!
鹹檸大大粒,鐵匙輕力一篤味道全解放出來,
再淺嚐一口檸檬,味道酸酸鹹鹹,
醃得好夠味!
美食來了!
三件連體的牛仔骨為晚餐揭開序幕,
牛仔骨有咬口,燒製時間控制得很好,好Juicy啊!

再來燒沙甸魚,每條都肥嘟嘟,魚肉還有水份,
最正是可以連軟骨一起吃,連怕吐魚骨的早肥先生都大讚!
比KsMeow食得還要快呢!
一大碟燒牛仔肉夠火喉,每塊都非常入味,
可惜只有兩人戰鬥,食到後半段有膩口感覺!
適合大伙人分著吃,什麼五星戰隊都要齊人先KO到對手啦!
之後再向羶味挑戰,羊扒整體羶味唔算強,
但有一塊仔勁羶,要投降。
最後登場是燒風鱔,是暫時吃過燒鱔中最好,絕對係該店名物!
跟來的醬汁味道偏甜,KsMeow較愛吃原味!

埋單約350價位唔算平,但值!
去開媽閣又要為開飯而煩惱嘅朋友,不訪一試。

今回小分享完畢,謝謝!
2012-12-29
2012-10-16 2217 瀏覽
很懷念以前格蘭斜對面的時運燒烤,它像極黑沙灘邊的燒烤檔,即叫即燒風味十足,款式多幾倍而環境舒適幾十倍,價錢相差無幾一樣平至令人咋舌;今次來到長城燒烤意圖尋回往日時運感覺,惜失望而回......價錢不便宜,食物端上枱似早放了一陣子,不是剛剛燒好,豬扒,魷魚未至於冷冰冰,只有微暖,食物味道燒烤出來按道理香口惹味,但偏偏甚麼也不對勁,到喉唔到肺,像所有食物一式一樣醃法,全部是炸出來模樣,除了燒風鱔,它外脆內嫩熱辣辣,是全晚唯一亮點.
2012-07-24 1665 瀏覽
兩天的假期,當然唔好留響香港搵食,要出外走一轉!!!我同老公揀左澳門即日來回, 當然想食好野!!!一落船衝去搭10巴士,到了媽閣...一入去黑暗暗呢,又唔需要等位,任我地坐!!我地坐最入面!!一打開餐牌,老公就覺得比較貴,但我就做足功課,知道這裡食物是貴了一點,不過好味道WOR!!我地點了燒風鱔, 上網話$98, 但現在已經$128.....好貴喔!!原來好味的食物是有一個價值!!!!!好味道呀!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!個鱔好肥美, 到尾巴骨位,燒到好脆....個醬是精髓, 甜甜的,好正,一定要試下!!!$26 牛肋骨, 味道入味,肉淋, 離骨易咬,兩個人SHARE....好不足夠!!我地想叫吉列魚柳沙律,但老公不餓,我又飽飽地!!所以只是叫了兩樣野, 有點失望,如果多人來食, 可以試多幾款, 我見隔離枱食芝士焗青口, 焗飯.賣相吸引死人...應該不錯!!!其他食物其實不貴, 中等價錢...依度當日有個阿姐不停問我地要不要再加單點菜,足足問左3次, 短短的半個多鐘, 我不喜歡, 是否食得兩樣野就不能, 搞到我唔好意思, 依度不用加一, 我地這樣就$156...這裡
兩天的假期,當然唔好留響香港搵食,要出外走一轉!!!

一入去黑暗暗呢,又唔需要等位,任我地坐!!我地坐最入面!!

這裡入面擺設了多款可口可樂罐珍藏 ,又幾特別!!!
我也忍不住在大門口影了一張相!!!!
出賣自己張相
2012-07-19
出賣自己張相
2012-04-29 1301 瀏覽
幾乎每次同爸爸媽咪去澳門都會去媽閣拜神,見呢間食評不錯就去試下。由於我預先訂咗位,一去到唔洗等,而且仲預留咗一張六人枱俾我地添(雖然我地得3個人),所以坐得好鬆動。打開餐牌,食物都以燒烤為主,本來有少少想食燒風鱔,但媽咪不太喜歡食鱔,所以我地叫咗燴銀鱈魚,個銀鱈魚有啲驚喜,個汁好香蕃茄味,配菜有薯仔蕃茄肉腸等,侍應建議我地叫個白飯送汁,的確好提議,我地3個人share一個白飯,驚食得太多白飯食唔落其他嘢燒烤食物:牛肋骨 x 3 - 好味道,燒得剛剛好,牛味重羊扒 x 1 - 肉質一般,可能la得太犀利香腸 x 1 - 原來只喺一般雞肉腸,十蚊一條有啲貴,不過我鍾意食雞肉腸,所以ok啦蒜蓉包 x 1 - 個包唔夠熱同新鮮,好硬另外個蒜蓉炒棷菜超大碟,3個人都食唔晒,食完燒烤食番多啲菜都幾refreshing!總括來說我會推介燴銀鱈魚同牛肋骨,侍應服務態度好值得一讚。
(雖然我地得3個人),所以坐得好鬆動。

燒烤食物:
牛肋骨 x 3 - 好味道,燒得剛剛好,牛味重
羊扒 x 1 - 肉質一般,可能la得太犀利
蒜蓉包 x 1 - 個包唔夠熱同新鮮,好硬

總括來說我會推介燴銀鱈魚同牛肋骨,侍應服務態度好值得一讚。

2012-04-28